Pe la anul 1025 la un frumos rasarit de soare in oraselul Epivat,nu departe de cetatea Constantinopolului si-a deschis ochii copila Paraschiva.

Cerul era senin si numele marii se alina la bucuria venirii pe lume a unui suflet ales. In cele mai sfinte simtaminte a fost crescuta copila frumoasa si blanda asupra careia se revarsa toata dragostea parintilor ei. Starea lor era infloritoare si putea sa se bucure intrunul Dumnezeu cu multa evlavie. Paraschiva a fost desprinsa cu duhul rugaciunii si a dragostei de biserica si de oameni. Din casa Domnului ,din Biserica era nelipsita. Cuvantul Domnului ii fermeca inima si sufletul si slujbele sfinte o faceau sa se simta cu sufletul in ceruri. Fetita implinise 12 anisori cand intr-una din duminici a mers la biserica Sf Nascatoare de Dumnezeu. Aici asculta cu multa credinta dumnezeiasca Sf Liturghie si cand veni timpul de a se citi Sfanta Evanghelie pleca smerita genunchii in fata Tetrapodului ascultand cuvinte scrise care-i rascolisera adanc sufletul si devenira hotaratoare pentru viata ei:"Cel ce vrea sa vina la Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa ma urmeze" Aceste cuvinte auzindu-le Paraschiva a fost cuprinsa de mare har incat din acea clipa se inchina cu totul voii lui Dumnezeu: Doamne!zise ea in gand. Tu cruce si cununa cu spini si flamida rosie de fier purtai si otet cu fier ai gustat si piroanele ti-au strapuns mainile si picioarele si iata eu port haine scumpe si traiesc in dezmierdari Doamne.Tu ai cerut sa te urmam luandu-ne crucea dar eu nu am nici o cruce Doamne.Tu ai avut cruce mare dar eu nu am nici una mica. Tu ai zis cel care vrea sa vina dupa tine sa se lepede de sine dar cum pot eu Doamne sa ma lepad de mine?Cu ceti voi dovedi eu Tie Iisuse ca m-am lepadat de mine si te-am urmat pe tine?

. Iisuse. .11 ani. Fetita Paraschiva mergea ingandurata si murmura in sine franturi din cuvintele Mantuitorului: "Cel ce vrea sa vina dupa mine sa se lepede de sine" Deodata intr-un colt de ulita. -O frunza sunt si eu.Tremura de frig si de foame si ochii aproape erau inmuiati in lacrimi.Ma inchin crucii tale.Ce faci aici. Am stat la un om cu 5 copii dar acum nu ma mai poate tine. fetita draga."O frunza batuta de vant care fara tine n-ajunge nimic. si vreau sa o port dar sunt prea mica si slabuta si nu stiu cum sa fac aceasta. -Cati ani ai? intreba Paraschiva.Invata-ma Iisuse! O frunza se desprinse dintr-un pom si se leagana alene in adierea vantului de toamna. . de ce plangi? .De acum inainte eu voi avea grija de tine ca si de o sora de a mea. Stapane! Vant de toamna incepu sa adie dinspre miaza-noapte.Si in incaperea salasului Dumnezeiesc se auzisera sunand puternic glasurile norodului evlavios:"Crucii tale ne inchinam Hristoase si Sfanta Inviere a ta o laudam si o slavim" .Mi-au murit parintii si nu mai am la cine pleca spuse fetita.Eu am 12. Ajuta-ma Iisuse sa fiu mai mult decat o frunza! Ajuta-ma sa te urmez.raspunse fetita. o fetita saraca aproape goala i-a aparut in cale. Pasari calatoare incepura sa se indrepte spre rasarit presimtind venirea zilelor friguroase de iarna.Si nu mai plange. Acum asculta-ma si sa nu te . murmura fetita Paraschiva. zise Paraschiva.Clipe de lumina se desprinsera de pe chipul lui Iisus de la coroana de la Iconostas. Mi-e foame si mi-e frig si n-am decat camasuta asta.

iar a ta este prea frumoasa! . . Doamne. Dupa ce imbraca hainuta de matase a Paraschivei aceasta ii dadu si incaltamintea si-i dadu si o suma de bani cu care isi lua mancare . auzi? .tu esti prea buna! Haina mea este urata. Ce buna esti tu! Paraschiva cu picioarele goale si hainuta zdrentuita privi cum se departa fata cu zambetul pe buze.Sa nu mai plangi!de azi incolo esti sora mea. Paraschiva induioasata intinse mainile si zise: .Doamne Iisuse lasa-ma sa te ajut cu crucea ta ca e foarte grea si tu abia poti merge sub povara ei. zise orfana. apoi o saruta cu gingasie pe amandoi obraji si-i zise: . sa i le dea ei.Paraschiva! . Adevarat graiesc tie caci intrucat ai facut bine unuia dintre acesti frati mai mici ai mei. cand ti-am ajutat? -Atunci cand ai ajutat pe fetita orfana pe mine m-ai ajutat! Cand ai impartit cu ea crucea suferintelor si umilintilor ai pus pe umerii tai o parte din crucea mea. Si ea se departa si i se paru ca vede in zare o lumina ce se departa tot mai mult de ea intr-un fel de boare diamantina care i-a deslusit chipul bland a lui Iisus care purta pe umeri o cruce grea ce era atat de grea si parea ca Iisus se prabusea pe povara ei.Am sa te iubesc atat de mult.Nu te gandi la asta si dezbraca-te repede! Orfana se supuse si stergandu-si lacrimile privi cu mirare la fetita marinimoasa care se dezbraca de buna voie cu hainele cu care a fost impodobita. zise orfana.Tu m-ai ajutat sa-mi duc crucea! -Cand.O.impotrivesti: sa schimbam repede hainele. fiica mea. Doamne! -Amin zic tie.Tu o imbraci pe a mea si eu pe a ta. mie mi-ai facut! Fii binecuvantata.

Acum intelese ca Domnul i-a trimis in cale fetita orfana.mamico.i se da tot ce e mai bun ca nu ea e de vina ca e saraca ci sunt de vina cei ce nu-i dau. Eu am mai multe haine pe cand ea nu avea decat zdreanta asta! Oricum trebuia sa-mi spui fata mea si ii dadeam o hainuta mai rea! -Unei surori a lui Iisus nu i se da ce-i mai rau . Trecusera ani si tanara Paraschiva nu uita niciodata numele Domnului si il implinea cu credinta si iubire imbracandu-si sufletul cu cele mai alese comoare. . Nu era sarac pe care sa nu-l fi ajutat .Ajutorul si sprijinul ei se simteau din .Lumina minunata a chipului bland a lui Iisus se facu nevazuta. ba mai mult e o surioara a lui Iisus. te-au facut sa suferi? Vad pe fata ta zambet in loc de lacrimi.nu era bolnav pe care sa nu-l fi fericit.Nu-i straina. Vazandu-se desculta si cu hainuta zdrentuita tremurand de frig simti toata durerea fetitei si zise in drum spre casa: .Acum am si eu o cruce! Ajuta-ma Doamne s-o port! Cum ajunse acasa parintii aproape ca nu o cunoscusera: -Te-au batut.Nu era familie lovita de incercari pe care sa nu o fi ajutat si mangaiat. sa-si ia crucea si sa vina". -Cum ai dat hainele tale unei straine? .Nu m-au batut si nu m-au facut sa sufar. E o sora de a mea.ci am dat hainele de buna voie unei fetite orfane care era imbracata asa cum ma vezi pe mine. Acum incepu sa se lamureasca tot mai limpede in mintea Parachivei intelesul cuvintelor: "Cel ce vrea sa vina dupa mine sa se lepede de sine. maica mea.

Cand o vazura parintii se napustira asupra ei cu vorbe de ocara: . Doamne.Fii mama copiilor mei si in clipa aceea sufletul mamei zbura la ceruri in suspinile inabusite ale celor 3 copilasi ai ei. Ei sarutare pe rand mana mamei care le sopti si lor ceva si apoi zise: .Napastuitii soartei alergau la ea nu numai din Epivat ci si din imprejurimi. cui ne lasi?Mai bine ia-ne cu tine unde te duci si tu! In clipa aceea intra Paraschiva si-i sopti: -Nu te intrista maicuta si nu te tulbura ci bucura-te mai degraba ca te duci la Mantuitorul care-ti va rasplati ostenelile si-ti va ocroti copii. Apoi cu o mare sfantare lua incet mana milostiva a tinerei ocrotitoare si o ruga printre lacrimi: . Se intoarse acasa a doua zi.Fie voia ta. Aprinse lumanarile si aduse copii mai aproape de mama ce se stingea. Paraschiva mangaie sufletele celor 3 copii ramasi orfani si statu cu ei toata noaptea rugandu-se langa capataiul celuia ce nu mai simtea nici o durere. Intr-o seara de iarna pe un viscol cumplit fata se strecura din casa parintilor ei incarcata cu bunatati si nu se opri decat la o casa saracacioasa in care o mama vaduva se lupta cu moartea si nu-si putea inchide ochii din cauza celor 3 copii ai ei ce plangeau in hohote: -Unde te duci mama draga. El mi-a poruncit sa vin si sa aduc de mancare la copii! Pleaca in pace suflete la Domnul si nu te mai chinui! Apoi Parachiva ingenunghe cu copiii si zise rugaciunea Tatal nostru.Unde ai umblat toata noaptea? Acum se vine acasa? Amenintarile se tinura lant si erau sa se termine cu bataia fetei . Ai mila de copii mei . spre a le impartasi si cea din urma binecuvantare.plin .

Ajutorul dat de Parashiva se simtea in casa.Fata era fericita sa-si poata duce crucea . Era o seara frumoasa de primavara in care intreaga natura inalta imn de preamarire Creatorului .Tie am vrut .Hainele toate cele mai bune le impartea si nu-si retinea decat 2 haine . iar razele lunii se revarsau pe capul tinerei. Stele aparura pe cer. Copila avea o aureola care-i impodobea capul si o adiere de vand intra inauntru prin fereastra deschisa. -Doamne Dumnezeule.departe.Cu cat mai mult o mustrau cu atat mai multumit era sufletul ei.nu ramase decat o zi pana la sosirea candidatului.In zadar nu o primeau saracii ca ea tot ii cauta sa ii ajute. pe tine toate te preamaresc in veci numai eu nu te pot preamari.Voi.poate barbatul pe care il va avea va reusi sa o infraneze.daca un servitor nu aduse vestea ca vaduva Sofia a murit lasand 3 copii. -Nu se cuvine sa am atatea pe cand ei nu au nici un coltisor de paine.Casa framanta de bucurie .parintii mei mi-ati crescut sufletul si acum vreti sa mi-l nimiciti? .Ce folos ca avem avere daca ea o da toata la saraci?Inima ei este atat de larga incat in ea ar incapea toata lumea.numai Paraschiva statea in camera ei cu ochii privind departe. Paraschiva are grija multa vreme de copii .Nu-i avea numai pe ei in grija ci milostivirea ei se revarsa din belsug asupra tuturor nepastuitilor si deznadajduitilor care-i cunostea si la care alerga zi si noapte.Nu trebuie sa ma mandresc cu ceva cand Domnul Iisus a fost umilit pana la moarte. Asa vorbira parintii si trecura la fapte. Parintii ei se necajeau tot mai mult si hotarara sa decurga la mijloacele de pedepsire aspra a fetei. Toate erau insa zadarnice. Abia atunci o crezura si se potolira.Mai bine am casatori-o are acum 18 ani.Zilele trecura ca niste clipe . suspina fata.

Dupa 5 ani spuse: -Indreapta Iisuse pasii mei spre drumurile batute de tine . In credinta se ruga si toate maicile o invatau credinta pt sufletul ei mare. nu ma lasa sa te parasesc Iisuse! Zicand aceste cuvinte auzi un suiet slav cu sfinte chemari ce-i cuprinse inima: . Calauzeste-ma Doamne spre locurile unde ne-ai aratat noua lumina. .unde se adanci in cunosterea credintei adanci si uimi pe invatati cu ravna ei in patrunderea invataturii dumnezeiesti. Pe tine am vrut sa te aleg mire si acum parintii mi-aduc alt mire. printre suspine.Paraschivo! Vino. Ajungand in fata marelui mormant isi pleca genunchii si dand drumul lacrimilor . Din mormantul tau revarsa asupra mea si asupra toturor lumina si har de mantuire si iubire catre oameni. se ruga: -Primeste inima pe care ti-o dau in intregime. In manastire munci cu evlavie ca sa-i ajute pe saraci. Si dupa ce isi ceru voie de la maica stareata isi lua toiagul si haina cea aspra pe ea si porni la drum si dupa multe osteneli si greutati ajunse in cetatea Ierusalim. Apoi se retrage intr-o manastire cu hramul Maicii Domnului. Ea asculta glasul luandu-si 2 haine si un toiag. Acolo in manastire statu 5 ani in duhul rugaciunii. Nu ma parasi.Vino .sa iti dau inima mea si acum parintii ma silesc sa o dau altuia. Faptele de milostenie o impodobeau atat de mult ca odinioara in Epivat.ia-ti crucea si urmeaza-ma ca-ti vei dobandi in schimb cununa mirelui tau ceresc. Merse toata noaptea si nu obosi ajungand la cetatea Constantinopolului .

Sfarsitul ti se apropie.Pe stapana casei! . Pe cand facu puternici rugaciuni la cer aparu un inger care ii spuse: -Paraschivo. stapanul ceresc a vazut ostenelile si podoabele sufletului tau si el vrea sa te cheme la sine. Pt aceste bunatati pe care le avea diavolul nu inceta sa i ispiteasca transformandu-se chiar si in sarpe veninos sau in alta fiara ca sa o faca sa se lepede ce credinta dar nu reusi. Cu trupul tot. Purta grija de curatenia sufletului . Merge la cetatea Iordanului unde sta 2 ani mancarea fiindu-i ierburile ce cresteau pe acolo si acela inca putin si numai odata in zi. mai slabit isi implinise cuvintele proorocului David care spuse: ca va iubi imparatul ceresc frumusetea sufletului ei. Sa lasi deci pustiul si sa te intorci la mosia parinteasca caci acolo ti se cuvine sa mori.apoi un servitor batran o intreba: -Pe cine cautati? . Ajunse intr-un luminat de ziua si un latrat de caine o intampina . mantuirii si intalnirii cu mirele sau prea iubit. Isi aduse aminte de parintii care care au mangaiat-o si au crescut-o si de saracii pe care i-a iubit atat de mult.A plecat de cativa ani pe lumea cealalta si pe urmele ei pleaca si . -Fie Doamne voia ta si iti multumesc ca ma chemi la lumina ta! Sfanta se urca intr-o corabie si se duse la mosia tatalui sau trecand intai sa se roage la cetatea Constantinopolului.Se ridica plina de alte puteri si vizita si alte locuri pe unde umbla Mantuirorul.

Doamne. Iarta-ma fiica mea.O. spuse ea . Straina ma simt in lumea asta si nu doresc decat sa vin degraba la tine! Trupul ei era slabit.apa!" Corabierii o asezara pe un asternut moale si spusera: . se vede ca era un suflet bun caci furtuna s-a potolit si cerul e mai senin ca inainte. Era ziua de 14 octombrie din anul 1050 cand valurile marii spumegau facand un vuiet sur. ce bine ar fi sa ma iei si pe mine la tine. Dupa moartea tatalui sau Sf Paraschiva a impartit toata averea saracilor din Epivat apoi ceea ce a mai ramas a dat saracilor din C-pol impreuna cu fratele sau Eufilie care s-a facut mai tarziu episcop. La C-pol se mai inchina inca odata in cetatea Sf Sofia: -O. Simtea ca i se apropie sfarsitul. La cateva luni un pacatos fu ingropat langa ea si mirosea atat de urat a pacate ca se minunau oamenii. iarta pe tatal tau care nu te-a inteles! Ochii mei orbiti de bucuriile si desartaciunile lumesti n-au stiut credinta ta puternica si faptele tale stralucitoare. A doua zi dezgropand pe acel pacatos gasira si trupul sfintei intreg si neputrezit imprastiind buna mireasma. Fata merse la tatal ei care ii spuse: . Moastele sfintei au fost . Apoi sufletul lui pleca fata ramanand cu ochii in lacrimi si in rugaciune. Dupa catva timp sfanta se arata in vis preotului din satul indepartat cerand sa mute de acolo pe acel pacatos.Fiica mea! Paraschiva induiosata dadu ultimul sarut parintelui sau trupesc. Apoi sufletul tinerei se inalta la ceruri corabierii ingropand-o intr-o groapa comuna la marginea tarmului. Multi oameni care atingeau trupul sfintei se vindecau pe loc de orice boala. Au avut o fetita si au plans-o mereu. Sf Paraschiva veni la ei si n-apuca decat sa spuna un cuvant trupul ei slab prabusindu-se jos: Apa. Fie ca faptele tale sa fie cunoscute si de acuma incolo. Niste corabieri stateau la tarm asteptand potolirea furtunii.stapanul. calatorise toata ziua pe o vreme cumplita si ploaia o udase de-a binelea. ce tanara si cata suferinta se vede pe trupul ei.

aduse in biserica de la C-pol si crestinii venira acolo. Saracii din Epivat venira si spusera: -Tu ai fost mama noastra. iti multumit Sfanta Paraschiva! Au fost aduse moastele la Tarnova. Amintirea ei se serbeaza la 14 octombrie . la Constantinopol. Mirele ei ceresc i-a pastrat osemintele . apoi cu multa cinste la 13 iunie 1641 la biserica Sfintilor Treierarhi din Ias. apoi la Belgrad.iar sufletul ei luminos se bucura in imparatia cerului mijlocind pentru noi.i apoi mutata la Mitropolie unde se gaseste si astazi si de cladesc o multime de minuni celor ce se roaga.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful