P. 1
Panduan Mengisi SPA

Panduan Mengisi SPA

|Views: 3,229|Likes:
Published by Wan Siti Firdaus

More info:

Published by: Wan Siti Firdaus on Jun 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/02/2013

pdf

text

original

Sections

  • 1.0 DAFTAR AKAUN BARU
  • A. Maklumat Peribadi Pemohon
  • B. Maklumat Akademik Pemohon
  • C. Maklumat Ko-Kurikulum
  • D. Maklumat Tambahan
  • E. Semakan Maklumat Peribadi Pemohon
  • F. Pengakuan Pemohon
  • G. Pemberitahuan
  • 6.0 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8I

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Aras 6 – 10, Blok C7, Kompleks C Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62520 Putrajaya

Panduan Daftar Akaun Baru

Disediakan Oleh: Bahagian Pengurusan Maklumat

Dikemaskini : 9 Mei 2011

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

ISI KANDUNGAN 1.0 2.0 3.0 4.0 5.0

MUKA SURAT

DAFTAR AKAUN BARU...........................................................………...… 2 KESILAPAN EMEL ATAU TIDAK MENERIMA EMEL………………………7 DAFTAR MASUK BORANG SPA8I……………………………………………8 LUPA KATA LALUAN…………………………………………………………..14 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8I)…………………………………………………………………….17 A. B. C. D. E. F. G. Maklumat Peribadi Pemohon………………………….………………19 Maklumat Akademik Pemohon……….……………………………....24

Maklumat Ko-Kurikulum……………....………………………….34 Maklumat Tambahan………….…………………………………...36 Semakan Maklumat Peribadi Pemohon…………………………..39 Pengakuan Pemohon………………………………………………..40
Pemberitahuan……………………………………………….………….41

6.0

CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8I………….42

Muka 1 / 42

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.0

DAFTAR AKAUN BARU Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan yang ditunjukkan oleh anak panah di dalam Portal Rasmi SPA seperti berikut :

Rajah 1.0-1 Skrin Portal Rasmi SPA

Muka 2 / 42

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-2 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan bagi yang pertama kali mengisi Borang SPA8i. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-3 Skrin Daftar Akaun Baru

Muka 3 / 42

pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut. 7. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. 8. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. 9. Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). Setelah semua maklumat dimasukkan.0-4 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. Mesej ini akan dipaparkan: Rajah 1. 6. Untuk makluman.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. tekan butang Daftar.0-5 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru Muka 4 / 42 . Oleh itu.

00-7 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru Muka 5 / 42 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 11. Pemohon diminta untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran. Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. 16. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo. 14. Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1.0-6 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12. Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA selepas daftar akaun baru : Rajah 1. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di server emel berkenaan. 13. sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’. gmail. hotmail. 15. ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 17.00-8 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 19. Jika tidak. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam emel tersebut bagi tempoh 24 jam. Muka 6 / 42 . Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. 18. pautan ini tidak lagi boleh digunakan.

Kad Pengenalan.my Muka 7 / 42 . Nama calon. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa.0 KESILAPAN EMEL ATAU TIDAK MENERIMA EMEL PENGAKTIFAN Jika emel pemohon tersilap semasa mendaftar. Alamat.gov. pemohon tidak akan menerima emel dari pihak SPA dan sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. f. Emel yang sepatutnya dimasukkan. No. No. Sekiranya pemohon tidak menerima emel pengaktifan dari pihak SPA selepas tempoh 24 jam. Tarikh Pendaftaran dilakukan. dan g. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah diperlukan seperti : a. Telefon Bimbit. pemohon boleh menghubungi SPA. b. Emel yang tersilap dimasukkan. Bagi tujuan verifikasi. d. c. e.

0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 2. 4.0 DAFTAR MASUK BORANG SPA8I Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Muka 8 / 42 . 3. Jika tersalah taip kata laluan. Kemudian tekan butang Log Masuk. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan baru pemohon Rajah 3. Langkah-langkah: 1. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3.

Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan Muka 9 / 42 . Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan untuk yang pertama kali mendaftar.0-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5.0-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 6. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 3.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 3. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul.

Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 3. 9. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. Kata laluan dalam emel SPA Kata laluan baru pemohon Kata laluan baru pemohon Rajah 3.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i semasa yang diberikan oleh SPA dengan kata laluan baru pemohon sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. Jika tiada sebarang ralat.0-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7. 8. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru.0-5 Skrin Borang SPA8i Muka 10 / 42 .

sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. Rajah 3. 14. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Sekiranya anda menerima mesej ralat. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. Untuk kembali ke muka surat borang. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. 11. sila klik butang Seterusnya. 15. 13. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. Setelah selesai.000.0-6 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12. Muka 11 / 42 . Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10.

Klik pada pautan Borang jika ingin kembali semula ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. Jadual Temu Duga dan Keputusan Temu Duga. klik pada Status Permohonan dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 3.0-7 Skrin Semakan Status Permohonan [+] untuk 17.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 16. 19. Pemohon boleh klik pada ikon melihat Jadual Ujian/Peperiksaan. Keputusan Ujian/Peperiksaan. 18. klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Rajah 3. Di sebelah atas borang SPA8i terdapat Status Permohonan iaitu ciri terbaru untuk pemohon menyemak status permohonan mereka. Pada skrin utama.0-8 Skrin Keluar Daripada Borang Muka 12 / 42 .

Walau bagaimanapun. Muka 13 / 42 . Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon. 22. 23. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 20.0 Cara Mengisi Borang Pendaftaran Pekerjaan di Sektor Awam (SPA8i) untuk maklumat terperinci mengenai borang. Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. Sila rujuk para 5. 21.

0-2: Skrin Lupa Kata Laluan Muka 14 / 42 . Skrin ini akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Emel yang dimasukkan dalam borang SPA8i Rajah 4.0 LUPA KATA LALUAN Merupakan fungsi bagi pemohon yang telah berjaya membuat pengaktifan atau telah Log Masuk tetapi terlupa kata laluan mereka. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4.01: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 2. boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA. 3. Langkah-langkah: 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 4. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA.

5. Setelah menerima emel daripada SPA. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru atau emel yang telah dikemaskini dalam Borang SPA8i.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 4. Pemohon perlulah menyemak atau menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel pemohon seperti yang dinyatakan. 6. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 4. Jika tiada sebarang masalah.0-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7. Kemudian tekan butang Hantar. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4. 9. Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru.0-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan 8. contoh emel adalah seperti berikut: Muka 15 / 42 .

11. Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. 13.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 4. pautan ini tidak lagi boleh digunakan.0-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10. Muka 16 / 42 . Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan pada bila-bila masa. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 4. Jika tidak.0-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut.

0 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8I) Pemohon yang telah membuat pengaktifan dan berjaya Log Masuk sudah boleh mengisi borang SPA8i dan pemohon juga dinasihatkan supaya membaca terlebih dahulu Maklumat Jawatan di Portal SPA sebelum memohon bagi mengelakkan memohon jawatan yang tidak berkaitan dengan kelayakan yang dimiliki. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Muka 17 / 42 .0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 2. Jika tiada sebarang ralat. 3. Pemohon hendaklah mengisi MyID dan Kata Laluan yang betul dan klik pada pautan Log Masuk. Rujuk :Maklumat Jawatan (Diskripsi Tugas/Gaji Permulaan) sebelum membuat pilihan. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i di Portal Rasmi SPA dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan pemohon Rajah 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Langkah-langkah: 1. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang pendaftaran SPA8i.

5. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya.0-2: Skrin Borang pendaftaran (SPA8i) – Berkhidmat/KPSL 4.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5. Muka 18 / 42 . Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka di sebelah atas borang. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. 6.

Maklumat Peribadi Pemohon Rajah 5. H 0432516 c. Kelayakan Tertinggi adalah penting pemohon pilih kerana ianya akan menentukan jawatan yang boleh dipohon berserta dengan maklumat yang diperlukan. 4824163 b.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i A.0-3(1): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon Ruang Nombor Kad Pengenalan tidak perlu dimasukkan oleh pemohon kerana telah dipaparkan secara automatik pada skrin. Nombor Kad Pengenalan (Lama/Tentera/Polis) a.5-2 atau contoh seperti berikut: 1. Nombor Kad Pengenalan (Baru) 540603-03-5550 : 540603035550 2. Muka 19 / 42 . Rujuk Rajah 1. RF 1234 isikan: isikan: isikan: 4824163 H0432516 RF1234 3.

Anda juga dibolehkan untuk memenuhi ruangan Jawatan 2 hingga 5 dan jawatan yang anda pilih hendaklah tidak berulang (Jawatan.com Muka 20 / 42 . 4. sila pilih Ijazah/Sarjana/PHD. 5. Contoh : rosniyati@yahoo. Sila kemas kini Alamat e-mel anda yang aktif. Perubahan maklumat lain tidak akan mengemaskini tarikh pendaftaran pemohon. sila pilih Ijazah/Sarjana/PHD. Sekiranya anda mempunyai Ijazah atau Sarjana atau PHD. Peringatan : Tarikh pendaftaran calon akan berubah sekiranya ada perubahan pada Jawatan asal dan pemohon perlu klik Hantar supaya tarikh pendaftaran akan diproses semula.0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon – Kelayakan Tertinggi b. Rajah 5. Sila pilih jawatan-jawatan yang layak dipohon pada ruangan Jawatan 1. c. Sila pilih mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu kerana senarai jawatan dan maklumat akademik akan bergantung kepada jenis pilihan tersebut. Sila pilih Pusat Temuduga/Ujian Khas Yang Dipilih mengikut kesesuaian.jawatan yang layak adalah mengikut pilihan Kelayakan Tertinggi pemohon). Sekiranya anda mempunyai Ijazah atau Sarjana atau PHD.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. b.

nama jalan. Rajah 5. Contoh : Nama Penuh : SYARIFAH ROSNIYATI BINTI HAJI SYED KAMARUL MANSOR 7. nama taman/kampung. Muka 21 / 42 . Sila kemas kini Bandar alamat surat-menyurat anda dengan jelas. Sekiranya ruangan tidak mencukupi.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. sila ringkaskan ejaan dan singkatan yang digunakan mestilah mudah difahami. 10. Sila kemas kini Nama Penuh anda (sama seperti dalam MyKad). 9. Sila kemas kini Alamat Surat-Menyurat seperti nombor peti surat / nombor rumah. Sila kemas kini Poskod alamat surat-menyurat anda dengan jelas. Sila kemas kini Negeri alamat surat-menyurat anda dengan betul.0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 8.

Sila kemas kini Nombor Telefon anda yang boleh dihubungi (jika ada). Sila pilih kod nombor telefon anda dengan betul dan isikan nombor berikutnya pada ruang kosong. c. Muka 22 / 42 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 11. 14. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Ibu Pemohon. Tetapi anda digalakkan menyemak Tarikh Lahir anda. b.kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No. 16. Contoh : Tarikh Lahir : 31 Disember 1980 Isikan : 31/12/1980 13. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Bapa Pemohon. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Pemohon. 15.1). Sila isikan Tarikh Lahir anda mengikut format dd/mm/yyyy. sila abaikan langkah ini. Sila pilih Keturunan anda. Sila pilih Negeri Tempat Lahir seperti berikut : a. Sila pilih Taraf Perkahwinan anda. Contoh : Nombor Telefon : 03-89451010 Kod nombor telefon yang dipilih adalah 03 dan nombor berikutnya yang dimasukkan adalah 89451010 12.1).kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No. Sila pilih Jantina anda sama ada Lelaki atau Perempuan. Tarikh lahir juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan. Sekiranya anda mengisi no. Sekiranya anda mengisi no. sila abaikan langkah ini.

anda dikehendaki mengisi ruangan ini sekiranya meminta jawatan yang berkaitan. sila isikan No. Pendaftaran/Rujukan. 21. Sila pilih Agama yang dianuti oleh anda. sila klik butang Seterusnya. Sekiranya anda menerima mesej ralat. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Klik pada kelas yang berkaitan dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. 20.0-3(3): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 17. 19. Oleh itu. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Muka 23 / 42 . 18.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5. Lesen Kenderaan ini penting bagi jawatan tertentu seperti Juruaudio Visual. Sekiranya berkaitan. Sila pilih Pemegang Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sekiranya pemohon adalah pemegang biasiswa tersebut di Peringkat Diploma dan ke atas sahaja. Sila pilih Penerima Bantuan sekiranya ibu/bapa/pemohon menerima bantuan Program Kesejahteraan Rakyat (PKR) / Bantuan Kebajikan Masyarakat / Program Perumahan Rakyat (PPR). a. Sila pilih Warganegara anda. Setelah selesai. Sila isikan kelas Lesen Kenderaan anda sekiranya berkaitan.

anda boleh mengisi dua keputusan terbaik di ruangan Peperiksaan kali pertama dan Peperiksaan kali kedua mengikut tahun peperiksaan yang diambil.0-4(1): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. 2002). Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali pertama. 2001. Rujuk contoh seperti Rajah 1. a.5-4(1).Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i B.Peperiksaan kali pertama Peringatan : Sekiranya anda mengambil SPM mengikut sistem terbuka (tahun 2000 ke atas) lebih dari sekali untuk tiga tahun berturut-turut (cth: tahun 2000. Maklumat Akademik Pemohon Rajah 5. Muka 24 / 42 . 1.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i b.Peperiksaan kali pertama e.0-4(2): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -.5-4(2). Sila pilih LULUS atau GAGAL bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka. Sila pilih Pangkat yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka. Muka 25 / 42 . Sila pilih Gred yang diperolehi bagi matapelajaran Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dalam ruangan Gred kerana subjek tersebut adalah wajib diisi. c. d. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila pilih matapelajaran selain Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred. Rajah 5. Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja. f. Sila pilih Jenis Sijil menduduki peperiksaan.

Seterusnya sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali kedua (Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja). b. a. Sila pilih Matapelajaran mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih Gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred. Rajah 5. Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja.Peperiksaan kali kedua -.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5.0-5: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. Rujuk contoh seperti Rajah 1.5-5.0-6: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai / SAP / SPM / STPM / Universiti atau Setaraf Muka 26 / 42 . Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan.(Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja) 2.

Sila pilih Jenis peperiksaan Bahasa Melayu yang diduduki.5-6.5-7. Rujuk contoh seperti Rajah 1. c. a.0-7: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Matematik Kertas Julai 4.0-8: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas 5. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Matematik Kertas Julai sekiranya berkaitan. b. Rajah 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3. b. Sila pilih Gred peperiksaan Matematik Kertas Julai yang diperolehi. Rajah 5. Sila pilih LULUS atau GAGAL bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu yang diperolehi. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai /SAP/SPM/STPM/Universiti atau Setaraf sekiranya berkaitan. Seterusnya sila isikan maklumat Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Sila pilih Gred peperiksaan Bahasa Melayu yang diperolehi. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Ruangan ini hanya perlu diisi oleh pemohon yang memiliki sijil daripada badan-badan profesional dan ikhtisas yang diiktiraf oleh Muka 27 / 42 . d. a. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan.

5-9 di bawah akan dipaparkan. Rajah 5. a.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i kerajaan selain daripada butiran Kelulusan Pengajian Tinggi ATAU salah satu daripada syarat-syarat kelayakan masuk ke jawatan berkenaan.0-9: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain b.5-8. Klik butang Cari untuk memaparkan semua sijil kelulusan atau sila isikan Sijil berkaitan dan klik butang Cari untuk memaparkan sijil kelulusan yang dikehendaki. Sila pilih Sijil Pendaftaran daripada Badan Profesional dan Ikhtisas. Muka 28 / 42 . Rujuk contoh seperti Rajah 1. Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1.

Sila isikan Tarikh Menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan mengikut format dd/mm/yyyy. Muka 29 / 42 . Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. Seterusnya sila baca arahan yang tertera sebelum mengisi maklumat Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir). Rujuk contoh seperti Rajah 1. a. Tarikh anda menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan. d.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c.0-10: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 6. Sila pilih Tahun Graduasi diperolehi.5-8 akan dipaparkan semula. Contoh : Tarikh menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan: 19 Januari 2010 Isikan : 19/01/2010 Rajah 5.5-10.

50: Sila pilih 3 dan isikan 50 pada ruang kosong di sebelah. 3.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i b.5-11 di bawah akan dipaparkan. d.75: Sila pilih 3 dan isikan 75 pada ruang kosong di sebelah. Rajah 5. Sila pilih Institusi yang mengeluarkan sijil yang diperolehi. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. Contoh : 3. ii. Sila pilih PNGK/CGPA yang diperolehi.5-10 akan dipaparkan semula. Institusi tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1. c. Muka 30 / 42 . Sila pilih Peringkat Kelulusan yang diperolehi.0-11: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Institusi Pengajian Tinggi i. Klik butang Cari untuk memaparkan semua Institusi atau sila pilih Institusi Luar / Dalam Negara dan Negara (sekiranya institusi luar negara) klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Institusi.

Klik butang Cari untuk memaparkan semua Pengkhususan atau sila pilih Bidang Pengkhususan dan klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Pengkhususan. f. Muka 31 / 42 . Sila pilih Pengkhususan (Bidang) Pengajian anda.5-12 di bawah akan dipaparkan. Sila isikan nama Institusi sekiranya Institusi tersebut tiada dalam senarai.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i e.0-12: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Pengkhususan i. Sila pilih sama ada YA atau TIDAK Institusi tersebut Institusi Francais Luar Negara. ii. Pengkhususan tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1.5-10 akan dipaparkan semula. g. Rajah 5.

2 dan no. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Rajah 5.3 (rujuk Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i h. Untuk kembali ke muka surat borang. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.5-13) sekiranya berkaitan. Rujuk Rajah 1. Langkah 6 perlu diulang bagi no. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Seterusnya sila isikan Pengkhususan sekiranya Pengkhususan tersebut tiada dalam senarai.0-13: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 7.5-14 seperti di bawah. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. Muka 32 / 42 .

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke borang Rajah 5.0-14: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) Muka 33 / 42 .

Sila isikan Nama Persatuan yang disertai di ruangan Nama Persatuan dan pilih Jawatan yang disandang dan Peringkat penyertaan di ruangan Jawatan dan Peringkat.5-15. Muka 34 / 42 . Maklumat Ko-Kurikulum Rajah 5.0-15: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Sukan/Persatuan/Kepimpinan 1. Sila pilih Sukan yang disertai di ruangan Sukan dan Peringkat penyertaan di ruangan Peringkat. 2.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i C. Rujuk contoh seperti Rajah 1.

Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. Rujuk Rajah 1. Untuk kembali ke muka surat borang. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Muka 35 / 42 . sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. 4. Sekiranya anda menerima mesej ralat. pilih Sumbangan yang anda berikan dan Peringkat penyertaan. Rujuk contoh yang diberi.0-16: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Rekacipta dan Inovasi/Pencapaian Khas/Pekerjaan Sekarang 3. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Sila pilih Status Pekerjaan anda sekarang. 5. Sila isikan Pencapaian Khas / Istimewa (sekiranya ada). Sila isikan Jenis Rekacipta dan Inovasi.5-16 seperti di atas.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke Rajah 5.

Maklumat Tambahan Rajah 5.0-18: Skrin Maklumat Tambahan – Kategori Ketidakupayaan Muka 36 / 42 . Sila pilih Jenis Kurang Upaya sekiranya anda adalah Orang Kurang Upaya (OKU) dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan.5-17 di bawah akan dipaparkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i D. Pendaftaran. Sekiranya berkaitan.0-17: Skrin Maklumat Tambahan – Kurang Upaya 1. sila masukkan No. Rajah 5. Kategori ketidakupayaan boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1.

5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. pangkat dalam kategori akan dipaparkan. Sekiranya anda Bekas Tentera / Bekas Polis. 3. Rujuk contoh seperti Rajah 1. sila pilih kategori anda sebagai bekas tentera / bekas polis dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan. Selepas pilih kategori.5-19. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. Contoh: Kategori : Bekas Polis disediakan Pangkat dalam polis : Sila pilih maklumat daripada senarai yang Muka 37 / 42 . 4. Sila pilih kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu dan Tahap Penguasaan anda bagi setiap Bahasa/Dialek tersebut. Pautan kembali ke Rajah 5. Sila pilih Bakat yang dimiliki sekiranya anda memohon jawatan di bawah Klasifikasi Perkhidmatan Bakat dan Seni.0-19: Skrin Maklumat Tambahan – Bakat/Kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu/Bekas Tentera/Bekas Polis 2.19 di bawah akan dipaparkan.

Rujuk Rajah 1. Muka 38 / 42 . sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Seterusnya sila pilih sama ada anda bekas tentera / bekas polis yang menerima Pencen / Ganjaran sahaja. Untuk kembali ke muka surat borang.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. Sekiranya anda menerima mesej ralat.5-19 seperti di atas.

Semakan Maklumat Peribadi Pemohon Pautan kembali ke borang Rajah 5. Rujuk Rajah 1. Maklumat Akademik Pemohon. 3.5-20 seperti di atas. Sila pastikan Maklumat Peribadi Pemohon yang diisi adalah tepat.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i E. Muka 39 / 42 . Maklumat Ko-Kurikulum ataupun Maklumat Tambahan. sila klik pautan di bahagian atas borang. Nama Penuh dan Alamat yang diisi adalah tepat. 2. Pada peringkat ini. Kad Pengenalan Baru. Untuk kembali ke muka surat borang. Sila pastikan No. Sila buat pembetulan sekiranya perlu. anda digalakkan menyemak kembali semua maklumat yang telah dimasukkan dengan menekan pautan Maklumat Peribadi Pemohon.0-20: Skrin Semakan Maklumat Peribadi Pemohon 1.

21. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i F. Pengakuan Pemohon Rajah 5. Muka 40 / 42 .00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik pada butang HANTAR.0-21: Skrin Pengakuan Pemohon 1. 2.5. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2.000.

Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. Skrin Pemberitahuan seperti Rajah 1. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Pemberitahuan Rajah 5. 3. 2.0-22: Skrin Pemberitahuan 1. Permohonan anda telah pun selesai jika mendapat Skrin Pemberitahuan dan Cetak Pemberitahuan ini.5-22 dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Selamat mengisi borang! Muka 41 / 42 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i G. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Sekiranya anda menerima mesej ralat.

Jadual Temu Duga. f. iii. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka. b.0 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8I Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. Selain dipaparkan dalam status permohonan. Jadual Ujian/Peperiksaan. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. pemohon juga akan dimaklumkan melalui emel dan SMS sekiranya dipanggil peperiksaan atau temu duga. c. Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan pada bila-bila masa. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Keselamatan data pemohon lebih terjamin dengan MyID dan kata laluan. dan iv. d. Setiap urusan pengambilan yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon akan dapat dilihat oleh pemohon. h. ii. g. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. e. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon. Pemohon juga boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan seperti : i. Keputusan Temu Duga. Muka 42 / 42 . Keputusan Ujian/Peperiksaan. mesej Belum Diproses akan dipaparkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->