“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

Uredništvo časopisa:
Cijenjeni čitatelji, već na početku želim istaknuti da je naš časopis potpuno doživio svoju afirmaciju s obzirom da ga čitate u velikom broju iako ga objavljujemo samo preko naše internet stranice. To nam je dalo snage da nastavimo i evo, pred vama je 17-ti broj časopisa. Nadamo se da će vam ovaj i svaki sljedeći broj biti još bolji jer naša je ideja da širimo znanje koje posjedujemo svima onima koji to žele primiti. Time smo proširili teme sa borilačkih vještina na alternativu, drevne nauke i duhovne nauke.

U ovom broju možete pročitati: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. Ljetni seminar Karatea i Tai Chia –Puntižela 2006.------------------------------------------------str.3 Karate Aerobic----------------------------------------------------------------------------------------------str.7 Karate-kako započeti sportsku karijeru---------------------------------------------------------------str.8 Karate-Djeca i karate (kate)-----------------------------------------------------------------------------str.9 Samoobrana-----------------------------------------------------------------------------------------------str.11 Sportske ozljede i njihovo liječenje-------------------------------------------------------------------str.14 Tai Chi Chuan: pitanja-odgovori-----------------------------------------------------------------------str.16 Taijiquan-Moj put od učenika do majstora----------------------------------------------------------str.19 Rezultati ispitivanja u Tai Chi Klubu “Rijeka” o utjecaju Tai Chia na zdravlje--------------str.23 Linija Hare: Uloga Hare u ozdravljenju--------------------------------------------------------------str.24 Hranjivi Chi-------------------------------------------------------------------------------------------------str.25 Zanimljivosti: Svjetlosni krugovi-----------------------------------------------------------------------str.27 Mudrost Istoka--------------------------------------------------------------------------------------------str.29 Energija Metala-jesen-----------------------------------------------------------------------------------str.30 Zdrava prehrana: Top 7 jesenskih plodova---------------------------------------------------------str.31 Meditacija---------------------------------------------------------------------------------------------------str.33

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.2

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

Ljetni seminar Karatea i Tai Chia-Puntižela 2006.
Ovogodišnji Karate i Tai Chi seminar ostat će svim sudionicima u sjećanju kao jedan od najboljih ljetnih seminara ikada. Niti snažna pijavica koja je razvalila kamp koji je do tada bio planirano odredište, nije poljuljala opću euforiju jer je već nakon nekoliko dana pronađeno novo, po mišljenju većine čak i bolje odredište - Puntižela. Kamp Puntižela smješten na jugozapadnoj obali Istre na posebno lijepom lokalitetu nasuprot otočja Brijuni pruža idealne uvjete za održavanje seminara.

Tekst napisao: Vedran Grubiša Vježbač Uechi ryu karatea

Jutarnje postrojavanje za početak treninga.

Naši najmlađi polaznici seminara.

Uz nazovimo ih, tradicionalne treninge Tai Chi-a, sportskog i Uechi Ryu karatea, novost na ovogodišnjem seminaru bila je forma s dugom motkom – Ma Kwun. Iako je većini polaznika bila potpuna nepoznanica, malo po malo, vježbanjem u zadnjem satu svakog poslijepodnevnog treninga polaznici su postupno ovladali elementarnom vještinom forme i toliko im se svidjela da je danas ta forma uvedena u redoviti program Tai Chi kluba. Tijekom seminara, uz rub već spomenute livade na kojoj su se održavali treninzi, svako toliko mogla se primijetiti poneka znatiželjna glava turista koje je privukao naš rad. Kako bi onim manje upućenima dokazali da nismo kakva samozatajna sekta u bijelom, počastili smo ih demonstracijom karate i Tai Chi vještina u areni kampa.

Prostrana livada za nesmetano vježbanje, predivna plaža za kupanje i hlad borova pružaju dobitnu kombinaciju za kvalitetan rad na duhu i tijelu. Iako će nekima zvučati naporno, treniranje od 6.30 do 9.00 pa zatim od 17.00 do 19.00 u ta četiri dana "mediterana" nikome od polaznika nije predstavljalo ni najmanji problem. Upravo suprotno, treninzi na otvorenom uz svjež zrak i bocu vode pršte energijom. Dok je Tai Chi grupa započinjala svoj dan jutarnjom meditacijom, ostale karate grupe razbuđivale su se nabijajući kondiciju trčanjem uz more. Tako zagrijani i spremni za brušenje vještine, polaznici su nastavili treniranje u svojim grupama po programu senseia Namika, koji je ujedno i organizator cjelokupnog seminara.

Vježbanje forme s motkom Ma Kwun.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.3

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke
Prije same demonstracije mnoštvo gledatelja imalo je priliku svjedočiti što sve treba proći kako bi se postalo majstorom karatea, odnosno kako se stječe zvanje 1. DAN. Nakon položenog ispita naša dva kandidata stekla su puno pravo nositi crni pojas, a zatim je uslijedila demonstracija. Nije to bila neka brutalna demonstracija sile, već prikaz onoga što su članovi naučili u svom dosadašnjem treniranju. Sasvim spontano zaredale su se učeničke kate kojima su naši najmlađi kataši impresionirali publiku, Dan Kumite u izvedbi majstora karatea, Tai Chi forme, slobodni sparing i realna samoobrana. Nakon demonstracije, za članove kluba upriličena je prigodna večera koja je bila uvertira za već tradicionalni Sajonara karaoke party pa je tako uz pjesmu i dobru zabavu zapečaćen još jedan u nizu ljetnih seminara.

www.dinamik .hr

Chi Kung – Vježba disanja (Transport chia).

Vježbanje Tai Chi forme.
Kada se pojedinac nađe u okruženju koje obiluje dobrom voljom, svježim zrakom i kvalitetnim programom, efektivnost treninga je zajamčena, a samim time ni rezultati ne mogu izostati. Upravo je to ono zbog čega već osam godina sve veći broj članova pohodi ljetne seminare. Baviti se svojom omiljenom vještinom od jutra do sutra, što uz treninge, što uz edukativne filmove i druženja osim napretka pruža i idealan odmor od histerične svakodnevnice kojoj smo izloženi tokom godine. Fascinantno je koliko ta četiri dana mogu dojmiti čovjeka jer od kad smo se vratili u Rijeku, nije prošao gotovo niti jedan trening, a da netko nije spomenuo Puntiželu! Hm… što su ono turisti mislili?

Kataši u izvođenju kate Hean Shodan.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.4

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

Karate Aerobic
Važnost tjelovježbe i Karate Aerobic treninzi
Znate li da je vježbanje jedina aktivnost kojom stječemo više energije nego što trošimo? Znate li kako ublažiti stres-bolest današnjice ili se riješiti lošeg raspoloženja? Našem tijelu odgovara tjelovježba-bitna je kontinuiranost, dosljednost i intenzivnost s obzirom na vlastite mogućnosti i cilj. Željeni efekti postižu se već ukoliko za sebe odvojimo 3x tjedno po sat vremena. Steći dobru formu je prilično teško, održavati postignuto je lakše, a izgubiti postignuto je najlakše. Pad forme započinje već nakon dva tjedna neaktivnosti. Tekst napisala: Tea Haupert Voditeljica Karate Aerobica Također treba paziti da se ne vježba neposredno nakon jela ali niti praznog želuca jer nam je tada otežana koncentracija, javlja se slabost, a pretjerana sitost daje osjećaj tromosti što stvara poteškoće pri izvođenju aktivnosti. Na kraju svakog treninga potrebno je opuštanje raznim tehnikama čime završava jedna cjelina kojom se postiže zadovoljna, ispunjena i zdrava osoba. Jedan od zanimljivijih načina za postizanje takvog cilja je KARATE AEROBIC, spoj stare istočnjačke borilačke vještine i aerobica. Trening se sastoji od zagrijavanja (15-20min.) čime se tijelo priprema za intenzivnije vježbanje, povećava tjelesna temperatura za jedan do dva stupnja, omogućuje bolji protok krvi, povećava brzina i snaga mišićna kontrakcije, elastičnost mišića, priprema zglobove za naredne vježbe i utječe psihološki na pripremu za daljnji trening.

Aerobni treninzi su oblici tjelesne aktivnosti koji se izvode aktiviranjem velikih mišićnih grupa (npr. noge i stražnjice) kako bi se moglo potrošiti što više energije kad se ona dobiva iz masnog tkiva. Trening treba započeti pravilnim zagrijavanjem čime se polako povećava intenzitet vježbanja i tijelo uvodi u stanje spremno za povećane napore. Slijedi istezanje (stretching) koje omogućuje pokretljivost zglobova i elastičnost mišića, smanjuje njihovu napetost i mogućnost ozljeda te daje tijelu fleksibilnost nakon napornih vježbi. Bitna je pravilnost pri njihovu izvođenju i nikako se ne smije zanemariti disanje (udiše se na nos, a izdiše na nos i usta) te opskrba tijela dovoljnom količinom tekućine koju treba konzumirati prije, za vrijeme i nakon treninga kako bi se postigli maksimalni rezultati i spriječila dehidracija.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.5

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke
Slijedi istezanje mišića- stretching (tijekom i nakon vježbanja) čime se mišići opuštaju, uklanja neugodan osjećaj napetosti, smanjuje se opasnost od ozljeda te omogućuje pokretljivost zglobova i elastičnost mišića. Nakon istezanja polaznici kombinacijom karate tehnika koje se sastoje od udaraca i blokova te ritmičnim kretanjem uz muziku snažnog, dinamičnog karaktera izvode vrlo efektnu koreografiju. Sam vježbač si dozira intenzitet treniranja u skladu s vlastitom fizičkom snagom i kondicijom. Pri kraju karate aerobica izvode se različiti trbušnjaci, vježbe za bedra i leđa, individualno ili u parovima. Nakon određenog vremena svatko uočava napredak što se manifestira u mogućnosti izvođenja tehnički i koreografski zahtjevnijih vježbi, njihovim lakšim izvođenjem, mogućnošću većeg broja ponavljanja te savladavanju većeg otpora. Svaki trening je drugačiji da bi se izbjegla monotonija i da bi polaznici uz glazbu i ugodnu atmosferu postigli željene rezultate te postali zdrave osobe atraktivnog izgleda i dobre forme. Svi se mogu okušati, i rekreativci i majstori borilačkih vještina bez obzira na spol i dob. Znamo da se dobra forma ne postiže preko noći već je rezultat kontinuiranog, upornog i dugotrajnog vježbanja. Uz ritmičnu, temperamentnu glazbu i zanimljive pokrete polazniku je omogućeno da uz manje napora postigne zdravo, otporno i gipko tijelo.

www.dinamik .hr

I zato svi ljubitelji borilačkih vještina, aerobica i dobre zabave pridružite se ovoj grupi jer karate aerobic je sport za odlučne i željne akcije! -profesionalan, zanimljiv, dinamičan -zabavno, dobro za kondiciju i stres (Andrea) (Jasna)

-dobra nadopuna karate treninzima, odlično istezanje (Maja) -zabavno, ritmično, opuštajuće (Martina) -zahtjevno, zanimljivo, kreativno (Vana)

Vježbanje Karate Aerobica u Karate Klubu “Delta”.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.6

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

Karate Aerobic
Što su rekle članice
Interwiev vodio: ANA TOLJ SMOLIĆ Dalibor Domijan Voditelj Karate Aerobica Majstor Karatea 1.DAN

Koliko dugo treniraš karate aerobik? Počela sam prod tri mjeseca. Kako si došla u klub? Dovela me prijateljica. Kakvi su ti bili prvi utisci? Svidjela mi se koncepcija treninga pa sam odlučila ostati! Što očekuješ od treninga? Bolju kondiciju, oblikovanje tijela te koji kilogram manje! Osjetiš li kakve promjene od početka treniranja? Da osjetim, u svakom slčaju se bolje osjećam! Tvoje mišljenje o klubu I članovma. Kao i na prvi pogled svi su jako simpa i pristupačni. Ima članica koje dolaze u klub i više od četri godine, mislim da to govori samo za sebe. Kakvi su ti bili prvi utisci?

Pa u početku sam se malo bojala da neću moći izdržati tempo s obzirom na moje godine, ali s vremenom mi je bilo sve lakše. Atmosfera je više nego dobra I to mi se jako sviđa! Što očekuješ od treninga? U zdravom tijelu zdrav duh. Prije svega želim da imam dobru kondiciju i zdravo i lijepo tijelo a to ču postići redovitim vježbanjem. Na to bi sve žene I djevojke trebale obratit pozornost prije nego se kile nagomilaju. Osjetiš li kakve promjene od početka treniranja? Naravno da osjetim i to već nakon dva mjeseca vježbanja. Uz pravilno ishranu i redovito vježbanje, a moje tijelo je postalo mišićavije i ljepše. Hvala Dadi!! Tvoje mišljenje o klubu i članovima. O klubu i članovima imam sve najbolje za reći, a pogotovo o treneru Daliboru koji se jako trudi te nas ponekad nasmije svojom strogoćom. Maštovit je, te je svaki trening drugačiji a pogotovo subote koje su zaista super. Primjedbe, kritike i pohvale. U ovih godinu dana treniranja zaista se vide promjene, naravno na bolje. Svaki trening je različit a muzika je super. Pohvale gospodinu Dizdareviću na vođenju kluba i raznim zajedničkim druženjima (seminari, izleti, božićno-novogodišnja večera…), samo tako naprijed!!

KSENIJA BOŽIČEVIĆ Koliko dugo treniraš karate aerobik? Skoro godinu dana. Kako si došla u klub? Gospodina Dizdarevića poznajem više od 25. godina i znam s koliko je ljubavi i volje počeo trenirati, te sam zato odlučila da počnem u tome klubu jer prije svega ulijeva povjerenje.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.7

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

Karate
Kako započeti sportsku karijeru?
Mogućnost odabira sportske karijere je privilegija. To je mogućnost da si osiguraš u budućnosti da radiš ono što želiš i voliš. Uvjet sportske karijere je sportski rezultat, on je neizostavan dio iza kojega stoje velika ulaganja kao što su godine treniranja, uložen trud, sportska disciplina i financijska potpora, ali i nagrade koje prate uloženo. Karijera se postiže isključivo na jedan način, davanjem maksimuma koji vodi do zadanog cilja, postati najbolji. Tekst napisao: Samuel Roksandić Trener sportske ekipe prvenstva. Kvaliteta provedenih planova, korištenje metoda i općenit rad kontrolira se sa položenim ispitima za pojaseve, te broju i kvaliteti osvojenih medalja. Programiranje u karateu se izrađuje dugoročno i kratkoročno. Dugoročno dijelimo na: period do 16 godine do kada se kod vježbača mora završiti kvalitetna bazična priprema. U tom periodu osnovni zadatak je savladavanje tehnika karatea, izgradnja motivacije za sustavni trening, utjecaj na skladan tjelesni i psihički razvoj te razvoj natjecateljskog duha. Prioritet perioda od 16 do 21 godine je postati član reprezentacije te period seniora od 21 godine na što se treba staviti najveći akcent i gdje prestaje priprema sportske karijere. Ostaje samo sportska karijera koja i dalje ovisi o veličini ulaganja potrebnih za uspjeh. Kratkoročno programiranje se izrađuje za potrebe važnijih turnira i polaganja za pojaseve, za savladavanje tehničke, taktičke, tjelesne i psihološke pripreme.

Mlađa sportska grupa karatea.
Danas se profesionalac u sportu može postati već od 17 godine, što znači da bi se prvi treninzi trebali započeti sa prvim razredom osnovne škole. Za vježbače do 12 godine, dovoljna su 3 treninga tjedno i 6 turnira godišnje, vježbači do 21 godine imaju 5-8 treninga tjedno i 12-15 turnira godišnje, dok za vježbače od 21 godine broj treninga ovisi o broju treninga konkurencije, to se najčešće nalazi u okviru od 12 treninga tjedno i turnira određenih od Hrvatskog i Svjetskog karate saveza. Moja definicija broja treninga bi bila, dovoljan broj treninga je onaj koji dovodi do željenog rezultata. Bez obzira na to što se u istoj dvorani nalazi veći broj vježbača, karate je individualan sport kod kojeg treneri prilagođavaju metode i planove svakom vježbaču posebno. Svaki trening je unaprijed isplaniran i sastavni je dio programiranja. Godišnji plan sadržava ispitna polaganja za kyu zvanja u ovisnosti usvojenih tehnika od strane vježbača i pripreme za važnije turnire kao što su državna, europska, svjetska i ostala međunarodna

Zvonimir Živković i Luka prelec u akciji na treningu sportskog karatea.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.8

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

Karate
Djeca i karate (kate)
Kata je termin koji označava formu, oblik, stav i slično. Kata je borba protiv više zamišljenih protivnika gdje se sve tehnike izvode snažno, brzo, tehnički ispravno prema određenom ritmu i redoslijedu. Uvježbavanje kata Prvi i osnovni zadatak je naučiti djecu osnovne stavove, blokove, udarce, okret iz stava u stav i kretanje iz stava u stav. Kada je to savladano prelazi se na učenje kate, tako što je trener demonstrira, a potom pokazuje učenicima. Katu treba podijeliti u nekoliko cjelina. Svaka cjelina se vježba zasebno, a potom se cjeline spoje i vježba se cjelokupna kata. Učenici prvo trebaju naučiti katu lagano i bez snage kako bi prvo zapamtili redoslijed. Kada se kata nauči prelazi se na natjecateljski način izvođenja kate što znači da se kata vježba određenim ritmom, brzinom i snagom. Tekst napisala: Tanja Mandić, Trenerica karatea Petra Luketić: « Bit ću prva!» Stefano Luketić: « U mojoj su kategoriji svi jaki.» Damir Jurić: « Nemam pojma, neznam.» David Andrić: « Očekujem medalju. « Ja realno očekujem tri medalje.

Vježbanje kata u Karate Klubu “Delta”
12.studenog 2006. Prvenstvo Hrvatske u katama

Nastup kata tima na Korzu povodom Dana hodanja.
Pripreme za Prvenstvo Hrvatske Na državno prvenstvo odlaze: Hana Živković, Petra Luketić, Stefano Luketić, Damir Jurić i David Andrić. Tri tjedna prije samog prvenstva pojačali smo treninge na pet puta tjedno po sat vremena. Prva dva tjedna treninzi su se bazirali na ponavljanju pojedinih dijelova u kati. Zadnji tjedan više ne radimo na korekciji kate nego se isključivo baziramo na situacijskom treningu. Djeca su suci koji podižu zastavice dakle procjenjuju tko je bolje napravio katu i zaslužio pobjedu (situacija natjecanja). Ta situacija ih motivira da se trude što bolje napraviti katu odnosno da se međusobno natječu. Na moje pitanje: « Što očekujete na prvenstvu?» Hana Živković: « Koliko sam se trudila toliko ću napraviti!»

Svi smo napeti ali očekujemo da će se naš trud nagraditi. Djecu je savladala trema. U dvorani su četiri borilišta. Na prvom borilištu nastupa Petra Luketić (cicibanke), na drugom borilištu nastupa Hana Živković (cicibanke), na trećem borilištu nastupa David Andrić (cicibani). Prvi krug za sve je bio najteži, trebalo je probiti led. Petra pobjeđuje tri kola za redom. Po mojoj procjeni ona je favorit u svojoj kategoriji ali gubi slijedeću borbu od curice koja je ne povlači u repasaž i Petra ostaje bez medalje. Nezasluženo!!!

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.9

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke
Hana Živković pobjeđuje prva dva kola, treći krug gubi ali je curica povlači u repasaž i Hana mora pobijediti još dva kruga za broncu. Hana osvaja treće mjesto! David Andrić prvo kolo jedva pobjeđuje, ukoči se, trema ga je savladala. Drugo kolo ide lakše, probio je led i pobjeđuje sve borbe. U finalu gubi 2:1. David Andrić osvaja drugo mjesto! Pozivaju se mlađi učenici. Na jednom borilištu nastupa Damir Jurić, a na drugom Stefano Luketić. Damir Jurić prva tri kola pobjeđuje. Četvrto kolo gubi ali ga dječak povlači u rapasaž. Treba dobiti još dvije borbe za brončanu medalju. Dječak je bio bolji od Damira ali napravio je veliku grašku (zaljuljao se prilikom skoka u kati) i po svim pravilima trebao je pobijediti Damir ali nažalost mi ostajemo bez još jedne medalje. Stefano Luketić gubi prvu borbu. Nije mogao pobijediti svoj strah i tremu i to ga sputava da odradi katu što najbolje može. Dječak ga nije povukao dalje i tu Stefano završava svoj nastup na prvenstvu.

www.dinamik .hr

Dodjela medalja u katama na natjecanju Kup Zameta Petra L. 1.mj, i Hana Ž. 3.mj.. Državno prvenstvo u katama. David Andrić 2.mj. I Hana Živković 3.mj.

Djeca crtaju svoju trenericu Tanju!
A sada su na redu djeca. Oni svoje viđenje trenerice bolje od riječi mogu prikazati slikom. Pa sami procijenite. Slike su nacrtali Petra, Stefano i David.

Petra

Stefano
Sportski Centar “Mlaka” Tel. 051 330-903

David
str.10

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

Samoobrana
Uechi ryu kao samoobrana
Pozdrav svima, Eto mene po drugi put u drugome izdanju časopisa Tai Do, časopisu za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke. Prošla je i ova 2006.godina,a naše znanje iz odabrane nam i srcu prirasle borilačke vještine je sve veće i veće. Imali smo Ljetni Karate seminar u osmome mjesecu,na kojemu smo se dobro i ugodno zabavili, ali prije svega i dobro pripremili kroz trening za predstojeću nam sezonu koja je počela u devetome mjesecu. Ušavši u novu sezonu, počeli smo i sa novim programom rada Uechi Ryu karatea, pa smo se tako takli i kombinacije Uechi Ryu karatea sa ostalim borilačkim vještinama, kao i mogućnosti kombiniranja Uechi Ryu karatea u realnoj samoobrani, o čemu ću ja sada pobliže pokušati dočarati što bi to bilo? Ušavši u novu sezonu, počeli smo i sa novim programom rada Uechi Ryu karatea, pa smo se tako takli i kombinacije Uechi Ryu karatea sa ostalim borilačkim vještinama, kao i mogućnosti kombiniranja Uechi Ryu karatea u realnoj samoobrani, o čemu ću ja sada pobliže pokušati dočarati što bi to bilo? U današnjemu svijetu ali i u povijesti, događale su se i nažalost još se događaju situacije kada normalni ljudi bivaju izloženi nekakvim situacijama na koje nisu navikli, a to su upravo protupravni napadi koji imaju smisao zadovoljavanja nekakve potrebe, bilo to motivirano imovinskom dobiti ili zadovoljavanjem nekih ostalih potreba. U takvim situacijama najvažnije se OBRANITI jer posljedice mogu biti daleko pogubnije po osobu na koju je izvršen protupravni napad. Uechi Ryu je idealan za primjenu u realnoj samoobrani u kombinaciji sa drugim borilačkim vještinama jer se svi blokovi od udaraca ne moraju završavati s udarcima, već se mogu nastaviti na razna hvatanja, bacanja iz Juda, kao i na izvlačenje poluga i ključeva kao i gušenja iz hrvanja, na tijelo napadača. Tekst napisao: Vanja Ilijev, Vježbač Uechi ryu karatea

Primjena ključa na ruku na tlu.

Oslobađanje uz primjenu udarcem koljenom.

Oslobađanje od hvatanja za okovratnik.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.11

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke
Postoje situacije da ste napadnuti s leđa, uhvaćeni bilo za ruke ili za neke ostale dijelove tijela iz razno raznih pozicija, no bez brige i za to ima lijeka. Sigurno se pitate, ali kakav smisao ima Uechi Ryu u situaciji da sam napadnut? Evo odgovora: Uechi Ryu vam daje čvrstinu vježbajući njegove borbene kate, vježbanjem tehnike željezne košulje, kao i duhovnu pribranost i nesklonost panici vježbanjem kate Sanchin koja ima smisao uravnoteženja i fokusiranja na zadanu nam situaciju, daje nam osjećaj samopouzdanja, da možemo pobijediti bol i neprijatelja koji nas pokušava uništiti. Moramo imati još jednu misao na umu, a to je da smo mi ti koji moramo vladati situacijom i našim činom i postavljenjem u danome nam trenutku napada, jer takvim činom zbunjujemo napadača jer na kraju krajeva i on je samo čovjek. Vježbanjem Uechi Ryu karatea čovjek s vremenom spozna koliko vrijedi i da može pomaknuti granice svoga tijela na višu razinu, a to bi značilo da je razina boli i brzina reakcije nametnuta stvar u našim umovima, nešto što smo sami sebi nametnuli i pomirili se s tim, ali sa intenzivnim vježbanjem pomičemo razinu boli, povećavamo brzinu reakcije do te mjere da nam zadana nam situacija predstavlja nešto što se rješava instinktivnim radnjama kao što instinktivno zatvaramo oči kada nas jaka svjetlost zabljesne. Jedna jako bitna stvar koju moramo imati na umu prilikom napada je ta da svaki protupravni napad moramo riješiti što prije, za pripadnice ljepšega spola preporučam da odvrate napad i jednostavno pobjegnu ako im to situacija dozvoljava, a muškarcima preporučam da odvrate napad ali opet da doslovno ne umlate napadača, jer po slovu zakona koje kaže citiram:“Nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u nužnoj obrani. Nužna je ona obrana koja je neophodna da bi počinitelj od sebe odbio istodobni protupravni napad. Počinitelj koji prekorači granice nužne samoobrane može se blaže kazniti, a ako je prekoračenje počinio zbog jake razdraženosti ili prepasti izazvane napadom, može se osloboditi kazne“.Eto tako slovo zakona kaže pa neka svatko uzme od njega onoliko koliko mu treba.

www.dinamik .hr

Obrana od visokog napada nogom.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.12

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke
Upravo će nam Uechi Ryu pomoći da spoznamo i da znamo odrediti kada je dosta, jer nas on uči da trebamo slijediti srednju stazu životnoga puta, niti biti tvrdi niti biti mekani, odn. Pangainan ili još možemo to nazvati i Jin-Jang. O primjeni kroz samoobranu može se još podosta pisati ali ju je gotovo nemoguće opisati, najjednostavnije je doći u naš klub i pogledati jedan naš trening pa neka svatko uzme k sebi onoliko koliko mu treba. Također u našemu se klubu i održavaju tečajevi samoobrane kao i tečajevi samoobrane za buduće zaštitare u suradnji sa zaštitarskim tvrtkama koje moraju svojim budućim zaposlenicima osigurati, jer ima tako slovo zakona zalaze, osnovni tečaj samoobrane u trajanju od oko 30-ak sati. Zapamtimo da smo mi sami sebi najvrijedniji i da moramo vjerovati u sebe, imati samopouzdanje, naučiti pobjeđivati strahove, uložiti u sebe koliko god je potrebno da bi to naučili, mi koji treniramo biti spremni proliti krv, znoj i suze, slomiti koju kost kao ja nedavno, družiti se u društvu koje pršti od pozitivne energije i nema tog napadača ni sile koja će nas slomiti, ne postoji, naoružani nečime što se zove UECHI RYU. I za kraj pripremio sam par video clipova i fotografija sa našega treninga, da vidite da sve ovo o čemu sam pisao ima nekakav smisao, za više od ovoga pozivam vas da nas posjetite, primit ćemo vas otvorena srca na čelu sa našim dragim Senseiem Namikom Dizdarevićem 4.DAN. Do sljedećeg broja časopisa Tai Do srdačno vas pozdravljam i želim da mi ostanete zdravi i lijepi te vam ovom prilikom čestitam dolazeće nam blagdane,i želim vam da vas nitko nikada ne napadne, a da biste se osjećali sigurnijima uložite nešto truda u sebe, dođite kod nas da biste ako vam se i najgore dogodi iz te situacije izašli kao apsolutni pobjednik, Sa štovanjem Vanja.

www.dinamik .hr

Sportsko borenje kao dio ispita za majstorsko zvanje u karateu.

Primjena poluge na koljeno.

Hvatanje napadača za nogu i rušenje na tlo.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.13

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

Sportska medicina
Sportske ozljede i njihovo liječenje
Svatko tko se bavi sportom, rekreativno ili profesionalno, pretrpio je u svome sportskom stažu neki oblik ozljede. One su sastavni dio sporta i uvelike utječu na uspjeh i rezultate. Postoje dvije skupine ozljeda: akutne i kronične. kod akutnih se zna kada su nastale, prisutna je bol, oteklina, crvenilo i drugi znakovi upale. Kronične ozljede traju duže vrijeme, započinju kao manje oštećenje tkiva ili kao nastavak neliječene akutne ozljede. Takva kronična oštećenja se danas nazivaju sindromi prenaprezanja. Sportske ozljede u najvećoj mjeri zahvaćaju lokomotorni aparat, odnosno sustav za kretanje: kosti, zglobove i mišiće. Od anatomskih struktura tu još spadaju: ligamenti – pojačanja ili zadebljanja zglobne čahure, tetive – krajevi mišića, odnosno spojevi mišića i kosti te zglobna hrskavica koja prekriva zglobna tijela na kosti i smanjuje trenje unutar zgloba. Meniskusi u koljenu su također hrskavične pločice. Ozljede kostiju su rjeđe, potrebna je jaka sila i tu se misli na frakturu – prekid kontinuiteta kosti. Kod mišića, tetiva i ligamenata razlikuje se istegnuće kao blaži oblik ozljede i ruptura ili rastrgnuće kod kojeg se vlakna potpuno odvoje. Uganuće se odnosi na zglob i znači da je sportaš istegao zglobne ligamente, dok iščašenje znači da su se zglobne površine odvojile a ligamenti potrgali. Kod bilo kakvog oštećenja tkiva dolazi do pucanja krvnih žila i izlijevanja krvi u okolno tkivo. Tada nastaje hematom – ograničeni izljev krvi. U tradicionalnom karateu su hematomi ( ili zdravo-seljački masnice, šljive i sl.) svakodnevni zbog učestalih kontakata i vježbi, a jednako tako su česta i istegnuća tetiva i ligamenata. Tekst napisao: Domagoj Perković, Apsolvent medicine Vježbač Uechi ryu karatea

Sportska masaža oporavlja tijelo za naredne napore.

Doktoru se ode jedino ako povreda izrazito boli, ili ako se s vremenom pogorša do stupnja da se više ne može normalno trenirati. U svim ostalim slučajevima eventualno se namaže deep relief krema, omota elastični zavoj i tvrdoglavo trpi bol sa stavom da sad treba još žešće zapeti pa će ozljeda brže proći. To je, naravno, potpuno krivo. Kada nas boli, tijelo signalizira da je oštećeno i da mu treba odmor dok se ne oporavi. Ako mu ne pružamo taj odmor, ozljeda polako prelazi u kronično oštećenje. Što onda učiniti nakon akutne ozljede? Prva dva do tri dana nakon ozljede prisutna je akutna upalna reakcija i u rehabilitaciji se koristi postupak RICE; to je kratica za R–rest (odmor), I – ice (led), C-compression (pritisak) i E– elevation (podizanje). Krenimo redom: Odmor (R–rest) – potrebno je rasteretiti ozlijeđeni dio tijela i ne trenirati prvih nekoliko dana. To vrijeme ovisi o stupnju ozljede. Led (I–ice) – led ima više pozitivnih učinaka i može ubrzati oporavak ako se primijeni na pravilan način. Cilj je smanjiti oteklinu, relaksirati mišiće i ublažiti bol. Sa hlađenjem treba započeti što prije; ono daje najznačajnije rezultate ako se primijeni prva 3 sata nakon ozljede, a ima ga smisla primjenjivati do 3 dana nakon ozljede. Led se treba prisloniti na ozljedu preko suhe krpe da ne bi uzrokovao oštećenje kože i držati oko 15 min.

Premoreno tijelo može izazvati glavobolju.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.14

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke Mladi u velikom broju sudjeluju u sportskim aktivnostima i dobro je znati o prevenciji od sportskih ozljeda.

www.dinamik .hr

Nakon dva do tri dana kreće cijeljenje tkiva. Tu se koristi toplina da bi se pojačao protok krvi kroz ozlijeđeno područje, dakle vježbe istezanja i kratkotrajne kontrakcije mišića, bez većih napora i strogo unutar granica boli. Tek kada bol potpuno nestane, kada se pokret može izvesti punom snagom i, što je još važnije, u punom opsegu, smatra se da je ozljeda sanirana i da se opet može krenuti sa normalnim treningom. Najčešći uzrok ponovnih ozljeda je prebrzo vraćanje sportskoj aktivnosti punim intenzitetom. Tjedan ili dva laganog kretanja i istezanja nije puno vremena u odnosu na mjesec i više bolnih treninga koji na kraju vode smanjenoj tjelesnoj sposobnosti. Polagani početak treninga i kvalitetno zagrijavanje i istezanje na početku i na kraju izrazito su važni u prevenciji ozljeda. Jednako tako važno je dati tijelu dovoljno vremena za oporavak. Pamet u glavu i puno uspjeha!

To se ponavlja nekoliko puta u prva 3 sata, a potom svakih nekoliko sati tijekom 3 dana. Pritisak (C–compression) – kompresija se u pravilu primjenjuje skupa s hlađenjem tako što se vrećica s ledom omota elastičnim zavojem oko povrede. Njome se nastoji proširiti hematom na što veću površinu i ubrzati njegovo nestajanje. Bitno je naglasiti da kompresija mora biti bezbolna, kako se ne bi smanjila okolna cirkulacija ili oštetila koža. Podizanje (E–elevation) – ozlijeđeni ekstremitet je bitno podići iznad razine srca čime se uzrokuje smanjeni protok krvi i limfe kroz taj dio tijela i usporava nastanak hematoma. Uz nabrojene postupke mogu se koristiti i protuupalni lijekovi i kreme. Od krema se najčešće koriste Deep relief i Voltaren gel, a od tableta je najbolji izbor paracetamol (zaštićena imena: Lupocet, Lekadol, Daleron, Panadol) jer aspirin često izaziva bolove i krvarenje u želucu. Ako bol ne prestaje, jači lijek je metamizol (Analgin, Baralgin).

Masažom se poboljšava krvotok, iz lojnih i znojnih žlijezda istiskuju se sekreti, smanjuju se potkožne masnoće i jastučaste nakupine, poboljšava se izmjena tvari, tj. ubrzava dotok hranjivih tvari u tkiva, pojačava oksigenacija tkiva i otjecanje limfe, zbog čega koža dobiva jači tonus, postaje elastičnija te izgleda zdravije i mladenačkije. O stanju mišića, koji pokreću naše tijelo ovise držanje i izgled. Masaža utječe na njih tako da se rastežu i skupljaju, pa postaju čvršći, a ujedno i opušteniji, jer masažom uklanjamo nakupine mliječne kiseline koje dovode do grčeva i bolova u mišićima. Uz to, masaža potiče i olakšava probavu te predstavlja veliku pomoć kao nadopuna, ali i jedan od načina tretiranja određenih stanja. ŠVEDSKA MASAŽA - poznata je i pod nazivom klasična masaža. Njezin učinak postiže se kombinacijom tehnike laganog dodira, trljanja, gnječenja i trešnje. Masaža počinje laganim glađenjem mišića koje dovodi do opuštanja, a potom se pokreti pojačavaju i pripremaju tijelo za jače postupke kojima se obrađuju svi dijelovi tijela. Učinak masaže svakako upotpunjavaju mirisne esencije koje opuštaju duh i tijelo.

SVJETLOSNA TERAPIJA KROMOTERAPIJA Svijetlo i boja putem različitih energija potiču nam unutrašnju snagu duha, te na taj način organizam dovode u ravnotežu i jačaju imunitet.

Terapijski ultrazvuk: za razne vrste reumatskih oboljenja, sportskih povreda, ožiljaka i uboja.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.15

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

Tai Chi Chuan
pitanja-odgovori pitanja-odgovori
Interwiev vodio: Interwiev vodio: Namik Dizdarević Namik Dizdarević Učitelj Tai Chi Chuana Učitelj Tai Chi Chuana
U razgovoru s članovima pokušali smo čuti mišljenje o sadašnjem programu Tai Chi Kluba “Rijeka”. Kako je u proteklom vremenu došlo do značajnih promjena što se tiče termina i novih tehnika (koje smo naučili u Kini), program rada kluba podijeljen je u dva vremenska perioda i to ljetni i zimski. U ljetnom periodu vježbamo u parku na Mlaci Dugu Yang formu, Formu s mačem i Ma Kwun formu s dugom motkom. Zimski program odvija se u prostorima kluba. Program obuhvaća dosadašnji Dinamički Tai Chi Chuan, gdje se vježba Kratka Yang 24 forma, forma Yang 43, vježbe snage Wai Dan Chi Kung, vježbe disanja Osam Brokata i Transport Chia. Pored toga vježba se primjena Tai Chia u samoobrani. Razgovor smo vodili s Tanjom Jurjević. Sanjom Bakarčić i Zvonimirom Marušićem, pa da čujemo što oni kažu. U jednom trenu pokret i "eksplozija", a u drugom potpuno smirenje tijela, punog energije i spremnog za slijedeći udarac. Forma je kratka i oštra, zahtjeva snagu, a s druge strane traži relaksirano tijelo, koncentraciju, gipkost i savitljivost. Uvijek isto – yang i yin. Volim je i kao završetak treninga radi podizanja energije na viši nivo, a isto tako mi odgovara i kao početna vježba za istezanje tijela i zagrijavanje s motkom. Dobro se osjećam nakon forme, iako moram istaći da sve vrste vježbi koje volim raditi (uključujući Tai Chi mač, dugu motku) dajem za jedan jutarnji trening uz Yang formu 115 u prirodi, u našem parku. Što mislite o ljetnom i zimskom programu vježbanja? Prethodnom rečenicom sam dala do znanja da meni odgovara više ljetni program vježbanja, jer se odvija gotovo uvijek na otvorenom, gdje nas čak ni sitna kišica ne može omesti u treningu. Posebno zadovoljstvo mi pružaju jutarnji treninzi u kojima nalazim neku vrstu emocionalnog spokojstva i opuštanja s kojima krećem u novi dan pred sobom. Ljetni program vježbanja nazvala bih "mekšim" jer uključuje Yang forme, mač, motku, guranje dlanova i odvija se na otvorenom, što meni odgovara. Mislim da je to odraz individualne osobnosti. Međutim, vježbe Wai Dan Chi Kunga, bilo u pokretu ili statičnog, na kojima je naglasak u zimskom programu vježbanja su isto tako vrlo važne za stjecanje snage i poticanje cirkulacije unutarnje energije. Zbog toga nastojim redovito posjećivati i večernje treninge, iako su ti treninzi za mene barem nešto teži. Prilazim im kao nečemu što je potrebno i dobro za organizam pa ih moram odraditi, dok jutarnjim treninzima prilazim puno opuštenije.

TANJA JURJEVIĆ Asistent Tai Chia Vaše mišljenje o novom programu Tai Chia uvođenjem forme s dugom motkom. Forma s dugom motkom je za mene ugodno iznenađenje. Susret s različitom aktivnošću – novo iskustvo, novi izazov i prilika za novi izražaj. Dok u formama Tai Chi-a sve lagano teče mirnoćom i snagom jedne rijeke, motka je poput eksplozije energije. Kroz pokrete u formi s dugom motkom osjeća se stvaranje napetosti u tijelu i sabijanje energije koja se u trenutku pokreta za udarac potpuno oslobađa.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.16

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke
K tome, u zimsko vrijeme, u dvorani se više rade guranje dlanova i primjena aplikacija Tai Chi pokreta kao borilačke vještine koje nažalost još nisam dobro savladala, a voljela bih znati i moram još puno truda uložiti u to. Imate li ideje o novim aktivnostima kluba ( izleti, predavanja, meditacije, borenje)? Ono što meni nedostaje, a iz razgovora s drugim članovima kluba čujem da i oni misle slično, to su vježbe opuštanja i meditacije koje smo znali imati subotom ujutro. Ako se ne može "aktivirati" subota zbog nekih drugih obaveza, bilo bi dobro kad bi imali barem jedan večernji termin u mjesecu za vrijeme redovnog treninga kojeg bi posvetili tim vježbama.. Vjerujem da bi mnogi članovi kluba prihvatili to učenje.

www.dinamik .hr

Forma s mačem Yang 55.

Imate li ideje o novim aktivnostima kluba ( izleti, predavanja, meditacije, borenje)? Imam jednu ideju! Meni bi osobno, a vjerujem da bi se našlo još zainteresiranih članova kluba, bilo interesantno povremeno vikendom organizirati jednodnevna ili dvodnevna planinarenja, koja bi bila ugodna i korisna kombinacija kondicijskog treninga i druženja u prirodi. Nadalje, imam osjećaj da mi u treninzima nedostaje veći naglasak na praktičnu primjenu Tai Chi-a u borbi.

SANJA BAKARČIĆ Vježbačica Tai Chia Vaše mišljenje o novom programu Tai Chia uvođenjem forme s dugom motkom. Forma s dugom motkom jako mi se sviđa, između ostalog zato što je potpuno različita od svih ostalih formi. Brza je i energična pa ju doživljavam kao odličnu protutežu klasičnim formama Tai Chi–a. Budući da uživam u učenju svake nove forme, radujem se učenju forme s kratkom sabljom. Što mislite o ljetnom programu vježbanja? i zimskom

Tui so – guranje dlanova na seminaru u Puntiželi. Demonstriraju Jelena Kopajtič i Livio Hubička.

Ljetni i zimski program vježbanja po mom su mišljenju u odličnoj ravnoteži. Ova je podjela logična i čini mi se nužna obzirom na širok spektar aktivnosti uključenih u program vježbanja Tai Chi –a: treninzi bi trebali biti znatno učestaliji i dugotrajniji da bi sve stigli, a to je, naravno (i nažalost), nemoguće. Većina se ljetnih treninga održava u parku i program je prilagođen radu na otvorenom prostoru te prednostima koje takav prostor nudi, pa se treninzi baziraju na izvođenju formi. S druge strane, zimski su treninzi primjereni uvjetima koje pruža dvorana pa dominiraju sve one vježbe kojima je za izvođenje potreban tatami.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.17

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

Što mislite o ljetnom i zimskom programu vježbanja? Promjena programa vježbanja je sama po sebi dobra. Programi su prilagođeni prostoru u kojem se vježba: mač i motka na otvorenom; statički i dinamički Wai Dan u dvorani. Forme i vježbe disanja u oba su programa nezaobilazne. U početku mi je bilo nelagodno izaći vježbati u park (uglavnom zbog publike), međutim to sam ubrzo prevladao. Ostao je samo užitak vježbanja na otvorenom gdje je disanje punim plućima daleko ugodnije nego u dvorani ☺, a zbog slobode pokreta (ne udaramo jedni u druge) lakše je postići koncentraciju i približiti se ulasku u meditaciju. S druge strane vježbanje u dvorani, pred zrcalom, daje priliku korigiranju pokreta koje smo vremenom iskrivili ili ih nismo dovoljno dobro usvojili, dok vježbanje Wai Dana jača muskulaturu i samim tim omogućuje pravilnije izvođenje formi. Stoga i jedan i drugi koncept treninga smatram korisnim. Ovdje napominjem da dugo nismo radili Tai Chi Chuan, a žao mi je i što ne radimo padove. Zimski program prava je prilika za to. Iako mi odgovara raznolikost treninga i promjena prostora u kojem se vježba, forma 115 na otvorenom za mene je ono najljepše u vježbanju Tai Chia. Sva sreća da se jutarnji treninzi za lijepa vremena i dalje održavaju u parku. Imate li ideje o novim aktivnostima kluba (izleti, predavanja, meditacije, borenje) Imam jednu ideju! Meni bi osobno, a vjerujem da bi se našlo još zainteresiranih članova kluba, bilo interesantno povremeno vikendom organizirati jednodnevna ili dvodnevna planinarenja, koja bi bila ugodna i korisna kombinacija kondicijskog treninga i druženja u prirodi. Nadalje, imam osjećaj da mi u treninzima nedostaje veći naglasak na praktičnu primjenu Tai Chi-a u borbi.

ZVONIMIR MARUŠIĆ Vježbač Tai Chia

Vaše mišljenje o novom programu Tai Chia uvođenjem forme s dugom motkom. Veseli me svaka novost u programu pa tako i forma s dugom motkom. Od mog prvog treninga u klubu, pred nešto više od godinu dana, do danas, oduševljava me to što je malo koji trening isti kao prethodni. U početku mi je to stvaralo laganu paniku: kako ću sve to pohvatati i uvježbati. Treniranje Tai Chia u klubu na Mlaci jednostavno ne može dosaditi. Monotonije nema. U cijelu tu priču uklapa se i forma s dugom motkom. Nešto novo i zanimljivo, lako učivo, eksplozivno... Forma koja se najbrže usvaja i koja nas svojim ritmom najbolje zagrije. Aplikacija motke mi je jako interesantna i volio bih ju češće raditi. Možda ove zime u dvorani bude vremena i za to. Smatram aplikacije izuzetno bitnima za ispravno vježbanje formi jer pomažu razumijevanju, i samim tim, ispravnijem izvođenju pokreta.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.18

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

Taijiquan
Moj put od učenika do majstora
Traženje Nerijetko me poznanici na ulici ili u drugim prilikama kad se izmijene dvije-tri riječi upitaju što ja to točno treniram ili vježbam. Moj odgovor – Taijiquan – često prouzroči grimasu čuđenja ili nerazumijevanja ili nekog trećeg oblika zbunjenosti. Ima onih koji su čuli za to, pa mi postavljaju pitanja u rangu od "Što nisu to oni Kinezi što mašu rukama?" preko svakakvih nejasnih pitanja u stilu "To je onaj, New Age, disanje, ovo-ono?" pa sve do "Nije li to borilačka vještina?". Razoružan naivnošću većine pitanja, nemam izbora nego sa smiješkom na sva odgovoriti potvrdno. Svejedno, sve češće me ljudi propitkuju o Taijiquanu pa me, htio ja to ili ne, tjeraju da razmišljam o nekom jednostavnom odgovoru, u obliku jedne ili dvije proste proširene rečenice, koji bi mogao zadovoljiti znatiželjnike. Naravno da nisam došao do istog, jer svaki moj odgovor isprovocira nekoliko dodatnih potpitanja te nije moguće privesti razgovor kraju tako brzo. Nimalo svjesni da su, time što ih ne zadovoljavaju moji općeniti odgovori te žele dublje ući u tematiku, već počeli prodirati u samu bit Taijiquana, ostanu lagano razočarani na moj zadnji odgovor da bi trebali sami iskusiti vježbanje te vještine, kao, uostalom, i svega drugoga u životu, da bi stvarno saznali u čemu je stvar.

Tekst napisao: Livio Hubička, Voditelj početnog tečaja Tai Chia

Počeo sam se interesirati za nešto "opskurnije" vještine, za koje ne postoje službena natjecanja, pa sam tako naišao na jedva gledljive video kasete o čudesnim starčićima, majstorima Aikida, Jujutse te ostalih, uglavnom Japanskih, vještina. Jednom prilikom sam na jednoj od njih krajičkom oka uhvatio demonstraciju dvojice sitnih Kineza u čizmama, koji se vrte jedan prema drugome u krug izmjenjujući stavove. Nakon toga su samostalno izveli slijed pokreta, isto tako u krugu, i tako zauvijek zarobili moju pažnju. Za razliku od demonstracija ostalih vještina na istom događaju, ova dvojica su imala auru kao da ih se to ne tiče, da su daleko iznad same demonstracije, sa svojim mekim i tečnim pokretima, nepokolebljivom koncentracijom i s pogledima uperenih daleko iza horizonta.

Brisanje koljena

Zbaciti loptu s lijevog dlana.

Moj put u saznanja o Taijiquanu prožet je u određenoj mjeri i slučajnošću. Za početak, oduvijek su me privlačile borilačke vještine i oduvijek sam se htio nekom od njih baviti. Kao mlađi nisam bio pretjerano oduševljen natjecateljskim sportovima kojima sam se sporadično bavio tako da mi Karate, Taekwondo, Judo itd., iako sam ih respektirao, nisu predstavljali neku privlačnu opciju.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.19

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke
Znatiželjan kakav jesam, odmah sam se bacio na pretraživanje u to doba ne baš informacijama prebogatog Interneta i vremenom naišao na mnoge kineske takozvane unutarnje vještine. Saznao sam da su ona dva Kineza u krugu izvodili Baguazhang (ili Pakua Quan, ovisno o transkripciji), vještinu carskih tjelohranitelja, prilagođenu za borbu protiv više protivnika odjednom. Moj zapadnjački um isprva nije uspio spojiti prirodne i opuštene pokrete sitnih Kineza s umijećem borenja. Dubljim kopanjem shvatio sam da oni ne uvježbavaju samu borbu, nego principe borbe. Počela me fascinirati zaobljenost Baguazhanga, ekplozivnost Xinjiquana (jedan od mekih stilova unutarnjeg Gongfua ili Kung Fua) i naravno, lakoća i čudotvornost meni tada novog Taijiquana. Nešto kasnije sam preko prijatelja Crnog saznao da postoji u Rijeci klub koji se bavi upravo Taijiquanom te me on doveo u Tai Chi klub "Rijeka". Više iz znatiželje nego iz bilo kojeg drugog razloga upisao sam se i ostao do danas.

www.dinamik .hr

Kad sam napokon zapamtio slijed pokreta, uslijedilo je tesanje onoga što je sad bilo gruba masa. Baš kad sam pomislio da sam naučio što sam trebao, shvatio sam da se tek sad vidi da ništa ne znam i da slijedi period gdje ću morati primjenjivati sve te principe u formi. Noge i tijelo moralo je ojačati, postati gipkije i opuštenije, činilo mi se da tome nema kraja. Opuštenosti su pridonijele vježbe disanja u obliku transporta qija, koje su mi u to vrijeme značile samo to – vježbe u kojima smo disali. Slijedilo je učenje guranja ruku ili guranja dlanova (Tui So), oblik vježbe u paru na pola puta do sparringa. U početku nisam vidio poantu te vježbe dok se nisam opustio u njoj. Vježba služi, među ostalim stvarima, testiranju principa koje smo naučili u formi. Tada sam vidio da imam još više posla nego što sam prije mislio. Nakon toga, došlo je nešto za što sam mislio da će me dokrajčiti, a to je Wai Dan, oblik Qigonga (ili Chi Kunga) koji prakticiraju svemogući redovnici u Shaolinu, koji se sastoji od statičkog dijela – zadržavanja stavova neko vrijeme, koje mi se tada činilo vječnost – i dinamičkog dijela – podizanje određenih dijelova tijela uz ponavljanje. Te vježbe služe za razvijanje izdržljivosti i snage mišića i tetiva. U to vrijeme mišići i tetive su mi plakali, ponekad i vrištali, ali danas su mi zahvalni. Meditacija u jutarnjim satima je vrlo korisna za zdravlje.

Vježbanje Tai Chia uz pomoć lopte.

Brisanje koljena
Učenik Ulazak u vještinu omogućila mi je, kao i svima drugima, kratka forma ili Yang24, smišljena '50.-ih godina XX. stoljeća upravo da bi početnicima olakšali upoznavanje s principima Taijiquana te na taj način popularizirali samu vještinu. Vodila ju je ondašnja asistentica, kasnije majstor Kristina. Isprva je bilo izrazito teško. Bio sam u nezavidnoj fizičkoj kondiciji, zategnut i napet poput automobilske gume. Noge su klecale, upala mišića obilježavala svaki dan nakon treninga. Uporno istezanje i kod kuće i u klubu uvelike mi je pomoglo da se opustim u učenju i izvođenju kratke forme i da se prepustim njenim principima. Kroz nju sam učio pravilne stavove, poziciju stopala, nogu i kukova, uspravnost kičme, spuštenost ramena, pravilno koračanje bez podizanja iz stava, rotiranje tijela u struku, praćenje pokreta pogledom i mali milijun ostalih informacija koje su me napadale sa svih strana.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.20

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

Tu mi se pokolebala ravnoteža i općenita fizička kondicija, pošto bi me vježba naprosto iscrpila. Već tada su me ljudi počeli zapitkivati čime se ja to bavim, s tim što sam se tada na pitanja o "new age mahanju rukama" i sličnom ljutio, što zbog vlastite frustracije težinom samih vježbi, što zbog nerazumijevanja drugih prema mojoj frustraciji uslijed težine samih vježbi. Vrijeme je išlo dalje, brza forma i Taijiquan forma počele su primati zadovoljavajući oblik. Ruke i noge nisu više radile neovisno jedne od drugih, nego je tijelo počelo raditi kao cjelina. Uvedeni su novi oblici vježbi disanja, osim drugog seta transporta qija radila se i vježba Osam brokata, koja istovremeno jača i isteže tijelo i puni ga energijom za rad. Guranje dlanova se zakompliciralo jer smo ga, umjesto s jednom, počeli izvoditi s obje ruke. Tu i tamo radili bi i Bodidarmine vježbe, koje se sastoje od napinjanja ruku u određenim pozicijama jačajući ih i jačajući općenito gornji dio tijela. U statički Wai Dan, osim što je produženo vrijeme zadržavanja stavova, uvedeno je stablo (stoj na glavi), ždral (stoj na rukama s koljenima na laktovima), stolica (leđima uza zid savinutih nogu kao da sjedimo), i još poneke pikanterije. Upravo kad sam se počeo pitati da li sam se ja počeo baviti borilačkom vještinom ili sam se jednostavno dolazio mučiti, počeli smo raditi aplikacije, tj. borilačku primjenu određenih pokreta iz forme. Forma je počela poprimati borilački smisao i novi horizonti su se počeli otvarati.

Korakom u natrag odbiti majmuna.
Asistent Moj ostanak u klubu, isprva izazvan znatiželjom, kasnije je ovisio o čistoj inerciji. Nisam mnogo razmišljao o tome da li mi se to sviđa ili ne, jednostavno sam dolazio na treninge, jedan za drugim. Dodatnu motivaciju dalo mi je polaganje ispita za učeničko zvanje (zeleni Taiji znakić na desnoj nadlaktici – popularno: čvarak) na kojem je Namik provjerio da li smo usvojili osnovne principe forme, guranja dlanova, transporta qija, i da li smo ponešto napredovali u tjelesnom pogledu ispitivanjem Statičkog i Dinamičkog Wai Dana. To mi je dalo određenu perspektivu na moj sada već očit napredak otkad sam došao u klub pa sam mirne duše mogao krenuti dalje. Uslijedile su promjene ritma izvođenja forme. Najprije brza kratka forma, kasnije tzv. Taijiquan forma. Brza forma mi je najprije pokazala da nimalo nisam opušten u izvođenju i da grčevito zaboravljam pokrete za koje sam smatrao da znam. Dobro, ima vremena, uvježbat ćemo... Nešto naprednija Taijiquan forma kombinacija je spore forme s eksplozivnim završecima pojedinih pokreta uz tzv. ispucavanje energije ili Fajin (ili Fa Jing).

Tai Chi samoobrana Sportski Centar “Mlaka” Tel. 051 330-903 str.21

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke
Majstor Nakon tolikog vremena u klubu, iako sam stalno bio primoran primati nova znanja i tehnike, htio ne htio, principi su se počeli primjenjivati sami od sebe. Opuštenost je napredovala, noge su držale, koljena i kukovi prestali boljeti i općenito je sve postalo prijaznije i lakše. Nakon ispita za asistenta (plavi čvarak), koji je bio pojačana verzija ispita za učenika, počeo sam ulaziti dublje u formu koju smo naučili. Deset principa majstora Yang Chengfua, unuka tvorca Yang škole Taijiquana, počeli su imati sve više smisla te sam ih počeo lakše primjenjivati (više o Deset principa možete pročitati u prethodnim brojevima časopisa). Nakon izbivanja iz kluba, vratio sam se da bih našao opet nove sadržaje u obliku originalne duge Yang 115 forme (koja se ponekad izvodi 20-ak a ponekad 50-ak minuta), skraćene Yang 43 te Yang 55 forme s mačem, dobivši napokon dojam kompletnosti učenja Yang škole koje smo prakticirali u klubu. Više se ne razmišlja o fizičkim tegobama, vrijeme za vrijeme izvođenja duge forme gubi dimenziju i značaj, guranje dlanova više nema pravila osim principa koji se primjenjuju i u formi, brza forma je počela voditi mene, a Wai Dan se radi kao obično zagrijavanje. Jedna od najbitnijih stvari je to da se aplikacije počinju izvoditi sve lakše, sve manje razmišljajući, a sve više osjećajući protivnika i njegove namjere. Izvođenje forme postalo je programiranje uma i tijela što da činimo u situacijama kada treba reagirati brzo, instinktivno, kada se um i tijelo sjedine u jedno.

www.dinamik .hr

Tek sada, nakon nešto više od 7 godina (s određenim prekidima) vježbanja Taijiquana, pristupam, zajedno s kolegicom vježbačicom Jelenom, majstorskom ispitu u klubu, koji u većoj ili manjoj mjeri objedinjava sve što smo dosad vježbali. Taijiquan ima osobinu nepreglednih pejsaža: želiš doći do vrha brda da bi vidio što je na drugoj strani, samo da bi vidio još brda koji te privlače svojim tajnama koje kriju iza sebe. A tajni u Taijiquanu ima mnogo, koje se vježbaču same otkrivaju isključivo kontinuiranim vježbanjem. Dugim riječima, ovaj ispit neće biti ništa drugo nego samo još jedan od trenutaka kad spoznam da jako malo toga znam i da moram napokon početi učiti vještinu koju sam odabrao.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.22

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

Dinamički Tai Chi Chuan
Rezultati ispitivanja provedenog u Tai Chi klubu Tekst napisao: “Rijeka” o utjecaju Tai Chia na zdravlje
Namik Dizdarević, U Tai Chi Klubu “Rijeka” članovi treniraju i rekreiraju se po jedinstvenom sistemu Dinamičkog Tai Chi Chuana, koji u sebi sadrži elemente terapeutskog pokretanja tijela, pravilnog abdominalnog disanja, te mentalnog relaksiranja. i tjelesnog razvoja putem vježbi za osnaživanje. Uz to je važna i borilačka komponenta koja daje smisao vježbanju. O zdravstvenim dobrobitima Tai Chia već je puno pisano, a naša višegodišnja iskustva potvrđuju terapeutske učinke polaganog pokreta. Sa željom da empirijski dokažemo efekte Tai Chia na ljudsko zdravlje, sastavili smo upitnik kojim smo ispitali vježbače. Zanimali su nas prvenstveno učinci vježbanja na zdravlje, kondiciju, snagu, fleksibilnost, te napokon mentalno zdravlje (reagiranje na stres, koncentracija, napetost itd.). Rezultati provedenog ispitivanja su pokazali da najčešći motiv zbog kojeg ljudi počinju prakticirati Tai Chi je želja za smanjenjem napetosti i stresa te poboljšanje i unapređenje zdravlja. Učitelj Dinamičkog Tai Chi Chuana Analizirajući odgovore koja se odnose na tjelesno zdravlje evidentno je poboljšanje kondicije i razgibanosti vježbača. Ukupno 63% ispitanika uočilo je zdravstveni napredak od kada prakticira Tai Chi. Vježbači se općenito osjećaju bolje, okretnije i opuštenije. Oni koji su prije prakticiranja Tai Chia osjećali bolove u kralježnici, nakon dva do tri mjeseca treniranja uspjeli su otkloniti bolove. Vježbanje Tai Chia povoljno djeluje i na vježbače koji su vježbom umanjili probleme s niskim tlakom, slabom cirkulacijom, glavoboljom i vrtoglavicom. Ovim ispitivanjem potvrdili smo da se najveće promjene kod vježbača evidentiraju nakon šest mjeseci vježbanja kada Tai Chi postaje blagotvoran na tjelesnom, emocionalnom i mentalnom planu (staloženost, tolerancija, redukcija stresa, relaksacija tijela i uma).

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.23

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

•Naslov originala: The Tai Chi Manual •Autor: Robert Parry •Izabrani članak: The Nourishing Chi (str.109)

Hranjivi Chi
Chi koji cirkulira do organa u tijelu naziva se hranjivi chi. On teče kroz posebne kanale nazvane «meridijani» - linije energije koje se obrađuju u terapijama kao što je shiatsu, i gdje se većina akupunkturnih točaka orijentalne medicine nalaze (pogledaj desno). Većina ovih kanala teče duboko u tijelo i u vitalne organe, po kojima dobivaju imena-npr., imamo kanal Slezene, kanal Jetre i slično (u orijentalnoj medicini, organi se pišu sa velikim slovom da se odrazi njihova uloga kao «kugla (sfera) funkcija», radije nego samo fizička funkcija).
Voda

Organi i njihovi kanali, povrh svega, ne funkcioniraju samostalno, ali su poznati kao stalni međusobni punjači energije u vječnim krugovima zajedničke potpore i kontrole. Ova međusobna ovisnost je tradicionalno predstavljena s 5 elemenata orijentalne medicine: voda, vatra, metal, drvo i zemlja. Bubrezi su srodni s elementom Vode, Srce s Vatrom, Pluća s Metalom, Jetra s Drvom i Slezena s Zemljom. Ilustracija na desnoj strani pokazuje međusobnu ovisnost: možete vidjeti, npr., da Bubrežna energija pomaže u potpori Jetre, Jetrena energija pomaže u potpori Srca, itd.

Vatra Zemlja Metal Zemlja

Na slici gore možete vidjeti glavne meridijane tijela krpz koje hranjivi chi cirkulira. Svaki od ovih meridijana poistovjećen je sa pripadajućem organu i jednom od 5 elemenata, prema kineskoj orijentalnoj medicini.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.24

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

Linija Hare
Uloga Hare u ozdravljenju
Hara je izraz koji koriste Japanci misleći pri tom na donji dio trbuha. No pojam Hara se ne odnosi samo na mjesto u trbuhu, nego i na snagu, energiju i moć skupljenu u tom području. Ona je središte duhovne moći. Hara se nalazi na dimenziji dubljoj od aurinog polja, tj. na razini namjera. To je područje moći unutar fizičkog tijela koje sadrži dan tien. To je ona nota kojom ste svoje fizičko tijelo uzdigli iz majke Zemlje. Nota koja vaše tijelo održava u fizičkoj pojavnosti. Bez te note ne biste imali tijelo. Ako promijenite tu jednu notu, promijenit će se čitavo tijelo. Vaše je tijelo želatinasti oblik koji na okupu drži ta jedna nota. Ta nota predstavlja zvuk koji stvara središte zemlje. Razina Hare, gdje se nalaze naše namjere, predstavlja temelje na kojima se oblikuje aurino polje.

Tekst napisao: Todor Rudić, bioterapeut Centar alternative “Arka”

Odnos između dimenzija fizičkog svijeta i svjetova aurinog polja. Fizički svijet postoji u tri dimenzije i on se ponaša u skladu s fizikalnim zakonima. Naše fizičko tijelo povezano s našom ličnošću. Energija i svijest na drukčiji se način doživljava u aurinoj dimenziji, nego u fizičkoj. Na fizičkoj razini one izgledaju kao dvije različite stvari. Na razini aure, energija i svijest ne mogu se odvajati. Ljudsko iskustvo te energija svijesti ovisi o njezinoj frekvenciji ili vibracijskoj razini. Svijest možemo pomicati s jedne razine aurinog polja na drugu. Stoga doživljavamo različite aspekte ljudske svijesti. Naše namjere postoje dublje u našoj temeljnoj prirodi od aurinog polja. Linija Hare specifično i trenutačno odgovara na naše namjere. Baš kao što aurino polje specifično i trenutačno odgovara na naše misli i osjećaje svaka promjena u našim namjerama odgovara promjeni smještaja i usklađenosti linije Hare.

Sve što činimo počiva na temeljima naših namjera u trenutku dok to činimo. Riječi punimo energijom naših osjećaja i način na koji ih izražavamo prenose ono što doista mislimo. Upravo naše namjere u aurinom polju stvaraju energiju koja prenosi pravu poruku. Rezultat je ostvarenje naše namjere-slanje poruke. Promjena namjera mijenja energetsku ravnotežu u aurinom polju. Razina Hare, gdje se nalaze naše namjere, predstavlja temelje na kojima se oblikuje aurino polje.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.25

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke
Linija Hare nastaje u točki koja se nalazi oko metar iznad glave i koju nazivamo točkom individualizacije, ili ID točka, koja izgleda poput lijevka pomoću koje smo u izravnoj vezi s božanstvom. Linija Hare prema dolje prolazi kroz točku u grudnom dijelu prsnog koša tj. (sjedištem duše), koje izgleda poput difuzne svjetlosti koja se širi u svim smjerovima 5 cm, a što u meditaciji može dostići i do 5 metara. Tu nosimo našu duhovnu čežnju koja nas vodi u životu. Unutar nje možemo pronaći sve što čeznemo biti.

www.dinamik .hr

Linija Hare dalje prolazi kroz dan tien, koji se nalazi oko 5-6 cm ispod pupka u promjeru oko 4 cm i ne mijenja veličinu. Ton te note predstavlja onu notu koja naše fizičko tijelo održava fizički pojavnim. To je harmonični zvuk koji proizvodi rastopljeno središte Zemlje. Dan tien je žarišna točka u Hari. Usklađena Hara je usklađenost sa okolinom. U svađi ili dokazivanju su osobe koje su u nesporazumu sa sobom, tj. dijelom usklađeni a dijelom ne. Uskladivši liniju Hare usklađuješ sebe i obratno.

Upisi u grupe: •Karate za djecu •Karate samoobrana •Karate Aerobic Početak rada: 01.02.2007. Treninzi se održavaju tri puta tjedno

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.26

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

Zanimljivosti
Svjetlosni krugovi
Ezoterična filozofija ili nauk vječne mudrosti poučava nas da nikada nismo bili sami, pa tako ni ova vremena nisu iznimka. Od nastanka civilizacije ova učenja se prenose telepatskim putem od Majstora iz duhovne hijerarhije. Majstori su ljudi koji su prošli kroz sva iskustva koja ovaj planet može ponuditi i u tom su procesu postigli potpunu kontrolu i majstorstvo nad samim sobom. Kao takav Majstor se više ne treba ponovno rađati, no može dobrovoljno ostati na Zemlji kako bi služio čovječanstvu i Božjem planu. Majstori mudrosti, koji zajedno čine Duhovnu hijerarhiju, čuvari su Božjeg plana za ovaj planet. Oni su ti koji su u cijeloj povijesti nadahnjivali sva velika dostignuća čovječanstva na svim područjima ljudskog djelovanja. To su radili uglavnom djelujući iza kulisa, preko svojih učenika. Majstori usmjeravaju i poučavaju, no čovječanstvo je ono koje po vlastitoj slobodnoj volji odgovara na njihovu pobudu i na taj način stvara svaku novu civilizaciju. Tekst napisala: Doriana Jović, Centar Alternative “Arka” Sada, u ovom kritičnom trenutku, prvi put u mnogo tisućljeća Majstori se zajedno, u skupnoj formaciji, vraćaju u svijet na čelu s Majstorom svih Majstora i vođom Duhovne hijerarhije — Maitrejom. Odgovor čovječanstva na taj izvanredni poticaj stvorit će novu civilizaciju budućnosti.

Čandekova ulica (ista lokacija, drugo vrijeme)
Svoju prisutnost objavljuje između ostalog i pojavom neobjašnjivih čuda i znamenja. Nazivamo ih tako jer ljudskom su umu nepojmljiva, znanstveno neobjašnjiva i preplavljuju svijet svakim danom sve više. Maitreja tim čudima želi ojačati ozračje nade i očekivanja u kojemu će moći otvoreno istupiti kao Učitelj za cjelokupno čovječanstvo. Njima želi nenametljivo, bez da krši našu slobodnu volju, pobuditi naše zanimanje, omekšati naša uvjerenja i srca.

Osječka ulica
Na kraju svakog razdoblja, kada je čovječanstvo dosegnulo glavnu točku krize, Duhovna hijerarhija slala je u svijet Učitelja da nam pokaže put prema naprijed. Bilo je mnogo takvih božanskih glasnika — Isus, Buddha, Krishna, Konfucije i Muhamed samo su neki od najpoznatijih. Doslovce svaka duhovna tradicija sada očekuje povratak svojeg štovanog učitelja.

Ul. Frana Supila

Čandekova ulica

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.27

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke
Kipovi koji 'krvare i plaču'; ljekoviti svjetlosni križevi; sjemenjem ispisane duhovne poruke unutar voća i povrća; brončani i kameni kipovi koji 'piju' mlijeko — preko tih sve češćih znamenja i manifestacija o kojima mediji sada naširoko izvještavaju dotakao je srca milijuna ljudi i tako ih pripremio za svoj skori izlazak u javnost. Također, ta čuda ljudima jačaju vjeru i daju im osjećaj očekivanja i nade za budućnost.

www.dinamik .hr

ul,. Braće Branchetta

Sokol kula
Prema Benjaminu Cremu, svjetlosne obrasce, kao i krugove u žitu, stvaraju naša svemirska braća koja tijesno surađuju s Maitrejom. Ti uzorci su prije svega još jedan znamen Maitrejine prisutnosti, no očito je da imaju i neku drugu funkciju. Prema Benjaminu Cremu, u svaki svjetlosni obrazac uložena je energija, energetske su prirode i svaki uzemljuje energiju. Posljednjih godinu dana u Rijeci djeluje skupina za Transmisijsku meditaciju i od tada su primjećeni na više lokacija u gradu ovi prekrasni, zadivljujući svjetlosni oblici. Vjerujemo da ih utoliko ima više koliko su naše aktivnosti jače i vjerujemo da su i vaši životi obogaćeni ljubavlju, mirom i spokojastvom svaki put kad prođete ulicom i upijete malo njihove svjetlosti. Za više informacija posjetite web adresu: www.share-international.net/hr ili dođite na Transmisijsku meditaciju svake srijede i nedjelje od 19:00 sati u Centar alternative Arka, V. Lisinskog 8/II. Možete se obratiti i telefonom (091) 25 09 522.

Posljednjih godina pojava koja preplavljuje cijeli svijet su svjetlosni krugovi. Ti lijepi geometrijski oblici pojavljuju se za sunčanog dana (obično prilikom izlaska ili zalaska sunca) tako da se svjetlost sa jednog ili više prozorskih stakala reflektira na susjednu zgradu ili kuću. Mnogi su primijećeni kako se pojavljuju godinama , dok se drugi neko vrijeme pojavljuju i zatim nestanu — zamijeni ih uobičajeni odraz kakav reflektira pravokutno prozorsko staklo. Karakterizira ih to, da se sukladno kretanju Sunca pomiču gore ili dolje, tako da se u nekim slučajevima mogu promatrati samo petnaestak minuta. Unutar krugova mogu se naći različiti uzorci, a najcešće je to slovo X. Ima ih i sa obrnutim slovom Y, a upisana se može naći i brojka osam. U zadnje vrijeme povećava se raznolikost oblika, što je slučaj i kod piktograma krugova u žitu. Nitko nije izvijestio da svjetlosni krugovi imaju iscjeliteljska svojstva. Neki tvrde da krugovi snažnije sjaje što su na nekom području intenzivnije meditacijske aktivnosti.

Čandekova ulica Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.28

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

Mudrost Istoka
Tekst napisala: Željka Bruk, vježbačica Dinamičkog Tai Chi Chuana TIŠINA OSLOBAĐA TIŠ OSLOBAĐ Bio jednom jedan pobožan čovjek u Bengalu, u Indiji. Svakoga dana bi jedan poznavalac Sanskrita dolazio u njegovu kuću i čitao im glasno nekoliko dirljivih stihova Bhagavad Gite, Upanišada i Veda.Obitelj je imala ptičicu kojoj su dali ime Krišna. Čuvali su je u istoj sobi gdje je učenjak držao predavanja domaćinu. Jednog dana ptičica reče svom vlasniku:»Reci mi, kakve koristi imaš od ovih predavanja?» Vlasnik joj reče:»Krišna, ti izgleda ne razumiješ da će me ta predavanja osloboditi od raznih ograničenja.» Ptičica reče: «Ta predavanja slušaš barem nekoliko godina, ali ja ne vidim nikakve promjene na tebi. Hoćeš li, molim te, ljubazno upitati učitelja što će zaista biti s tobom?». Slijedećeg dana domaćin reče svome učitelju:» Guru, slušam vaša predavanja zadnjih deset godina, hoće li mi to donijeti oslobođenje?» Učitelj je ostao u tišini. Razmislio je o pitanju, ali nije našao odgovor. Oko sat vremena je samo šutio, a onda je napustio kuću. Domaćin je bio iznenađen. Njegov guru nije mogao odgovoriti na pitanje koje je postavila ptičica. Međutim, ptičica je pronašla odgovor. Od toga dana je u potpunosti zašutjela i prestala jesti. Donosili su joj hranu, ali ona je nije taknula. Jednog dana vlasnik pogleda ptičicu i budući da nije vidio nikakve znakove života na njoj, nježno je izvadi iz kaveza. Sa tugom položi svoga malog Krišnu na pod. Za tren oka ptičica poleti u beskrajnu slobodu neba. Ptičica ih je naučila. Njen gospodar i njegov guru su shvatili: tišina oslobađa...

TIHI

U M

Bez obzira koji put meditacije slijedite najvažniji je nastojanje da um učinimo tihim i mirnim. Ako um neprekidno luta, ako je cijelo vrijeme žrtva nemilosrdnih misli, onda uopće nećete napredovati. Um se mora umiriti i utišati tako kad se «svjetlost» spusti odozgo možete biti potpuno svjesni. Svjesnim opažanjem i prihvaćanjem «svjetlosti» ući ćete u duboku meditaciju i pratiti pročišćenje, preobražaj i prosvjetljenje svog života. Kako ćete umiriti i utišati um? Um ima svoju osobnu snagu, a u ovom trenutku ta snaga je jača od naše želje za meditacijom. Ali, ako možete da dobijete pomoć od srca, postepeno ćete biti u stanju da kontrolirate um. Srce zauzvrat, dobiva stalnu podršku od duše, koja je svjetlost i snaga. Bolje je da meditirate u srcu nego u umu. Um je kao trg prepun ljudi u novogodišnjoj noći, srce je kao usamljena pećina na Himalajama. Ako meditirate u umu moći ćete meditirati, možda, pet minuta, a od tih pet minuta možda ćete zaista meditirati jednu minutu. Poslije toga, osjetit ćete napetost u glavi. Najprije osjećate radost i zadovoljstvo, a onda možda praznu pustoš. Ali, ako meditirate u srcu, dobivate sposobnost da se poistovjetite s radošću i zadovoljstvom koje stječete, a tada ona postaje trajno vaša. Ako meditirate u umu vi pokušavate da uđete u nešto. Kad želite uči u nečiju kuću morate moliti vlasnika da vam otvori ili morate provaliti vrata. Kad molite, vi osjećate da ste stranac, a vlasnik kuće također osjeća da ste stranac. Onda on misli:» Zašto bih dozvolio da mi stranac uđe u kuću?» Ali ako koristite osobine srca, istog trenutka te osobine kao što su nježnost, ljubav, čistoća, izlaze na površinu. Kad vlasnik kuće vidi da ste vi samo srce, njegovo srce postane dio vašeg i on vas pušta da uđete. On osjeća vaše jedinstvo sa njim i kaže:»Što hoćeš iz moje kuće ? Ako ti treba mir, uzmi ga. Ako ti treba svjetlost, uzmi je.» Ako uđete u kuću svojim umom, vidjet ćete ukusno voće i odmah ga pokušati zgrabiti. Zadovoljni ste kad ga dobijete, čak i ako niste sposobni sve pojesti. Ali, ako koristite srce vidjet ćete da je vaša sposobnost primanja neograničena. Ako koristite um pokušat ćete da izaberete. Reći ćete:»Ova voćka je bolja a ona je gora.» Ali, ako uđete u kuću srcem, osjetit ćete da je sve što je tu vaše i uživat ćete u toj spoznaji. Srčano središte je središte jedinstva. Najprije se poistovjećujete sa istinom ,a zatim, zahvaljujući tome postajete istina. OSTANI UVIJEK U SVJETLOSTI SVOG SRCA, SVE DOK NJEGOVE PROSVJETLJUJUĆE ZRAKE NE PREPLAVE TVOJ UM.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.29

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr
Tekst napisala: Marija Štimac
Vježbačica Tai Chia i shiatsu terapeutica

Energija Metala - jesen
Prema Tradicionalnoj kineskoj medicini u cijelom Univerzumu energija se prepoznaje u pet elemenata, koji teže biti u ravnoteži, a to su: Metal, Voda, Drvo, Vatra i Zemlja. U ovom članku biti će riječ o energiji Metala ( u ljudskom tijelu to su organi: pluća i debelo crijevo). Element Metala nam govori kako ljudi vide sami sebe u odnosu na svijet oko sebe. To se reflektira u disanju:struji li zrak lagano izvana u tijelo i opet van (dajemo li i primamo jednako lako ili postoji neprestana borba između onoga što uzimamo i onoga što dajemo)? Metal regulira: -udisaj i izdisaj, -uzimanje i davanje, - jasnoću i granice. Disanje spaja ljude sa energijom univerzuma, tj. kad udišemo mi uzimamo kozmičku energiju QI. To nam daje život. Mnoge discipline (Yoga, Tai Chi, Meditacije...) upotrebljavaju tehnike disanja za spajanje sa božanskim principom.

Kako energija Metala izlazi iz ravnoteže? -ne otpuštanje emocionalnog bola žalosti (kada izgubimo nekog ili nešto drago potrebno je biti u tom bolnom trenutku, ali to stanje dobar Metal će prerezati u pravom trenutku, tako izbjeći depresiju ili traumu), -loša eliminacija, izlučivanje - problemi sa crijevim, nepravilan ritam, -pušenje, -usamljenost - kada netko provodi više vremena sam nego je to poželjno - uznemiri se Metal. Energija Metala se osjeća najviše u jesen. Meridijan (energetski kanal) Pluća je YIN, a Meridijan Debelog crijeva je YANG. Osnovne karakteristike tih meridijana su: boja-bijela, okus- ljuto, smjer - zapad, osjet- miris, štetno – suho, glavna uloga- eliminacija (debelo crijevo izbacuje prerađenu hranu, a pluća izbacuju CO2), i skupljanje. Za metal je važan ritam - izmjena dana i noći, ritam disanja važan za nas, vježbače Tai Chi-a. Simbol Metala je tigar, jer on ima snažnu moć, te kada je metal u harmoniji osoba je snažna i precizna. Sposobnost Metala je da smo dobro sa sobom te da ne remetimo odnos sa drugima. Meridijan Pluća se puni od 3-5 ujutro, a Debelog crijeva od 5-7 ujutro. Ako Pluća i Debelo crijevo ne funkcioniraju, zatvaramo se psihički, fizički, mentalno, ako to stanje potraje idemo u depresiju... Zastoj hrane u debelom crijevu uzrokuje stagnacuju u mišljenju. U kasnu jesen skupljamo plodove, eliminiramo tj. pospremamo, ako to ne mogu naša pluća i debelo crijevo, vrlo često dolazi do alergija.

Shiatsu masaža by Marija Štimac.
Osobe sa usklađenom energijom metala: -lako napušta probleme iz prošlosti i mirno korača u budućnost -kreira mir u svojem životu, izbacujuću van stare, nepotrebne stvari -nema problema sa disanjem i nakon teških napora disanje brzo vraća u normalu - ima dobru kožu --ima jasan osjećaj sebe i zna vlastite granice -ima jasno mišljenje ( ne gubi se u nevažnim sitnicama i nedostižnim fantazijama -ima dobar odnos s ocem -provodljivost ( primiti informaciju izvana, preraditi je i pospremiti)

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.30

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

Zdrava prehrana
Top 7 jesenskih plodova

2.MANDARINA Mandarina je član znamenite porodice agruma, te sadrži brojne tvari koje pomažu u obrani od bolesti. Najznačajnije fitokemikalije koje sadrže mandarine su flavonoidi i terpeni, a važni vitamini koje sadrži su vitamini C i A. Nije slučajno što ovo voće dozrijeva upravo u doba kad se bude prehlade i viroze, te je preporučljivo posegnuti za mandarinama u svrhu prevencije ovih nevolja. Naime, vitamin C iz mandarine bolje će se apsorbirati i njegova će učinkovitost biti veća zbog udjela bioflavonoida koji potpomažu djelovanje vitamina C. Vitamin A dobivamo iz mandarina u obliku beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Poznata uloga vitamina A je očuvanje zdravih sluznica i kože – prve linije obrane od virusa i bakterija. Mandarina je idealna poslastica za sladokusce koja ne ugrožava njihovu liniju. 3.KESTEN Kesteni se pojavljuju i konzumiraju još u prethistoriji na prostorima Mediterana i Azije. U početku su uzgajani u Kini, Japanu, Italiji i Španjolskoj. Poznato je stotinu različitih vrsta kestena. Razlikuju se od ostalih orašastih plodova zbog nižeg udjela masti i visokog udjela škroba. Imaju posebnu teksturu i sladak, blag okus. Po nutritivnom sastavu slični su smeđoj riži, a odličan su izvor elemenata u tragovima (minerala koji su nam potrebni u vrlo malim količinama). Proteini im nisu jača strana, no zato su vrlo bogati škrobom, te je od ovih plodova moguće napraviti i brašno. Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6 i dobar izvor kalija i folne kiseline. 4.ORASI Smatra se da orasi izvorno potječu iz Perzije, a sade se od drevnih vremena širom cijeloga svijeta. U svojem sastavu imaju veliku količinu masti, te su stoga svojevrsne energetske bombe. Svakako valja istaknuti da su masti koje sadrže orasi uglavnom višestruko nezasićene, dakle radi se o onim mastima koje su poželjne u prehrani čovjeka današnjice. Naime, tijekom proteklih stotinjak godina, tzv. trend zapadnjačke prehrane zanemario je unos ovih vrijednih masnoća.

Jedan od najupečatljivijih znakova jeseni su plodovi prirode u jarkim i toplim bojama. Upravo su u tim bojama sadržani brojni razlozi zdravstvenih prednosti jesenjih plodova. Šarenilo jabuka, krušaka, mandarina, nara, kukuruza, kestena i ostalog voća i povrća – simbola jeseni – predstavlja zapravo bogatstvo fitokemikalija. Pojam fitokemikalije obuhvaća stotine, a možda i tisuće, biološki aktivnih, nenutritivnih kemikalija pronađenih u biljkama. Fitokemikalije su često biljni pigmenti, odnosno nosioci boje voća ili povrća. Mnoge fitokemikalije imaju pozitivan učinak na zdravlje čovjeka. Redovit unos hrane bogate antioksidansima (voće, povrće i cjelovite žitarice) djeluje pozitivno na zdravlje. Voće i povrće te cjelovite žitarice sadrže na stotine antioksidansa – vitamina i fitokemikalija – koji često djeluju sinergistički. Stoga se pri odabiru voća i povrća valja odlučiti na raznovrsne i raznobojne plodove jer ćemo samo tako osigurati različite fitokemikalije koje posjeduju raznovrsna korisna djelovanja u organizmu. Za vas smo pripremili top listu jesenskih plodova – riznicu vrijednih nutrijenata i fitokemikalija; 1.KIVI Kiwi izvorno potječe s Novog Zelanda, a dobio je ime po ptici koja živi u tim krajevima. Danas se kiwi uzgaja na Mediteranu, te u Južnoj Africi, Americi i Rusiji. Kiwi je zaista prava riznica vitamina C, a samo jedan plod sadrži 120 % preporučene dnevne količine tog važnog vitamina. Energetska vrijednost kiwija je niska, te se smatra idealnom dijetnom namirnicom. Istodobno sadrži visok udio prehrambenih vlakana i važnog elektrolita kalija. Kiwi se preporučuje svima, a posebice osobama s oslabljenim imunosnim sustavom, te povišenim krvnim tlakom.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.31

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke
Smatra se da je ovaj obrat u prehrani prouzročio povećanu učestalost kardiovaskularnih bolesti. Ipak, kada konzumirate orahe, pripazite da Vaš ukupni energetski unos ne bude izrazito povišen i “uštedite” na drugim namirnicama, primjerice ograničite unos zasićenih masnoća.

www.dinamik .hr

Kukuruz je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1) te je dobar izvor mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij. Bogatstvo prehrambenih vlakana čini ovu namirnicu posebno vrijednom. 7. JABUKA Zrele mirisne jabuke siguran su znak da je jesen pred vratima. Stablo jabuke potječe iz istočne Europe i jugozapadne Azije, odakle se proširilo po cijelom svijetu te nam je danas na tržištu dostupno više od 7 000 vrsta. Stara izreka “Jedna jabuka dnevno drži nas podalje od liječnika” nije tek dio folklora. Prema novijim istraživanjima, jabuka je izrazito zdrava namirnica koja sadrži vrijedne tvari – prehrambena vlakna, flavonoide, vitamine i voćni šećer fruktozu. Jedna jabuka srednje veličine osigurava 3 grama vlakana, što je više od 10 % preporučenog dnevnog unosa. Čak i bez kore, jabuka srednje veličine sadrži 2,7 g vlakana. Zbog raznolikog sadržaja vlakana, jabuka posjeduje brojna povoljna svojstva. Svakodnevno konzumiranje jabuka pomaže pri snižavanju povišene razine kolesterola, detoksikaciji, štiti od pojave malignih bolesti te pospješuje probavu. Flavonoidi, vrsta pigmenta u jabukama, intenzivno se istražuju. Ovim molekulama pripisuju se brojna povoljna svojstva, posebice preventivno djelovanje na razvoj bolesti srca. Kora jabuke i luk najbogatiji su izvori moćnog flavonoida kvercetina. Povoljna djelovanja ovog flavonoida leže u njegovoj antioksidativnoj aktivnosti, posebice u sprezi s vitaminom C koji također nalazimo u jabukama.

5.GROŽĐE Grožđe se pojavljuje još u grčkoj i rimskoj mitologiji, s naglaskom na opojnim svojstvima vina, ekstrakta grožđa. Osim što je vrijedna sirovina za opojno vino, grožđe je i ukusna namirnica tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci. Sadrži obilje flavonoida koji su nosioci boje ovoga voća, a zaslužni su za cijeli niz povoljnih utjecaja na zdravlje čovjeka, posebice za očuvanje kardiovaskularnog sustava. Važan mineral kojeg nalazimo u grožđu je bor, a adekvatna količina bora važna za očuvanje zdravih kosti. 6.KUKURUZ Kukuruz je nutritivno vrijedna namirnica koja pritom ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama budući da u jednom klipu prosječne veličine sadrži 80 – 100 kcal. Svjež i sladak, kukuruz je bogat ugljikohidratima i siromašan mastima te stoga predstavlja izvor brzo raspoložive energije. Masti koje prevladavaju u kukuruzu su višestruko i jednostruko nezasićene.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.32

“Tai Do” časopis za borilačke vještine, zdrav život i drevne nauke

www.dinamik .hr

Meditacija
Što je meditacija? Meditacija je tehnika pomoću koje se fizičko i suptilno tijelo dovode u harmoniju, oslobađaju se energetskih blokada, te se pojačava energetski protok i postepeno se dolazi do prosvjetljenja, odnosno buđenja više svijesti. To je jedna od prvih tehnika pomoću koje je čovjek pronalazio mir i zadovoljstvo u sebi. Tradicionalno se obično veže uz neku religiju, ali danas postoji veliki broj meditacija koje se mogu primjenjivati za različite stvari, bilo da se radi isključivo o opuštanju, zdravstvenom stanju, ostvarivanju ciljeva ili samospoznaji. Kako meditirati? Prije nego što počnete meditirati izolirajte se tako da Vas nitko ne ometa i isključite telefon, radio i televizor, laganu i tihu muziku možete ostaviti ukoliko to želite. Isto tako možete zapaliti mirišljavi štapić ili eterično ulje u mirisnoj lampi jer neki mirisi djeluju povoljno na meditaciju. Zatim se sjednite ili legnite kako Vam je ugodnije opustite se i započnite sa omiljenom meditacijom. Smirivanje hiperaktivnog uma Meditacija je jednostavna i učinkovita tehnika sa kojom svatko, tko to želi, može pronaći unutrašnji mir, riješiti se stresa, postići bolju koncentraciju i osjećaj budnosti u svakodnevnom životu, a sto će sve u velikoj mjeri pozitivno utjecati i na njegovo fizičko zdravlje. Postoje različite vrste meditacije, no ja ću ovdje navesti onu, koja je prilagođena zapadnjačkom umu i suvremenom tempu življenja, ne zahtjeva nikakvo posebno predznanje, niti puno vremena, a pozitivne učinke možete primijetiti već nakon par tjedana. Najbolje vrijeme za vježbanje je dva puta dnevno, po dvadeset minuta i to ujutro, nakon buđenja i navečer, po zalasku sunca. Bilo bi dobro da usvojite naviku meditiranja uvijek u isto vrijeme, no ukoliko to nije moguće, odaberite vrijeme koje vama odgovara, samo pazite da to ne bude odmah poslije jela, treba proći najmanje sat vremena od posljednjeg obroka.

Sjednite na tvrdu podlogu, na stolicu ili na pod, pazeći pri tom da vam kičma bude uspravna. Zatvorite oči i usredotočite se na svoje disanja. Početnicima ce biti teško da zaustave bujicu navirućih misli, no nemojte se pretjerano truditi, pustite misli neka dolaze i odlaze svojim tokom, stavite se u ulogu mirnog posmatrača, prateći pri tom svoj dah. Dišite normalno, bez naprezanja. Nakon sto umirite svoje misli, usredotočite se na osjećaje u tijelu. Negdje ćete možda osjećati napetost ili nelagodu. Pokušajte dublje osjetiti te dijelove, nastavljajući disati meko i opušteno. Kada ste uspjeli doseći stanje unutrašnje tišine, zadržite se u njemu neko vrijeme, u početku pet do deset minuta, a kasnije ga protegnite kroz čitavu meditaciju. Mnogi misle da moraju meditirati uz određenu riječ / mantru /, na koju će se um usredotočiti, no ako to želite, vi možete sami kreirati svoju mantru ili pozitivnu afirmaciju. U stanju smirenog uma možete sebi sugerirati da ste zdravi, mirni, posve slobodni. Neka afirmacija bude kratka i jednostavna, te je vise puta ponovite u sebi, usklađenu sa vašim dahom. Vremenom ćete razviti sposobnost vizualizacije ili unutrašnjeg viđenja. Tada možete zamisliti sebe kako se kupate u slapu bijele svjetlosti, koja iz vas odnosi sve nečistoće. Kada udahnete, bijela svjetlost ispuni čitavo vaše tijelo, a kad izdahnete, iz vas izlaze umor i napetost. Ili si jednostavno sugerirajte : '' Udišem zdravlje, izdišem bolest '' ili '' Udišem svjetlo, izdišem nemir ''. Ostanite u tom stanju dvadesetak minuta, a onda se polako uzemljite, otvorite oči i protegnite se. Primijetit ćete već nakon prvih meditacija da se osjećate odmorno i osvježeno.

Sportski Centar “Mlaka”

Tel. 051 330-903

str.33