Kesitimewaan Majlis Daerah Kuala Pilah ialah Istana Lama Seri Menanti.

Istana Lama Seri Menanti merupakan salah sebuah istana lama Malaysia yang indah dari segi bentuk senibina tradisional. Dibina dalam tahun 1931 oleh dua orang tukang kayu yang mahir dan terkenal iaitu Kahar dan Taib. Rekabentuknya mungkin diilhamkan dari gambaran istana Sultan Manshur Shah, Melaka. Senibinanya empat tingkat, mempunyai 99 batang tiang kayu cengal dan pembinaannya tidak menggunakan paku. Struktur atas bumbungnya menggunakan kayu cengal dan bentuknya menjadi inspirasi struktur bumbung bangunan Muzium Negara. Tingkat pertama merupakan Balai Rong Seri, iaitu tempat mengadap. Bilik beradu keluarga diraja terletak di tingkat dua manakala tingkat tiga dikhaskan untuk Yang DiPertuan Besar. Tingkat menara iaitu 'Tingkat Gunung' menempatkan khazanah dan tempat berehat diraja.

Cabaran yang dihadapi

Kekecohan tercetus apabila penduduk dari Kampung Seberang Pekan bertikam lidah dengan Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) Seberang Pekan yang turun padang untuk melihat keadaan banjir kilat di kawasan tersebut. Penduduk berang dengan sikap ketua kampung yang tidak menghiraukan rintihan penduduk kampung Seberang Pekan selama ini. Banjir kilat yang berlaku sejurus selepas hujan lebat kira-kira jam 5 petang kelmarin menyebabkan tujuh rumah di kawasan berkenaan ditenggelami air tanpa sempat menyelamatkan barangan berharga. "Rumah saya sudah banyak kali masuk air dan ketua kampung tidak pernah datang melihat keadaan kami. ³Perabot yang baru saya beli sempena perayaan Deepavali rosak ditenggelami air dan ini merugikan kami sekeluarga,´ kata Susheela Rasu yang merupakan salah seorang mangsa banjir kilat di sini.

Ahli Dewan Undangan Negeri.´ katanya. mendakwa setiap kali hujan. Senaling. beliau pernah turun padang untuk melihat keadaan ini dan menyangkal kenyataan penduduk bahawa beliau tidak mengambil tahu aduan yang dibuat penduduk. Ismail Mohd Yusuf memberitahu. ³Saya harap MDKP dapat mendalamkan longkang sedia ada dan sememangnya longkang tersebut terlalu kecil untuk menampung air hujan. ³Selain itu. ³Semua perabot yang dibeli sempena perayaan Deepavali sudah rosak akibat ditenggelami air dan perkara ini perlu diatasi segera oleh pihak berkenaan.´ jelasnya. Majlis Daerah Kuala Pilah (MDKP) perlu mengambil berat mengenai masalah ini. Saraswati Dinefasins. aliran air dari bukit Taman Angkasa yang turun ke kawasan ini juga menjadi punca banjir kilat di sini.´ katanya. Ketua Kampung Seberang Pekan. Dalam pada itu. ³Keadaan ini berlaku disebabkan aliran longkang yang tidak diselenggarakan dengan betul. . kawasan ini akan dinaiki air menyebabkan penduduk tidak puas hati kerana sudah sekian lama berhadapan dengan masalah banjir. Menurut Ismail. Oleh itu segala urusan perlu mengikut persetujuan tuan tanah terbabit. ³Kebanyakan rumah di kampung ini disewa dan mereka mempunyai tuan tanah. tetapi pemilik tanah persendirian tidak mahu bekerjasama dengan kami. MDKP juga perlu melakukan kerja-kerja penyelenggaraan dengan segera bagi mengatasi masalah ini memandangkan cuaca sekarang tidak menentu.Seorang lagi penduduk. Datuk Ismail Lasim yang dihubungi Sinar Harian memberitahu. ³Dahulu saya pernah usulkan untuk membesarkan longkang. Sementara itu.

Beliau bersama Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) memberi selimut. tikar dan barangan keperluan lain bagi meringankan beban mangsa. .Ismail yang bersimpati dengan keadaan penduduk kampung berkenaan turun padang pada malam selepas kejadian untuk menghulurkan bantuan kepada mangsa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful