You are on page 1of 26

CUPRINS

ARGUMENT CONINUT PROPRIU-ZIS


Pag. 1. Structura general a unui traductor 3- 4 2. Caracteristicile generale ale traductoarelor 4- 5 3. Sursele de semnal 5 4. Microfoane 5- 6 5. Caracteristici electrice i acustice ale microfoanelor 7- 9 6. Microfonul cu bobin mobil 9-10 7. Microfonul cu band 10-12 8. Microfonul condensator 12-13 9. Microfonul cu electret 14-15 10. Doze de redare 16-17 11. Caracteristicile mecanice i electroacustice ale dozelor de redare 17-19 12. Dozele cu cristal 19-20 13. Dozele ceramice 21 14. Dozele magnetice 21-23 15. Dozele electrodinamice 24 16. Dozele condensator 24-25

BIBLIOGRAFIE

ARGUMENT

Traductoarele electroacustice sunt subansambluri funcionale care transform energia acustic n energie electric i invers. n funcie de energia primar cu care lucreaz le deosebim: - traductoare care transform sunetele(micile deplasri de natur mecanic ce sunt date de undele sonore) n curentul electric de audiofrecven(AF) : microfoane, doze de redat discuri - traductoare care transform curenii electrici de audiofrecven n sunete : casca, difuzorul, gravorul de disc O alt categorie de traductoare o constituie capetele de redareimprimare a magnetofoanelor i casetofoanelor, care transform cmpul magnetic variabil n curent de AF i invers. Sursele de semnal i transductoarele electroacustice sunt pari componente indispensabile ale aparaturii electronice destinate reproducerii i transmiterii programelor sonore. Este bine de tiut c numai cunoscnd construcia i modul de funcionare al elementelor ce intra n componena surselor de semnal i a traductoarelor electroacustice se va putea asigura o ntreinere eficient care s mreasc durata de funcionare.

CONINUT PROPRIU-ZIS
2

1. Structura general a unui traductor Pentru msurarea mrimilor fizice care intervin ntr-un proces tehnologic este necesar, de cele mai multe ori, convertirea(traducerea) acestora n mrimi de o alt natur fizic, convenabile pentru celelalte elemente din cuprinsul SRA. De exemplu, o temperatur sau o presiune sunt convertite n mrimi de natur electric-tensiune, curent electric-proporionale cu mrimile generale care pot fi utilizate i prelucrate de celelalte elemente de automatizare ale SRA(comparatoare, regulatoare automate,etc.). Se numete TRADUCTOR acel element al SRA care realizeaz convertirea unei mrimi fizice-de obicei neelectricn mrime de alt natur fizicde obicei electric-proporional cu prima sau dependent de aceasta, ntr-un fel prestabilit, n scopul utilizrii ntrun sistem de automatizare. Exist o larg varietate de traductoare, structura lor fiind mult diferit de la un tip de traductor la altul. Se poate stabili o structur general a unui traductor(fig.1).

Fig.1 Structura general a unui traductor ES element sensibil; AD adaptor; SE surs de energie inclus Mrimea de la intrarea traductorului i(reprezentnd valori de presiune, temperatur, turaie, etc.) este convertit de elementul sensibil ES ntr-o mrime intermediar l care se aplic adaptorului AD(convertorul de ieire). Acesta transform mrimea l n mrime de ieire y de obicei de natur electric(tensiune, curent, rezistent, etc.) ce poate fii observat sau prelucrat mai uor n circuitul de reglare.
3

Convertorul de ieire are totodat rolul de a realiza i o adaptare cu celelalte elemente din cadrul SRA. 2. Caracteristicile generale ale traductoarelor Se pot stabili urmtoarele categorii generale, valabile pentru orice traductor : - natura fizic a mrimilor de intrare i de ieire(curent, tensiune, rezisten, temperatur, debit, nivel, etc.) - caracteristica static a traductorului, care reprezint grafic dependena y= f(i) dintre mrimile de ieire respective de intrare a traductorului - domeniul de msurare, definit de pragurile superioare de sensibilitate i max. i y max. i de cele inferioare i min. i y min. - panta absolut(sensibilitatea) Ka reprezentnd raportul dintre variaiile mrimilor de ieire y, respectiv de intrare i (fig. 2) : y K= i - panta medie(Km), reprezentnd coeficientul unghiular (panta) dreptei care aproximeaz caracteristica static real a traductorului(fig. 2): Km= tg Ka

Fig. 2 Caracteristica static a unui traductor - puterea consumat la intrare(de obicei, o putere mic sau foarte mic, de ordinul ctorva wai sau miliwai, sau chiar mai puin).
4

Consumul propriu, fiind, de regul, neglijabil, nseamn c puterea transmis elementului urmtor este insuficient pentru a determina o acionare; de aceea, n schemele de automatizare un traductor este urmat, aproape ntotdeauna de un amplificator. 3. Sursele de semnal Funcional, sursele de semnal se pot mpari n trei mari categorii principale : Din prima categorie fac parte traductoarele electromagnetice : microfoanele i dozele de redare. Capetele de nregistrare i redare fac parte din a doua categorie. Ele sunt traductoare magnetoelectrice care transform semnalele electrice n fluxuri magnetice ce creeaz pe banda magnetic o magnetizare remanent n cazul capetelor de nregistrare sau transform variaia magnetismului benzii n semnale electrice n cazul capetelor de redare. n cea de-a treia categorie intr generatoarele de semnal, n principal de semnalele pur sinusoidale ce servesc n general la msurarea caracteristicilor unui lan electroacustic sau la crearea unor efecte sonore. 4. Microfoane Dintre sursele de semnal enumerate mai sus microfoanele ocup un loc de frunte. Ele sunt singurele aparate electroacustice capabile s capteze oscilaiile sonore naturale, din care motiv sunt denumite i surse de semnal primare. Microfoanele capteaz semnalele produse n spaiul nconjurtor transformnd oscilaiile acustice (mecanice) n oscilaii electrice, obinndu se la bornele acestora semnale electrice de audiofrecvena. Ele se pot clasifica dup mai multe criterii : 1. din punct de vedere al principiului constructiv 2. dup principiul de funcionare 3. dup tipul constructiv 4. dup caracteristicile de directivitate 5. dup dependena de ieire
5

Din punct de vedere al principiului constructiv ntlnim dou tipuri de microfoane. Microfoanele cu crbune utilizate n telefonie, care funcioneaz pe principiul comandrii unei surse de curent continuu si microfoanele utilizate n electrostatic, funcionnd pe principiul transformrii energiei . Dup principiul de funcionare ntlnim: microfoane cu rezisten variabil, electrodinamice, electromagnetice si piezoelectrice. Acestea la rndul lor se pot clasifica din punct de vedere constructiv : 1. Microfoane cu rezisten variabil - microfoane cu crbune 2. Electrodinamice - microfoane cu bobina mobil - microfoane cu band 3. Electroacustice - microfoane condensator - microfoane cu electret 4. Piezoelectrice - microfoane cu cristal Dup caracteristica de directivitate ntlnim microfoane cu caracteristic de directivitate simpl i microfoane cu caracteristica de directivitate compus. Dup impedana de ieire se disting dou tipuri de microfoane de impedan mic i de impedan mare. Microfoanele din primul tip au impedana de 50, 150 , 200-500 ; microfoanele din al doilea tip au impedana cuprins ntre 20K 50K .

5. Caracteristici electrice i acustice ale microfoanelor Cele mai importante caracteristici electrice care influeneaz esenial calitatea transmisiunilor sonore sunt: sensibilitatea, caracteristica de frecven, distorsiunile, zgomotul propriu si impedana de ieire.
6

Directivitatea Pentru a se putea analiza n mod unitar transformarea de ctre diferite microfoane a oscilaiilor acustice n semnale electrice este util a se stabili o caracteristic, prin care s se exprime sensibilitatea in funcie de frecvena i direcia din spaiu a oscilaiilor acustice. Caracteristica se numete caracteristic de directivitate i este trasat grafic prin diagrame de directivitate(fig. 3).

Fig. 3 Caracteristici de directivitate Caracteristicile de directivitate sunt de trei feluri : - de form circular - de forma cardiodei - de forma cifrei opt sau dublu sferic Sensibilitatea este calitatea microfonului de a transforma ct mai eficient energia acustic n energie electric. Ea se exprim cantitativ prin raportul dintre valoarea tensiunii efective U, obinut la bornele microfonului i valoare presiunii acustice P ce se exercit asupra microfonului: U (m ) V S= P (bar ) Caracteristica de frecven sau rspunsul microfonului reprezint nivelul tensiunii la bornele microfonului n funcie de frecven, la aplicarea unei oscilaii acustice de intensitate constant. Ea se prezint grafic, n abscis avnd frecven(scara este de regul logaritmic), iar in ordonat nivelul tensiunii la bornele microfonului(n general exprimat n dB). Caracteristica unui microfon pentru voce este dat n fig. 4.

Fig.4 Caracteristica unui microfon pentru voce Neuniformitatea caracteristicii de frecven reprezint valorile extreme (maxim i minim) a tensiunii date de microfon n raport cu tensiunea de referin. Ca nivel de referin se consider nivelul debitat de microfon la frecvena de 1KHz i un nivel acustic de 30dB . Valorile admisibile ale abaterii caracteristicii de frecven sunt date n prospectul microfonului i ele depind de calitatea acestuia. Distorsiunile neliniare pot afecta n mod neplcut audiia. Ele apar datorit deformrii formei sinusoidale a semnalului, deformri ce duc la apariia armonicilor. Urechea uman este sensibil la distorsiunile neliniare, pe care la 2% le sesizeaz. Distorsiunile mai mari de 10% fac audiia neplcut. n tehnica modern a microfoanelor s-au obinut distorsiuni sub 0,5% n banda de 20-20000Hz(cazul microfoanelor HI-FI pentru studiouri) (fig.4). Raportul semnal/zgomot este parametrul care pune n eviden zgomotul propriu al microfonului. El reprezint raportul dintre tensiunea util i cea de zgomot pentru o presiune acustic stabilit. Ea se exprim n dB. n cazul microfoanelor de calitate se obine la o presiune de1bar raportul semnal/zgomot de 60dB (adic de 1000 de ori). Rezistena intern a microfoanelor depinde de principiul de funcionare i de tipul constructiv al acestora. n majoritatea cazurilor, rezistena intern este chiar impedana de ieire a microfonului. De valoarea rezistenei interne depinde i nivelul tensiunii de zgomot. Se tie c la o rezisten mic, zgomotul este sczut. De aceea se prefer microfoane cu rezisten intern mic. La acestea se pot

conecta i cabluri de legtur mai lungi fr a afecta calitatea semnalului. 6. Microfonul cu bobin mobil Microfonul dinamic cu bobin mobil este compus dintr-un magnet permanent, o bobin circular mobil i o membran realizat din mase plastice(fig. 5).

Fig. 5 Microfonul dinamic; Mmagnet permanent; Bbobin mobil; Dmembran; Faa membranei este n contact direct cu masa de aer. n spatele membranei este fixat o bobin cilindric. Ea se afl ntre polii magnetului, adic n flux magnetic constant creat de polii acestuia. Dac n masa de aer apar vibraii acustice, acestea vor aciona asupra membranei deplasnd-o. Odat cu aceasta se va deplasa i bobina mobil a crei micare va aduce la intersectarea liniilor cmpului magnetic generat de magnet. Prin intersectarea liniilor cmpului magnetic la capetele bobinei va aprea o tensiune electromotoare indus de audiofrecven. Caracteristica de frecven a microfonului dinamic depinde n cea mai mare msura de forma i dimensiunile membranei, precum i de
9

forma constructiv a microfonului. n diferite microfoane cu bobin mobil forma membranei utilizate poate fi: circular, semisferic, conic, eventual sector sferic. Sensibilitatea microfoanelor cu bobin mobil este cuprins ntre 0,10,2mV/bar, iar nivelul tensiunii de ieire este cuprins ntre 0,10,5mV. Datorit nivelului mic al tensiunii de ieire este necesar montarea dup cel mult 2m de cablu a unui preamplificator sau a unui transformator de microfon. Caracteristica de frecven a microfoanelor cu bobin mobil difer de la un tip la altul. Microfoanele de calitate medie cu banda cuprins ntre 8012000Hz, au o abatere de 46dB. Cele semiprofesionale au banda de frecven ntre 6016000Hz, cu o abatere de 4dB. Distorsiunile acestui tip de microfon nu depesc 2%. n cazul microfoanelor semiprofesionale HI-FI distorsiunile sunt de 0,51,5% n banda de frecven dat. 7. Microfonul cu band Microfonul cu band este tot un microfon care se aseamn funcional cu microfonul cu bobin. La acest tip de microfon, locul bobinei circulare este luat de o folie subire de aluminiu(fig.6). Ea se afl situat ntre polii unui magnet. Cnd banda este antrenat de oscilaiile acustice, micndu se ntr-un cmp magnetic, n ea se induce o tensiune electromotoare de audiofrecven. (fig.6).

10

Fig.6 Microfonul cu band. Rezistena intern proprie a benzii este foarte mic, n general 0,1. Din acest motiv tensiunea de la bornele ei este deosebit de mic i nu se poate transmite prin cablu nici mcar 1 m. De aceea n interiorul microfonului se ncorporeaz un transformator. Acesta are rolul, pe de o parte, de a ridica n secundar tensiunea de audiofrecven, iar pe de alt parte, de a realiza adaptarea rezistenei foarte mici la impedana cablului de microfon. Transformatoarele de microfon utilizate au n general un raport de transformare de 1 /45. n felul acesta se obine o impedana de ieire n jur de 200. Microfoanele cu band au n general caracteristici calitative bune, motiv pentru care sunt utilizate n tehnica studiourilor. Ele sunt folosite att pentru vorb ct i pentru muzic. Una din caracteristicile specifice ale microfonului cu band, este aceea c n cazul surselor apropiate de microfon se produce o accentuare a frecvenelor joase, care n cazul vocii, introduce o tent sonor ireal. n cazul transmisiunilor muzicale, acest efect este utilizat pentru favorizarea instrumentelor solo din domeniul frecvenelor joase.
11

Sensibilitatea microfoanelor cu band este n jurul valorilor de 0,1mV/bar. Caracteristica de frecvena a microfoanelor de calitate medie de acest tip este 3014000Hz, cu o abatere de 6dB, iar a microfoanelor profesionale 3016000Hz, cu o abatere de 4dB. Nivelul propriu este mai mic dect al microfoanelor cu bobin mobil 0,2V, iar distorsiunile sunt cuprinse ntre 0,51,5%. 8. Microfonul condensator Dintre toate microfoanele ce acioneaz pe principii electroacustice, microfonul condensator este cel mai bun transductor. Principiul lui de funcionare este deosebit de simplu. El se bazeaz pe variaia capacitii n funcie de oscilaiile sonore. Constructiv el este format dintr-o incint acustic ce formeaz armtura fix i o membran de mas plastic metalizat ce formeaz armtura mobil a condensatorului. Odat cu vibraiile membranei mobile sub influena oscilaiilor sonore, se modific corespunztor i capacitatea electric. ntre cele dou armturi se formeaz o pern de aer care readuce membrana mobildup ncetarea presiuniin poziia iniial. Pentru mrirea elasticitii pernei se practic n armtura fix mici orificii. Acestea nu afecteaz esenial capacitatea microfonului(fig. 7).

Fig. 7 Microfonul condensator. Dup cum se vede din figur armturile condensatorilor sunt polarizate printr-un rezistor de ordinul unui megaohm, de ctre o surs
12

de curent continuu. Cnd oscilaiile sonore determin micarea membranei, capacitatea se modific, deci prin sarcina electric a celor doua armturi, i prin rezistor va trece un curent proporional cu variaia capacitii. De la bornele rezistorului se va culege tensiune de audiofrecven. Amplitudinea vibraiilor membranei bine tensionate este deosebit de mic, astfel ineria ei este neglijabil. Din acest motiv distorsiunile armonice ale microfonului condensator sunt foarte mici. Rezistena intern a microfonului condensator este foarte mare, iar nivelul semnalului de ieire foarte mic avnd o valoare de 0,05 1mV. Acest nivel foarte mic nu permite conectarea unui cablu de o lungime acceptabil fr a nu afecta raportul semnal/zgomot. Deoarece utilizarea unui transformator de microfon nu este posibil, datorit rezistenei interne mari, s-a recurs la un preamplificator. Acesta are o impedan de intrare de 100200 i se conecteaz chiar n carcasa microfonului. Lungimea cablului de legtur dintre capsula microfonului i preamplificator este de 34cm. n prezent datorit dezvoltrii circuitelor integrate, aceste preamplificatoare, au un gabarit mic, avnd totodat i un raport semnal/zgomot foarte bun. Dup cum rezult de mai sus caracteristica de frecven i raportul semnal/zgomot ale microfonului condensator sunt ntr-o strns dependen de performanele preamplificatorului cu care este prevzut. Cu preamplificatoarele fabricate n prezent, microfoanele profesionale au o band de 2020000Hz cu abaterea de 1dB i un raport semnal/zgomot de 6575dB. Rezistena de ieire a acestui tip de microfon este nominalizat la 200. Nivelul semnalului de ieire este de 510mV valoare ce permite conectarea microfonului cu un cablu ecranat mai lung, fr a influena semnificativ raportul semnal/zgomot. Sensibilitatea microfoanelor condensator este ntre 0,1 0,3mV/bar. Nivelul zgomotului este dependent de tipul preamplificatorului ncorporat. 9. Microfonul cu electret

13

Electretul este un strat subire izolant, care pe ambele fee este ncrcat cu sarcini electrice de semne opuse. Electretul se realizeaz n felul urmtor: izolantul topit este supus unui cmp electrostatic foarte puternic sub aciunea cruia se produce polarizarea moleculelor. Se las apoi folia izolant s se rceasc n acest cmp. n acest fel se obine o folie ncrcat cu sarcini electrice de semne opuse, pe cele dou fee, crendu-se ntre acestea un cmp electrostatic, asemntor cmpului magnetic permanent. Funcionarea i construcia microfonului cu electret este asemntoare microfonului condensator. Folia de electret (care nlocuiete folia metalizat de la microfonul condensator) se metalizeaz pe una din fee i va constitui armtura mobil a condensatorului. Armtura fix, rigid, se realizeaz din metal i are o form constructiv asemntoare cu cea de la armtura fix a microfonului condensator. Peste armtura fix se aeaz faa nemetalizat (izolat) a foliei electretului (fig.8).

Fig. 8 Microfonul cu electret. ntre folia electret i armtura fix exist un strat de aer de ordinul milimetrilor. Volumul aerului nchis de folii se mrete prin practicarea unor orificii de mici dimensiuni n armtura fix. Odat cu creterea volumului de aer se mrete i elasticitatea membranei microfonului i implicit i sensibilitatea lui.
14

Deoarece grosimea foliei de electret este foarte mic, capacitatea electric este mai mare ca n cazul microfonului clasic cu condensator (capacitatea crete de aproximativ trei ori). De asemenea scade i valoarea rezistenei interne uurndu-se problema realizrii preamplificatoarelor. Existena cmpului electric n folia de electret face inutil tensiunea mare de polarizare, necesar microfoanelor condensator. Microfoanele cu electret de calitate medie au caracteristica de frecven cuprins ntre 2020000Hz, cu abatere de 3dB. Impedanele uzuale sunt: 50, 250, 600 i 1000. Raportul semnal/zgomot la construciile mai simple este 4555dB, iar tipurile de calitate 6065dB. Dimensiunile reduse a microfonului cu electret folosite la casetofoane au determinat constructorul s foloseasc o folie de electret cu suprafa mic 11,5cm. Prin reducerea suprafeei membranei, microfonul este mai puin sensibil la frecvene joase, asigurnd o liniaritate bun a caracteristicii de frecven numai pentru frecvenele mai mari de 100150Hz. n felul acesta s-au putut elimina zgomotele datorate vibraiilor mecanice din coninutul semnalului util. Microfoanele cu electret de bun calitate au suprafaa membranei de 25cm. Sensibilitatea n cazul acestora este de 0,51mV/bar. Amplificarea tensiunii de valoare mic ce provine de la capsula microfonului cu electret se realizeaz cu preamplificatoare moderne prevzute cu tranzistoare cu efect de cmp(TEC), cu circuite discrete sau cu circuite integrate. Aceste preamplificatoare de regula sunt ncorporate n microfon.

10. Doze de redare Dozele de redare ocup locul al doilea n ordinea importanei surselor de semnal. Ele mai sunt denumite surse secundare de semnal i sunt utilizate n dou situaii, la redarea discurilor fonografice i la captarea oscilaiilor coardelor metalice a unor instrumente muzicale.
15

Explorarea oscilaiilor gravate mecanic n anul discului i transformarea acestora n semnale electrice de audiofrecven este realizat de ctre dozele de picup. Clasificarea lor se face dup mai multe criterii: 1. Dup modul de explorare a anului gravat 2. Dup modul de transformare a semnalelor 3. Dup principiul sistemului de transformare 4. Dup principiul de funcionare 5. Dup principiul constructiv 6. Dup calitatea semnalelor sonore Dup modul de explorare a anului gravat se ntlnesc dou categorii de doze. Prima categorie este cea a dozelor cu explorare prin atingerea anului gravat, prin intermediul acului de redare. A doua categorie este a dozelor care nu ating suprafaa discului fcndu-se prin reflexiile produse asupra unui fascicul de lumin coerent, de ctre pereii anului gravat. Acest tip de doze datorit costului ridicat, sunt o raritate. n prezent cele mai utilizate doze sunt cele prevzute cu traductoare electromecanice. Dup principiul sistemului de transformare ntlnim doze active i pasive. Constructiv, att dozele active ct i cele pasive se pot grupa n: 1. Doze active: a) piezoelectrice b) cu caracter inductiv 2. Doze pasive: a) cu caracter capacitiv b) electronice Dup principiul constructiv sunt cunoscute urmtoarele tipuri de doze: a) piezoelectrice: - doze cu cristal - doze ceramice b) cu caracter inductiv: - doze magnetice - doze electrodinamice c) cu caracter capacitiv: - doze condensator d) electronice:
16

- doze fotoelectrice - doze semiconductoare 11. Caracteristicile mecanice i electroacustice ale dozelor de redare n prezent, cea mai mare parte a dozelor folosite fac parte din categorie celor cu explorarea prin atingere. Ele sunt constituite din trei pri componente: vrful de redare, suportul vrfului de redare i traductorul. Deoarece n prezent majoritatea dozelor(99,9%) sunt de tip electromecanic, proprietile acestora vor fi descrise de caracteristicile mecanice i electroacustice. Caracteristicile mecanice cele mai importante ale dozelor sunt: masa echipamentului mobil, forma i starea vrfului de redare, elasticitatea fa de amplitudinea de deplasare a anului. Pentru stabilirea calitii unei doze cele mai importante caracteristici electroacustice sunt: caracteristica de frecven, atenuarea de diafonie, distorsiunile geometrice, asimetria canalelor. Masa echipajului mobil La redarea discurilor, calitatea audiiei este dependent n mare msur de calitatea contactului dintre vrful de redare i suprafaa anului gravat. Ea este influenat de masa echipajului mobil care este compus din: masa vrfului de redare, a suportului acestuia i a parilor mobile ale traductorului. La dozele uzuale se ntlnesc valori ntre 35mg, iar la dozele HIFI valoarea masei nu trebuie s depeasc 2mg.

Forma i starea vrfului de redare n practic se cunosc patru tipuri de profile transversale ale vrfului de redare: circulare, eliptice, patrulatere i hexagonale. De dimensiunile i calitatea suprafeei de redare a acului depinde explorarea corespunztoare a anului gravat. Referitor la forma vrfului de redare se exprima numeric raza de curbur a vrfului lefuit, care, n cazul dozelor stereo la vrfurile semisferice este ntre 1318m.
17

Fora de apsare a vrfului de redare Reprezint fora de apsare pe suprafaa anului gravat necesar pentru obinerea nivelului nominal al semnalului de ieire din doz. La dozele cu caracter inductiv i capacitiv fora de apsare necesar este, n funcie de calitatea dozei, ntre 0,53gf. Forma vrfului de redare influeneaz i ea mrimea forei de apsare. Elasticitatea suportului vrfului de redare Ea depinde de rigiditatea materialului din care este confecionat suportul. Elasticitatea dozelor moderne este mai bun de 0,08mm/gf. Elasticitatea faa de amplitudinea de deplasare a anului Aceast caracteristic ne arat care este elongaia permisibil a vrfului de redare, astfel c la o frecven i for de apsare date, redarea s nu fie nsoit de distorsiuni. Caracteristica de frecven Conform normelor DIN, o doz picup trebuie s asigure o caracteristic de frecven la redarea discului de msur (se folosete un disc de msur DIN), ntre 4063,5Hz cu abaterea de 5dB; 63,58000Hz cu 3dB; 63,510000Hz cu 1dB; 1000014000Hz cu 3dB; 1400020000Hz cu 3dB. Aceste caracteristici sunt valabile numai dac sunt cunoscute caracteristicile discului de msur. Atenuarea de diafonie Valoarea numeric a atenurii de diafonie a dozei de redare exprim cu ci decibeli (dB) este mai mic semnalul obinut pe canalul nemodulat fa de semnalul din canalul modulat. Ea se determin n general la frecvena de 1KHz. Distorsiunile neliniare Distorsiunile neliniare pot aprea din cauza caracterului neliniar al transformrii sau din nepotrivirile de natur geometric ntre modul de gravare i modul de explorare a anului gravat pe suprafaa discului. n primul caz distorsiunile apar ca produse de modulaie care se traduc prin apariia unor sunete combinate. Mrimea acestor distorsiuni nu se poate pune n eviden cu instrumentele de msur,
18

din care motiv fabricile productoare nu le prezint printre datele tehnice. Valoarea acestor distorsiuni poate fi neglijabil. Distorsiunile din cauza nepotrivirii de natur geometric ntre modul de gravare i modul de explorare au o influen apreciabil asupra calitii audiiei. Apar astfel erori ale unghiului de citire i efectul forei centripete care duc la apariia armonicilor pare i a unei modulaii de faz. Deoarece modulaia de faz este proporional cu modulaia de frecven se pot efectua msurtori precise asupra distorsiunilor prin msurarea componentelor de intermodulaie. Distorsiunile de intermodulaie se msoar n funcie de fora de apsare a vrfului de redare i de elongaia vibraiilor gravate pe disc. Valoarea permisibil a intermodulaiei la 6dB este 1%. Dozele moderne au valoarea intermodulaiei sub 0,5. 12. Dozele cu cristal Dozele cu cristal sunt cele mai vechi tipuri de doze. Sistemul traductor este alctuit dintr-un jug de susinere n care sunt fixate dou lame de cristal piezoelectric paralelipipedice, cuprinse ntre dou planuri care fac ntre ele un unghi de 45o. Cele dou lame de cristal piezoelectric au grosime aproximativ de 0,10,3mm i sunt realizate din cristalul de sare Seignette, tiate cu mijloace specializate dup axele electrice. Cele dou suprafee ale lamei de cristal se acoper cu un lac special conductor. La suprafeele exterioare celor dou lamele sunt conectate firele de ieire. La capetele celor dou lamele se afl dou piese elastice din mase plastice de care este fixat suportul vrfului de redare. La redare vrful exploreaz anul gravat, transmind vibraiile mecanice ale acestuia celor dou lamele piezoelectrice. Prin deformaiile elastice ale lamelelor, la bornele de ieire ale acestora apar semnale electrice de audiofrecven. Sensibilitatea dozelor cu cristal este sczut, ea nedepind valoarea de 0,04mm/gf. De aceea, pentru obinerea unor semnale de ieire suficient de mari pentru a pute fi utilizate, este necesar o for de apsare mare care s depeasc valoarea de 3gf.

19

Fora de apsare mare determin uzura vrfului de redare i a pereilor anului gravat, fapt ce duce la degradarea informaiei sonore de pe disc. n general vrful de redare este construi din safir, cu seciunea circular i raza de curbur ntre 1525m. Durata de utilizare este dependent de tipul dozei. n cazul dozelor mai sensibile, fora de apsare necesar este mai mic i uzura mai lent. Dac acul este folosit la doze mai puin sensibile, care s necesite o for de apsare mai mare, uzura acului este mai rapid. Durata de utilizare a vrfului de redare este de 200500ore, n funcie de fora de apsare. Dozele de calitate medie au distorsiunile cuprinse ntre 45%, iar cele de calitate mai bun au 23%. Dezavantajul principal al dozei cu cristal este sensibilitatea mare fa de variaiile de temperatur ale mediului ambiant. La o cretere cu 10oC faa de temperatura normal de lucru(18o22oC) are loc o scdere a semnalului de ieire cu 25%. Singurul avantaj al dozelor cu cristal este nivelul destul de ridicat a semnalului de la ieire. Nivelul semnalului este cuprins ntre 400 800mV pe o impedan de ieire de 0,52M. Caracteristica de frecven la dozele de calitate medie este ntre 6012000Hz, cu o abatere de 6dB, avnd numeroase denivelri.

13. Dozele ceramice Dozele ceramice sunt asemntoare din punct de vedere constructiv cu dozele cu cristal. La dozele ceramice, elementul traductor nu mai este o lamel de cristal tiat dintr-un macrocristal de sare Seignette, ci este format dintr-o lamel de ceramic policristalin(piezooxiodic). Proprietile piezoelectrice apar numai dup tratamente termice speciale. Plcua ceramic se poate realiza cu grosimea mai mic i cu elasticitatea mai mare ca lamelele folosite la dozele cu cristal, din care

20

cauz la fore de deformare mai mici produce un nivel corespunztor al semnalului de ieire. La acest tip de doz se obine la ieire o tensiune de aproximativ 500mVm la o for de apsare de 24gf. n comparaie cu dozele de cristal, dozele ceramice au o stabilitate mai bun cu temperatura. Astfel pn la +70oC nu sunt influenate de temperatur. Umiditatea mediului ambiant nu influeneaz proprietile electrice ale plcuelor, ns la aciunile mecanice(ocuri) sunt mult mai sensibile dect dozele simple cu cristal. Banda de frecven, n cazul dozelor ceramice de calitate medie este cuprins ntre 3016000Hz, cu 1dB iar n cazul celor de calitate ridicat ntre 3018000Hz, cu o abatere de 6dB. Distorsiunile difer n funcie de tipul dozei, valorile sunt cuprinse ntre 0,52%. Pentru a mri durata de utilizare a dozelor, vrful de redare este realizat din diamant(n marea majoritate a cazurilor). n felul acesta se obin durate de utilizare pn la 800 de ore n cazul unei fore de apsare de 5gf. Constatri practice arat c vrfurile din diamant se pot folosi 1200 de ore la fora de apsare de 2gf, 1400 ore la 1gf, 1500 ore la 0,5gf. La aceasta contribuie i raza de curbur mic a vrfurilor de redare. 14. Dozele magnetice n prezent dozele magnetice sunt cele mai utilizate n tehnica HI-FI. Dup modul constructiv ele se mpart n trei grupe: - cu magnet mobil(magnetodinamice) - cu miez de fier mobil(ferodinamice) - cu reluctan variabil Funcionarea dozelor magnetice se bazeaz pe principiul induciei electromagnetice; dac spirele unei bobine sunt strbtute de linii de cmp magnetic variabil, n bobin se induce o tensiune electromotoare. Tensiunea electromotoare indus este: e = -n dt unde: n este numrul de spire al bobinei; este fluxul magnetic; d/dt este variaia fluxului magnetic.
d

21

Variaia fluxului magnetic d/dt este proporional cu viteza de oscilaie a vrfului de redare, v, deci rezult e= k*v unde k este o constant tipic dozei. Dozele cu magnet mobil transform vibraiile mecanice explorate de vrful de redare n tensiune de audiofrecven pe baza principiului induciei electromagnetice expus mai sus. La acest tip de doze traductorul este alctuit din una sau mai multe bobine cu miez magnetic, n dreptul crora oscileaz un minuscul baston de magnet permanent. Acesta este solidar cu suportul vrfului de redare. La micarea vrfului de redare se mic i bastonul de magnet permanent, care va determina un flux magnetic n coresponden cu vibraiile modulate n anul gravat. Prin vibraia fluxului n dreptul miezurilor bobinelor se induce n acestea o tensiune de audiofrecven. Dozele moderne sunt realizate cu doua sau patru bobine. De numrul acestora depinde nivelul de audiofrecven de la ieire. Acesta este cuprins ntre 210mV. De numrul bobinelor depinde i impedana de ieire care este cuprins ntre 10..50K. Dozele cu miez de fier sunt asemntoare cu dozele magnetodinamice. La acestea n locul magnetului mobil se folosete un miez de fier moale. Miezul de fier moale se afl ntr-un cmp magnetic constant, creat de un magnet permanent. El se comport ca un magnet secundar. O dat cu vibraiile vrfului de redare se va modifica i fluxul magnetic din bobinele dozei, inducndu-se n spirele acesteia o tensiune electromotoare de audiofrecven. Prin folosirea miezului de fier s-a redus masa echipajului mobil, mrindu-se astfel elasticitatea acestuia. Dozele cu reluctan variabil Principiul de funcionare al acestor doze se bazeaz pe modificarea reluctanei circuitului magnetic n funcie de oscilaiile vrfului de redare n timpul explorrii anului modulat. Despre caracteristicile calitative generale se poate arta caracteristica de frecven ntre 3020000Hz, distorsiunile armonice ntre 0,10,5%(fig. 9).

22

c Fig. 9 Caracteristica de frecven a dozelor magnetice; a magnetodinamic; bferodinamic; ccu reluctan variabil 15. Dozele electrodinamice La acest tip de doz bobina este fixat de suportul vrfului de redare. Din acest motiv dozele electrodinamice se mai numesc i doze cu bobin mobil. Bobina se afl ntr-un cmp magnetic constant care este creat, ca i n cazul celorlalte doze, dintr-un magnet permanent. n timpul
23

explorrii discului, prin micarea bobinei n cmpul magnetic, se induce n spirele acestuia tensiune de audiofrecven. Masa mic a bobinei duce la scderea mesei echipajului mobil. n felul acesta se obine o bun elasticitate. Din cauza numrului mic de spire al bobinei, tensiunea de audiofrecven este foarte mic(de ordinul zecimilor de mV). De aceea este necesar utilizarea unor transformatoare pentru a putea realiza conectarea dozei la preamplificator. n general dozele electrodinamice se folosesc n studiourile profesionale. Caracteristica de frecven este ntre 10..50000Hz. Aceasta permite utilizarea dozelor la reproducerea discurilor cuadrofonice. La dozele electrodinamice se utilizeaz numai vrfuri de redare diamant. 16. Dozele condensator Dozele condensator se produc n dou variante: - doze condensator de nalt frecven - doze condensator de audiofrecven Doza condensator de audiofrecven are suportul vrfului de redare realizat dintr-un tub subire metalic, care constituie armtura mobil a condensatorului. Aceasta se afl ntre dou folii de electret perpendiculare, care pe feele posterioare sunt metalizate; n felul acesta se obin armturile fixe. n timpul micrii vrfului de redare se modific capacitatea electric a sistemului i la bornele armturilor apare tensiune de semnal. Nivelul acesteia este foarte mic i nu se transmite nici mcar la mic distan fr a se nruti raportul semnal/zgomot. De acea, n doz se ncorporeaz preamplificatoare cu circuite integrate capabile s debiteze un semnal de 200mV la 1KHz cu o abatere de 1dB. Raportul semnal/zgomot se apropie de cel al dozelor magnetice i dinamice, avnd ns elasticitatea mult mai bun ca acestora(fig. 10).

24

Fig. 10 Doza condensator.

BIBLIOGRAFIE:

1.Emil Marian

Montaje electronice de vacan Editura Albatros Bucureti 1988


25

Ilie Mihiescu Mircea Schmol Imre Szatmary

2.Al. Iulian Stan

Aparate, echipamente i instalaii de electronic industrial Editura Didactic i Pedagogic R.A. Bucureti 1992

3.E. Damachi

Electronic Editura Didactic i Pedagogic R.A. Bucureti 1994

4.Theodor Dnil

Componente i circuite electronice Editura Didactic i Pedagogic R.A. Bucureti 1996

5.Constantin Rdoi

Echipamente i instalaii de electronic industrial Editura Didactic i Pedagogic R.A. Bucureti 1995

26