Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
P. 1
PROGRAMIRANJE NUMERIČKI UPRAVLJANIH GLODALICA POMOĆU CAM SISTEMA

PROGRAMIRANJE NUMERIČKI UPRAVLJANIH GLODALICA POMOĆU CAM SISTEMA

Ratings:
(0)
|Views: 9,807|Likes:
Published by Milos Todorovic

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Milos Todorovic on Jun 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/24/2014

pdf

text

original

 
NUMERIČKI UPRAVLJANE ALATNEMAŠINE - CAM SISTEMI
 
1. UVOD
Savremeno tržište i njegova globalizacija postavlja zahteve za svesloženijim proizvodima i velikim brojem različitih varijanti projektnihrešenja, a sve to kako bi se zadovoljili specifični zahtevi krajnjeg kupca.Konkurencija na globalnom svetskom tržištu posebno je izražena umašinogradnji, aeroindustriji, autoindustriji, elektronskoj i ostalimindustrijama, pri čemu se kao jedan od prioriteta postavlja zahtev zastalnim povećanjem kvaliteta proizvoda, uz nezaobilazan pritisak zasmanjenjem cene, kao i skraćenjem vremena potrebnog za izlazakproizvoda na tržište, što je nemoguće ostvariti bez fleksibilnihproizvodnih sistema (FPS).
 
Sa tehničko-tehnološkog aspekta, opstanak na tržištu uslovljen je stalnimuvođenjem novih tehnologija kao što su programabilna i fleksibilna automatizacija,računarski integrisana proizvodnja (CIM Computer Integrated Manufacturing) inovi koncepti kao što su holonički proizvodni sistemi (HSM – Holonic ManufacturingSystems), agilni proizvodni sistemi (AMS - Agile Manufacturing Systems),inteligentni proizvodni sistemi (IMS - Intelligent Manufacturing Systems) i sl.Uvođenje ovakvih sistema vodi u pravcu razvoja fabrika 21. veka. U oblastiprojektovanja i izrade novih proizvoda i tehnologija primena računara kroz uvođenjesistema kao što su računarski podržano projektovanje (CAD - Computer AidedDesign), računarski podržana proizvodnja (CAM - Computer Aided Manufacturing),računarski podržano konstruisanje (CAE – Computer Aided Engineering) i drugihsličnih sistema i njihova integracija kroz CIM, je imperativ u održavanjukonkurentnog položaja na tržištu.

Activity (96)

You've already reviewed this. Edit your review.
pumpisrb liked this
pumpisrb liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Nataša Mikalački liked this
Semsudin Habibovic liked this
Semsudin Habibovic liked this
marnik_kv liked this
Semsudin Habibovic liked this
zoranteic liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->