Carl Rogers si Realizarea sinelui (Self-actualisation) Fiecare dintre noi are un potential unic de dezvoltare, crestere si schimbare

intr-o directie sanatoasa si pozitiva. Acest potential va ghida toate comportamentele noastre daca nu vom suferi influente externe, sau constrângeri. Aceasta tema centrala, cunoscuta ca principiul auto-actualizarii, l-a ghidat intr-o perioada mai mare de 50 de ani pe Carl Rogers in crearea propriei teorii, cercetari si terapii. Prima teorie a lui Rogers a oferit o vedere optimista a abilitaii umane de auto dezvoltare si auto intarire pe cai pozitive si sanatoase. Desi exista multe diferente intre teoriile lui Rogers si Freud, totusi se pot extrage citeva paralele interesante. Ca si Freud, Rogers si-a inceput cariera ca psihoterapeut. El a dezvoltat o noua forma a schimbarii personalitatii care a devenit prima alternativa semnificativa la psihoterapia psihanalitica. Teoria lui Rogers, ca si a lui Freud, a fost comprehensiva si inovativa. In final, ideile lui Rogers, ca si ale lui Freud, au fost pe larg adoptate si aplicate in diverse probleme umane, inclusiv in relatiile interpersonale, in educatie si in dezvoltarea si supravietuirea culturii. Tendinta de actualizare Rogers a crezut ca personalitatea este guvernata de o innascuta tendinta de actualizare, tendinta de a imbogati functionarea organismului: “tendinta inerenta a organismului sa isi dezvolte toate capacitatile intr-un fel care ajuta la mentinerea sau intarirea organismului”. Tendinta de actualizare afecteaza ambele functiuni, biologica si psihologica. Mentine individul prin nevoile biologice fundamentale (ex., aerul si hrana); de asemenea, guverneaza maturizarea fizica si regenerarea. Din punct de vedere psihologic, tendinta de actualizare conduce oamenii catre cresterea gradului de autonomie si independenta, largirea experientei si incurajeaza progresele personale. In acest fel, tendinta de actualizare ne ghideaza mai de graba catre comportamente pozitive sau sanatoase decit catre comportamente negative si nesanatoase (ex., Bozarth & Brodley, 1991). Cu cuvintele lui Rogers (1980): “Organismul nu tinde catre dezvoltarea capacitatii sale pentru dezgust, … pentru autodistrugere, si nici…pentru a suporta dureri. Numai in conditii neobisnuite sau rele aceste capacitati devin active. Este evident ca tendinta de actualizare este selectiva si directionala - o tendinta constructiva.” Cum dirijeaza tendinta de actualizare oamenii in sens pozitiv? Dupa Rogers, indivizii evalueaza fiecare experienta pe care o au in functie de cât de bine ii mentine sau ii intareste - un proces numit proces de evaluare a organismului. Experientele includ tot ceea ce ii face pe oameni, la un moment dat, sa fie prevazatori. Experientele percepute ca mentinând sau intarind organismul individului sunt evaluate pozitiv; rezultatul lor fiind un sentiment de satisfactie, oamenii le cauta in mod activ. In contrast, experientele percepute ca daunatoare mentinerii si intaririi organismului sunt evaluate negativ; rezultatul lor fiind un sentiment de insatisfactie, oamenii le evita in mod activ.

Structura caracteriala democratica. 3. Au tendinţa de a atrage admiratori sau de ucenici. În special în dirijarea propriei vieti. 4. Iata cateva dintre caracteristicile persoanelor auto-actualizate: 1. reflecta asupra evenimentelor. Percep realitatea cu precizie. Sunt autonomi si independenti. 12. Relatiile lor personale sunt profunde. Centrati pe probleme. Nu traiesc vieti programate. Spontani. Prezinta putine prejudecati rasiale. Se accepta pe sine. Creativi. Nu sunt defensivi în percepţiile lor despre lume 2. Se bucura cand sunt singuri. 5. 11. 7. Ei au o misiune. Le place intimitatea si detasarea. .Acest proces creeaza prin urmare un proces de feed-back care ii permite oranismului sa isi coordoneze experientele cu tendinta de auto-actualizare. 10. pe altii si natura. un scop. Au interes social. 6. caruia ii dedica viata lor. religioase sau sociale. simpli si naturali. ceea ce inseamna ca oamenii pot avea incredere in sentimentele lor.