NOVEL KEMBARA AMIRA Hamzah L.

Kadir) (Bengkel Bedah Karya Novel) Bab 1- Peristiwa 3 Halaman : 9 /Perenggan 3 Penglibatan Profesor Zaidah dalam bidang arkeologi selama 25 tahun. Profesor Zaidah sangat sabar dan berasa selesa dengan kerjayanya sebagai ahli arkeologi. Beliau sabar mengharungi pelbagai kesukaran dalam menyelesaikan tugasannya mencari bahan artifak di Desa Karpus. (kerenah birokrasi, kerenah pelajar-pelajar yang tidak biasa hidup di hutan dengan serba kekurangan, bergelumang dengan lumpur, tempoh masa yang lama dalam bidang arkeologi) Watak Perwatakan Persoalan Nilai Latar Tempat Latar Masyarakat Pengajaran Teknik Plot Profesor Zaidah Seorang yang penyabar/tabah/cekal Kesabaran dalam mengharungi pelbagai kesukaran dalam kerjaya/tugasan Kesabaran Tapak arkeologi Desa Karpus di Bukit Mat Raya Masyarakat yang sabar mengharungi cabaran/kesukaran Kita hendaklah sabar menghadapi pelbagai cabaran/kesukaran dalam mencapai matlamat/ Pemerian (rujuk perenggan 3/ m.s.9)

Pemerian : Perenggan : ‘Namun. Profesor Zaidah bersyukur disebabkan khemah kesembilan masih terselamat………………………………… Tapakdi mana terjumpanya tulang karpus diusahakan oleh tiga pelajar diketuai Rusdi. Watak Perwatakan Persoalan Nilai Latar Tempat Latar Masyarakat Profesor Zaidah Bijak/Pandai/ pandai meramal/ bersyukur/Proaktif Kebijaksanaan dalam menyusun strategi/ membuat perancangan Kebijaksanaan/Kepandaian/Kesyukuran Di dalam khemah. di tapak arkeologi (Bukit Mat Raya) Masyarakat yang bijak/ proaktif/bersyukur Kita hendaklah bijak mengatur rancangan dalam melaksanakan sesuatu tugasan Kita hendaklah bersyukur apabila dilindungi daripada sesuatu bencana/kerugian Kita hendaklah proaktif dalam melaksanakan sesuatu tugasan/kerja Dialog : Perbualan antara Profesor Zaidah dan Rusdi.Profesor Zaidah bersyukur khemah kesembilan terselamat kerana di situlah tulang karpus dijumpai oleh 3 orang pelajar yang diketuai oleh Rusdi (pelajar tahun akhir).Peristiwa 4 Halaman : 11-12 Rusdi melaporkan kejadian tali khemah 5.Bab 1 . Pengajaran Teknik Plot . Profesor Zaidah telah membuat keputusan bijak apabila menugaskan beberapa orang pelajar bermalam di tapak tersebut.7 dan 8 yang terputus .Profesor Zaidah telah menjangkakan bahawa sesuatu akan berlaku .

Ketaatan / menghormati/keakuran/kepatuhan Koc kereta api (dalam perjalanan menuju Bukit Mat Raya bersam-sama O’Hara) Latar masyarakat yang taat akan ibu. Malique ingin sekali mengetahui/bertanya tentang hubungan antara ibunya dengan O’Hara. Kita hendaklah taat akan /menghormati ibu Imbas kembali : m.s. Pertama kali Malique berjauhan dengan ibunya. Dia terpaksa mengikut O’Hara setelah didesak oleh ibunya. Jennifer. 14 – perenggan 4 . Malique terkenang akan kehidupan antara dia dan ibunya semenjak ibunya menjadi ibu tunggal.s 13 – perenggan 2 m.Peristiwa 5 Halaman : 13 -14 Peristiwa Malique yang kini berada di kawasan yang tidak diketahui tempatnya. Watak Perwatakan Persoalan Nilai Latar Tempat Latar Masyarakat Pengajaran Teknik Plot Malique Seorang anak yang taat akan ibu Kepatuhan /Ketaatan seorang terhadap ibu. Ibunya begitu menginginkan Malique mengikuti O’Hara.( dalam perjalanan dengan kereta api).malique hanya menunggu masa yang sesuai untuk melahirkan isi hatinya.Bab 1 .