Cod TE – 03 Editia 1 - rev.

1

SC PLACARI FAINE SRL – DEPARTAMENT TEHNIC

SAPE DE CIMENT
PROCEDURA TEHNICA DE EXECUTIE

1. Scopul intocmirii Aceasta procedura stabileste principalele etape si modalitati de lucru privind: - executia sapei de ciment suport, - verificarile efectuate pentru urmarirea calitatii lucrarilor executate, - sarcinile si responsabilitatile ce revin echipelor de executanti. 2. Domeniul reglementat Procedura se refera la executarea sapei de ciment- support prin procedee de malaxare si pompare mecanizata, pentru pardoseli in spatii rezidentiale, de birouri si comerciale 3. Persoanele vizate Procedura se adreseaza Executantilor – pentru utilizare
4. Incadrare Sapa = strat din mortar de ciment, ce se aplica pe santier direct pe stratul suport, cu sau fara aderenta (pe folie de PVC), sau pe un strat intermediar de termoizolatie, astfel incat sa indeplineasca urmatoarele functii: - asigurarea unei anumite cote a pardoselii - posibilitatea aplicarii unei imbracaminti (strat de uzura) - sa preia si sa transmita stratului suport sarcinile statice. 5. DOCUMENTE DE REFERINTA GP037-98 Normativ privind proiectarea, executia si asigurarea calitatii pardoselilor la cladiri civile. Legea 10/ 1995 privind calitatea in constructii. C 56-85 Normativ pentru verificarea calitatii si receptia lucrarilor de constructii. ÖNORM B 7232 si B 2232 Normative austriece de realizare a sapelor. 6. Desemnarea responsabilitatilor

1

Utilajul este practic alcatuit dintr-o betoniera (malaxor) cu palete si un motocompresor disel ce asigura atat antrenarea malaxorului cat si crearea presiunii necesare de aer pentru impingerea materialului pe furtun. Beneficiarul • Urmareste realizarea lucrarilor in conformitate cu prezenta procedura. betoane usoare cu polistiren etc). 10 %. plan. . Se inchide apoi clapeta superioara a malaxorului.pregatirea suportului. 6. Procedura Tehnica de Executie Procedura de executie mecanizata a sapelor. uscat. umplere cu apa. Pregatirea suportului. Cerinte suplimentare: 2 . cu documentele de calitate aferente.aplicarea sapei pe stratul suport. EXECUTANTUL : SC PLACARI FAINE SRL   Furnizeaza produsele – materia prima in cantitatea corespunzatoare. pana la locul de punere in opera. • Face receptia stratului suport si a tencuielii. a laptelui de ciment. Suportul trebuie sa fie portant.2. 4 litri/sac de 40 kg). se face spalarea malaxorului prin curatarea mortarului depus in cuva malaxorului. si se malaxeaza pana la omogenizare completa. Se pune intai cantitatea necesara de apa (dozaj recomandat cca. . Curatarea suportului (planseul de beton).1. si se pune sub presiune.pregatirea utilajului (masina de malaxat si pompat sape) . si refularea acesteia pe furtun. cuprinde urmatoarele etape: . si calitatea Pune in opera sapa in conformitate cu prezenta procedura tehnica. indepartarea zonelor friabile si a prafului. Sapa este impinsa pe furtun de aerul comprimat. corespunzatoare sapei semiumede. La sfarsitul zilei de lucru. apoi sapa pulverulenta.6. 7. Neregularitatile din suport se egalizeaza inainte de realizarea sapei (betoane de egalizare. Aceste utilaje sunt utilizate pentru o consistenta a materialului. prin indepartarea resturilor de mortar.protectia sapei dupa turnare Pregatirea utilajului si preparare sapa Pentru amestecarea (malaxarea) si transportul (pomparea) sapei preparate pana la suprafata de lucru se folosesc utilaje speciale de tip EstrichBoy DC260 sau Estromat 260 DS 4/2 etc.

camere umede. . 3 . La sapele in aderenta: se recomanda ca stratul suport sa aiba o rezistenta la compresiune de 30 N/mm2 (in orice caz >20N/ mm2). trebuie inchise ferestrele. trebuie tencuiti pana la planseu.Pardoseli de lemn. . .La sapele in aderenta sau pe strat de separatie nu se recomanda inglobarea de conducte. usile. . La sapele glisante. Peretii adiacenti sapei. camere de cazane (instalatii de incalzire).la conductele de apa si canale in pardoseala cu temperaturi sub 50C si peste 300C sunt necesare masuri care sa impiedice formarea condensului si un exces de vapori. . ce trebuie sa fie de minim 2 cm grosime.peste suporturi insuficient uscate. puncte calde sub pardoseala. . Suportul trebuie sa fie rugos si cu porii deschisi. .conductele cu temperaturi peste 900C nu pot fi folosite. pelicule folosite pentru protectia betonului etc. inainte de asezarea termoizolatiei la sapele flotante si inainte de inceperea punerii in opera pentru celelalte tipuri. Conducte de apa si canale de pardoseala. tubulatura va fi bine ancorata de suport si cu un strat de egalizare acoperita.Stratul de izolatie fonica sau termica nu trebuie intrerupt de conducte. sau alte goluri (cel putin provizoriu).placilor parter direct pe pamant. Pe perioada executiei sapei trebuie ca temperatura aerului sa nu coboare sub 50C.Finisaje de pardoseala impermeabile la vapori.La sapele flotante. . cum sunt uleiuri sau chimicale. Umiditate Masuri pentru impiedicarea accesului vaporilor din suport prin aplicarea unei bariere de vapori sunt recomandate in urmatoarele situatii: . nu se permit existenta in stratul suport a unor neregularitati locale care sa impiedice glisarea. Punerea in opera a sapei Conditii de incepere a lucrarilor Inainte de inceperea lucrului. in camerele in care sunt in functiune instalatii de incalzire sa nu depaseasca 150C. Stratul suport trebuie sa aiba incheiat procesul de intarire si liber de materiale care ar putea impiedica aderenta. ca si eventualele betoane de panta.peste ganguri. astfel ca sa permita o asezare corespunzatoare a stratului termoizolant.

etc). . Etapele principale sunt: . de consistenta semiumeda.Se face apoi finisarea sapei. stropind eventual sapa in prealabil. Nu se adauga ciment la gletuire. Rosturi. .Dupa finisare sapa va fi protejata impotriva uscarii rapide cu rogojini umede. la turnare. panza de sac. Se incepe cu fasiile de margine care se indesesc (cca.Pentru a evita fisurarea sapei. se imprastie cu lopata intre fasiile de ghidaj (similar nisipului) si este apoi nivelata cu dreptarul. .Realizarea fasiilor de ghidaj ce vor da cota finala a sapei.Sapa. diferenta dintre temperatura sapei si cea a elementelor de constructie adiacente sau a camerei. amorsare. . Masuri de protectie .Suporturile cu absorbtie neuniforma sau puternic absorbante vor fi tratate prin masuri corespunzatoare: udare. bavuri. sapa va fi protejata de murdarire. . care se vor stropi cu apa timp de 7 zile. adancituri). .Trasarea liniei de vagriz. . .Maturarea sapei se face dupa 28 zile. Fasiile de ghidaj nu vor avea un avans mai mare de 2.5-3m fata de sapa pentru a se asigura o infratire corespunzatoare .Se pot monta de asemenea. la cota fasiilor de ghidaj. care poate fi facuta pe masura nivelarii pas cu pas de acelasi muncitor.Suprafata trebuie sa fie plana si neteda (fara asperitati. functie de latimea camerei. .Pana la aplicarea finisajului. . deteriorari datorate unor actiuni mecanice. Aplicarea sapei. 4 . etc. folie etc.Dupa 3 zile sapa poate fi solicitata la pas iar dupa 21 zile incarcata (transport de materiale/ depozitare.De asemenea. uscare excesiva etc.Finisarea consta intr-o operatie de driscuire cu o drisca de plastic rugoasa. profile de rost in sapa. . se va limita la maxim 150C. urmata de o gletuire cu o mistrie speciala sau cu masini de finisat sapa (elicoptere). 2m). sau poate fi facuta continuu de catre un muncitor ce vine in urma celor care niveleaza la dreptar.Timp de 14 zile camera va ramane cu ferestrele si usile inchise. pentru a evita uscarea fortata. sub dreptarul de 2 m lungime se admit cel mult doua unde cu sageata maxima de 1 mm.rosturile din stratul suport trebuie continuate si in sapa. se vor taia in proaspat sau dupa intarirea acesteia (la 24-48 ore) rosturi de contractie pe minim 25% din grosimea acesteia. conform proiectului de arhitectura.

2 unde cu sageata maxima de 1 mm. . raportul maxim intre laturi fiind 1:1. 45 mm peste conducte.2.Gradul de curatenie al stratului suport . . prin zgariere cu un cui. dar nu vor fi create suprafete mai mari de 25 mp fara rosturi.5.Pozitia acestor rosturi va fi.Conducte si canale 8. 8.Sapa in aderenta va avea o grosime de minim 3 cm. functie de geometria camerei.Rosturile de contractie se vor inchide cel mai devreme dupa maturarea sapei (28 zile).verificarea rezistentei sapei.Verificarea suprafetei sapei: .Asigurarea conditiilor de mediu pentru protectia contra uscarii fortate.Sapa flotanta : Minim 45 mm la grosimi ale termoizolatiei pana la 25 mm Minim 50 mm la grosimi ale termoizolatiei peste 25 mm La sistemele de incalzire prin pardoseala. Verificari pe parcursul executiei. 5 . .Respectarea tehnologiei de executie adoptate. Verificari inainte de inceperea executiei. .in situatia in care sapa se armeaza cu plasa STM. si a dozajului de apa..Abatere de planeitate la stratul suport max 10 mm fata de dreptarul de 2 m. se verifica cu ciocanul de zidar. VERIFICARI. 8. . Grosimea sapei.La sapele flotante si cele glisante se monteaza benzi marginale din polietilena expandata de minim 4 mm grosime pe zona de contact cu peretii ce se vor taia dupa montarea stratului de finisaj. cu rasini. . .1. .sunet plin. . grosimea minima 5 cm. . .Incadrarea in grosimile maxime/minime admise . .Aderenta la stratul suport.Sapa glisanta va avea o grosime de minim 4 cm. sub dreptarul de 2 m. .