Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
25Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
CURS_IV

CURS_IV

Ratings:
(0)
|Views: 1,601|Likes:
Published by liutu

More info:

Published by: liutu on May 31, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/16/2013

pdf

text

original

 
 
1. INTRODUCERE ÎN INSTRUMENTAŢIA VIRTUALĂ
Ca si în cazul calculatoarelor si al sistemelor de operare, ideeainstrumentatiei virtuale s-a nascut în mintea unui
tanar 
(
 James Trouchard
),pe cand era doctorand la University of Texas, in
 Austin USA,
iar
Hewlett-Packard 
introducea pe piata un computer nou ce putea culege date dinmasuratorile efectuate cu instrumente ale aceleasi firme.
Trouchard 
a avut ideea ca in locul unui instrument gata facut, ce costa destulde mult, sa realizeze instrumente pe care chiar utilizatorii sa le poataansambla in propriul calculator folosind o placa si un software. Asa s-anascut Instrumentatia Virtuala si odata cu ea Compania National Instrumentspe care
James Trouchard 
a fondat-o in 1976. Solutia propusa de
Trouchard 
permite astazi multor firme sa depaseaca cu usurinta decalaje tehnice şitehnologice, pentru eliminarea cărora ar fi necesare investiţii uriaşe. Existăun singur obstacol:
creatorul, dar şi utilizatorul unui instrument virtual, numai poate fi inginerul sau muncitorul anilor trecuţi.
 
 
 
Instrumentele virtuale
sunt combinații de elemente hardware și/sau software, utilizatecu un PC, care au funcționalități similare instrumentelor tradiționale, clasice, de sinestătătoare.Pe panoul frontal al unui instrument virtual, se vor găsi butoane, comutatoare, ecrane,afisaje digitale, indicatoare grafice, e.t.c. cu acelasi aspect ca al instrumentelor clasice .Un instrument virtual este compus deci, dintr-o parte hardware si o parte software carepermite configurarea instrumentului dupa dorinta utilizatorului.Prin termenul de Instrumentaţie Virtuală se înţelege utilizarea unui computer, dotat cuechipamente periferice de intrare şi ieşire specializate, pentru a simula caracteristicile şifuncţionarea unui instrument sau sistem de măsurare, de testare sau de înregistrare adatelor.Instrumentele virtuale fac uz de traductoare si senzori pentru a intra în contact cumărimea fizică măsurată, de eventuale sisteme de condiţionare a semnalelor, precum şide circuite pentru conversia analog - digitală.Diferenţa în raport cu sistemele de măsurare "clasice" este aceea că de aceasta dată toatefuncţiunile de prelucrare şi analiză a valorilor măsurate, de stocare a acestor informaţii şide transmitere a lor către utilizatorul uman sunt realizate de către computer şi nu de cătreaparatura dedicată.Aplicaţiile software înlocuiesc astfel componente estimate a reprezenta 80% din circuiteleunui aparat de măsurare sau testare specializat "clasic".
 
 
Software-ul care realizează aceste funcţiuni posedă în majoritatea cazurilor o interfaţăgrafică având acelaşi aspect ca şi cel al panoului frontal al unui aparat de măsurare. Acestaeste motivul pentru care aplicaţiile respective sunt numite Instrumente Virtuale.In sistemele de măsurare computerizate cu instrumente virtuale, natura mărimilor fizicemăsurate dictează doar configuraţia componentelor de genul traductoarelor şi în unelecazuri a condiţionatoarelor de semnal. In aval de acestea, după convertorul analog - digital,informaţia referitoare la valoarea mărimii măsurate este procesata doar prin intermediulcomponentelor software.Dacă, de exemplu, un semnal de tip tensiune electrică necesită atât vizualizarea variaţiei întimp cât şi determinarea spectrului de frecvenţe, utilizarea instrumentaţiei virtuale permitefolosirea aceluiaşi sistem de măsurare. Se înlocuieşte doar aplicaţia de prelucrare asemnalului sau se construieşte o aplicaţie care să afişeze simultan, într-o fereastra unică,ambele informaţii necesare. Mai mult, acelaşi sistem de măsurare, dar cu o aplicaţiesoftware diferita, poate fi utilizat ca voltmetru, ca instrument de stocare a datelor sau casistem de avertizare.Apariţia instrumentelor virtuale a permis astfel ca mai multe aparate de măsurare sautestare specializate sa poată fi înlocuite printr-o singură configuraţie hardware de sistem demăsurare computerizat, completată apoi cu diverse aplicaţii software.

Activity (25)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
BatiriMichael liked this
Ușer Anca liked this
Cătălin Jureschi liked this
Cătălin Jureschi liked this
Cătălin Jureschi liked this
Cătălin Jureschi liked this
Cătălin Jureschi liked this
Alex Tamas liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->