You are on page 1of 6

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS DATO RAZALI ISMAIL

Oleh : Muhammad Syazrin Bin Zaini Mohamad Aiyad Bin Ramli Muhammad Iqbal Bin Zahanuddin

Berdasarkan sumber sejarah, ilmu perubatan wujud seiring dengan kewujudan manusia. Diperkenalkan pada 3000 SM oleh AMHUTAB, PM kepada raja mesir yang bernama RAJA ZUSIR. Tamadun mesir menganggap bahawa AMHUTAB adalah doktor pertama di dunia. Dari Mesir, ilmu perubatan telah berkembang ke Babylon, India & China.

Sejarah YUNANI mengatakan bahawa tamadun yunani yang telah memperkembangkan ilmu perubatan melalui dasar ilmiah oleh HIPPOCRATE (460 SM 365 SM). Atas hasa beliau, HIPPOCRATE telah dikenali sebagai BAPA PERUBATAN Yunani. Dari YUNANI, ilmu perubatan telah diwarisi dan disebarluaskan ke dalam tamadun/empayar ROM & PARSI. Ilmu perubatan sampai di tamadun ARAB akibat dari aktiviti perdagangan & hubungan diplomasi.

Contohnya AL-HARITH AL-KALDAH dan anaknya AL-NADR telah mempelajari ilmu perubatan dari tamadun PARSI & membawa ilmu perubatan tersebut ke dalam masyarakat ARAB. Antara ilmu perubatan masyarakat arab sebelum islam (jahiliah) ialah PERGIGIAN, BEKAM, TEKANAN DARAH dll. TOKOH PERUBATAN ARAB JAHILIYAH ZUHAIR AL-JANAB AL-HIMYARI ZAINAB AL-AWAB IBNUJUZAIM

ZAMAN RASULLULLAH S.A.W & KHALIFAH ARRASYIDIN

EMPAYAR ISLAM UMAIYAH

EMPAYAR ISLAM ABBASIYAH