P. 1
Pengertian Syariah

Pengertian Syariah

|Views: 3,727|Likes:
Published by Sue Mujahidah

More info:

Published by: Sue Mujahidah on Jun 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/19/2013

pdf

text

original

Pengertian Syariah Perkataan syariah mempunyai pelbagai makna di dalam bahasa Arab.

Antaranya Syariah dari segi bahasa bererti jalan yang lurus, tempat keluar sesuatu dan jalan ke tempat air minum. Kaitan perkataan syariah dari segi bahasa menunjukkan kepada kita bahawa kewujudan air adalah penghubung kepada penerusan hayat manusia. Begitu juga jalan yang lurus adalah ssesuatu yang membawa manusia ke arah kebaikan.

Pengertian dari segi istilah pula ialah apa yang disyariatkan oleh Allah S.W.T kepada hambanya pada perkara agama iaitu daripada hukum-hakam yang berbeza. Antaranya wajib, sunat, harus, makruh, dan haram samada ianya diambil dari Al-Quran ataupun sunnah nabi melalui kata-katanya ataupun perbuatannya ataupun Iqrarnya (persetujuannya). Hukumhakam tersebut dinamakan sebagai hukum syariah dari sudut kelurusan dan kejelasannya, tidak bersimpang-siur dan tidak mempunyai sebarang kesamaran yang diragukan. Ia juga disebut sebagai ad-Din dari sudut kepatuhan hamba kepadaNya dan disebut juga sebagai Millah (agama) dari sudut ianya berlegar di sekitar manusia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->