P. 1
dezvoltarea gadirii critice

dezvoltarea gadirii critice

|Views: 33|Likes:
Published by Rus Crina

More info:

Published by: Rus Crina on May 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/25/2011

pdf

text

original

_http://www.scritube.com/sociologie/psihologie/Proiect-de-lecie-ETAPELEDEZVO111416410.php._,_.___ 1.

Strategii de dezvoltare a gandirii critice
Predare portofolii 04.06.2011 ; 14.00-16.00 - 2 Proiecte alcatuite dupa etapele din curs:evaluare, realizarea sensului, reflectie - 1 set de fise de idei ,fiecare sa contina descrierea unei metode didactice(in total 15 metode, deci 15 fise de idei / juma de pag A4)

Fise de idei
1

manifestarea libera a imaginatiei. Asocierea libera. cu atât cresc sansele de a gasi ideile valoroase si folositoare în solutionarea unei probleme. constructive. Definitie: BRAINSTORMING-ul Brainstormingul este o tehnică de creativitate în grup.1. Principii: Cantitatea determina calitatea. În faza emiterii/producerii de idei trebuie încurajata participarea tuturor membrilor grupului chiar daca uneori se desemneaza un conducator de grup. strategie) care nu tolereaza nici un fel de critica. preluarea ideilor emise de altii si fructificarea lor prin ajustari succesive si asociatii libere asemenea unei reactii în lant. Cu cât ne vin in minte mai multe idei. Caracterizare: Brainstormingul poate fi caracterizat ca o metoda (tehnica. sa se elibereze de orice fel de cenzura. Manuita cu profesionalism. flexibilitate si inspiratie brainstormingul este o metoda accesibila. dezvoltarea gândirii critice. pentru soluționarea unei probleme. conduce la aparitia unor idei viabile si inedite. Aceasta da posibilitatea fiecarui elev sa emita orice idee referitoare la problema în cauza. suspendarea oricarui gen de critica. 2 . menită să genereze un număr mare de idei. Reguli: Regulile brainstormingului care deriva din aceste principii sunt: stimularea unei cantitati cât mai mare de idei. relativ simpla si eficienta de învatare care stimuleaza creativitatea si pe aceasta baza. insa acest lucru nu este rau. Uneori cele mai nastrusnice idei ne determina sa ne gândim la alte idei cu valoare deosebita. Amanarea evaluarii/judecatii ideilor celorlalti. elevii trebuie sa emita cât mai multe idei. Toate ideile propuse se noteaza. Brainstormingul se poate realiza în perechi sau în grup. Unele dintre ele ar putea parea bizare sau imposibil de realizat. Astfel. spontana a cât mai multor idei si informatii.

evidentiindu-se. Reguli: elevilor li se cere sa inventarieze-procedând individual. cunostinte selectate de învatator. elevii învata noile cunostinte. realizarea unei investigatii sau dobândirea unor cunostinte referitoare la acel subiect. ei inventariaza noile idei asimilate pe care le noteaza în rubrica „Am învatat”. a ceea ce stiu sau cred ca stiu referitor la un subiect. iar în faza de realizare a sensului. elevii noteaza si ideile despre care au îndoieli sau ceea ce ar dori sa stie în legatura cu tema respectiva. rezulta un tabel cu trei rubrici si anume: STIU VREAU SĂ STIU AM ÎNVĂŢAT in fiecare rubrica apar notate ideile corespunzatoare. prin discutii în perechi sau în grup-ideile pe care considera ca le detin cu privire la subiectul/tema investigatiei ce va urma. presupune parcurgerea a trei paşi: accesarea a ceea ce ştim. urmeaza. porneşte de la premisa că informaţia anterioară a elevului trebuie luată în considerare atunci când se predau noi informaţii. Aceste idei sunt grupate în rubrica „Vreau sa stiu”. totdeauna. o problema si. dar si în cea de realizare a sensului. Principii: Este utilizata cu precadere în faza de evocare. aspectele si întrebarile la care au dorit sa gaseasca raspunsuri (consemnate în rubrica „Vreau sa stiu”) si ceea ce au dobândit în urma activitatii de învatare (idei consemnate în rubrica „Am învatat”). determinarea a ceea ce dorim să învăţăm şi reactualizarea a aceea ce am învăţat.2. Prin metode si tehnici adecvate. Caracterizare: Relativ simpla. Aceste idei sunt notate în rubrica „stiu”. situatia de plecare (ceea ce stiau elevii). fiind o modalitate de constientizare. foarte clar. STIU / VREAU SĂ STIU/AM ÎNVĂŢAT Definitie: Acest model de predare. 3 . de catre elevi. a ceea ce nu stiu si ar dori sa stie. studierea unui text. apoi.

m. fiecare elev devine „expert” într-o anumita problema (parte) a textului.  Revenirea elevilor în grupurile initiale si predarea continutului pregatit celorlalti colegi. cei în cauza pot adresa întrebari si altor „experti” din acel grup.a. MOZAIC Este o metoda prin care se promoveaza învatarea prin colaborare si cooperare între elevi. repartizata de învatator. care sunt ideile principale ale textului studiat si cum vor proceda pentru a le preda colegilor astfel încât acestia sa înteleaga cât mai bine. Prin predarea reciproca se realizeaza cea mai buna învatare a unui continut informational. 4 . acestea ar trebui cercetate în continuare pâna la lamurirea lor adecvata. Învatatorul monitorizeaza predarea asigurându-se ca informatia si cunostintele se transmit si se asimileaza corect. O varianta a metodei „mozaic” este metoda denumita „mozaic II”. Daca elevii se împotmolesc învatatorul îi ajuta sa depaseasca situatia. prin discutii. „Mozaic II” se deosebeste de „mozaic I” prin aceea ca prima presupune o activitate de predare-învatare mult mai dirijata. Elevii cu numarul 1 vor forma un grup. Daca mai exista nelamuriri si neclaritati. pe care trebuie sa fie capabili s-o predea colegilor. Fiecare grup de „experti” are sarcina de a studia o anumita parte din text. Deci. În „mozaic II” se parcurg aceeasi pasi ca în „mozaic I” cu deosebirea ca grupurile de „experti” au la dispozitie fiecare. Se utilizeaza diverse criterii de grupare a elevilor. Unul dintre acestea poate fi urmatorul: elevii numara de la 1 la 4/5 astfel încât fiecare elev sa aiba un numar cuprins între 1 si 4/5. Când se realizeaza predarea reciproca. s. Elevii din fiecare grup trebuie sa discute continutul de idei al partii din text care le revine. câte o fisa cu un set de întrebari care le ghideaza lectura si întelegerea mai adecvata a textului. elevii pot cere „expertului” lamuriri suplimentare în legatura cu fragmentul pus în discutie. La sfârsitul lectiei fiecare elev trebuie sa stapâneasca continutul întregului text si nu doar a partii la învatarea caruia a participat ca „expert”. s-o predea celorlalti colegi. cei cu numarul 2 al doilea grup.d. Aceasta tehnica de predare-învatare presupune parcurgerea urmatorilor pasi:  Construirea grupurilor de lucru initiale.III. ca ulterior.  Învatatorul împarte textul ce urmeaza a fi citit/studiat în 4 sau 5 parti (atâtea câte grupuri de lucru s+au constituit initial)  Constituirea grupurilor de „experti” si rezolvarea sarcinii de lucru. Ei hotarasc împreuna. s-o înteleaga cât mai bine si mai adecvat pentru a fi capabili. Daca persista anumite dubii referitoare la o problema. Clasa de elevi se împarte în grupuri de câte 4-5 elevi.

la transferul de idei si solutii în situatii noi. Acest nou tip de învatare bazat pe experienta de viata a elevilor poate fi utilizat în predarea-învatarea diferitelor obiecte de învatamânt înlaturând astfel mentalitatea conform careia „exista un singur raspuns bun. dând o forma coerenta ideilor ce provin de la ceilalti colegi de echipa. iar acestia trebuie sa confere un sens informatiilor si ideilor însusite. dascalii apreciaza diversitatea de idei si experienta a elevilor. nu mai sunt stresati. atât proiectarea lectiilor care promoveaza dezvoltarea gândirii critice. deoarece. eficient si constructiv. Aceste metode sunt benefice. e nevoie de eforturi si încurajari repetate pentru a-i convinge ca se asteapta altceva de la ei. idei si nu oameni si observa ca întotdeauna se mai poate aduce o completare. Acest lucru le sporeste încrederea în fortele proprii. marindu-le astfel responsabilitatea. la cea de copiere „mot a mot”. inclusiv elevii timizi. îmbogatindu-si repertoriul de strategii didactice. Metodele sunt benefice si pentru elevii buni la învatatura pentru ca acestia se confrunta permanent cu alti coechipieri si cu sine. Strategiile interactive de predare îi învata pe elevi sa gândeasca critic. se poate aduce în discutie o noua perspectiva asupra unui subiect. Dezvoltarea gândirii critice prin lectura si scriere este o alternativa educationala reformatoare. cât si în perechi. „umanizeaza” relatia dascal-elev situând-o pe orizontala si conferind încredere copiilor în propriile forte. vorbindu-si unul altuia. Astfel elevii participa efectiv la actul învatarii. elevii se exprima mai usor. pentru a lucra si „altfel” în folosul copiilor si al nostru. Elevilor le trebuie timp sa se familiarizeze cu acest nou tip de învatare. atât în grupuri de 4-6 persoane. la repetarea aceleiasi activitati în contexte identice. cu rezolvarea unor sarcini „contra cronometru”. Trebuie ca toti membrii grupului sa participe la discutii. în performantele lor. efort intelectual si materiale. nu trebuie sa renuntam la metodele clasice. educa elevii si din punct de vedere moral. având posibilitatea sa sintetizeze.Este bine ca învatatorul sa urmareasca îndeaproape desfasurarea activitatii în cadrul grupurilor. Învatarea eficienta si gândirea critica se realizeaza atunci când. cât si realizarea lor propriu-zisa necesita investitie de timp. cu posibilitati intelectuale sau de exprimare mai reduse. ci sa le îmbinam în cadrul lectiilor cu cele care activeaza gândirea critica. diferite. Ei devin mai toleranti. adecvat”(Banks). În concluzie. 5 . Atitudinea dascalilor fata de schimbarea si inovarea didactica este diferita: de la cea de respingere. iar deciziile sa fie rodul colaborarii tuturor membrilor. învata sa critice argumente. Este oarecum explicabila aceasta atitudine având în vedere ca. contribuind la dezvoltarea intelectuala si la socializarea lor. Nu de mica importanta este si faptul ca aceste metode active. Pentru elevi e benefic si pentru faptul ca se obisnuiesc sa lucreze în grup. accepta ideile altora.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->