P. 1
Teoria Si Didactica Sportului Adaptat - Sporturi de Echipa Pentru Persoanele Cu Handicap

Teoria Si Didactica Sportului Adaptat - Sporturi de Echipa Pentru Persoanele Cu Handicap

5.0

|Views: 1,326|Likes:
Published by Jani Costache

More info:

Published by: Jani Costache on Jun 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2014

pdf

text

original

Federatia Romana de Tenis de Masa. Inspectia Regionala Bucuresti pentru Persoanele cu Handicap. Jocuri Parlampice . sub coordonarea Agentiei Nationale pentru Sport si in parteneriat cu Federatia Romana de Atletism. Federatia Romana de Baschet. C. Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport. Federatia Romana de Sah. Progresul Bucuresti. Primaria Municipiului Bucuresti si Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti. Aceasta este a XX-a Olimpiada si se va desfasura intre 10 si 26 februarie 2006.S. a avut loc editia a II-a a Jocurilor Nationale ale Persoanelor cu Handicap. avand ca principali sponsori Regia Autonoma de Transport Bucuresti. Colegiul National “I. Asociatia Municipala de Fotbal Bucuresti.L. Universitatea “Spiru Haret”. “Neve”si “Gliz” sunt alese parca special pentru a umple sufletele de caldura si reprezinta un bulgare de zapada si un cub de gheata. Acest eveniment cu deosebite semnificatii o fost organizat de Federatia Romana a Sportului pentru Persoane cu Handicap. in timp ce jucatorii de sah si cei de tenis de masa s-au facut remarcati la mari intreceri internationale: Campionate Mondiale si Europene. Directia pentru Sport a Muncipiului Bucuresti. Sportivii cu handicap se pot intrece din nou. . Mascotele sunt alese pentru a daruii veselie si buna dispozitie. Jocuri Olimpice ale surzilor.Anul 2005 a fost Anul International al Sportului si Educatiei Fizice” In perioada 20-22 mai 2005. Liceul Teoretic “Jean Monnet”. la o competitie de mare anvergura la Olimpiada de Iarna de la Torino.Caragiale”. De remarcat faptul ca echipa reprezentativa nationala de fotbal a persoanelor cu handicap are in palmares medalia de aur la Jocurile Paralimpice – Madrid 1992 si titlul mondial – Olanda 1994. Directia de Protectie a Copilului Sector 1.

Sportul are o importanta contributie în recuperarea pacientilor cu afectiuni medulare. Important este ca sportivul sa fie incurajat si sustinut moral de cat mai multe persoane. Activitatile sportive ajuta la restabilirea fortei. coordonarii si rezistentei pacientului. Mai multe cercetari asupra aptitudinilor de baza ale sportului nu doar ajuta copilul ci si il ajuta sa-si imbunatateasca parerea asupra aptitudinilor sale. Cele mai populare sporturi in recuperarea si satisfacerea nevoii de concurs a persoanelor cu handicap sunt bachetul. Desi jocul actual al celor mai multe sporturi de echipa poate fi destul de dificil in implicarea totala a unui student afectat visual. O cutie de conserva cu pietricele in ea poate fi folosita cand te joci afara pe asfalt sau pe o suprafata sigura. sportul stimuleaza activitatea mentala. De asemenea. FOTBAL Daca ai nevoie de o minge oricare poate fi folosita. . fotbalul si voleiul. Jocul nu ar trebui sa fie schimbat foarte mult deoarece nu ar mai semana cu jocul initial. echilibrului. Foloseste o cutie care sa aibe in interiorul sau un obiect care sa produca zgomot. cele mai fundamentale aptitudini ale fiecarui sport pot fi cu usurinta predate studentului si apoi modificate jocurile. încurajeaza încrederea în sine si în relatiile cu alte persoane.Copilul poate auzi unde se indreapta cutia cand se opreste sunetul si miscarea cutiei Studentul poate localiza cu usurinta cutia si sa o loveasca din nou.

fii atent” “ prinde “ In timp ce pasezi mingea folosirea unei sarituri este necesara pentru atentionare. In timpul aruncarilor libere asigurate ca pozitia studentului sa fie la linia de aruncari si da un zgomot de palme ca semn in timp ce el sta in fata cosului de baschet.Copiii afectati vizual pot fi aruncatori speciali ai mingii. .BASCHET Concentreaza-te asupra aptitudinilor de dribling. De exeplu “ Ion. Daca este nevoie bate-i ritmul cu mingia o data sau de doua ori si protejeaza-l de un ricoseu. Un clopotel poate fi pozitionat in spatele liniei de aruncare pentru ca studentul sa localizeze sursa sunetului si sa arunce mingea in cos Un covoras in forma de unghi drept poate fi fixat pe linia de aruncari libere pentru ca studentul sa poata dribla in jurul terenului Cand ajunge la covoras el se va intoarce la sursa sunetului si va arunca mingea in cos. studentul va invata in ce unghi trebuie sa arunce mingia pentru a marca un cos. Cand te joci cu un partener sau cu un grup fii sigur sa avertizezi studentul orb de pasa care urmeaza. Cu cateva incercari reusite sau gresite. Copii afectati vizual pot deveni foarte apti la driblarea mingii in diferite directii in timp ce o sustin cu diferite parti ale corpului.

Regulile adaptate pentru persoane cu handicap se gasesc în regulamentul Federatiei Internationale Stoke Mandeville pentru sporturile practicate în fotoliul rulant. scrima. orice sport presupune o competitie. VOLEI In acest sport se foloseste balon greu care daca are o viteza mica. Jucatorii trebuie sa stea apropiati de fileu ca sa poata respinge mingea in terenul advers. Acest joc se poate juca si cu minge de plaja. baschet. Aceasta carte cuprinde urmatoarele sporturi: tir cu arcul.HOCKEI Se foloseste aceiasi metoda ca si in fotbal Daca ii permiti studentului orb sa foloseasca tintele si batul va gasi in aria de joc pucul sau mingea. cât si psihic. Regulile dupa care se desfasoara competitiile sportive pentru persoane cu handicap sunt pe cât posibil cele ale sporturilor practicate de persoane fara handicap. tenis de câmp. de burete sau cu balon mare. De asemenea ajuta la integrarea persoanelor cu handicap în comunitatea din care fac parte. În principiu. haltere si sporturi de iarna. . Aceasta activitate poate avea mai mult succes in randul copiilor. Practicarea sportului este profitabila. popice. Sportul adaptat reprezinta una dintre putinele bucurii pe care la poate avea o persoana cu handicap dar si un mod de ameliorare si imbunatatire a parametrilor fizici. tenis de masa. Sportivul este mereu în lupta cu performantele sale anterioare. studentul orb are sanse sa-l prinda. atât din punct de vedere fizic. Studentul nevazator trebuie sa aiba sansa sa invete toate regulile fundamentale ale acestui joc. atletism.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->