SUPORT DE CURS

- Ocupația: RECEPȚIONER -

ORGANIZAREA UNITĂȚII HOTELIERE

PREGĂTIRE TEORETICĂ: 60 ore PREGĂTIRE PRACTICĂ: 120 ore

REALIZAT: ec. prof. grad I SANDA VIȘINESCU

UNITĂȚI DE COMPETENȚĂ VIZATE: • • Munca în echipă Organizarea locului de muncă

2

CUPRINS
1. CLASIFICAREA ȘI CARACTERISTICILE PRINCIPALELOR STRUCTURI DE PRIMIRE CU FUNCȚIE DE CAZARE …………. 1.1. Clasificarea structurilor de primire cu funcție de cazare ……. 1.2. Caracteristicile funcțional-comerciale ale principalelor tipuri de structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare .................................................................................... 2. STRUCTURA ORGANIZATORICĂ A UNITĂȚII HOTELIERE ....... 2.1. Departamente operaționale .................................................... 6 8 9 4 4

2.2. Departamente funcționale ....................................................... 12 3. SPAȚIILE HOTELIERE ȘI DOTAREA ACESTORA ....................... 14 4. ECHIPAMENTUL HOTELIER ........................................................ 18 4.1. Echipamentul hotelier din holul recepției ................................ 4.2. Dotarea cu mobilier în holul recepției ..................................... 5. ORGANIZAREA SERVICIULUI FRONT-OFFICE ......................... 5.1. Secțiunea RECEPȚIE ............................................................. 5.2. Secțiunea CONCIERGE ......................................................... 5.3. Secțiunea CASĂ – FACTURARE ........................................... 5.4. Secțiunea CENTRALA TELEFONICĂ .................................... 5.5. Secțiunea REZERVĂRI .......................................................... 6. PERSONALUL DIN FRONT – OFFICE .......................................... 6.1. Atribuțiile și competențele diferitelor categorii de personal din front-office …………………………………………………….. Bibliografie .......................................................................................... 29 35 6.2. Organizarea muncii recepționerului …………………………….. 31 18 18 21 22 22 23 25 25 29

4.3. Echipamentul hotelier din spațiile de cazare ........................... 19

1.

CLASIFICAREA ȘI CARACTERISTICILE FUNCȚIE DE CAZARE

PRINCIPALELOR STRUCTURI DE PRIMIRE CU

3

În funcție de forma de exploatație: exploatație individuală. Unități extrahoteliere (sate de vacanță. structurilor de primire cu funcție de cazare se pot clasifica după mai multe criterii. Clasificarea structurilor de primire cu funcție de cazare Datorită diversității lot tipologice. În functie de nivelul de confort: de lux 4-5 stele. Structurile de primire turistică pot fi: . În funcție de amplasarea în teritoriu: În stațiuni de litoral. de nivel mediu 2-3 stele. societăți sau grupuri de lanțuri hoteliere integrate. cabană. camere de închiriat) și complementare (campinguri. balneare. cazării sau servirii mesei pentru turiști împreună cu serviciile aferente specifice. de munte. motel. de categoric modesty – o stea. astfel: După caracteristicile fundamentale:   Unități hoteliere și asimilate acestora (hotel. popasuri turistice. sezoniere. În orașe. vile).Prin “structură de primire turistică” se înțelege orice construcție și amenajare destinată. asociere (lanțuri hoteliere voluntare).1.Structuri de primire turistica cu functiuni de cazare . In funcție de regimul de funcționare: deschise permanent. prin proiectare și execuție. pensiune).Structuri de primire turistica cu functiuni de alimentatie 1. În lungul căilor rutiere. În funcție de durata șederii: de tranzit. pentru sejur prelungit (vacanță și rezidențial). În funcție de forma de proprietate: 4              .

hotel din cadrul centrelor de afaceri. În funcție de produsul oferit: hotel cazino. clienții făcându-și singuri curățenie. 1. care: .pune la dispoziția turiștilor camere. preparându-și singuri hrana.). proprietate mixtă.    proprietate personală. pests 300 de camere. cu capacitate medie. până la 50 de camere. garsoniere sau apartamente dotate corespunzător 5 . 150-300 de camere. hoteluri self-catering oferă numai servicii de cazare. În funcție de serviciile oferite: hoteluri cu servicii complete (full-service) asigură alături de cazare o mare varietate de servicii suplimentare: room-service. hotel apartament. Caracteristicile funcțional-comerciale ale principalelor tipuri de structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare Hotelul este structura de primire turistică amenajată în clădiri sau în              corpuri de clădiri. spăldtorie-curățătorie etc. 50-150 de camere. În funcție de preț: hotel de categorie economică hotel standard de nivel mediu. hoteluri budget oferă servicii limitate de cazare și masă la prețuri rezonabile. piscine-saună. hotel de lux.2. cu capacitate foarte mare. coproprietate privată proprietate de stat. cu capacitate mare. În funcție de capacitatea de cazare (hoteluri): cu capacitate mică.

necesare turiștilor aflați în drumeții sau la odihnă în zone montane.dispune de recepție și spații de alimentație în incintă Hotelurile compuse din garsoniere sau apartamente dotate astfel încât să asigure păstrarea și prepararea alimentelor. în afara localităților. Refugiile turistice sunt structuri de primire turistică situate în zone izolate și greu accesibile din munți. având o capacitate redusă. Motelul este unitatea hotelieră situată.parcarea în siguranță a mijloacelor de transport Hotelurile pentru tineret sunt structuri de primire a turiștilor. cu dotări simple. Nu se clasifica.sunt amplasate. adaptate cerințelor tineretului care: . pe baza unor regulamente de organizare interioară specifice . agrement. care: . în spații amenajate. de regulă. în imediata apropiere a arterelor intens circulate dotată și amenajată pentru: . în clădiri cu altă destinație inițială decat cea de cazare turistică. la altitudini mari. Cabanele turistice sunt structuri de primire turistică de capacitate relativ redusă. alimentația și alte servicii specifice.asigura cazarea. precum și servirea mesei în incinta acestora sunt hoteluri-apartament. funcționând în clădiri independente.asigură servicii de cazare. de regulă. în apropierea stațiunilor balneare sau a altor obiective de interes turistic. de regulă. Vilele sunt structuri de primire turistică de capacitate relativ redusă. rezervații naturale. un grad minim de confort și un număr redus de personal de deservire.asigură prestări de servicii specifice . în centre urbane universitare. stațiuni și în alte zone turistice frecventate de tineret Hostelurile sunt structuri de primire turistică cu o capacitate minimă de 3 camere sau apartamente dispuse pe un nivel sau mai multe.asigurarea serviciilor de cazare și masă pentru turiști . funcționând în clădiri independente cu arhitectură specifică.. masă. situate în stațiuni balneo-climaterice sau 6 .

totalizând maxim 30 locuri în mediul rural și până la 20 de camere în mediul urban. formată din căsuțe și/sau bungalouri amplasate într-un perimetru bine delimitat. satelor de vacanță. Bungalourile sunt: . Asigură cazarea turiștilor și pregătirea și servirea mesei. care asigură turiștilor servicii de cazare. STRUCTURA ORGANIZATORICĂ A UNITĂȚII HOTELIERE Principiul care stă la baza organizării unei activități hoteliere este: . culturale. care asigură servicii de cazare și alimentație. de alimentație și o gamă largă de prestații turistice suplimentate ( agrement. amplasat într-un perimetru bine delimitat.structuri de primire turistică de capacitate redusă. 2. din lemn sau din alte materiale similare și din zidărie în zonele cu umiditate ridicata (mare. să își pregatească masa și să beneficieze de celelalte servicii specifice acestor tipuri de unități. precum și posibilități de parcare auto. Satul de vacanță este un ansamblu de clădiri. Pensiunile turistice sunt structuri de primire turistică.în alte zone de interes turistic. etc. munte) . de regulă. precum și celelalte servicii prestate de unitatea de bază. .asigură cazarea turiștilor.diferitele categorii de fluxuri nu trebuie să se intersecteze decât în condițiile specifice proceselor de producție. Campingurile asigură cazarea turiștilor în corturi sau rulote. 7 . permit turiștilor parcarea mijloacelor de transport. .amplasate în perimetrul campingurilor.funcționează sezonier.) Popasul turistic reprezinta o structură de primire turistică de capacitate redusă. Asigură cazarea și prestarea unor servicii specifice. de regulă vile sau bungalouri. având o capacitate de cazare de până la 10 camere. sportive. construite.

ultravioletele . Departamentele suplimentare .piscină. baie turcească . departamente operaționale (are loc prestarea nemijlocita a serviciilor hoteliere. Departamentele existente într-o unitate hotelieră se pot clasifica după mai multe criterii: a) dupa importanța serviciilor prestate: 1. Serviciile regrupate formează departamentele iar ansamblul departamentelor. îndeplinind o funcție coerentă în cadrul hotelului și acționează sub conducerea unui șef de serviciu. Departamentele de baza .Activitățile compartimente.închiriere săli .sală gimnastică . saună. hotelul însuși.piscină.tehnic 2.cazare . cosmetică .teren tenis .spații comerciale b) după natura activității desfășurate: 1. de bază 2. frizerie. acestea fiind generatoare atât de costuri cât și de încasări) . secții (Biroul Rezervări. fitness.salon de coafură. desfășurate în hotel sunt grupate pe servicii și Serviciul este un grup de lucrători care efectuează operații omogene sau complementare. suplimentare 1. saună 8 .cazare .cazino . Secțiunea Concierge).masaj . În cadrul serviciilor pot fi constituite: birouri.alimentație .

teren de tenis . Departamentul cazare – realizează și comercializează serviciile de cazare și suplimentare cu plată și fără plată.1.baie turcească . întreținere (tehnic).centre de înfrumusețare .alimentație .închieriere săli . vânzari . departamente funcționale (nu se concretizează prestarea de servicii hoteliere.spații comerciale . Departamente operaționale 1.marketing.fitness .energie..cazino 2. Activitatea front-office-ului se desfășoară la nivelul urmatoarelor secțiuni: • recepție • concierge 9 .sală de gimnastică. dar sunt indispensabile unei bune funcționari a hotelului) . Structura organizatorică a unui hotel este determinată de mai mulți factori: • • • • • tipul și specificul unității categoria de clasificare dimensiunea unității volumul activității forma de exploatație 2. Acesta include: • serviciul front-office • serviciul etaj (housekeeping) Serviciul front.administrație și gestiune generală .office (are rolul de a promova și vinde serviciile hoteliere: cazarea și serviciile suplimentare).

alocarea spațiului și înregistrarea clientului • prestarea unor servicii suplimentare clientului: oferirea de informații. trezire la ore fixe. 1 . Serviciul de etaj (housekeeping) asigură curățenia. . • primirea și rezolvarea reclamațiilor • înregistrarea în contul clientului a contravalorii serviciilor prestate • emiterea notelor de plată și a facturilor • încasarea contravalorii serviciilor prestate clientului • realizarea comunicațiilor în interiorul și exteriorul hotelului prin telefon. rezervări de locuri etc.• casă-facturare • rezervări • centrala telefonică Activitățile specifice acestora sunt: • primirea și prelucrarea comenzilor de rezervare • gestiunea rezervărilor • evidența clienților și a situației camerelor • primirea turiștilor. amenajarea și întreținerea spațiilor hoteliere. telex • întocmirea situațiilor și a rapoartelor zilnice precum și a statisticilor specifice. .întreținerea și gestionarea lenjeriei. fax.întreținerea dotărilor și amenajarea spațiilor de cazare. Activitățile acestuia se desfășoara la nivelul următoarelor sectoare de activitate: • spații de cazare • spații de folosință comună • spații anexe și de depozitare • lenjerie • spalatorie Activități specifice: . .curațenia și igienizarea spațiilor de cazare și a celorlalte categorii de spații hoteliere.prestarea unor servicii suplimentare. preluarea și transmiterea mesajelor și a corespondenței.

fitness. frizerie. servicii de ticketing.catering .magazinelor .organizare banchete Activitățile desfășurate în cadrul acestora sunt: • aprovizionare 1 restaurante saloane pentru mic-dejun baruri room-service minibar spații de servire: . Include urmatoarele sectoare de activitate: . Ele sunt prestate la nivelul: . coafură etc. a unor pachete de servicii turistice.spații de producție culinară în cadrul cărora se individualizează urmatoarele zone de lucru: • • • • • • prelucrare primară bucatarie caldă bucatarie rece (bufetul) carmangerie cofetărie patiserie-cofetărie • • • • • .spații pentru recepție. piscină.agențiilor de voiaj . Departamentul de servicii suplimentare În cadrul acestuia se desfășoara o serie de activități specifice cum ar fi: comercializarea unor mărfuri. Departamentul de alimentație Vizează producția si comercializarea unor preparate culinare și băuturi.agrementului .centrelor de tratament 3.2.centrelor de igienă și întreținere . depozitare .

6. 4. . Activitățile specifice desfășurate sunt: . a vizitatorilor și a angajaților în perimetrul hotelului .organizarea și asistarea derularii acțiunilor contractate . inundații. 5. Departamentul întreținere-tehnic Activități specifice: . a vizitatorilor și a angajaților în perimetrul hotelului. Departamentul resurse umane Rolul acestuia: selecția. elaborarea standardelor. atac terorist).încheierea contractelor privind organizarea de congrese. Departamentul vanzări. recrutarea personalului. Departamentul comercial Îndeplinește funcții de aprovizionare și de gestiune a stocurilor. Departamentele funcționale 1.întreținerea instalațiilor sanitare.marketing Generează noi încasări pentru hotel și realizează acțiuni de promovare. normarea muncii.2. Activități desfășurate: . 3. promovare. jaf.crearea și promovarea imaginii de marca . desfacere 2. Departamentul securitate Este responsabil de siguranța și securitatea clienților. simpozioane.întreținerea sistemelor de încălzire și climatizare 1 .elaborarea studiilor privind profilul și preferințele clienților 2. conferințe.utilizarea mijloacelor moderne de supraveghere și alarmă .• depozitare și conservare • producție culinară • servire.asigurarea securității fizice a clienților. cutremur. a instalațiilor electrice . perfecționarea etc.realizarea unui program de instruire a personalului hotelului privind prevenirea și modul de acțiune în caz de pericol (incendiu. Departamentul financiar contabil Îndeplinește toate funcțiile referitoare la evidența și controlul plăților.

c) spații cu alte destinații: . scări. I. bănci) 2.curățătorie. 3.holul hotelului (recepției) b) spații cu funcții comerciale: birou de turism. rampe destinate accesului persoanelor cu deficiențe fizice b) spații cu funcții de ambientare: grădini. lucrătorii unității.alei pietonale și spații verzi . magazine. Spațiile destinate clientelei – locurile în care circulă întreaga clientelă impreună cu personalul care își desfășoară activitatea în cadrul acestora. elemente decorative ( fântâni.acces auto și pietonal .parcări . garduri. parcuri. saloane de înfrumusețare etc. Spațiile rezervate clientelei: • Spațiile de folosință comună exterioare și interioare • Spațiile de cazare • Spațiile de alimentație 1. în general.intrarea în unitatea hotelieră . Spațiile de folosință comună exterioare: a) spații cu funcție de primire-recepție . Spațile de folosință comună interioare: a) spații cu funcție de primire-recepție . II. Spațiile rezervate proceselor de producție și administrație – circulă.remedierea defecțiunilor . stalpi de lumină.spații aflate la intrarea în hotel.. birou rent-a-car.întreținerea echipamentelor specifice din spalatorie. SPAȚIILE HOTELIERE ȘI DOTAREA ACESTORA Unitățile hoteliere sunt concepute și organizate din punct de vedere al spațiilor din două părți distincte: I.Săli polivalente 1 .

h. terenuri de sport tenis. piscine. Spațiile de alimentație . specializat. cu echipare sanitară proprie. Cameră cu două paturi individuale (TWIN DOUBLE ROOM) reprezentand spațiul destinat folosirii de către două persoane. Cameră cu pat matrimonial folosită de către una sau două persoane. reprezentand spațiul destinat folosirii de mai multe persoane. săli de spectacole. masaj. Cameră cu pat dublu folosită de către două persoane. vestibul și grup sanitar propriu. Cameră cu pat individual (single) reprezentand spațiul destinat folosirii de către o singură persoană. Apartamentul este spațiul compus din unul sau mai multe dormitoare (maxim 5 dormitoare). b.. j. Priciul reprezintă o platforma de lemn sau alte materiale. minimum un grup sanitar la 4 locuri. i. cazino.minigolf) etc. d) spații destinate circulației: ascensoare. g. e. precum și la restul categoriilor.restaurante de diferite tipuri: clasic. Garsoniera este spațiul compus din: dormitor pentru două persoane. acces restaurant. Cameră cu patru paturi individuale. d. cu specific. 4. pe care se asigură un spațiu de 100 cm lățime pentru fiecare turist.Cameră cu trei paturi individuale. e) garajele 3. Lățimea patului matrimonial va fi de minimum 140 cm. sufragerie. Lățimea patului este de minimum 160 cm. saună. Cameră cu priciuri. holuri și culoare. bowling). f. c. La categoria 5 stele va exista un grup sanitar pentru fiecare două locuri.Spații cu funcții de agreement și sport: săli fitness. terase. cu program artistic 1 . vestibule. bar de zi. Camere comune – cu mai mult de patru paturi individuale. iar la categoria 4 stele. scară principală. săli de jocuri (billiard. salon. club. Spațiile de cazare Conform OMT 510/2002 în hotelurile din Romania există urmatoarele tipuri de spații de cazare: a. Lățimea paturilor individuale este de cel puțin 90 cm.

oficiile cameristelor .scările și ascensoarele de serviciu 4.carmangeria .braserii .grupurile sanitare de serviciu .vestiarele personalului .centrala telefonică .spațiul de depozitare a gunoiului .rampa de descărcat .depozite .salon pentru pregătirea si servirea micului dejun .croitoria – lenjeria 2.laboratorul de cofetărie . Spațiile rezervate proceselor de producție și administrație 1. Spațiile tehnice Sunt locurile unde se produc elementele tehnice de energie și întreținere tehnică: 1 .curtea interioară și cea de serviciu . Birourile personalului 3.baruri de zi. de noapte .curățătoria chimică .salon pentru mic dejun . Spații anexe Sunt locuri gospodărești ăn care au loc activități ajutătoare și complementare proceselor de producție: .debarale pentru păstrarea ustensilelor si materialelor de curățenie . Spații de producție Include următoarele spații: .spălătoria ..bucătăria și secțiile ei .cofetării II.boxele gurilor de evacuare a lenjeriei .

etc. instalațiile. Echipamentul hotelier din holul recepției: Holul recepției reprezintă punctul cheie al circulației în hotel. având rol estetic 4. cel care produce prima impresie.permite desfășurarea proceselor de producție .asigură confortul necesar .contribuie la crearea atmosferei. 4.spațiile recepției (Front. biroul de schimb valutar back office-ul (spațiile aflate în spatele desk-ului recepției) birourile recepției și administrației camera de bagaje camera pentru păstrare valori 1 .spații pentru lectură . mecanice (lăcătușerie. gaze.Office) care include: • • • • • front desk-ul.).1. ECHIPAMENTUL HOTELIER Noțiunea de echipament hotelier se referă la construcțiile. căldură.spații pentru primire și asteptare . instalații sanitare. mobilierul și dotările unităților hoteliere. Acesta are rolul de a: .spații pentru întaâlniri și discuții .– stația de alimentare – stația de evacuare a apelor uzate – centrala termică – generatorul de energie electrică – tabloul de distribuție a energiei electrice pentru forță și iluminat – rezervoare de combustibil – hidroforul – instalații de climatizare – ateliere pentru întreținere: construcții. Organizarea acestuia se realizează la nivelul următoarelor spații: .

vitrine. 4. măsuțe. capacitatea și categoria de clasificare a hotelului. rafturi pentru reviste. acesta va fi de minimum 3 m Spațiile de așteptare. o masă echipată cu instalații.două paturi cu dimensiunile 0. pentru lectură sunt prevăzute cu fotolii.vestibul . canapele. pentru întalniri cu prietenii. aparate. astfel: . pentru hotelurile cu 25.baia .• • • • • spații pentru păstrarea materialelor sportive grupuri sanitare cabine telefonice spații pentru telecomunicații garderoba 4. Garderoba va fi amplasată în apropierea restaurantului și va fi dotată cu tejghea si spații pentru păstrarea hainelor. 90 X 200 cm prevăzute cu pleduri și lenjeria aferentă 1 .3. mochetă b) în camera propriu-zisă (2 paturi): .15 – 1. la nivelul de acces al clienților. ustensile și alte obiecte unde pe partea dinspre exterior sunt primiți clienții.20 m .2. Spațiile comerciale sunt prevăzute cu rafturi. mașini.100 camere.cuier. Este amplasat în holul hotelului. Dimensioanarea lui se va face în funcție de tipul. iar pe partea interioară își desfașoară activitatea o parte din lucrătorii recepției. corpuri de iluminat .înălțimea tejghelei: 1. Dotarea cu mobilier în holul recepției Spațiul front-office-ului este prevăzut cu desk-ul care este o tejghea.camera propriu-zisă Dotarea spațiului de cazare a) în vestibule: . case de marcaj. Echipamentul hotelier din spațiile de cazare Spațiul de cazare este compus din trei încăperi distincte: .lungimea (în funcție de numărul de camere): cca 3cm/ cameră. oglindă de perete.

suport pentru articole toaletă .. încălzire centrală. activitatea de rezervări fiind efectuată de șeful recepței.prosoape 5. pe schimb.covoraș pentru evitarea alunecării . în cadrul recepției hotelurile de 1 și 2 stele asigură și comercializarea unor mărfuri specifice turismului. plecare și chiar după plecarea acestuia). De regulă. pentru apel servicii . ORGANIZAREA SERVICIULUI FRONT-OFFICE Serviciul front-office (recepție) este serviciul cheie al unei unități hoteliere.TV . primire.uscător de par montat în perete (4 si 5 stele) .fotolii. lavoar și WC.echipament sanitar: cadă/ cuvă cu duș.mochetă sau covor d) în baie: . 1 . portsăpun .masă cu două scaune . casierie. bideu . concierge. sejur. care efectuează toate activitățile specifice funcțiilor recepție (primire). tavă cu pahare .oglindă . în cadrul căruia își desfășoară activitatea unul sau mai mulți recepționeri.coș de gunoi . locul unde lucrătorii interacționează cu clientul în toate momentele importante ale sejurului (rezervare.minibar frigorific .prosoape. scrumieră.telefon .dulap cu două module . În cazul unui hotel mic și/sau de categorie inferioară există serviciul RECEPȚIE necompartimentat.instalații: aer condiționat sau climatizare. măsuța.noptiere prevăzute cu veioze .

de sejur. RECEPȚIA în cadrul căreia.1. de capacitate foarte mare. Secțiunea RECEPȚIE Activități specifice acesteia sunt: .înregistrarea clientului .schimbarea camerei și modificarea tarifului În funcție de modul de organizare a serviciului Front-office. de regulă. împărțit pe secțiuni care include. RECEPȚIE CONCIERGE În hotelurile mari.completarea documentelor specifice . pe langă activitățile specifice.deschiderea contului și stabilirea modalităților de plată .vânzarea (închirierea camerei) . FAX.atribuirea camerei și stabilirea tarifului .RECEPȚIE PUNCT DE VÂNZARE În cadrul hotelului cu capacitate medie se întâlnește serviciul frontoffice.înregistrarea defecțiunilor și urmărirea remedierii acestora . recepția poate îngloba și activități specifice funcțiilor caserie-facturare. europene. unde se vor 1 . MAIL INFORMAȚII BELL-CAPTAIN AGENȚIE VOIAJ GHIȘEU BANCĂ ÎNCHIRIEI AUTOTURISME 5. serviciul front-office include existența unor secțiuni mult mai specializate: BIROU REZERVĂRI RECEPȚIE CASĂ FACTURARE TELEFON. sunt incluse și cele ale caseriei și CONCIERGE. există formula completă de organizare a serviciului front-office care include următoarele secțiuni: RECEPȚIE CASĂ FACTURARE CENTRALĂ TELEFONICĂ CONCIERGE REZERVARE În cadrul hotelurilor americane.pregătirea primirii clientului .

FACTURARE Oferirea unor servicii de calitate clienților presupune și crearea unui sistem de contabilizare a serviciilor prestate cleintului care să lase cât mai puține nevoi.comenzi taxi .conducerea la cameră . se va închide contul în momentul plecării turistului și se va întocmi nota de plată sau factura. articole de uz casnic.2.gestiunea cheilor . manifestări sportive etc. materiale sportive s. Activitățile specifice acestei funcții sunt: . .păstrarea bagajelor .curierat-comisariat . El îndeplinește rolul de “gazdă” care se află permanent la dispoziția clientului. unități de cazare.a. Secțiunea CONCIERGE Concierge este pentru client persoana de încredere care poate rezolva orice problemă.desfaceri de mărfuri (în hotelurile de 1-2 stele) . baby-sitter.înregistra în contul clientului toate prestațiile.transportul bagajelor .trezirea la ore fixe . Secțiunea CASĂ .rezervări de locuri in mijloacele de transport.asigurarea securității pasagerilor și a bunurilor acestora .închirieri de autoturisme . care are răspuns la orice întrebare și a cărei preocupare permanentă este asigurarea unui sejur cât mai agreabil. Activitățile specifice funcției sunt: 2 .) .închirieri de jocuri.acordarea primului ajutor 5. translatori s. la spectacole.intermedieri (servicii speciale: ghid.primirea și distribuirea corespondenței .oferirea unei game largi de informații .convorbiri telefonice din recepție (în hotelurile de 1-2 stele) .3. în restaurante. 5.preluarea și transmiterea mesajelor către clienți .a. .

înregistrarea în conturile clienților (manual sau electronic) a contravalorii serviciilor de care acestia au beneficiat.în cursul nopții.se verifică dacă toate serviciile prestate au fost incluse în contul clientului . când au loc următoarele operații: o înregistrarea în contul clientului a serviciilor de cazare o închiderea contului clienților o elaborarea rapoartelor de activitate ale zilei o aducerea la zero a caselor de marcat Pe toată perioada sejurului.efectuarea operațiilor de schimb valutar . urmând să se facă la sfarșitul sejurului sau pentru pentru sejururile mai lungi la 7 sau la 31 de zile.se întocmește nota de plată sau factura .în cursul zilei cand au loc următoarele operații: o înregistrarea în contul clientului a serviciilor de care acesta a beneficiat. adică acestuia i se vor presta serviciile hoteliere dorite fără a achita pe loc.după achitarea notei de plată se încheie contul 2 .i se prezintă clientului conținutul notei de plată .întocmirea notelor de plată spre confruntare și achitare .întocmirea notelor de plată sau a facturilor . turistul va beneficia de credit hotelier.păstrarea bonurilor de valoare și a banilor Activitatea secțiunii facturare-casierie se desfășoară în două etape distincte : . Odată cu încheierea notei de plată și încasarea contravalorii acesteia se încheie și sejurul turistului.se încasează contravaloarea serviciilor prestate ..încasarea contravalorii acesteia in numerar sau prin virament .verificarea mijloacelor de plată . în baza notelor de plată sau a bonurilor pentru servicii . ocazie cu care se desfășoară o serie de activități specifice: . mai puțin a serviciilor de cazare o întocmirea notei de plată sau a facturii .

care pot fi afiliate sau neafiliate . Secțiunea CENTRALA TELEFONICĂ Compartimentul comunicații este de regulă un sector distinct care: . e-mail 2 . înmanarea mesajelor sosite recent.prin telefon .se prestează clientului ultimele servicii.verbal .prestează servicii specifice: preluarea mesajelor clienților în absența lor și transmiterea lor la recepție sau direct în cameră.la recepția hotelului .asigură legăturile telefonice în interiorul și din exteriorul hotelului . Secțiunea REZERVĂRI Rezervara poate fi definită ca fiind vânzarea (închirierea) anticipată a unui spațiu de cazare.primește și transmite faxuri În hotelurile mici există o minicentrală automată în recepții. asigurarea serviciului “trezire la ore fixe” . faxul și telexul instalandu-se în biroul “rezervări” sau.5.prin intermediul unei agenîii de voiaj . telex.în scris – prin fax. dacă acesta nu există.se solicită informații asupra calității serviciilor prestate .se mulțumeste pentru vizită și se adresează invitația de a reveni .se predă cheia . se inchide bonul pentru păstrarea valorilor .rezervarea directă adresată direct hotelului În acest din urmă caz. 5. în imediata apropiere a recepției.se angajează transportul bagajelor sau depozitarea acestora. scrisoare. comenzi taxi 5. oferirea de informații. Principalele modalități de rezervare a spațiilor de cazare sunt: .prin intermediul unui sistem de rezervare al unor agenții de rezervare sau prin sisteme de rezervare în rețea.. comenzile de rezervare pot fi primate de către hotel .4.

pe calculator . decalarea sejurului. Solicitarea confirmării 6. Luarea deciziei de acceptare sau neacceptare a comenzilor de rezervare 4. împreună cu copia răspunsului și alte corespondențe se păstrează în receție.în documentele de evidență – Evidența rezervărilor sau Registrul 7. iar în cadrul acestuia în mape organizate pe zilele de sosire ale turiștilot (mapa zilei) . împreuna cu copia răspunsului se păstrează într-un biblioraft aflat la conducerea unității Gestiunea electronică a rezervărilor este cea mai eficientă metodă de evidență a rezervărilor datorită rapidității (confirmarea rezervării se face pe loc). Înregistrarea comenzilor de rezervare acceptate . a preciziei. lista de așteptare.Procedura de rezervare a spațiilor de cazare Presupune parcurgerea următoarelor etape: 1. Îndosarierea comenzilor de rezervare .cele neacceptate. Întocmirea răspunsului și expedierea lui 8. solicitand garanția de rezervare sau precizarea orei limită 5. neprezentarea clienților cu rezervare. Stabilirea detaliilor rezervării: . până la onorarea lor. în dosarul lunii. anularea rezervării. garanția de rezervare.cele accepate.a tipului spațiului închiriat . suprarezervarea. hotel complet. permițaând astfel valorificarea optimă a capacității de cazare oferind un serviciu clientului Situații speciale de rezervare (incidente) În cadrul procesului de rezervare a spațiilor de cazare apar și unele situații speciale cum ar fi: schimbarea datelor de rezervare. Primirea comenzii de rezervare 2. lista neagră care trebuie tratată cu mare atenție 2 .negocierea tarifului. Verificarea disponibilităților (a camerelor libere) 3.

să asigure cazarea clientului în alt hotel care are cel puțin același nivel de confort .Schimbarea datelor de rezervare În acest caz lucrătorul rezervări: .va răspunde în scris clientului . De aceea este preferabil ca atunci când hotelul este plin să se apeleze la alte soluții: .reținerea depozitului de garanție . În acest caz hotelul are obligația: . numai că pe document se notează anularea comenzii.va înregistra noua comandă și o va așeza la dosarul comenzii corespunzător noii zile de sosire .să asigure transportul la celălalt hotel Trebuie spus insă că o astfel de situație afectează imaginea hotelului.lista de așteptare 2 .să informeze clientul că a fost transferat la alt hotel . În funcție de momentul în care se face anularea se pot percepe penalități. În acest caz recepționerul întocmeste “lista neprezentaților” pe care o predă șefului ierarhic care are competența de a decide asupra penalităților: .în cazul in care comanda nu poate fi onorată.înscrierea persoanei respective pe lista neagră Suprarezervarea se practică în mod deliberat cu scopul de a exploata efficient capacitatea de cazare.va cerceta dacă noua comandă poate fi acceptată. ca de exemplu plata primei nopți de cazare sau reținerea garanției de rezervare. turistului i se va propune rezervarea la alt hotel Anularea rezervării presupune parcurgerea acelorași etape ca în cazul schimbării datelor de rezervare.utilizarea cărții de credit sau a contului firmei intermediare . apoi va anula vechea comandă și va nota cu roșu pe vechea comandă schimbarea datei de sosire . Neprezentarea este destul de frecventă putând atinge 5-20% din totalul rezervărilor.

situațiile speciale poate avea atribuții legate de rezervarea spațiilor de cazare.1.garanția de rezervare Lista neagră este documentul pe care sunt înscriși clienții care prin atitudinea lor deranjează buna desfășurare a activității. au un anturaj nepotrivit.. pentru că ei îi pot afecta și chiar compromite reputația. Pentru acești clienți hotelul va fi întotdeauna plin. nu achită prompt nota de plată. de facturare și încasare a contravalorii consumurilor • • • • Recepționer • • • • • • Recepționer de noapte (night auditor)ă • verifică conturile clienților și înregistrează consumurile 2 . sunt gălăgioși. coordonează și controlează activitatea echipei de lucrători din recepție (de la planificarea rezervărilor la controlul plăților și întocmirea statisticilor și rapoartelor recepției) • urmărește crșterea gradului de ocupare a unității și promovarea serviciilor suplimentare oferite de hotel se preocupă de prestarea tuturor serviciilor în condiții de calitate conform standardelor se ocupă îndeaproape de aranjamentele și pregătirile speciale destinate VIP-urilor. reclamațiile. clienților casei. PERSONALUL DIN FRONT – OFFICE 6. grupurilor organizate stabilește politica de personal a sectorului de recepție gestionează resursele materiale și financiare specifice promovează și vinde servicii hoteliere pregătește și realizează primirea clienților asigură exploatarea judicioasă a camerelor informează clientul rezolvă solicitărle. Atribuțiile și competențele diferitelor categorii de personal din front-office Șef de recepție • organizează. 6.

condiții. din hotel : răspunde solicitărilor. • Lucrător rezervări • urmărește creșterea gradului de ocupare a hotelului prin politica de rezervări răspunde solicitărilor de rezervări de camere negociază tarife. oferă informații. trezirea la ore fixe • coordonează activitatea personalului de hol și prestează servicii specifice predă și preia cheile camerelor • oferă servicii specifice în legătură cu sosirea. sejurul și plecarea clienților: – • Bagajist (comisioner-curier) parcare. 2 . reclamații. situații speciale. garare. schimb valutar) asigură stabilirea unor relații viabile între clienți și hotel și mediul extern acordă asistentă clienților de la sosire până la plecarea. recomandă. sfătuiește. solicitări ale clienților etc. situații statistice asigură securitatea clienților prin respectarea normelor privind regimul vizitatorilor rezolvă diferitele probleme apărute: rezervări.• • • întocmește situaia prestațiilor și decontărilor întocmește raportul de gestiune. rezolvă reclamații Concierge • • • efectuează servicii suplimentare: rezervări. primește clienți. pachete de servicii și încheie contracte cu agenții de turism pentru clienții individuali și grupuri organizate • • Casier recepție • • • • • emite note de plaită și facturi încasează contravaloarea serviciilor prestate colaborează cu serviciul financiar contabil întocmește rapoartele specifice oferă servicii clienților (păstrare de valori. primirea și transmiterea mesajelor.

situații inedite. comenzi taxi. Organizarea muncii recepționerului Munca recepționerului este una dintre cele mai interesante activitîți din domeniul relațiilor publice. Există unități (în general. de capacitatea de cazare.15:00).7:00). Managerul hotelului împreuna cu șeful de recepție vor stabili numărul de ture zilnic în funcție de mărimea sejurului segmentului majoritar de clientelă (sejurul mediu). În acest caz turele se schimbă săptămânal.– – – – transportul și depozitarea bagajelor informații. nici o zi și nici o tură nu seamană cu alta. situate cel mai adesea în centrele urbane) care lucrează în trei ture: • tura de dimineață (de exemplu. dat fiind faptul că intervin mereu persoane noi. cu obiceiuri noi. Continuitatea și coerența ospitalității pentru fiecare client este asigurată printr-o judicioasă organizare a turelor. În ciuda faptului că atribuțiile sunt aceleași pentru toți lucrătorii din recepție aceleași unități. 7:00 . în așa fel încât fiecare lucrător din 2 . informații. de gradul de ocupare.2. • tura de noapte (23:00 . mesaje • • • Telefonist • • 6. • tuna de după-amiază (15:00-23:00). comisioane în interior Portar (ușier) • • participă la protocolul de primire și plecare a clienților atrage atenția bagajistului pentru preluarea bagajelor și ajută la descărcarea și încărcarea cares supraveghează persoanele care intră în hotel și pe cele care staționează în holul recepției cheamă taxiurile întreține curățenia în fața hotelului realizează legăturile telefonice în interiorul și exteriorul hotelului efectuează servicii pentru clienți: trezirea la orele solicitate. de amplasamentul unității. de capacitate medie sau mare și de categoriă superioară.

În general. În realitate. sărbători 2 . plecări târzii sau timpurii. numai dimineața și dupe-amiaza. etc. este tura cea mai puțin recomandabilă pentru că oboseala este inevitabilă și afectează concentrarea și comportamentul față de client. lucrătorul se identifică cu viața clienților și a hotelului. sosiri. volum dictat de tipul unității. explicării situațiilor mai deosebite (rezervări încă neonorate. ceea ce solicită multă concentrare și mult timp). solicitări ale clienților. Cei care lucrează însă în acest tip de tură susțin că ea este foarte bună pentru că permite continuitatea unui început de zi: practic. • tura de noapte: 20:00 .). În unitățile ospitaliere situate la distanță de localitățile de reședință ale lucrătorilor (în stațiuni montane. cel mai adesea de capacitate mică.recepție (exceptindu-I pe șeful de recepție care lucrează numai dimineața. cereri de servicii). în ture lungi) să se rotească în toate turele. dar nu neapărat cea mai ușoară (este tura în care. acolo unde sunt doi. cel mai bun tip de tură este cel cu care lucrătorul se familiarizează. timp de 24 de ore. se încheie situația contabilă a recepției. tura de noapte este considerată cea mai ”liniștită" (fără plecări. stațiuni balneoclimaterice) turele pot fi și de 24 de ore. ori alternând zilele. De asemenea. activitatea unită ții ospitaliere neținând cont de sâmbete. Numărul de lucrători pentru fiecare tură se stabilește în funcție de volumul specific de muncă din tura respectivă. Disciplina și punctualitatea sunt extern de importante la nivelul lucrătorilor din recepție: este o lipsă de respect față de colegi să întârzii (sau să absentezi neanunțat) atunci când știi că un recepționer nu are voie să părăsească locul de muncă dacă nu are un înlocuitor autorizat. sau. reclamații.00 . În alte unități ospitaliere. de amplasament ș i de caracteristicile principalului segment de clientelă care frecventează unitatea. duminici. cazuri particulare.8:00.20:00. numărul total al lucrătorilor din recepție trebuie calculat în așa fel încât să se asigure acoperirea liberelor legale. stațiuni de litoral. mesaje și corespondență pentru clienți. pot exista doar două ture: • tura de zi: 8. Schimbul de ture presupune cel puțin o jumătate de oră de suprapunere a turelor. necesară predarii banilor și numărării acestora.

se așează la panou. dar foarte multe elemente sunt comune activită ții recepției. în orice unitate s-ar afla. se dau chei Se răspunde la telefon. lista plecărilor.religioase. În timpul turei: • Se verifică situația ocupării camerelor. se înregistrează cereri de rezervare Se primesc bonuri de servicii. Ziua începe cu preluarea turei de la lucrătorul care a asigurat activitatea nocturnă. etc. se înregistrează comenzi de treziri Noaptea se definitivează situația contabilă a zilei și raportul de 2 • • • • • • • • • . ca și necesarul de amenajări și pregătiri rezultate din „Guest History" sau din comenzile de rezervare • • Se eliberează tichetele de mic dejun clienților sau se trimite restaurantului lista clienților și camerelor în al căror tarif este inclus micul dejun • Se întocmesc notele de plată pentru clienții care pleacă și se încasează contravaloarea acestora Se operează înregistrările clienților care sosesc și se anunță sectoarele interesate de sosire Se înregistrează doleanțele și reclamațiile clienților Se dau informații. Se primesc chei. se sortează eventual e corespondențe primite. se definitivează împreună cu guvernanta. naționale. Desfășurarea unei zile tipice a unui recepționer Fiecare unitate ospitalieră are propria metodă de lucru în recep ție și multe secvențe ale activității sunt puternic specializate acolo unde hotelul este mare și pretențios. lista rezervărilor pentru ziua în curs Se comunică etajului situa ț ia scriptică a camerelor libere. nominalizarea camerelor pentru sosirile clienților VIP. eliberabile și ocupate. diagramă camerelor ocupate ș i libere Seara se fac recomandări pentru divertisment. eliberate. se preiau și se înregistrează mesaje. se înregistrează În jurul orei 12. clienților casei și grupurilor.

. Sylvi.. F. Roşu. 2003. Istrate. 3. Este o muncă interesantă.gestiune. Principiile operaţiunilor de la recepţia hotelului. Bucureşti. Arta serviciilor in restaurante. Minciu. Bucureşti.. Bran. R. 4. • • Dimineața se predau banii încasați la casieria societății Se predă tura.. 7. 6. Tehnologie hotelieră (manual pentru clasa a XII-a).. BIBLIOGRAFIE 1.. S. variată și mai ales frumoasă atunci câ nd celui care o face îi place să lucreze cu oamenii și să îi facă să se simtă bine. Editura. I. Ene. Editura. Bucureşti: Editura THR-CG Mihai. Bucureşti.... Editura. S. Economică. Bucureşti 1996 Editura.. Bucureşti. Editura All Beck. A. şi colaboratorii. 2002 2. J. R. 5.. G. Uranus. Economia turismului şi mediului înconjurător. Ş. Baker. Huyton. Editura Niculescu. 1995 Lupu. Bucureşti 2004 Minciu. Economia turismului. Editura. 1999 Stavrositu. Amenajarea turistică a teritoriului. Hotelul – Economie şi management. baruri si hoteluri. Cornelia (2004) – Cartea ospitalităţii. Dobrogea. 2001 3 . All Beck . N. P. Bradley. 8.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful