P. 1
Droguri

Droguri

|Views: 44|Likes:
Published by Mircea Ioan Savin

More info:

Published by: Mircea Ioan Savin on May 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/02/2012

pdf

text

original

Droguri

‡ Termenul drog are mai multe accepìiuni. În sens larg desemneaz orice substanì (natural sau artificial ) care prin natura sa chimic determin alterarea funcìion rii unui organ. În sens restrâns se refer substanìe care provoac toleranì èi dependenì . În limbaj uzual, acest termen se refer la substanìe psihoactive, mai ales cele ilegale. ‡ Cu alte cuvinte, drogul este o substanì solid , lichid sau gazoas , a c rei folosinì se transform în obicei èi care afecteaz direct creierul èi sistemul nervos, schimb sentimentele, dispoziìia èi gândirea, percepìia èi/sau starea de conètienì , modificând imaginea asupra realit ìii înconjur toare .

‡ Clasificarea drogurilor în func ie de dependen i toleran
Droguri Opiacee Barbiturice Benzodiazepine Amfetamine Cocain Halucinogene Cannabis Solven i Dependen + + + fizic Dependent psihic + + + + + + + + Toleran + + + + slab +

EUFORICELE SAU UTOPIACEELE Erythroxylon coca Papaver somniferum Cocain pulbere Freebase Opiu brut-uscat Morfinadiverse forme de prezentare Heroinadiverse forme de prezentare Crack .TIPURI DE DROGURI 1.

Solven i) . INEBRIANTELE (Inhalan i.2.

tablete i ³timbre´ Cannabis sativa Ha i Psilocybe-psilocibina Ulei de ha i Droguri disociativeKetamine Stropharia-psilocibina . HALUCINOGENELE (fantasticile . psihodisleptice sau psihedelice) Iarba-Marijuana Cactus PeyotMescalina LSD.3.

EXCITANTELE SAU STIMULENTELE (Psihoanaleptice ) Ecstasy (XTC. Adam) .Amfetamine clasice (dextroamfetamine.metamfetamine) diverse forme de comercializare 4.

benzodiazepinici.carbamici) Fenobarbital Rohypnol Valium Benzodiazepine .5. HIPNOTICELE (psiholepticele) Barbituricele Tranchilizantele (deriva i fenotiazinici.

.Rave.rush) ICE(shaboo) . DROGURI NOI GHB (Ecstasy lichid) Popper (.aur lichid´.6.

Cu cat valoarea THC-ului este mai mare. Creste însa numarul consumatorilor care fumeaza zilnic si a caror ritm de viata. semintele si florile uscate ale canepei (Cannabis Sativa) si are aspect de tutun verzui taiat foarte fin. ceea ce poate avea ca si consecinta aparitia unor stari de anxietate severa. aceasta categorie de consumatori poate abandona consumul de cannabis fara a suferi de simptome de sevraj psihic. consumul de cannabis poate simula. aceste modificari pot determina o traire mai intensa a relatiilor de grup. Exista riscul de a dobandi dependenta psihica in timp si prin consum regulat. Pierderea aptitudinilor critice pe durata starii de stupoare poate duce la perceperea defectuoasa a realitatii obiective (efectul halucinogen). de un calm deosebit. Consumatorul nu face fata întotdeauna intensitatii trairilor noi. însotita ocazional de stare de tensiune si anxietate. Alteori pot aparea oscilatii ale starii de spirit.Marijuana ‡ Marijuana este amestec verde. Unii oameni nu simt nimic daca fumeaza marijuana iar altii se pot relaxa si pot avea un sentiment inaltator. maro sau gri din frunzele. sentiment de siguranta si stare generala este sensibil tulburata fara droguri. agrava sau declansa psihoze schizofreniforme.De obicei. tulpinile. Printre efectele initiale se numara adesea o stare de agitatie. Este caracteristica intensificarea perceptiei mediului extern si intern. alterarea starii psihice si tulburari de somn. În cazul consumului în grup. Majoritatea consumatorilor iau hasis sau marihuana aproximativ o data sau de doua ori pe saptamâna. EFECTE:Efectele substantelor active din cannabis depind în mod decisiv de personalitatea si mediul social al consumatorului. ‡ ‡ ‡ . cu atat mai puternice sunt efectele acestui usor drog. La astfel de consumatori. râsul nemotivat alternând cu tacerea contemplativa. stari ce vor fi urmate în curând de o senzatie placuta de siguranta si ocrotire. Fiecare tip de marihuana contine THC (Tetrahidro-cannabinol) principalele substante psihoactive ale acestor produse vegetale. Ameteala dupa cannabis nu are aceeasi evolutie în toate cazurile. Se descriu diferite faze ale starii tipice de euforie. Urmeaza stari introspective si echilibrate. renuntarea dupa o lunga perioada de abuz poate duce la neliniste. Uneori. exista si stari euforice atipice.

6 mg/100mg doz la un preì de 3.80$). Consecinìe ale abuzului de heroin O doz crescut de heroin (aèa numita supradoz ) este fatal . èi de aceea trebuiesc administrate de mai multe ori pe parcursul unei zile. care are o înalt afinitate pentru receptorii opioizi dar care nu îi activeaz . zaharoz . Studiile efectuate înc din 1920 au scos la iveal ca administrarea unei doze chiar de 16001800mg (de circa 160-180 ori mai mult decît aèa-zisa doz de recreere) nu a condus la deces. de regul naloxon sau naltrexon . Ulterior dovedindu-se riscurile ei de abuz èi grava adicìie (dependenì } a fost inclus pe lista drogurilor narcotice de abuz èi interzis în numeroase state. Produs de compania de medicamente Bayer AG. heroina a fost exportat în 1898 în 23 de ì ri din lume èi folosit un timp în tratamentul afecìiunilor respiratorii. moartea unor heroinomani datorîndu-se probabil mai mult substanìelor de diluare (în special chinina). Dezavantajul acestor antagonièti este timpul de înjum t ìire relativ scurt comparativ cu alte opioide.20% la un preì de 0. în 1999 probele recoltate din capturile f cute au scos la iveal un procent de 38. exist un risc uriaè de contaminare cu HIV sau virusul hepatitei. Este posibil ca un rol foarte important s îl joace puritatea heroinei dar mai ales impurit ìile din ea (dac în 1980 procentul de heroin era de numai 3. obìinut la sfârèitul secolului 19 prin sintetizarea morfinei. Moartea datorit introducerii substanìelor de diluare (chinin . Datorit schimbului de materiale (seringi) în special între consumatorii de heroin .Heroin ‡ Heroina este un derivat al opiului. Aceast blocare se manifest imediat prin declanèarea sindromului de retragere (withdrawal syndrom).90$. Se consider c moartea prin supradoz de heroin este foarte rar întîlnit . Tratamentul intoxicaìiei cu heroin Supradoza (overdose) de heroin este tratat de obicei cu un antagonist opioid. talc). Alìi antagonièti care sunt utilizaìi în tratarea intoxicaìiei cu heroin (èi nu numai) sunt: metadona buprenorfina ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ .

Utilizarea morfinei ca antidiareic sau antitusiv este în prezent anacronic èi chiar contraindicat . Este principalul agent activ din opiu (sub form de meconat). Intoxicaìie cu atropin (de elecìie) Utilizarea la copii este contraindicat . al diareei severe.Face parte din grupa alcaloizilor morfinanici propriu-zièi al turi de codein si tebain . C i de administrare Morfina se administreaz de obicei parenteral. Indicaìii Dureri intense neoplazice sau traumatice.Morfin ‡ Termenul provine de la numele lui Morpheu. acute sau cronice. cu o medie de 10%. Prurit ‡ ‡ ‡ Utilizare medical ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ . Se poate administra èi pe cale rectal . sub form de clorhidrat de morfin . În situaìii cu totul excepìionale se poate folosi morfina în tratamentul tusei severe f r expectoraìie. sub form de supozitoare sau clisme. deoarece biodisponibilitatea în acest caz este foarte mic . Contraindicaìii Abdomen acut Pancreatit acut Insuficienì renal (acut sau cronic ) Insuficienì respiratorie Astm bronèic Traumatisme cerebrale Efecte adverse Greaì èi v rs turi Constipaìie. diminuarea apetitului Stop respirator prin paralizia centrului respirator la doze peste cele terapeutice Toleranì la efectul analgetic èi adicìie (dependenì ) la repetarea dozelor. sau ca adjuvant pentru anestezia general . zeul visurilor în mitologia greac . Administrarea oral (per os) a morfinei nu este avantajoas . Sulfatul de morfin are o biodisponibilitate ceva mai bun la administrarea oral . Este un analgezic foarte puternic. concentraìia sa în extractul de opiu variind între 8 èi 14%. la adulìi.

vorb reì. previne somnul. cu pupilele dilatate. m reète viteza inimii. sigur de sine. medicamente care m resc viteza de reacìie a corpului. euforic. Consumatorii acestei amfetamine se simt plini de energie. Iniìial sintetizate între cele dou r zboaie mondiale. au fost folosite ca drog militar pentru a le da soldaìilor mai mult energie èi a le m ri viteza. accelereaz respiraìia èi dilat pupilele. Efectele folosirii pe termen scurt Amfetamina sulfat d celor care o folosesc extraenergie pentru 6-10 ore. ‡ ‡ ‡ ‡ . a inimii. Ele fac inima s lucreze mai repede èi pompeaz adrenalina în sistem. probleme cu inima èi cei care fac exerciìii de forì în timp ce iau drogul. mai veseli èi încrez tori èi din cauza acestor efecte exist un risc foarte mare al dependenìei psihologice. Consumatorii care sunt obiènuiìi cu doze mari risc s dezvolte crize de halucinaìii. superior. deziluzii èi paranoia.Amfetamin ‡ Amfetaminele sunt droguri. Cum arat un tân r sub influenìa lor: energic. Efectele folosirii pe termen îndelungat Consumatorii înr iìi risc afectarea vaselor de sânge. reduce apetitul. atent. mai ales cei care au deja probleme cu o mare presiune a sângelui.

frisoane. legat de lumea cluburilor underground de rave. crampe musculare si tulburarea vederii. paranoia. Acum aproape 20 de ani Ecstasy a fost inclus în categoria substan elor stupefiante ilegale. Chiar daca nu da dependenta ca heroina sau cocaina. MDMA a devenit o substan foarte utilizat în activitatea psihiatric i psihoterapeutic . anxietatea. La începutul secolului 20. temur involuntar al dintilor. temperatura ridicata corporala. halucinatii. dar în acela i timp a început s devin un drog foarte popular. . Extasz este unul dintre cele mai periculoase droguri care ameninta tinerii din ziua de astazi si este o substanta chimica sintetica care poate fi extrasa din uleiul esential de sassafras.Ecstasy (MDMA) face parte din categoria amfetaminelor . ecstasy poate cauza alte efecte adverse precum greata. MDMA a fost sintetizat de c tre cercet torii de la compania de farmaceutice Merk.adic a substan elor care m resc viteza de reac ie a corpului. scaderea puterii de concentrare si depresia. Prin anii '70. Cele mai grave efecte insomnia. transpiratie.

creèterea ritmului cardiac èi a presiunii arteriale. este un acronim pentru dimetiltriptamin . Aceast substanì este ilegal în majoritatea statelor lumii. prin fumat sau se injecteaz . o substanì psihoactiv .DMT ‡ DMT. dar de obicei se administreaz de c tre utilizatorii drogurilor oral(în combinaìie cu un inhibitor MAO). Ea este produs în cantit ìi mici de corp. În cazul în care substanìa este inhalat experienìa dureaz 5-30 minute. dilatarea pupilelor. betaendorfine. mai precis un halucinogen. . DMT are o strcutur chimic asem n toare neurotransmiì torului serotonin . ‡ EFECTE:În general aceast substanì produce puternice halucinaìii vizuale èi experienìe interpretate de unii ca fiind de factur religioas . corticoptropin . Efectele adverse ale adiministr rii de DMT includ: creèterea concentraìiei de hormoni de creètere. secreìie accentuat de cortisol.

50% 1.30% 0.20% 3.50% 2.00% 1.20% 0.00% 0.40% 0.CONSUMUL DE DROGURI ÎN ROMÂNIA r val 2.00% 3.70% 0.50% 0.00% 15-24 ani 25-34 ani 35-44 ani 45-54ani 55-64ani Vâr a Canabis Cocaina Heroina Ecstasy Amfetamine LSD .50% 0.00% Canabis Cocaina Ecstasy Heroin Amfetamine 1 1.00% 0.50% 1.00% 2.50% a co u ului d droguri il gal d a lu gul vi ii r val a co u ului d droguri d a lu gul vi ii u c i d gru a d vâr 1.

7 0.7 0.6 0.2 0.2 45-54 ani 0.5 55-64 ani Total 15-64 ani 1.8 0.3 0.2 Sursa: Agen ia Na ional Antidrog-Observatorul român pentru droguri i toxicomanie .6 35-44 ani 1.4 0.Tabel ±Prevalen a consumului de droguri ilegale de-a lungul vie ii.2 0. în func ie de grupa de vârst (%) Tipul de drog Canabis Cocaina Heroina Ecstasy Amfetam ine LSD Grupa de vârst 15-24 ani 2.4 0.3 0.0 0.3 0.0 0.5 0.0 1.3 25-34 ani 3.

În plus. ele încetinesc reac iile organismului i produc o stare de somnolen . capacitatea de coordonare a mi c rilor este afectat iar persoana poate c dea i se poate accidenta cu u urin . din cauza faptului c sunt depresoare.‡ Drogurile precum alcoolul. . simptome asem n toare gripei). heroina i tranchilizantele consumate regulat pot duce la modificarea reac iilor biochimice normale din organism i dac nu se continu administrarea dozelor apar simptomele specifice abstinen ei (tremur turi. transpira ii.

Nu poti dormi Esti bolnav Dificultati la scoala creier bolnav Tot timpul ai griji financiare Ai necazuri cu legea Drogurile genereaza necazuri! .

and Panic Attacks DEATH . Depression.TIK Methamphetamine The hard tragic face of reality Don t be fooled drugs destroy Say NO to drugs Neurological and Psychological effects Irreversible Brain Damage. Paranoia. Mood Swings. Violent Behaviour. Parkinson s like tremors. Personality Changes. Rotting Teeth. Psychosis. Hallucinations.

Clasificarea drogurilor dupa potentialul lor daunator .

‡ALEGEREA CEA MAI BUNA ESTE SPORTUL I NU DROGUL! .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->