P. 1
Lucrare Practica Marketing

Lucrare Practica Marketing

|Views: 2,012|Likes:
Published by Maria Michnea

More info:

Published by: Maria Michnea on Jun 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/13/2013

pdf

text

original

Activitatea de marketing la societatea ADIMET SRL

Student:

I. Prezentarea societatii SC ADIMET SRL

1.1. Datele de identificare ale societatii

Societatea comerciala ADIMET SRL a fost infiintata , la data de 16.10.2006 si are ca CIF RO19105750 iar ca numar de inregistrare in Reg. Com.: J12/3412/2006. la infiinare a fost de 200,00 RON. Adimet SRL isi are sediul pe ALEEA PADIN, Nr. 21-25, Loc. CLUJ NAPOCA, Jud. CLUJ. Conform statutului ,activitatea societatii consta in comert cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii si echipamentelor sanitare, avand ca si cod CAEN :4673. Din punct de vedere administrativ putem spune ca societatea are un singur asociat si un singur administrator. 1.2 Date financiare ale societatii Din punct de vedere financiar societatea s-a clasat destul de bine,in 2006 inregistrand pierdere dar in anii urmatorii firma a inregistrat profit,dupa cum se poate vedea din tabelul cu nr. 1: An Cifră de afaceri Venituri Cheltuieli bilant (RON) (RON) (RON) 2006 22.995,00 22.996,00 25.874,00 2007 954.683,00 956.590,00 873.663,00 2008 1.676.945,0 1.678.641,00 1.578.765,00 Profit net / pierdere netă (RON) -2.878,00 69.956,00 83.106,00 Număr angajaţi 2 2 3 Capital social

O analiza a profitabilitatii este prezentata in urmatorul grafic:

Grafic nr.1

Grafic nr. 2

Evolutia numarului de angajati pe ani este evidentiat de graficul nr 3.

00 2006 352.00 2007 25. capitalul social mentinandu-se tot la 200 ron.00 200.00 Nedisponbil 39.00 200. An bilant Stocuri Casă şi Conturi Creanţe (RON) la bănci (RON) (RON) 3.011. nu au avut loc.678.00 2008 152.00 72.00 103.00 Total capitaluri (RON) -2. 3 In ceea ce priveste aportul de capitaluri pentru marirea capitalului social putem spune ca.633. in cei 3 ani de analiza. Analiza mediului de marketing .00 Provizioane pentru riscuri şi cheltuieli (RON) Nedisponbil Nedisponbil Nedisponbil II.296.00 Capital social (RON) 200.00 20.168.433.278.577.00 67.655.Grafic nr.00 92.384.

daca firma se va angaja într-o directie gresita. sa descopere schimbarile din mediu si. Componentele sale sunt: micromediul si macromediul. . Monitorizarea mediului este sarcina vitala pentru supravietuirea firmei si atingerea scopurilor sale pe termen lung. Macromediul firmei este reprezentat de ansamblul fortelor societale generale (demografice. cu atât analiza trebuie sa fie mai profunda si cu atât mai grave vor fi consecintele. Analiza mediului este procesul de evaluare si interpretare a informatiilor colectate. tehnologice. politice. Atât în cadrul micromediului cât si în cel a macromediului firmei se gasesc în permanenta. economice. pe aceasta baza. controleze si administreze corect si permanent incertitudinea si riscul din viata firmei. Cu cât informatia este mai complexa. Managerii de marketing trebuie sa identifice. Pentru aceasta este importanta monitorizarea schimbarilor din mediul de marketing. astfel încât. sa determine amenintarile si oportunitatile pe care le pot genera schimbarile respective. Ea presupune doua procese: Explorarea mediului Analiza mediului Explorarea sau scanarea mediului este procesul de colectare a informatiilor despre actorii si fortele mediului de marketing. Micromediul de marketing al firmei cuprinde agentii din proximitatea acesteia: Firma în sine Furnizorii Clientii Intermediarii Concurentii Grupurile de interes care influenteaza capacitatea firmei de a-si satisface clientela. riscuri dar si oportunitati pentru activitatea acesteia. incertitudini. evalueze. Volumul informatiilor culese nu trebuie sa depaseasca capacitatea de analiza a managerilor. culturale) care actioneaza asupra micromediului firmei. naturale. Managerul trebuie sa evalueze acuratetea informatiilor si neconcordantele dintre ele.Mediul de marketing al organizatiei este ansamblul agentilor si fortelor care influenteaza pietele-tinta si marketingul acesteia. prin analiza lor.

Raspunsul reactiv – considera ca mediul este necontrolabil si ca singura alternativa de actiune este supunerea neconditionata a firmei la conditiile acestuia. Raspunsul proactiv considera ca mediul poate fi influentat. Managerii firmelor care au aceasta reactie analizeaza factorii de mediu si elaboreaza strategii compatibile evitarii riscurilor si fructificarii ocaziilor oferite de mediu. exista doua modalitati de a raspunde la dinamica mediului. vor câstiga. potentialul lor. financiare si informationale.Pe baza monitorizarii. precum si de compozitia fortelor din mediul în care opereaza firma respectiva. Selectarea raspunsului depinde de filosofia manageriala a firmei. iar cei ai departamentului de marketing sunt urmatorii: • • • • • • S. doua componente: pericolul si sansa. din perspectiva firmei. de misiunea acesteia. materiale. solutii de rezolvare diferite. Cei mai importanti furnizori aferenti aprovizionarii cu marfuri ce umeaza a fi comercializate sunt de regula si producatorii. 2. 1. 2. cele care au abilitatea de a vedea sansa. Firmele care percep schimbarea doar ca pericol. managerii de marketing iau decizii de raspuns la schimbarile mediului. acestia fiind repertizati pe diferite departamente. În general. Nici una dintre alternative nu poate fi considerata optima la modul general deoarece conditiile concrete în care se plaseaza firmele la un moment dat.1. Indiferent de raspuns. Micromediul de marketing Furnizorii SC ADIMET SRL lucreaza cu un numar destul de mare de furnizori.C ANDRES DECOR SRL DESIGN –URBAN SRL MAX BASARABI Vilforest SRL IANCHE IMPEX SRL MAGISTRAL SRL . modelat prin strategii de management al mediului. de resursele sale umane. dinamica mediului în context national sau mondial ofera situatii diferite. managerii trebuie sa înteleaga faptul ca orice schimbare are. vor pierde.

in toata tara. sistemul de distributie si vanzari avand acoperire nationala. Principalii intermediari ai Adimet SRL sunt: • • • • • Concurentii Pe piata distributiei de materiale lemnoase/materiale de contructii/echipamente sanitare activeaza in prezent peste 20 de companii.• • • • TRANSCOM ANDI SRL COMESD DEPOZIT DARLEA IMPEX SRL KAPPA HOLDING Intermediarii (distribuitorii) Adimet lucreaza acum un numar semnificativ de Firme de distributie – cu atributii de agenti de vanzari. dar dispune si de o flota de masini ce cuprinde peste 180 autovehicule care opereaza zilnic pe trasee predefinite. care controleaza 20 de depozite si au peste 2000 de angajati. Principalele firme concurente ale societatii ADIMET sunt: • • • • • • • Plummer SRL Galati Ana Nova Construct Sc Rocas décor SRL Belei Aquatehnic SRL Rodisima Jolyss SRL Titan Total Group PF VASIU CATALIN ALT DEPOZIT SRL ETC INTERMED SRL METALIN SRL FIX SRV SRL .

pietele industriale (formate din utilizatori). Componentii clientelei unei firme. . Ei fac obiectul marketingului extern.constituie cea mai importanta componenta a micromediului. preturile si mesajele promotionale cele mai potrivite pentru piata tinta. Toate aceste caracteristici formeaza profilul clientului. pentru a veni in intampinarea acestora la cel mai inalt grad de satisfacere.• Ecobiserv SRL Clientii . comportamentul de cumpărare si este realizată conceptia despre modul de ofertare practicat de societate. pietele guvernamentale (formate din cumparatori . Ei fac obiectul marketingului interactiv. veniturile etc. grupati dupa natura lor in grupuri omogene pot forma: pietele de consum (formate din consumatorii privati). Clientii potentiali sunt cei cărora firma li se adresează cu marfurile pe care le ofera sub formă de ofertă.ceea ce inseamna concentrarea pe cerintele clientului.organisme publice) si pietele internationale (formate din cumparatori externi). Clientii firmei se împart în: clienti potentiali si clienti efectivi. ocupatia. Pentru a realiza aceste obiective. Inca din 2006. Grija principala este de a identifica dorintele si necesitatile. varsta. intr-un mod mai eficient si mai operativ decat concurenta. Conceptul sustine ca solutia atingerii de catre organizatie a unor proprii obiceiuri. anul fondarii SC ADIMET SRL . nivelul educatiei. stilul de viata. care trebuie comparat cu profilul pietei pentru a identifica produsele firmei care plac mai mult anumitor tipuri de clienti. sa stie sa mentina clientii existenti si sa atraga noi clienti din randul non-consumatorilor relativi si al concurentei. specialistii in marketing trebuie sa cunoasca: caracteristicile clientilor: unde traiesc. Pe aceasta baza se decid caracteristicile noilor produse. pietele de distributie (formate din intermediarii care cumpara pentru a revinde).ce alcatuiesc cercul agentilor economici (firme si institutii) si al persoanelor individuale carora le sunt adresate produsele (serviciile) intreprinderii . Clientii efectivi sunt persoanele care au achizitionat deja de la firma sau s-au decis să achizitioneze apărând la întâlnirea cu prestatorul. Totodată sunt vizati de unele cercetări de marketing clasice pe baza cărora sunt cunoscute nevoile. Sarcina compartimentului de marketing dintr-o firma este de a maximiza cererea pentru produsele (serviciile) pe care le ofera clientilor. consta in determinarea nevoilor si cerintelor clientilor vizati si ale pietei si in furnizarea satisfactiei asteptate. are loc orientarea spre client.

regiunea. care se concretizeaza intr-un sistem de fenomene (variabile) economice si modalitati de alocare a resurselor in societate. reuseste sa anticipeze aceste dorinte pentru o mai buna satisfacere a clientilor sai. locuinţa. prin faptul ca in conditii mult prea putin predictibile. ADIMET SRL. obtinand acest lucru din intelegerea clara a tendintelor si nevoilor de pe piata. care se refera la modelele de comportament ale consumatorilor pe o anumita piata.juridici. .Aceasta inseamna intuirea naturii si dimensiunea potentialelor schimbari.In permanenta monitorizam mediul. intocmirea de strategii si programe pentru a raspunde corect atunci cand ele se vor produce. etc. In literatura. structura de vârstă. care se refera la mijloacele de control menite sa apere interesele indivizilor si societatii in ansamblu. a populaţiei şi care sunt tendinţele previzibile ale acestor diferite caracteristici.Societatea ia toate masurile pentru dobandirea unei reputatii deosebite pe piata ca distribuitor. pregatindu-ne pentru inevitabilitatea schimbarilor. Factorii economici. de aceea. Mediile care il formeaza sunt: Mediul înconjurator demografic Care este talia. ei sunt cunoscuti sub denumirea de factorii STEP:Factorii socio-culturali. Instabilitatea mediului macroeconomic constituie un impediment pentru buna desfasurare a activitatii societatilor.Exista patru categorii de astfel de factori care influenteaza modul in care firmele isi abordeaza activitatile de marketing. Factorii politico-.categoria socio-profesională. prin produsele pe care le ofera. Nevoile si exigentele consumatorilor sunt intr-o continua schimbare si. facilitati mai mari si mai eficiente. care vizeaza amplificarea potentialului economic al societatii.2 Macromediul de marketing Macromediul firmei reprezinta ansamblul factorilor (variabilelor) incorporabili ce constituie climatul general in care acesta isi desfasoara activitatea. 2. Factorii tehnologici. planurile de marketing sunt mult mai dificil de elaborat.

? In privinta factorilor externi care manifesta o influienta importanta asupra activitatii societatii. In acest caz.limitări în metodele de vânzare sau alegerea unor canale de distribuţie. este evident ca a scazut si volumul vanzarilor – majoritatea cumparatorilor/clientilor fiind deja blocati la plata pentru depasiri de peste 200 de zile. când e vorba de interdicţia de a se vinde unele produse. a blocajului existent in privinta fondurilor ce stau la baza achizitiilor.Este evident ca structura populatiei precum si gradul acestuia de sanatate determina in ultima instanta si cererea de pe piata a materialelelor lemnoase/materialelor de constructii si echipamentelor sanitare. modul de viata al populatiei determina si gradul de sanatate cu efecte asupra volumul de vanzari dintr-o anumita gama de produse –materiale lemnoase /materiale de constructii si echipamente sanitare. cunoscut fiind faptul ca acestea isi platesc obligatiile pe masura ce incaseaza din vanzari. putem spune ca pe primul loc se situeaza cadrul legislativ existent. . Mediul înconjurator socio-cultural Care este repartiţia populaţiei în funcţie de nivelul de pregătire ? Care sunt religiile dominante şi care e intensitatea practicii religioase ? Cum sunt modurile de viaţă. Mediul înconjurator juridic Care sunt principalele reglementări juridice susceptibile de a avea o incidenţă asupra activitaţilor întreprinderii. reglementări de preţ etc. Mediul înconjurator economic Care este ritmul de creştere global şi pe acest tip de activitate? Care e venitul mediu pe locuitor. restricţii în privinţa publicităţii. cadru care isi pune amprenta asupra modului de decontare a facturilor din reteaua societatilor cu acelasi obiect de activitate ca si ADIMET SRL. care sunt tendintele consumul pentru marile categorii de bunuri şi servicii ? Ca urmare a scaderii puterii de cumparare a societatilor care au ca obiect de activitate comercializarea materialelor lemnoase/materialelor de constructii si echipamentelor sanitare din tara.

Opportunities tradus prin ocazii . dar succesul depinde de recunoasterea atat a punctelor tari . Threats tradus prin amenintari reprezinta o combinatie a elementelor externe care provoaca organizatiei o paguba semnificativa in conditiile pastrarii cursului actiunii acesteia. ANALIZA SWOT a firmei SC ADIMET SRL (strenghts. pentru ca in mod constant existentul e inlocuit de nou. puncte slabe.drumuri si poduri. reprezinta acele competente care ii ofera organizatiei avantaje concurentiale in fata unor organizatii similare. caracteristici ale personalului . capabilitate strategica si sitem relational cu alte organizatii. Oportunitatile sunt asociate in general cu aparitia unor noi piete. situatii favorabile sau oportunitatii reprezinta o combinatie a elementelor externe care produc avantaje semnificative organizatiei. 2.Mediul inconjurator tehnologic Este poate cel mai important factor de influienta in acest domeniu. Aceste puncte tari au o forma de manifestare foarte diversificata si poate fi vorba de pozitia geografica. iar amenintarile cu modificari ale mediului inconjurator concurential. worries.3. Inovatiile si tehnologiile aplicate in constructii. noi tehnologii. Studiile manageriale arata ca doar o mica proportie a managerilor isi trateaza slabiciunile organizatiei in mod obiectiv. trebuie sa tina cont de acesta. Ceea ce reprezinta oportunitate pentru organizatie reprezinta o amenintare pentru alta. threats – puncte tari.amenajari interioare si exterioare construirea continua de noi cladiri. . Societatea trebuie sa fie continuu la curent cu noile decoperiri in domeniu.autostrazi creeaza continuu noi piete si noi oportunitati. Weaknesses tradus prin slabiciuni reprezinta acele caracteristici ce genereaza dezavantaje competitionale. cat si a slabiciunilor. opportunities . oportunitati si amenintari) Strenghts tradus prin forta sau putere . Fortele sunt identificate mai usor si sunt utilizate mai rapid .

prin reducerea timpului dintre comanda si livrare. ceea ce înseamnă varietatea de produse găsite sub de lucru deschise si depozitele bine aprovizionate ce le sustin cercetari. descoperiri si inovatii din domeniu consolideaza in timp acelasi acoperiş. . in concordanta cu noile Cresterea continua a bazei tehnico-materiale a societatii Servicii de calitate. inovatie Calitatea ireprosabila a produselor eferite Un personal cu o fluctuatie redusa. • Gama larga de produse si servicvii oferite • • • • Puncte slabe: Lipsa unui cadru juridic constant pe termen lung Lipsa unei activitati de marketing sustinute in cadrul punctului de lucru al societatii Scaderea puterii de cumparare a clientilor De perfectioant activitatea in depozite. de unde si o pregatire profesionala care se Calitatea ireprosabila a produselor eferite totul sub acelaşi acoperis”.preţ competitiv Cresterea pozitiei pe piata Acoperirea din ce in ce mai mare a pietei de desfacere prin consolidarea punctelor Permanenta schimbare a sortimentatiei de produse oferite.Puncte tari: • • • • • • • • • • • Cifra de afaceri in crestere comparativ cu concurenta Raportul calitate .

Organizarea activitatii de marketing in cadrul S. Organizarea activităţii de marketing În întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în optica de marketing.• Relaţia cu furnizorii de materiale lemnoase si materiale de constructii si echipamentelor sanitare nu a determinat obţinerea de condiţii comerciale favorabile societăţii – termene de plată mai lungi. funcţiunea de marketing a întreprinderii a evoluat. de-a lungul anilor “de la o simplă funcţie legată de activitatea de desfacere. financiar-contabilă şi de personal. până la un grup complex de .C ADIMET S. care nu au rezistat in conditiile crizei Cererea pentru produsele ramurii – materialelor lemnoase si materialelor de economico-financiare existente. azi.1. producţie. funcţiunea de marketing era subordonată funcţiunii comerciale. comercială. ca funcţiune de bază a întreprinderii. funcţiunea de marketing joacă un rol de prim rang. formând un sistem integrat. discounturi de la preţurile de listă Printre oportunităţile pieţei se numără: • • Inchiderea unor distribuitori mai mici. devenind o funcţiune de bază a întreprinderii.R. lasand o plaja de clienti de acoperit constructii si echipamentelor sanitare Printre ameninţările mediului se numără: • • Creşterea concurenţei în ramură Normele legale în vigoare III. aflată în relaţii de intercondiţionare reciprocă cu celelalte funcţiuni. funcţiunea de marketing are o poziţie relativ egală cu celelalte: cercetare-dezvoltare.L 3. Daca in trecut. Rezultantă a organizării procesuale. ce se comportă omogen la orice influenţă a mediului ambiant. între ele existând relaţii multiple şi variate zone de interferenţă.

fiind una din formele cele mai adecvate de desfăşurare efectivă şi eficientă a activităţii economice potrivit concepţiei de marketing. . prezentarea produselor şi serviciilor.916). În acest caz.activităţi. promovarea pe piaţă. etc. Funcţiunea de marketing cuprinde activităţi care asigură cea mai mare parte a legăturilor întreprinderii cu exteriorul: • • • • • • • prospectarea pieţii. marketingul este ridicat la nivelul de funcţie a întreprinderii. subordonat direct conducerii.Managementul marketingului. In cazul ADIMET SRL s-a optat pentru constituirea în cadrul structurii organizatorice a societatii a unui compartiment specializat de marketing. Koller . p. în cadrul caruia sunt grupate toate activitaţile de marketing. nici cu celelalte activităţi nelegate de marketing ale firmei” (Ph. distribuţia. Această formulă corespunde celui de-al treilea stadiu din evoluţia organizării de marketing şi poartă denumirea de marketing integrat. asigurarea serviciilor post-vânzare. care nu sunt întotdeauna bine integrate nici între ele. publicitatea. urmărirea comportării produsului în consum.

de dispersia teritorială a activităţilor societatii. in: • • elaborarea strategiilor de marketing. analizând deciziile ce urmează a fi supuse adoptării de către conducere. tactici şi bugete corespunzătoare. de competenţa personalului din cadrul compartimentului de marketing s-au stabilit si atributiile compartiment de marketing. • fundamentarea deciziilor. Activitatea departamentului de marketing in cadrul societatii Obiectul de activitate al societatii il constituie comercializarea. cercetării pentru fundamentarea politicilor de marketing globale şi ale submixurilor de marketing. sau solicitând firme specializate în elaborarea unor astfel de studii sau îmbinând cele două formule. Ele se pot înfăptui de către o grupă de specialişti încadraţi în compartiment la “serviciul de studii”.materialelor de constructii si echipamnetelor sanitare. deci in functie de acest lucru. a programelor de marketing ce cuprind: obiective. în acest caz îndeplinind rolul de coordonator al activităţii tuturor compartimentelor. coordonarea şi controlul îndeplinirii acestora. distribuirea materialelor lemnoase . efectuarea previziunilor de marketing.3. . strategii.2. efectuarea cercetărilor de marketing care vizează conceperea şi exercitarea studiilor de piaţă. apelând şi la specialiştii compartimentului şi la consultantul exterior. de modul ei de organizare.

Finalitatea investigaţiilor o reprezintă anticiparea şi canalizarea viitoarelor reacţii ale purtătorilor cererii pentru o cât mai exactă corelare a ofertei cu cererea. deoarece gama de produse oferite este practic in majoritatea cazurilor aceeasi. societatea trebuie să identifice asteptările clientilor tintă în privinta calitătii serviciilor. ca şi în domeniul cercetăriidezvoltării. fiecare contract sau comanda . si e vorba aici de calitatea serviciilor ce insotesc livrarea de medicamente. Firma vrea să se asigure că clientii vor primi consecvent produse si servicii de calitate superioare la fiecare contact. • raporturi stranse cu celelalte compartimente ale intreprinderii Cercetările referitoare la comportamentul consumatorului privesc dimensiunile acesteia şi relaţiile dintre ele. Cota de retinere a clientilor este poate cea mai bună măsură a calitătii . utilizării sistemelor informaţionale. serviciilor de marketing etc. • atribuţii operaţionale. lundu-se astfel urmatoarele decizii: 1. deci a submixurilor de marketing. relaţii publice. in cadrul ADIMET un răspuns la întrebările apărute la nivel organizaţional în legătură cu căile posibile de dezvoltare a afacerilor. 2. Pornind de la faptul ca unul dintre modurile majore prin care o firmă se poate diferentia este livrarea unei calitati superioare fată de concurentii săi. Piaţa trebuie monitorizată şi periodic realizate studii de marketing . care se poate realiza atât cu personalul compartimentului cât şi cu prestatorii externi. promovare. de execuţie în domeniul politicilor de produs.• comunicaţia cu consumatorul real sau potenţial sub toate formele: publicitate. preţ. Programele de marketing trebuie să vizeze (şi) rezolvarea problemelor clienţilor/consumatorilor sau a altor grupuri de interes. Studierea comportamentului consumatorului joaca un rol extrem de important si a devenit astfel. marchadising.abilitatea unei firme de a-si tine clientii depinde de cât de consecvent le livrează valoare. plasare (distribuţie).

Asadar Mixul de marketing trebuie sa indeplineasca sau sa depaseasca obiectivele organizatiei din perspectiva clientului. si Distributie (Din englezul Placement). Un mix de marketing separat. Managerul trebuie sa cunoasca care sunt dorintele si nevoile clientilor. in functie de structura organizationala a companiei. Elemetele Mixului de marketing sunt cunoscute sub numele de "Cei Patru P". La conceperea acestui mix principalul factor ce trebuie luat in considerare este piata tinta. Mixul de marketing la nivelul societatii Mixul de marketing este un element foarte intalnit in domeniul marketingului. si sa combine aceste elemente pentru a crea strategi si planuri de marketing ce vor satisface clientul. acesta reprezentand principalul element al tacticii de marketing. Faptul ca unul dintre cele patru elemente ale mixului nu a fost conceput corect va rezulta o strategie esuata de marketing. este acela conceput pentru fiecare produs sau pentru fiecare segment de marketing. acestia fiind: Pret. Produs. Promotie. Pentru a indeplini obiectivele de marketing este important ca aceste elemente sa fie luate in considerare. Exista numerosi factori care dicteaza felul in care elemenele mixului de marketing sa fie proportionate. Cei patru P reprezintă punctul de vedere al vânzatorului asupra instrumentelor de marketing de care el dispune pentru influenţarea cumpărătorilor.IV. Din punct de vedere al .

4.sanitare.C. Gama de produse oferita Pe langa produsele care se gasesc in mod constant si normal pe piata. Gama sortimentală a produselor firmei S. fier). Politica de produs ADIMET SRL a incercat sa anticipeze tendinta pietei. sârma. Adezivi si gleturi: Denumire produs:Glet adeziv pentru blocuri de ghips ISOCOL S un produs SEMIN.fiecare instrument de marketing este menit să-i ofere un avantaj în calitatea sa de consumator. Cei 4 P trebuie luati in considerare atunci cand se doreste realizarea unei strategi de marketing sau a unui plan de marketing. plase. in domeniul produselor oferite pe o diversificare sortimentala.R. dorind sa acopere toate domeniile pentru a veni in intampinarea clientilor sai.C. Pe termen lung toate cele 4 varibile ale mixului pot fi modificate. dispune de un depozit modern de materiale de construcţii si distribuie toata gama de adezivi şi gleturi.cumpărătorului. Portofoliul de produse urmareste atragerea de clienti pe termen cat mai lung. societatea ofera in plus produse aflate in distributie exclusiva .. parchet laminat. termice şi de ventilare. insa pe termen scurt este dificil de modificat distributia sau produsul. produse metalurgice (cuie. vopsele. motoutilaje.. tencuieli.L. de unde si numarul mare de producatori cu care societatea are incheiate contracte.R.L. ADIMET S. instalaţii electrice. adimet S. si de aceea s-a axat. Firma S. .1.

cărămizi de ceramica si blocuri de beton celular.Prezentare produs: este un adeziv polistiren utilizat la lipirea si şpăcluirea plăcilor termoizolante de polistiren expandat cât şi pentru realizarea stratului de protecţie cu inserţie de plasa de fibră de sticlă. . sub formă de praf.PLACOFIX MGA. Poate fi de asemenea utilizat ca strat de finisare pe majoritatea substraturilor. De asemenea adecvat pentru a lega diferite materiale de construcţii: plăci de ghips. Produse metalurgice: Denumire produs: Cuie pentru beton. Denumire produs: Adeziv Polistirenului. Este un are in compoziţie răşini Masterfix pentru lipirea adeziv performant care asigură şi a plaselor din fibră de sticla adeziv finit. Denumire produs: Adeziv pentru polistiren . zincat. Prezentare produs: cuie pentru Beton din oţel întărit.Prezentare produs: acest glet pulbere are o formula specială pentru asamblarea şi netezirea blocurilor de ghips pentru uzul în interior. Poate fi folosit atât la lucrările din exterior cât şi la lucrările din interior. care artificiale. Prezentare produs: este un lipirea plăcilor de polistiren pentru tencuieli.

.Denumire produs: Sârmă moale neagră STAS 889. 8 mm.1 mm. Prezentare produs: . . 7. Denumire produs: Plase sudate pentru construcţii.dimensiune panouri: 2000 x 6000 mm Denumire produs: Fier beton. 6 mm.dimensiune vergele: 4 mm. 5 mm. .dimensiune ochi: 100 x x100 mm. OB si PC Prezentare produs: Fier beton ( ob si pc 52) bara sau fasonat la dimensiunile din plan.

. pentru echilibrare.bec halogen G9 40W 230V. Denumire produs: Parchet laminat.strat de stabilizare inferior din melamină. dimensiunile disponibile sunt: 20 x 140/160 x 500/2200 mm 20 x 180/200 x 500/2200 mm 20 x 220 x 500/2200 mm. modelul Denumire produs: Spot 53702-2 ( 2 becuri ). . Prezentare produs: . Instalaţii electrice : (Fibra Lemnoasă de melamină trafic .un strat suport de HDF/ MDF Densitate Inaltă/ Densitate Medie) . Prezentare produs: acest parchet este realizat artizanal în ulei bio-ecologic.Parchet: Denumire produs: Parchet stratificat din esenţe exotice. . Prezentare produs: este format din: . care ofera rezistenţă la . .un strat de suprafată composit de decorativă. stabilizare.dimensiune : 330 x 155 x 80 mm.un strat decorativ care determină parchetului.

Instalaţii: Denumire produs: Instalaţii sanitare. culori şi texturi variate. Denumire produs: Aer condiţionat Airkool G+IHWG012.sifoane pardoseală . Prezentare produs: Seria OK de corpuri de iluminat decorative cuprinde aplice de perete sau tavan în forme.Denumire produs: Corpuri de iluminat decorative Seria OK.000 .Tip aparat Split . .vas WC.robineţi colţari de trecere.coloane de apă rece/calda.Capacitate (BTU/h) 12. . .robineţi de trecere. .Tehnologie inverter Nu . Prezentare produs: . Prezentare produs: .lavoare. .

Putere max.Incălzire 12.Dimensiuni (mm) Unitate interioara: 824 x 180 x 292 .cu senzor la unitatea exterioara .Răcire 12.Funcţie de protecţie automata a compresorului la inversarea de ciclu .Funcţie de auto-dezgheţare la funcţionarea în modul încălzire.Agent de răcire R407C . absorbită la încălzire (W) 1160 .Selectare automată şi manuală a directiei jetului de aer .Unitate exterioara: 677 x 282 x 540 Denumire produs:Centrală termică de perete NIKE Star 23 kW.Debit de aer (m3/h) 510 .000 BTU/h .Telecomanda Da . .000 BTU/h .Funcţii speciale Functie de auto-diagnosticare .. Prezentare produs: design-ul modern şi elegant îi permite integrarea facilă în interiorul oricărei încăperi indiferent de amenajarea acesteia. Motoutilaje: Denumire produs: Motoferăstrău 490 S. absorbită la răcire (W) 1270 . Dimensiunile compacte (profunzime de numai 25 cm) şi greutatea redusă permit instalarea cu uşurinţă în toate ambientele.Putere max.Control automat al ventilatiei in functie de modul de operare .

volum iarbă 65 L. aprindere electronică / magnetou. .model lanţ 0. . foarte rezistente şi stabile. prezintă o excelentă aplicabilitate pe o gamă largă de suporturi.aprindere electronică. sistem aruncare laterală pentru ierburi înalte. 6 cp. .325. Prezentare produs: se utilizează la finisarea decorativă şi de protecţie a pereţilor exteriori sau interiori pe . peliculele sunt dure. Prezentare produs: se utilizează la finisarea decorativă şi de protecţie a pereţilor exteriori pe tencuieli de var şi ciment sau pe termosisteme.motor în 2 timpi. Tencuieli: Tencuieli Denumire produs: Tencuială de cuarţ colorat. Denumire produs: Tencuială decorativă structurată.lungime şină 40 cm. deplasare autopropulsie. Denumire produs: Maşină de tuns gazon Rx8 Prezentare produs: motor in 4 timpi. Peliculele sunt rezistente la apă şi permeabile la vaporii de apă.Prezentare produs: . lăţime de lucru 20 inch. înălţime de lucru 5 poziţii. aderă foarte bine la suportul pregătit corespunzător.

Prezentare produs: Vopseaua lavabilă este un produs profesional. oferă posibilitate de colorare si nuanţare diversă. periat. radiaţii. cu proprietăţi generale superioare şi efect de autocurăţare. pentru finisarea tencuielilor exterioare. prezintă o excelentă aplicabilitate. Vopsele: Denumire produs: Vopsea decorativă structurată. periat de finete medie.tencuieli de var şi ciment sau pe termosisteme. aderă foarte bine la suportul pregătit corespunzător. Conferă protecţie ridicată a suportului la factorii de mediu (umiditate. aderă foarte bine la suportul pregătit corespunzător. Conferă protecţie ridicată a suportului la factorii de mediu (umiditate. temperatură). Prezentare produs: se utilizează la finisarea decorativa şi de protecţie a pereţilor exteriori pe tencuieli de var şi ciment sau pe termosisteme. Denumire produs: Vopsea lavabilă. permite obţinerera unor finisări cu aspect specific: striat. se poate utiliza şi la interior. colorabilă cu pigmenţi rezistenţi la UV. prezintă o excelentă aplicabilitate. formează pelicule rezistente la apă şi permeabile la vaporii de apă.2 Politica de preţ Conceptul de preţ . formează pelicule rezistente la apă şi permeabile la vaporii de apă. pe bază de silicat de potasiu. permite obţinerera unor finisări cu aspect specific: striat. 4. radiaţii. oferă posibilitate de colorare si nuanţare diversă. temperatură).

Din perspectiva unei întreprinderi. sau: Profitul= (Preţ unitar x cantitatea vândută) – Costuri totale. 2. obiectivele de preţuri se înscriu în misiunea generală a organizaţiei. fie firme specializate care deţin şi pot justifica la maxim avantajul competitiv. 1. preţul constituie: • un mijloc de măsură a gradului de valorificare a resurselor întreprinderii. În cazul corporaţiilor transnaţionale. 3. Formule de calcul: Profitul= Venituri totale – Costuri totale.întreprinderile care îşi pot permite să folosească preţurile în acest scop sunt fie firme mari.foarte multe firme fixează anumite niveluri de preţuri pentru a menţine sau a creşte cota de piaţă. • un instrument de recuperare a cheltuielilor efectuate şi de cuantificare a profitului încorporat în valoarea produsului. Obiectivele politicii de preţ Obiectivele în domeniul preţurilor sunt numeroase şi descriu în linii generale ceea ce o firmă doreşte să realizeze prin intermediul politicii de preţuri.stabilirea unor niveluri de preţuri pentru a obţine o anumită rată a veniturilor din investiţii este un obiectiv strâns legat de cel al profitului. Optimizarea fluxurilor financiare .identificarea costurilor şi a nivelurilor de preţ care vor permite maximizarea profitului. 5. 4. El constituie rezultatul confruntării intereselor economice ale purtătorilor cererii şi a ofertei. Maximizarea cifrei de afaceri sau a cotei de piaţă . sub influenţa producţiei şi a pieţei. lidere de piaţă – prin promovarea unui produs superior calitativ. Maximizarea profitului . iar obiectivele prezentate în continuare pot fi restrânse în trei mari categorii: obiective axate pe profit. obiective axate pe volumul desfacerilor şi obiective axate pe concurenţă. . Maximizarea veniturilor din investiţii . incluzând un adaos comercial din care o parte reprezintă profitul vânzătorului. Contracararea concurenţei .Definiţie: Preţul reprezintă valoarea de schimb pentru produsele sau serviciile oferite şi cuprinde costurile de producţie şi de vânzare.firmele îşi stabilesc preţurile astfel încât să-şi recupereze banii investiţi cât mai repede posibil. • un barometru al capacităţii întreprinderii de adaptare la cerinţele mediului şi de influenţare a acestuia.

 Costurile .atunci când vine vorba de preţuri.  Aşteptările distribuitorilor . • funcţia de stimulare a producătorilor.  Influenţe asupra mixului de marketing . Deciziile de preţ pot influenţa la rândul lor deciziile legate de produs.este un obiectiv fundamental şi constă în ajustarea nivelurilor de preţuri astfel încât vânzările firmei să poată acoperi cheltuielile. Prin influenţa lor asupra veniturilor. la fel de importantă atât pentru producători cât şi pentru consumatori. Factorii care influenţează deciziile de preţ  Obiectivele de marketing . • funcţia de recuperare a costurilor şi de distribuire a veniturilor prin care preţurile asigură recuperarea sau compensarea cheltuielilor şi obţinerea unui anumit profit. determină o firmă să fixeze preţurile produselor sub nivelul practicat de firmele concurente care oferă produse de o calitate similară. maximizarea volumului vânzărilor sau a dezvoltării firmei. Prin intermediul acestei funcţii capătă expresie bănească indicatorii ce caracterizează activitatea economico-socială a unei ţări. Supravieţuirea . distribuţie sau promovare. un producător ia în considerare ceea ce aşteaptă distribuitorii.  Obiectivele de preţuri . Alte obiective sunt pătrunderea pe noi pieţe.un obiectiv cum este câştigarea unei cote cât mai mari de piaţă. preţurile reprezintă o componentă motivaţională. pentru a se alinia la preţurile concurenţei.toate variabilele mixului de marketing sunt strâns legate între ele. Funcţiile preţului Rolul esenţial al preţurilor în cadrul mecanismelor economice este reliefat prin funcţiile acestora şi anume: • funcţia de calcul şi de măsurare a cheltuielilor şi a rezultatelor. pentru a genera cash flow sau chiar creşterea cotei de piaţă dar pe termen lung nu poate supravieţui. Aceştia aşteaptă cu siguranţă să obţină un .6.agenţii economici stabilesc acele preţuri care sunt în concordanţă cu ţelurile şi misiunea organizaţiei.o firmă poate vinde temporar produse sub costurile de producţie.

respectiv transportarea. Unii autori structurează procesul de distribuţie pe trei componente mai cuprinzătoare decât cele enuntate mai sus: •traseul (ruta) pe care îl parcurge produsul pe piată.). conditionarea. concesiune.Reacţia cumpărătorilor se referă la preţuri – ca factor hotărâtor în decizia de achiziţionare a unor produse.un agent comercial va fi întotdeauna informat asupra preţurilor concurenţei astfel încât să-şi poată ajusta propriile preţuri în mod corespunzător. manipularea.Din definiţiile prezentate.. Principalele funcţii ale procesului de distribuţie sunt: •schimbarea proprietăţii asupra produsului prin intermediul vânzării-cumpărării. Mărimea acestui profit depinde de ceea ce intermediarii ar putea obţine dacă ar distribui produsele concurenţei.profit pentru serviciile pe care le oferă. conditionează si desăvârşesc acest traseu (vânzare cumpărare. precum şi satisfacţia deţinerii produsului după cumpărare.  Nivelurile de preţuri ale concurenţei .  Percepţia şi reacţia clienţilor asupra preţurilor . 4. •deplasarea produsului. consignaţie etc. respectiv a tarifelor concurenţei poate reprezenta o strategie esenţială pentru supravieţuire.3 Politica de distributie Cuprinde totalitatea deciziilor care se referă la o asigurare a treptelor de desfacere subordonate cu performanţele întreprinderii. stocarea. •lanţul proceselor operative la care sunt supuse mărfurile în drumul lor de la producător la utilizator (consumator). Conceptul de distribuţie poate fi definit drept totalitatea activităţilor economice si organizatorice pentru dirijarea şi transmiterea fluxului de mărfuri şi servicii de la producător la consumator. •alegerea si utilizarea canalelor de distribuţie. gradul în care aceste preţuri determină o creştere a satisfacţiei cumpărării. ambalarea etc. astfel. se observă că între producător şi consumator . pentru foarte multe companii adoptarea preţurilor. •ansamblul operaţiunilor economice ce însoţesc.

în realitate în procesul de distribuţie fiind generate mai multe fluxuri economice şi anume: •fluxul tranzacţiilor (al negocierilor) . asigurarea loialitaţii consumatorilor. •fluxul promoţional . asumarea riscurilor. livrare si vînzare a produselor de la producător pînă la consumator/utilizator final. pe lânga fluxul produsului trebuie să ia în seamă şi celelalte fluxuri care îl însoţesc simultan sau paralel. fizică a produsului de la producător la consumator. în cantitatea solicitată si într-o anumită formă de ambalare si prezentare. •fluxul produsului .Reţeaua se caracterizează prin grad de acoperire (spaţiul geografic pe care îl acoperă) si prin densitate (numărul de canale de distribuţie pe care le include). adică din momentul încheierii procesului de producţie. există trei opţiuni strategice:distribuţia exclusivă distribuţia selectivă. Tot în aceasta fază se stabilesc si responsabilitaţile participanţilor la procesul de distribuţie. profituri. În general. •fluxul informaţional . modalitate de menţinere sub control a conflictelor este de a încerca o armonizare a obiectivelor . Intr-o reţea de distribuţie pot apărea conflicte ce pot fi determinate de Cea mai simplă numeroşi factori (preţuri. intermediari.cuprinde tratativele desfăşurate între partenerii actului de schimb (producători.nu circula doar produsul.distribuţia intensiva. accesul la canalul de distribuţie.cuprinde acţiunile (mesajele) producătorilor si intermediarilor prin care acestia încearcă să informeze piaţa de existenţa unui produs. astfel încât atunci cândproducătorul se hotărăşte asupra unei anumite modalitaţi de distribuţie. când produsul este livrat şi până la cumpărarea acestuia de către consumatori. controlul asupra canalului) diferiţilor membrii ai unui canal de distribuţie. cât şi pe circuitul invers. O reţea de distribuţie reprezintă totalitatea componentelor care participă la acţiunile de depozitare stocare.priveşte vehicularea tuturor informaţiilor necesare procesului de distribuţie. utilizatori finali) prin care producătorul se angajază să producă şi să livreze distribuitorilor pro produsele solicitate de consumatori. Toate aceste fluxuri se desfăşoara într-o strânsa interdependenţa. asigurarea exclusivităţii.constă în deplasarea efectivă. Strategii de distribuţie După luarea în considerare a acestor factori generali precum şi a altor factori specifici fiecărei situaţii în parte specialiştii de marketing sunt pregătiţi să dezvolte o strategie de distribuţie care să duca la atingerea obiectivelor planificate. transport. atât pe ruta producător-intermediari -consumatori.

in conditiile in care marfa este achizitionata en gros. DISTRIBUTIE . Cluj-Napoca. certificatul de calitate a marfii ( document emis de catre unitatea producatoare prin care atesta calitatea care a stat la baza fabricatiei unui produs potrivit standardelor legale). document de transport ( avand in vedere ca societatea asigura transportul gratuit pana la sediul clientului). aviz de insotire a marfii (documentul ce insoteste marfurile pe timpul transportului. La client: • • • • • se semneaza de primire factura fiscala. Achitarea marfii: • • cu bon fiscal. Suceava si Timisoara. Oradea. situate in principalele orase din Romania: Bucuresti. cu chitanta.Iasi. se semneaza documentul de transport pentru insusirea serviciului de transport. Brasov. bon fiscal . daca factura de livrare este intocmita ulterior). se semneaza de primire certificatul de calitate a marfii.Filiale ADIMET SRL Circuitul documentelor La societate se emite : • • • • • • factura fiscală (document cu regim special care atesta transferul proprietatii unui bun catre o persoana juridica). se inmaneaza chitanta sau bonul fiscal.daca marfa se achita. . chitanta .daca marfa este achizitionata en detail. se semneaza de primire avizul de insotire a marfii.ADIMET SRL opereaza in acest moment la nivel national prin aceste 5 centre logistice. iar in acest caz emiterea facturii nu mai este obligatorie).

4. Apare o data la 2 luni. Reprezinta un suport media de comunicare intre companiile producatoare/importatoare de produse de acest gen si firmele de constructii. directionata catre persoanele care iau decizia de cumparare a materialelor lemnoase. La cumparare: • • pe intermediari – societati de distributie.materialelor de constructii si echipamentelor sanitare. alte obiective sociale).E.C. pe producatori directi.reclame la produse –materiale lemnoase . Catalogul cuprinde: .materiale de constructii si echipamente sanitare .noutati si informatii din piata constuctiilor . Politica de promovare Gama de produse variata este prezentata sistematic clientilor de catre societate cu ajutorul unui catalog de produse. disponibil si on-line. Este o publicatie gratuita.4. intr-un tiraj de 1000 exemplare. gradinite. prin compensare – cu proces verbal de compensare Strategii urmarite: La vanzare: • • • firme de constructii. in toata tara. cu C.gama de produse din portofoliul ADIMET SRL .oferte speciale si campanii . Aria de distributie: se distribuie gratuit in mai multe locuri/firme de constructii. pe primarii (scoli. pe unitati de cult. magazine ce vand materiale de constructii.• • • cu bilet la ordin.

promovarea firmei şi a produselor. . Ca în orice altă afacere. Gama sortimentală. stabilirea modalităţilor de distribuţie şi vânzare. eficienţa în condiţiile în care mediul ambiant devine tot mai complex şi mai dinamic. .harta de acoperire ADIMET cu informatii utile – adrese si numere de telefon Catalogul ofera urmatoarele posibilitati firmelor producatoare/importatoare : .. efortul şi energia depuse. concursuri cu premii.advertoriale Concluzii Elementele de baza pentru succesul unei afaceri sunt: adaptarea produselor şi serviciilor la nevoile consumatorilor. elaborarea politicilor de preţuri şi tarife. . volumul caştigurilor va depinde de timpul. . reţeaua de distribuţie. evidenţierea avantajului competiţional (elementul de diferenţiere fată de concurenţă). identificarea pieţei-ţintă şi a clienţilor potenţiali.prezentare de produse noi. elaborarea unui plan strategic. dar şi raţionalitatea. atât pe termen scurt cât şi pe termen lung care să-i asigure subzistenţa.mostre de produs.campanii promotionale. sunt foarte importante pentru fiecare firma deoarece nimeni nu îşi permite să activeze fară a avea o perspectivă clară.publicitate pentru companie sau pentru portofoliul de produse. .

1996 2. Economica 1989 Paris. vol. Bucuresti.ro .“Bazele marketingului” – Bucuresti 1994 4. Jolibert. 2004 9. Balaure Virgil (coordonator) – Marketing.Bibliografie 1. 3. 2003 8. Marketing.L.ro www. A.Catoiu Iacob.“Etape si instrumente ale marketingului direct” (studiu) .2009 6. teorie si practica. Ed Teora Bucuresti. Bucuresti. Bucuresti. Ed Fundatiei Romania de Maine.spiruharet. Kotler Philip –Managementul marketingului. Dubois. I Ed.ro www. Kotler Philip –Principiile marketingului. (coordonator) – Cercetari de marketing –tratat. Ed Uranus. 2008 7.editia a II-a. Bucuresti. P. Popescu Ioana Cecilia – Comunicare in marketing. Materiale furnizate de societatea ADIMET SRL. Ed Uranus. Stefanescu . tradusa în limba româna si editata sub egida Univ.markmedia.Stiinte Agricole din Cluj-Napoca 1992 5. 2006 www. P. Ed Teora Bucuresti. Adriana Zait . editia a II-a. Ed Uranus. 1997 10.basicmarketing. Pistol Gheorghe –Marketing.

www.marketingpenet.ro .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->