PANTUN UCAPAN ALU-ALUAN Bukan rumput sebarang rumpun, Rumput penghias tepi halaman; Bukan jemput sebarang

jemput, Jemput memohon kata aluan. Duduk sekawan gadis jelita, Buat santapan untuk pahlawan; Tampillah tuan kami meminta, Madah ucapan kata aluan. Sudilah tuan jalan berlapan, Jalan berlapan di malam kelam; Sudilah tuan beri ucapan, Kata aluan pemanis kalam. Emas tempawan buatmu puteri, Busana indah buat rupawan; Sudilah tuan tampilkan diri, Bersama madah kata aluan. PANTUN JEMPUTAN UCAPAN Terbang di awan burung jentayu, Di atas papan batang selisih; Tampillah tuan kami merayu, Bersama ucapan pengikat kasih. Besar langit di tepi busut, Besar tak muat di dalam peti; Besar hajat kami menjemput, Besar niat di dalam hati. Duduk sekawan si burung unta, Tepi keramat di waktu malam; Pada mu tuan kami meminta, Kata azimat penutup kalam. Terbang di awan burung jentayu, Kerana penat gugur ke bumi; Tampillah tuan kami merayu, Bersama amanat bekalan kami. Pergi ke kota beli selasih, Sayang si dara buat halwa;

Madah dihulur sembah diberi. Dilain masa bersua lagi. Kata perasmi hajatnya kami. Keluk tumbuh pohon kuini. Sulamkan mesra satukan jiwa. Bersama ucapan kata perasmi.Berilah kata simpulan kasih. Duhai pahlawan ksatria pertiwi. Nan elok bawalah balik. Jangan tertawan alpa duniawi. Jemari disusun maaf dipinta. Jangan patahkan batang jerami. Tampillah tuan kami merayu. Baliklah tuan membawa ilmu. Girangnya rasa si anak dara. Kepada tuan sembah diberi. . Bunga dedap di atas para. Pohon berangan tempat bertemu. Daun semulur di pekan sari. Di atas dahan burung tempua. Binalah bangsa bangunkan negara. PANTUN UCAPAN PERASMIAN Terbang di awan burung jentayu. Anak dusun pasang pelita. Kalau tersilap tutur bicara. Mohon rasmikan majlis kami. Di atas papan batang jerami. Batang jerami rebah ke bumi. Hanya indah serupa mimpi. Kalau tuan pikat kenari. PANTUN DI AKHIR MAJLIS Banyak keluk ke penarik. Hulurkan madah kata perasmi. Nan tak elok tinggallah di sini. Salam perpisahan untuk semua. Melihat rusa tepi perigi.

Dari Rokan ke Indragiri. Dari Kedah ke pekan sari. Esok kita bersua lagi. Kemaafan jua kami pohonkan. Jatuh ditimpa buah berangan. Di lain masa bersua lagi. . Selesai sudah tugas diberi. Baliklah tuan rehatkan diri. Andai kata tersilap bicara. Membawa tinta ke Kuala Linggi.Bunga seroja di atas para. Beli suasa di Kota Tinggi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful