A jó id beosztás

A jó id beosztás olyan, mint a karmester munkája: sok hangszert vezényel egyszerre.

A közös hangzás legyen jó!

Melyik id pontban tudunk legaktívabban dolgozni?
Ez emberenként változik. Pacsirta és bagoly típusok.

Az ID T nem tudjuk uralni, de a FELADATOKAT igen!

ÄAkár azt gondolod, hogy meg tudod csinálni-, akár azt, hogy nem: mindenképpen igazad van!´

Azaz: a hozzáállás dönti el a sikerességet!

KRITIKUS KATEGÓRIÁK
Hozzáállás Célok kit zése Prioritások Analizálás Tervezés Ütemezés Megzavarások Értekezletek Papírmunka Munkamegosztás Halogatás ?
?

?
?

?

V
?

?

?

?

Te melyik kategóriát tudod legjobban és legkevésbé uralni? Osztályozd magad az el z pontok alapján! .

15. Példabeszédek 15.Hozzáállás A csügged nek mindig rossz napja van«. «a jókedv nek pedig mindig ünnepe. .

Egy rossz szokás megváltoztatásához legalább 3 hét kell! .

A rossz szokás megtörése Ismerd fel a rossz szokást Határozd meg az új szokást Er sen kezd el a változást Soha ne térj le a megkezdett útról Kérj segítséget .

AZ ÉLET BÖLCSESSÉGE ABBAN ÁLL. .Nemes dolog bizonyos dolgokat elkezdeni cselekedni« «de ugyanolyan nemes más dolgokat pedig nem megtenni. HOGY ELHAGYJUK A LÉNYEGTELENEKET.

A bels dolgok változást idéznek el . a küls k reagálásra. panaszra késztetnek .

Vess el egy gondolatot. és meghatározod az életet. Vesd el a szokást. és egy szokást aratsz. Vesd el a jellemet. és egy cselekvést aratsz. Vesd el a cselekvést. és egy jellemet aratsz. .

Célkit zések .

CÉLKIT ZÉSEK Napi Heti Havi Évi .

A CÉL legyen: Pontos Mérhet Elérhet Reális Id ben meghatározott .

ID EGYENSÚLY Isten? Munka? Család? Egyéb? Mérlegeld a hasznot! .

PRIORITÁSOK .

HOGYAN HATÁROZZUK MEG A SORRENDET? Mit csinálok meg el ször ?      Amit szeretek Amit tudok Ami könny Ami gyors Amit már beütemeztem Amit mások kérnek t lem Ami segít elérni a céljaimat Aminek itt a határideje Attól függ. mi lesz a következménye A kérések beérkezésének sorrendjében . ki kérte Attól függ.

hanem amit megcsináltunk.Nem az a fontos. amit csinálunk. .

S Ü R G S Igen KRÍZIS SZOKVÁNYOS MUNKA Nem MEG KELL CSINÁLNI Igen ID POCSÉKOLÁS Nem FONTOS .

határozott! Adj más lehet ségeket! Önmagadnak is pontosítsd.Tanulj meg nemet mondani! Hogyan? y y y y y Hivatkozz az ütemtervedre! Mondd meg a Änem´ okát világosan! Legyél becsületes. hogy miért Änem´! y Ne érezd magad lekötelezve! .

Tevékenységünk 80%-a 20 %-ban eredményes« Miközben 20% tevékenység hozza létre eredményeink 80%-át .

Analizálás .

Egyetlen problémát sem lehet megoldani addig. . amíg pontosan meg nem határoztuk a problémát.

hogy ezt vagy azt cselekszem 2. mit kellene cselekednem 3.Feladatainkat 3 módon szemlélhetjük: 1. úgy gondolom. amit valójában megcselekszem .

Tervezés .

Ha elmulasztjuk a tervezést« «akkor egészen biztosan betervezzük a mulasztást .

miel tt elkezdenéd! .Tervezd meg a napodat.

4. 2. . 3.A tervezés 6 szempontja várható eredmény mit kell a célért tennem minek van els bbsége mennyi id kell rá ütemezés a váratlan dolgok betervezése 1. 6. 5.

Ütemezés .

Tervezés: eldöntöm. hogy mit csinálok Ütemezés: átgondolom. hogy mikor csinálom .

az ütemezés egy odaszánás! .A tervezés egy szándék.

MEGZAVARÁSOK .

id t spórolsz Ne ülj szembe a nyitott ajtóval! .ÄBENÉZ ´ VENDÉGEK KEZELÉSE Fontold meg a prioritásokat! Fogd rövidre a látogatásokat! A feladatra koncentrálj! Találkozz irodán kívül! Inkább te látogass! Ha jól felkészülsz.

. ha be tudod csukni az ajtót! Néha be kell csukni az ajtót ahhoz.EGY ÄNYITOTT AJTÓ´ MÓDSZER Akkor dolgozz. hogy min ségi id d legyen.

SMS) .A TELEFONÁLÁS ELLEN RZÉSE Beszélj röviden! Használj id mér t amikor telefonálsz! Tudd befejezni! Használj alternatívákat! (E-mail.

ÉRTEKEZLETEK .

MEGBESZÉLÉSEK PROBLÉMÁI: ± ± ± ± ± ± ± ± Nincs cél Nem a megfelel emberek vannak jelen Félreérthet cél Nincs ütemterv. kés i befejezés MEGOLDÁS: Határozott üléselnök . napirend Nem a napirendet követik A résztvev k nincsenek felkészülve Túl sok résztvev Kés i kezdés.

RÖVID ÜLÉSEK Ebéd el tti találkozók Reggeli közbeni megbeszélések A résztvev k állva fogadása Ne legyenek túl kényelmesek a székek Állj fel.FIGYELMET IGÉNYL . ha valaki belép! .

PAPÍRMUNKA .

A PAPÍRHALMOZÓDÁS OKAI: ‡ Nem hozunk döntéseket az ügy érkezésekor ‡ Nincs válogatási / sz rési rendszerünk .

MIT CSINÁLJUNK A PAPÍROKKAL? ‡ ‡ ‡ ‡ Dobjuk ki! Továbbítsuk! Foglalkozzunk vele! Halogassuk az ügyet« .

AZ ÍRÁS PROBLÉMÁI ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Perfekcionizmus ÄSzószátyár´ írás Nincs terv Nincs világos cél Nem az olvasónak készült .

ÅHa több id m lenne. rövidebb levelet írnék«µ .

MUNKAMEGOSZTÁS .

hogy hibát követek el Tökéleteset szeretnénk Szeretnénk.MIÉRT NEM OSZTJUK LE A FELADATOT? Megállapodás / szerz dés hiánya Szabályok hiánya Oktatás hiánya Nem világos az instrukció Bizalom hiánya Önbizalom hiánya Félelem. ha szeretnének« Túlságosan szeretjük a munkát .

tapasztalatától . milyen szint a feladat leosztása Függ a feladat nagyságától.A FELADATLEOSZTÁS SZINTJEI A leosztás el tt tisztázni kell. az illet képességét l.

Javasolhatsz alternatívákat. 2. 4. Dönts. csak akkor szólj. Dönts. cselekedj. cselekedj.NÖVEKV SAJÁT FELEL SSÉG 1. 5. Dönts. Dönts. hogy Änem´. 6. de várd meg a beleegyezésem. 3. amíg azt nem mondom. cselekedj. Dönts. . de ezek közül én döntök. Megkapod a feladatot. visszajelzés nem szükséges. ha kell. jelentsd a végeredményt. 7. de mindenben én döntök. cselekedj.

MUNKACSOPORT TIPPEK Példák Megbeszélés Ötletbörze .

Halogatás .

Miért halogatunk halogatunk? Félelem a kudarctól Nem szeretjük a rendszerezettséget Konfliktus kerülése Döntésképtelenség Félelem a változástól Nem szeretjük a feladatot .

 Mérlegeld a következményeket A nagy feladatot oszd fel kisebbekre Munkamegosztás / leosztás T zz ki határid ket! . nem magyarázkodni.A HALOGATÁS LEGY ZÉSE Be kell ismerni.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful