1

PROCESUL DE

NURSING

INTRODUCEREA IN PROFESIE
In engleza to nurse = a ingriji. A INGRIJI inseamna a aplica un complex de activitati in scopul mentinerii si recastigarii sanatatii precum si prevenirea imbolnavirii. NURSING = OMS defineste nursingul ca o parte integranta a sistemului de ingrijire a sanatatii ce cuprinde promovarea sanatatii , prevenirea bolii (profilaxie) si ingrijirea persoanei bolnave (fizic, mental, psihic si handicapati) de toate varstele, in toate unitatile sanitare , asezarile comunitare si in toate formele de asistenta sociala. DEFINITIA NURSINGULUI data de VIRGINIA HENDERSON este : Sa ajuti individul, fie acesta bolnav sau sanatos, sa-si afle calea spre sanatate sau recuperare, sa ajuti individul, fie bolnav sau sanatos, sa-si foloseasca fiecare actiune pentru a promova sanatatea sau recuperarea , cu conditia ca acesta sa aibe taria, vointa sau cunoasterea necesare pentru a o face, si sa actioneze in asa fel incat acesta sa-si poarte de grija singur cat mai curand posibil. NURSINGUL COMUNITAR = este sinteza practicii de nursing si a educatiei sanitare , cu scopul de a mentine si stimula sanatatea populatiei. COMUNITATEA = este ansamblul unei populatii de pe un teritoriu geografic , legate prin interese si valori comune , avand o forma de gestiune administrativa comuna , iar membrii sai au interrelatii cu grupuri sociale si institutii. Nursingul se bazeaza pe principiul ca fiecare persoana merita ocrotire si atentie egala , are drepturi egale , preferinte, nevoi si probleme unice. Nursingul a fost reorientat spre o noua conceptie de ingrijire , centrata nu pe sarcini ci pe persoana ingrijita , considerata un tot unitar, care are dreptul de a lua decizii privind propria sanatate.. NURSA = nurse in engleza= cea care ingrijeste, asistenta. NURSA este o persoana care a parcurs un program complet de formare aprobat de Consiliul Asistentelor Medicale, a trecut examenele stabilite de CAM, indeplineste standardele stabilite de CAM si este autorizata sa practice aceasta profesie in concordanta cu pregatirea si experienta sa , in orice situatie s-ar afla, fara a face o procedura pentru care nu este calificata Nursa raspunde de propria activitate si de practica ei , dar supravegheaza si este raspunzatoare de ingrijirile auxiliare si de pregatirea elevilor. Ea este pregatita printr-un program de nursing sa asigure promovarea sanatatii, prevenirea imbolnavirilor si ingrijirea celor bolnavi in orice situatie la nivel de comunitate . RESPONSABILITATILE NURSEI - promovarea sanatatii - prevenirea imbolnavirilor - restabilirea sanatatii - inlaturarea suferintei

face educatie pt sanatate pacientului si familiei ( presupune calitati psihologice si aptitudini pedagogice) . administrativ) si participa la activitati interdisciplinare . alaturi de lucratori de alte profesiuni si ocupatii. familiale si de grup fata de problemele actuale sau potentiale de sanatate.observa modificarile provocate de boala sau tratament asupra bolnavului si le transmite medicului 3. tehnica si practica in unitatile sanitare si in comunitate .educa personalul din subordine . functia economica .aplica metodele de observatie si tratament la indicatia medicului . ROLUL NURSEI in conceptia VIRGINIEI HENDERSON consta in : A ajuta persoana bolnava sau sanatoasa sa-si mentina sau recastige sanatatea (sau sa-l asiste in ultimele sale clipe ). informatica. sa optimizeze si sa integreze functiile fizice .gestionarea serviciului.colaboreaza cu profesionisti din alte domenii(sanitar.acorda ingrijiri de confort (cand bolnavul nu poate) in fct de varsta.cunostinte de psihologie .stabileste relatii de incredere cu bolnavul si apartinatorii .participa activ la activitatea echipei de asistenta sanitara . Personalul nursing lucreaza . functia educativa .promoveaza conditii mai bune de viata si sanatate in colectivitate 2. ROLUL NURSEI descris de OMS este : Sa asiste indivizi. vointa sau cunostintele necesare.insusirea competentelor de baza .pregatire sociala. familii si grupuri . psihice si sociale .2 CALITATILE NURSEI . Acest proces dureaza toata viata de la conceptie pana la moarte.boala si probleme . prin indeplinirea sarcinilor pe care le-ar fi indeplinit singur. social. de natura dependenta . Pentru a indeplini aceste functii nursingul foloseste cunostinte si tehnici din stiintele fizice.dezvolta practica nursingului pe baza gandirii critice si a cercetarii 5. Asistenta medicala trebuie sa indeplineasca aceste functii astfel incat pacientul sa-si recastige independenta cat mai repede posibil. invata si sustine bolnavul . medicale. sociale. ca partener . practicanti si studenti 6. organizarea timpului. pedagogie 4. afectate semnificativ prin schimbari ale starii de sanatate. educativ.capacitatea de a intelege ceea ce simt cei din jur Nursa urmareste reactiile individuale. economie. de natura interdependenta .atitudine potrivita fata de pacient si de familia sa . FUNCTIILE NURSEI 1. precizarea prioritatilor de aprovizionare .educa alti profesionisti din domeniul sanitar . functia profesionala . de natura independenta . daca ar fi avut forta. ce participa la asigurarea sanatatii in activitati inrudite.informeaza. biologice si umaniste .acorda direct ingrijirea . psihologie.utilizeaza in practica profesionala cunostinte teoretice si practice din medicina.educa pacientii .

propune gandirea inductiva si abordarea deductiva in studiul nursingului. grupuri si societate.teorie bazata pe conservarea energiei pacientului si conservarea integritatii fizice.creata in 1948 – este o institutie specializata a Natiunilor Unite careia ii revine pe plan international responsabilitatea principala in probleme sanitare si de sanatate publica.impune dezvoltarea unor calitati specifice pe fondul unei pregatiri profesionale si morale superioare . functia de cercetare .1979 – lansarea strategiei mondiale “ Sante pour tous d`ici l`an 2000” (sanatate pt toti pana in anul 2000) . VIRGINIA HENDERSON (1897 – 1996) – teoria celor 14 nevoi fundamentale. psihice si sociale a pacientului . . . MYRA E. KING (n 1923) – teorii ce se bazeaza pe interactiunea dintre individ.Conferinta de la Alma Ata 1978.a fost luata o importanta decizie privind reorientarea educatiei si practicii asistentilor pt cresterea eficacitatii profesionale. OMS – cuprinde 193 de tari printre care si Romania. LEVINE ( n 1920) . TEORII NURSING FLORENCE NIGHTINGALE (1820 – 1910) – teorie bazata pe mediul inconjurator. BETTY NEUMAN .1984 – s-au adoptat cele 38 de obiective ale sanatatii pt toti de catre tarile membre ale Uniunii Europene.Conferinta de la Viena – 21 – 24 iunie 1988. DOROTHEA OREM . JEAN WATSON ( n 1940) – indica factorii care influenteaza nursingul ca stiinta. REORIENTAREA SERVICIILOR DE SANATATE OMS – Organizatia Mondiala a Sanatatii.s-a enuntat principiul IPS ( ingrijiri primare de sanatate) prin “Declaratia de la Alma Ata “.identifica domenii de cercetare . . Pentru reorientarea serviciilor de sanatate sunt importante : .descrie autonomia in nursing.3 7. Sora CALISTA ROY ( n 1939) – centrarea nursingului pe individ si sistemul sau adaptativ. IMOGENE M. in special cercetare nursing. MARTHA ROGERS ( n 1914) – teorie bazata pe relatia dintre om si mediul inconjurator. HILDEGARD PEPLAU (n 1909) – teorie centrata pe relatia terapeutica dintre nursa si pacient.

IPS – favorizeaza ingrijiri complete : . categorii sociale . 3. 2. Pentru dezvoltarea IPS sunt necesare: 1. nivelul de educatie al populatiei . ingrijiri de prevenire secundara constau in : . sa inteleaga) . natura muncii efectuate de barbat sau femeie . consta in : . initierea personalului sanitar si a consumatorilor de IPS a) – personalul sanitar sa cunoasca diferite medii de viata si sa stie sa lucreze cu populatia (sa asculte . b) – populatia sa fie pregatita sa coopereze cu lucratorii sanitari. o fiinta in continua schimbare si interactiune cu mediul sau inconjurator .promovarea sanatatii . caracteristicile populatiei . ( INGRIJIRI PRIMARE DE SANATATE ) O buna ingrijire medicala presupune trecerea de la ingrijirile terapeutice la ingrijirile primare de sanatate IPS= ingrijiri de sanatate comunitara deoarece solicita participarea comunitatii (a tuturor membrilor ei).S. cu manifestari specifice pe care si le satisface singur daca se simte bine.prevenirea imbolnavirilor . sociale si culturale . El are necesitati fundamentale . sa se recunoasca valoarea sociala si economica a IPS si a persoanelor care le acorda . o fiinta responsabila .populatia si lucratorii sanitari sa cunoasca necesitatile de sanatate studiind costul si incidenta economica. contraceptie) . HENDERSON . incidenta unor boli. ingrijiri de prevenire primara= mentinerea si promovarea sanatatii si prevenirea imbolnavirilor . prevenirea agravarii lor si tratamentul complicatiilor 3. CONCEPTUL DESPRE OM OMUL – este o fiinta unica avand nevoi biologice . resurse economice . ingrijiri de prevenire tertiare= recuperarea .necesitatea studierii climatului . libera si capabila de a se adapta. caracterul urban sau rural . resurselor de apa .ingrijiri curative curente .individul este o entitate bio-psiho-sociala formand un TOT indivizibil. sa stie sa utilizeze informatia.asistenta ajuta persoana ingrijita sa se adapteze la dificultatile cauzate de problemele de sanatate. V.prevenirea specifica (vaccinuri .interventii curative pt tratamentul bolilor .recuperarea . profilaxia unor boli) 2. sa stie sa alcatuiasca un plan de ingrijiri . identificarea a ceea ce inseamna IPS.educatia sanitara ( alimentatie . .urgentele IPS – acopera trei niveluri de interventii: 1.P. psihologice .4 I. El tinde spre autonomie in satisfacerea necesitatilor sale .

Componentele modelului conceptual sunt: 1. HENDERSON = sanatatea este o stare in care necesitatile sunt satisfacute in mod autonom . un semnal de alarma tradus prin suferinta fizica . Elementele a) scopul profesiei – ajuta pacientul sa-si conserve si sa-si restabileasca independenta . favorizeaza vindecarea si asista muribunzii spre un sfarsit demn. putand merge pana la respingerea sociala a omului din anturajul sau . CONCEPTIA DESPRE BOALA Este ruperea echilibrului . unice fiecarui individ . e) interventia aplicata persoanei. Este un eveniment . provizorie sau definitiva. armoniei .societatea asteapta un serviciu din partea asistentei – serviciu executat numai de ea 3. Postulatele . c) rolul profesiei . . V. pt ca el sa-si satisfaca cerintele si fara handicap) d) sursa de dificultate – este cauzata de lipsa de forta . mental si social ce nu consta numai in absenta bolii si a infirmitatii. de vointa sau de cunostinte.asistenta preia din rolul medicului si cedeaza din functiile sale personalului necalificat . nu se limiteaza la absenta bolii.cand una dintre nevoi nu este satisfacuta . individul nu mai este independent .5 CONCEPTII DESPRE SANATATE OMS = sanatatea este o stare de bine fizic . intreg 2. HENDERSON Conceptele principale ale acestui model sunt : • individul bolnav sau sanatos este vazut ca un tot unitar prezentand 14 nevoi fundamentale pe care trebuie sa si le satisfaca • scopul ingrijirilor este de a pastra sau restabili independenta individului in satisfacerea acestor nevoi • rolul asistentei este suplinirea a ceea ce el nu poate sa faca singur.este de suplinire a dependentei si a necesitatilor(asistenta sa faca pt pacient ceea ce el nu poate face . o dificultate sau inadaptare la o situatie noua .individul este un tot caracterizat prin nevoi fundamentale .orice fiinta umana tinde spre independenta si o doreste .asistenta poseda functii proprii .este initiativa proprie a asistentei si consta in cresterea independentei persoanei prin suplinirea lipsurilor sale. psihica . b) obiectivul profesiei – este beneficiarul (pacientul) tinand cont ca el formeaza un tot cu nevoi comune . Valorile . MODELUL CONCEPTUAL AL V.

ochiul celui ce si-a pierdut vederea. starea de sanatate.si mentine temperatura in limite normale 8. A respira si a avea o buna circulatie 2. Astfel nursa sa fie constiinta celui lipsit de constiinta. dragostea de viata pt cel ce incearca sa se sinucida. Cele 14 nevoi reprezinta un TOT – satisfacerea sau nesatisfacerea unei nevoi are consecinta asupra satisfacerii sau nesatisfacerii celorlalte. sursa de dificultate . sa posede cunostintele necesare pt tanara mama. A fi curat . de autonomie.6 f) consecintele = rezultatele obtinute. maturitate . Nevoile fundamentale = necesitatile fiziologice. Demersul stiintific este un instrument logic si sistematic care ii permite asistentei sa continue si sa planifice ingrijiri de calitate. NEVOILE FUNDAMENTALE 1. obiceiuri. A. de a practica religia 12. vitale . TEORIA CELOR 14 NEVOI FUNDAMENTALE Virginia Henderson a descris teoria celor 14 nevoi fundamentale prin care a pus baza conceptului de ingrijire centrat pe persoana ingrijita. A evita pericolele 10. ameliorarea sau castigarea independentei. etice si legislative. . Competenta asistentei medicale presupune cunoasterea modelului conceptual de nursing . A dormi si a se odihni 6. A bea si a manca 3. telul si rolul profesiei . ingrijit . atingerea scopului. esentiale si aspiratiile fiintei umane. A actiona conform propriilor convingeri si valori .sunt comune tuturor fiintelor umane . natura interventiei si consecintele acesteia. de a proteja tegumentele si mucoasele 9. Cunostintele acumulate sunt : stiintifice. relationale. A elimina 4. tehnice. cunostintele acumulate si cunoasterea demersului stiintific. A se recrea 14. Modelul conceptual al nursingului cuprinde scopul.trebuiesc satisfacute pt a atinge un nivel optim de bunastare . A fi preocupat in vederea realizarii 13. A invata cum sa-ti pastrezi sanatatea . A se imbraca si dezbraca 7. A comunica 11. mana celui caruia ia fost amputata . A se misca si a avea o buna postura 5. Cele 14 nevoi difera in functie de individ.

realizarea personalitatii .nevoia de a apartine unui grup.a manca.nevoi fizice si corporale elementare . a te odihni. NEVOIA DE RECUNOASTERE . NEVOI FIZIOLOGICE .nevoia de a fi iubit si stimat . NEVOIA DE SIGURANTA -manifestata in cazul agresiunilor externe ce afecteaza individul ( razboi. pierderea serviciului) 3. a elimina 2. NEVOIA DE REALIZARE . a bea.nevoia de a stapani situatia. a te distra.nevoia de a avea cui impartasi 4.de a-ti fi recunoscuta competenta si statutul in societate 5. NEVOIA DE APARTENENTA . creativitate PIRAMIDA LUI MASLOW .7 CLASIFICAREA NEVOILOR FUNDAMENTALE MASLOW TEORIA LUI 1.autodepasire. nevoia de putere . catastrofe. a comunica. de a fi recunoscut si acceptat .

problema de dependenta apare din cauza unei predispozitii (ex: la un bolnav imobilizat la pat poate apare escara) .DEPENDENTA 4 – DEPENDENTA MAJORA – ex : pacient imobilizat din cauza unei fracturi TOTALA – pacient comatos. DESCRESCANDA – este o incapacitate temporara.de la individ (ex : corp strain.se rezolva prin actiuni preventive b) DEP. NIVELURI DE DEPENDENTA NIVELUL 1 . SURSELE DE DIFICULTATE sunt cauzate de factori : 1) de ordin FIZIC – reprezinta cauzele interne sau externe ce duc la nesatisfacerea unei nevoi. pansament compresiv). . POTENTIALA . • Interni . DEPENDENTA a) DEP. Nivel acceptabil in satisfacerea nevoilor = exista un grad de insatisfactie care nu afecteaza independenta pesoanei .8 INDEPENDENTA in satisfacerea nevoilor umane = satisfacerea nevoilor prin forte proprii. PERMANENTA – dependenta nu poate fi corectata. sonda vezicala. tahicardie). ACTUALA – problema de dependenta exista . rinoree NIVELUL NIVELUL TIPURI DE 3 . DEPENDENTA in satisfacerea nevoilor = imposibilitatea persoanei de a fi independent din lipsa de forta . a unei proteze). dar urmeaza sa fie corectata c) DEP.DEPENDENTA MODERATA – ex :extractie dentara. un obstacol in satisfacerea unei nevoi fundamentale. problema articulara) • Externi – din afara organismului (ex : sonda nazo-gastrica. de vointa sau cunoastere. infectie.persoana este AUTONOMA = independenta NIVELUL 2 . gradul de dependenta se reduce treptat pana la atingera autonomiei d) DEP. rinoree. MANIFESTAREA DE DEPENDENTA = o nevoie este nesatisfacuta din cauza unei surse de dificultate ( este un semn care arata neputinta persoanei de a-si satisface o nevoie-ex : cefalee. asistenta suplineste ceea ce nu poate face bolnavul SURSELE DE DIFICULTATE SURSA DE DIFICULTATE – este cauza dependentei. PROBLEMA DE DEPENDENTA = schimbare defavorabila de ordin bio-psiho-social cultural sau spiritual in satisfacerea unei nevoi fundamentale care se manifesta prin semne observabile(manifestari de dependenta). realizandu-se un nivel acceptabil de satisfacere a nevoilor ( ex : folosirea carjelor.

Aplicarea interventiilor V. 3) de ordin SOCIAL – reprezinta problemele legate de incadrarea persoanei in comunitate . disconfort. deficite senzoriale. sanatatea si spitalizarea) . eliminare. reactii la tratament. gusturi personale. dificultate de comunicare probleme de adaptare la o cultura. somn. boala si mediu pot fi afectate unele nevoi.cunoasterea deficientelor sale . muribunzilor . atunci cand apar modificari reale sau potentiale ale sanatatii.proteze. antecedente patologice. Analiza si interpretarea lor III. dileme filozofice. anxietate .date subiective : expuse de pacient / . Culegerea de date II.date obiective : observate de asistenta despre pacient b) informatiile sunt formate din: \ . . emotie.cunoasterea resurselor de a face fata nevoilor de sanatate / . Asistenta intervine direct asupra sursei de dificultate sau asupra manifestarilor de dependenta. doliu).Planificarea ingrijirilor IV.afecteaza toate nevoile.date relativ stabile : date generale(nume. comunicare \ .varsta.Identificarea problemelor se bazeaza pe : a) cunoasterea pacientului b) informatiile culese a) cunoasterea pacientului inseamna: . intensitatea Informatiile sunt : durerii.ex : modificarea rolului social= somaj. elemente fizice(grup sanguin.sex).conoasterea asteptarilor sale (privind ingrijirea.date variabile : functii vitale.9 2) de ordin PSIHOLOGIC – reprezinta stari sufletesti si intelectuale ce influenteaza nesatisfacerea unei nevoi (stres. 5) din LIPSA DE CUNOSTINTE din cauza lipsei cunoasterii de sine . familie. Evaluarea I. serviciu nou. anturaj . intensitatea durerii. 4) de ordin SPIRITUAL – reprezinta revolta persoanei asupra sensului vietii . oboseala. stres. PROCESUL DE INGRIJIRE DEF: Metoda organizata si sistematica ce permite acordarea de ingrijiri centrate pe reactiile particulare fiecarui individ . anxietate. familie. ETAPELE PROCESULUI DE INGRIJIRE sunt : I. sau religioase cu repercursiuni mai ales asupra varstnicilor. . CULEGEREA DE DATE Pentru o buna ingrijire a pacientului asistenta trebuie sa identifice problemele bolnavului. a cunostintelor despre sanatate . alergii).

. – observatia – presupune depistarea surselor de dificultate . dosarul medical / 1. discutia cu pacientul / . – utilizarea simturilor 1. eruptie.directe : pacientul Surse de informatie : \ .interviul Mijloace de obtinere a informatiei : 2. agitatie) • atingere ( temperatura. explica scopul interviului.indirecte : familia. geamat) • vedere ( facies. dpdv bio-psiho-social . respiratie. induratie) • miros ( halena. tensiometre) 3.pacientul va fi observat ca un TOT . explorari functionale si examene de laborator. cultural si spiritual . anturajul.in observarea pacientului se folosesc si instrumente de masura( termometre. dialogul .observatia \ 3.semistructurat : urmareste anumite obiective Scopul interviului : • obtinerea de date de la pacient • observarea pacientului • determinarea lui sa participe activ la stabilirea planului de ingrijire • inceperea relatiei asistenta.pacient Conditiile interviului : • alegerea momentului oportun pt pacient ( somn. asigura pacientul de confidentialitate • desfasurarea interviului: asist pune intrebari al caror raspuns vor forma “profilul” pacientului • concluzia interviului 2.10 / .utilizarea simturilor • auz (voce. durere) • asigura intimitatea si confortul pacientului • abordarea unei atitudini de acceptare si respect. dand dovada de empatie si ascultare Asistenta va facilita interviul punand intrebari inchise sau deschise. ora de masa. . investigatii radiologice si endoscopice. procese patologice) Pe langa profilul pacientului se face si examenul fizic pe sisteme si aparate. – interviul = intrevederea . cerand sa i se povesteasca sau descrie ceea ce simte pacientul. membrii echipei de sanatate.structurat : obtine date de baza Tipuri de interviu : \ . Ea urmeaza sa sintetizeze datele expuse si sa elimine partile subiective. . Etapele interviului • inceperea interviului : asist se prezinta. .

respiratie eficienta. regrupate sau nu . si legate de o sursa de dificultate. R. Riopelle O problema de sanatate reala sau potentiala pe care nursele. Grondin. prin baza pregatirii si experientei lor sunt capabile ( calificate) sa acorde ingrijire. 24 resp/min examinarea datelor / independenta clasificarea lor in date de : \ dependenta stabilirea problemelor de ingrijire recunoasterea problemelor si prioritatilor Interpretarea este explicarea cauzei problemelor de dependenta ( aflarea sursei de dificultate). L. TIPURI DE DG NURSING ACTUAL. I. actual sau potential. L. Paneuf. I. A. al manifestarilor de dependenta ale persoanei. Lussier. Paneuf. apetit prezent . ANALIZA SI INTERPRETAREA DATELOR Analiza se face prin : • • • • Ex: Manifestari de independenta . Diagnosticul de ingrijire releva rolul autonom al asistentei. DIAGNOSTICUL DE INGRIJIRE ( NURSING) DEFINITIILE DG NURSING Este o forma simpla si precisa care descrie raspunsul (reactia ) persoanei sau grupului la o problema de sanatate. Enuntul unei judecati clinice asupra reactiilor la problemele de sanatate prezente sau potentiale.problema este prezenta POTENTIAL. M. 8 ore / noapte . El constituie o judecata practica bazata pe colectarea si analiza datelor si serveste de pivot la planificarea ingrijirilor. M.11 II. 15 resp/min Manifestari de dependenta inapetenta insomnie respiratie superficiala . ale unei familii sau ale unei colectivitati . Cahier In 1990 este adoptata def dg de nursing la Adunarea Generala NANDA (North American Nursing Diagnosis Associations).Grondin.exista un risc de aparitie a unei probleme POSIBIL – sunt indicii ce pot arata prezenta unei probleme ( incertitudine) . Riopelle Este un anunt concis. la evenimentele de viata ale unei persoane .somn linistit.alimentatie la ore fixe .

alterarea eliminarii intestinale . perturbare. Problema de dependenta In enuntarea problemei de dependenta se folosesc termeni ca : alterare. dificultate.legat de 3. Este o stare de echilibru si autoreglare care se instaleaza intre diverse procese fiziologice ale persoanei (homeostazie fiziologica) sau procesele psiho-sociale (homeostazie psiho-sociala). securitatea sa si gradul de independenta. Semnele = manifestarile de dependenta Ex: . Problema de dependenta \ 2. Uneori problema de dependenta poate fi privita si ca sursa de dificultate.Incapacitatea de a dormi datorita stresului manifestata prin insomnie. ca raspuns fiziopatologic al organismului .E.dificultate de a comunica .datorita .manifestata prin insomnie. Etiologia ( sursa de dificultate ) = P. Asistenta trebuie sa stie sa le recunoasca .Alterarea eliminarii intestinale din cauza alimentatiei sarace in fibre manifestata prin constipatie.din cauza . sa le semnaleze si sa le trateze in colaborare cu medicul . Ex: durerea . Ex: . oboseala EX de DG NURSING: .manifestata prin constipatie . o piedica in satisfacerea unei nevoi fundamentale.incapacitatea de a dormi 2. . deficit. oboseala. deteriorare. diminuare. Semnele ( manifestarile de dependenta) / 1. STABILIREA PRIORITATII intre problemele de dependenta Se are in vedere in ce masura nevoia nesatisfacuta ameninta homeostazia pacientului. HOMEOSTAZIA= proprietatea organismelor vii de a mentine in limite foarte apropiate constantele mediului intern. 3. Evolutia spre o nevoie superioara se realizeaza cand nevoia inferioara este satisfacuta. incapacitate.manifestata prin limbaj incoerent . Nesatisfacerea unei nevoi are repercursiuni asupra celorlalte nevoi.12 COMPONENTELE DG NURSING 1.Dificultatea de a comunica din cauza traumatismului cranian manifestata prin limbaj incoerent. stresul. Ex: . .S. frica Problema conexa = complicatia – este o problema reala sau potentiala de sanatate . . Etiologia = sursa de dificultate (cauza) Este un obstacol.

sa aplice) 2. . 6.O. 2. b) interventiile = modul de a actiona pt a corecta problema de dependenta a pacientului . sa efectueze.si rezultatul pe care dorim sa-l obtinem in urma interventiilor ex: 1.in ce masura poate face pacientul actiunea (in fct de capacitatea de invatare) ( R )= realism 5.pasiv – ce se face de catre asist pt pacient ( va fi supravegheat privind. nevoia a carei nesatisfacere pune in pericol homeostazia nevoia care antreneaza o mare cheltuiala de energie nevoia ce poate compromite serios securitatea pacientului nevoia ce determina un grad important de dependenta o nevoie ce repercuteaza asupra mai multor nevoi o nevoie ce deranjeaza confortul pacientului o nevoie ce repercuteaza asupra demnitatii pacientului o nevoie ce este importanta in ochii pacientului O alta metoda de a stabili prioritatile este ierarhizarea nevoilor dupa Maslow.P. intervalul orar si durata pe care se aplica actiunea Ex: . apoi se se stabilesc obiectivele.R.reprezinta un comportament pe care il asteptam de la un pacient . 4. a) obiectivele de ingrijire .sa se indice ora. .activ – ce face pacientul ( sa inteleaga. a mijloacelor de desfasurare si a precautiilor ce trebuiesc luate. .se va evalua peste 24 de ore . PLANIFICAREA INGRIJIRILOR DEF: stabilirea unui plan de interventie .sa faca cu ajutorul) 3. Planul de interventie tine cont de prescriptiile medicale si cuprinde : a) obiectivele de ingrijire b) interventiile Asistenta judeca urgentele si importanta problemelor de dependenta si decide prioritatile in cursul unei zile de munca..I. 8. cel putin 3 zile . III. 5.cand se face actiunea (in cat timp.cine face actiunea= d-na X ( S )= specificitate / .interventile trebuie sa fie : personalizate.13 Ordinea in care se vor satisface nevoile afectate este: 1.ce face ( P ) =performanta \ . 7. pe ce durata) ( O ) = observabil Formularea obiectivelor porneste de la sistemul S..cum face pacientul actiunea ( singur sau cu ajutor) ( I )= implicare 4. in timpul zilei. momentul zilei.. 3. prevederea etapelor.in formularea obiectivului se va specifica: -va bea cate un pahar de lichid la fiecare 2 ore . Se stabilesc prioritatile . observabile si evaluabile .

echipa de ingrijire-asigura completarea si eficacitatea activ.satisfactia pacientului . sau ca nu intelege tot ce implica o buna ingrijire Ex : Nevoia Afectat a 1.autonome – ceea ce poate face asistenta pt bolnav Interventiile asistentei sunt : \ . pacientul -hidratare prin sa fie cu paiul cu deshidratare hidratat in lichide decurs de 2 caldute ore Obiective Interventii Delegate e . incurajeaza si informeaza In aplicarea interventiilor sunt implicati: pacientul.cand evaluarea arata ca nu s-au atins obiectivele se reia planul de ingrijire cu noi obiective \ si noi interventii \ .delegate – ceea ce face asist la indicatia medicului /.deshidratare . obiectiv nerealizat Se evalueaza: .gargara modului de sa prezinte cu ceai a se diminuarea caldut de alimenta din durerii in galbenele cauza decurs de 3 -atmosfera disfagiei ore umidificata manifestata 2.rezultatul obtinut . profesionale \.se evalueaza atingerea obiectivelor : obiectiv atins. aplicarea in practica a actiunilor de ingrijire.inapetenta . EVALUAREA INGRIJIRILOR Reprezinta aprecierea progresului pacientului in raport cu interventiile asistentei. / . / .antibiotice) -hidratare parenterala prin PEV(perfuzie endovenoasa) 1. ajuta si efectueaza ingrijirile necesare \.sa se aiba in vedere faptul ca el poate fi nemultumit de unele interventii. Obiectiv atins pacient hidratat Evaluar .durere la inghitit (disfagie) Manifestari Diagnostic De Nursing Dependenta . APLICAREA INGRIJIRILOR Reprezinta ceea ce face asistenta . reactia pacientului la ingrijiri / .familia – in unele cazuri ajuta in actiunile de ingrijire V.recoltare de exudat faringian (cultura si ABG-antibiograma) . N.administrare de medicamente(antiseptice orale si faringiene. de a bea si a manca Surse De Dificultate . strict legat de planificare.asistenta . Evaluarea se face la intervale regulate ( obiectivele arata timpul de evaluare ).trebuie sa se cunoasca parerea pacientului in alegerea ingrijirilor . obiectiv partial atins. Obiectiv atins durere diminuata 2. Executarea ingrijirilor = interventiile asistentei.14 IV.supervizeaza aceste actiuni.badijonaj cu albastru de metil .pacientul – executa actiunile planificate pt el /. pacientul .febra Interventi i Autonom e Alterarea 1.

15 .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.