You are on page 1of 6

REABILITAREA SI MODERNIZAREA COMPLEXULUI ENERGETIC TURCENI S.

A

Titlul proiectului
Reabilitatea si modernizarea Complexului Energetic Turceni; Descrierea generala Complexul Energetic Turceni are sediul in orasul Turceni, judetul Gorj. Centrala termoelectrica este amplasata pe terasa de pe malul drept al raului Jiu paralel cu drumul judetean Filiasi-Strehaia intre Km 13+500 si 14+500 la distanta de 4 Km de orasul Turceni. Centrala este amplasata in aval de podul de beton armat prefabricat de pe raul Jiu ce face legatura intre comunele Turceni si Brosteni. Centrala este situata in apropierea caii ferate dublu electrificata Filiasi-Rovinari. CTE Turceni este cea mai mare termocentrală cu funcţionare pe cărbune din România.Pentru continuarea funcţionării blocurilor în condiţii de siguranţă şi eficienţă, este necesară efectuarea lucrărilor de reabilitare. Termocentrala Turceni-putere instalata 8 x 330 MW = 2640 MW Structura actuală nu generează profit pentru stat întrucât: - producătorii termo existenţi sunt decapitalizaţi - in mare majoritate, durata de viaţă normată a centralelor este depăşită, acestea fiind dotate cu tehnologii ineficiente, depăşite din punct de vedere al eficienţei energetice şi al protecţiei mediului - obligaţiile investiţionale pentru conformarea la normele de mediu sunt cu termene imediate (unele chiar depăşite) şi cu valori mari de contractare - influenţa investiţiilor de mediu în creşterea costului de producere a energiei electrice nu poate fi diminuată prin creşterea eficienţei energetice

care trebuie introduse pentru ca functionarea centralei termice sa fie conforma cu practica internationala. El va demonstra progresele semnificative facute de Romania in privinta liberalizarii pietei. Reabilitarea unitatilor 3 si 6 va permite CET sa se conformeze cerintelor prevazute de directiva UE privind Centralele de putere mare ca si celor privind Controlul si Prevenirea Integrata a Poluarii. Prelungirea duratei de viata a unitatilor reabilitate cu cel putin 15 ani Reducerea pierderilor de energie termica.Documentul Rezumativ al Proiectului va fi actualizat dupa finalizarea acestei analize diagnostic si inainte de prezentarea proiectului pentru aprobare Consiliului Director al BERD.Enuntarea si justificarea problemei ● Aceasta reabilitare este foarte importanta atat pentru îmbunătăţirea condiţiilor de mediu prin reducerea emisiilor de noxe(protejarea mediului inconjurator) cat si pentru functionarea cat mai eficienta a blocurilor pentru a da un randament cat mai bun. precum si o analiza a aspectelor asociate programului de investitii propus. Aceste masuri aditionale vor fi incluse intr-un Plan de Actiune privind Aspectele Sociale si de Mediu care va fi elaborat pe baza analizei diagnostic de mediu si a aspectelor sociale. Proiectul a fost clasificat B/1. . prin capacitatea CET de a opera ca o entitate comerciala de sine statatoare si a castiga un segment de piata. B.Scopul proiectului Proiectul va reprezenta primul imprumut pe termen lung fara garantii suverane pentru o centrala termica din Romania.A. Desi centrala si minele detinute de CET indeplinesc cerintele legislatiei nationale. Analiza initiala de mediu si a aspectelor sociale au relevat faptul ca Proiectul de reabilitare pe care BERD il analizeaza este elaborat conform celor mai bune solutii tehnice disponibile si va reduce in mod semnificativ emisiile centralei. analiza diagnostic a aspectelor de mediu si sociale a identificat o serie de investitiiaditionale si imbunatatiri ale practicilor de management ale CET. ● Este foarte urgenta aceasta reabilitare deoarece aceasta centrala trebuie sa functioneze conform cerintelor UE. Cresterea gradului de disponibilitate. ceea ce inseamna ca va fie nevoie de un audit de mediu inconjurator pentru centrala termica si minele de lignit detinute de CET. a eficientei si sigurantei in aprovizionarea de energie de catre una dintre cele mai importante centrale termice din Romania. ● Daca nu s-ar realize aceasta reabilitare apar efecte negative serioase dar si pierderi foarte mari atat pe plan intern cat si pe paln international.

Banca de Comert si Dezvoltare a Regiunii Marii Negre (BCDMN). E. Erste Bank.C. care să îndeplinească condiţiile tehnice impuse de conectarea la UCTE. Obiective: • • • • • • • creşterea disponibilităţii de timp şi energie.  Reabilitare boilere. desulfurare uscată) – Achiziţionarea de instalaţii/echipamente specifice de denoxare.Proiectul trebuie sa conduca la oeconomie de energie de minim 20%. Societe Generale.Institutul de Studii şi Proiectări Energetice S. Alte activitati: – Achiziţionarea de instalaţii/echipamente specifice de desulfurare a gazelor de ardere în scopul reducerii emisiilor de SO2 în funcţie de tehnologia aleasă (desulfurare umedă.  Implementarea unui Sistem de Management al Energiei sau Sistem de Management al Cladirilor. Prelungirea duratei de viata a unitatilor reabilitate cu cel putin 15 ani.  Recuperarea caldurii din procese. Cresterea gradului de disponibilitate. a eficientei si sigurantei in aprovizionarea de energie de catre una dintre cele mai importante centrale termice din Romania.  Reabilirea sistemelor de distributie a energiei electrice.A. Imbunatatirea conditiilor de mediu ale CET in conformitate cu directivele de mediu ale Uniunii Europene.  Implementarea de masuri de reducere a consumului energiei in cladiri. îmbunătăţirea condiţiilor de mediu prin reducerea emisiilor de noxe. prelungirea duratei de funcţionare a blocului. UniCredit si Intesa Sanpaolo.C. ISPE S.Parteneri implicate in proiectul de finantare BERD.  Inlocuirea vechilor boilere cu gaz cu boilere bazate pe tehnologia condensatiei. introducerea unor sisteme de reglare şi control.  Reabilitarea sistemelor de aer comprimat.Activitati  Imbunatatiri de proces.  Inlocuirea electricitatii cu combustibili pentru obtinerea caldurii. inclusiv control sporit.A. în scopul reducerii emisiilor de NOX în funcţie de tehnologia aleasă . – S. D.Ministerul Economiei şi Comerţului.Obiectivele proiectului Obiectivul general de investitii: Reabilitarea şi modernizarea blocurilor energetice din CTE Turceni.

6. realizare sistem drenaj la depozitul de zgura si cenusa Valea Ceplea.s-au adus imbunatatiri la turbopompa de alimentare.s-a inlocuit cu un generator tip ABB cu sistem de protectie numerica nou. 3. 3 si 6. electropompa de alimentare. .– Achiziţia de filtre/echipamente specifice pentru reducerea emisiilor de pulberi în funcţie de tehnologia aleasă – Construcţii şi instalaţii eferente construcţiilor Cazan – s-au inlocuit suprafetele de schimb de caldura.3. Montare atenuatoare de zgomot la Derulare contract pentru montarea instalatiilor de desulfurare la blocurile 3. Montare instalatii monitorizare noxe la blocurile nr. cuzineti lagare cu material antifrictiune si geometrie noua.s-au montat echipamente din import cu hexaflorura debransabile si relee de protectie numerice in statiile de 6 kV. sistem de ulei ungere si reglaj cu echipamente import ABB. arzatori praf carbune. 1. sistem de protectie la supraturatie. Impermeabilizare versanti.5.4. F. statia de tratare a condensatului principal. prevenirea si captarea exfiltratiilor. Auxiliare turbina . intregul sistem de sustinere a peretilor cazanului. Generator .7.s-au montat rotori noi. sistem de excitatie nou. Modernizare turnuri de racire nr. reducerea emisiilor de pulberi sub100 mg/Nmc (la grupul nr. reducerea poluarii termice a raului Jiu.5 valoarea este sub 50 mg/Nmc). sistem de sincronizare nou. Camera de Comanda . s-au modernizat Camerele de Comanda (pupitru de comanda computerizat si o noua arhitectura).6.5.ABB.7.Rezultate =>Activitati • • • • creşterea disponibilităţii de timp şi energie. statia de 400 kV s-a modernizat pentru adaptare la programul UCTE. sistem de reglaj import. • • • • • • Modernizare ELF la blocurile nr. Turbina . Statiile electrice .s-au montat sisteme de bucle de reglaj PROCONTROL P . forare puturi piezometrice.4.5.

unitatea modernizata va fi printre centralele termice cu cel mai redus nivel de emisii de carbon din Europa. Se estimează următoarele caracteristici tehnice ale blocurilor după reabilitare: • • • • • • • Consum specific brut de căldură al turbinei: 1930 kcal/kWh. G. introducerea unor sisteme de reglare şi control. Disponibilitatea anuală a blocurilor: 87 %. BERD va acorda 450 milioane euro. din care fac parte Erste Bank.Scurta evaluare a bugetului proiectului BERD analizeaza posibilitatea de a aranja un imprumut sindicalizat de pana la 450 milioane euro pentru reabilitarea si modernizarea unitatilor 3 si 6 ale Complexului Energetic Turceni (CET) in Romania. Bugetul total pentru reabilitarea Complexului energetic este estimate la circa 600 milione euro .5 %. 250 mg/Nm3.C.A. Emisii de praf la 6% O2 : max. ISPE S. Dupa finalizarea lucrarilor.• • • • • reducerea poluarii fonice reducerea emisiilor de oxizi de sulf sub 400mg/Nmc. Sarcină minimă cazan: 40 %. îmbunătăţirea condiţiilor de mediu prin reducerea emisiilor de noxe.Institutul de Studii şi Proiectări Energetice S. Banca de Comert si Dezvoltare a Regiunii Marii Negre (BCDMN) va oferi un imprumut paralel de 20 milioane euro.A. Emisii de Nox la 6% O2 : max.000 euro pentru construirea unei instalatii de desulfurare pentru 4 blocuri energetice. JBIC. Societe Generale. JBIC asigura 245. UniCredit si Intesa Sanpaolo. prelungirea duratei de funcţionare a blocului. – S. 200 mg/Nm3. Randament cazanului: 88. care să îndeplinească condiţiile tehnice impuse de conectarea la UCTE. Costurile suplimentare vor fi suportate complexul energetic Turceni. iar restul pana la 600 milioane euro vor fi sindicalizate de la un grup de banci comerciale. 50 mg/Nm3.Mai sunt implicate:Ministerul Economiei şi Comerţului. Emisii de CO la 6% O2 : max.

prin urmare trebuie exploatata la maxim posibilitatea finantarii acestor proiecte utilizand surse de finantare nerambursabile si surse de finantare cu costuri asociate reduse Continuarea programelor de reabilitare a blocurilor termoenergetice trebuie analizata pentru fiecare caz in parte. care să conducă la economii de energie.gazelor naturale şi petrolului. -Sprijinirea investiţiilor în extinderea şi modernizarea reţelelor de transport al energiei electrice.Justificarea proiectului Axa prioritară 1: Dezvoltarea unui sistem inovativ şi eco-eficient de producţie Axa prioritară 2: Cercetare. . cu impact imediat asupra securitatii in alimentarea cu energie electrica. în scopul îmbunătăţirii eficienţei energetice. dezvoltare tehnologică şi inovare pentru competitivitate Axa prioritară 3: Tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor pentru sectorul public şi privat Axa prioritară 4: Creşterea eficienţei energetice şi a siguranţei aprovizionării în contextul combaterii schimbării climatice Axa prioritară 5: Asistenţă tehnică -Sprijinirea investiţiilor în instalaţii şi echipamente pentru întreprinderi din industrie.Concluzii Pentru sectorul de producere a energiei electrice este evidenta necesitatea gasirii de solutii de finantare viabile pentru proiectele de mediu.H. Proiectele de mediu sunt proiecte care induc costuri si care nu genereaza venituri. cat si din punct de vedere al eficientei economice. precum şi ale reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale. comparativ cu implementarea de blocuri termoenergetice noi utilizand tehnologii performante atat din punct de vedere al protectiei mediului. în scopul reducerii pierderilor în reţea şi realizării în condiţii de siguranţă şi continuitate a serviciului de transport şi distribuţie I.