P. 1
Panduan Penyediaan (RP-contoh)[1]

Panduan Penyediaan (RP-contoh)[1]

Ratings:
(0)
|Views: 3,047|Likes:
Published by Voon Boon

More info:

Published by: Voon Boon on May 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/27/2015

pdf

text

original

Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP

)

1.

Muka Hadapan

TAJUK : RANCANGAN PERNIAGAAN Syarikat Los De’Licious Restaurant & Bakeri Sdn. Bhd Unit 65, 66 & 67, Commercial Centre, Jalan Tun Jugah, 93350 Kuching, Sarawak, Malaysia FEBRUARI 2011

1

Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP)

2.

Ringkasan Eksekutif
2.1 Takrif Ringkasan Eksekutif
Setiap kertas kerja / proposal yang melebihi 20 mukasurat perlu disertakan dengan ringkasan eksekutif. Ringkasan Eksekutif hendaklah tidak melebihi 5 mukasurat dan disediakan akhir sekali iaitu selepas keseluruhan kertas kerja disediakan. Ringkasan Eksekutif hendaklah diletakkan di bahagian hadapan (selepas muka hadapan) kertas kerja tersebut.

2.2
    pemasaran; 

Maklumat yang periu dinyatakan
Maklumat ringkas organisasi / usahawan; Aktiviti perniagaan / perkhidmatan yang ditawarkan; Carta organisasi pasukan pengurusan; Produk, kumpulan sasaran, kawasan pasaran dan

strategi

Kos pelaburan projek dan pembiayaan yang diperlukan (yang mana berkenaan); Unjuran-unjuran kewangan yang disediakan - Aliran Tunai, Untung Rugi dan Kunci Kira-Kira; Berdaya maju, mempunyai perancangan dan potensi di masa hadapan.

 

3.

Mukasurat
Kandungan muka surat setiap tajuk utama dan sub-tajuk kandungan kertas kerja perlu disediakan bagi memudahkan pembaca untuk membuat rujukan / semakan.

4.

Pengenalan

Maklumat yang diperlukan dinyatakan
       Nama perniagaan dan tarikh ditubuhkan; Lokasi dan alamat perniagaan; Aktiviti utama perniagaan; Sejarah ringkas penubuhan dan perkembangan perniagaan; Pengalaman pengasas dalam bidang kerja dan perniagaan; Sebab-sebab menjalankan perniagaan; Hubungan / nilai perniagaan kepada persekitaran dan ekonomi Negara secara umum.

2

Taman Keramat. Contoh ‘Tujuan’ Tujuan kertas kerja ini disediakan adalah untuk membentangkan rancangan perniagaan XYZ. 54200 Kuala Lumpur. XYZ berhasrat untuk meningkatkan kapasiti perniagaan dengan menambah bilangan peralatan dan kelengkapan serta modal pusingan melalui pembiayaan MARA. XYZ akan turut meningkatkan prestasi pekhidmatan yang ditawarkan dengan menumpukan lebih perhatian kepada pelanggan industri dan premis-premis perniagaan. Syarikat ini turut ditubuhkan bagi menyahut seruan kerajaan untuk mewujudkan perniagaan di bawah program Masyarakat Perdagangan dan Perindutrian Bumiputera (MPPB). saluran gas dan paip untuk bangunan. Jalan Enggang 4. Melalui pembiayaan ini. Nilai pembiayaan yang dipohon. walaupun baru lagi didaftarkan. pemasangan. XYZ turut menyediakan perkhidmatan sampingan mekanikal dan elektrikal seperti membekal dan memasang sistem pemadan api. Tujuan Kertas Kerja Maklumat yang perlu dinyatakan     Nyatakan tujuan dengan jelas. pemasaran.Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP) Contoh ‘Pengenalan’ SYARIKAT XYZ (XYZ) adalah sebuah perniagaan milikan tunggal telah ditubuhkan secara rasmi pada 1 Jun 1003. pendawaian kabel (atas/bawah). Perniagaan ini beroperasi di Lot 471. XYZ merupakan sebuah syarikat kontraktor elektrik yang terlibat di dalam kerja-kerja senggaraan. XYZ amat berharap agar dapat turut serta menyumbang kepada perkembangan ekonomi negara yang sedang berkembang. Pemilik perniagaan mempunyai lebih 8 tahun pengalaman kerja di dalam bidang elektrik. yang meliputi aspek pengurusan. Perniagaan ini telah dijalankan selama lebih 5 tahun oleh pemiliknya. perkhidmatan dan kewangan syarikat kepada pihak 3 . Sehubungan itu. Perniagaan yang dijalankan oleh XYZ mempunyai potensi untuk berdaya maju. membekal barangan elektrik serta berkelayakan untuk mentauliahkan peralatan elektrik bagi kegunaan industri. Pengiraan pembiayaan dan nilai ansuran bulanan. Di samping itu. 5. sistem penghawa dingin dan lain-lain lagi. Jumlah Kos Pelaburan keseluruhan yang terlibat dan pecahanan penggunaannya.

Latar Belakang Perniagaan Contoh ‘Latar Belakang Perniagaan’ Nama Perniagaan : Alamat Berdattar . Telefon : No. sementara baki RM??? adalah melalui pembiayaan yang dipohon ini.000. Akaun No. Lesen Kementerian Kewangan : Tarikh Tamat Lesen : Bidang Kerja Yang Didaftarkan : Nama Pemilik : Tunggal/ 4 .00 (Ringgit Malaysia Lima Puluh Ribu 5ahaja). Fax : E-mail : No.Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP) MARA untuk mempertimbangkan permohonan pembiayaan berjumlah RM50. Tempoh pembiayaan adalah selama 5 tahun dan XYZ turut memohon tempoh bernafas selama 3 bulan. 6. : Alamat Operasi / Kedai : No. Kos Pelaburan Projek adalah sebanyak RM??? di mana RM??? dibiayai oleh pemilik. Pengiraan Pembiayaan : Nilai Pembiayaan : RM??? Kadar Keuntungan : 6% setahun Keuntungan Permbiayaan : RM??? @ 7% TAHUN 1umlah Pembiayaan : RM??? + RM??? Bayaran Balik Bulanan : RM???/ 60bulan Baran Bulanan : RM??? Sebulan @ 5 Kaedah pengiraan keuntungan pembiayaan kewangan Pengiraan keuntungan pembiayaan kewangan adalah dengan menggunakan Kaedah Garis Lurus bagi memudahkan penyediaan Anggaran Aliran Tunai dan anggaran bayaran balik pembiayaan. Bayaran bulanan sebenar adalah lebih kecil jika menggunakan kaedah baki berkurangan. Daftar Perniagaan : Tarikh Pendattaran/ Bila hendak mula operasi: Aktiviti Perniagaan : Bentuk Perniagaan : Milikan Perkongsian Modal Permulaan : RM ??? Bank : ??? Cawangan ??? No.

K/P : Dokumen yang perlu dilampirkan Salinan Daftar Perniagaan. 7. Skop Perniagaan Nyatakan akiviti utama perniagaan yang dijalankan.Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP) No. Lesen Kementerian Kewangan (jika ada). Latar Belakang Pemilik Contoh ‘Latar Belakang Pemilik’ Nama Jawatan Alamat Tetap Telefon No. Penyata Bank (6 bulan). Contoh:Di antara aktiviti perniagaan yang dijalankan oleh XYZ adalah : Aktiviti perniagaan - 5 . Kad Pengenalan Tarikh Lahir Bangsa / Agama Taraf Perkahwinan KeJulusan Akademik Pengamalan Kerja Kursus Yang Pernah Dihadiri : : Pengurus / Pemilik : : : Melayu / Islam : Tahun / Jawatan / Majikan Tarikh / Kursus / Penganjur : : : : : Dokumen yang perlu dilampirkan Salinan Sijil-sijil Kursus Dokumen Akademik (yang berkaitan) Salinan Perjanjian Perkongsian (jika ada) 8.

seperti Taman . XYZ akan dapat menambahkan bilangan stok fizikal dan alatan ganti..... perniagaan ini mempunyai potensi yang cukup besar untuk berkembang di sekitar 10% hingga 20% setahun. Dan Taman ..   Di antara faktor yang turut menyumbang kepada peningkatan potensi perniagaan XYZ adalah tidak banyak perniagaan seumpama ini yang dimiliki oleh syarikat Bumiputera di Bandar .. Keadaan ekonomi negara yang terus berkembang positif turut menyumbang kepada potensi perkembangan perniagaan XYZ.... Contoh: Berdasarkan kepada analisa dan kajian pasaran yang dibuat. Taman ......  6 .. Dengan penambahan modal pusingan yang lebih besar.... di mana terdapat banyak kawasan industri dan komersil serta taman-taman perumahan baru yang telah dibina.Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP) Produk / Perkhidmatan yang ditawarkan Nyatakan produk / perkhidmatan yang ditawarkan. Lokasi perniagaan yang strategik merupakan suatu kelebihan kepada XYZ kerana dapat dikunjungi oleh pelanggan dengan mudah....... Keadaan ini telah meningkatkan saiz pasaran XYZ.. XYZ telah mendapat tempat di kalangan pelanggan berdasarkan kualiti perkhidmatan yang tinggi yang ditawarkan.. Ini merupakan satu satu kelebihan kepada Syarikat XYZ untuk memonopoli pasaran kerana majoriti penduduk Bandar ini dan kawasan sekitar adalah Bumiputera......... di samping taman perumahan sedia ada.... Contoh:Berikut adalah produk/perkhidmatan yang ditawarkan oleh Syarikat XYZ: Potensi perniagaan Nyatakan potensi perniagaan yang dijalankan.... ... Pemulihan ekonomi negara yang turut menyumbang kepada pembangunan Bandar ..... Perniagaan masih di tahap awal dan mempunyai potensi besar untuk berkembang di masa hadapan.....  Dengan usaha yang berterusan.

Bagaimanapun. Contoh:PERKHIDMATAN HARGA (RM) TEMPOH PENYIAPAN Kumpulan Sasaran Nyatakan kumpulan sasaran dan pelanggan yang berpotensi. Kawasan Pasaran Namakan taman perumahan. Pemasaran Perkhidmatan dan harga yang ditawarkan Senaraikan perkhidmatan yang ditawarkan dan harga. umur. Berikan pecahan mengikut kategori jantina. pejabat dan sebagainya di kawasan sekitar premis Saiz pasaran Saiz pasaran ditentukan berdasarkan kumpulan sasaran yang berada di kawasan pasaran yang telah dikenal pasti. Berikan anggaran saiz pasaran secara umum kerana saiz pasaran sebenar agak sukar didapati tanpa melalui proses kajian pasaran yang menyeluruh. saiz pasaran perlu ditentukan dan dianggarkan bagi memudahkan membuat anggaran jualan. kumpulan pendapatan dan sebagainya. kompleks pejabat.Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP)  Me1alui kepelbagaian tawaran perkhidmatan dan produk yang ditawarkan. kawasan perindustrian. sekolah. Analisis pesaing 7 . 9. XYZ juga mampu menjadi pembekal utama di kawasan tersebut. XYZ mampu memenuhi keperluan dan kehendak pelanggan dl masa hadapan.

8 . Anggaran jualan / pendapatan tahun pertama Dikira berdasarkan asas perniagaan pendapatan. pantas dan tepat. • Memberikan perkhidmatan yang lebih cekap. Contoh:Di antara strategi promosi XYZ bagi menawarkan dan memperkenalkan perkhidmatan ialah: • Mengekalkan hubungan yang baik dengan pelanggan. Lokasi Nyatakan kelebihan lokasi perniagaan.Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP) Senaraikan pesaing di kawasan pasaran. Buat analisis Kekuatan dan Kelemahan (Analisis SWOT) untuk setiap pesaing. Strategi pemasaran Promosi Nyatakan promosi dan strategi pemasaran yang dilakukan. merupakan lokasi yang strategik untuk perniagaan yang dijalankan. Contoh:NAMA PERNIAGAAN & ALAMAT KEKUATAN KELEMAHAN Syer pasaran Dikira berdasarkan pecahan peratus syer pesaing sedia ada dan peratus syer yang akan diperolehi oleh perniagaan apabila memasuki pasaran. • Mengedarkan pamphlet dan ‘brochure’ secara berkala. Contoh:Lokasi perniagaan Syarikat XYZ yang terletak di tepi jalan utama. • Memberikan profil perniagaan kepada bakal-bakal pelanggan.

kompetitif dan mengikut kadar pasaran semasa. Contoh:BIL KERJA-KERJA YANG PERNAH DILAKSANAKAN TEMPOH NILAI (RM) 9 . Produk Nyatakan kelebihan produk dan perkhidmatan yang ditawarkan. Contoh:Produk yang ditawarkan kepada pelanggan adalah berkualiti dan setimpal dengan harga yang ditawarkan. sila nyatakan secara ringkas kerja-kerja yang pernah dilaksanakan. Senarai kerja-kerja yang pernah dilaksanakan Jika pernah melaksanakan kerja sebelum ini. Contoh:Penetapan harga bagi produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh Syarikat XYZ adalah berpatutan.Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP) Harga Nyatakan justifikasi penetapan harga bagi perkhidmatan yang ditawarkan. Perniagaan yang dijalankan adalah mengikut perubahan teknolegi terkini dan kehendak pelanggan agar produk dan perkhidmatan yang dijalankan sentiasa kekal kompetitif dan diterima pelanggan. Perhubungan pelanggan Nyatakan strategi perhubungan pelanggan yang diberikan oleh syarikat. Kos pemasaran Nyatakan kos yang terlibat dengan aktiviti pemasaran yang dijalankan (jika ada).

..... Alamat. Keluasan d. nama bangunan dan sebagainya.. Pemilik premis.. Pejabat kami juga mempunyai ruang kerja dan pameran yang luas dan dapat memberi keselesaan kepada para pelanggan yang datang berkunjung. g. Kemudahan asas Nyatakan kemudahan asas yang terdapat di sekitar lokasi premis perniagaan.. Maklumat premis perniagaan Nyatakan : a.. f. Premis perniagaan kami terletak di tepi jalan utama .. Nilai sewaan bulanan.. elektrik dan telefon.. e. Tempoh sewaan. Harta tetap dan peralatan yang dimiliki Harta tetap dan peralatan yang dimiliki perlu dinyatakan bagi memberi pandangan jelas tentang kedudukan perniagaan yang dijalankan... 10 .....Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP) 10. Contoh:Premis XYZ memiliki segala kemudahan asas seperti bekalan air. b... dan merupakan kawasan komersil baru di Bandar .. nama jalan utama.. . Salinan perjanjian sewa.... Rancangan Teknikal / Perkhidmatan Lokasi premis Nyatakan kedudukan lokasi premis. Bentuk binaan c..

pembiayaan kewangan ini juga akan digunakan untuk membeli stok bekalan tambahan. Anggaran keperluan bekalan tersebut adalah seperti berikut : BIL PERKARA UNIT NILAI (RM) JUMLAH (RM) 11 .Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP) Contoh:Perniagaan ini telah dijalankan secara kecil-kecilan oleh pemilik ketika mula-mula ditubuhkan. XYZ memiliki beberapa buah mesin dan peralatan yang dibeli secara berperingkat-peringkat mengikut kemampuan perniagaan ketika itu. XYZ akan membeli beberapa lagi aset dan kelengkapan tambahan yang diperlukan oleh syarikat kami seperti jadual di bawah : BIL PERKARA NILAI (RM) JUMLAH (RM) JUMLAH Stok barangan tambahan yang diperlukan Nyatakan juga stok untuk barangan tambahan yang diperlukan. Aset tetap dan kelengkapan yang dimiliki oleh XYZ adalah seperti jadual berikut: BIL PERKARA TAHUN DIBELI UNIT NILAI (RM) JUMLAH (RM) JUMLAH Harta tetap dan kelengkapan yang diperlukan Kaitkan justifikasi permohonan pinjaman dengan peralatan yang telah dimiliki dan yang masih diperlukan. Contoh:Melalui pembiayaan kewangan yang dipohon ini. Contoh:Di samping harta tetap dan kelengkapan bengkel yang diperlukan.

BULAN April Mei Jun Julai September Oktober November Disember Januari TAHUN 1 (RM) 12 . Di antara pembekal yang membekalkan barangan keperluan XYZ adalah seperti jadual di bawah : BI L NAMA & ALAMAT JENIS BEKALAN CARA PEMBAYARAN Anggaran belian Buatkan anggaran belian bagi kerja-kerja yang biasa dilakukan oleh syarikat.Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP) JUMLAH Senarai pembekal barang niaga Setiap syarikat perlu ada senarai pembekal yang digunakan bagi mendapatkan bekalan barangan bagi kerja-kerja yang dijalankan. buat kaji selidik pembekalpembekal yang boleh digunakan dengan harga yang berpatutan. Contoh:Anggaran yang disediakan di bawah adalah meliputi bahan-bahan yang biasa digunakan untuk kerja-kerja mekanikal dan elektrikal. Contoh:Bekalan barangan yang diperolehi oleh XYZ adalah daripada pembekal-pembekal yang biasa berurus niaga dengan XYZ. Sekiranya syarikat masih baru ditubuhkan.

Anggaran penggunaan bahan mentah sebulan (bagi sektor 11. Contoh pengiraan kos (untuk satu projek). ii. nyatakan strategi perkhidmatan yang diatur oleh syarikat. Di antara perkara yang boleh dinyatakan adalah : i. dan tidak bergantung kepada mutu kerja sahaja. iii. iv. Rancangan Pengurusan Struktur organisasi 13 . Kos tenaga kerja perkhidmatan / pengeluaran. c) Sentiasa berbincang dan memberikan khidmat nasihat yang terbaik kepada pelanggan agar mereka sentiasa berpuas had terhadap perkhidmatan yang diberikan secara keseluruhan. di samping meningkat tahap perkhidmatan seperti berikut: a) Menghasilkan perkhidmatan yang berkualiti dan menangani segala masalah dan rungutan pelanggan dengan segera. Aliran proses kerja.Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP) Februari Mac JUMLAH Strategi perkhidmatan Selain strategi pemasaran. Contoh:XYZ telah mengatur strategi perkhidmatan yang kuat bagi mendapatkan pulangan yang tinggi untuk kerja-kerja yang dilaksanakan. Lain-lain maklumat yang difikirkan perlu Perkara-perkara lain juga perlu dititikberatkan dan sekiranya difikirkan perlu. b) Menerima kerja mengikut keupayaan dan kemampuan sahaja agar dapat mengekalkan kualiti kerja. boleh dimasukkan sekali ke dalam Kertas Kerja yang disediakan. Susunatur kedai. v. pengeluaran).

mengikut jadual perancangan. Di samping itu. Secara keseluruhan. terutama sekali pasaran komersil yang 14 . tetapi lebih kepada aspek pentadbiran dan kewangan perniagaan. Pengurus juga bertanggungjawab mengetuai kerja-kerja yang dilaksanakan oleh syarikat setiap masa. 11. Contoh:11.1 Pengurus / Pemilik Pengurus terlibat di dalam segala aspek pengurusan perniagaan. struktur organisasi XYZ adalah seperti berikut : Nama Perniagaan PENGURUS/PEMILIK Nama BAHAGIAN PEMASARAN BAHAGIAN KEWANGAN & PENTADBIRAN BAHAGIAN PERKHIDMATAN & TEKNIKAL KERANI PEKERJA Fungsi dan tanggungjawab Senaraikan fungsi dan tanggungjawab kakitangan syarikat.Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP) Sturktur organisasi yang ringkas dan jelas adalah penting bagi menggambarkan keseluruhan struktur pengurusan syarikat.2. Bahagian Pemasaran juga bertanggungjawab mencari pasaran baru .2 Bahagian Pemasaran Bahagian Pemasaran bertanggungjawab untuk memasarkan barangan dan produk yang dihasilkan oleh syarikat. Pengurus akan merancang pemasaran syarikat dan mencari peluang peluang perniagaan dalam pasaran.2. Pengurus bertanggungjawab di dalam membuat belian bekalan dan kawalan stok. di samping memastikan perkembangan perniagaan berjalan dengan lancar. Contoh:Struktur organisasi XYZ adalah merangkumi keseluruhan aspek pengurusan yang dibentuk sebagai satu entiti perniagaan.

memasang dan mentauliahkan peralatan. Ketua Bahagian dibantu oleh 2 orang pekerja yang mengendalikan urusan kerja di bahagian ini. Contoh:Syarikat XYZ memberikan pakej gaji yang berpatutan kepada kakitangannya. Contoh:Berikut adalah anggaran perbelanjaan pengurusan bulanan bagi Syarikat XYZ mengikut pelan peningkatan kapasiti perniagaan : BIL 1 2 JENIS PERBELANJAAN Gaji & Elaun Pengurus Gaji & Elaun Pekerja JUMLAH (RM) 15 .2. Bilangan kakitangan akan ditambah dari semasa ke semasa mengikut keperluan dan seiring dengan perkembangan perniagaan di masa hadapan. Pada masa ini. serta membaiki dan memantau kerja-kerja pemasangan dan sebagainya. Gaji dan ganjaran kakitangan bulanan kakitangan adalah seperti jadual di bawah : BI L 1 2 3 4 5 JAWATAN Pengurus Penyelia Pekerja # 1 Pekerja # 2 Pekerja # 3 JUMLAH GAJI (RM) ELAU N (RM) KWS P (RM) PERKES O (RM) JUMLAH Perbelanjaan pengurusan Anggarkan perbelanjaan pengurusan bulanan dengan mengambil kira peningkatan kapasiti perniagaan yang disasarkan. Gaji dan ganjaran Nyatakan gaji yang diterima oleh pekerja dan justifikasi setiap pekerja mendapat gaji yang diberikan kepada mereka.Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP) berurusan dengan premis-premis perniagaan. bangunan dan kawasan industri. 11.3 Bahagian Perkhidmatan dan Teknikal Bahagian Perkhidmatan dan Teknikal akan terlibat dalam memberikan perkhidmatan kepada pelanggan yang meliputi kerja-kerja membekal.

XYZ telah mengganggarkan kos pelaburan projek seperti jadual berikut: BIL 1) PERKARA/KETERANGAN BELANJA PERMULAAN Deposit Sewa Kedai Deposit Utiliti Daftar Perniagaan UNIT HARGA / UNIT (RM) JUMLAH (RM) 16 . Contoh:Pengurusan perniagaan dan kakitangan yang baik dan sistematik adalah kaedah yang penting di dalam usaha memajukan sesuatu perniagaan.Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP) 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 KWSP & PERKESO Sewa Lot Perniagaan Air & Elektrik Telefon & Faks Alatulis & Belanja Pejabat Perjalanan & Pengangkutan Tol & Parking Senggaraan Kedai & Mesin Keraian & Promosi Belanja Pelbagai & Kontigensi JUMLAH Strategi pengurusan Nyatakan kaedah pengurusn perniagaan yang dilaksanakan oleh syarikat. Contoh:Berdasarkan kapasiti perniagaan yang dirancang. samada pekerja bawahan atau pengurusan sentiasa berbincang dan memberi pendapat serta cadangan tentang pelaksanaan yang terbaik untuk menghasilkan kerja yang sistematik dan produktif. Aspek Kewangan Kos pelaburan projek Anggarkan kos pelaburan projek dengan mengambil kira peningkatan kapasiti perniagaan yang disasarkan. demi kepentingan bersama.    12. Memberi bimbingan dan motivasi kepada kakitangan supaya dapat menunjukkan prestasi kerja yang baik serta bertanggungjawab terhadap tugas yang diberikan. Setiap kakitangan. XYZ telah mengatur beberapa strategi pengurusan seperti berikut : Menerapkan semangat kerja berpasukan (team-work) di antara semua kakitangan tanpa mengira jawatan dan bahagian.

asingkan kos yang akan dibiayai oleh syarikat dan kos di bawah pembiayaan yang dipohon.Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP) Lesen Majlis Perbandaran Dokumentasi & Guaman Latihan & Kursus Majlis Pelancaran PERKARA/KETERANGAN PEMBELIAN ASET TETAP Ubahsuai kedai & rak Penghawa Dingin Komputer Mesin # 1 Mesin # 2 Mesin # 3 BELANJA OPERASI Gaji & Elaun Pengurus Gaji & Elaun Pekerja KWSP & PERKESO Sewa Lot Perniagaan Air & Elektrik Telefon & Faks Alatulis & Belanja Pejabat Perjalanan & Pengangkutan Tol & Parking Senggaraan Kedai & Mesin Keraian & Promosi Belanja Pelbagai & Kontigensi Stok Permulaan JUMLAH KOS PELABURAN PROJEK BIL 2) UNIT HARGA / UNIT (RM) JUMLAH (RM) 3) Sumber pembiayaan projek Daripada jumlah kos pelaburan projek. Contoh:Daripada jumlah kos pelaburan projek di atas. pecahan sumber projek yang telah dirancang adalah seperti berikut:BI L 1) PERKARA/KETERANGA N BELANJA PERMULAAN Deposit Sewa Kedai Deposit Utiliti Daftar Perniagaan Lesen Majlis Perbandaran Dokumentasi & JUMLA H (RM) MODAL SENDIR I PEMBIAYAA N SKIM SEWAAN MESIN (SSM) 17 .

Anggaran aliran wang tunai Nyatakan anggaran aliran wang tunai sebelum dan selepas pembiayan : 18 .Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP) Guaman Latihan & Kursus Majlis Pelancaran BI L 2) PERKARA/KETERANGA N PEMBELIAN ASET TETAP Ubahsuai kedai & rak Penghawa Dingin Komputer Mesin # 1 Mesin # 2 Mesin # 3 BELANJA OPERASI Gaji & Elaun Pengurus Gaji & Elaun Pekerja KWSP & PERKESO Sewa Lot Perniagaan Air & Elektrik Telefon & Faks Alatulis & Belanja Pejabat Perjalanan & Pengangkutan Tol & Parking Senggaraan Kedai & Mesin Keraian & Promosi Belanja Pelbagai & Kontigensi Stok Permulaan JUMLA H (RM) MODAL SENDIR I PEMBIAYAA N SKIM SEWAAN MESIN (SSM) 3) JUMLAH KOS PELABURAN PROJEK Sumber kewangan yang diperlukan akan dibiayai sendiri sebanyak RM??? manakala baki sebanyak RM??? akan diperolehi daripada pihak MARA melalui pembiayaan ini.

Andaian-andaian kepada anggaran aliran tunai. Penyata kewangan Sediakan penyata kewangan seperti berikut : a) Anggaran penyata pendapatan . Contoh:- 19 . • Anggaran kutipan jualan yang dibuat adalah melalui jualan dibuat secara tunai (50%) dan jualan melalui kemudahan kredit (50%). • Anggaran aliran tunai dan prestasi kewangan disediakan selama 3 tahun selepas pembiayaan. b) Penyediaan anggaran penyata pendapatan mengambil kira susutnilai aset melalui kaedah garis lurus mengikut peratus susutnilai seperti berikut : • • • • Kelengkapan pejabat Komputer dan pencetak Rak dan almari Pendawaian dan ubahsuai 15%. 13. • Kos kendalian dan pengurusan meningkat pada purata lebih kurang 5% setahun. • Belian daripada pembekal dibuat secara tunai atau bayaran tertunda kurang 1 bulan. liabiliti dan ekuiti pemilik di setiap hujung tahun anggaran yang disediakan.3 tahun selepas pembiayaan. 50% 15% 10% Anggaran kunci kira-kira Anggaran kunci kira-kira perlu disediakan bagi memperlihatkan kedudukan aset.Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP) a) b) Sebelum pembiayaan (Bhgn A) dan selepas pembiayaan (Bhgn B) 3 tahun pertama sahaja. Contoh andaian : • Pembiayaan ini diperolehi terlebih dahulu sebelum kapasiti operasi dapat ditingkatkan. Justifikasi Dan Penutup Berikan justifikasi terhadap cadangan dan kertas kerja dan disediakan.

Salinan perjanjian sewa premis. Oleh yang demikian. XYZ amat berkeyakinan bahawa perniagaan yang diceburi adalah suatu perniagaan yang menguntungkan dan dapat membawa pulangan yang lumayan. Segala jadual dan maklumat anggaran kewangan. XYZ amat optimis bahawa perniagaan berdaya maju dan mampu berkembang dengan lebih pesat di masa hadapan. Gambar-gambar berkaitan – jika perlu. Salinan penyata akaun untuk 6 bulan terakhir. 14. Unjuran-unjuran yang dibuat untuk tahun pertama operasi selepas mendapat pembiayaan adalah konservatif kerana mengambil kira faktor perniagaan yang masih di peringkat awal pemasaran untuk dibekalkan kepada pelanggan. Salinan laporan kewangan beraudit. XYZ telah membuat kajian dan perancangan yang sistematik bagi membolehkan perniagaan berjalan dengan lancar.Panduan Penyediaan Rancangan Perniagaan (RP) Berdasarkan kepada perancangan dan unjuran pendapatan yang telah dibentangkan. XYZ amat berharap agar diberikan peluang untuk turut sama menjadi sebahagian daripada Masyarakat Perdagangan dan Perindustrian Bumiputera (MPPB) yang berjaya di Malaysia. Senarai Lampiran Salinan Kad Pengenalan. Adalah diharap semoga permohonan ini mendapat pertimbangan sewajarnya daripada pihak MARA kerana melalui cara ini sahaja perniagaan ini dapat dikembangkan. Salinan daftasr perniagaan dan borang-borang berkanun. 20 .

Activity (23)

You've already reviewed this. Edit your review.
jelira liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Zai Marzainy liked this
Noviatin Syarifuddin liked this
Asyiqin Hassan liked this
Nurul Amirah liked this
Harlina Ahmad liked this
Maisarah Nmmn liked this
kazriq_544456643 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->