P. 1
Lagoon

Lagoon

|Views: 1|Likes:
Published by Zarko Cekovski

More info:

Published by: Zarko Cekovski on Jun 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as RTF, PDF or read online from Scribd
See more
See less

06/05/2011

pdf

text

original

Лагуна

Плиток базен на солена или морска вода одделено од морето со некој вид бариера се вика лагуна. Има многу различни бариери како на пр: корален гребен, песоцен рид , карпи и др. лагуните исто така можат да бидат направени од страна на човекот. Има три вида на лагуни и тие се : пропустливи, делумно откинати и целосно откинати. пропустливите се тие кои што често вешат размена на водасо морињата. Делумно откинатите се тие што се поврзуваат со морето преку повеќе канали а целосно откинати се тие што воопшто не се поврзуваат. Поради нивната плиткост и висока концентрација на сол , низната длабочина , површина и густина се менува многу лесно.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->