P. 1
BacaanDiDalamSolat

BacaanDiDalamSolat

|Views: 6|Likes:
Published by cure81

More info:

Published by: cure81 on Jun 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/20/2011

pdf

text

original

Doa Iftitah

Allahu Akbaru kabiraw walhamdu lillahi kathiraw wasubhanallahhi bukratau waasila. Wajjahtu wajhia lillazi fataras sama wati wal ardha hanifam muslimaw wama ana minal musyrikin. Inna solati wanusuki wamahyaya wammamati lillahi rabbil'alamin. La syarikalahu wabiza lika umirtu wa ana minal muslimin. Maksudnya: Allah Maha Besar sebesar-besarnya. Dan puji-pujian bagi Allah sebanyak-banyaknya. Dan maha suci Allah siang dan malam. Kuhadapkan mukaku, kepada yang menjadikan langit dan bumi, aku cenderung lagi berserah kepada Allah dan bukanlah aku dari golongan orang-orang yang menyekutukan Allah. Sesungguhnya sembahyangku, ibadatku, hidupku dan matiku kuserahkan hanya pada Allah tuhan seru sekelian alam. Sekali-kali tidaklah aku menyekutukanNya . Dan dengan demikian aku ditugaskan, dan aku adalah dari golongan orang-orang Muslim (Islam).

Amin (*) (Perkenankanlah permintaan Kami) RUKUK TUNDUK DALAM KEADAAN 90 DARJAH Subahana rabbial 'azimi wabihamdih. Segala puji-pujian bagi Allah tuhan seru sekelian alam. Siratal lazina an'amta'alaihim ghairil maghdubi 'alaihim waladdhalin. Maliki yaumiddin. . Tunjukanlah kami jalan yang lurus. Maksudnya: Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani. Yang maha pemurah lagi maha pengasih.Iyyaka na'kbudu waiyyaka nasta'in. Iaitu jalan orang-orang terdahulu yang telah Engkau berikan nikmat. (3 Kali) Maksudnya: Maha suci Tuhanku yang Maha Agong dengan sifat kepujiannya. Amin (*).Surah Al-Fatihah Bismilla hirrahma nirrahim. Alhamdulillahi rabbil 'alamin. Hanya Engkau sahaja wahai tuhan yang kami sembah dan hanya Engkau sahajalah tempat kami meminta pertolongan. Ihdinassiratal mustaqim. Yang berkuasa pada hari pembalasan. Arrahma nirrahim. bukan jalan orang-orang yang Engkau murkai dan bukan pula jalan orang-orang yang sesat.

SUJUD PERTAMA TUNDUK HINGGA KE PARAS LANTAI Subhana rabbiayal a'kla wabihamdih (3 Kali). berilah aku rezeki. pimpinlah aku. Maksudnya: Maha Suci Tuhanku yang Maha Mulia dengan sifat kepujiannya. afiatkanlah aku dan maafkanlah aku. rahmatilah aku. Maksudnya: Allah mendengar orang yang memujinya. angkatlah darjatku. Ertinya: Ya Tuhan kami. Bagimu segala puji. . DUDUK ANTARA DUA SUJUD DUDUK SEPERTI MELUTUT Rabbighfirli warhamni wajburni warfa'kni warzuqni wahdini wa'afini wa'kfu 'anni. perbaikilah aku. IKTIDAL SELEPAS RUKUK BERDIRI KEMBALI SEBELUM SUJUD Rabbana lakalhamdu. Maksudnya: Ya Tuhanku ampunilah aku.IK'TIDAL (KEMBALI BERDIRI SELEPAS RUKUK) BERDIRI SAMBIL MEMBACA Sami'allahu liman hamidah.

Salam atasmu wahai Nabi dan rahmat Allah dan keberkatanNya. Wabarik 'ala Muhammad wa'ala aliMuhammad. Aku mengaku bahawa tidak ada Tuhan melainkan Allah. Dan aku mengaku bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Tinggi. Kama sollaita'ala Ibrahim wa'ala aliIbrahim. Wa'asyhadu anna Muhammadar Rasulullah. sembah bakti dan segala kebaikan bagi Allah. Dan berkatilah Muhammad dan keluarga Muhammad. Maksudnya: Salam dan sejahtera. Asyahadu alla illaha illallah. Assalamu'alaina wa'la 'ibadillahis salihin. Seperti apa yang telah Engkau anugerahkan kesejahteraan kepada Ibrahim dan keluarga Ibrahim. Kama barakta 'ala Ibrahim wa'ala aliIbrahim. Allahumma solli'ala Muhammad wa'ala aliMuhammad. Assalamu'alaika aiyuhan nabiyu warahmatullayhi wabarakatuh. Ya Allah berilah rahmat dan kesejahteraan kepada junjungan kita Nabi Muhammad dan keluarga Muhammad. Fil 'alamina innaka hamidummajid. Seperti yang Engkau berkati Ibrahim dan keluarga Ibrahim. . Demikian pula mudah mudahan dianugerahkan kepada kita dasn kepada segenap hamba-hambaNya yang soleh.TAHYAT AKHIR Attahiyatul mubarakatus solawatut taiyibatu laillah.

Dan Allah limpahkanlah rahmat dan sejahtera kepada junjungan Nabi Muhammad yang ummiy dan keluarganya serta sahabatnya. makmum hanya perlu menadah tangan serta menyambutnya dengan Amin sahaja. Fainnaka taqdhi wala yuqdha 'alait. Dan anugerahilah aku seperti orang yang telah Engkau anugerahi. pimpinlah aku bersama orang yang telah Engkau pimpin.DO'A QUNUT Allah humah dini fiman hadait. manakala orang-orang yang menjadi makmum tidak perlu membaca pada kalimah kalimah tersebut. Waqinii syarramaa qadzait. Falakalhamdu 'ala maaqadzait. Dan afiatkanlah aku bersama orang yang telah Engkau beri. Walaa ya'izzuman 'adait. Amat berkat Engkau hai Tuhan kami dan maha tinggi Engkau. Maksudnya: Tuhanku. Kerana Engkau yang menghukum bukan Engkau yang dihukum. Jika anda menjadi imam. Wa'a fini fiman 'afait. Dan lindungilah aku dari perkara yang telah Engkau qadhakkan. Wainnahu layadziluman walait. Tidaklah mulia orang yang telah Engkau hinakan. Tidaklah hina orang yang telah Engkau muliakan. Tabaa rakta rabbana wata'alait. Dan peliharalah aku seperti orang yang telah Engkau pelihara. Ampunilah aku dan maafkanlah aku. Astaghfiruka wa'atubu ilaik. Wabarikli fimaa a'tait. Wasallallahu 'ala Saidina Muhammadinin nabiyil ummiyi waala aalihi wasahbihi wasalam. Maka bagiMu pujian atas apa yang telah Engkau hukumkan.:"Allah humah dini" kepada "Allah humah dina" "Wa'a fini" kepada "Wa'a fina" ''Watawallani" kepada "Watawallana" "Wabarikli" kepada "Wabariklana" "Waqinii" kepada "Waqina" . kalimah-kalimah berikut hendaklah dibaca dan ditukar. Watawallani fiman tawalait.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->