P. 1
Panduan Mengisi SPA

Panduan Mengisi SPA

|Views: 3,229|Likes:
Published by Wan Siti Firdaus

More info:

Published by: Wan Siti Firdaus on Jun 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/02/2013

pdf

text

original

Sections

  • 1.0 DAFTAR AKAUN BARU
  • A. Maklumat Peribadi Pemohon
  • B. Maklumat Akademik Pemohon
  • C. Maklumat Ko-Kurikulum
  • D. Maklumat Tambahan
  • E. Semakan Maklumat Peribadi Pemohon
  • F. Pengakuan Pemohon
  • G. Pemberitahuan
  • 6.0 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8I

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Aras 6 – 10, Blok C7, Kompleks C Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62520 Putrajaya

Panduan Daftar Akaun Baru

Disediakan Oleh: Bahagian Pengurusan Maklumat

Dikemaskini : 9 Mei 2011

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

ISI KANDUNGAN 1.0 2.0 3.0 4.0 5.0

MUKA SURAT

DAFTAR AKAUN BARU...........................................................………...… 2 KESILAPAN EMEL ATAU TIDAK MENERIMA EMEL………………………7 DAFTAR MASUK BORANG SPA8I……………………………………………8 LUPA KATA LALUAN…………………………………………………………..14 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8I)…………………………………………………………………….17 A. B. C. D. E. F. G. Maklumat Peribadi Pemohon………………………….………………19 Maklumat Akademik Pemohon……….……………………………....24

Maklumat Ko-Kurikulum……………....………………………….34 Maklumat Tambahan………….…………………………………...36 Semakan Maklumat Peribadi Pemohon…………………………..39 Pengakuan Pemohon………………………………………………..40
Pemberitahuan……………………………………………….………….41

6.0

CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8I………….42

Muka 1 / 42

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.0

DAFTAR AKAUN BARU Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan yang ditunjukkan oleh anak panah di dalam Portal Rasmi SPA seperti berikut :

Rajah 1.0-1 Skrin Portal Rasmi SPA

Muka 2 / 42

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-2 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan bagi yang pertama kali mengisi Borang SPA8i. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-3 Skrin Daftar Akaun Baru

Muka 3 / 42

Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda. tekan butang Daftar. 8. Mesej ini akan dipaparkan: Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. 9. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. 7.0-4 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10. Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. Oleh itu. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel. 6.0-5 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru Muka 4 / 42 . Untuk makluman. Setelah semua maklumat dimasukkan. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan).

0-6 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 11. 16. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di server emel berkenaan. ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut. Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. gmail. Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan. 15. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. 14. hotmail. Pemohon diminta untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran. 13.00-7 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru Muka 5 / 42 . Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA selepas daftar akaun baru : Rajah 1.

18. Jika tidak. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam emel tersebut bagi tempoh 24 jam. Muka 6 / 42 .00-8 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 19. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 17.

Kad Pengenalan. dan g. Emel yang tersilap dimasukkan. Sekiranya pemohon tidak menerima emel pengaktifan dari pihak SPA selepas tempoh 24 jam. Alamat. No. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah diperlukan seperti : a. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa. b. d. Telefon Bimbit.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2.0 KESILAPAN EMEL ATAU TIDAK MENERIMA EMEL PENGAKTIFAN Jika emel pemohon tersilap semasa mendaftar. e. f. No. Tarikh Pendaftaran dilakukan. c. Nama calon. pemohon boleh menghubungi SPA.gov.my Muka 7 / 42 . Emel yang sepatutnya dimasukkan. Bagi tujuan verifikasi. pemohon tidak akan menerima emel dari pihak SPA dan sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud.

ralat seperti berikut akan dipaparkan: Muka 8 / 42 . Langkah-langkah: 1.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 2. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan baru pemohon Rajah 3. Jika tersalah taip kata laluan. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA. 4.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3.0 DAFTAR MASUK BORANG SPA8I Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Kemudian tekan butang Log Masuk. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. 3.

Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan Muka 9 / 42 .0-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 6.0-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 3. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan untuk yang pertama kali mendaftar. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 3. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i semasa yang diberikan oleh SPA dengan kata laluan baru pemohon sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. Jika tiada sebarang ralat. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 3.0-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7. 9. 8. Kata laluan dalam emel SPA Kata laluan baru pemohon Kata laluan baru pemohon Rajah 3.0-5 Skrin Borang SPA8i Muka 10 / 42 . pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i.

ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Sekiranya anda menerima mesej ralat. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. sila klik butang Seterusnya.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. Muka 11 / 42 . ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Setelah selesai. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda.000. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. 14. Untuk kembali ke muka surat borang.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. Rajah 3. 13. 11. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.0-6 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. 15. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan.

Jadual Temu Duga dan Keputusan Temu Duga. Pada skrin utama. 19. 18. Di sebelah atas borang SPA8i terdapat Status Permohonan iaitu ciri terbaru untuk pemohon menyemak status permohonan mereka. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali semula ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. klik pada Status Permohonan dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 3.0-7 Skrin Semakan Status Permohonan [+] untuk 17. Keputusan Ujian/Peperiksaan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 16.0-8 Skrin Keluar Daripada Borang Muka 12 / 42 . klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Rajah 3. Pemohon boleh klik pada ikon melihat Jadual Ujian/Peperiksaan.

semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon. 23.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 20. Muka 13 / 42 . 22. Walau bagaimanapun. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. 21.0 Cara Mengisi Borang Pendaftaran Pekerjaan di Sektor Awam (SPA8i) untuk maklumat terperinci mengenai borang. Sila rujuk para 5. Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini.

Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 4. 3.01: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 2.0 LUPA KATA LALUAN Merupakan fungsi bagi pemohon yang telah berjaya membuat pengaktifan atau telah Log Masuk tetapi terlupa kata laluan mereka. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4. Skrin ini akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Emel yang dimasukkan dalam borang SPA8i Rajah 4.0-2: Skrin Lupa Kata Laluan Muka 14 / 42 . Langkah-langkah: 1. boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA.

Jika tiada sebarang masalah. 6. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 4. Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru atau emel yang telah dikemaskini dalam Borang SPA8i. 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 4. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4.0-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan 8.0-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7. Kemudian tekan butang Hantar. Pemohon perlulah menyemak atau menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel pemohon seperti yang dinyatakan. 9. Setelah menerima emel daripada SPA. contoh emel adalah seperti berikut: Muka 15 / 42 .

0-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12. Jika tidak. Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam.0-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10. 13. Muka 16 / 42 . pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. 11. Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan pada bila-bila masa.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 4. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 4.

Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Muka 17 / 42 . Rujuk :Maklumat Jawatan (Diskripsi Tugas/Gaji Permulaan) sebelum membuat pilihan.0 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8I) Pemohon yang telah membuat pengaktifan dan berjaya Log Masuk sudah boleh mengisi borang SPA8i dan pemohon juga dinasihatkan supaya membaca terlebih dahulu Maklumat Jawatan di Portal SPA sebelum memohon bagi mengelakkan memohon jawatan yang tidak berkaitan dengan kelayakan yang dimiliki. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i di Portal Rasmi SPA dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan pemohon Rajah 5.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 2. Pemohon hendaklah mengisi MyID dan Kata Laluan yang betul dan klik pada pautan Log Masuk.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang pendaftaran SPA8i. 3. Jika tiada sebarang ralat. Langkah-langkah: 1.

Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka di sebelah atas borang. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya.0-2: Skrin Borang pendaftaran (SPA8i) – Berkhidmat/KPSL 4. 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. Muka 18 / 42 . 6. mesej Belum Diproses akan dipaparkan.

Nombor Kad Pengenalan (Baru) 540603-03-5550 : 540603035550 2. H 0432516 c. RF 1234 isikan: isikan: isikan: 4824163 H0432516 RF1234 3. Kelayakan Tertinggi adalah penting pemohon pilih kerana ianya akan menentukan jawatan yang boleh dipohon berserta dengan maklumat yang diperlukan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i A.0-3(1): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon Ruang Nombor Kad Pengenalan tidak perlu dimasukkan oleh pemohon kerana telah dipaparkan secara automatik pada skrin. 4824163 b.5-2 atau contoh seperti berikut: 1. Maklumat Peribadi Pemohon Rajah 5. Rujuk Rajah 1. Muka 19 / 42 . Nombor Kad Pengenalan (Lama/Tentera/Polis) a.

c.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Anda juga dibolehkan untuk memenuhi ruangan Jawatan 2 hingga 5 dan jawatan yang anda pilih hendaklah tidak berulang (Jawatan. 4. Peringatan : Tarikh pendaftaran calon akan berubah sekiranya ada perubahan pada Jawatan asal dan pemohon perlu klik Hantar supaya tarikh pendaftaran akan diproses semula. 5. Sekiranya anda mempunyai Ijazah atau Sarjana atau PHD. b. Sila pilih Pusat Temuduga/Ujian Khas Yang Dipilih mengikut kesesuaian.jawatan yang layak adalah mengikut pilihan Kelayakan Tertinggi pemohon). sila pilih Ijazah/Sarjana/PHD. Sila pilih jawatan-jawatan yang layak dipohon pada ruangan Jawatan 1. Sekiranya anda mempunyai Ijazah atau Sarjana atau PHD.com Muka 20 / 42 .0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon – Kelayakan Tertinggi b. Contoh : rosniyati@yahoo. Sila kemas kini Alamat e-mel anda yang aktif. Perubahan maklumat lain tidak akan mengemaskini tarikh pendaftaran pemohon. Rajah 5. sila pilih Ijazah/Sarjana/PHD. Sila pilih mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu kerana senarai jawatan dan maklumat akademik akan bergantung kepada jenis pilihan tersebut.

Sila kemas kini Negeri alamat surat-menyurat anda dengan betul. Sila kemas kini Bandar alamat surat-menyurat anda dengan jelas.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Sila kemas kini Poskod alamat surat-menyurat anda dengan jelas. Muka 21 / 42 . Sila kemas kini Nama Penuh anda (sama seperti dalam MyKad). Sila kemas kini Alamat Surat-Menyurat seperti nombor peti surat / nombor rumah. nama taman/kampung. sila ringkaskan ejaan dan singkatan yang digunakan mestilah mudah difahami.0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 8. nama jalan. Rajah 5. 9. Contoh : Nama Penuh : SYARIFAH ROSNIYATI BINTI HAJI SYED KAMARUL MANSOR 7. Sekiranya ruangan tidak mencukupi. 10.

c.kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No. 14. Sila pilih Taraf Perkahwinan anda. Sila pilih kod nombor telefon anda dengan betul dan isikan nombor berikutnya pada ruang kosong. 15. 16. Tarikh lahir juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan.kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No.1). Contoh : Tarikh Lahir : 31 Disember 1980 Isikan : 31/12/1980 13. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Ibu Pemohon. Contoh : Nombor Telefon : 03-89451010 Kod nombor telefon yang dipilih adalah 03 dan nombor berikutnya yang dimasukkan adalah 89451010 12. Sila pilih Jantina anda sama ada Lelaki atau Perempuan. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Pemohon. sila abaikan langkah ini.1).Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 11. Muka 22 / 42 . b. Sekiranya anda mengisi no. sila abaikan langkah ini. Sila kemas kini Nombor Telefon anda yang boleh dihubungi (jika ada). Sila pilih Negeri Tempat Lahir seperti berikut : a. Sila isikan Tarikh Lahir anda mengikut format dd/mm/yyyy. Sila pilih Keturunan anda. Sekiranya anda mengisi no. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Bapa Pemohon. Tetapi anda digalakkan menyemak Tarikh Lahir anda.

ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Klik pada kelas yang berkaitan dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. anda dikehendaki mengisi ruangan ini sekiranya meminta jawatan yang berkaitan. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5. Oleh itu. Sila pilih Agama yang dianuti oleh anda. Lesen Kenderaan ini penting bagi jawatan tertentu seperti Juruaudio Visual. 19. Sekiranya berkaitan. 18.0-3(3): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 17. 21. Sila isikan kelas Lesen Kenderaan anda sekiranya berkaitan. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Setelah selesai. sila klik butang Seterusnya. Sila pilih Pemegang Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sekiranya pemohon adalah pemegang biasiswa tersebut di Peringkat Diploma dan ke atas sahaja. Muka 23 / 42 . Sila pilih Penerima Bantuan sekiranya ibu/bapa/pemohon menerima bantuan Program Kesejahteraan Rakyat (PKR) / Bantuan Kebajikan Masyarakat / Program Perumahan Rakyat (PPR). 20. a. Pendaftaran/Rujukan. Sila pilih Warganegara anda. sila isikan No.

Sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali pertama. anda boleh mengisi dua keputusan terbaik di ruangan Peperiksaan kali pertama dan Peperiksaan kali kedua mengikut tahun peperiksaan yang diambil.Peperiksaan kali pertama Peringatan : Sekiranya anda mengambil SPM mengikut sistem terbuka (tahun 2000 ke atas) lebih dari sekali untuk tiga tahun berturut-turut (cth: tahun 2000. 2001. 1. 2002).5-4(1). Rujuk contoh seperti Rajah 1.0-4(1): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Maklumat Akademik Pemohon Rajah 5. a.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i B. Muka 24 / 42 .

Muka 25 / 42 . Rujuk contoh seperti Rajah 1. f. Sila pilih Pangkat yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka. Sila pilih Jenis Sijil menduduki peperiksaan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i b. Sila pilih Gred yang diperolehi bagi matapelajaran Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dalam ruangan Gred kerana subjek tersebut adalah wajib diisi. d.5-4(2). Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja. c. Sila pilih matapelajaran selain Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred.Peperiksaan kali pertama e.0-4(2): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. Sila pilih LULUS atau GAGAL bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka. Rajah 5.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5.5-5. a.Peperiksaan kali kedua -. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan.0-6: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai / SAP / SPM / STPM / Universiti atau Setaraf Muka 26 / 42 . b. Rajah 5.(Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja) 2. Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja. Seterusnya sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali kedua (Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja).0-5: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. Sila pilih Matapelajaran mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih Gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred.

Rujuk contoh seperti Rajah 1. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai /SAP/SPM/STPM/Universiti atau Setaraf sekiranya berkaitan. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Matematik Kertas Julai sekiranya berkaitan. b.5-6. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila pilih LULUS atau GAGAL bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu yang diperolehi. d. a.5-7. Sila pilih Gred peperiksaan Matematik Kertas Julai yang diperolehi. c.0-8: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas 5. Seterusnya sila isikan maklumat Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas. b. a. Rajah 5. Rajah 5. Sila pilih Gred peperiksaan Bahasa Melayu yang diperolehi. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan.0-7: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Matematik Kertas Julai 4.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Sila pilih Jenis peperiksaan Bahasa Melayu yang diduduki. Ruangan ini hanya perlu diisi oleh pemohon yang memiliki sijil daripada badan-badan profesional dan ikhtisas yang diiktiraf oleh Muka 27 / 42 .

Sila pilih Sijil Pendaftaran daripada Badan Profesional dan Ikhtisas. Rajah 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i kerajaan selain daripada butiran Kelulusan Pengajian Tinggi ATAU salah satu daripada syarat-syarat kelayakan masuk ke jawatan berkenaan.5-9 di bawah akan dipaparkan. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Muka 28 / 42 . a. Klik butang Cari untuk memaparkan semua sijil kelulusan atau sila isikan Sijil berkaitan dan klik butang Cari untuk memaparkan sijil kelulusan yang dikehendaki. Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1.5-8.0-9: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain b.

5-8 akan dipaparkan semula.5-10. Sila isikan Tarikh Menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan mengikut format dd/mm/yyyy.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. Contoh : Tarikh menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan: 19 Januari 2010 Isikan : 19/01/2010 Rajah 5. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. Sila pilih Tahun Graduasi diperolehi.0-10: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 6. d. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Seterusnya sila baca arahan yang tertera sebelum mengisi maklumat Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir). Tarikh anda menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan. a. Muka 29 / 42 .

Klik butang Cari untuk memaparkan semua Institusi atau sila pilih Institusi Luar / Dalam Negara dan Negara (sekiranya institusi luar negara) klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Institusi. c. Sila pilih Peringkat Kelulusan yang diperolehi. Institusi tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i b.5-10 akan dipaparkan semula. Muka 30 / 42 .5-11 di bawah akan dipaparkan.75: Sila pilih 3 dan isikan 75 pada ruang kosong di sebelah. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1.0-11: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Institusi Pengajian Tinggi i. Sila pilih Institusi yang mengeluarkan sijil yang diperolehi. Sila pilih PNGK/CGPA yang diperolehi. 3. d.50: Sila pilih 3 dan isikan 50 pada ruang kosong di sebelah. ii. Rajah 5. Contoh : 3.

Muka 31 / 42 .0-12: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Pengkhususan i. Sila isikan nama Institusi sekiranya Institusi tersebut tiada dalam senarai. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1.5-10 akan dipaparkan semula. ii. g.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i e. f. Klik butang Cari untuk memaparkan semua Pengkhususan atau sila pilih Bidang Pengkhususan dan klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Pengkhususan. Sila pilih sama ada YA atau TIDAK Institusi tersebut Institusi Francais Luar Negara. Pengkhususan tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1. Sila pilih Pengkhususan (Bidang) Pengajian anda.5-12 di bawah akan dipaparkan. Rajah 5.

sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.5-14 seperti di bawah. Rajah 5. Rujuk Rajah 1. Untuk kembali ke muka surat borang. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. Langkah 6 perlu diulang bagi no.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i h. Seterusnya sila isikan Pengkhususan sekiranya Pengkhususan tersebut tiada dalam senarai. Sekiranya anda menerima mesej ralat.3 (rujuk Rajah 1.0-13: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 7.2 dan no. ulangi proses penyemakan dan penghantaran.5-13) sekiranya berkaitan. Muka 32 / 42 . Setelah selesai sila klik butang Seterusnya.

0-14: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) Muka 33 / 42 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke borang Rajah 5.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i C. Sila isikan Nama Persatuan yang disertai di ruangan Nama Persatuan dan pilih Jawatan yang disandang dan Peringkat penyertaan di ruangan Jawatan dan Peringkat. Muka 34 / 42 . 2. Sila pilih Sukan yang disertai di ruangan Sukan dan Peringkat penyertaan di ruangan Peringkat. Rujuk contoh seperti Rajah 1.0-15: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Sukan/Persatuan/Kepimpinan 1.5-15. Maklumat Ko-Kurikulum Rajah 5.

Muka 35 / 42 . sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. 4. Sila pilih Status Pekerjaan anda sekarang.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke Rajah 5. Sila isikan Pencapaian Khas / Istimewa (sekiranya ada). 5. Untuk kembali ke muka surat borang.5-16 seperti di atas.0-16: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Rekacipta dan Inovasi/Pencapaian Khas/Pekerjaan Sekarang 3. Rujuk Rajah 1. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. pilih Sumbangan yang anda berikan dan Peringkat penyertaan. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Rujuk contoh yang diberi. Sila isikan Jenis Rekacipta dan Inovasi.

sila masukkan No. Kategori ketidakupayaan boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1.0-17: Skrin Maklumat Tambahan – Kurang Upaya 1.0-18: Skrin Maklumat Tambahan – Kategori Ketidakupayaan Muka 36 / 42 . Pendaftaran. Maklumat Tambahan Rajah 5. Rajah 5.5-17 di bawah akan dipaparkan. Sila pilih Jenis Kurang Upaya sekiranya anda adalah Orang Kurang Upaya (OKU) dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan. Sekiranya berkaitan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i D.

Sila pilih kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu dan Tahap Penguasaan anda bagi setiap Bahasa/Dialek tersebut.19 di bawah akan dipaparkan. Selepas pilih kategori. Contoh: Kategori : Bekas Polis disediakan Pangkat dalam polis : Sila pilih maklumat daripada senarai yang Muka 37 / 42 . Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. pangkat dalam kategori akan dipaparkan. Sekiranya anda Bekas Tentera / Bekas Polis.5. Pautan kembali ke Rajah 5. 4. 3. Rujuk contoh seperti Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a.5-19. sila pilih kategori anda sebagai bekas tentera / bekas polis dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan. Sila pilih Bakat yang dimiliki sekiranya anda memohon jawatan di bawah Klasifikasi Perkhidmatan Bakat dan Seni.0-19: Skrin Maklumat Tambahan – Bakat/Kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu/Bekas Tentera/Bekas Polis 2.

5-19 seperti di atas. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. Rujuk Rajah 1. Untuk kembali ke muka surat borang. Seterusnya sila pilih sama ada anda bekas tentera / bekas polis yang menerima Pencen / Ganjaran sahaja. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Muka 38 / 42 . sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang.

Maklumat Ko-Kurikulum ataupun Maklumat Tambahan. sila klik pautan di bahagian atas borang. Pada peringkat ini. Nama Penuh dan Alamat yang diisi adalah tepat. Muka 39 / 42 . Kad Pengenalan Baru. Sila pastikan Maklumat Peribadi Pemohon yang diisi adalah tepat.0-20: Skrin Semakan Maklumat Peribadi Pemohon 1. 2. Sila pastikan No. 3. Untuk kembali ke muka surat borang. Sila buat pembetulan sekiranya perlu. Semakan Maklumat Peribadi Pemohon Pautan kembali ke borang Rajah 5. Maklumat Akademik Pemohon. Rujuk Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i E.5-20 seperti di atas. anda digalakkan menyemak kembali semua maklumat yang telah dimasukkan dengan menekan pautan Maklumat Peribadi Pemohon.

Pengakuan Pemohon Rajah 5. 2.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i F.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Muka 40 / 42 . Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik pada butang HANTAR. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses.5.21. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2.0-21: Skrin Pengakuan Pemohon 1.000.

Selamat mengisi borang! Muka 41 / 42 . ulangi proses penyemakan dan penghantaran.5-22 dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. 3. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Permohonan anda telah pun selesai jika mendapat Skrin Pemberitahuan dan Cetak Pemberitahuan ini. 2. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda.0-22: Skrin Pemberitahuan 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i G. Pemberitahuan Rajah 5. Skrin Pemberitahuan seperti Rajah 1.

Keselamatan data pemohon lebih terjamin dengan MyID dan kata laluan. ii. g. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka.0 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8I Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Keputusan Temu Duga. iii. c. Muka 42 / 42 . e. f. Setiap urusan pengambilan yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon akan dapat dilihat oleh pemohon. Pemohon juga boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan seperti : i. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Jadual Ujian/Peperiksaan. d. pemohon juga akan dimaklumkan melalui emel dan SMS sekiranya dipanggil peperiksaan atau temu duga. Keputusan Ujian/Peperiksaan. mesej Belum Diproses akan dipaparkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. h. Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan pada bila-bila masa. dan iv. b. Selain dipaparkan dalam status permohonan. Jadual Temu Duga.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->