2001 KPSS Genel Kültür Soru ve Cevapları 1.. I. Asar Vergisi’nin kaldirilmasi II.

Dogru Anadolu ‘da muhtaç çiftçilere toprak dagitimina dair kanunun kabul edilmesi. III. Ziraat Bankasinin kurulmasi. Köylüyü rahatlatmak ve üretimi artirmak amacinda olan yukaridaki gelismelerden hangileri, Atatürk Dönemi’nde gerçeklestirilmistir? A. Yalniz I B. Yalniz II C. Yalniz III D. I ve II E. II ve III 2. Türk ordusunun, Sakarya Nehri’nin dogusuna çekilmesi, asagidakilerden hangisinde olmustur? A. II. Inönü Savasi B. I. Inönü Savasi C. Sakarya Savasi D. Çerkez Etem Ayaklanmasi E. Kütahya-Eskisehir Savaslari 3. 1933 yilinda kabul edilen Birinci Bes Yillik Sanayi Plani basariyla sonuçlandirilmis ve Türk Sanayisi ilerleme yoluna girmistir. Ancak Ikinci Bes Yillik Sanayi Plani istenilen sekilde uygulanamamistir. Ikinci Bes Yillik Sanayi Plani’nin uygulanmasinda asagidakilerden hangisi etkili olmustur? A. Dünyada büyük bir ekonomik bunalimin yasanmaya baslamasi B. II. Dünya Savasi’nin çikmasi C. Özel girisimcilerin sayica az olmasi D. Tesvik-i Sanayi Kanunu’nun E. Devletçilik ilkesinin uygulanmaya baslamasi 4. I. Musul ve yöresinde yasayan Türklerin korunmasi II. Musul petrollerinden Irak’a kalan gelirin 25 yil süreyle %10 unun Türkiye’ye verilmesi III. Musul’un Irak’a birakilmasi 5 Haziran 1926 tarihinde Ingilizlerle yapilan Ankara Antlasmasi’nda yukaridaki maddelerden hangileri yer almaz? A. Yalniz I B. Yalniz II C. Yalniz III D. I ve II E. II ve III 5. I. Bitki ve hayvan figürleri II. Geometrik sekiller III. Insan figürleri Anadolu Selçuklulari Dönemi’nin süsleme sanatinda yukaridakilerden hangileri kullanilmistir? A. Yalniz I B. Yalniz II C. Yalniz III D. I ve II E. II ve III 6. Fatih Sultan Mehmet’ten sonra, hangi padisah halka, Osmanli Devleti’nin vatandaslar arasinda din ve mezhep ayriligi gözetilemeyecegi teminatini vermistir? A. II. Mahmut B. V. Murat C. I. Abdülhamit D. III. Selim

E. Abdülaziz 7. I. Kars, Sarikamis, Kagizman, Kulp ve Igdir’in yeniden Türk topraklarina katilmasi II. Batum’un Gürcistan’a birakilmasi II. Batum’un Gürcistan’a birakilmasi III. Kafkas petrollerinin isletilmesi Yukaridakilerden hangileri, Gümrü Antlasmasi’nin kapsamindadir? A. Yalniz I B. Yalniz II C. Yalniz III D. I ve II E. II ve III 8. Osmanli Devleti’nin ünlü sanatçilarindan biri olan Levni, sanat dallarindan hangisinde yaptigi çalismalarla taninmistir? A. Minyatür B. Çini C. Müzik D. Hat E. Mimari 9. Konya’da bulunan; I. Ince Minareli Medresesi II. Karatay Medresesi III. Sirçali Medrese Türk sanatinin hangi dönemine aittir? A. Osmanlilar B. Büyük Selçuklular C. Anadolu Selçuklulari D. Anadolu Beylikleri E. Memlükler 10. Osmanli Devleti’nde, I. Tanzimat Fermani’nin ilani II. Islahat Fermani’nin ilani III. 31 Mart Olayi’nin bastirilmasi Gelismelerden hangileri, mevcut bir tepkidir? A. Yalniz I B. Yalniz III C. I ve II D. II ve III E. I, II ve III 11. I. Duvar resmi II. Dokuma III. Mimari Uygurlarin yukaridaki sanat alanlarinin hangilerinde etkinlik göstermeleri, onlarin yerlesik hayata geçtiklerine bir kanit sayilabilir? A. Yalniz I B. Yalniz III C. I ve II D. II ve III E. I, II ve III 12. Osmanli Devleti’ne parlamento kavrami asagidakilerden hangisiyle girmistir? A. Divan-i Hümayun B. Kanunname-i Al-i Osman C. Saltanat Surasi D. Kanun-i Esasi E. Vilayet Nizamnamesi

13. Osmanli Devleti’nde, I.Yöneticiler II. Hanedan üyeleri III. Azinliklar Gruplarindan hangileri Cizye Vergisi ödemekle yükümlüydü? A. Yalniz I B. Yalniz III C. I ve II D. II ve III E. I, II ve III 14. I. Alasehir Kongresi II. Afyon Kongresi III. Erzurum Kongresi Yukaridaki kongrelerden hangisinde, Manda ve Himayenin reddi karari alinmistir? A. I ve II B. I ve III C. II ve IV D. I, III ve IV E. II, III ve IV 15. Osmanlilar’da I. Ferman II. Fetva III. Berat Belgelerinden hangileri padisah tarafindan verilirdi? A. Yalniz I B. Yalniz II C. Yalniz III D. I ve III E. I, II ve III 16. Türkiye, Fener Rum Patrikhanesi’nin Istanbul’dan çikartilmasi istegini asagidakilerden hangisiyle ilgili görüsmelerde dile getirilmistir? A. Lozan Antlasmasi B. Ankara Antlasmasi C. Mudanya Antlasmasi D. Atina Antlasmasi E. Istanbul Antlasmasi 17. I. Dogu Trakya II. Istanbul III. Bogazlar IV. Bati Trakya Mudanya görüsmelerinde yukaridakilerden hangileriyle ilgili olarak bir karar alinmamistir? A. Yalniz I B. Yalniz II C. Yalniz III D. I ve III E. I, II ve III 18. Cumhuriyet Dönemi’nde erkegin aile kurumuyla ilgili ayricaliklari büyük ölçüde asagidakilerden hangisiyle kaldirilmistir? A. Laiklik ilkesinin Anayasa güvencesine alinmasi B. Türkiye’nin milletler Cemiyeti’ne üye olmasi C. Medeni Kanunun kabul edilmesi D. Italyan Ceza kanunu’nun kabul edilmesi E. Çok artili demokratik hayata geçirilmesi

19. Asagidakilerden hangisi, Millet Mekteplerinin amaçlarindan biridir? A. Basilan kitap sayisini artirmak, B. Okuma ve yazmada kolaylik saglamak C. Egitim ve ögretimi birlestirmek D. Okuma yazma oranini artirmak E. Yüksek okul sayisini artirmak 20. Terakkiperver Cumhuriyet Firkasi, asagidaki ilkelerden hangisini kötüye kullanarak Seyh Sait Ayaklanmasi’nda ortam hazirlamistir? A. Halkçilik B. Devletçilik C. Milliyetçilik D. Inkilapçilik E. Laiklik 21. Anlasma Devletleri Anadolu’yu asagidakilerden hangisine dayanarak isgal etmislerdir? A. Londra Antlasmasi B. Sevr Antlasmasi C. Paris Antlasmasi D. Berlin Antlasmasi E. Mondros Antlasmasi 22. I. Agirlik ve ölçü birimlerinin degistirilmesi II. Miladi takvimin kabul edilmesi III. Medreselerin kapatilmasi Yukaridaki inkilaplarin hangileri, inkilabin ilgili oldugu alanda birlik saglamak amaciyla yapilmistir? A. Yalniz I B. Yalniz II C. Yalniz III D. I ve III E. I, II ve III 23. I. Saltanatin kaldirilmasi II. Halifeligin kaldirilmasi III. Yeni Türk harflerinin kabul edilmesi Inkilaplarin gerçeklestirilmesi sirasi asagidakilerden hangisinde dogru olarak verilmistir? A. I, II ve III B. I, III ve II C. II, I ve III D. II, III ve I E. III, II ve I 24. Türk denizlerinde gemi isletme hakkinin yalniz Türkiye’ye ait olmasi asagidakilerden hangisiyle saglanmistir. A. Tesvik-i Sanayi Kanunu B. Kabotaj Kanunu C. Lozan Antlasmasi D. Birinci Bes Yillik Sanayi Plani E. Birinci Izmir Iktisat Kongresi 25. Türkiye’nin komsulariyla ve Dünya devletleriyle barisçil bir politika izledigini gösteren asagidaki gelismelerden hangisi Atatürk döneminde gerçeklesmemistir? A. Balkan Atlanti’nin imzalanmasi B. Milletler Cemiyeti’ne üye olunmasi C. Italya’nin Habesistan’a saldirmasina tepki gösterilmesi D. Sadabat Pakti’nin imzalanmasi

E. Hatay’in anavatana katilmasi 26. Asagidakilerden hangisinin gerçeklestirilmesi digerlerini zorunlu hale getirmistir? A. Tekke ve türbelerin kapatilmasi B. Medreselerin kapatilmasi C. Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabul edilmesi D. Ser’iye ve Evkaf Bakanligi’nin kaldirilmasi E. Yabanci okullarin Türkiye Cumhuriyeti müfettislerinin denetiminde olmasi 27. Atatürk’ün istegiyle kurulmus olan Serbest Cumhuriyet Firkasi’nin kapatilma nedeni asagidakilerden hangisidir? A. Partide liberal ekonomi sisteminin benimsenmemesi B. Gerici çevrelerin partiye girmeleri C. Dünyada ekonomik bir bunalim yasanmasi D. Bursa’da ezanin Türkçe okunmasina karsi olaylarin çikmasi E. Laikligin Anayasa güvencesine alinmasi 28. Atatürk’ün “Hayatta En hakiki mürsit ilimdir” (Hayatta en gerçek yol gösterici bilimdir) sözü asagidaki ilkelerden en çok hangisiyle iliskilidir? A. Halkçilik B. Laiklik C. Cumhuriyetçilik D. Inkilapçilik E. Devletçilik 29. I. Halkevleri II. Millet Mektepleri III. Köy Enstitüleri Yukaridakilerden hangileri, Atatürk Dönemi’nde kurulmustur? A. Yalniz I B. Yalniz II C. Yalniz III D. I ve II E. I, II ve III 30. Cumhuriyet’in ilk yillarinda, asagidaki alanlardan hanisine ekonomik kalkinmada öncelik verilmemistir? A. Tarim B. Ticaret C. Sanayi D. Ulastirma E. Turizm 31. Yukarida verilen haritada taranmis platolarin hangisinde yaz mevsimi sicak ve kurak geçmez? A. Haymana B. Gaziantep C. Erzurum-Kars D. Obruk E. Bozok 32. Asagidaki bes bölgemizden hangisinde yaz aylarinda cografi konum dikkate alindiginda buharlasma en fazla olur? A. Güneydogu Anadolu B. Ege C. Dogu Anadolu D. Karadeniz

E. Marmara 33. Yurdumuzda denize kiyisi olan bölgelerimizin ortak özelligi hangisidir? A. Daglarin kiyiya paralel uzanmasi B. Kiyi kesiminde nüfusun iç kesimden fazla olmasi C. Tarim gelirinin endüstri gelirinden fazla olmasi D. Halkin temel geçim kaynaginin balikçilik olmasi E. Kiyi boyunca genis kumsallarin bulunmasi 34. Yurdumuzda 12 binden fazla bitki çesidine rastlanmaktadir: yosun, at, agaççik... vb. Bu bitki çesitliligini saglayan neden asagidakilerden hangisi olamaz? A. Kitalar arasi dogal geçis alani olmasi B. Toprak üretiminin çesitli olmasi C. Yer sekillerinin çok çesitli olmasi D. Iklimin bölgeler arasinda farklilik göstermesi E. Akarsu rejimlerinin farklilik göstermesi 35. 1950-1990 yillarindaki sayim sonuçlarina göre kirsali ve kentsel nüfus yukaridaki grafikle gösterilmistir. Buna göre asagidakilerdenhan8gisini söylemek dogru olmaz? A. 1950 yilinda kirsal nüfusun payi toplam nüfus içinde en fazladir. B. 1950-1980 yillari arasinda kent nüfusundaki artis, kir nüfusundakinden fazladir. C. Birbirini izleyen sayim dönemleri dikkate alindiginda kent nüfusundaki en fazla artis 1990 sayimindadir. D. 1950-1980 yillari arasindaki sayimlarda nüfusun yarindan fazlasini kir nüfusu olusturmaktadir. 36. Asagidaki eslestirilmis bölgelerden hangisinde nüfus yogunlugu öteki verilenlerden fazladir? A. Marmara-Ege B. Karadeniz-Iç Anadolu C. Ege-Akdeniz D. Marmara-Dogu Anadolu E. Iç Anadolu-Güneydogu Anadolu 37. Yurdumuzda kimi yerlesim birimleri ilk konumunda birakilmamis yer degisikligine gidilmistir. Asagidakilerden hangisi, bu tür degisikliklere neden olan etkenlerden olamaz? A. Yeni ulasim yollarina sapa kalmasi B. Yapilacak baraj gölünün altinda kalmasi C. Dogal afetlerin tehdidinde olmasi D. Yeni endüstri kuruluslarina uzak kalmasi E. Idari bölümlemelerde degisiklik olmasi 38. Türkiye’de belli bir yilda sagilan hayvan sayisini ve bunlardan elde edile süt miktarinin dört hayvan türüne göre oransal dagilimini gösteren grafik asagida verilmistir.

Bu grafiklerde 4 numara ile gösterilen hayvan türü asagidakilerden hangisidir? A. Koyun B. Kil keçisi C. Tiftik Keçisi D. Inek E. Manda 39. Yurdumuzun yedi cografi bölgesi farkli özellikler gösterir. Buna göre yurdumuzun

digerlerine göre ortalama yükseltisi daha az, tarim alanlarinin payi daha yüksek ve sulama olanaklari daha çok olan bölgesi asagidakilerden hangisidir? A. Karadeniz B. Marmara C. Dogu Anadolu D. Iç Anadolu E. Akdeniz 40. Asagidakilerden hangisinin Güneydogu Anadolu’nun kimi yerlerinde yetistirilebilmesi, bu bölgede Akdeniz iklimi görüldügünün bir kanitidir? A. Mercimek B. Bugday C. Kayisi D. Zeytin E. Üzüm 41. Kimi ürünler farkli ovalarda yetisir. Buna göre Gediz Ovasinin iklim ve toprak kosullarinda yetistirilebilen bir tarim ürününü, asagidaki ovalarin hangisinde yetistirebilmesi gerekir? A. Çarsamba Ovasi B. Erene Ovasi C. Çukurova D. Malatya Ovasi E. Elazig Ovasi 42. Yurdumuzda en fazla elektrik enerjisi asagidaki barajlarin hangisinde elde edilir? A. Hirfanli B. Karakaya C. Atatürk D. Oymapinar E. Keban 43. Akarsularimiz en az hangi amaca hizmet etmektedir? A. Enerji etme B. Su sporlari C. Tarim alanlarini sulama D. Kültür balikçiligi yapma E. Kullanma suyu elde etme 44. Asagidaki madenlerden hangisi yurdumuzda en az yerde çikarilmaktadir? A. Demir B. Bakir C. Linyit D. Krom E. Taskömürü 45. Türkiye asagidakilerden hangisini ihraç etmemektedir? A. Çay B. Findik C. Tütün D. Pamuk E. Sekerpancari 46. Türkmenistan’dan gelen dogalgaz hatti, Azerbaycan’dan gelen petrol boru hatti yurdumuzdan geçerek Akdeniz’e ulasacaktir. Bu durumun Türkiye’ye saglayacagi yarar asagidakilerden hangisi olamaz? A. Jeopolitik önemin artmasi B. Enerji açiginin kapanmasina katkida bulunmasina C. Dogu Akdeniz limanlarinin öneminin artmasi D. Turizm gelirlerinin artmasi

E. Petrole dayali sanayi 47. Asagidakilerden hangisi yurdumuzun daha az gelismis olan bölümüdür? A. Yukari Kizilirmak Bölümü B. Güney Marmara Bölümü C. Iç Bati Anadolu Bölümü D. Ege Bölümü E. Adana Bölümü 48. Çay ve findik fabrikalari ile orman ürünleri isletmeleri Dogu Karadeniz Bölümünde yaygindir. Bu durum, endüstri tesislerinin kurulus yeri ile asagidakilerden hangisi arasindaki iliskiye örnektir. A. Su kaynaklarinin fazlaligi B. Hammadde saglama kolayligi C. Enerji kaynaklarinin varligi D. Kara ve deniz ulasiminin gelismisligi E. Tüketim alanlarina yakinligi 49. Asagidakilerden hangisi ya da hangileri 1982 Anayasasina göre dogrudan dogruya halkin oylariyla seçilerek göreve gelir? A. Cumhurbaskani ve TBMM üyeleri B. TBMM üyeleri, belediye baskanlari ve muhtarlar C. Basbakan ve belediye baskanlari Cumhurbaskani, Basbakan ve Belediye baskanlari D. Cumhurbaskani, Basbakan ve Belediye Baskanlari E. TBMM üyeleri, Basbakan ve Bakanlar 50. 1982 Anayasasina göre, hangi bakanlarin TBMM seçimlerinden önce çekilmeleri ve yerlerine bagimsizlarin atanmasi gerekir? A. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakani, Adalet Bakani ve Disisleri Bakani B. Içisleri Bakani, Milli Savunma Bakani ve Ulastirma Bakani C. Adalet Bakani, Içisleri Bakani ve Ulastirma Bakani D. Adalet Bakani, Milli Egitim Bakani ve Içisleri Bakani E. Milli Savunma Bakani, Adalet Bakani ve Maliye Bakani 51. Ülkemizde yapilan seçimlerde sikça kullanilan “Genel Oy” kavrami ne demektir? A. Milletvekili genel seçimlerinde ülke genelinde kullanilmis olan oylarin tümü B. Bir siyasal partinin herhangi bir seçim çevresinden milletvekili çikarabilmesi için ülke genelinde almasi gereken asgari oy sayisi. C. Bir siyasal partinin, milletvekili seçimlerinde ülke genelinde aldigi oylarin tümü D. Milletvekili veya yerel yönetim seçimlerinden seçme kütügüne kayitli olan seçmenlerin tümü. E. Her vatandasin, milletvekili veya yerel yönetim seçimlerinde, yas ve sezginlik disinda baska bir nitelik aranmadan oy hakkina sahip olmasi. 52. Asagidakilerden hangisi “yari-dogrudan demokrasi” araçlarindan biridir? A. Milletvekillerinin kanun teklif edebilmesi B. Cumhurbaskaninin yayimlamayi uygun bulmadigi kanunlari bir kez daha görüsülmesi için yasama organina geri gönderebilmesi. C. Anayasa degisikliklerinin halkoyuna sunulmasi. D. Cumhurbaskaninin yasama organinca seçilmesi E. Bakanlar Kurulunun kanun hükmünde kararname çikarabilmesi 53. Yargi yetkisi Türkiye tarafindan da kabul edilmis olan Insan Haklari Mahkemesi, hangi uluslar arasi kurulus içinde yer almaktadir? A. Avrupa Birligi B. Avrupa Ekonomik Toplulugu C. Birlesmis Milletler D. Avrupa Konseyi E. NATO

54. 1982 Anayasasina göre, milletvekili seçimlerinde asagidakilerden hangisinin uygulanmasi mümkün degildir? A. Tercihli Oy B. Iki dereceli sistem C. Iki türlü sistem D. Dar bölge sistemi E. Seçime katilmayan seçmenlere para cezasi verilebilmesi 55. 1982 Anayasasina göre, asagidakilerden hangisi bir siyasi partinin Anayasa Mahkemesi tarafindan temelli kapatilma nedenlerinden degildir? A. Yabanci devletlerden veya uluslararasi kuruluslardan maddi yardim almasi. B. Tüzük ve programlarinin esitlik ilkesine aykiri olmasi. C. Tüzük ve programlarinin laiklik ilkesine aykiri olmasi D. Demokratik devlet ilkelerine aykiri eylemlerin odagi haline gelmesi. E. Önceden izin almadan kurulmasi. 56. Asagidakilerden hangisi “dogal yargiç” (kanuni hakim) güvencesinin bir sonucudur? A. Hiç kimsenin kanunen tabi oldugu mahkemeden baska bir merci önünde yargilanamamasi, B. Görülecek davaya göre olaganüstü yargilama C. Herkesin diledigi kisiye karsi dava açabilmesi D. Herkesin her konuda dava açabilmesi E. Herkesin diledigi yerde dava açabilmesi 57. Asagidakilerden hangisinin kamu tüzel kisiligi yoktur? A. Belediyeler B. Üniversiteler C. Il Özel Idareleri D. TRT E. Bakanliklar 58. Küresellesme. Dünyadaki tüm ekonomik ve sosyal birimlerin daha yogun etkilesim içine girmesi ve çesitli ögelerin uluslar arasi hareketliligini artirmasi olarak tanimlanir. Küresellesme sürecinde, uluslar arasi hareketliligi en az artan öge asagidakilerden hangisidir? A. Sermaye B. Mal C. Emek D. Teknoloji E. Bilgi 59. Türkiye’de 1999 sonunda uygulanmaya baslanan ekonomik istikrar programi 2000 yilinin Kasim ayinda krizle sonuçlanmistir. Asagidakilerden hangisi 2000 yilinin Kasim ayinda baslayan krizin öncü göstergelerinden biri degildir? A. Türk lirasinin asiri deger kaybetmesi B. Ithalat ve ihracat farkinin artisindan kaynaklanan cari açigin gayri safi yurtiçi hasilaya oraninin büyümesi C. Bankacilik kesimi pozisyonunun döviz rezervine oraninin büyümesi. D. Kamu bankalari ve KIT lerden kaynaklanan açiklarin büyümesi. E. Faiz oranlarinin hizla düsmesi. 60. Asagidakilerden hangisi 2001 yilinin Nisan ayinda, “5 yilda 1 milyar çocuga egitim” kampanyasini baslatan sivil toplum örgütüdür? A. Çagdas Yasama Destekleme Dernegi B. 21. Yüzyil Egitim ve Kültür Vakfi C. Anne ve Çocuk Egitimi Vakfi D. Türkiye Egitim Gönüllüleri Vakfi E. Türk Egitim Vakfi

CEVAPLAR 1.A 2.E 3.B 4.C 5.D 6.A 7.A 8.A 9.C 10.B 11.D 12.D 13.C 14.C 15.D 16.A 17.C 18.C 19.D 20.E 21.E 22.E 23.A 24.B 25.E 26.C 27.B 28.D 29.D 30.E 31.C 32.A 33.B 34.E 35.D 36.A 37.E 38.D 39.B 40.D 41.C 42.E 43.B 44.E 45.A 46.D 47.A 48.B 49.B 50.C 51.E 52.C 53.D 54.B 55.E 56.A 57.C 58.C 59.A 60.D

2002 KPSS Genel Kültür Soru ve Cevapları 1. Orta asya Türk devletleri göçebe yaşamın getirdiği zorunluluk nedeniyle yazılı hukuk kuralları meydana getirememişlerdir. Ancak, devlet yönetiminde ve günlük ilişkilerde hükümdarın ve de halkın uymak zorunda olduğu kurallar vardı. Hatta Hakanın millete karşı sorumluluklarından biri de bu kuralları uygulamaktı. Yazılı olmayan bu kurallara ne ad verilirdi? A. Toy B. Kurultay C. Toygun D. Otağ E. Törü (Töre) 2. Türk-İslam devletlerinde akılcılığı ön plana alan ve pozitif bilimlerin gelişmesine katkı sağlayan bilim adamı kimdir? A. Gazali

B. Eş’ari C. İbn-i Rüşt D. Farabi E. Zemahşeri 3. Türk-İslam devletlerinde Anadolu’a Darüşşifa ve Şifahane adı verilen günümüz hastanelerinin işlevini gören yapıtlar ortaya konulmuştur. Bunların önemlilerinden birisi de Kayseri’deki Gevher Nesibe Şifahanesi’dir. Bu şifahane hangi Türk-İslam devleti tarafından yaptırılmıştır? A. Danişmentler B. Saltuklular C. Anadolu Selçukluları D. Osmanlılar E. Germiyanoğulları 4. İslamiyet inancında resmin yasak olması nedeniyle Osmanlılarda el sanatları ve benzer alanlarda gelişmeler olmuştur. Genelde Osmanlı siayis ve sosyal yaşamını konu alan ve resimden farklı bir tarzda yapılan sanat dalı aşağıdakilerden hangisidir? A. Oymacılık B. Minyatür C. Hat D. Çini E. Ebru 5. Osmanlı mimarisi XV. ve XVI. Yüzyıllarda zirveye ulaşır. Bu dönemde Osmanlı mimarisine büyük katkılar sağlayacak, Kanuni adına Süleymaniye Camii, Mostar Köprüsü ve Şehzade Camii gibi önemli eserler veren Osmanlı mimarı kimdir? A. Mimar Sinan B. Mimar Mehmet AğaC. Mimar Hayreddin D. Levni E. Ali Kuşçu 6. 1876 Kanun-i Esasi’de Meclisin iradesinin üzerinde padişahın doğrudan müdahale etme yetkisi vardı. II. Meşrutiyet (1909(da yapılan değişiklikle demokratikleşme sağlanmıştır. Bu yapılan değişiklik aşağıdakilerden hangisidir? A. Halka temsilcilerini seçme hakkı tanındı. B. Kanun teklifini hükümet verebilecekti. C. Milletvekilleri dört yılda bir seçilecekti. D. Seçimler tarafsız olacaktı. E. Padişahın açma ve kapama yetkisine sınır getirildi. 7. XVIII. Yüzyılda, 1718 de Osmanlı Devleti Batı ile yaptığı savaşlarda başarı sağlayamamıştır. Bu dönemden sonra Osmanlı, Batı’nın üstünlüğünü kabul ederek, Lale Devriyle yenilik hareketlerine girişmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu dönemde Osmanlı’nın Avrupa’nın üstünlüğünü kabul ettiği alanlardandır? A. Yönetim-Mimari B. Askeri-Yönetim C. Teknoloji-Yönetim D. Askeri-Teknoloji E. Yönetim-Hukuk 8. Osmanlı Devleti 1740’dan sonra verdiği kapitülasyonları devamlı hale getirmiş ve bu dönemden sonra da verilen ayrıcalıklar artarak devam etmiştir. Bu durum Lozan antlaşmasına kadar sürmüştür. Bu verilen kapitülasyonlardan ithalattan %5, ihracattan %12 gibi vergiler alınmıştır. Bu oranlar dönemlere göre değişmesine rağmen, ithalat ve ihracat arasındaki açık devam etmiştir. Bu durumun Osmanlı Devleti’nin ekonomisine nasıl bir etki yaptığı söylenebilir. A. Osmanlı tüccarları büyük kazançlar elde ettiler. B. Batılı tüccarlar büyük kazançlar elde ettiler

C. Osmanlı Devletiyle ticaret yapan Avrupa devletlerinin ekonomileri olumlu etkilendi. D. Osmanlı ekonomisi dışa bağımlı hale geldi. E. Yerli işletmeler zarar etti. 9. I. Tarım II. Maliye III. Askeriye IV. Yönetim XVII. Yüzyılda (1600), Duraklama döneminde Osmanlı Devleti birtakım ıslahat çalışmaları başlatmıştır. Bu dönemde yukarıda verilen alanlardan hangilerinde ıslahat çalışmaları yapılmıştır. A. I-II B. II-IV C. III-IV D. III-IV E. II-III-IV 10. I. İrade-i Milliye Gazetesi II. Yeni Gün III. Anadolu Ajansı Yukarıdakilerden hangileri Milli Mücadeleyi destekleyen yayın organlarındandır? A. I-II B. I-III C. I-II-IV D. II-III E. I-II-III-IV 11. I. Padişahın ordunun başında savaşa katıldığında II. Padişah tahta çıktığında III. Ayaklanmaların bastırılmasında IV. Padişah, savaşa kazanan ordu ile döndüğünde Yukarıdaki olayların hangisinde Osmanlı padişahları Yeniçerilere cülüs bahşişi verirlerdi? A. II-IV B. I-II C. III-IV D. I-II-III E. II-III-IV 12. 21 Şubat 1921’de itilaf devletleri Londra’da Sevr Antlaşması’nı gözden geçirip yeni Türk Devleti’ne kabul ettirmek istediler. İtilaf devletlerini böyle bir davranışa yönelten Türk askeri başarısı hangi savaşla sağlanmıştır. A. Sakarya B. I. İnönü C. II. İnönü D. Gediz Muharebeleri E. Büyük Taarruz 13. Atatürk’ün en önemli eserlerinden biride bizzat kaleme aldığı “^Nutuk’tur. Bu eserle Atatürk Türk bağımsızlık mücadelesini ve yeni Türk Devletinin kuruluşunu anlatır. I. 1918-1923 II. 1923-1927 III. 1927-1930 IV. 1930-1938 Atatürk’ün bu eserinde anlattığı olaylar hangi dönemleri kapsamaktadır. A. I-III B. II-III C. I-II D. II-III-IV

E. I-II-III-IV 14. Milli Mücadele döneminde ulusal dernekler tarafından çeşitli bölgelerde kongreler toplanmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu kongrelerin amaçlarından değildir? A. Düşmana karşı bölgelerini savunmak B. Bölgelerindeki milis güçlerini desteklemek C. İstanbul Hükümeti’ne karşı cephe oluşturmak D. Azınlık haklarını korumak ve savunmak E. İşgallere karşı halkı bilinçlendirmek 15. Osmanlı yenileşme tarihinde Batı tarzında kurumlar oluşturulurken geleneksel kurumlar da varlığını sürdürmüştür. Bu durum toplumda ikiliklerin oluşmasına neden olmuştur. Cumhuriyet döneminde aşağıdakilerden hangisinin kaldırılmasıyla bu ikiliğe son verilmiştir? I. Eğitim II. Hukuk III. Askeri A. I-II-III B. I-III C. II-III D. I E. I-II 16. I. Cumhuriyet Halk Partisi II. Terakkiperver Cumhuriyet Partisi IV. Demokrat Parti Yukarıda verilen partilerden hangisi Atatürk döneminde kurulmamıştır? A. I-II B. III-IV C. II-IV D. IV E. II-III 17. Aşağıdakilerden hangisi Atatürk’ün milliyetçilik anlayışını yansıtmaz? A. akılcı ve insancıldır. B. Çağdaş ve akılcıdır. C. Sınıf egemenliğini esas alır. D. Ülke ve millet bütünlüğünü esas alır. E. Sınıflararası egemenliği reddeder. 18. 22 Ağustos-12 Eylül 1921 tarihleri arasında gerçekleşen Sakarya Savaşı öncesinde aşağıdaki hazırlıklardan hangisi yapılmamıştır? A. Tekalif-Milliye kararları alındı. B. Ordu herhangi bir yenilgiye karşı ikiye ayrıldı. C. Meclis tüm yetkilerini M. Kemal(‘e devretti. D. Meclis Başkomutanlık Yasası’nı onayladı. E. Ordunun savuma eğitimine ağırlık verildi. 19. I. Aşar Vergisinin kaldırılması II. Miladi takvimin kabulü III. Kabotaj Kanununun çıkarılması IV. Hafta sonu tatilin cumadan pazara alınması V. Teşvik-i Sanayi kanununun kabulü. Ticari yönden Batı ülkelerine uyum sağalmak amacıyla yapılan değişiklikler yukarıdakilerden hangileridir? A. II-IV B. I-II C. II-III-IV D. III-IV-V E. I-II-III-IV-V 20. I. Tekke ve zaviyelerin kapatılması II. Ölçü ve tartıların değiştirilmesi III. Tarih Kurumu’nun kurulması IV. Medreselerin kapatılması IV. Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabulü Yukarıdaki verilenlerden hangileri toplumsal hayatın çağdaşlaştırılmasına yönelik yapılan inkılaplardandır?

A. I-II-V B. I-II-IV C. III-IV-V D. I-IV-V E. II-IV 21. I. Ulusçuluk II. Devletçilik III. Ümmetçilik Yukarıdakilerden hangisi halifelikle ilgilidir? A. I B. II C. III D. I-III E. I-II-III 22. 28 Ocak 1920’de alınan Misak-ı Milli kararları aşağıdaki kuruluşlardan hangisi tarafından alınmıştır? A. Erzurum Kongresi B Sivas Kongresi C. I. TBMM D. Meclis-i Mebusan F. Temsil Heyeti 23. Türkiye Musul-Kerkük bölgesini Misak-ı Milli sınırlarında kabul etmiş ve bu bölgenin milli sınırlar içinde yer alması için uğraşmıştır. Ancak, yapılan antlaşma ile, –Bugünkü Türkiye-İran sınırı belirlendi. –Musul-Kerkük İngiliz mandasında Irak’a bırakıldı. –Musul petrollerinin %10 un 25 yıl süre ile Türkiye’ye verilmesi kabul edildi. Yukarıda maddeleri verilen antlaşma aşağıdakilerden hangisidir? A. Lozan Antlaşması B. Mudanya Ateşkes Antlaşması C. Ankara Antlaşması D. Sevr Antlaşması E. 1926 Ankara Antlaşması 24. I. Suriye sınırının kesinleşmesi II. Boğazlar Sorunu III. Savaş tazminatı IV. Batı sınırının kesinleşmesi Lozan Konferansı’nda tartışılan konulandan bazılarıdır. Bunlardan hangileri Lozan Antlaşması’ndan sonra gündeme gelerek çözümlenen sorunlardandır? A. I-II B. I-II-IV C. II-III-IV D. I-III E. II-III 25. Aşağıdakilerden hangisi I. Dünya Savaşı sonrasında ABD’nin önderliğinde, dünya barışını korumak için kurulan örgüttür? A. NATO B. Milletler Cemiyeti C. Birleşmiş Milletler D. Sadabat Paktı E. Balkan Antantı 26. Türkiye tarihinde çok partili döneme geçiş denemeleri hangi tarihte başlamıştır? A. 1921 B. 1923 C. 1924 D. 1945 E. 1950 27. Aşağıdakilerden hangisi 28 Mayıs 1927’de çıkartılan Teşvik-i Sanayi Kanunu’nun amacıdır? A. Beş Yıllık Kalkınma Planını uygulamak B. Devletçilik ilkesini uygulamak C. Yer altı zenginliklerini çıkarmak D. Özel teşebbüsü güçlendirmek E. İşsizlere devlet tarafından iş sağlamak

28. Atatürk döneminde Türk kadınlarına birtakım sosyal ve siyasal haklar verilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden önce verilmiştir? A. Milletvekili seçme hakkı B. Milletvekili seçilme hakkı C. Muhtarlık seçimlerine katılma hakkı D. Belediye seçimlerine katılma hakkı E. Miras ve boşanma hakkı 29. I. Hıfzısıhha Enstitüsünün açılması II. Müzeciliğin açılması III. Konservatuarların açılması IV. Kız öğretmen okullarının açılması Yukarıdakilerden hangileri Atatürk döneminde açılmıştır? A. I-III B. I-II C. III-IV D. I-IV E. II-III 30. I. Toplumun istekleri dikkate alınmıştır. II. Akılcılık ve bilimsellik dikkate alınmıştır. III. Dış baskı ve zorlamalar dikkate alınmıştır. IV. Birbirlerini bütünlemesi dikkate alınmıştır. Yukarıdakilerden hangileri Atatürk ilkelerinin özelliklerindendir? A. I-II B. II-IV C. I-III-IV D. III-IV E. I-II-III-IV 31. I. Osmanlıcılık II İslamcılık III. Türkçülük IV. Batıcılık V. Ulusçuluk Yukarıdaki düşünce akımlarından hangilerinin önemi II. Meşrutiyet döneminin başlamasıyla ortadan kalkmıştır? A. I-III-IV B. I-III-V C. I-II D. III-V E. I-II-III-IV 32. Aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangisi ilk önce yaşama geçirilmiştir? A. Ulusçuluk B. Halkçılık C. Laiklik Cumhuriyetçilik E. Devletçilik 33. I. Jeotermal II. Petrokimya III. Termik Santral IV. Hidroelektrik Yukarıdaki verilen enerji kaynaklarından hangilerinin bulunduğu yere yakın olması gerekir? A. I-II B. II-III C. I-II-III D. II-III-IV E. I-IV 34. Türkiye’de seracılığın yaygın olarak Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde yapılmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A. Geniş ovaların bulunması B. Uygun toprak türünün olması C. Gübrelemenin kolay olması D. Isı kaybının az olması E. Ulaşım imkanlarının kolay olması 35. Aşağıdakilerden hangisi İç Anadolu Bölgesinde görülen iklim özelliklerindendir? A. Yağışlar en çok sonbaharda B. Yazlar serin, kışlar soğuktur. C. Yağışlar en çok ilkbaharda görülür. D. Yaz-kış sıcaklık farkı azdır. E. Yıllık yağışlar yeterli düzeydedir.

36. Aşağıda verilen bölgelerimizden hangisinde jeotermal enerjiyle çalışan santralimiz vardır? A. Tunçbilek B. Sarayköy C. Gökova D. Hirfanlı E. Çatalağzı 37. Bir bölge içinde yer alan il ve ilçe nüfusları değişiklik göstermektedir. Örneğin, İskenderun’un nüfusu yerleşik olmasına karşın, Hatay ilindeki nüfus mevsimlik göçlere göre değişir. Hatay ilindeki bu durumun nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir? A. Sanayiinin gelişmiş olmaması B. Sanayiinin gelişmiş olması C. Turizmin hareketliliği D. Seracılığın yaygın olması E. Yol kavşağında bulunmaması 38. Türkiye’nin akarsu rejimleri düzensizlik gösterir. Akarsu seviyelerinin ilkbaharda yüksek olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A. Yağışların ilkbaharda çok olması B. Engebeli arazinin çok olması C. İlkbaharda sıcaklığın az olması D. Barajların yağışları ve kar erimeleri E. İlkbahar yağışları ve kar erimeleri 39. Karadeniz bölgesi’ndeki yerleşim bölgeleri çok dağınıktır. Bunun en tipik örneği Rize ve çevresinde görülür. Ancak, aynı coğrafi bölgede olan Samsun ve çevresinde yerleşimin daha az dağınık olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A. Yağışların az ve düzenli olması B. Yol kavşağında bulunması C. Tarihi bir şehir olması D. Alüvyon ovada kurulması ve az engebeli olması E. Sanayinin gelişmiş olması 40. Türkiye’de hangi endüstri kolu diğerlerine göre sayı olarak daha azdır? A. Dokuma sanayii B. Yem endüstrisi C. Demir-çelik endüstrisi D. Çimento endüstrisi E. Şeker endüstrisi 41. Doğu Anadolu Bölgesi’nin Erzurum-Kars bölümünde geniş platoların ve geniş meraların olması bu bölgede hangi hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır? A. Koyun B Sığır C. Keçi D. Manda E. Kümes hayvancılığı 42. Türkiye’nin dış ticaretinde Avrupa Birliği ülkeleri ilk sırada yer alır. AB ülkeleri içinde Türkiye’nin dış ticareti hangi ülkeyle daha fazladır? A. Almanya B. İngiltere C. İtalya D. İspanya E. Hollanda 43. Türkiye’deki süt üretiminin %88.4’lük bölümü aşağıdaki hangi hayvandan elde

edilmektedir? A. Keçi B. Sığır C. Koyun D. Manda E. Keçi-koyun 44. Türkiye’nin nüfus dağılımı genel olarak bu şekildedir. Türkiye’nin %26 nüfusunu barındıran bölgemiz aşağıdakilerden hangisidir? A. İç Anadolu B. Doğu Anadolu C. Marmara D. Akdeniz E. Ege 45.

1.marmara 2. ege 3. İç Anadolu 4.Akdeniz 5. G.DAnadolu 6. D. Anadolu 7. Karadeniz Yukarıdaki grafikte coğrafi bölgelere göre şehirleşme oranları gösterilmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A. Şehirleşme oranı bölgelerin yüzölçümleriyle doğru orantılıdır. B. İç Anadolu Bölgesi’nin şehirleşme oranı Karadeniz Bölgesi’nin şehirleşme oranından daha azdır. C. Şehirleşme oranı en az olan bölge iç bölgelerden biridir. D. Kıyı bölgelerinin tamamında şehirleşme oranı %50’nin üstündedir. E. Marmara Bölgesi’nde şehirleşme oranı %70 den fazladır. 46. Türkiye genelindeki üretimin % 81 inin Ege Bölgesi’nde tek başına yetiştirildiği ürün aşağıdakilerden hangisidir? A. Zeytin B. Mısır C. Şeker Pancarı D. İncir E. Üzüm 47. Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip olan Doğu Anadolu Bölgesi’nde tarımla uğraşan nüfus, Türkiye ortalamasının altındadır. Bu durumun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A. Orman alanlarının çok yer kaplaması B. Tarım alanlarının baraj gölü altında kalması C. Kış aylarının çok sert geçmesi D. Yaz-kış sıcaklık farkının çok olması E. Tarım alanlarının ve tarım mevsimimin kısa sürmesi 48. Ülkemize yıllık ortalama olarak 10 milyon civarında turist gelmektedir. Turistlerin ülkemize gelmesinde aşağıdakilerden hangisinin etkisi en azdır? A. Hizmet sektörünün gelişmesi B. Tarihi zenginliğimiz C. Doğal güzelliklerimiz D. Turizm anlayışının gelişmesi E. Ulaşım ve konaklamanın gelişmesi 49. Türkiye’de yaşanan her ekonomik krizin ardından olduğu gibi 21 Şubat 2001 ekonomik krizinde de belli koşullarla Türkiye’ye orta ve uzun vadede kredi sağlayan uluslar arası kuruluş aşağıdakilerden hangisidir? A. BM B. FAO C. UNESCO D. BAB E. IMF

50. Yönetim tarzları genel olarak merkezi ve yerel olmak üzere ikiye ayrılır. Aşağıdakilerden hangisi yerel yönetim birimidir? A. İl Özel İdareleri B Meslek Odaları C.Bakanlıklar D. Üniversiteler E. Genel Müdürlükler 51. Aşağıdakilerden hangisi Birleşmiş Milletler Örgütü’nün içinde yer alan eğitim, bilim ve kültür kuruluşudur? A. WHO B. UNESCO C. ILO D. UNICEF E. FAO 52. Cumhurbaşkanlığına bağlı “Devlet Denetleme Kurulu” tüm kamu kurum ve kuruluşlarında,meslek kuruluşlarında her türlü inceleme, araştırma ve denetleme yapabilir. Ancak, bazı kuruluşlar Devlet Denetleme Kurulunun görev alanının dışında kalır ve denetleme yapamazlar. Aşağıdakilerden hangisi bu kurumlardandır? A. YÖK B. Belediyeler C. Yargı Organları D. Bakanlıklar E. İşçi ve Meslek Kuruluşları 53. Banka Düzenleme ve Denetleme Kurulu aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır? A. Hazine Müsteşarlığına B. Türkiye Bankalar Birliğine C. Özerk bir yapıdadır. D. Başbakanlığa E. Cumhurbaşkanlığına 54. Aşağıdakilerden hangisi hukuk devletinin temel özelliklerinden değildir? A. İdare ve yasamanın yargı denetimine tabi olması B. Temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmış olması C. Kanunların üstünlüğü ilkesi D. Yasa ve kanunların idarenin denetiminde olması E. Herkesin kanunlar önünde eşit kabul edilmesi 55. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Cumhuriyeti Devleti hükümetlerinin görevlerinden değildir? A. Kolluk faaliyetlerini yerine getirmek B. Ülkenin güvenliğini sağlamak C. Kamu hizmetlerini ve düzenini sağlamak D. Sosyal güvenliğini sağlamak E. Ekonomik alandaki faaliyetleri düzenlemek 56. Aşağıdakilerden hangisi kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) özelleştirilmesinin yararlarından değildir? A. Devletin yükünü azaltmak B. Devletin ekonomiye engellemek C. Siyasilerin müdahalesini engellemek D. Siyasetçilere gelir sağlamak E. Mal ve hizmetlerin niteliğini arttırmak 57. Anayasanın 89. maddesine göre TBMM tarafından hazırlanıp, Cumhurbaşkanının onayına sunulan kanunlar kaç gün içinde yayınlanmak zorundadır? A. Cumhurbaşkanı onbeş gün içinde Resmi Gazetede yayınlamak zorundadır.

B. Cumhurbaşkanı otuzgün içinde Resmi Gazetede yayınlamak zorundadır. C. Cumhurbaşkanı yirmigün içinde Resmi Gazetede yayınlamak zorundadır. D. Cumhurbaşkanı kırkbeş gün içinde Resmi gazetede yayınlamak zorundadır. E. Cumhurbaşkanı yedi gün içinde Resmi Gazetede yayınlamak zorundadır. 58. 1982 Anayasasına göre, TBMM’de çıkarılan kanun ve kanun hükmünde kararnamelerin iptaline dava açmak ve incelenmesini istemek için aşağıdaki yüksek mahkemelerin hangisinde dava açılır? A. Danıştay B. Sayıştay C. Anayasa Mahkemesi D. İdare Mahkemesi E. Uyuşmazlık Mahkemesi 59. Aşağıdaki yönetim makamlarından hangisi yaptığı eylemlerden dolayı sorumlu tutulamaz? A. Başbakan B. Meclis Başkanı C. Milletvekilleri D. Cumhurbaşkanı E. Başbakan Yardımcısı 60. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin AB üyeliği için yaptığı çalışmalardan değildir? A. 1963 Ankara Antlaşması B. Türkiye’nin insan haklarını C. İşkenceyi önleyeceğini kabul etmesi D. 1995 Gümrük Birliğini kabul etmesi E. 1948 de Ortak Pazara giriş için müracaat etmesi CEVAPLAR 1.E 2.D 3.C 4.B 5.A 6.E 7.D 8.D 9.C 10.B 11.A 12.B 13.C 14.D 15.E 16.D 17.C 18.B 19.A 20.B 21.C 22.D 23.E 24.A 25.B 26.C 27.D 28.E 29.A 30.B 31.C 32.D 33.E 34.D 35.C 36.B 37.A 38.E 39.D 40.C 41.B 42.A 43.B 44.E 45.E 46.D 47.E 48.A 49.E 50.A 51.B 52.C 53.C 54.D 55.E 56.D 57.A 58.C 59.D 60.E

2003 KPSS Genel Kültür Soru ve Cevapları

1. Selçuklular Mimari alanda bir çok önemli eserler meydana getirerek bunlari süsleme sanatlarinin en güzelleri ile bezemislerdir. Selçuklular, mimari alandaki eserlerinde asagidaki süsleme sanatlarindan hangisini kullanmamislardir? A. Geometrik sekiller B. Hayvan figürleri C. Bitkisel motifler D. Yazi sanatlari E. Kabartma sanatlari Cevap: B 2. Türk-Islam mimarisinde medrese, cami, mescit, han, saray, kümbet, külliye ve darüssifa gibi önemli mimari eserler yaratilmistir. Bu eserlerden hangisi “Anitmezar” niteliginde yapilmistir? A. Kümbetler B. Külliyeler C. Cami ve Medreseler D. Han ve Saraylar E. Darüssüfilar Cevap: A 3. Asagidakilerden hangisi Selçuklular döneminde yapilmis mimari eserlerdendir? A. Divrigi Ulu Camii B. Iznik Yesil Camii C. Karatay Hani D. Beyazid Külliyesi E. Semerkant Bibi Hatun Türbesi Cevap: C 4. I. Rumeli Hisari II. Imam Buhari Türbesi III. Kahire Tulunoglu Ahmet Camiisi IV. Mostar Köprüsü

V. Malabadi Köprüsü Yukarida verilen eserlerden hangileri Osmanlilar dönemine aittir? A. I ve III B. IV ve V C. I, II ve III D. I ve IV E. III, IV ve V Cevap: D 5. Osmanlilar döneminde birçok hayir kurulusu olusturulmustur. Bu kuruluslardan hangisi fakir insanlara yemek dagitmak amaciyla kurulmustur? A. Külliyeler B. Vakiflar C. Kervansaraylar D. Loncalar E. Imarethane Cevap: E 6. Osmanli medreselerinde özellikle Fatih döneminde pozitif ve dini ilimlerin birlikte okutulmasi XVII. Yüzyila kadar sürmüstür. Bu yüzyildan sonra medreselerde bazi dersler okutulmamistir. Asagidakilerden hangisi XVII. Yüzyildan itibaren medreselerde okutulmayan derslerdendir? A. Cografya B. Hukuk (fikih) C. Icma D. Kiyas E. Kelam Cevap: A 7. I. Veraset sistemi II. Azinlik haklari III. Devlet yönetimi IV. Kapitülasyonlar V. Taht kavgalari VI. Inanç sistemi Avrupa devletleri Osmanli Devleti’nin iç islerine karisabilmek için birtakim bahanelerden yararlanmistir. Yukaridakilerden hangileri, Avrupa devletlerinin Osmanlinin iç islerine karimak için kullandigi bahanelerden degildir? A. I, II ve IV B. I, III ve VI C. II, IV ve V D. II, IV ve V E. II, III, IV ve V Cevap: B 8. I. Mesrutiyet sartlarinin olusmasinda ve ilaninin saglanmasinda asagidakilerden hangisinin katkisi en fazladir? A. Ordunun B. Yöneticilerin C. Aydinlarin D. Halkin E. Azinliklarin Cevap: C 9. I. Yeniçeri ocaginin kaldirilmasi II. Tanzimat fermaninin ilani III. Sened-i ittifakin ilani IV. Kanun-i esasinin ilani V. Islahat fermaninin ilani

Yukarida verilenler XIV yüzyilda Osmanli devletinde yapilan islahat hareketlerinden bazilaridir. Bu islahatlardan hangileri Osmanli toplumunu olusturan bireyler arasindaki esitligi saglamaya yönelik degildir? A. III ve IV B. IV ve I C. II ve III D. I ve III E. IV ve V Cevap: D 10. I. Paris Konferansi II Amiral Bristol Raporu III. Londra Konferansi IV. General Harbord Raporu Yukaridakilerden hangilerinde Türklerin milli davalarindaki hakliligini gösteren ifadeler yer almistir? A. I ve II B. III ve IV C. I ve IV D. II ve III E. II ve IV Cevap: E 11. Kurtulus Savasi’nin devam ettigi dönemde TBMM siyasi antlasmalar yaparak Türk halkinin ekonomik ve siyasal çikarlarini diger devletlere kabul ettirmeye çalismistir. Bu denemde TBMM asagidaki devletlerden hangisine ilk olarak “Kapitülasyonlarin” kaldirilmasini kabul ettirmistir. A. Sovyet Rusya B. Fransa C. Italya D. Almanya E. Ingiltere Cevap: A 12. 21 Subat-12 Mart 1921 yilinda Londra’da yapilan konferansin ardindan Ingilizler Yunanlilari uyararak Türklere karsi hazirlikli olmalarin, her an savasin baslayabilecegini belirtmislerdir. Ingilizlerin her an savasin baslayabilecegi beklentisi içinde olmalarinin sebebi asagidakilerden hangisidir? A. Türk ordusunun yeni hazirliklara girismesi B. TBMM hükümetinin Londra Konferansi baris önerisini reddetmesi C. TBMM’nin Rusya ile dostluk antlasmasi imzalamasi D. Fransa ile Ankara Antlasmasi’nin imzalanmasi E. TBMM hükümetinin ayaklanmalari bastirmasi Cevap: B 13. Sovyet Rusya’nin Kurtulus savasinda TBMM’nin yaninda yer alarak onu desteklemesinin nedeni asagidakilerden hangisidir? A. Rusya’nin itilaf devletlerinin yenilmesini istemesi B. Fransa’nin Anadolu’dan çekilmesi C. Bolsevik devriminin yerlesmesini ve güçlenmesini saglamak D. Rusya’nin itilaf devletlerinden ayrilmasi E. TBMM Hükümeti’nin Ermenilerle antlasma yapmasi Cevap: C 14. I. Sakarya Savasi, II. Eskisehir-Kütahya, III. Birinci Inönü IV. TBMM’nin açilmasi Yukarida verilen olaylarin kronolojik siralamasi asagidakilerden hangisidir? A. III, I, II ve IV B. IV, II, I ve III C. IV, III, I ve II D. IV, III, II ve I E. IV, II, III ve I

Cevap: D 15. TBMM, 5 Agustos 1921 M. Kemal’e yetkilerini üç ay süre ile devrederek Baskomutanliga atadi. TBMM’nin böyle bir karar almasinda asagidakilerden hangisinin etkisi en fazladir? A. TBMM’nin ayaklanmalari bastiramamasi B. Sovyet Rusya’nin savastan ayrilmasi C. Itilaf devletlerinin Istanbul’u resmen isgal etmesi D. M. Kemal’in güçlenmesini saglamak E. Türk ordusunu Sakarya’nin dogusuna çekilmesi Cevap: E 16. TBMM açildigi günden itibaren çesitli tehditlerle karsilasmistir. TBMM bu tehditlerin giderilmesi için birtakim önlemler almistir. Asagidakilerden hangisi TBMM’nin kendini korumaya yönelik aldigi tedbirlerden biri degildir? A. TBMM’nin “Meclis Hükümeti” sistemini kabul etmesi B. Istiklal Mahkemelerini kurmasi C. Tekalif-i milliye emirlerini yayinlamasi D. Ayaklanmalari bastirmak için sert tedbirler almasi E. Hiyanet-i vataniye kanunu çikarmasi Cevap: A 17. 1923 Sonbaharinda Fethi Okyar Hükümeti’nin çekilmesiyle meydana gelen hükümet bunalimi asagidaki olaylarin hangisinin gerçeklesmesine zemin hazirlamistir? B. Meclis hükümeti sisteminin benimsenmesine C. Cumhuriyetin ilanina D. Halifeligin kaldirilmasina E. Istiklal Mahkemelerinin kurulmasina F. Hiyanet-i Vataniye kanunun çikarilmasina Cevap: B 18. I. Halifeligin kaldirilmasi II. Çok partili sisteme geçis III. Tekke ve Zaviyelerin kapatilmasi IV. Medreselerin kapatilmasi V. Dini kiyafetlerin giyilmesine sinirlama getirilmesi Yukarida verilen olaylardan hangisi “Islamiyet”in siyasete alet edilmesini önlemeye yönelik degildir? A. I B. III C. II D. IV E. V Cevap: C 19. Osmanlinin son dönemlerinde yapilan islahatlarla ülkede bazi alanlarda ikili uygulamalar meydana gelmistir. Cumhuriyet döneminde hangi alanlarda yapilan inkilaplarla bu uygulamalar son bulmustur? A. Tarim-Ticaret B. Tarim-din C. Yönetim-Ekonomi D. Egitim-Hukuk E. Din-siyaset Cevap: D 20. Atatürk kaleme aldigi “Nutuk” adli eserinde asagida verilen olaylardan hangisine deginmistir? A. Kadinlar seçilme hakkinin taninmasi B. Millet mekteplerinin açilmasi C. 1929 ekonomi bunalimi D. Montrö Bogazlar sözlesmesi E. Türk devletinin kurulusu Cevap: E 21. Asar vergisi;

I. Ürünün az oldugu yillarda da alinmasinin II. Vergiyi toplayanlarin kendi masraflarini da katarak almalari III. Bu verginin belli bir oranda alinmasinin Cumhuriyetin ilk yillarinda kaldirilan bu vergi toplama yöntemi, Atatürk ilkelerinden “Halkçilik” ilkesine de aykiri özellikler tasimaktaydi. Bu vergi toplama yönteminin yukarida verilen özelliklerinden hangileri Atatürk’ün “Halkçilik” ilkesine aykiridir? A. I ve II B. I ve III C. II ve III D. I, II ve III F. Yalniz II Cevap: A 22. Cumhuriyet döneminde hangi yil yapilan anayasa degisikligi ile Devletin dini Islam dinidir” maddesi anayasadan çikarilmistir? A. 1921 degisikligiyle B. 1928 degisikligiyle C. 1924 degisikligiyle D. 1937 degisikligiyle E. 1961 degisikligiyle Cevap: B 23. I. Evrensel nitelikte olmasi II. Anayasal haklara uygun olmasi III. Toplumun ihtiyaçlarina cevap vermesi Yukarida verilenler Atatürk ilkelerinin özelliklerinden bazilaridir. 1926’da kabul edilen Türk Medeni Kanunu ve özelliklerinden hangilerine uygundur? A. Yalniz I B. Yalniz II C. I, II ve III D. Yalniz III E. I ve II Cevap: C 24. 1934 çikartilan bir kanunla “aga, haci, molla, efendi, hazret vb” unvanlarin kullanilmasi yasaklanmistir. Bu yasaklamanin amaci asagidakilerden hangisidir? A. Halifeligin gücünü azaltmak B. Osmanli hanedaninin etkisini kirmak C. Modern toplumlara uyum saglamak D. Toplumda ayricalikli olmayi önleme E. Laikligi yaymak Cevap: D 25. Türkiye Lozan görüsmeleri sirasinda ABD ile olan iliskilerine önem vermistir. Asagidakilerden hangisi Türkiye’nin bu iliskiye önem vermesinin amaci olamaz? A. Demokratik ülkelerin yaninda yer almak B. Kendi tanitimini yapmak C. Batili devletler üzerinde etkili olmak D. ABD’nin gücünden yararlanmak E. Rusya ve ABD arasinda güvensizlik yaratmak Cevap: E 26. Asagidaki olaylardan hangisi, Cumhuriyet dönemi çok partili demokratik hayata geçisin gecikmesinde etkili olmamistir? A. Vagon-Li B. Menemen C. Seyh Sait D. Toplumun hazir olmamasi E. Serbest Cumhuriyet Partisinin kapatilmasi Cevap: A

27. Atatürk Balkan ittifakinin yapilmasina büyük önem vermis ve ittifakin gerçeklesmesi için çok çalismistir. A. Ege adalarinin silahlandirilmasi B. Italya ve Almanya’nin yayilmaci politikalari C. Fransa ve Ingiltere’nin yayilmaci politikalari D. Rusya’nin Türkiye’yi tehdit etmesi E. II. Dünya savasinin baslamasi Cevap: B 28. 20 Temmuz 1936’da imzalanan Montreux (Montrö) Bogazlar Sözlesmesi’nin yapilmasi asagidakilerden hangisinin sona ermesini saglamistir? A. Genel borçlar idaresinin B. Kapitülasyonlarin C. Bogazlar Komisyonunun D. Kabotaj uygulamasini E. Azinliklara taninan ayricaliklari Cevap: C 29. Türkiye ve Fransa arasindaki Hatay sorununda Ingiltere’nin Türkiye’yi desteklemesinde asagidaki olaylardan hangisi etkili olmustur? A. Türkiye’nin yaptigi reformlar B. Türkiye’nin Cemiyeti Akvama girisi C. Türkiye’nin Birlesmis Milletlere üye olmasi D. Ingiltere’nin Ortadogu’da çikarlarinin olmasi E. Türkiye’nin NATO’ya üye olmasi Cevap: D 30. Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1946 yilinda, asagidaki uygulamalardan hangisinden vazgeçmekle Türkiye’deki demokratik hayatin gelismesine katki saglamistir? A. Tek dereceli seçim sistemi B. Gizli ol, açik tasnif C. Referandum D. Meclis Arastirmasi E. Iki dereceli seçim sistemi Cevap: E 31. Akdeniz bölgesinde yer alan Çukurova ve Isparta Ovasi, fiziki haritada farkli renklerle gösterilmektedir. Ayni bölgede yer alan bu iki ovanin farkli renklerle gösterilmesinin nedeni asagidakilerden hangisidir? A. Yükseltilerinin farkli olmasi B. Yillik metrekareye düsen yagis miktari C. Enlem derecelerinin farkli olmasi D. Bitki örtülerinin farkli olmasi E. Akarsu rejimlerinin farkli olmasi Cevap: A 32. I. Daglarin denize bakan yamaçlari gür bitki örtüsü ile kapli, II. Kiyidan itibaren yükselti arttikça genis yaprakli ve igne yaprakli agaçlar görülür, III. Yükseltinin çok oldugu yerlerde alpin çayirlari görülür. Yukarida özelliklerinden bahsedilen bölgemiz asagidakilerden hangisidir? A. Bati Karadeniz B. Dogu Karadeniz C. Dogu Anadolu D. Kuzey Marmara E. Dogu Trakya Cevap: B 33. I. Kirsal bölgelerden kentlere göçün artmasi II. Bitki türünün azalmasi III. Meralarin yok olmasi

IV. Körfezlerin dolmasi V. Tarimsal verimin düsmesi Yukarida verilen olaylarin hangisinin olusumunda Türkiye’de meydana gelen erozyonun dogrudan bir etkisi yoktur. A. I B. III C. I D. IV E. V Cevap: C 34. Asagidakilerden yerlerden hangisi, yer sekillerinin sade olmasiyla tarima digerlerinden daha uygundur? A. Kuzey Trakya B. Bati Akdeniz C. Dogu Anadolu’nun Van Bölümü D. Dogu Akdeniz E. Bati Karadeniz Cevap: D 35. I. Zeytin üretimi II. Çay üretimi III. Hashas üretimi IV. Incir üretimi V. Findik üretimi Yukarida verilen ürünlerden hangisinin üretiminin sinirli olmasi yalnizca iklime bagli degildir? Cevap: E 36. I. Pirinç II. Misir III. Findik IV. Zeytin V. Ayçiçegi Yukaridakilerden tarim ürünlerden hangisinin üretimi, Marmara bölgemizde üretimi en azdir? A. I B. III C. V D. II E. IV Cevap: A 37. Ülkemizde üretilen sekerpancarinin %47 sinin saglandigi bölgemiz hangisidir? A. Marmara B. Iç Anadolu C. Akdeniz D. Karadeniz E. Ege Cevap: B 38. I. Endüstride kullanilan tarim ürünleri de üretilmektedir. II. Tarimsal üretim giderek artmaktadir. III. Ticarette tarim ürünleri de yer almaktadir. IV. Tarimla ugrasan nüfus giderek artmaktadir. V. Tarimla ugrasan nüfus azalmaktadir. Yukarida verilenlerden hangisi Türkiye’deki tarimin bir özelligi degildir? A. I B. IV C. V D. II E. III Cevap: C 39. Türkiye’de kesilen hayvan basina elde edilen et miktarinin çok düsük olmasi et üretimini arttirmanin gerekliligini ortaya koymaktadir. Asagidakilerden hangisi et veriminin artirilmasina bir katki saglamaz? A. Hayvan islahina önem vermek B. Hayvancilik egitimine önem vermek C. Hayvan sayisinin arttirilmasini saglamak D. Besicilige önem vermek E. Kaliteli yem üretimine ve kullanimina önem vermek Cevap: D 40. I. Izmir II. Çanakkale’nin Çan ilçesi III. Kocaeli IV. Bozüyük Yukarida verilen merkezlerde bulunan endüstri kolu asagidakilerden hangisidir?

A. Kimya B. Vagon ve gemi C. Kagit D. Seramik E. Dokuma Cevap:E 41. Konfeksiyon endüstrisi asagidaki illerimizde hangisinde en fazla gelismistir? A. Kayseri B. Denizli C. Izmir D. Bursa E. Istanbul Cevap: A 42. I. Madenler endüstrinin hammaddesidir. II. Ihracatta madencilik en büyük paya sahiptir. IV. Türkiye’de bazi maden rezervleri dünyada ilk siradadir. V. Türkiye maden yataklari bakimindan zengin bir ülkedir. Yukarida verilen Türkiye’deki maden ve madencilikle ilgili yargilardan hangisi yanlistir? A. II B. V C. I D. III E. IV Cevap: B 43. Ülkemizde nüfus yerlesim yogunlu bölgeden bölgeye degisiklik gösterir. Asagidaki etmenlerden hangisi nüfus dagilisini en az etkiler? A. Ulasim kolayligi B. Dogal göllerin varligi C. Iklim kosullari D. Is imkanlari E. Turizm imkanlari Cevap: C 44. I. Menderes havzasi II. Karadeniz Ereglisi III. Gemlik körfezi IV. Zonguldak yöresi VI. Taseli platosu Türkiye’de, nüfus yogunlugu kiyi bölgelerimizde iç bölgelerimizden daha fazladir. Bu bilgiye uymayan kiyi bölgemiz yukarida verilenlerden hangisidir? A. III B. V C. IV D. I E. II Cevap: D 46. Türkiye’nin yer sekilleri dikkate alindiginda Karadeniz ile iç bölgeler arasinda demir yolu baglantisi çok zor olmasina ragmen bu baglanti iki noktadan saglanabilmistir. Bu baglanti hangi sikta dogru olarak verilmistir? A. Samsun-Ordu B. Eregli-Sinop C. Samsun-Trabzon D. Trabzon-Eregli E. Zonguldak-Samsun Cevap: E 47. I. Nüfus yogunlugunun fazla olmasi II. Sanayinin gelismis olmasi III. Dis baglantilara açik olmasi Yukarida verilenler dikkate alindiginda Istanbul ve Izmir limanlarinin diger limanlarimiz daha fazla gelismesinde hangisinin etkisi en azdir? A. I B. II C. III D. I ve III E. II ve III Cevap: A

48. I. El sanatlarinin gelismis olmasi II. Hiristiyanliga ait kiliselerin bulunmasi III. Yer alti sehirlerinin bulunmasi IV. Çok sayida termal tesislerin bulunmasi V. Tanitiminin çok iyi yapilmasi Yukarida verilenlerden hangilerinin Ürgüp-Göreme yöresinin turizminin gelismesinde katkisi en azdir? A. I ve IV B. IV ve V C. I ve V D. II, III ve V E. I, II, IV ve V Cevap: B 49. Hukuka aykiri olarak bir kisinin malina veya canina karsi yapilan saldirilara karsi kisinin kendini savunmasina hukuken ne ad verilir? A. Savunma B. Cebri saldiri C. Mesru müdafaa D. Zor kullanma E. Gayrimesru müdafaa Cevap: C 50. Türkiye Cumhuriyeti’nde halk, yöneticilerini asagidaki yollardan hangisi ile belirler? A. Halk oylamasi B. Gensoru C. Iki dereceli seçim D. Seçim E. Güven oylamasi Cevap: D 51. Asagidaki ülkelerden hangisinin Birlesmis Milletlerde veto hakki vardir? A. Almanya B. Japonya C. Ispanya D. Hollanda E. Çin Cevap: E 52. I. 1921 Anayasasinda, 1924’de yapilan degisiklikle, II. 1924 Anayasasinda, 1928’de yapilan degisiklikle, III. 1924 Anayasasinda, 1946’de yapilan degisiklikle, IV. 1924 Anayasasinda, 1937’de yapilan degisiklikle, VI. 1961 Anayasasinin kabul edilmesiyle, Yukarida verilen Anayasa degisikliklerinin hangisiyle laiklik ilkesi Anayasada yer almaya baslamistir? A. IV B. II C. V D. I E. III Cevap: A 53. 1982 Anayasasina göre asagidakilerden hangisi, sosyal ve ekonomik haklar bölümünde yer almistir? A. Özel hayatin gizliligi hakki B. Sendika hakki C. Din ve vicdan hürriyeti D. Haberlesme hakki E. Seyahat hakki Cevap: B 54. 1982 Anayasasina göre asagidakilerden hangisi TBMM’nin görev ve yetkilerinden degildir? A. Bakanlari denetlemek B. Basbakani denetlemek C. Kanunlarin iptali için yapilan basvurulari görüsmek D. Kanunlari gerektiginde degistirmek

E. Hükümetin sundugu bütçeyi görüsmek Cevap: C 55. Asagida verilenlerden hangisi dogrudan seçimle is basina gelen yöneticilerden degildir? A. Il genel meclisi üyeleri B. Il özel idare meclisi üyeleri C. Belediye meclisi üyeleri D. Il özel idaresinin dogal baskani E. Muhtarlar Cevap: D 56. I. Tarim sektörü II. Hizmet sektörü III. Imalat Sektörü IV. Insaat sektörü V. Saglik sektörü Yukarida verilen istihdam alanlarindan hangileri kalifiye olmayan isgücünün en fazla istihdam edildigi sektörlerdir? A. I ve III B. II ve IV C. II ve III D. IV ve V E. I ve IV Cevap: B 57. Asagidaki ülkelerden hangisi dünyanin en gelismis ve zengin sekiz ülkesinin olusturdugu birlik içinde yer alir? A. Rusya B. Isviçre C. Belçika D. Hollanda E. Macaristan Cevap: A 58. Üniversitelerin en üst yöneticisi olan rektörler hangi makamca atanir? A. Yüksekögretim kurulu baskani B. Cumhurbaskani C. Basbakan D. Üçlü kararnameyle E. Bakanlar kurulu karariyla Cevap: B 59. Türkiye Cumhuriyeti’nde serbest piyasa kurallari çerçevesinde özel ve kamu kurulus firmalari arasindaki uyusmazliklara bakmak, piyasadaki tekellesmeleri önlemek asagidaki kurumlardan hangisinin görevidir? A. Hazine Müstesarligi B. TC Merkez Bankasi C. Rekabet Kurumu D. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanligi E. Sermaye Piyasasi Kurumu Cevap: C 60. 1982 Anayasasina göre yeni bir ilin kurulmasi hangi kurumun alacagi kararla gerçeklesir? A. Cumhurbaskanligi B. Bakanlar Kurulu C. Içisleri Bakanligi D. TBMM E. Anayasa Mahkemesi Cevap: D

2004 KPSS Genel Kültür Soru ve Cevapları

1. I. Orhun Kitabeleri II. Manas Destanı III. Karabalgasun Yazıtları Yukarıdakilerden hangileri Göktürkler’e aittir? A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III D. I ve II E. II ve III 2. I. Karamanoğulları Beyliği II. Anadolu Selçuklu Beyliği II. Büyük Selçuklu Devleti Yukarıdakilerden hangisi veya hangilerinin merkezi Konya’dır? A. Yalnız I B. Yalnız II C. I, II D. II,III E. I, II,III 3. I. Toy II. Kurultay III. İl Yukarıdakilerden hangileri islamiyetten önce kurulan türk devletlerinde siyasi, ekonomik, kültürel işlerin görüşülüp karara bağlandığı meclistir? A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III D. I, II E. I, II ve III 4. I. Devşirme II. İltizam

III. Müsadere Osmanlı Devleti’nde sürekli ve düzenli olarak devlet adamı ve ordunun asker ihtiyacı hangisi ve hangileriyle sağlanmıştır? A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III D. I, II E. II, III 5. Külliyeler genellikle aşağıdakilerden hangisinin çevresinde yer alır? A. Bimarhane B. Medrese C. Mektep D. Han E. Cami Külliye 6. Osmanlı Devletinde Tanzimat dönemine kadar kadıların vermiş oldukları hükümler gerektiğinde aşağıdakilerin hangisi tarafından incelenir ve düzeltilir? A. Padişah B. Şeyhülislam C. Kazasker D. Defterdar E. Nişancı 7. II. Meşrutiyetin ilanında aşağıdakilerin hangisi etkili olmuştur? A. Hürriyet ve İtilaf Partisi B. İktisat Partisi C. Terrakiperver Cumhuriyet Partisi D. Ahrar Partisi E. İttihat ve Terraki 8. Osmanlı Devletinde dış borçlanma hangi padişah döneminde başlamıştır? A. Abdülaziz B. Abdülmecit C. II. Abdülhamit D. V. Murat E. II. Mahmut Padişah Abdülmecit döneminde 9. Tanzimat Fermanı’nda aşağıdakilerden hangisinde ıslahat yapılması öngörülmemiştir? A. Yargı sistemi B. Vergi sistemi C. Askerlik işleri D. Devlet rejimi E. Eğitim sistemi 10. I. Hiyaneti Vataniye kanunu II. Ağnam vergisinin artırılması hakkında kanun III. Tekalifi Milliye emirleri (Ulusal yükümlülük) Yukarıdakilerden hangisini TBMM çıkarmıştır? A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III D. I, III E. I, II ve III 11. Kurtuluş Savaşı’nda Mustafa Kemal’e “Başkomutanlık” yetkisini aşağıdakilerden hangisi vermiştir? A. Mebuslar Meclisi B. TBMM C. Temsilciler Kurulu D. Bakanlar Kurulu E. İç İşleri Bakanlığı 5 Ağustos 1921 tarihinde kabul edilen bir yasayla Meclis, kendisine ait

yetkileri ve başkomutanlık görevini Mustafa Kemal’e vermiştir. 12. Sakarya Savaşı’ndan sonra Fransa’nın TBMM ile Ankara Antlaşmasını yapması aşağıdakilerden hangisini gösterir? A. Fransa’nın TBMM ile iyi ilişkiler kurmak istemesi B. TBMM’nin uluslararası ilk kez tanındığını C. Fransa ile TBMM arasında dostluğun uzun süreceğini D. İngiltere’nin Yunanistan’ı desteklediğini E. İtalyanların işgal ettiği Anadolu’dan geri çekildiğini 13. I. Batı Anadolu’da yaşayan Rumlar II. Gümülcine ve Selanik’te Yaşayan Türkler III. İmroz, Bozcaada ve İstanbul’da yaşayan Rumlar IV. Taselya ve Makedonya’da yaşayan Türkler Yukarıdakilerden hangisi Lozan Antlaşması’nda nüfus değişimi dışında tutulmuştur? A. I, II B. II, III C. III, IV D. I, II ve III E. II, III ve IV 14. Temsilciler Kurulu, Amasya Görüşmeleri’nde İstanbul Hükümeti’nden Sivas Kongresi’nin saptadığı dış politikaya uymasını istemiştir. Buna göre; Temsilciler Kurulu’nun, aşağıdakilerden hangisini vurguladığı savunulur? A. Yabancı sermayeden yararlanması B. Malta sürgünlerinin geri getirilmesi C. Manda ve himaye reddi D. Mebuslar Meclisinin İstanbul’da toplanması E. Antlaşma Devletleri ile barış için görüşme yapılması 15. Cumhuriyetçilik ilkesi aşağıdaki ilkelerden hangisiyle doğrudan ilgilidir? A. Halkçılık B. Devletçilik C. İnkılapçılık D. Milliyetçilik E. Laiklik 16. 1923 yılında 1921 anayasasında bazı değişiklikler yapılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu değişikliklerden biri değildir? A. Başbakan’ı Cumhurbaşkanın seçmesi B. “Tükiye Devleti’nin dini islamdır ” hükmünün çıkarılması C. Cumhurbaşkanının meclis tarafından seçilmesi D. Bakanlar Kurulunun Başbakan tarafından oluşturulması E. Cumhurbaşkanının bir seçim dönemi için seçilmesi 17. Halifeliğin kaldırılmasında I. Menemen olayı II. Saltanatın kaldırılması III. Cumhuriyetin ilanı Yukarıdakilerden hangisinin etkisi görülmüştür? A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III D. I, II E. II,III 18. I. Ürün üzerinden alınması II. Her bölgeden farklı oranda toplanması III. Gayri Müslimlerden alınması Yukarıdakilerden hangisi aşar vergisinin özelliklerindendir? A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III

D. I, II E. I, II, III 19. Cumhuriyet döneminde yabancıların elindeki demiryollarının tümünün satın alınması ve bütünüyle yabancı sermayeye dayanan sanayileşme modeli yeni devlet tarafından öz kaynakları temel alan sistemi uygulaması, I. Milliyetçilik II. Devletçilik III. Laiklik Yukarıdakilerden hangisiyle ilgili değildir? A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III D. I, III E. II, III 20. Devlet eliyle sanayinin kurulması “Birinci beş yıllık plan” hangi yılda uygulamaya başlandı? A. 1931 B. 1932 C. 1934 D. 1935 E. 1936 21. Saltanatın kaldırılması aşağıdakilerden hangisinin bir gereğidir? A. Yurtta ve dünyada barışın B. Bağımsızlığın C. Ulusal egemenliğin D. Uluslar arası ilişkilerin E. Özerkliğin 22. Soyadı kanunuyla; I. Sosyal II. Siyasi III. Ekonomik alanlarından hangisinde kolaylık sağlar? A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III D. I-II E. I,II,III 23. Türkiye cumhuriyetinde I. Hafta tatilinin Pazar gününe alınması II. Miladi takvimin kabulü III. Kabotaj Kanunu’nun kabul edilmesi gelişmelerinden hangisinde uluslararası resmi ilişkilere uyum sağlama amacı vardır? A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III D. I,II E. II,III 24. Türkiye’de I. 1923 yılında seçmen olabilmek için uygulanmış olan vergi verme şartının kaldırılması II. Seçmen olan herkesin oy kullanmasının zorunlu olması III. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi gelişmelerinden hangilerinde yönetime katılmak amacının olduğu savunulabilir? A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III

D. II,III E. I,II,III 25. Fransa Suriye’deki manda yönetimini kaldırarak burada bağımsızlığı öngören bir antlaşma yapmıştır. Aşağıdakilerden hangisine neden olmuştur? A. Musul sorunu B. Hatay sorunu C. Boğazlar sorunu D. Borçlar sorunu E. Yabancı okullar sorunu 26. I. Savaşın tüm dengeleri alt üst etmesi II. Balkan Antantının aynı yörede bulunan devletler arasında yapılmış olması III. Boğazların Türk egemenliğine geçmesi Balkan Antantının II. Dünya Savaşı’nda işlevini yitirmesinde, yukarıdakilerden hangisi etkili olmuştur? A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III D. I, III E. II, III 27. Türkiye ile Yunanistan arasında I. Nüfus değişimi II. Tazminat III. Ege adalarının silahsızlandırılması Konularından hangisi Lozan antlaşmasından sonra bir sorun olarak devam etmiştir? A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III D. I, III E. II, III 28. I. Köy enstitüsü I. Halk evleri III. Millet Mektepleri Yukarıdakilerden hangileri Atatürk döneminde kurulmuştur? A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III D. I, II E. II,III 29. Türkiye 1932 yılında aşağıdakilerden hangisine üye olmuştur? A. Birleşmiş Milletler B. Milletler Cemiyeti C. Lahey Adalet Divanı D. Balkan Antantı E. Sadabat Paktı 30. Misak-ı Milli’de alınan “Türkiye’deki azınlıklara komşu memleketlerdeki türklere verilen haklar kadar hak verilecektir” kararı ile ne yapılmak istenmiştir? A. Azınlıklara hak vermede eşitlik temel alınmıştır B. İtilaf devletleri ile iyi ilişkiler kurulmak istenmiştir C. Azınlıklara daha çok hak verilmiştir. D. Azınlıkların göç etmesi istenmiştir. E. Yabancı memleketlerdeki türklerin yönetime katılması amaçlanmıştır. 31. I. Altyapı hizmetlerinin yetersizliği

II. Çevre Kirliliği III. Alışveriş merkezlerinin azlığı Yukarıdakilerden hangisi Türkiye’de büyük şehirlerin önemli sorunları arasında yer alır? A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III D. I, II E. II, III 32. Türkiye’de konutlarda yapı malzemesi olarak kullanılan taşlar konutların bulunduğu çevrenin jeolojik yapısına bağlıdır. Buna göre; Ürgüp, Avanos, Nevşehir konutlarında yapı malzemesi aşağıdakilerden hangisinin en çok kullanılması beklenir? A. Kalker B. Kum taşı C. Volkan tüfü D. Jips E. Granit 33. Coğrafi konumları göz önüne alındığında aşağıdaki bölümlerin hangisinde en sıcak ay ile en soğuk ay arasındaki farkın en fazla olması beklenir? A. Orta Karadeniz Bölümü B. Kıyı Ege Bölümü C. Güney Marmara Bölümü D. Antalya Bölümü E. Yukarı Murat Van Bölümü 34. Türkiye’nin en doğu ucu ile en batı ucu arasında 76 dk. zaman farkı olması hangisiyle açıklanır? A. Asya ve Avrupa kıtalarında toprağının olması B. Yüzey şekillerinin engebeli olması C. Başlangıç meridyenin doğusunda olması D. Geçen meridyen sayısıyla E. Kuzey Yarım kürede olmasıyla 35. Aşağıdakilerin hangisi Ege Bölgesi’nde delta ovalarının ortak özelliği değildir? A. Kıyıda büyük göllerin oluşması B. Tarımsal etkinlerin yoğunlaştığı alanların olması C. Endüstri bitkilerinin daha fazla yetişmesi D. Önemli turizm merkezlerinin bulunması E. Yerleşimin yoğun olması 36. Türkiye’de pamuk ve tütün üretiminin ikisinde de en büyük paya sahip olan bölge aşağıdakilerden hangisidir? A. Doğu Anadolu Bölgesi B. Güney Doğu Anadolu Bölgesi C. Akdeniz Bölgesi D. Ege Bölgesi E. Karadeniz Bölgesi 37. Ege bölgesinin kıyı kesimi ile iç kesiminde ürünler benzerlik gösterirken Doğu Karadeniz bölümünde kıyı kesiminde yetişen bir çok ürün 75-100km içeride rastlanmaz. Ege ve Doğu Karadeniz bölgeleri arasında görülen bu farkın temel nedeni nedir? A. Dağların uzanışı B. Tarımsal nüfus yoğunluğu C. Deniz akıntıları D. Hakim rüzgar yönü E. Toprak türü 38. I. Nüfus yoğunluğu

II. Yer şekilleri III. Denize uzaklık Türkiye’de tarım ürünü çeşitliliğinde yukarıdakilerden hangileri etkilidir? A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III D. I, II E. II-III 39. Türkiye’de geçimini geleneksel yöntemlerle yapılan hayvancılıktan sağlandığı ve küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğu iki yörenin aşağıdakilerden hangisi bakımından benzer olduğu beklenir? A. Hakim rüzgar yönü B. Nüfus sıklığı C. Akarsu ağı D. Doğal bitki örtüsü E. Tarım ürünleri 40. 1988-1998 yıllarında Türkiye’de tatlı su balıkçılığı üretimi aşağıdaki grafikte belrtilmiştir. I. Üretimde en büyük paya sahip olan balık cinsi II. Üretimin yıllar arası değişimi III. Üretimin en fazla olduğu yıl Grafiğe göre; aşağıdakilerken hangisine ulaşılamaz? A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III D. I,II E. I,II,III 41. Geçtikleri yerlerin endüstrileşme ve kentleşme durumları göz önüne alındığında aşağıdaki akarsulardan hangisinin daha az kirlenmesi beklenir? A. Ergene B. Zap C. Büyük Menderes D. Gediz E. Porsuk 42. I. Dış pazara rekabet gücü yüksek ürünler sunulması II. Dış satım için yeni pazarlar bulunması III. Endüstri ürünleri dış alımı arttırılması Dış ticaret açığını kapatmak için yukarıdakilerden hangisi yapılmaz? A. Yalnız I B. Yalnız III C. I, II D. I, III E. II, III 43. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de bulunan iki kentten birinin endüstri bakımından diğerinden daha fazla gelişmiş olduğunu gösteren en büyük kanıttır? A. Eğitim seviyesinin yüksek olması B. Ulaşım olanaklarının çeşitli olması C. Enerji tüketiminin fazla olması D. Yer altı ve yer üstü kaynaklarının çeşitli olması E. Nüfus yoğunluğunun fazla olması 44. Türkiye’de hava yoluyla gelen turist sayısının, deniz ve kara yoluyla gelen turist sayısından iki kat fazla olması bu ulaşım yollarının özellikle aşağıdakilerden hangisi

bakımından farklı oluşu ile açıklanabilir? A. Ulaşım araçlarının taşıma kapasitesi B. Yolculuk süresi C. Çalışan personel sayısı D. Yolculuk içi ödenen para E. Ulaşılabilinen merkez sayısı 45. Aşağıdaki alanlardan hangisi Marmara Bölgesi’nin Türkiye ekonomisine katkısı en azdır? A. Besin Endüstrisi B. Hidroelektirik enerji üretimi C. Seramik endüstrisi D. Bankacılık hizmeti E. Turizm 46. Aşağıdakilerden hangisi Güney Doğu Anadolu Bölgesinin özelliklerinden değildir? A. Ham petrolün tamamına yakınının üretildiği yerdir. B. Yükseltisi kuzeyden güneye doğru azalır. C. Nüfus bölge içinde düzenli dağılmıştır. D. Tarımda sulamaya gereksinim olması E. Orman örtüsünün en az olduğu bölgedir. 47. Yukarıda Türkiye demir yolları ağı haritası verilmiştir. Bu haritadan çıkarılamayacak sonuç hangisidir? A. Demiryolları tüm komşu ülke sınırlarına kadar ulaşmaktadır. B. Akdeniz bölgesindeki demiryolları Batı Karadeniz demiryollarından daha sıktır. C. Büyük limanlar çoğuna demiryolu bağlantısı vardır. D. Doğu Anadolu Bölgesinde demiryolları Doğu-Batı yönünde uzanır. E. Menteşe-Tekke yörelerine demiryolu ulaşımı yoktur. 48. Cinsiyet yaş grafiğinden hangisine ulaşılamaz? A. Toplam nüfusa B. Nüfusun fazla olduğu yaş grubuna C. Kadın nüfusunun erkek nüfusunun farkına D. Onbeş yaşın altındaki nüfusun toplam payına E. Nüfus yoğunluğuna 49. Ara seçim ne demektir? A. TBMM’nin seçim dönemi dolmadan kendi seçimlerinin yenilenmesine karar verilmesi halinde yapılan seçim B. İki genel seçim arasında boşalan milletvekillikleri için yapılan seçimdir C. İki milletvekili genel seçimi arasında yapılan yerel seçim D. Savaş hali nedeniyle bir yıl geriye bırakılan milletvekili seçimidir. E. Cumhurbaşkanı TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar verilmesi halinde yapılan seçimdir. 50. 1982 anayasasına göre savaş hali ilanına ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine izin vermeyetkisi TBMM’ye aittir. Ancak TBMM tatildeyken veya ara vermedeyken ülkenin ani silahlı saldırıya uğraması durumunda silahlı kuvvetlerin kullanılmasına derhal kara verilmesi kaçınılmaz olabilir. Bu gibi durumda kararı hangi merci verir? A. TBMM Başkanı B. Cumhurbaşkanı C. Başbakan D. Bakanlar Kurulu E. Genel Kurmay Başkanı 51. 1982 anayasasına göre bir kimsenin belediye başkanı adayı olup olmadığı konusundaki itirazları inceleyip kesin olarak karara bağlayan merci aşağıdakilerden

hangisidir? A. Vali B. Danıştay C. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) D. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) E. Devlet Denetleme Kurumu (DDK) 52. 1982 anayasasına göre açık olan bakanlıklarla izinli veya özürlü bakanlara aşağıdakilerin hangisi geçici olarak vekalet eder? A. TBMM Başkan Vekili B. Bakanlık Müsteşarı C. Başbakanlık Müsteşarı D. Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri E. Bakanlardan biri 53. Türkiye’nin taraf olduğu Milletlerarası Sözleşme çerçevesinde aşağıdakilerden hangisi zorunlu yargı yetkisini kabul etmiştir? A. Avrupa Topluluğu Adalet Divanı B. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı C. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi D. Birleşmiş Milletler Adalet Divanı E. Avrupa Parlamentosu 54. Aşağıdakilerden hangisi türk parlamenter sisteminin özelliklerinden birisidir? A. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi B. Yürütmenin yasama organını istediği zaman feshedebilmesi C. Parlamentonun iki meclisli olması D. Cumhurbaşkanının bütün işlerinin yargı denetimine tabi olması E. Hükümetin parlamentoya karşı sorumlu olması 55. 1982 anayasasına göre savaş, seferberlik, sıkıyönetim ve olağan üstü hallerde milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlal edilmemek kaydıyla aşağıdaki temel hak ve hürriyetlerden hangisinin kullanılması durdurulamaz? A. Yerleşme ve seyahat hürriyeti B. Haberleşme hürriyeti C. Vicdan hürriyeti D. Basın hürriyeti E. Dernek kurma hürriyeti 56. 1982 anayasasına göre aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinden değildir? A. Kanun değişikliklerini gerek gördüğünde halk oyuna sunma B. Anayasa mahkemesine iptal davası açma C. Üniversitelere rektörleri seçmek D. Yabancı devletlere Türkiye devletinin temsilcilerini göndermek E. Devlet Denetleme Kurulu başkanını ve üyelerini atamak 57. Dilekçe hakkı ile ifade edilen aşağıdakilerden hangisidir? A. Vatandaşların kendileriyle ilgili dilek ve şikayetleri hakkında yetkili makamlara ve TBMM’ye yazı ile başvurma hakkıdır. B. C. D. E. 58. Türkiye’nin coğrafi bölgeleri sosyal, ekonomik açıdan gelişmişlik düzeyine göre en üstte hangi bölge yer alır? A. Karadeniz Bölgesi B. Doğu Anadolu Bölgesi C. Güney Doğu Anadolu Bölgesi D. Marmara Bölgesi

E. İç Anadolu Bölgesi 59. Türkiye’de görülen gecekondulaşma ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A. Ülkenin gelişmişlik düzeyinin istenen seviyeye gelip gelmediğinin göstergesi B. Köyden kente göç edenlerin barınma sorunlarını kendi imkanlarıyla çözmesinin bir sonucu C. Büyük kentlerin belli bir bölgede yoğunlaştığı için, altyapı hizmetlerinin bunlara ulaştırılması kolay olmaktadır. D. Neden olduğu çarpık kentleşme sonucunda çevre kirliliğini yarattığı faktörler arasında yer alır. E. Kentleşme üzerinde yeterli denetim olmaması nedeniyle büyük rant sağlanmakta 60. Dünyadaki çocuk ölümleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A. Dünyadaki en çok çocuk ölümleri 0-5 yaş arasında görülmektedir. B. Çocuk ölümünün en çok olduğu yer Afrika, en düşük olduğu yer İskandinavya’dır. C. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye, çocuk ölümü oranı yüksektir. D. Çocuk ölümlerinin sebebi, yetersiz beslenme ve ilaç eksikliğidir. E. Çocuklarda ölüme yol açan hastalıklar arasında en önemlisi çiçek hastalığıdır. CEVAPLAR 1.A 2.C 3.D 4.A 5.E 6.C 7.E 8.B 9.D 10.E 11.B 12.A 13.C 14.C 15.A 16.B 17.E 18.A 19.C 20.C 21.C 22.A 23.D 24.E 25.B 26.A 27.D 28.E 29.B 30.A 31.D 32.C 33.E 34.D 35.A 36.D 37.A 38.E 39.D 40.A 41.B 42.B 43.C 44.B 45.B 46.C 47.A 48.E 49.B 50.B 51.D 52.E 53.C 54.E 55.C 56.A 57.A 58.D 59.C 60.E

2005 KPSS Genel Kültür soru ve cevapları 1-Abdülhamit hangi olayla tahttan indirilmiştir? A)31 mart vakası B)Anayasanın yürürlüğe girmemesi 2-Aşağıdakilerden hangisi 2004 yılında gerçekleşmiştir? A) DGM'lerin kaldırılması B) Temel hak ve özgürlüklerin düzenlenmesi C) ........... 3-Aşağıdakilerin hangisi 1. Balkan savaşı sonrasında kaybedilmiştir? I-ege adaları ve doğu trakya II-Makedonya ve Arnavutluk III-Gökçeada ve Bozcaada A)I-II B)I-III C)yalnız III d)I-II-III E)Yalnız I 4-Kurtuluş savaşında Atatürk'ün kanun duzeyinde emir verme yetkisi hangi sıfata dayanır? A) meclis başkanı B) başkomutanlık C) Cumhurbaşkanı D) Mareşal 5-Eski donemlerde ticarette anlaşmaların imzalanması neyin göstergesidir? A) Siyaset B) Edebiyat C)Spor D) Hukuk I-İzmir İktisat Kongresi II-Kabotaj Kanunu III-İlk sanayi planı 6- Yukarıdaki olayların kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir? A) II-I-III B)I-III-II C)III-II-I D) I-II-III E)III-I-II 7-Aşağıdakilerden hangisi osmanlılarda toprak yönetimi ile ilgili değildidr? A) İkta B) Yurtluk C) Ocaklık D) Zeamet E) Ulak I-Padişah II-Sadrazam III-Nişancı 8-Yukarıdakilerden hangisi yönetim hakkına sahiptir? A)I-II-III B)I-II C) Yalnız I D)Yalnız II E)II-III Not : bu soru daha onceki yıllarda da soruldu. 9-Aşağıdakilerden hangisi II. Mahmut dönemindeki gerşekleştirilmemiştir? A) Nüfus sayımı B) Yeni bir ordunun kurulması C) İlk resmi gazetenin çıkartılması D) Anayasa çıkartılması E) İlkokul eğitiminin zorunlu hale getirilmesi 10-TR neden Sabadat niçin paktına katılma ihtiyacı duymuştur.? I-italyanın Habeşistan'a saldırması II... III...

A)Yalnız I 11-Osmanlı İmparatorluğu' nda Divan-ı Hümayun' da aşağıdakilerden hangisi bulunurdu? I-İlmiye sınıfı IIKalemiye sınıfı III-Seyfiye sınıfı IV-Azınlıklar A) I-II B)I-II-III-IV C)IV D) I-II-III E)Yalnız IV 12)Möntrö sozleşmesinde, I-Yunanistan' a doğu trakyanın bırakılması II-Boğazların hakimiyetinin TR'ye bırakılması III.... Yukarıdakilerden hangisi vardır? A)yalnız I B) Yalnız II C)I-II 13-Kuvayi Milliye aşağıdakilerin hangisinde rol almştır? I)Menemen olayı II)Yozgat ayaklanması III)Şeyh Sait Ayaklanması IV)I. İnönü zaferinin kazanılmasında A)Yalnız I B)Yalnız II C) I-II D)I-II-III I-Mustafa Kemal düzenlenmesinde doğrudan etkili olmuştur. II-Temsil Kurulu'na yeni katılımlar olmuştur. 14-Yukarıdaki gelişmeler aşağıdakilerden hangisinde olmuştur? A)Sivas Kongresi B)Alaşehir Kongresi C)Edirne Kongresi D) Erzurum Kongresi E)İskenderun Kongresi 15-Halifeliğin kaldırılması aşağıdakilerden hangilerinde etkili olmuştur? I-Tekke ve Zaviyelerin kapatılmasında II-Medreselerin kapatılmasında III-Tevhid-i tedrisad kanunun çıkartılmasında IV...(İLGİSİZ BİR ŞEY) A)I-II-III B)I-II C)II-II D)I-II-III-IV 16-Kadınlara Milletvekili seçme ve seçilme hakkı ne zaman verilmiştir? A) Tanzimat fermanı ile B)Medeni kanun ile C) 1930 anayasa değişikliği ile D) 1934 Anayasa değişikliği ile E)II. Meşrutiyet ile I-Şeyh Sait Ayaklanması II-31 Mart Vakası III...(ilgisiz bir şey) 17-Yukarıdakilerden hangisi MUSUL'un elden çıkması ile ilgilidir? A)Yalnız I B)I-II C)I-II-III I-Yunanlılarla ve ingilizlerle ilgili uzunca bir cümle II-ilgisiz bir şey III-İlgisiz birşey 18)Yukarıdakilerden hangisi ile hangisi ile İNGİLİZLERİN Yunanlıları desteklediği söylenebilir? A)yalnız I I-Londra Konferansına İstanbul hükümetinin yanında TBMM'nin de çağrılması II-İtalyanlar'dan savaş esirlerinin serbest bırakması III... 19)Yukarıdan hangisi itilafların TBMM'yi tanıdıklarının kanıtı olabilir? A)yalnız I I-Halk arasında eşitliğin sağlanması II-yine eşitlikle ilgili bir madde III...özel girişimin engellenmesi 20-Yukarıdakilerin hangisi Halkçılıkla ilgilidir? A)I-III B)I-II-III C)I-II D) Yalnız III E)Yalnız I I-Terakki Perver Cumhuriyet Fırkası kurulması II-Serbest Cumhuriyet Fırkası kurulması III-Demokrat Parti kurulması 21)Yukarıdakilerden hangisi Atatürk döneminde gerçekleşmiştir?

A)I-II B)I-II-III C)Yalnız I D) Yalnız III 22-Aşağıdaki illerin hangilerinde saat farkları en fazladır? A)İzmir-Ankara B)Kütahya-İzmit C)Balıkesir -Erzincan 23-Makinalı tarımın engebeli alanlarda yapılması daha zordur. Yukarıdaki bilgiye göre aşağıdaki illerin hangisinde makinalı tarımın yapılma imkanı en azdır? A)Samsun B)Artvin C)Konya D)Gaziantep 24-Nüfus yoğunluğunu aşağıdakilerden hangisi etkilemez? A)Bitki örtüsü B)Yeryüzü şekilleri C)Endüstri kuruluşları D)İklim 25-Aşağıdakilerin hangisi TR'deki kıyıların ortak özelliklerindendir? A)Dağların kıyıya paralel uzanması. B)Sıcaklık farklarının kıyılarda, iç kesimlere oranla daha az olması. C)Kıyı sıcaklıklarının iç kesimlere kadar ulaşabilmesi. D)Doğal limanların bulunması I-Samsun-Bakır II-İskendurun-Demir III-Seydişehir-Boksit IV-Mersin-Petrol V-... VI-Murgul-Bakır 26-Yukarıdakilerden hangilerinde çıkartılan madenler çıkartıldıkları yerlerde işlenmektedir ? A)I-II B)III-V C)II-IV D) IV-VI E)III-VI 27-Aşağıdakilerden hangisi tarımı geliştirmek için atılacak adımlardan değildir? A)Gübreleme B)Sulama C)Nadasa bırakma 28-Aşağıdakilerden hangisi ormanlardan, yetiştirilmesi ile ulaşılması istenen sonuçlardan biri değildir? A)Erezyonun önlenmesi B)Temiz hava C)Tarihi değerlerin korunması 29-Aşağıdakilerden hangisi Efes, Milas gibi yerlerin önemini artırmaktadır? A) .............Tarih.......... B) ..........Doğa........ C) ..........Ulaşım..... D) ..........havası,suyu.......... 30- Bir harita var ve sadece bu haritadaki bilgilere dayanılarak soruların yanıtlanaması isteniyor. A)Karadeniz kıyılarında sıcaklık 6 derecenin üzerindedir. 31-Aşağıdakilerden hangisinde yasalar halkoyuna sunulabilir? A)Cumhurbaşkanının meclise geri gönderdiği ve meclis tarafından 2/3 ve 3/5 oyla yeniden kabul ettiği yasalar. B)Uluslararası antlaşmaları uygun bulma yasaları C)Ödenek ve yolluklara ilişkin kanunlar. 32-Aşağıdakilerden hangisi TR parlamenter sisteminin özelliği değildir? A-Cumhurbaşkanının gerektiğinde meclis seçimlerini yenileme kararı alması B)Halkın meclisi doğrudan seçmesi C)Seçimlerin iki turlu olması 33-IMF ile görüşmelerde muhatap hangi kurumdur? A)Maliye Bakanlığı B)Dış Ticaret Müsteşarlığı C)Hazine Müsteşarlığı D)DPT 34-Avrupa insan hakları mahkemesi hangi örgüt içinde yer alır? A)Nato B)Birleşmiş Milletler

C)Avrupa Birliği D) BAB E) Avrupa Konseyi I-İslam Konferansı Teşkilatı II-OECD III-Karadeniz Ekonomik işbirliği teşkilatı IV-BAB 35)TR yukarıdakilerin hangisinin kurucu üyesidir? A)I-III B)Yalnız I C)II-III-IV D)Yalnız III E)I-II-III 36-Bankalar aşağıdaki hangi kurumun izni alınarak kurulur? A) Hazine B) Maliye Bakanlığı C) Sermaye Piyasası Kurulu D) Merkez Bankası E) Bankalar Birliği 37-TR'nin ihracatı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A)AB ile ihracat fena sayılmaz. B)İhraç malları arasında tarım ürünlerinin payı azalmasına rağmen halen bu ürünler ihracat içerisinde önemli bir yer tutar. C)En fazla ihraç edilen ürünler endüstri ürünleridir. Not:TR en çok, tüketim malları-ara mallar-endüstri malları ihraç, ara mallar-endüstri malları-tüketim malları ithal eder. 38-Meclis'in aşağıdaki yetkilerinden hangisi 2004 yılında kaldırılmıştır? A)Para basma B)Savaş ilanına karar verme C)Mahkemeler tarafından verilen kesin ölüm cezalarının yerine getirilmesine karar verme D)Uluslarası antlaşmaları uygun bulma yasası çıkarma 39-Milletvekilin düşmesi ile ilgili aşağıdaki durumlardan hangisinde milletvekiliğinin düşmesi, Meclis genel kurulunda görüşülmeden sadece genel kurula bildirilmesi ile gerçekleşmektedir? A)Bir milletvekilinin 1 aya içerisinde 5 birleşime katılmaması B)Milletvekilin milletvekilliği ile bağdaşmayan bir işle iştigal olması C)Milletvekilin parti değiştirmesi D)Milletvekiliğinin mahkeme tarafından verilen hüküm kararı ile gerçekleşmesi E)Milletvekilinin çekilmesi I-Başbakan II-Bakanlar III-.... IV-Başkanlık müsteşarları,müdürleri.. V-Sayıştay başkan ve üyeleri 40- Anayasa Mahkemesi yukarıdakilerden hangilerini yüce divan sıfatıyla yargılar? A)I-II B)I-II-III C)IV-V D)I-II-V E)I-II-III-IV-V 41) Siyasi partilerle ilgili aşağıdakilerden bilgilerden hangisi doğrudur? A)Siyasi partilere katılma yaşı 30'dur. B)Siyasi partilere maddi yardımda bulunulamaz. C)Yükseköğretim elemanları ile, yüksek öğretim öğrencilerinin siyasi partilere katılabilme koşulları yasa ile düzenlenir. D)Devlet memurları ....... olmamaları durumunda siyasi partilere katılabilirler. 42-Aşağıdaki ovaların hangisinden yılda iki kez ürün alınabilir? A)Bakırçay B) Konya ovası C)Yenişehir ovası D)Çukurova E) Çarşamba ovası 43-Aşağıdakilerden hangisi suların kirlenmesinde etkilidir? A)Hidroelektrik santralleri B)Tarım ilaçları 1-a 2-a 3-a 4-b 5-d 6-d 7-e 8-b 9-d 10-a 11-d 12-b 13-b 14-a 15-a 16-d 17-a 18-a 19-a 20-c 21-a 22-c 23-b 24-a 25-b 26-e 27-c 28-c 29-a 30-a 31-a 32-c 33-c 34-e 35-d 36-? 37-b 38c 39-d 40-d 41-c 42-d 43-a alıntı

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful