Comunicació de Risc i Crisi Treball final

Maria Buyé · Sònia Ferrer · Anna Garcia 27 Abril 2011

Cas Mattel. Memòria
1. Integrants del grup Maria Buyé: mariabuye@hotmail.com Sònia Ferrer: soniaferrer_06@hotmail.com Anna Garcia: annagarciamas@hotmail.com 2. Breu descripció de la crisi El 2 d’agost del 2007 Mattel anunciava la retirada d’1 milió de joguines del mercat a causa d’un excés de plom a la pintura que resultava tòxic. Les joguines es fabricaven a Lida Lee Deer, una empresa xinesa (el seu director s’acabaria suïcidant) i s’havien venut als EUA entre el maig i el juliol del 2007; només un exemplar va arribar a Espanya. Dues setmanes després es retiraven 18,2 milions més de joguines a causa de pintura contaminada (altra vegada) i de la presència d’imans mal subjectats. Això va significar 500.000 exemplars defectuosos venuts a Espanya. I dues setmanes després, es retiraven 800.000 exemplars més. Un total de més de 20 milions d’exemplars retirats del mercat, que van fer perdre la credibilitat al mercat i a la producció xinesa, així com als controls de qualitat nord-americans. El govern xinès, però, va declarar que del total dels productes retirats, momés un 15% es debia a errades seves, la resta era culpa del disseny de Mattel. L’empresa va assolir la responsabilitat i el 21 de setembre del 2007, Thomas Debrowski, vicepreseident de Mattel, es va disculpar davant del poble xinès i a les famílies que havien adquirit productes contaminats. Mattel va guanyar el premi al Mal Producte 2008 per la federació Consumers International. Estats Units va obrir una investigació contra Mattel per averiguar si s’havia ocultat informació, i Europa va millorar els controls de qualitat. Espanya es va mantenir al marge amb l’argument de que no havia rebut demandes de famílies i perquè Mattel ja se n’havia responsabilitzat totalment.

3. L’organització: primeres dades Mattel va néixer com a empresa dedicada a vendre marcs de fusta a la dècada del 1950. En veure el potencial de la fabricació de peces de fusta per cases de nines van canviar el negoci a la manufactura de joguines l’any 1959. L’èxit de l’empresa prové del llançament del producte Barbie, una nina de plàstic que es va fer famosa internacionalment i que encara se segueix fabricant. Al llarg dels anys ha anat creixent amb nous productes estrella (Hot Wheels i He-Man) i gràcies a la compra d’altres empreses del sector com Fisher Price i Tyco. Mattel té acords amb empreses d’oci per a nens, entre elles Disney, Barrio Sésamo i Nickelodeon i té els drets de producció de línies de productes de merchandising (Harry Potter). L’empresa ha apostat des d’un inici per projectar confiança envers els nens i la comunitat fet pel qual va crear la Mattel’s Children Foundation. L’any 1997 va ser la primera organització a elaborar un marc laboral amb uns estandards sota els quals treballar a nivell global, anomenats els Global Manufacturing Principles. Després d’invertir 25 milions de dòlars anuals a l’hospital UCLA children hospital aquest va passar l’any 1998 a denominar-se Mattel Children’s Hospital at UCLA. Malgrat els esforços per ser una organització preocupada per l’entorn i amb vocació socialment responsable Mattel ha destacat per mentir a la premsa sobre el seu creixement econòmic i per a robar idees de la competència.

4. Mapa de públics: primera aproximació

INTERNS: - Treballadors o Treballadors de l’activitat de l’empresa o Gestió i administració o Distribució interna o Treballadors temporals o Caps de departament

Comunicació de Risc i Crisi Treball final Maria Buyé · Sònia Ferrer · Anna Garcia 27 Abril 2011 o o - Líders d’opinió Prescriptors RRHH President Equip directiu Socis i accionistes Ex treballadors Contractació de serveis o Neteja o Seguretat EXTERNS . escoles.Consumidors .Clients: o Actuals o Potencials .Competència: o Directa o Indirecta 5.Serveis d’emergència .Proveïdors: o Material o Serveis ..Grups activistes: o Ecologistes o En defensa dels drets dels nens o Etc . Va acusar al seu rival Mattel Inc.Prescriptors (externs a l’organització: sèries/programes de TV.Grups de pressió: o Sindicats o Patronals o Organitzacións polítiques . . D’espiar a les companyies de joguines durant 15 anys i per robar detalls secrets de més de 50 productes.Mitjans de Comunicació .) ..Famílies dels treballadors . -Llista d’almenys 15 productes retirats del mercat per no complir les característiques mínimes demanades per a productes dirigits a infants o que podien posar en perill la salut pública. Altres crisis de l’empresa o del sector Any 2010.Opinió Pública . Entertainment Inc.Associacions del sector .Administració Pública .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful