Soalan 1 : Berdasarkan novel yang anda kaji, huraikan sinopsis novel tersebut.

[ 10 markah ] Jawapan Novel Panas Salju, karya Talib Samat menceritakan kisah Zulkifli yang bekerja sebagai atendan hospital di Hospital Besar Kuala Lumpur. Anaknya Nadhirah mendapat penyakit kerosakan hati dan hempedu. Dr Gheethan dari HBKL mencadangkan Nadhirah dirawat di King¶s College, London. Isteri Zulkifli ialah Cikgu Bushrah binti Ramli yang mengajar di Sekolah Kebangsaan Tun Razak (2) , Cheras . Cikgu Bushrah sanggup menderma sebahagian hati kepada anak mereka, Nadhirah walaupun risikonya cukup besar. Zulkifli menemui sahabat lamanya Mohamad Yusuf di pejabat Utusan Malaysia agar penderitaan mereka disiarkan . Tan Sri Shamsudin yang menjadi pengarah urusan syarikat telekomunikasi, Sapura Holding setuju menderma RM350,000 untuk kos rawatan pemindahan hati di King's College, London. Pakar bedah, Dr. Tan Kai Chah berjaya memindahkan hati daripada Bushrah kepada Nadhirah. Semasa di London, Zulkifli dibantu oleh Muliyadi Mahmood , sahabat lamanya yang juga kartunis dan pensyarah di UiTM Shah Alam. Isteri Muliyadi Mahmood bernama Saleha Brigite , wanita Perancis. Muliyadi sekampung dengan Zulkifli di Felda Ulu Tiram, Johor. Lima tahun kemudian, Bushrah meninggal dunia. Nadhirah berjaya dalam jurusan perakaunan di UiTM Shah Alam dan bekerja di Bank Islam . Kemudian, Nadhirah berkahwin dengan seorang doktor. Adiknya, Nazli dapat belajar di Kolej Melayu Kuala Kangsar. Zulkifli sendiri telah belajar di Universiti Sains Malaysia secara jarak jauh. Kemudian belajar peringkat sarjana dan seterusnya PhD di universiti yang sama. Zulkifli akhirnya mengambil keputusan untuk tidak berkahwin lagi.

Hal ini bermakna muafakat amat penting dalam hidup berjiran. karya Talib Samat.Soalan 2: Berdasarkan novel yang anda kaji. Bushrah pula sanggup berkorban nyawa demi melihat kebahagiaan anaknya. tanpa mengira kedudukan membolehkan anak sakit ini menerima rawatan. Persoalan ketiga ialah hidup bermuafakat. [ 10 markah ] Jawapan Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju. dan wang demi keselamatan anaknya. Buktinya. Zulkifli amat mementingkan pendidikan. Dia dan kawannya. . Sikap masyarakat yang prihatin. Nadhirah menghidap penyakit hati dan hempedu. Tema novel ini dapat dikesan melalui rentetan peristiwa yang menjalin plotnya iaitu kisah kehidupan sebuah keluarga yang mengalami masalah kewangan untuk merawat anak yang sakit kronik. Zulkifli dan Bushrah amat menyayangi anak mereka sehingga sanggup berkorban masa. Oleh sebab ingin memajukan diri. Buktinya. Zulkifli dan isterinya. Persoalan keempat ialah kepentingan ilmu dalam kehidupan. Buktinya. Bushrah begitu sabar dan tabah menghadapi cabaran yang menimpa mereka apabila anak gadis mereka. Pengorbanan seorang ibu yang sanggup bertukar nyawa untuk memberi kehidupan kepada seorang anak juga ada hubungan rapat dengan tema novel ini. huraikan tema dan persoalan yang terkandung dalam novel tersebut. Tema novel ini ialah kasih sayang dan pengorbanan ibu bapa terhadap anak. Persoalan kedua ialah kasih sayang ibu bapa. Persoalan pertama ialah sabar dan cekal menghadapi kehidupan. Muliyadi berusaha sehingga berjaya memperoleh PhD. kerana memerlukan kos rawatan yang cukup besar jumlahnya bagi orang biasa. penduduk Bandar Tun Razak yang hidup bermuafakat telah mengadakan kenduri doa selamat sebelum Nadhirah berangkat ke London untuk menjalani pembedahan. kecuali keluarga itu jutawan. tenaga. Mereka sering berbincang dan mencari jalan untuk mengubati anak mereka.

Zulkifli juga amat menghormati ibu dan bapa mertuanya. Watak utama dalam novel ini ialah Zulkifli. [ 10 markah ] Jawapan Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju. dia berusaha mencari kos rawatan Nadhirah. Malah selepas isterinya meninggal dunia. Sebagai suami dan bapa. Buktinya. . Dia juga melakukan kerja-kerja sambilan seperti menulis skrip drama radio serta gigih memperbaiki taraf pendidikan sehingga melanjutkan pengajian ke peringkat PhD. Yang sudi membantu kos rawatan anaknya. Zulkifli seorang suami. Zulkifli sentiasa ingat akan bantuan yang dihulurkan oleh orang ramai. Dia sudah berumah tangga dengan Bushrah dan mempunyai dua orang anak yang bernama Nadhirah dan Nazli. Buktinya. dia tetap meneruskan pengajiannya dalam peringkat PhD. dia melakukan pelbagai usaha untuk mengumpul kos rawatan Nadhirah. Dia bekerja sebagai pembantu perubatan di Hospital Kuala Lumpur. Dia tabah menghadapi saat-saat cemas sewaktu pembedahan Nadhirah dan Bushrah dijalankan. jiran tetangga dan orang perseorangan. pelbagai dugaan dan cabaran kehidupan dilaluinya dengan semangat yang cekal. bapa dan pekerja yang bertanggungjawab. Zulkifli seorang yang cekal dan tabah hati. Hatinya tabah menghadapi penyakit Nadhirah dan kematian Bushrah.Soalan 3: Huraikan watak dan perwatakan bagi watak utama berdasarkan novel yang telah anda kaji. Dia amat menghormati Tan Sri Shamsuddin. Zulkifli juga digambarkan sebagai seorang yang mengenang budi dan menghormati orang lain. karya Talib Samat. Zulkifli seorang yang gigih berusaha. Dia juga seorang pekerja yang mematuhi peraturan di tempat kerjanya.

dia sayang akan suami. Buktinya. Dia berani menghadapi cabaran dan dugaan ketika menghidapi sakitnya. Watak sampingan kedua ialah Nadhirah. Beliau seorang yang cekap menjalankan tugas. Walaupun berpendapatan lumayan. Watak sampingan seterusnya ialah Dr. beliau sentiasa merendah diri. Nadhirah seorang yang taat kepada orang tua. Beliau seorang yang baik hati dan berfikiran terbuka. dan keluarga. Dia amat menghormati ibu bapanya dan sentiasa mendengar nasihat daripada mereka. dia dengan mudah menjalinkan kemesraan dengan keluarga Zulkifli tanpa mengira agama dan kedudukan. Dia ialah isteri kepada Zulkifli dan menjadi penderma hati kepada Nadhirah. [ 10 markah ] Jawapan Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju. karya Talib Samat. Dia seorang yang penyayang.Soalan 4: Huraikan watak dan perwatakan bagi empat watak sampingan berdasarkan novel yang telah anda kaji. Buktinya. beliau begitu gigih meningkatkan taraf akademiknya sehingga ke peringkat PhD. Buktinya. Tan Kai Chah. Hatinya mudah tersentuh apabila mendengar lagu ³Kasih Ibu´. kepakaran dan cara kerjanya yang profesional telah menunjukkan bahawa beliau seorang yang dedikasi dalam menjalankan tugas. Dia mengalami kerosakan hati dan hempedu yang dikesan ketika dalam darjah empat. Beliau merupakan kawan baik Zulkifli yang juga merupakan pensyarah ITM. Buktinya. Beliau juga seorang yang rendah diri. Nadhirah seorang yang berani. Beliau seorang yang baik hati dan ikhlas. Dia ialah ibu kepada Nadhirah dan Nazli. Muliyadi seorang yang gigih berusaha. Watak sampingan ketiga ialah Muliyadi. Beliau merupakan seorang pakar bedah hati yang terkemuka. Kasihnya kepada anak terlalu mulia apabila dia sanggup mendermakan sebahagian daripada hatinya kepada Nadhirah demi melihat anaknya bahagia. Walaupun belajar di luar negara. dia tidak pernah melupakan asalusulnya. Dia tetap bersikap optimis dan tidak mudah berputus asa. Bukitnya. Beliau berkahwin dengan wanita Perancis dan mempunyai dua orang anak. Muliyadi sentiasa memberikan pertolongan dengan ikhlas dan memberikan sokongan moral kepada Zulkifli. Dia juga simpati kepada mangsa kemalangan yang dibantu oleh ayahnya. . ketika Zulkifli dan sekeluarga berada di London. Beliau telah menjalankan pembedahan hati sebanyak 450 kali. Dia seorang guru yang bertanggungjawab dan menjalankan tugas di Sekolah Bandar Tun Razak (2). anak. Nadhirah juga seorang yang berjiwa sensitif. Watak sampingan pertama ialah Bushrah. Buktinya. dia tetap berjiwa Melayu dan tidak lupa akan kampung halamannya. Dia meninggal dunia lima tahun selepas pemindahan hatinya ke badan Nadhirah. Nadhirah ialah anak sulung pasangan Zulkifli dan Bushrah.

Tan Kai Chah. Bushrah tetap dengan keputusannya. pengarang lebih tertumpu pada kehidupan Zulkifli sekeluarga selepas kematian Bushrah. [ 10 markah ] Jawapan Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju. Pada waktu inilah. Kejutan peristiwa pada bahagian ini ialah kematian Bushrah selepas lima tahun menjalani pembedahan. Pada bahagian perumitan atau konflik. karya Talib Samat. Zulkifli. Novel ini ditulis mengikut kronologi.000 untuk menjayakan pembedahan Nadhirah di London. Mereka menjalani pembedahan di Hospital King¶s College. Mereka kemudiannya meminta bantuan pihak media bagi memohon simpati masyarakat. Selepas itu. Tindakannya mendapat sokongan dan bantahan daripada pelbagai pihak. Zulkifli bertemu kawan lamanya. Perkembangan cerita ialah bahagian pengarang memperkenalkan lebih banyak watak dan cerita dilanjutkan dengan pelbagai peristiwa.Soalan 5: Plot memainkan peranan yang penting dalam sesebuah karya. biasanya pengarang memperkenalkan watak. Dr. Kemudiannya dia berkahwin dengan seorang pakar bedah. Pada bahagian peleraian atau akhir cerita. Pada bahagian ini. mereka menuju ke selatan. mereka memanjatkan kesyukuran apabila Tan Sri Shamsuddin telah bermurah hati mendermakan RM350. Bushrah dikatakan mengambil keputusan untuk mendermakan sebahagian daripada hatinya kepada Nadhirah. Felda Ulu Tebrau. Muliyadi yang bertugas sebagai pensyarah ITM Shah Alam. Akhirnya pembedahan tersebut berjaya dilaksanakan. Zukifli pula melanjutkan pelajaran dalam peringkat PhD manakala Nazli meneruskan pelajarannya di Kuala Kangsar. Pada bahagian permulaan atau dikenali sebagai eksposisi. Permulaan cerita ini mengisahkan Zulkifli dan keluarganya pulang ke Kuala Linggi. Nadhirah telah lulus Diploma perakaunan dan bekerja di Bank Islam. Johor untuk menghadiri majlis perkahwinan adik Zulkifli. Sebelum mereka berangkat ke London. Bushrah dan Nadhirah telah sampai di London. Namun begitu. Pembedahan yang dijalankan selama 14 jam tersebut diketuai oleh pakar bedah dari Malaysia. Zulkifli dan Bushrah berbincang tentang kos rawatan Nadhirah yang masih jauh daripada mencukupi. Kuala Lumpur. Pada majlis tersebut. Melaka untuk menghadiri kenduri arwah adik iparnya di rumah mertuanya. . Pada bahagian klimaks atau puncak cerita. penduduk di Taman Tun Razak (2) telah mengadakan kenduri doa selamat untuk Nadhirah. Huraikan plot berdasarkan novel yang telah anda kaji.

Pembaca tertanya-tanya keadaan mereka berdua. ³Kita mesti hadiri kursus anak cemerlang itu. Teknik ini memberi kejutan kepada pembaca Hal ini demikian kerana sebelum ini. Buktinya. Dalam novel ini. tidak ada tanda-tanda Bushrah menghadapi kesan buruk pembedahan yang dilaluinya. kita rugi besar´. Kalau tak. Teknik ini menyebabkan pembaca akan tertanya-tanya tentang perkara yang berlaku. [ 10 markah ] Jawapan Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju. Teknik ini digunakan semasa pengarang memasukkan unsur ingat semula fenomena kemalangan di Sumatera Utara. berilah aku kekuatan untuk mengangkat kedua-dua mangsa ini ke dalam kereta.´ doa Zulkifli dalam hati. Pihak berkuasa di sana dikatakan meletakkan kereta yang remuk di bahu jalan sebagai peringatan kepada pemandu lain agar tidak memandu terlalu laju hingga membawa maut. Dialog bermaksud pertuturan antara watak dalam novel. Huraikan teknik plot berdasarkan novel yang telah anda kaji. Monolog dalaman bermaksud bicara hati atau watak menyatakan perasaannya dalam hati tanpa mengeluarkan sebarang kata-kata. Teknik ketiga ialah dialog. Teknik ini dimasukkan dan menambahkan minat pembaca untuk meneruskan pembacaan. ³Ya Allah. Teknik penceritaan keempat ialah monolog dalaman. Teknik plot pertama ialah teknik saspens. pengarang memasukkan teknik saspens pada awal cerita apabila sepasang suami isteri berbangsa Sikh yang terjunam ke dalam parit semasa Zulkifli sekeluarga dalam perjalanan menuju ke Melaka. Teknik imbas kembali juga banyak digunakan dalam novel ini. kata Zulkifli sambil menghadap sarapan pagi. . Indonesia. Buktinya. ya Tuhanku. kematian Bushrah selepas lima tahun menjalani pembedahan ialah teknik kejutan. Teknik kedua ialah kejutan. karya Talib Samat. Kebanyakan dialog berlaku antara Bushrah dengan suaminya. Buktinya.Soalan 6: Teknik plot atau teknik penceritaan memainkan peranan yang penting dalam sesebuah karya.

Zulkifli juga singgah di rumah mertuanya sekejap sebelum pulang ke Kuala Lumpur. kedua-dua mangsa Sikh yang terlibat dalam kemalangan dihantar oleh Zulkifli untuk mendapatkan rawatan kecemasan. Di hospital inilah Nadhirah dan Bushrah menjalani pembedahan pemindahan hati. Melaka. Latar tempat kedua ialah Kuala Linggi. Tan Kai Chah. Selepas pulang dari London. . Zulkifli pulang ke kampung semasa menghadiri majlis perkahwinan adiknya dan berjumpa dengan kawan lamanya yang bernama Muliyadi di situ. Pembedahan yang dijalankan selama 14 jam itu telah berjaya dilaksanakan oleh Dr. karya Talib Samat. Di sini jugalah Nazli ditumpangkan selama Zulkifli. Pada awal cerita pengarang menceritakan kenduri arwah yang dijalankan. Latar tempat ketiga ialah Felda Ulu Tebrau. Buktinya. Latar tempat keempat ialah Sekolah Bandar Tun Razak (2). warga sekolah tersebut melancarkan kutipan derma kilat untuk membantu Nadhirah.Soalan 7: Huraikan latar tempat berdasarkan novel yang telah anda kaji berserta peristiwa yang berlaku di tempat-tempat yang anda nyatakan tersebut. Tempat ini ialah kampung Zulkifli. Latar tempat seterusnya ialah Hospital King¶s College. Bushrah dan Nadhirah berada di London. Di sinilah Bushrah bekerja sebagai guru. [ 10 markah ] Jawapan Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju. Latar tempat memainkan peranan penting dalam setiap plot cerita. Di sinilah rumah keluarga Bushrah. Latar tempat pertama ialah Hospital Seremban. Setelah penderitaan Nadhirah disiarkan dalam surat khabar.

Dr. pada awal cerita. Latar zaman atau masa dalam novel ini ialah zaman moden. Pada waktu malam sebelum Nadhirah berangkat ke London. Tan kai Chah telah menetapkan pembedahan yang akan berlangsung selama 14 jam tersebut bermula pada pukul 2 petang. [ 10 markah ] Jawapan Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju. pengarang memasukkan waktu tengah hari semasa kereta Zulkifli rosak berhampiran Simpang Renggam. penduduk di Taman Tun Razak (2) telah bekerjasama menjayakan kenduri doa selamat. . Namun begitu. kemudian bersarapan pagi.00 pagi hari Jumaat. Pada pukul 4. Latar masa pertama ialah subuh. Latar masa ketiga ialah petang. Terdapat beberapa peristiwa yang dapat dikaitkan dengan latar masa seperti yang dinyatakan oleh pengarang. Bushrah meninggal dunia di ribaan suaminya. Latar masa kedua ialah waktu tengah hari. dia dibantu oleh seorang lelaki yang bernama Cheng Guan. Pada pukul 2 petanglah Nadhirah dibius. Latar masa keempat ialah waktu malam. dan Nadhirah bersolat subuh berjemaah. Pada waktu inilah Zulkifli. Bushrah. Semasa Nadhirah menjalani rawatan di London.Soalan 8: Huraikan latar masa berdasarkan novel yang telah anda kaji berserta peristiwa yang berlaku pada masa yang anda nyatakan tersebut. Latar tempat seterusnya ialah lima tahun selepas pembedahan. karya Talib Samat.

golongan biasa diwakili oleh keluarga Zulkifli dan penduduk di taman perumahannya yang hidup harmoni. Tan Sri Shamsuddin yang dikategorikan sebagai golongan yang kaya raya tetap tidak sombong. Latar masyarakat ini diwakili oleh pasangan yang berbangsa Sikh dan pemuda Cina yang bernama Cheng Guan. karya Talib Samat. Pasangan yang berbangsa Sikh inilah yang terlibat dalam kemalangan jalan raya manakala pemuda Cina yang bernama Cheng Guan membantu Zulkifli yang mengalami kerosakan kereta di Simpang Renggam. Selain itu. Dia bertugas di Sekolah Bandar Tun Razak (2). Latar masyarakat kedua ialah masyarakat desa. Latar masyarakat ketiga ialah golongan penulis dan wartawan. Bushrah digambarkan sebagai seorang guru yang sangat dedikasi. beliau sanggup membiayai kos pembedahan Nadhirah. Malah. Latar masyarakat seterusnya ialah masyarakat pelbagai bangsa. Namun begitu. yakni golongan biasa dan golongan kaya raya. Mohammad Yusuf bekerja sebagai pemberita atau wartawan untuk akhbar Utusan Melayu. [ 10 markah ] Jawapan Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju. Latar masyarakat keempat ialah golongan pendidik atau guru. Masyarakat kampung dikatakan lebih mengamalkan perpaduan terutamanya semasa menjayakan sesuatu majlis. Jasa yang ditaburkan oleh golongan pendidik amat penting dalam masyarakat. Masyarakat ini diwakili oleh ibu bapa Bushrah yang tinggal di Kuala Linggi dan ibu bapa Zulkifli yang tinggal di Felda Ulu Tebrau. Masyarakat ini terbahagi kepada dua jenis. Latar masyarakat pertama ialah masyarakat kota. Zulkifli bekerja sambilan sebagai penulis skrip radio. Buktinya. Buktinya.Soalan 9: Huraikan latar masyarakat atau citra masyarakat yang digunakan oleh pengarang dalam novel yang telah anda kaji. . Cikgu Khairani juga memainkan peranan yang penting dalam novel ini kerana beliaulah yang selalu datang ke rumah Nadhirah apabila Nadhirah tidak dapat hadir ke sekolah kerana sakit.

Tindakan masyarakat di tempat tinggal Zulkifli sememangnya mengamalkan sikap kerajinan terutamanya semasa menjayakan kenduri doa selamat. Oleh sebab syukur dengan kurniaan Tuhan atas nikmat dan kekayaan yang dimiliki. Mereka berdua belajar bersungguh-sungguh sehingga ke peringkat PhD. Nilai ketiga ialah kejiranan. Dia telah membantu pasangan Sikh yang mengalami kemalangan. Nilai kedua ialah kerajinan. Nilai pertama ialah baik hati.Soalan 10: Huraikan nilai-nilai murni yang terdapat dalam novel yang telah anda kaji. Nilai ini perlu ada pada semua penduduk di Malaysia. [ 10 markah ] Jawapan Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju.000 untuk meringankan keperitan Nadhirah. kejayaan mereka dalam bidang akademik perlu kita teladani. . karya Talib Samat. Nilai ini jelas kelihatan pada penduduk desa yang mengamalkan kerjasama semasa menjayakan sesuatu majlis. Watak seperti Zulkifli dan Muliyadi mengamalkan nilai ketekunan. Nilai kelima ialah kesyukuran. masyarakat desa di Felda Ulu Tebrau bekerjasama menjayakan majlis perkahwinan adik Zulkifli. Nilai keempat ialah kerjasama. Zulkifli digambarkan sebagai seorang yang baik hati kerana membantu mereka yang memerlukan bantuan. Tan Sri Shamsuddin telah insaf akan kuasa Tuhan dan mengambil keputusan untuk mendermakan RM350. Buktinya.

Zulkifli dan Bushrah tetap bersabar menerima takdir yang menimpa keluarga mereka. . Buktinya. Zulkifli tetap yakin bahawa penyakit Nadhirah akan sembuh dan melakukan pelbagai usaha untuk mengumpulkan kos pembedahan Nadhirtah. Tan Sri Shamsuddin begitu insaf akan rezeki yang melimpah ruah yang dikurniakan oleh Tuhan kepadanya. Buktinya. Pengajaran kedua ialah kita tidak harus cepat berputus asa apabila berhadapan dengan cabaran dan dugaan. Nadhirah. Buktinya. Oleh sebab itu. Zulkifli amat menghargai pengorbanan isterinya. Pengajaran keempat ialah kita haruslah menuntut ilmu tanpa mengira usia. [ 10 markah ] Jawapan Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju. Bushrah yang menderma sebahagian daripada hati kepada anaknya. Buktinya. Nadhirah pernah menjalani pembedahan tetapi penyakitnya tidak sembuh. Zulkifli tetap meneruskan hasratnya menuntut ilmu ke peringkat ijazah dan PhD walaupun sudah berkeluarga dan bekerja. karya Talib Samat. Pengajaran seterusnya ialah kita mestilah menghargai pengorbanan orang lain.Soalan 11: Huraikan pengajaran atau mesej yang terdapat dalam novel yang telah anda kaji. Penyakit Nadhirah dan pandangan masyarakat terhadap mereka dihadapi dengan sabar. dia sanggup membiayai kos pembedahan Nadhirah. Buktinya. Terdapat beberapa pengajaran dalam novel ini. Pengajaran ketiga ialah kita mestilah mensyukuri nikmat dan anugerah Tuhan. Pengajaran pertama ialah kita mestilah bersabar apabila menghadapi masalah.

Contohnya. Matahari terus memancar terik membakar kulit Zulkifli. Dalam contoh tersebut. glikogen. Buktinya. Penggunaan singkatan kata ini banyak wujud dalam dialog. . Gaya bahasa kedua ialah sinkof. istana ni. Antara peribahasa yang digunakan dalam novel ini ialah simpulan bahasa. cari jalan. Buktinya: Selagi nafas berdenyut. matahari digambarkan mempunyai sifat manusia. Antara contoh diksi tersebut yang terdapat dalam novel ini ialah hemoglobin. Gaya bahasa memainkan peranan yang amat penting dalam sesuatu karya.Soalan 12: Huraikan gaya bahasa yang terdapat dalam novel yang telah anda kaji. Perkataan selagi diulang sebanyak 2 kali. mata pencarian dan banyak lagi. gulung tikar. Buktinya. Gaya bahasa ketiga ialah perulangan. Gaya bahasa keempat ialah personifikasi atau unsur perorangan. asid laktik. Gaya bahasa pertama ialah penggunaan diksi atau istilah perubatan. gitu. iaitu membakar. bakteria dan banyak lagi. karya Talib Samat. virus. glukosa. Gaya bahasa seterusnya ialah peribahasa. [ 10 markah ] Jawapan Novel yang saya kaji ialah novel Panas Salju. tak usah. selagi itulah kita mesti mencari ilmu. kau. janji-janji manis. khabar angin.

Loh .Novel Panas Salju Ting.3 .Teknik ² teknik menjawab Soalan peperiksaan Nama:_________________________________ Kelas:_________________________________ Disediakan Oleh: Pn.

Index Bil 1 Tajuk Sinopsis M/S 1 2 Tema & Persoalan 2 3 Watak Utama 3 4 Watak Simpangan 4 5 Plot Peranan 5 6 Plot Penceritaan 6 7 Latar tempat 7 8 Latar masa 8 9 Latar Masyrakat 9 10 Nilai Nilai murni 10 11 Pengajaran 11 12 Gaya Bahasa 12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful