SCOALA POSTLICEALA SANITARA LICEUL ³TRAIAN LALESCU´

REFERAT

ANESTEZIA DENTAR

ELEV:MEZIN ALINA-NICOLETA AMF II

bupivacaina. eterul a fost cel mai utilizat anestezic general. Principiul de actiune al anesteziei Substantele anestezice fuctioneaza prin blocarea transmisiei semnalelor dureroase catre creier. tetracaina. cooperarea cu medicul si durerea. inhibandu-se astfel depolarizarea nervului si aparand anestezia. In trecut. Agentii anestezici care actioneaza pe termen scurt. substanta trebuie sa atinga exact nervul principal care recepteaza senzatiile din zona de . in cazul uneia dintre cele mai comune probleme in stomatologie . Pentru partea superioara a maxilarului anestezicul local este injectat cat mai aproape de os. mepivacaina. cum ar fi pentotalul. mepivacaina. Anestezicul este substanta care atenueaza sau inlatura temporar durerea. articaina. putand cauza stari de inconstienta si insensibilitate la durere. prilocaina.frica de dentist. articaina. tetracaina. bupivacaina.cele mai frecvente sunt extractiile dentare si tratarea infectiilor dentare si ale gingiilor. Daca sodiul nu intra in neuron. in cazul in care pacientul sufera de reflex faringian sau are o rezistenta foarte mica la durere. Daca se doreste anestezierea unei portiuni din mandibula insa. procaina. hostacaina. procaina. prin reducerea influxului ionilor de sodiu in citoplasma neuronala. amandoua administrate prin inhalare. Diprivanul si Midazolamul Anestezia dentara reprezinta o parte integranta a stomatologiei. Exemple: xilina. Printre substantele cu proprietati anestezice cele mai utilizate in stomatologie se numara: xilina. Indicatii Anestezia in stomatologie este indicata pentru procedurile dureroase si de lunga durata .Anestezia dentar Anestezia reprezinta introducerea in organism a unor substante care au proprietatea de a provoca disparitia sensibilitatii. adresandu-se unor probleme des intalnite in aceasta practica: anxietatea legata de cabinetul stomatologic. printre anestezicele cele mai sigure se regasesc Halotanul si Izofluoranul. prilocaina. Sunt utilizate in procedurile chirurgicale majore. deoarece acesta este foarte poros si distribuie foarte bine substanta pana la nerv. Mai specific. datorita faptului ca osul este foarte dens. hostacaina. ionul de potasiu nu poate iesi. cocaina. Cuvantul ³anestezie´ provine din limba greaca si semnifica absenta sau pierderea senzatiei. cocaina. Anestezia poate fi si o procedura electiva. in prezent. Anestezicele generale sunt administrate prin inhalare sau injectie intravenoasa.

sublinguala sau rectala. durata si efectul anestezicului depind si de grasimile din corp. Efectul anesteziei este temporar datorita faptului ca substanta intra in circuitul sanguin si este redistribuita in organism. Este posibil sa fie atinsi in mod accidental de efectul anesteziei si alti nervi alaturati.15 minute. ‡ parenterala (in afara tubului digestiv) . Tipuri de anestezie dentara 1. Circulatia sanguina din maximarul superior este mai intensa. Procedurile stomatologice in care se utilizeaza anestezia de contact sunt incizia unui abces. Anestezia de contact (suprafata) .acest nerv se afla in spatele cavitatii bucale. extractia .2 minute. lidocaina (xilina. cocaina. iar durata medie de 10 . concentratia substantei. ‡ prin difuzare in membranele mucoase orale. Anestezia locala Anestezia locala inseamna pierderea reversibila a senzatiei in cimpul operator. Anestezia locala poate fi de doua tipuri: a. precum si diferenta dintre PH-ul anestezicului si cel al zonei anesteziate. cum ar fi cel lingual sau cel facial.prin plasturi sau ionoforeza. Calea de administrare a anesteziei dentare ‡ enterala (intestinala) .intravenos. ‡ prin piele . astfel incat efectul anesteziei locale aplicate in maxilar dureaza mai putin decat in mandibula. odata cu amortirea dintilor de pe mandibula. Din acest motiv. Dezavantajul consta in faptul ca este rezervata unor interventii de mica amploare. spray Acest tip de anestezie este folosita in general pentru a amorti zona care urmeaza a fi injectata. greutatea pacientului. acestea fiind deservite de o ramura a nervului principal.interes . cum ar fi clorura de etil. tetracaina.pe cale orala. Se mai pot folosi substante volatile ce racesc tegumentul. Substantele anestezice de contact (suprafata) sunt: benzocaina. aplicand anestezicul direct pe mucoasa. se pierd si senzatiile in buza si barbie.prin instilatii. prin administrarea de drog anestezic in acea zona. cincocaina. intramuscular sau intraosos. ‡ prin inhalarea unui gaz sau a unor substante volatile. Totodata. xilocaina). badijonare. Timpul necesar pentru instalarea analgeziei de suprafata prin contact este de aproximativ 1 .

intraosos. pregatire dintilor pentru coronare sau boli parodontale. xilocaina). Anestezia prin injectie . plexurilor nervoase si cailor medulare ale regiunii respective. efectul instalandu-se in 15 . tronculara. bupivacaina (marcaina) . ci eliminarii stresului si anxietatii produse de stomatolog. Procedurile stomatologice in care se utilizeaza anestezia locala prin injectare sau infiltratie sunt obturatii. Substantele anestezice de conducere sau regionale sunt: bupivacaina (marcaina). Anestezie regionala prin acopunctura sau electropunctura Prin stimularea anumitor puncte-cheie in acupunctura se poate obtine o analgezie a zonei-tinta. Pentru reusita acestei tehnici estenecesara colaborarea si increderea pacientului in tehnica. intravenoasa sub garou. Anestezia de conducere sau regionala (tronculara) Anestezia regionala reprezinta pierderea reversibila a senzatiei si a miscarii intr-o regiune. troncular . difuz.se injecteaza in vecinatatea unui nerv. Anestezia locoregionala cuprinde doua tipuri particulare cum ar fi blocajul nervos realizat prin injectarea directa in jurul nervului ce inerveaza regiunea de interes si anestezia regionala intravenoasa (bloc Bier). prin blocarea selectiva a nervilor periferici. Substantele anestezice de infiltratie sunt: lidocaina (xilina. intrapulpar . curatarea cariilor. rahianestezia si anestezia peridurala.se injecteaza direct in dreptul dintelui ce se doreste a fi amortit. xilocaina). in baraj. intraseptal. intraligamentar .infiltratie Anestezicul este infiltrat direct in tesuturile in care urmeaza a se interveni sau in diverse puncte aflate la distanta de zona in care se va lucra. Pacientul se relaxeaza si dupa trecerea efectuluisedarii . procaina (novocaina). Injectarea sau infiltratia locala se realizeaza in urmatoarele moduri: intramucos.unui dinte temporar. intrapapilar. etidocaina. lidocaina (xilina. 2. Anestezia de conducere include anestezia plexala.in pulpa dintelui. plexal . b. liniar. mepivacaina (carbocaina). intragingival. 3.20 de minute. Sedarea constienta Sedarea este diferita de anestezie. punctiform. pentru a amorti mai multi dinti odata.in periodontiu. prin faptul ca nu se adreseaza inlaturarii durerii.

‡ Dureri foarte mari in timpul injectarii. Administrarea acestui gaz necesita aparate si instructaj specializat. Sedarea poate fi usoara . fiind mai putin utilizat in afara Statelor Unite. si sedarea totala pacientul este complet adormit si nu simte nimic. disparitia durerii si relaxarea musculara. parestezie (senzatii de mancarime sau ustruime). ‡ Dureri prelungite.acest anestezic este utilizat ca atare sau in combinatie cu analgezice locale.Apare in cursul anesteziei pentru dintii superiori. ce le starneste rasul. sedare profunda . Indicatiile anesteziei generale sunt cazurile de fobie extrema si interventiile chirurgicale complicate. Acest lucru se intampla atunci cand in zona anesteziata este prezenta o infectie sau o anomalie anatomica (tesut osos foarte dens). Primele doua etape ale sedarii se pot realiza pe cale orala. Penetrarea periostului produce dureri puternice. medie . insa are corpul amortit. sunt mai greu de anesteziat. 4. Protoxidul de azot sau gazul ilariant . Anestezia generala este asociata cu pierderea constientei sau somnul profund. ‡ Pareza temporara (o ora) a nervului facial in cursul anesteziei pentru dintii inferiori. Aceasta procedura necesita asistenta unui medic anestezist. ca urmare a lezarii .pacientul este constient si poate executa instructiunile stomatologului. S-a observat ca pacientii sub influenta alcoolului. Riscurile implicate de anestezie in stomatologie : ‡ Zona anesteziata nu amorteste. iar ultimele doua etape se obtin pe cale intravenoasa. itravenoasa sau prin inhalatie. Probabilitatea acestui risc este mai mare la pacientii slabi.asemanatoare starii usor euforice induse de alcool. sau care sunt alcoolici. Anestezia generala Anestezia generala se utilizeaza foarte rar in stomatologie si este indicata atunci cand anestezia locala nu este eficienta sau nu se poate efectua. iar renumele provine de la faptul ca pacientii care il inhaleaza intra intr-o stare euforica foarte placuta si relaxanta. ‡ Hematomul obrazului .pacientul alterneaza intre starea de constienta si cea de pierdere a constientei. amorteala. ‡ Leziuni vasculare sau nervoase. Acest lucru se intampla cand acul penetreaza direct terminatiile nervoase sau o artera.nu simte durere sau chiar nu isi mai aminteste procedura stomatologica.

‡ Necroza mucoasei. Complicatiile care intervin in acest caz pot merge pana la deces. ‡ Reactii adverse date de vasoconstrictor. Acest lucru se intampla mai ales cand pacientul se misca brusc.apar datorita inteparii fibrelor nervoase sau iritatiei acestora de catre substanta anestezica. convulsii. Este bine ca. . infarctul miocardic. inainte de anestezia locala. tremur. pierderea cunostintei. ‡ Intoxicatii sistemice. fluctuatia glicemiei. ‡ Alte riscuri accidentale cum ar fi convulsiile. hipotensiune. Apare atunci cand se depaseste doza adecvata de anestezic si se manifesata prin sedare. vorbire incoerenta. ‡ Reactii alergice sau de hipersensibilitate.vaselor de sange cu acul. ‡ Trimusul sau limitarea temporara a amplitudinii deschiderii gurii cu dificultati in masticatie. ‡ Ruperea. sa se efectueze test alergologic. dureri de cap. inghitirea sau aspirarea acului. Se trateaza cu pansament compresiv si tratament cu antibiotice. ‡ Nevritele postanestezice .