P. 1
Care Este Important A Jocului in Dezvoltarea Copilului

Care Este Important A Jocului in Dezvoltarea Copilului

|Views: 7|Likes:
Published by danielmanu

More info:

Published by: danielmanu on Jun 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as RTF, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/03/2013

pdf

text

original

Care este importanta jocului in dezvoltarea copilului

Pentru copilul de peste 18 luni, jocul este o activitate naturala foarte serioasa. Dincolo de placerea pe care i-o produce, jocul este un element de neinlocuit in evolutie, care ii permite sa se identifice cu adultul si sa-si descarce stressul.... Identificarea cu adultul Înainte de 18 luni nu exista joc cu adevarat. Pediatrii explica ca pana atunci el nu are nici sens, nici functiune; bebelusul nu este stimulat decat de placerile senzoriale. Dupa aceasta varsta insa, in jur de 2 sau 3 ani, copilul incepe sa puna in scena lumea sa interioara, inventand scenarii care ii reactiveaza amintirile. Adevarate inscenari, elaborate pe baza observarii adultilor "ziceam ca-i telefonam lui tata, ca eram un mare sportiv" - si care ii permit copilului sa-si realizeze dorintele mai mult sau mai putin constiente: dorinta de a creste, de a se identifica cu adultul si de a-si stapani universul ... fiind "stapanul" jocului. Descărcarea stresului Jocul, sinonim cu placerea, nu este totusi, in pofida reputatiei tenace, o reflectare a inocentei copilului. Este chiar rareori neinsemnat, doarece functia sa este de a-i descarca micile sau marile traumatisme. Stressul este tot atat de raspandit in viata micutului ca si in a noastra... iar atunci cand copilului ii vine greu sa "digere" un fapt, sa depaseasca un conflict, el il pune in scena. Pentru el, acesta este mijlocul cel mai bun de a admite un eveniment neplacut. Aici, copilul exprima ceea ce i-ar fi greu sa transmita prin cuvinte. In ceea ce priveste jucariile, ele sunt acum studiate cu atentie si adaptate la dezvoltarea copilului. Dar acestuia ii va face tot atata placere sa-si imagineze, pornind de la un obiect simplu, o multime de situatii. Imaginatia va fi cu atat mai solicitata cu cat obiectul este mai rudimentar...

3

. e a mea"). Jucaria inainte de a permite jocul este un semn. servesc pentru a juca in maniera prevazuta de fabricant. Reperarea posesiunilor sale si apararea lor este pentru un copil maniera sa de a-si afirma existenta si identitatea. Alte jucarii se colectioneaza. Obiectul drag. Jucarii aflate inca in cutia lor originala. Copilul este foarte devreme sensibilizat. 4 . El le va insusi intr-o maniera mai mult sau mai putin variata. mobilele. Are o valoare de schimb care apare in anii de scoala. care se misca cu ajutorul curentilor de aer. Apoi este vorba si despre anumite jucarii care au ca functie esentiala aceea de a fi posedate de copil. etc. desigur sub influenta scolii. Ursul adorat intotdeauna drag si mangaiat in ciuda urechilor care atarna. le alineaza. El le aranjeaza le schimba una cu alta. puzzle carora le lipsesc bucatile sau papusi fara brat care sfarsesc in fundul lazii de jucarii rareori readuse la suprafata. Nu pentru ca nu se foloseste niciodata de galetusa albastra. La copii cei mai mici parintii sunt cei care stau la originea colectiilor. Apoi repede copiii iau colectiile in sarcina lor. Copilul se joaca cu figurinele sale. Anumite papusi frumoase de colectie sau jucarii fragile pot face parte din aceasta categorie. O minge sparta care zace in fundul unui garaj asteptand-o pe Rustine. Jucarii care nu au rezistat unui tratament de forta si sfarsesc in bucatele la gunoi. pot fascina la fel de mult micutii. nu este de acord s-o imprumute prietenului din parc. a carei stari bune traduce slabul interes sau excesul de respect. apoi vital. Dar in mod egal. acestea fiind cele mai numeroase. Pentru toate aceste considerente jucaria are o valoare sociala care nu trebuie subestimata. difera in mod egal dupa folosinta pe care le-o va da copilul. insa este fericit sa-l aiba in camera si sa-l priveasca. dar este foarte fericit sa le aiba pe toate aproape. cateodata reluat. Folosirea pe care copilul o va da jucariei este deasemenea maniera in care aceasta isi va gasi sfarsitul. Automate oprite. Altele servesc numai pentru décor. Jucariile sunt proprietatea copilului si ele sunt singurele care trebuie sa fie asa. Semnul puterii (.Functiile si destinele jucăriilor Daca jucariile se grupeaza in mai multe sau mai putine categorii. .Am ceea ce altii nu au.. Copilul poate manipula mai mult sau mai putin obiectul. A mea !" este o exclmatie spusa foarte devreme. Anumite jucarii.

incercand.. totul este sinonim: a se juca. Joaca este indispensabila dezvoltarii unui copil Joaca este indispensabila dezvoltarii unui copil. El invata sa stapaneasca noi gesturi si noi capacitati. sa escaladeze.Toate jucariile au vocatia de fi date intr-o zi la rebut cu mai multa sau mai putina trisete sau consideratie. serioasa. se asculta scotand sunete. copilul se foloseste de joc pentru a se dezvolta. lumea "trebuie sa se tina bine". La doi ani.. a-si exersa noile sale capacitati. el trece fara oprire de la o ocupatie la alta. de ascultat. 5 . copilul nu are liniste pana nu se deplaseaza pentru a extinde mai departe explorarile sale. aceasta se explica prin faptul ca el are multe de facut.. de descoperit. in care se implica total. sa deschida. sa imite etc. cu trecerea lunilor si a anilor. bebelusul se joaca: isi priveste mana. Pentru micuti. Dar este. incercand. sa muste. micutul are totul de privit. a visa. a invata (acesta nu este un motiv pentru a transforma jocul micutului intr-un mod de invatare/instruire). se trece la altceva. Copilul in mod progresiv se dezintereseaza de tot ceea ce a iubit. sa inteleaga mai bine lumea adultilor. Sase luni mai tarziu. Apoi. de asemenea. a experimenta. sa demonteze. la care se participa in functie de preferinte. In adolescenta. La 18 luni. o ocazie de amuzament. La 4 luni. Jocul isi schimba definitiv forma si suportul. El imita. copilul se pregateste sa o cucereasca. Incepand cu saptamanile de dupa nasterea sa. pe rand. Daca copilul nu se odihneste niciodata. Micutul inventeaza si construieste jocuri care il conduc in lumea dorintelor si a imaginatiei. a munci.. care il ajuta sa creasca. o activitate placuta. sa prinda. urmareste cu privirea razele de soare prin perdea. de atins. sa se joace. a descoperi. a evolua. Joaca este pentru un copil ca un serviciu (o munca) pentru noi: o activitate respectabila. astfel.

copilul dobandeste notiuni referitoare la culoare. o va cerceta si o va demonta pentru a-i observa toate partile. De asemenea. pe toate fetele. Un copil se poate juca mult timp cu o simpla cutie de carton sau cateva pahare fara picior din plastic. obiectul va ateriza fara mila pe fundul lazii cu jucarii. spune ca jocul si jucariile sunt indisolubil legate. Este o apropiere minunata. nu ca sa se joace cineva cu ele. copilul poate juca footbal. deseori. pantofii cu toc ai mamei si cainele vecinului. Jucariile sunt instrumente ale dezvoltarii. Anumite jocuri nu au nevoie de nici un suport material. o va lovi si o va scutura pentru a o asculta si intelege. o va baga si in gura pentru a o gusta si a o simti.Jocul si jucăriile Experienta jocului este. leapsa pe cocotate. Bineinteles. maleabilitate. Sa citam in acest sens capacele de cratita. Jucaria vine apoi sa-si ia locul ca un excelent stimulent al jocului. este un obiect care solicita si impinge la joc si-l stimuleaza. completa si foarte eficace pentru a aborda necunoscutul. duritate. Atunci. forma. de asemenea. cu o cutie veche de conserve. anumite jucarii sunt concepute pentru a fi expuse sau colectionate. Alte jocuri se bazeaza pe un material care nu poate fi calificat drept jucarie pentru ca nu a fost conceput cu acest scop. in prezent. pentru a nu mai fi probabil niciodata scos de acolo. rezistent si care ii pastreaza si stimuleaza capacitatile de atentie si descoperire. ca de exemplu jocurile de ghicitori. bineinteles. ce este jucaria? Prin definitie. fundamentala: toti copiii din lume se consacra jocului in mod spontan. cu conditia sa fie sanatosi fizic si mental. dar cu o minge este. in mod iremediabil desfacut in bucati. continut. gadilatul. Invers. Putem. in plus fata de obiectele cotidiene/obisnuite. spatiu. Aceste jucarii sunt. deci. in mod sigur. Daca ansamblul acestor operatii se face in mai putin de 3 minute. Jucariile propuse pentru un copil de la nastere pana la 3 ani sunt aproape toate obiecte viu colorate si atragatoare. chiar daca pot exista unul fara altul. alergatul. totusi. cearsafurile cu care facem corturi. Este cazul multor jucarii vandute. pe o straduta. este important sa furnizam copilului material de calitate. numaratoarea. Gratie lor. mai placut. Este cazul soldateilor de plumb sau al papusilor folclorice. calculatorul. Ele dau nastere in copii la dorinta de a le 6 . Dar. foarte bogate in posibilitati. Priviti un copil in fata unei jucarii noi: el se va folosi de toate simturile sale pentru a o descoperi. trestia care se impleteste. Dar jucariile din comert sunt studiate pentru rolul pe care il vor avea in cadrul jocului. O va privi. Jucaria nu are o alta finalitate decat aceasta.

Apoi. securitate. la care se participa in functie de preferinte. cu trecerea lunilor si a anilor. Este. Joaca este pentru un copil ca un serviciu (o munca) pentru noi: o activitate respectabila. sa inteleaga mai bine lumea adultilor.. Nu acesta este cazul razatoarei de branza. a-si exersa noile sale capacitati. jucaria vine sa satisfaca din plin nevoile de explorare. Ceea ce este sigur. Daca copilul nu se odihneste niciodata... oare. a visa. se asculta scotand sunete. o ocazie de amuzament. o activitate placuta. animale. Incepand cu saptamanile de dupa nasterea sa. jucariile au o utilizare destul de complexa sau ofera mai multe niveluri de utilizare. deci. inconjurat de prieteni. Ele sunt. jucariile sunt proprietatea copilului si. a experimenta. de asemenea. Jucariile nu sunt.. o unealta indispensabila in dezvoltarea sa armonioasa pe plan fizic. Dar. ascutindu-si in felul acesta capacitatile. acest lucru valabil numai pentru copiii de la oras? Un copil care traieste la tara. astfel. nevoi absolut primordiale.manipula. Jucăriile o mare diversitate Joaca este indispensabila dezvoltarii unui copil. urmareste cu privirea razele de soare prin perdea. care il ajuta sa creasca. cu adevarat. are mai putina nevoie de jucarii? Nu este sigur. In plus. copilul se foloseste de joc pentru a se dezvolta. natura. in care se implica total. rasnitei de legume pe care i le incredintam atunci cand vrem sa stea linistit in timp ce terminam de curatat morcovii. a munci. la dispozitia sa atunci cand doreste. curiozitate. nu ne putem astepta de la un copil mic sa fie autonom in jocurile sale. a invata (acesta nu este un motiv pentru a transforma jocul micutului intr-un mod de invatare/instruire). mental. pentru toti. descoperire si afectiune. serioasa. in schimb. chiar daca acest copil gaseste in mod efectiv in mediul sau inconjurator mai multe elemente care sa-i favorizeze jocurile si sa-i dezvolte imaginatia. Dar este. Intr-adevar. numai un atu suplimentar in mediul ambiant al unui copilas. incercand. totul este sinonim: a se juca. a evolua. a descoperi. Pentru micuti. El invata sa stapaneasca noi gesturi si noi capacitati. aceasta se explica prin 7 . este ca jucariile bune ("naturale" sau confectionate) trebuie sa permita schimburi si ca anumite moduri de viata le favorizeaza mai mult decat altele. senzorial si afectiv. bebelusul se joaca: isi priveste mana. deci. astfel incat pun copilului probleme pe care acesta se chinuie sa le rezolve. El imita. manipulare. Uneori. Micutul inventeaza si construieste jocuri care il conduc in lumea dorintelor si a imaginatiei.

de descoperit. La 4 luni. de a se tine corect. Unele vizeaza motricitatea fina. adica usurinta de a se servi de mainile sale. papusa. 8 . La doi ani. vom constata ca jucariile se specializeaza. sa prinda. sa demonteze. Jucariile de imitare sunt desigur cele mai potrivite: fa ca tata sau fa ca mama. Dar dupa ce copilul trece de cateva luni. sa muste. Altele vizeaza motricitatea globala. camionul. de a trece jucaria dintr-o mana in alta.. sunt printre cele mai frecvente jocuri de la varsta de 2 ani. Sunt cele care incita copilul la manipulare. orientare. adica ele incita copilul sa foloseasca intregul sau corp intr-o miscare. El invata sa se serveasca mai bine de corpul sau si sa-si stapaneasca gesturile. manipulate si morfolite. de ascultat. pe rand. micutul are totul de privit. CATEGORII DE JUCARII Jucariile micutilor sunt inainte de toate pentru a fi invatate. dar cum aceste jucarii apartin deasemenea unor altor categorii (jucarii cu motor sau afective) se intelege ca aceste categorii se amesteca intre ele cate putin si sunt mai putin transante decat par. Fiecare categorie de jucarii cauta sa solicite o componenta a dezvoltarii copilului sau alta. sa imite etc. copilul se pregateste sa o cucereasca.. sa deschida. ca doctorul sau ca vanzatoarea. el trece fara oprire de la o ocupatie la alta.faptul ca el are multe de facut. Este deosebit de important sa se cunoasca diferite tipuri de jucarii. Jucarii care dezvolta motricitatea (miscarea) Jucariile din aceasta categorie il ajuta pe copil sa se serveasca intro maniera armonioasa de corpul sau. incercand. Isi va dezvolta atunci cordonarea gestului si a echilibrului. Aici se raporteaza si telefonul. Este de dorit ca un copil sa aiba jucarii din fiecare categorie a caror cantitate respectiva sa varieze in functie de gusturile si interesul copilului. sa se joace. de atins. lumea "trebuie sa se tina bine". copilul nu are liniste pana nu se deplaseaza pentru a extinde mai departe explorarile sale. sa escaladeze. ingramadire. El ar putea astfel sa-si dezvolte cel mai bine toate aspectele temperamentului sau. Sase luni mai tarziu. La 18 luni. etc.

Jocuri care dezvolta afectivitatea Aceste jucarii permit copilului sa-si exprime afectiunea. cerc. a pune noul acolo unde nu exista. Copilul adora sa puna impreuna elementele care nu au fost prevazute pentru aceasta. structurile jocurilor din exterior (topoganul. Pentru ca el poate in mod liber sa traiasca sentimentele sale cu o jucarie care nu tine ranchiuna. Toate jucariile (acelea care sunt bune) ar trebui sa permita copilului sa-si exprime creativitatea. Esentialul jucariilor afective este reprezentat de catre papusi. sa scoata din functie obiecte si sa inventeze moduri noi de a se servi de aceasta. balansoarul). Jucariile care dezvolta creativitatea si imaginatia A crea inseamna a concepe. jocurile de incastrare si manipulare. Anumite jucarii favorizeaza in mod specific aceasta imaginatiea copilului prin aceea ca de si nu sunt nimic prin ele insale pot totusi sa solicite actiunea copilului. marionete. figurine si animale de plus. Nu-i lipseste niciodata imaginatia pentru a isi crea o lume noua. Copilul stie sa impodobeasca cu imaginatia sa personala. a invata.Cateva exemple de jucarii cu dominanta motrica: Purtator. tandretea si deasemenea uneori agresivitatea. Jucariile afective sunt cele cu care copilul va crea legaturile cele mai durabile si mai privilegiate. Acestea sunt toate jucariile cu functie artistica. jocuri de constructie sau jocuri din bucati care se asambleaza. foi mari de hartie sau tablou mare. de exemplu. coarda. instrumente muzicale. este de asemenea o jucarie care succita creativitatea si imaginatia. 9 . tricicleta. balon. culori. in mod progresiv copilul se intelege mai bine pe sine si isi gaseste echilibrul. popice. Exemple de jucarii cu dominanta creatoare: Creioane de ceara sau de colorat. markere. El se desprinde din trairile sale pentru a se interesa de acestea si le rejoaca cu ceilalti. cea mai banala jucarie si sa faca un pretext din ea pentru orice fel de scenariu. Dar este evident ca o papusa simpla. plastelina. mingii.

sa rationeze. Exemple de jucarii care au dominanta imitatia: Papusile si toate accesoriile lor (casa.Jucariile care dezvolta imitatia Imaginatia este procesul esential prin care copilul se apropie si intelege lumea care il inconjoara. Dar atentie: jocul de-a lungul competentelor minunate pe care le 10 . Anumite jocuri sunt in mod special concepute pentru a antrena copilul sa descopere. Jocul de-a cumparaturile.asta". constructie. sa asambleze. toate marile functii care stau la baza operatiilor mentale care in mod progresiv se aseaza in ordine. sa aplice o ratiune logica. etc). de ordonare. incastrare. Aceasta ii permite pe de-o parte de a se apropia de comportamentele noi si de a-si lua in consideratie anumite angoase sau experiente dezagreabile din viata sa. Prin manipulare. imbracaminte. ferma cu animalele sale. Jocurile care dezvolta capacitatea senzoriala si intelectuala Evident este cazul tuturor jucariilor. Copilul reia cu jucaria ceea ce i s-a intamplat in viata reala si se joaca cat ii este necesar. garajul si circuitul auto. a invata sa faca precum mama si tata. Foarte tanar. pentru ca ele permit jocul care este el insusi indispensabil dezvoltarii intelectuale a copilului. tot ceea ce permite sa-l faca sa semene cu altcineva. jucariile care te trezesc sau care se manipuleaza. de-a activitati menajere. jocurile puzzle. motrice. jocurile de loto mari sau domino. a invata cum merge . micile subiecte in mediul lor. jocurile de clasare. In mod egal sa invete sa se cunoasca el insusi evoluand in ritm propriu.. etc. materiale. a invata si a manipula. sa clasifice. Cuvantul . jocul este ocazia pentru copil pe care noi am subliniat-o de a invata sa cunoasca lumea care il inconjoara. cainele de joaca. Exemple de jucarii cu dominanta intelectuala: Jocurile de asamblare.. sa reflecte. deghizari. Cu privire la jucariile numite de trezire sau de invatare este important sa precizam un lucru. sa memoreze. o imita pe mama sa hranindu-si papusa sau se joaca de-a doctorul care face injectii.a invata" se preteaza la ambiguitate deoarece pentru copil nu exista diferenta intre a se juca si a se dezvolta. incercare si asamblare copilul descopera sa-si exercite capacitatile mentale. masini. de-a doctorul. el pare ca vorbeste la telefon. Inteligenta celui mic este mai intai de toate o inteligenta senzoriala. afectiva. a se juca si a invata.

Adultii nu ar trebui sa se amestece decat la solicitarea expresa a copilului si intotdeauna cu multa delicatete. de unde si avantajul placerii. si cu cat dispun de o latura afectiva. Si deasemeni pentru ca el este impins de o pulsatie fundamentala. Copilului ii revine sarcina de a dota jocurile sale cu complexitate.ro 11 . inerenta. nu adultilor. BIBLIOGRAFIE : www. Copii invata foarte bine cand sunt lasati sa o faca cu mai putin material necesar la dispozitie. A se juca este si trebuie sa ramana inainte de toate o activitate personala si gratuita. Jocul si jucaria servesc pentru a se juca.invata" este un non-sens. Ceea ce copilul face cu jucaria sa este domeniul sau particular. de a fixa definitii sau de a-l antrena in a o face mai bine. De-a lungul viselor lor isi construiesc o cunoastere si isi dezvolta o imaginatie plina de promisiuni. care este dorinta de a trai. Copilul este profesorul jocului. de a creste si curiozitatea de a cunoaste. Atunci a oferi unui copil mic o jucarie pentru a . Copilul se va lasa prada realitatilor invatate pentru ca mai multe capacitati inseamna mai multe jocuri posibile.lumeapiticilor. Ei nu pot sa pretinda ca stiu mai bine decat copilul cum ii convine acestuia sa se serveasca de jucariile sale si ce se presupune ca il amuza. chiar daca aceasta placere i se impune prin efort. asta-i tot. Sa uitati ce spun cei care se agata de performanta si de invatatul precoce. Copilul trebuie sa se poata juca din placere. Ei isi exercita fara incetare spiritul asupra orcarui lucru pe care il descopera..releva copilul nu trebuie sa fie recuperat de adult pentru a deveni un pretext de a-l antrena sau a-l invata.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->