INTERVIU: 1. Nume/ Prenume 2. Data nasterii 3. Când v-ati stabilit în Sintesti? 4. Respectati traditiile si obiceiurile? 5.

Sunteti de acord cu casatoriile timpuri? 6. Copii merg la scoala? 7. Daca da pâna când? 8. Este importanta scoala pentru dumneavoastra? 9. stiti sa scrieti si sa cititi? 10. Ce v-a împiedicat sa mergeti la scoala? 11. Doriti sa stiti sa scrieti si sa cititi? 12. Credeti ca va puteti descurca fara scoala? 13. Posedati acte de identitate? 14. Ati facut demersurile necesare pentru obtinerea lor? 15. Primiti ajutor social? 16. Daca da va acopera aceasta suma nevoile personale? 17. Daca nu va descurcati fara nici un ajutor? 18. Sunteti ajutat de autoritatile locale? Daca da cum? 19. Credeti ca rromi sunt discriminati? Daca da dati exemple 20. Credeti ca situatia rromilor se va îmbunatati?

I. 4. Consideraţi ca timpul liber este unul din factorii principali care contribuie la educaţia copiilor dumneavoastră? .Chestionar -Percepţia socială a rromilorLocalitate______________ Zona ______________ Cod ______________ Buna ziua! Sunt de la Facultatea de Ffilosofie. 3. Al. Va rog să îmi spuneţi cât de des vă ocupaţi timpul liber cu următoarele activităţi? Afirmatii…………. Q1). Credeţi că ar fi mai bine să trăim fără să muncim? 1. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Ma intalnesc cu prietenii mei Ascult muzica Ma uit la TV de cel putin 3 ori pe zi Citesc ziare Merg la biserica Particip la loterii Practic sport Merg la pescuit Merg la o petrecere 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Mai des 2 2 2 2 2 2 2 2 2 Mai rar 3 3 3 3 3 3 3 3 3 Ca pana acum 4 4 4 4 4 4 4 4 4 Indifer ent 5 5 5 5 5 5 5 5 5 Nu pot raspun de Q3). sectia Sociologie a Univ. Sunteţi amabil(ă) să-mi raspundeţi la câteva întrebări ? Răspunsurile dumneavoastră sunt confidenţiale şi vor fi folosite numai la realizarea acestui studiu. Cuza. Nu Nu ştiu Nu raspund Q2 ). Da 2.

Dumneavoastră de ce vă trimiteţi copilul la şcoală? -bifaţi o singură variantă1. Care anume? Q7). 3.1. 5. 3. 4. Care anume? ( profesor) Q6). Da Nu Nu stiu Nu raspund Da Nu Nu ştiu Nu răspund Q4). 2. 2. 6. Nu Nu ştiu . 4. 3. şcoala nu este pentru rromi decât să piardă timpul la şcoală mai bine învaţă o meserie nu are bani de rechizite profesorii nu le acordă atenţie este mai bună educaţia primită în familie decât cea primită de la un străin alte cauze. Care credeţi că ar fi cauza principala conform căreia copiii de rromi nu frecventează cursurile şcolare? -bifaţi o singură varianta1. Da 2. 4. în primul rând trebuie să munceasca pentru a contribui în gospodăria familiei 2. 1. 2. ca sa înveţe carte pentru alocaţie pentru a se realiza nu ştiu nu răspund altele. Credeţi că un om lipsit de educaţie este discriminat de ceilalţi? 1. 7. 6. 4. Credeţi că fără educaţie copiii de rromi au vreo şansă de reuşită în societate? Q5). 3. 3. 5.

De cate ori aţi fost victima unei discriminări? Afirmaţii…………. 3. Q9). 4. 3. Da 2. 10.alegeţi maxim 3 variante 1. Care anume? Q10).4. fiindcă meritam 2. 5. 4. De ce credeţi ca aţi fost discriminat? -bifaţi o sinfură variantă1. Dezacord total 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 2 Dezacord parţial 3 3 3 3 3 3 Nici acord nici dezacord 4 4 4 4 4 4 Acord parţial Acord total 1 2 3 4 5 6 Zilnic sau aproape zilnic De 2-3 ori pe săptămână O data pe săptămână De 2-3 ori pe lună O dată la 2-3 luni Niciodată in ultimele 3 luni 5 5 5 5 5 5 Q11). Nu răspund Q8). 6. fiindcă oamenii sunt rai fiindcă sunt ţigan nu ştiu nu răspund altele. Nu Nu ştiu Nu răspund Dacă răspunsul este “Da” urmează întrebarea nr. dacă răspunsul este’Nu” “Nu ştiu” “Nu răspund” treceţi la întrebarea nr. Care dintre următoarele atribute credeţi că ar trebui să vi le însuşiţi pentru a nu mai fi discriminate? . Dumneavoastră personal aţi fost vreodată victima unei discriminări? 1. să am un loc de munca sigur şi bine plătit . 9.

1. Care anume? maghiarii ruşii rromii nu ştiu nu răspund altele. 3. 6. 2. 3. 7. 2. 8. Cine credeţi că este vinovat pentru situaţia în care se află comunitatea de etnie Q14). 4. să îmi cumpăr numai produse scumpe să merg după principiul “capul ce se pleacă sabia nu-l taie” să îmi văd de treaba mea să îmi cumpăr masina să am o casă frumoasă să nu intru în dispute să fiu tupeist nu ştiu nu răspund altele. 5. Care este din punctul dumneavoastră de vedere.2. 11. 4. ţiganii sunt leneşi________________________ ţiganii sunt artişti înascuţi________________ . cea mai discriminata etnie din România? 1. 10. 5. 5. rromă? -bifaţi o singură variantă1. Care anume? Q13). 2. 4. Cu care dintre următoarele afirmaţii sunteţi de acord? Alocaţi 100 de puncte următorelor 3 aspecte în funcţie de importanţa lor pentru dumneavoastră. 9. 3. statul român poporul român noi înşine nu ştiu nu răspund alţii. 6. 6. Care anume? Q12).

4 clase Altele : specificati__________________________________ 7.1. ţiganii sunt ca toţi ceilalţi oameni____________ Total___________________________________ 100% Q15). nici o clasa scolala de meserii master/ doctorat Q17). student Q18). 2. Nivel de educaţie 1. casatorit(ă) Q19). 8. Vârsta? __________ Q16).5. 2. Care este starea dumneavoastră civila? 2. În care dintre următoarele categorii vă încadraţi? Bifaţi o singură opţiune. 5. 2. 9. colegiu /facultate liceu 6. vaduv(ă) Q20). casatorit(ă) fără copii 2. Ocupaţia? 1. 10. elev Altele : specificaţi__________________________________ necasatorit(ă) superioare) 9. scoala postliceala 10 clase/profesionala 5. 1. feminin 2.2. Naţionaliatatea?_____________________ . Sexul? 1. Religia?___________________ Q22). somer profesionist(studii agricultor 6. 8 clase sau mai putin 4. 2. 3. pensionar casnic(a) 7. 10. 8. 3. 2. 2.3. masculin Q21). întreprinzator/patron muncitor 4.4. casatorit(ă) cu copii pana in 7 ani casatorit(ă) cu cel putin un copil 7-18 ani casatorit(ă) cu copii peste 18 ani care locuiesc in gospodarie casatorit(ă) cuc copii care nu mai locuiesc în gospodarie divortat(ă) 4.3. 3.

Când eram mic se mai vorbea.1 1).Cum vă educaţi copii?+ 7).Credeţi că este posibilă o unire a rromilor? 11). Anul Nou.Profesia? 13).Ce reprezintă bulibaşa pentru ţigani? 10). Foarte puţini acum. Paşte? Dar altele? 6). Andrei.Dumneavostră cunoaşteţi istoria ţiganilor? 2).Mediu de rezidenţă? 15).Vă mulţumesc pentru amabilitate .Obiceiuri magice şi religioase? 5). Am grijă de ei ca să înveţe carte. . nuntă.Îi trimit la şcoală pentru a se realiza când vor creşte mari. 8 clase. Nu ştiu. Masculin. O zi buna în contin Interviul nr.Sexul? 14). Da o urmează. Ortodocs.Vorbiţi-mi despre obiceiurile de Sf. Rural.Sunt aceleaşi ca şi la români. Obiceiuri speciale nu avem. Mă consider ţigan. Nu.Copii dumneavostră urmează şcoala? 8). 29 Muzicant.În viaţa dumneavostră cotidiană se mai întâlnesc obiceiurile privitoare la naştere. Nu cred.Dumneavostră personal vă consideraţi român sau ţigan? 9).Studii? 16). 4). Pentru ţigani cred că reprezintă pe conducătorul nostru.Vârsta? 12). moarte?Detaliaţi.În familia dumneavostră se mai foloseşte vorbirea în limba romanes? 3).Religia? Nu.

Acum copii nu ştiu. îi puneau la muncă. Anul Nou. Până acum noi fiind muzicanţi nunţile la noi se făceau joia. nuntă.El reprezintă şeful ţiganilor. soţiile dau în cărţi. Eu m-am înscris într-un partid cu rromi dar în buletin nu m-am trecut ţigan.Ba că sunt indieni. fac de dragoste. Noi care trăim în civilizaţie am luat obiceiurile de la localnici dar sunt mai multe feluri de ţigani. Noi suntem mai multe feluri de ţigani.Credeţi că este posibilă o .În viaţa dumneavostră cotidiană se mai întâlnesc obiceiurile privitoare la naştere.Sunt ăştia care umblă cu cortul. ori din Italia.Când nu este cuplu de doi rromi copii nu ştiu limba. mai vorbeam. fac cazane.Sunt rase de ţigani care au un bulibaşă. Urmeză şcoala ca să fie educaţi.Dumneavostră personal vă consideraţi român sau ţigan? 9).Interviul nr.În familia dumneavostră se mai foloseşte vorbirea în limba romanes? 3)..Ce reprezintă bulibaşa pentru ţigani? 10). mergem la biserică. Copii rromilor în trecut nu prea ştiau carte fiindcă erau departe de şcoli sau nu îi dădeau părinţii la şcoală.Naşterea ca la români. vopsim ouăle. cal. De Sf.Soţia nu ştie. moarte?Detaliaţi. La mine o fost când o fost mama şi tata. ghicesc şi desfac farmece. fiindcă sâmbăta şi duminicacântam la români.Vorbiţi-mi despre obiceiurile de Sf. să fie om al societăţii.De Anul Nou facem vălăret mare.Bărbaţii lucrează.Copii dumneavostră urmează şcoala? 8).Copii înţeleg dar nu vorbesc. Noi ne-am acomodat comunităţilor ţării în care trăim.2 1). 4). etc.Trăiesc în România deci sunt român.Dumneavostră cunoaşteţi istoria ţiganilor? 2). Andrei. Andrei se unge cu usturoi pe la geamuri ca şi la români pentru a fugi relele şi necazul. Paşte? Dar altele? 6).În momentul actual se duc la şcoală ca să fie educaţi ca orice om. capră etc.Obiceiuri magice şi religioase? Eu am auzit mai multe.La Paşte tăiem mielul.Noi nu avem un şef. urs.Cum vă educaţi copii? 7). să aibă un viitor frumos şi sigur. 5).

Cum vă educaţi copii?+ 7). 25 Muzicant.Sunt cetăţean român şi respect legile ţării. Nu ştiu.Ce reprezintă bulibaşa pentru ţigani? Da ştiu că au venit din India. fost învăţător. Interviul nr. 4). Nu şi nici nu vreau.Copii dumneavostră urmează şcoala? 8).Studii? 16).Dumneavostră cunoaşteţi istoria ţiganilor? 2).Şeful meu este preşedintele ţării şi nu bulubaşa. Paşte? Dar altele? 6). vreau să fiu respectat. Masculin.3 1).unire a rromilor? 11). moarte?Detaliaţi. 42 Muzicant.Obiceiuri magice şi religioase? 5).Nu vreau nimic în plus. Liceu. 10).Vorbiţi-mi despre obiceiurile de Sf.Dumneavostră personal vă consideraţi român sau ţigan? 9).Religia? suntem respectaţi şi respectăm semenii noştri cu care trăim. Nu.Profesia? 13).Vârsta? 12).Mediu de rezidenţă? 15). Nu ştiu.Nu vreau să am alte drepturi în afară de cele pe care le au românii.Sexul? 14).Credeţi că este posibilă o unire a rromilor? 11).Am făcut armata ca toţi românii.Profesia? . Ortodocs. Nu am copii. este o prostie.În familia dumneavostră se mai foloseşte vorbirea în limba romanes? 3). Anul Nou. Mă consider ţigan. Rural.Vârsta? 12). Pentru mine nu reprezintă nimic.În viaţa dumneavostră cotidiană se mai întâlnesc obiceiurile privitoare la naştere. Se mai foloseşte dar foarte puţin. nuntă. Andrei.

Da.Profesia? 13). Am aceleaşi obiceiuri ca şi românii. departe în Transnistria. Masculin. Rural.Sexul? 14). moarte?Detaliaţi. Ţigan. 69 Agricultor. nuntă.Copii dumneavostră urmează şcoala? 8).Religia? Masculin. De Paşte şi Anul Nou primul care intră în casă trebuie să fie un bărbat.Să fie în rând cu lumea. Ghicitul la căldărari. să se poarte decent cu oamenii.Credeţi că este posibilă o unire a rromilor? 11). judecător.Dumneavostră personal vă consideraţi român sau ţigan? 9). Paşte? Dar altele? 6).În familia dumneavostră se mai foloseşte vorbirea în limba romanes? 3). Rural.Religia? Da.Sexul? 14). 8 clase. Să înveţe carte.Vârsta? 12).Mediu de rezidenţă? 15).Studii? 16). Autoritate. . Andrei. Nu. 4). Ortodocs.Mediu de rezidenţă? 15). Mai rar.13).Obiceiuri magice şi religioase? 5). 4 1).Ce reprezintă bulibaşa pentru ţigani? 10).Vorbiţi-mi despre obiceiurile de Sf.În viaţa dumneavostră cotidiană se mai întâlnesc obiceiurile privitoare la naştere.Studii? 16). Interviul nr. Anul Nou. Nici o clasă.Cum vă educaţi copii? 7).Dumneavostră cunoaşteţi istoria ţiganilor? 2). Ortodocs.

Cum vă educaţi copii? 7). Copii noştri sunt educaţi ca şi cei români.Pentru realiza şi ei ceva în viaţă. 4). Andrei.În viaţa dumneavostră cotidiană se mai întâlnesc obiceiurile privitoare la naştere. Anul Nou.Vorbiţi-mi despre obiceiurile de Sf. dar noi suntem uniţi fără să se facă o unire în adevăratul sens al cuvântului. stele.Interviul nr. .Copii dumneavostră urmează şcoala? 8).Credeţi că este posibilă o unire a rromilor? 11). Bulibaşa reprezintă şeful ţiganilor. Da. Da. Da. Feminin. moarte?Detaliaţi. 5 1).Ce reprezintă bulibaşa pentru ţigani? 10).În familia dumneavostră se mai foloseşte vorbirea în limba romanes? 3). Mă consider ţigan. precum şi descântătoare. noi avem ghicitoare în cărţi.Sexul? Da . desigur este limba maternă şi o să ne-o păstrăm multe generaţii de acum încolo.Dumneavostră cunoaşteţi istoria ţiganilor? 2). Bineînţeles.Ştiu că au venit din India şi sau răspândit în toată lumea.Vârsta? 12). 30 Casnică.Dumneavostră personal vă consideraţi român sau ţigan? 9).Profesia? 13).Fiecare eveniment marcant al vieţii ţiganilor este sărbătorit cu mult fast.Obiceiuri magice şi religioase? 5). Obiceiurile noastre sunt ca şi la români. nuntă. şi alte feluri. noi ne păstrăm obiceiurile. Nu este posibilă o unire pentru că sunt împrăştiaţi în toată lumea. palmă. etc. Paşte? Dar altele? 6).

Feminin.În familia dumneavostră se mai foloseşte vorbirea în limba romanes? 3).Religia? Rural.14).Mediu de rezidenţă? 15).Vorbiţi-mi despre obiceiurile de Sf. . unde se găsesc şi astăzi. 6 1). Se mai respectă unele dintre ele.Vârsta? 12).Copii dumneavostră urmează şcoala? 8). Liceu. normal. Paşte? Dar altele? 6). Rural. este limba noastră de origine şi nimic nu va schimba asta niciodată.Profesia? 13). Interviul nr. 50 Casnică. Acest lucru este de dorit dar nu ştiu când se va realiza.Credeţi că este posibilă o unire a rromilor? 11). Da. Personal mă consider ţigan.Studii? 16). Nici o clasă.Consider că educaţia reprezintă un element deosebit de important în dezvoltarea lor. mi se pare ceva normal. Ortodocs.Mediu de rezidenţă? 15). moarte?Detaliaţi. Nuc unosc aşa ceva.Ce reprezintă bulibaşa pentru ţigani? 10).Religia? Da strămoşii noştri au venit de pe teritoriul Indiei şi sau stabilit cu timpul în unele teritorii ale Europei. 4). Ortodocsă.Dumneavostră cunoaşteţi istoria ţiganilor? 2). Andrei.În viaţa dumneavostră cotidiană se mai întâlnesc obiceiurile privitoare la naştere. Copii sunt educaţi ca orice copil de român. Bulibaşa reprezintă şeful ţiganilor. nuntă. Da. Sunt aceleaşi ca şi la români.Dumneavostră personal vă consideraţi român sau ţigan? 9).Cum vă educaţi copii? 7).Obiceiuri magice şi religioase? 5).Sexul? 14).Studii? 16). Anul Nou.

Interviul nr.Vârsta? 12). Rural.Ce reprezintă bulibaşa pentru ţigani? 10). Noi avem obiceiurile noastre. Andrei. 7 1). sărbătorim la fel. 4).Dumneavostră personal vă consideraţi român sau ţigan? 9). .În viaţa dumneavostră cotidiană se mai întâlnesc obiceiurile privitoare la naştere. Asta este limba nostră Aşa că o mai vorbim din când în când.Copii dumneavostră urmează şcoala? 8). 24 Asistentă medicală.Profesia? 13). Paşte? Dar altele? 6).Credeţi că este posibilă o unire a rromilor? 11).Cum vă educaţi copii? 7). Şcoala postliceală. Anul Nou. nuntă. Copii sunt educaţi după tradiţiile şi obiceiurile ţigăneşti. moarte?Detaliaţi. Da.Mediu de rezidenţă? 15). Unii ţigani cunosc secretele magice pe care le transmit din generaţie în generaţie. Feminin.Dumneavostră cunoaşteţi istoria ţiganilor? 2). Bulibaşul reprezintă şeful ţiganilor.Vorbiţi-mi despre obiceiurile de Sf. unele seamănă cu cele ale românilor. Da. Seamănă cu cele ale românilor.În familia dumneavostră se mai foloseşte vorbirea în limba romanes? 3). Nu ştiu.Sexul? 14).Studii? Nu.Obiceiuri magice şi religioase? 5).

Anul Nou.Copii dumneavostră urmează şcoala? 8). ei au vrut. Reprezintă şeful ţiganilor. dar foarte rar.doar trăiesc în românia. Pe copii mei i-am dat la şcoala de muzică.În familia dumneavostră se mai foloseşte vorbirea în limba romanes? 3).Vicepreşedinte la organizaţia Asul de treflă Bârlad. Nu cred. Nu. 4).În viaţa dumneavostră cotidiană se mai întâlnesc obiceiurile privitoare la naştere. Paşte? Dar altele? 6).Mai mult vorbesc cu nevasta.Obiceiuri magice şi religioase? 5).Religia? Evanghelistă.Credeţi că este posibilă o unire a rromilor? 11).El este cel care ne conduce. Eu mă consider acum mai mult român.Cum vă educaţi copii? 7).Vorbiţi-mi despre obiceiurile de Sf. aşa ştiu eu de la bunici. care i-a deciziile importante. Le avem ca şi la români.Dumneavostră personal vă consideraţi român sau ţigan? 9). Andrei. copii ştiu dar foarte puţin. Ca şi la români.Profesia? Ţiganii au venit din India.Acum bulibaşă mai au doar căldărarii. 51 Muzicant.La şcoală învăţau foarte bine. 8 1).Nu i-am obligat eu să înveţe carte. nuntă. Interviul nr. Vorbim.16).Ce reprezintă bulibaşa pentru ţigani? 10). moarte?Detaliaţi. Au terminat şcoala.Dumneavostră cunoaşteţi istoria ţiganilor? 2). .Vârsta? 12).

moarte?Detaliaţi.Studii? 16).Dumneavostră cunoaşteţi istoria ţiganilor? 2). poate la alte neamuri. 9 1). Nu cred.Copii dumneavostră urmează şcoala? 8). Ortodocs. 4).Obiceiuri magice şi religioase? 5). bărbatul i-a copilul şi-l tăvăleşte prin zăpadă pentru al căli. Nu avem şi nici nu cunosc. copii merg cu uratul.Profesia? 13).Vârsta? 12). etc Unii îi învaţă meserie dar mulţi îi dau la şcoală. nuntă. colinda. fac un cerc în jurul unui foc din lemn de arţar.Mediu de rezidenţă? . Interviul nr. Noaptea cu lună plină la mijlocul lu mai puradeii adună pietre.Ce reprezintă bulibaşa pentru ţigani? 10). demult. Rurală. Da. Mai puţin la noi. fiindcă sunt prea multre neamuri. Urban.Religia? Masculin. Liceu.Au venit din India şi sau stabilit în toată Europa. Mă consider ţigan.beau rachiu iar pirandele joacă cu salbe de aur peste sânii zbârliţi pentru a rămâne gravide.Sexul? 14).În familia dumneavostră se mai foloseşte vorbirea în limba romanes? 3).În viaţa dumneavostră cotidiană se mai întâlnesc obiceiurile privitoare la naştere.Cum vă educaţi copii? 7). Andrei.Vorbiţi-mi despre obiceiurile de Sf. Anul Nou. Au urmat-o. Avem ca şi la români.Mediu de rezidenţă? 15). puterea cea mare care ne călăuzeşte să ne fie bine la toţi.Tot la căldărai atunci când se naşte în plină iarnă.Credeţi că este posibilă o unire a rromilor? 11).La căldărari.Sexul? 14).Dumneavostră personal vă consideraţi român sau ţigan? 9).13).Tăiem porcul. Paşte? Dar altele? 6). Masculin. 48 Muzicant. Şeful.

. 22 Student. 10 1). Câte puţin din fiecare. Nu. Rural.Studii? Ştiu că au plecat din India. fiind un popor nomand s-au răspândit în toata lumea. 4). Ortodocs.Vârsta? 12).În viaţa dumneavostră cotidiană se mai întâlnesc obiceiurile privitoare la naştere.Cum vă educaţi copii? 7).Dumneavostră cunoaşteţi istoria ţiganilor? 2).Copii dumneavostră urmează şcoala? 8).Sexul? 14).Profesia? 13). Andrei. Interviul nr.Vorbiţi-mi despre obiceiurile de Sf. Nu. Masculin. Liceu. Anul Nou.Obiceiuri magice şi religioase? 5).Religia? 4 clase. Nu cunosc.15). moarte?Detaliaţi.În familia dumneavostră se mai foloseşte vorbirea în limba romanes? 3).Credeţi că este posibilă o unire a rromilor? 11). nuntă. Nu cunosc. Nu cunosc.Ce reprezintă bulibaşa pentru ţigani? 10).Studii? 16).Dumneavostră personal vă consideraţi român sau ţigan? 9). Doar tata fiind ţigan. având cea mai mare autoritate. Cel care conduce o comunitate de rromi. Paşte? Dar altele? 6).Mediu de rezidenţă? 15).

16). .Religia? Ortodocsă.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful