I

1 Suspensia cu sulf
Suspensiile cu sulf se prepara utilizand diferiti agenti de umectare si stabilizatori; alcoolul polivinilic metilceluloza, alginat de sodiu si tensioactivi ca Twen 80. Recipienti : Sulf precipitat ...................... 5g Oxid de zinc Talc a. a. ............................ 10g Glicerina ............................. 20g Alginat de sodiu pur ............. 2g Apa distilata ........................ 55g Sulful, oxidul de zinc si talcul se omogenizeaza la mojar cu alginatul de sodiu. Amestecul se umecteaza cu ajutorul glicerinei, dupa care se adauga apa prescrisa. Dupa 30 minute de repaus se recomanda sa se tritureze din nou suspensia obtinuta.

2 Pulberea laxativ – efervescenta – FRX
Pulberile sunt preparate farmaceutice solide alcatuite din particule uniforme ale uneia sau mai multor substante auxiliare; sunt folosite ca atare sau divizate in doze unitare. Preparare: I Na2 SO4 Na HCO3 II acid tartric - Na2 SO4 + Na HCO3 se amesteca si trec prin sita V si se introduc intr-o capsula de hartie albastra . - acidul tartric pulverizat si trecut prin sita V se introduce intr-o capsula alba. Substantele se usuca in prealabil conform prevederilor din monografia respectiva, astfel incat umiditatea sa fie mai mult de 1.0% Descriere: pulberi albe, care dizolvate impreuna in apa produc efervescenta. Conservare: in recipienti inchisi etans sau in recipiente bine inchise si in prezenta unei substante de hidrogenate. Observatii: cand se prescrie “pulbere Seidlitz” se elibereaza pulbere laxativ- efervescenta. Actiunea farmacologica si intrebuintari : laxativ

3 Pulberea alcalina- FR X
Pulberile sunt preparate farmaceutice solide alcatuite din particule uniforme ale uneia sau mai multor substante auxiliare; sunt folosite ca atare sau divizate in doze unitare. Pulbis alcalinum, sinonim pulberea alcalina pentru solutie Bourget, are urmatoarea compozitie: - Na2 SO4 2g (v) - Na2 HPO4 4g (v) - Na HCO3 6g (v) Substantele uscate se pulverizeaza, se amesteca in ordinea crescanda a maselor si se trec prin sita V. Pulberea trebuie sa fie omogena ( sa prezinte un aspect omogen). Intinsa in strat subtire pe o lama de sticla si examinata cu lupa, nu trebuie sa prezinte aglomerari de particule. Descriere: pulbere alba, cu gust sarat-amarui, ph = 8.2 – 9.8 (5% m/v) Actiune farmacologica si intrebuintari : coleric, colagen. Conservare : in recipiente bine inchise

4. Siropul simplu- FR X
Definitie Siropurile sunt preparate farmaceutice lichide cu un continut crescut in zahar, de consistenta vascoasa, destinate administrarii interne. Preparare: Saccharum…………….64g Aqua distillata………..q.s. a.d.100g Zaharul se dizolva prin incalzire in apa, se fierbe timp de 1-2 minute agitand continuu, se completeaza cu apa incalzita la 70ºC la 100g si se filtreaza fierbinte. Siropul simplu (siropus simplex) contine cel putin 97% si cel mult 103% zahar fata de valoarea declarata. Descriere: lichid vascos, limpede, incolor, fara miros, cu gust dulce. Masa totala pe recipient se determina prin cantarirea individuala a continutului din 10 recipiente. Atunci cand siropul simplu este prea concentrat se poate dilua cu apa calda, iar daca este prea diluat se poate concentra prin incalzire. Pentru a determina gradul de concentrare a siropului preparat la cald si pentru a ajunge la concentratia ceruta se pot folosi mai multe metode: • cu termometrul : siropul simplu (64% zahar) fie la 105°C. Daca siropul fierbe la o tempetatura mai ridicata se adauga apa fierbinte si se urmareste temperatura de fierbere. • prin cantarire : 1 l sirop simplu – fierbinte = 1260g si - rece = 1314 g • determinarea ρ cu – densiametrul • balanta Hober-Westhal Conservare : in recipiente cu o capacitate de cel mult 1000ml bine inchise, complet umplute. La 8-15°C.

5 Emulsia de ulei de ricin
Recipienti Ulei de ricin ................... 30g Sirop simplu ................... 10g Guma arabica ................... 6g Ulei de menta ............ ....... Apa distilata ............ a.d. 100g Uleiul de ricin este prescris ca purgativ datorita acizilor grasi, in special a acidului ricinoleic. Avand gust neplacut se administreaza sub forma de emulsii de tipul U/A. continutul de ulei de ricin variaza intre 30-50% Preparare Guma arabica sub forma de pulbere fina se tritureaza cu ulei de ricin in care s-a dizolvat uleiul de menta. Se adauga apoi 18g de apa necesara realizarii emulsiei primare si se continua triturarea. Dupa obtinerea emulsiei primare se dilueaza cu sirop si apa, adaugate treptat in mici portiuni. Deoarece uleiul de ricin are o vascozitate mai mare, se foloseste o cantitate de guma arabica mai mica decat cea intrebuintata obisnuit la prepararea emulsiilor cu alte uleiuri (mai putin de jumatate). Se prepara la nevoie si se foloseste ca purgativ in doze de 30-50g.

6. Solutia de clorura de calciu 50%
Preparare: Calcii chloridum ......................... 50g Aqua distillata .............. q. s. ad 100g Descriere. Solutie limpede, incolora, fara miros, cu gust sarat-amarui. Identificare. - la 1 ml solutie se adauga 0.2 ml nitrat de argint 20g/l; se formeaza un recipient alb, gazos, solubil in amoniac concentrat. - la 1 ml solutie se adauga 0.2 ml oxalat de amoniu 40g/l; se formeaza un recipient alb, cristalin, insolubil in acid acetic. Dozare. 2g solutie se dilueaza cu apa la 100 ml, intr-un balon cotat. 20 ml din aceasta solutie se dilueaza cu apa la 100 ml, se adauga 5 ml tampon amoniacal pH 10.0, eriocrom T, 10 mg edetat de Mg si de Na si se triteaza cu edetat disodic 0.05 mol/l pana la coloratie albastra. 1 ml edetat disodic 0.05 mol/l corespunde la 0.01095 g CaCl2 · 6H2O.

. Solventii cei mai folositi sunt: apa. incolora. sau amestecand solutia concentrata cu o solutie care are o concentratie mai mica decat cea care trebuie obtinuta.dintr-o solutie concentrata se foloseste operatia de diluare. fara miros..0 si 7. hemortatic local.. Diluarea se poate face adaugand peste solutia concentrata dizolvant pur. La prepararea picaturilor pentru ureche nu se admite folosirea parafinei lichide. Pentru a obtine o concentratie mai mica. cu gust slab metalic si cu reactie slab acida.glicerol.. Solutia de peroxid de hidrogen este limpede.5.. destinate admimistrarii in conductul auditiv.. In recipiente bine inchise.. Preparare.7. emulsionarea sau suspendarea substantelor active intr-un vehicul corespunzator format din unul sau mai multi solventi si completarea la masa prevazuta (m/m). decolorant. x x= 3*100/30= 10 Pentru 100g apa oxigenata 3% se folosesc 10g perhidrol si 90g apa distilata. 30. prevazute cu sistem de picurare. Solutia alcoolica de iod iodurat – FRX Numita si solutie iodi spirituosa sau tinctura de iod. Conservare. 9. ferite de lumina si la loc racoros... conservanti antimicobieni potriviti). sub forma de solutii.. 100 3 ... propilenglicol. Indicatii: antiseptic. Se pot folosi si substante auxiliare (ex.. PH-ul picaturilor pentru ureche apoase trebuie sa fie cuprins intre 5. uleiuri vegetale... Solutii pentru aplicare in ureche (Ottoguttae) Picaturile pentru ureche sunt preparate farmaceutice lichide. Observatie. in dermatologie la decolorarea pielii si a parului.. Se pastreaza in vase de sticla neutra si ferite de contactul cu dopuri de pluta sau cauciuc. emulsii sau suspensii. dezodorizant.. Picaturile pentru ureche se prepara prin dizolvarea. alcool diluat. Preparare .. in otite. Daca se prepara 100g apa oxigenata care contine 3% peroxid de hidrogen din perhidrol (apa oxigenata cu 30% peroxid de hidrogen) se aplica regula de trei simpla.. Solutia diluata de peroxid de hidrogen 3% Solutia concentrata contine cel putin 95% si cel mult 105% peroxid de hidrogen. 8. este indicat in tratamentul local al diverselor plagi. solubilianti... angine (gargara).

. Aciditate la 2. care persista 30 de secunde. agenti pentru cresterea viscozitatii si pentru ajustarea pH-ului. q s ad.... Descriere – solutie limpede. Tebuie sa se obtina o culoare roz..conform tabelului de preparare a alcoolului de diferite concentratii prin amestec de alcool si apa la 20 °C.. se determina potentiometric..... emulsionarea sau suspendarea substantelor active in solutii apoase izotonice sau in ulei de floarea soarelui neutralizat si completarea la masa prevazuta (m/m) Se pot folosi si substante auxiliare ( ex... Observatie: La prepararea picaturilor pentru nas nu se admite folosirea parafinei lichide.. solubilianti............acid citric . Picaturile pentru nas se prepara prin dizolvarea....sirop simplu . 350g . Pentru prepararea alcoolului de 50 °.. 100 g Iodul si KI se dizolva in 30 g alcool de 50° si se completeaza cu acelasi solvent la 100g..5 ml de solutie se adauga 0.......459g alcool 95° . 2 g .carbonat bazic de Mg ... In recipiente bine inchise prevazute cu sisteme de picurare.... conservanti antimicobieni potriviti) PH-ul picaturilor pentru nas apoase trebuie sa fie cuprins intre 6.. 11.........ulei de lamaie .... ad...2 ml de fenolftaleina .... s.. la separanda.se folosesc : . Solutie de citrat de Mg – FRX Sinonim : limonada Rogé Preparare ... Preparare.Iodium KI Alcool 50° ...0 si 7... sub forma de solutii.3 g .. bruna..5.541g apa 10 Solutii pentru aplicare endonazala (Rhinoguttae) Picaturile pentru nas sunt preparate farmaceutice lichide...talc . Conservare. cu miros caracteristic de iod si de alcool.... emulsii sau suspensii..apa distilata q. destinate administrarii pe mucoasa nazala.. Alcool – cel putin 36 % Conservare – in recipiente incolore...

.. uleiuri grase..... Insolubil in eter cloroform. calmant al pruritului si antiseptic cu actiune locala in diverse afectiuni dermatologice. 70°C. colutoriile. Se amesteca in orice proportie cu apa si alcoolul.. la o temperatura nu prea ridicata pentru a nu se descompune glicerolul. incolor... gripa.. fara miros... comprese umede.. Preparare: Dizolvarea substantelor medicamentoase se face la rece sau la cald. lotiuni...... cosmetica.... se adauga in portiuni mici carbonatul bazic de Mg si se agita pana la dizolvare.. 13 Solutii in glicerina: definitie..... Solutia se prepara la nevoie Actiune farmacologica si intrebuintari: purgativ 12. Descriere: solutie limpede incolora sau slab galbuie.. Ph = 3. q. Solutia alcoolica de camfor.... Descriere.... Contine cel putin 97% si cel mult 103% camfor fata de valoarea declarata. Dizolva unii metaloizi. Solutie limpede cu miros caracteristic de camfor..... prin incalzire pe baia de apa. gargarismele..... gume.... in mici portiuni si sub agitare. raceli... exemple Solutiile in glicerina sunt preparate farmaceutice lichide.. saruri............ ca revulsiv in dureri reumatismale..5 – 5.... degeraturi... se adauga apa.. Preparatele care fac parte din aceasta grupa sunt solutiile pentru urechi. 10g Alcool . apele de gura. zaharuri..... s.. alcaloizii si sarurile lor......... cu gust dulceag... higroscopic.. cu miros caracteristic de lamaie si gust dulce – acrisor.. Se adauga siropul simplu si uleiul de lamaie in prealabil triturat cu talcul si 20ml apa.... Glicerina este un lichid limpede. acizi organici si anorganici... taninuri. siropos. ..5 Observatie.. preparare... ad 100g Camforul se dizolva in alcool.... avand ca vehicul glicerina....Peste acidul citric dizolvat in 200ml apa incalzita la aprox. Preparare Camfor .. Indicatii: extern in frectii... pana la 100g si se filtreaza. 70g Apa distilata . Se filtreaza si se completeaza cu apa la 350g..... in care sunt dispersate diferite substante...

Contine 97% . nistatin.. hidrocortizon) Gargarismele si apele de gura.. uleioase. neomicina. Se folosesc pentru preparare urmatoarele substante: ..sunt preparate lichide destinate spalarii sau tratamentul afectiunilor bucale si a gatului. si se tritureaza pana la uniformizare si racire... Spalaturile bucale produc o dezinfectie totala... Preparare ..antibiotice ( gentamicina. de consistenta semisolida. Conservare: in recipiente bine inchise..Solutiile pentru urechi – sunt medicamente lichide apoase. la zona de contact a celor doua lichide trebuie sa apara o coloratie rosu-bruna.10g Unguent simplu………90g Unguentul cu oxid de zinc fin pulverizat se tritureaza cu o cantitate egala de unguent simplu topit pana se obtine o pasta omogena.. Descriere.. 90g Lanolina anhidra si vaselina se topesc pe baia de apa si se amesteca pana la omogenizare si racire. Se pot prezenta si sub forma de pulberi sterile care se dizolva sau se suspenda inainte de folosire intr-un vehicul steril.. alb-galbui.... ajuta la intretinerea igienica a cavitatii bucale (apa de gura) 14 Unguentul simplu Preparare. de consistenta semisolida. cu miros slab de lanolina.) . cloramfenicol.... solutia filtrata trebuie sa fie neutra la hartia de turnesol rosie... Intrebuintari: sicativ si astringent in unele afectiuni ale pielii...antialergice ( dexametazona..... Dupa racire se filtreaza prin hartie de filtru cu porii fini. 15 Unguent cu oxid de zinc 10% Preparare Oxid de zinc………. Se aplica in strat subtire pe locul afectat....0g unguent se agita cu 20 ml apa incalzita la aproximativ 40°C.103% oxid de zinc fata de valoarea prescrisa.. Descriere. cu miros slab caracteristic. glicerinate.. 1.. apoi se adauga restul de unguent simplu.. Unguent omogen. Identificare. Unguent omogen. Aciditate – alcalinitate.... 1g unguent se dizolva in 5 ml cloroform si se adauga 1 ml acid sulfuric... rifampicina. Adeps lanae anhydricus .. la loc racoros. destinate afectiunilor urechiicu aplicatie locala.. sub forma de solutii sau suspensii folosite in tratamentul si diagnosticarea bolilor de ochi. 10g Vaselinum album . 16 Picături pentru ochi cu substanta de atropina 1% -FRX Picaturile pentru ochi numite si colire sunt preparate farmaceutice sterile. alb-galbui.

in recipiente inchise etans Observatii: pe eticheta recipientului trebuie sa se mentioneze „Otrava” Act.... 25 g Acidul stearic se dizolva la cald in ulei.2% Apa distilata q.Sulfat de atropina 1g Acid boric Tetraborat de Na Sol.... Emulsia obtinuta este de tip U/A desi faza uleioasa este 74%..2%. Descriere: solutie limpede. Nu se admite adaosul de conservanti antimicrobieni. Descriere. Ex: recipienti: camfor ........ ad 100g Acidul boric + tetraborat de Na se dizolva in 90g apa la fierbere si dupa racire se adauga sulfat de atropina.... Poate fi asociat si in alte substante active in prescriptii magistrale.. omogena la agitare.. se completeaza cu apa la 100g si se filtreaza..... Picaturile pentru ochi cu sulfat de atropina 1% trebuie sa corespunda urmatoarelor prevederi: • picaturile multidoza contin un conservant antimicrobian potrivit (ex. Emulgatorul este reprezentat de sapunul de NH4 rezultat in urma reactiei dintre acizii grasi liberi din uleiul de floarea soarelui cu NH3 si dintre acidul stearic si NH3....5 Conservare: la venena.. datorita emulgatorului care este hidrosolubil..... cu mentiunea „ a se agita inainte de intrebuintare”...... .s........ • contin cel putin 97% si cel mult 103% sulfat de atropina fata de valoarea declarata...oftalmoscopic -tratarea keratitelor.. Ph-ul = 6..5-7..... terapeutica -provoaca midriaza prin paraliziaterminatiilor nervului oculomotor -relaxeaza muschii ciliari determinand obstructia canalelor de drenaj din zona ciliara Indicatii ...... borat de fenilmercur. 1 g Solutie diluata de NH4OH ... alb-galbuie cu miros puternic de amoniac.... 50 g Camforul se dizolva in uleiul de floarea soarelui inainte de prepararea linimentului....... Se intrebuinteaza ca revulsiv pe dureri reumatismale..... Se prepara in cantitati mici si se elibereaza in flacoane de capacitate mai mare decat continutul......... incolora........ dupa care se prepara linimentul amoniacal ca mai sus.emulsie vascoasa..... solutia de borat de fenilmercur 0....... Identificare: conform FRX pana la formarea unui precipitat alb.. 2 g liniment amoniacal . clorura de benzalconiu. • picaturile se depoziteaza in recipiente multidoza sau unidoza sau din material plastic....... Borat de fenilmercur 0. sterile si prevazute cu sisteme de picurare adecvate..... 17 Liniment amoniacal (spirt de oase) Linimentum amoniatum Recipienti: Ulei de floerea soarelui ....... 74 g Acid stearic ....... a perforatiilor de cornee. diocetat de clorhexidin) • picaturile unidoza se sterilizeaza printr-o metoda adecvata.. dupa racire se adauga solutia de NH3 si se agita pana la emulsionare.....

... factor ce asigura o stabilitate mai mare a emulsiei...... 50 g Preparare : Uleiul de in si lanolina se incalzesc la 50°C pe baia de apa...................s.... 5 parti Apa ..... Descriere : Linimentul oleo-calcar se prezinta ca emulsie vascoasa alb-galbuie. Emulsia uleioasa are actiune emolienta si este folosita la emulsionarea unor principii activi ( vezi metoda prin suspendare). Completarea de apa pana la 100 parti trebuie sa se faca in portiuni mici pentru a se realiza o diluare treptata si nu brusca a emulsiei... cu miros caracteristic de ulei de in......... Liniment oleo-calcar ( linimentul calcii) Ulei de in . cu baza mai lata si cu pistil aplatizat pentru a avea o suprafata mai mare de forfecare......... Dupa agitarea apei trebuie sa se astepte 1-2 minute pentru ca guma arabica suficient etrasa din ulei de catre apa. q..... omogena la agitare.... ferite de lumina si la loc racoros. pe eticheta se mentioneaza „ a se agita inainte de intrebuintare”.....5 parti apa pana la emulsionare obtinand emulsia primara.... 4 g Solutie de hidroxid de calciu ....... la 100g ulei) se formeaza o cantitate corespunzatoare de sapunuri de calciu si se obtin emulsii stabile......... favorizeaza obtinerea de linimente consistente si care sedimenteada greu........... Se prepara in cantitati mici..... cacao oleum – FRX ...In farmacii emulsiile pot fi preparate prin triturare si amestecare la mojar cu suprafata interna nesmaltuita................ 10 parti Guma arabica dezenzimatica .......... Pentru fiecare grad de aciditate care lipseste se adauga 0..... Linimentul oleo-calcar este o emulsie de tipul A/U avand ca emulgator lanolina si sapunul de calciu rezultat din reactia dintre acizii grasi liberi din uleiul de in cu hidroxid de calciu........ Unt de cacao... 18..... 19. se adauga solutia de hidroxid de calciu si agita pana la emulsionare.. 20................. Conservare : in recipiente bine inchise.. Lanolina 6% si ceara 1% raportate la cantitatea totala de liniment..30 g acid oleic (12 pic.. 45 g Lanolina . Emulsia uleioasa Recipienti: Ulei ... Cand aciditatea uleiului este mai scazuta de 4..... Intrebuintari : tratamentul arsurilor. 100 parti Se tritureaza energic uleiul cu guma prescrisa si cu 7....5 se foloseste acid oleic.. se elibereaza in flacoane cu capacitate mai mare decat continutul.....

...si trigliceride ale acizilor grasi saturati... Pentru conservare se impune asocierea cu 0. obtinute din uleiuri vegetale in special de nuca de cocos si palmier.. alcool cetilic.. plasticitatea si de a ajuta la omogenizarea substantelor incorporate. Se prezinta in plagi sau blocuri de culoare slab galbuie. Se completeaza apa evaporata. Massa Estearinica.. Incalzit isi pastreaza starea lichida sub punctul de topire la 22-25°C... transformanduse in forme cu punct de topire si solidificare diferite. 22.... Pastrat in aer.... sau pentru emulsionarea acestora. lactoza.. Din punct de vedere chimic.. Untul de cacao incalzit peste 35°C sufera o modificare in structura cristalina. Razuit si maruntit se conserva mai greu... 2 g Glicerina ...... In practica farmaceutica la prepararea supozitoarelor cu unt de cacao se adauga si alti excipienti ca de exemplu lanolina..Este o substanta grasa de natura vegetala obtinuta prin presarea la cald a semintelor decorticate si torefiate de Theobroma Cacao.... etc Sunt produse constituite din amestecuri de mono... Adeps neutralis..15% nipaesteri. cetaceu. 4 g Gelatina se imbiba cu apa timp de cel putin 20 minute dupa care se adauga glicerina si se incalzeste pe baia de apa la o temperatura care sa nu depaseasca 65°C pentru a se evita depolimerizarea gelatinei cu pierderea capacitatii de gelificarea... 10 g Apa distilata . Glicerolul confera flexibilitate si favorizeaza formarea apei sub forma de gel. uleiuri grase. Excipienti hidrosolubili Masa de gelatina-glicerina Este oficiala in FRX cu urmatoarea formula: Gelatina . Limonada gazoasa – FRX .. De acesta proprietate trebuie sa se tina seama la obtinerea preparatelor prin topire si turnare. care au un continut ridicat de acid lauric. lipofile. Massa ad suppositoria.. cu scopul de a mari consistenta.. cu timpul devine albicios si se rancezeste. Pentru a se mentine consistenta solida a untului de cacao la temperatura camerei pe timp de vara si in cazurile cand in masa lui se incorporeaza cantitati mari de substante lichide sau moi se adauga ceara in jur de 5%.. Sunt oficializate in majoritatea farmacopeelor actuale sub diferite denumiri: Adeps solidus.. deci razuirea se face numai pentru o cantitate care se foloseste in cateva zile.... palmitic si stearic.. 21 Gliceride semisintetice Reprezinta grupa cea mai importanta dintre bazele de sopozitoare moderne.. untul de cacao este un amestec de gliceride ale acizilor oleic.

..... Se pot folosi substante auxiliare (umectanti.. Suspensiile destinate administrarii interne pot contine agenti pentru corectarea gustului si mirosului..acrisor Observatie: se prepara la nevoie Actiune terapeutica: este antiemetica II 1 Prepararea suspensiilor Substantele active aduse la gradul de finete corespunzator scopului si modului de administrare..... 100g Sol II acid citric...... cu gust dulce ... ad. 3... s. cu gust dulce .solutie efervescenta ..... Prin amestecare se degaja CO2 Aspectul .... 100g Descriere : sunt solutii limpezi.........15g apa distilata ..solutie Rivière Se prepara 2 solutii in recipiente separate: Sol I NaHCO3 ...... agenti pentru cresterea vascozitatii..... fara miros.......solutiei II : este limpede....50g sirop simplu citric .. se disperseaza in mediul de dispersie lichid printro metoda adecvata si se completeaza la masa prevazuta (m/m).. Suspensiile care se aplica pe plagi.. fara miros... ad...15g Apa distilata .. q.... incolora.. q..... pe arsuri si pe pielea sugarilor se prepara prin metode care le asigura sterilitatea si care permit evitarea unei contaminari ulterioare cu microorganisme.solutiei I : este limpede. 4g Sirop simplu ...sarat ....Sinonim .. coloranti..... 2 Metode de preparare a emulsiilor Preparare ... s. incolora..... conservanti antimicobieni)............

. adsorbanti.lichid dispersat sau mediu de dispersie sau faza dispersanta. guma arabica dezenzimata..d.5p. Pentru obtinerea unei emulsii. grasimi semisintetice neutre) sau baze de supozitor hidrosoludile ( ex. La preparare se pot folosi si substante auxiliare (ex.emulgatorul sau agentul emulsiv care favorizeaza dispersarea fazei interne . In fiecare din cele doua faze se pot dizolva mai multe substante active. 4 Prepararea supozitoarelor Supozitoarele se pot obtine prin modelare. masa gelatinoasa. agenti de crestere a vascozitatii. lichidele componente trebuie sa difere foarte mult d.Emulgatorul se dizolva in faza externa si in aceasta se disperseaza printr-o metoda adecvata. apa. se emulsioneaza sau. Emulsiile destinate administrarii interne pot contine agenti pentru corectarea gustului sau a mirosului.p. foarte fine. La preparare se pot folosi si substante auxiliare ( diluanti. aceasta se prepara prin triturare la mojar a 10p. conservanti antimicobieni potriviti).. agenti tensioactivi. Daca in prescriptia medicala se prevede ca vehicul emulsia uleioasa (emulsio oleosa).. conservanti antimicrobieni). insolubili in apa . ulei de floarea soarelui cu 5p. dupa o prealabila pulverizare.. externa sau continua . 5 Componentele supozitoarelor Excipienti grasi.v. Substantele farmaceutice se dizolva. 3 Componentele emulsiilor O emulsie cuprinde 3 componente: . Emulsia formata se completeaza cu faza externa la masa prevazuta (m/m). Dozele terapeutice maxime pentru substantele toxice si pentru cele puternic active sunt aceleasi cu cele folosite in cazul preparatelor farmaceutice administrate intern.. pulverizata si 7. unt de cacao. faza interna.lichid dispersat sau emulsionat sub forma de pic. amestec de polietilenglicoli). se suspenda in baza de supozitor respectiva. In functie de caracteristicele subsantelor active si de efectul terapeutic urmarit se folosesc baze de supozitor liposolubile (ex. prin turnare sau prin presare. faza dispersata interna sau discontinua .. chimic. stabilizanti.

6 Prepararea unguentelor Componentele bazelor de unguent se topesc.5 .Bazele de unguent emulsie U/A se prepara prin dispersarea fazei apoase in faza grasa topita in care a fost incorporat emulgatorul si se amesteca pana la racire.Bazele de unguent emulsii V/A se prepara prin dispersarea fazei grase in faza apoasa in care a fost in prealabil incorporat emulgatorul si se amesteca pana la racire. Pentru unguentele oftalmice 90% din particulele examinate trebuie sa prezinte un diametru de cel mult 25 µm.marimea particulelor: se determina prin examinare la microscop a unei mase de unguent care contine aproximativ 10mg substanta activa suspendata. aceeasi temperatura. pe pielea sugarilor se prepara cu baze de unguent cu proprietati emulsive si se folosesc metode care le asigura sterilitatea si care permit evitarea unei contaminari ulterioare cu microorganisme. .Bazele de unguent hidrosolubile se prepara in functie de caracteristicile componentelor respective. care se intinde intr-un strat subtire pe o lama. 7 Controlul unguentelor Conditii de calitate a unguentelor: .5 si 8.dozare . pentru 10% din particulele examinate se admite un diametru de cel mult 50 µm .pH-ul se determina potentiometric si trebuie sa se situeze 4. . arsuri. pentru 10% din particulele examinate se admite un diametru de cel mult 100 µm. se filtreaza daca este necesar si se amesteca pana la racire. La unguentele dermice 90% particulele examinate trebuie sa prezinte un diametru de cel mult 50 µm. Se pot folosi antioxidanti si conservanti antimicrobieni potriviti. .ambele faze trebuie sa aiba aprox. Unguentele care se aplica pe plagi.aspectul: trebuie sa aiba un aspect omogen si sa prezinte culoarea si mirosul caracteristice componentelor .masa totala pe recipient . Substantele active se disperseaza in bazele de unguent in functie de proprietatile acestora si de scopul terapeutic urmarit.omogenitatea: intinse in strat subtire pe o lama de microscop si examinate cu lupa nu trebuie sa prezinte picaturi sau aglomerari de particule .

„recipiente inchise etans” . conditiile speciale de conservare sunt prevazute in monografiile individuale ale acestora. fara nici o alta precizare. Se amesteca in orice proportie cu apa. acestea trebuie izolate cu un material adecvat. la alineatul „Conservare” Prin „recipiente bine inchise” se intelege ca acestea trebuie sa protejeze continutul de mediul extern. mentol sau uleiuri volatile. Acestea trebuie sa corespunda conditiilor de puritate prevazute. in conditiile corespunzatoare de conservare. gaze sau microorganisme si trebuie sa impiedice pierderea apei de cristalizare sau evaporarea solventilor in conditii corespunzatoare de conservare. Au o durata lunga de conservare. se va folosi intotdeauna alcoolul concentrat. Ca materii prime se folosesc diferite substante medicale: iod. cloroform si glicerina. 10.8 Solutii alcoolice: definitie. prin evitarea contaminarii cu produse solide sau lichide. preparare. Datorita vehicolului solutiile alcoolice se pastreaza in sticle bine inchise pentru a se evita volatelizarea alcoolului si a substantelor active volatile pe care le contin. lichide. camfor. Prin „recipiente inchise etans” se intelege ca acestea trebuie sa protejeze continutul de mediul extern prin evitarea contaminarii cu produse solide. uleiul de foarea-soarelui. Alcoolul dizolva multe substante. acetona. manipulare. produsele vegetale si preparatele farmaceutice. Solutiile alcoolice care contin si substante volatile se mai numesc si spirturi. Daca se folosesc recipiente dintr-un material permeabil la lumina. se va folosi intotdeauna alcoolul de 70°. expresiile „recipiente bine inchise” . transport. Daca intr-o formula este prescris alcool diluat. manipulare si transport. constituite din diferite substante active. vapori. anorganice sau organice. se conserva cu mult mai bine decat soluţiile apoase. Pentru substantele farmaceutice. eterul. Ca solvent se foloseste alcoolul etilic care contine 95 volume alcool % . de culoare inchisa sau trebuie pastrate in dulapuri inchise. 9 Materii prime utilizate la prepararea solutiilor injectabile: Solventii folositi sunt: apa. Prin „ferit de lumina” se intelege ca recipientele trebuie sa fie din sticla de culoare brun inchis sau din alte materiale care nu permit trecerea luminii. clorura de amoniu. In farmacopee pentru preparatele farmaceutice conditiile generale de conservare sunt prevazute de monografiile generale ale acestora. „ferite de lumina” Medicamentele trebuie astfel pastrate incat o eventuala contaminare si orice alte modificari pe perioada de valabilitate a acestora sa fie evitate. si solventi neaposi miscibili sau nu cu apa. conservare Sunt preparate farmaceutice lichide. Se intrebuinteaza ca atare sau in compozitia diferitelor preparate de uz intern sau extern. Explicati . daca nu se prevede in formula alta concentratie. dizolvate in alcool concentrat sau diluat destinate uzului intern sau extern.

Uleiurile obtinute prin presare la cald si rafinate nu mai contin acesti antioxidanti si de aceea se conserva greu. alcaloizi. Concentratia –FRX. Cel mai utilizat este uleiul de floarea soarelui si uleiurile animale. culorii. in uleiuri apar cantitati mari de acizi oxidaţi. Explicati expresiile “%”. de recin. “% m/v”. Calomel.vegetale (hiosciam. umezelii. vitamine) .peroxizi. migdale sau susan. preparare. aldehide si cetone care scad calitatea uleiurilor.organice ( rezine. Aceste vehicole trebuie sa corespunda conditiilor prevazute FRX. avand ca vehicol uleiuri grase in care sunt dispersate diferite substante active. substantele active pot suferi alterari si transformari. ZnO) . Oleum helianti.prin % m/v se intelege masa de substanta in grame continuta in 100ml produs final . Se impune folosirea unui ulei neutralizat (lipsit de aciditate). dovleac.anorganice ( subnitrat de Bi. Uleiul de floarea soarelui contine intr-o proportie mai mica si gliceride continand acid stearic si palmitic ce confera uleiului o vascozitate dependenta de proporţia in care sunt conţinute in ulei si mai confera uleiului proprietatea de a se tulbura la frig cand ei se separa datorita p. Sub actiunea acizilor grasi si liberi continuti in ulei. uleiuri volatile. maslin. Presarea la rece se cere pentru a proteja substantele antioxidante care se gasesc in seminte. “% v/m”.prin % v/v se intelege volumul de substanta in ml continut in 100ml produs final . uleiul de peste si ca produs mineral: olium parafini. cand apar depozite. Datorita unor procedee chimice si biochimice de descompunere sub actiunea O2. sunt definite dupa cum urmeaza: .prin % v/m se intelege volumul de substanta in ml continut in 100g produs final 13 Solutii uleioase: definitie. cand are loc si schimbarea gustului. mirosului.”alcool diluat” FRX .11. Uleiul de floarea soarelui contine gliceridele acidului linoleic si oleic. antibiotice. camfor.prin “alcool” se intelege alcoolul etilic de 96° -prin “alcool diluat”se intelege alcoolul etilic de 70° * 12. sulfamide.t.prin % . . intrebuintate pentru uz extern sau intern. Substantele active folosite la prepararea uleiurilor medicinale sunt diferite: . exemplu Uleiurile medicamentoase sunt preparate farmaceutice de consistenta lichida. herbahiperici) . practic folosite in farmacie. fara nici o precizare. La prepararea lor se folosesc ca vehicol diferite uleiuri vegetale ca uleiul de foarea soarelui. de aceea prezinta o stabilitate redusa. ridicat. Definiti expresiile “alcool”. temperaturii. consistentei. soia. Este uleiul gras obtinut prin presarea la rece a semintelor de floarea soarelui. In FR X concentratia solutiilor volumetrice este exprimata in moli/litru (moli/l) Concentratia solutiei de reactivi este exprimata in g/l Concentratiile procentuale. pelicule. sau prin % m/m se intelege masa de substante in grame continuta in 100g produs final.

Metoda de preparare se alege in functie de natura substantelor active. dispersată.substanţa activă care se dispersează (faza dispersă. Dizolvarea substantelor volatile la cald se face in vase inchise pentru a nu avea pirderi. Astfel se pot prepara prin dizolvarea substantelor active in ulei. nu se mai adauga agenti de suspensie . 14. iar solventul ajutator se evapora prin usoara incalzire. dispersantă. continuă. Prepararea prin extractie se face aplicand metoda de macerare simpla sau macerare insotita de digestie. Miros si gust specific componentelor. Suspendarea sau emulsionarea substantelor insolubile sau nemiscibile cu uleiul se face dupa indicatiile date. Filtrarea se face daca este cazul prin hartie de filtru uscata. • direct (atunci cand exista solubilitate in ulei) sau prin intermedianti • prin extractia principiilor activi din materii vegetale. in functie de proprietatile fizico-chimice ale substantelor. Pentru a realiza o dizolvare mai rapida a substantelor in ulei. acesta se dizolva mai intai intr-un solvent miscibil cu uleiul. Dizolvarea se face la rece sau la cald. externă. verde in urma unei extractii de substante vegetale sau incolore in cazul preparatelor cu ulei de parafina. discontinuă sau faza solidă) 2. atunci cand substantele nu sunt liposolubile sau se urmareste activitatea retard. Substanta obtinuta se amesteca cu uleiul. Substantele care se dizolva in ulei trebuie sa fie lipsite de apa. internă. Controlul consta in stabilirea caracterelor organoleptice. III 1 Infuzii: definitie.Substantele ajutătoare (agenti de suspensie ) FR VIII preciza ca in suspensiile cu peste 20% substante insolubile . gust. culoare) sunt in functie de natura componentelor galben-deschis cand se prepara folosit ca vehicol ulei de floarea soarelui. fie prin prelucrarea de suspensii sau emulsii. Componentele suspensiilor Suspensiile sunt constituite în general din trei componente: 1. Pentru substantele greu solubile (alcaloizi baza) ei se transforma in saruri ale acidului oleic. mediul de dispersie) 3. preparare . oleatii fiind mai solubili.Lichidul în care se dispersează (faza lichidă. Uleiurile medicamentoase nu trebuie sa prezinte un miros si gust ranced. determinand cantitatea si calitatea substantelor active si calitatea vehicolului uleios. Pentu a se grabi viteza de filtrare aceasta se face la cald prin filtre plisate. Caracterele organoleptice ale uleiurilor medicale (miros.

q. Umectarea dureaza 5 minute. Exceptie: . . incalzita la fierbere si se lasa in contact timp de 30 minute..s. agitand din cand in cand. 2 Ape aromatice: definitie si preparare Preparate farmaceutice obtinute prin dizolvarea uleiurilor volatile in apa sau prin distilare. ele asigura o racire lenta a solutiei extractive. fin proaspete.. dupa care se adauga cantitatea de apa prescrisa. Se realizeaza in felul urmator: produsul vegetal maruntit trebuie in prealabil umectat.Se foloseste la extragerea componentelor active din produse vegetale care contin tesuturi friabile (flori. acid tartric).5 ml acid clorhidric pentru 1 g alcaloizi .produsele vegetale care contin alcaloizi se vor umecta cu apa acidulata (acid citric... 10 g apa distilata .produsele vegetale cu continut de uleiuri volatile (flori de musetel).. de saponaria) se vor umecta cu apa alcalinizata... pentru a evita hidroliza glicozidelor cardiotonice . pentru fiacare 100g solutie extractiva rezultata..... si anume 3 ml de apa distilata pentru fiecare gram de produs vegetal.frunzele de digitala nu se umecteaza. Exceptie: scoarta de China (din care intotdeauna se prepara decoct!!!) la care se adauga 1... 1000g Uleiul volatil se tritureaza cu talcul.... In general se utilizeaza apa distilata. sunt corespunzatoare infuzoarele de portelan cu pereti grosi.... Daca solutia extractiva depaseste 100 g se adauga un amestec de 75 mg phidroxibenzoat de metil si 25 mg p-hidroxi-benzoat de propil. Pentru obtinerea apelor aromatice se folosesc plante sau parti din plante cu principiu volatil.... 3 Limonade : definitie. apoi se agita cu apa distilata fiarta si racita la 35-40°C.. Se filtreaza prin vata si solutia obtinuta se completeza la masa prevazuta prin spalare cu apa sau prin stoarcerea reziduului... Se lasa in contact 24 de ore. exemple de limonade oficinale .. Florile de tei... care se umecteaza cu 0. Pentru prepararea infuziilor. care s-ar precipita in prezenta alcoolului.. cu vapori de apa a uleiurilor continute in plante sau parti de planta ) -prin dizolvarea uleiului in apa fiarta si racita la 35-40°C eteroleum ....... acid clorhidric. de aceea florile de tei se vor umecta cu apa distilata.. adaugand 1 g hidrogenocarbonat de sodiu pentru 10 g produs vegetal... ci se trateaza direct cu apa fierbinte.5 ml alcool diluat. apoi se filtreaza pana se obtine o solutie limpede sau opalescenta... dar pe langa acestea si mucilagii.... fin uscate sau chiar uleiuri volatile.. ierburi)..produse vegetale care contin saponine acide greu solubile in apa (radacina de primula.. care contin uleiuri volatile.... cu capac si gradate in interior. frunze. 1 g talc . Sunt 2 metode de preparare a apelor aromatice: -prin distilare ( prin .. cantitatea acidului adaugat fiind egal cu continutul in alcaloizi a produsului vegetal luat in lucru.

uleiuri grase sau eterice. care constituie faza apoasa. edulcorante si aromatizate. In functie de vehiculul pe care il au la baza se pot clasifica: -olimente ( cu baza ulei) -saponimente ( cu baza sapun) . Linimentele . Sunt destinate administrarii interne cu rol laxativ. uleiuri volatile sau alte substante dizolvate in alcool. Linimentele – suspensii trebuie sa se omogenizeze prin agitare timp de 1-2 minute Linimentele – geluri trebuie sa se fluidifice la temperatura corpului. Linimentele contin de obicei sapunuri. Linimentele . grasimi. sapun. dureri reumatice. amoniac sau alte substante cu actiune emolienta analgezica. pana se obtine o pseudoemulsie.lanolimente ( dispersii in lanolina) . pentru a permite omogenizarea prin agitare.emulsii si suspensii se elibereaza in flacoane cu o capacitate mai mare decat continutul prescris. urmand sa se agite bine inainte de intrebuintare. uleiuri volatile si alte substante liposolubile care constituie faza uleioasa si solutii apoase alcaline. se mai folosesc in tratamentul arsurilor. nevralgice si dureri musculare. Linimentele emulsii contin grasimi. simulanta sau revulsiva. componente Sunt preparate farmaceutice destinate aplicarii cutanate sub forma de solutii. pe eticheta se specifica „a se agita inainte de intrebuintare !” Se prepara la nevoie. emulsii. Conservare: se elibereaza in recipiente bine inchise.geluri se elibereaza in borcane sau tuburi bine inchise. dependent de natura acestora. purgativ.vasolimente ( dispersii in vaselina) Preparare – prin amestecarea. In cazul separarii fazelor.Limonadele sunt solutii apoase obtinute prin dizolvare de diferiti acizi organici. minerali sau saruri in apa. antiemetic sau ca bauturi racoritoare in stari febrile si in intoxicatii cu substante chimice. Linimentele care contin uleiuri grase nu trebuie sa aiba miros ranced. dizolvarea. ele trebuie sa se omogenizeze dupa agitare in timp de 1-2 minute. alcool. etc. Exemple de limonade oficinale: 1) Limonada gazoasa – Solutie Rivière (solutie efervescenta) 2) Limonada Rogé / solutie de citrat de magneziu – purgativ 4Linimente: definitie. ca si substante insolubile aduse in suspensie. emulsionarea sau suspendarea componentelor. Intrebuintari: au actiune revulsiva. ulei sau emulsionate in solutii apoase. . suspensii sau geluri. In compozitia lor intra: alcool. Linimentele se pot prepara uneori si din soua lichide nemiscibile intre ele fara emulsionare. Linimentele – solutii trebuie sa fie limpezi Linimentele – emulsii au consistenta fluida pentru a permite scurgerea din flacoane.

pulbere mijlocie VI ................... tabla sau pe cercul de sarma si acestea sunt aplicate la corpul sitei........... alaturi de numele substantei..... Sitele care au diametrul ochiurilor mai mari de 1mm se numesc CIURURI......... Exista IX site oficinale : Nr site grad de finete I ... Pentru prepararea tincturilor se folosesc produse vegetale proaspete.... pulbere groscioara V ................ Reziduul de la cernere obtinut cu sita indicata ...de cele care nu trec.. fibre.. tincturile reprezinta forme farmaceutice industriale cu o concentratie mare de principii active.... pulbere extrafina Sitele se compun din corpul sitei si din panza sitei confectionata din : fire metalice. avand o stabilitate mai mare de 1-2 ani.................. Site farmaceutice. Cernerea este operatia prin care se urmareste separarea dintr-un amestec cu ajutorul sitelor a particulelor unei substante solide care trec prin ochiurile sitei...... prin extractie cu alcool.. fier galvanizat............................ se intrebuinteaza site acoperite sau inchise in cutii... Operatia de cernere a pulberilor.......... sub forma de solutii: • • • alcoolice hidroalcoolice eteroalcoolice fiind obtinute prin extractia produselor vegetale.... Tincturi.............. Dupa FRX gradul de finete al pulberilor va fi determinat de sitele folosite la cerneri si este indicat prinro cifra romana scrisa in paranteza.............. . * 6........... fragmente mici IV ........ Pentru cernerea pulberilor toxice sau iritante....... fire de par........... Ochiurile panzelor sunt de forma patrata. pulbere foarte fina IX ................... nu trebuie sa fie mai mare de 5% si se prevede sa nu fie mai mic de 60% cu sita imediat superioara . pulbere fina VIII ...........fragmente mari II ........FR X Tincturile sunt preparate farmaceutice lichide............. Atunci cand separarea se va face in mai multe portiuni cu diferite grade de maruntire........... Tesaturile sunt fixate pe cadrane de lemn....... operatia se numeste sortare.........otel inoxidabil.. aluminiu.. pulbere semifina VII ................ fragmente mjlocii III.... exact dozate............... de diferite marimi...5................................ circulara sau poligonala.. alama.................................... se numesc alcooluri.. Denumirea de tinctura deriva de la cuvantul tingere = a colora. matase....... Formarea tincturilor Spre deosebire de solutiile extactive apoase.

unele tincturi devin opalescente sau se tulbura.Separanda) -T. bine inchise.percolare * 7. se foloseste lichidul decantat cu conditia ca acesta sa corespunda prevederilor de la monografia respectiva. analgezic. Valerianae (odolean). Tincturile a caror masa este mai mare de 250g se conserva la 8-15°C. Exemple de tincturi: . opii : antispastic. Raportul dintre masa produsului vegetal si a solventului de extractie este de 1:10 (m/m) pentru produse vegetale care contin substante puternic active si de 1:5 (m/m) pe tincturile preparate din alte produse vegetale. aconiti (antitusiva.tonic amar -T.Prepararea tincturilor Produsul vegetal adus la gradul de maruntire prevazut in monografia respectiva. astingent Tincturile care au stabilitate redusa se prepara pe dizolvarea extractelor uscate sau prin diluarea extractelor fluide.Vemena -T. Se pot folosi si in alte concentratii ale alcoolului sau amestecuri de solventi. aurantii pericarpii -T.macerare repetata .antidiaretic. antispastica) -T. in unele cazuri acidulat. . antispastic. este supus daca este cazul. Siropuri – FRX Definitie Sunt preparate farmaceutice lichide cu un continut crescut de zahar. ferit de lumina. Solventul folosit la extractie este in general alcoolul diluat. ratania. cu mirosul si gustul caracteristice componentelor produsului vegetal din care s-au preparat solventul folosit la extractie. belladonna(matraguna: anticolinergic. eucalypti. Descriere Sunt lichide limpezi colorate. unei prealabile degresari.expectorant -T. menthae: stemahic.sedativ -T. de consistenta vascoasa.macerare . aromatizant -T. Conservare: in recipiente de capacitate mica. Observatii: daca prin pastrare tincturile formeaza sedimente. gentianae (de ghintura).T. folosita ca antispastic – Separanda) -T.antiseptic al cailor respiratorii . Prin diluare cu apa. destinate administrarii interne. anticolerinica (Davilla: antidiareica. FRX prevede 3 metode de preparare a tincturilor: .

in functie de greutate ± 2% . sau alti conservanti antimicrobieni. Pe eticheta recipientului trebuie sa se mentioneze conservantul antimicrobian folosit. antituberculoase. conservanti antimicrobieni potriviti) Daca este necesar siropurile se prepara prin incalzire si se filtreaza imediat in recipiente uscate. Descriere Siropurile sunt lichide limpezi sau slab opalescente. laringite. se adauga 1.in recipient cu a capacitate de cel mult 1000 ml.± 5 % Conservare . vitamine. pentru cresterea vascozitatii. de capacitate mica. Prepararea aerosolilor se realizeaza prin doua metode: metoda de condensare . astm.Preparare : prin dispersarea substantei active sau a extractelor vegetale in solutii concentrate de zahar sau in siropul simplu si completarea la masa prevazuta (m/m) Se pot folosi substante auxiliare (ag. in traheite. parasimpatolitice. complet umplute. pentru corectarea gustului. gustul si culoarea caracteristice componentelor! Masa totala / recipient se determina prin cantarirea individuala a continutului din 10 recipiente. Prepararea aerosolilor Aerosolii se obtin „ ex tempore” in momentul utilizarii de catre bolnav sau personalul medical.sirop de codeina 0. Exemple de siropuri prevazute de FRX .2% (Venena) . antihistaminice.sirop simplu 8 Aerosoli: definitie. in tratamentul complicatiilor pulmonare pre.sirop de balsam de Tolu . bronsite. disparsate in aer cu ajutorul unor dispozitive speciale. la 8 – 15 °C La siropurile cu o concentratie in zahar mai mica decat cea prevazuta la siropul simplu. antibiotice. etc. mirosului. Sunt intrebuintate in primul rand in diferite afectiuni ale cailor respiratorii. bine inchise. Se admit abateri. preparare Aerosolii medicamentosi sunt preparate farmaceutice sub forma de picaturi sau particule fine. pneumonii.si postoperatorii. cu mirosul. anestezice locale. Substantele active administrate sub aceasta forma sunt din cele mai diferite clase farmacodinamice ca simpatomimetice. hormoni.5 % amestec de p-hidroxibenzoatul de metil si p-hidroxibenzoatul de propil in proportie de 9:1.sirop de matraguna (separanda) .

Se pot folosi si substante auxiliare(solubilizanti. Cand masa substantei active este <1% (m/m) sol. cu un curent de aer sau alt gaz. Picaturile se repartizeaza in recipiente multidoza sau unidoza din sticla sau matrial plastic.picaturile suspensii pot prezenta un sediment usor redispersabil prin agitare . izotonizanti. A doua metoda de preparare consta in dispersarea fazei lichide cu ajutorul unor mijloace mecanice. lipsite de impuritati mecanice . Ph-ul picaturilor pentru ochi trebuie ales in functie de stabilitatea substantei farmaceutice (in primul rand) si in functie de toleranta si . Picaturile unidoza se sterilizeaza. !!! Solutiile coloidale nu se izotonizeaza.- metoda de dispersare Metoda de condensare are o importanta mai scazuta in prezent.9-9. Picaturile multidoza contin un conservant antimicrobian. sterile si prevazute cu sistem de picurare.ph-ul lichidului lacrimal: 7. In acest scop se intrebuinteaza dispozitive care poarta denumirea de pulverizatoare sau „ nebulizatoare”. Solutiile hipotonice se izotonizeaza. 9 Picaturile pentru ochi Picaturile sunt preparate farmaceutice sterile. Descriere . se prepara prin dizolvarea substantei active in solutii izotonice sterile. Ca vehicul se foloseste apa proaspat fiarta si racita. Picaturile pentrru ochi (solutii) se filtreaza printr-un material filtrant adecvat. Valoarea ph-ului tolerat de ochi variaza intre 7. sub forma de solutii sau suspensii. apa pentru preparatele inj. sau detenta unui gaz. Cea mai simpla metoda in acest sens consta in presararea la suprafata apei fierbinti a unor produse vegetale continand uleiuri volatile. agenti pentru ajustarea ph-ului. Substantele active se dizolva sau se suspenda intr-un vehicul corespunzator si se completeaza la masa prevazuta(m/m). conservanti antimicrobieni potriviti). folosite in tratamentul si diagnosticarea bolilor de ochi.4. Unele substante volatile cum sunt de exemplu uleiurile eterice. pentru cresterea vascozitatii.5. sau uleiul de floarea soarelui neutralizat cu Na2CO3. sau a unor solutii alcoolice de uleiuri eterice. nu se admit folosirea conservantilor. pot fi antrenate cu vapori de apa si la condensare se formeaza aerosoli care se inhaleaza. Preparare Se prepara prin metode ce le asigura sterilitatea si care permit evitarea unei contaminari ulterioare cu microorganisme.limpezi. care obliga faza lichida sa strabata o duza sau un orificiu capilar. Se pot prezenta si sub forma de pulberi sterile care se dizolva sau se suspenda inainte de folosire intr-un vehicul steril. Cand masa substantei active >1% (m/m) masa de substante necesara izotonizarii se calculeaza conform formulei prevazute in monografia iniectabilia.

sterile. inchise etans. Preparare Substantele active aduse la gradul de finete corespunzator scopului si modului de administrare. Filtrarea are ca scop eliminarea totala a particulelor si filamentelor vizibile. Suspensiile destinate administrarii interne pot contine agenti pentru corectarea gustului si mirosului. conservare si control se aplica si pentru baile oculare. Conservare – in recipiente de capacitate de cel mult 10ml. 11 Perfuzabile. masa prelucrata sub forma de suspensie nu trebuie se depaseasca doza maxima pentru 24 de ore. clorura de benzalconiu. Se admit abateri de ± 3–5 % Conservare – in recipiente bine inchise. prevazute cu sisteme de picurare. coloranti.v. Asigurarea sterilitatii la picaturile pentru ochi multidoza se realizeaza prin adaugarea urmatorilor agenti antimicrobieni: borat de fenil mercur. mirosul si gustul sunt caracteristice componentelor. Observatii – conditii asemanatoare de preparare. conservanti antimicobieni). Marimea particulelor se determina prin examinare la microscop a unei mase de preparat. care se prescriu in cantitate de cel putin 50g. suspendate intr-un mediu de dispersie lichid si destinate administrarii interne sau externe. se disperseaza in mediul de dispersie lichid printro metoda adecvata si se completeaza la masa prevazuta (m/m).omogene dupa agitare. Suspensiile care se aplica pe plagi.Pe etichetele recipientelor trebuie sa se mentioneze " A se agita inainte de administrare ! " In cazul substantelor puternic active sau toxice. opace. care se administreaza i. apirogene. 10 Suspensii – FRX Definitie Suspensiile sunt preparate farmaceutice lichide constituite de unul sau mai multe substante active insolubile. . Se pot folosi filtre de hartie de filtru. care contine aproximativ 10mg substanta activa suspendata intensa dintr-un strat subtire pe lama de microscop. diacetat de clohexidina. Suspensiile pot sedimenta in timp. microbiologice si biologice. Preparare Se iau in vedere precautiile necesare pentru asigurarea stabilitatii fizico-chimice. Dupa o agitare timp de 1-2 minute trebuie sa se disperseze si sa-si mentina omogenitatea pe durata administrarii. Se pot folosi substante auxiliare (umectanti. in volume de 100ml sau mai mari cu ajutorul unui dispozitiv de perfuzare.FRX Preparatele perfuzabile sunt solutii apoase sau emulsii U/A. Stabilitate. Masa totala / recipient se stabileste prin cantarirea individuala a continutului din 10 recipiente. filtre membrana sau placi de sticla poroasa. agenti pentru cresterea vascozitatii. . izotonice.efect fiziologic(in al doilea rand). pe arsuri si pe pielea sugarilor se prepara prin metode care le asigura sterilitatea si care permit evitarea unei contaminari ulterioare cu microorganisme. Descriere : sunt preparate farmaceutice fluide.Se filtreaza printr-un material filtrant adecvat. Culoarea. Observatie .

perf.sol. Observatii – la preparare toate operatiunile se efectueaza intr-un ciclu continuu. de dextran 40 cu glucoza . trebuie sa fie de cel mult 5 mm. de KCl si NaCl .sol. -emulsiile perfuzabile. Continutul in substanta activa se exprima in unitati de masa pentru 1000ml sol. !!! La preparare nu se admite adaosul solutiei tampon pentru ajustarea ph-ului sau a conservantilor antimicrobieni..perf. – solutiile perfuzabile trebuie sa fie incolore. Se sterilizeaza printr-o metoda adecvata. Conservare – in recipiente inchise etans. Ph-ul se determina potentiometric. fata de valoarea declarata. Uniformitatea volumului.de dextran 40 cu NaCl .sol. Volumul de lichid perfuzabil din recipiente trebuie sa fie cel putin egal cu cel declarat pe eticheta. Ph-ul trebuie sa fie apropiat de neutralitate. de manitol .sol. perf. Volumul de lichid se verifica pe zece recipiente prin transversare in cilindri gradati. 500. perf. Solutiile perfuzabile hipotonice se izotonizeaza. perf. perf. o eventuala coloratie nu trebuie sa depaseasca coloratia etalon prevazuta in monografia respectiva. de glucoza . Diamerul particulelor fazei dispersate determinat la microscop. Determinarea se efectueaza pe 10 recipiente. Dozare. Continutul in substante energetice se exprima in calorii.Substantele active se dizolva sau se emulsioneaza in apa pentru preparate injectabile si solutia respectiva se completeaza la volumul specificat. dupa agitare. 250. perf.(m/v) Apa folosita trebuie sa corespunda prevederilor de la monografia „Apa distilata pentru preparate injectabile”. daca nu se prevede altfel. de dextran 70 cu NaCl . Emulsiile perfuzabile.perf de fructoza . de NaCl . Exemple de perfuzii din FRX . perf. Diametrul particulelor fazei dispersate.sol. de dextran 70 cu glucoza . in moli/L sau in mEq/L.continutul de substanta activa poate sa prezinte o abatere de ±5%.sol.sol. Descriere – trebuie sa fie limpezi. Sol. trebuie sa aiba un aspect omogen si nu trebuie sa prezinte nici un semn de separare a fazelor. perf.sol. 1000ml.sol.perfuzabile se filtreaza prin materiale filtrante adecvate pana se obtin solutii perfect limpezi si se repartizeaza in recipiente din sticla gradata sau din material plastic cu capacitate de 100. trebuie sa fie de cel mult 5µm.sol. determinat la microscop. practic lipsite de particule in suspensie.trebuie sa aiba un aspect omogen si nu trebuie sa prezinte nici un semn de separare a fazelor. de metronidazol . dupa agitare.

Unguentele care se aplica pe plagi. 12 Unguente –FR X Unguentele sunt preparate farmaceutice semisolide destinate aplicarii pe piele sau pe mucoase in scop terapeutic sau de protectie. Baze de unguent Componentele bazelor de unguent se topesc. Ceratele contin amestec de ceara. sunt constituite din excipienti ( baze de unguent) in care se pot încorpora substante active. Pastele sunt unguente-suspensii care contin peste 2 substante suspendate. de NaCl compusa (NaCl.unguente-emulsii . Gelatinele sunt constituite dintr-un amestecde gelatina. In functie de gradul de dispersie al substantelor active.unguente-solutii . Ambele faze trebuie sa aiba aprox.unguente-suspensii . Se pot folosi antioxidanti si conservanti antimicrobieni potriviti.se prepara in functie de caracteristicile componentelor respective. se filtreaza daca este necesar si se amesteca pana la racire. pe pielea sugarilor se prepara cu baze de unguent cu proprietati emulsive si se folosesc metode care le asigura sterilitatea si care permit evitarea unei contaminari ulterioare cu microorganisme. Glicerolatele sunt preparate semisolidecare contin o cantitate mare de glicerol. perf. aceeasi temperatura.sol. perf. Substantele active se disperseaza in bazele de unguent in functie de proprietatile acestora si de scopul terapeutic urmarit. perf.se prepara prin dispersarea fazei grase in faza apoasa in care a fost in prealabil incorporat emulgatorul si se amesteca pana la racire. • bazele de unguent hidrosolubile . perf. arsuri. unguentele pot fi: . de bicarbonat de sodiu . de NaCl compusa cu lactat de sodiu . • bazele de unguent emulsie A/U .sol.sol. • bazele de unguent emulsii U/A .se prepara prin dispersarea fazei apoase in faza grasa topita in care a fost incorporat emulgatorul si se amesteca pana la racire. CaCl) . de tinidazol.unguente cu mai multe faze Unguentele sunt amestecuri de excipienti grasi anhidri sau cu maximum 10% apa continand diferite substante active.. perf. Cremele sunt unguente emulsii la care faza apoasa depaseste 10% din masa unguentului. glicerol sau apa cu consistenta solida in care disperseaza substante active si in care se aplica dupa fluidificarea masei prin incalzire.sol. Bazele de unguent pot fi: a) baze liposolubile b) baze emulsii A/U sau U/A c) baze hidrosolubile Preparare. de sorbitol .sol. uleiuri vegetale sau minerale si apa. .

In functie de caracteristicile substantelor active si de efectul terapeutic urmarit. Exemple de unguente: . cristale sau bule de aer. simplu .adsorbant. lungimea = 5-10 cm. diametrul bazei de 8 -10 mm. nu trebuie sa prezinte aglomerari de particule. amestec de PEG). sunt destinate administrarii pe cale rectala.5-8. unt de cacao.Descriere: unguentele trebuie sa aiba aspect omogen si sa prezinte culoarea si mirosul caracteristic componentelor. iar cele preparate cu baze hidrosolubile trebuie sa se dizolve in cel mult o ora.ung. Preparare -se obtine din modelare. vaginala sau uretrala.ung. Aspect. cu clotrimazol . .ung. cu acetat de hidrocortizona 1% . care contin doze unitare din una sau mai multe substante active. vaselina) .5. oftalmice . examinate cu lupa(4. Omogenitate: unguentul intins in strat subtire pe o lama de sticla si examinat cu lupa nu trebuie sa prezinte aglomerari de particule. cu ZnO 10% 13 Supozitoare – FRX Sunt preparate farmaceutice solide. Se cantaresc 20 de supozitoare si se calculeaza masa medie.ung. dupa o prealabila pulverizare se suspenda in baze de supozitor respectiva. Conservare : in recipiente bine inchise. oleum parafina. si 1-2 g pentru copii. conservanti antimicobieni) Doze terapeutice maxime pentru substante toxice si pentru cele puternic active sunt aceleasi cu cele folosite in cazul prepararii farmaceuticelor administrate intern.ung. cu fenilbutazona 4% . Trebuie sa aiba un aspect omogen si sa-si pastreze forma si consistenta la temperatura camerei. se folosesc baze de supozitoare liposolubile ( ex. la cel mult 25ºC. nedizolvate .ung. La preparate se pot folosi substante auxiliare (diluanti. m = 2-3g. Substantele farmaceutice se dizolva.5x). Pot ramane in flacon particule de substante active sau aux. Aceleasi supozitoare se cantaresc individual. Comportamentul la topire sau dizolvare Supozitoarele preparate cu baze liposolubile trebuie sa se topeasca in cel mult 30 de minute la temperatura da 37 ±2°C. masa = 2-3 g pentru adulti. emulgator (alcool cetilstearic. agenti tensioactivi. se determina cu potentiometru. d = 2-7 mm. Supozitoarele vaginale (ovule) au forma sferica sau ovoidala de 2-4 g (cele preparate cu unt de cacao sau grasimi semisintetice) si 5-12 g (cele cu masa gelatinoasa) Supozitoarele uretrale au forma de cilindri ascutiti la un capat. Uniformitatea masei.ung. In sectionarea longitudinala. se emulsioneaza sau. lungime = 20-30 mm. cu glicerol (sinonim glicerolat de amidon) .ung. Ph-ul unguentelor este 4. turtire sau presare. Descriere Supozitoarele rectale au forma cilindro-conica sau de torpila. grasimi semisintetice neutre) sau baze de supozitoare hidrosolubile (masa gelatinoasa.

Pentru prepararea decocturilor. Se lasa in repaus 5 minute.. dupa care se adauga masa da apa distilata prescrisa. fiind prevazuta mentinerea pe baia de apa. Emulsiile destinate administrarii interne pot contine agenti pentru corectarea gustului sau a mirosului. In recipiente bine inchise.cu metronidazol 14 Decocturi: definitie. pentru fiecare 100 g solutie extractiva rezultata.. Preparare Emulgatorul se dizolva in faza externa si in aceasta se disperseaza printr-o metoda adecvata..Conservare. constituite dintr-un sistem dispers. . faza interna..... Emulsiile pot fi: U/A si A/U. Se realizeaza in felul urmator: produsul vegetal maruntit se umecteaza cu apa distilata folosind 3 ml de apa distilata pentru fiecare gram de produs vegetal...scoarte.. preparare Se folosesc pentru extragerea componentelor active din produsele vegetale care contin tesuturi lemnoase (radacini... In fiecare din cele doua faze se pot dizolva mai multe substante active. 10g apa distilata . Emulsia formata se completeaza cu faza externa la masa prevazuta (m/m).hidroxibenzoat de propil.. agenti de crestere a vascozitatii. Exceptiile pentru umectare sunt valabile cu cele descrise la metode de infuzare... Daca solutia extractiva rezultata depaseste 100 g se adauga un amestec de 75 mg p-hidroxibenzoat de metil si 25 mg p.. 2g glycerol . stabilizanti... Observatie La prepararea ovulelor. format din 2 faze lichide nemiscibile..... Emulsiile in compozitia carora intra sapunuri sau alte substante cu actiune emolienta. 15 Emulsii – FRX Emulsiile sunt preparate farmaceutice lichide. conservanti antimicrobieni).... La preparare se pot folosi si substante auxiliare (ex. mai mult sau mai putin vascoase. incalzita la fierbere si se tine in baia de apa timp de 30 minute. 4g Ex de supozitoare din FRX -cu glicerol .. analgezica sau revulsiva si care sunt destinate aplicarii pe piele se numesc linimente... coriacee). rizomi.... realizat cu ajutorul unor emulgatorii si destinat administrarii interne sau externe. la cel mult 25°C.. Pentru administrare interna se folosesc numai emulsii U/A. Solutia fierbinte se filtreaza prin vata si se completeza la masa prevazuta prin spalare cu apa sau prin stoarcerea reziduului. se utilizeaza infuzoare metalice sau vase si baloane de sticla termorezistente care asigura pe baia de apa atingerea rapida a temperaturii mentionate. masa gelatinoasa folosita ca baza seprepara conform formulei : gelatina ..

pulverizata si 7. Pulberi-FR X Pulberile sunt preparate farmaceutice solide alcatuite din particule uniforme ale uneia sau mai multe substante active. In cazul pulberilor divizate. apa. Substantele folosite la prepararea pulberilor efervescente se usuca in prealabil conform prevederilor din monografia respectiva.5p. un eventual reziduu se pulverizeaza din nou si incorporeaza in amestec. asociate sau nu cu substantele auxiliare. Cand masa pulberii depaseste 20g cernerea finala este obligatorie. sunt folosite ca atare sau divizate in doze unitare. apoi se omogenizeaza prin amestecare. La prepararea pulberilor compuse. . Preparare . Conservare : in recipiente bine inchise. culoarea mirosul si gustul caracteristic componentelor. la 8-15ºC. In general substantele se pulverizeaza fara reziduu.Daca in prescriptia medicala se prevede ca vehicul emulsia uleioasa (emulsio oleosa). 16. amestecul obtinut se repartizeaza in doze unitare. guma arabica dezenzimata. emulsiile trebuie sa ramana omogene. Diluate cu faza externa 1:10. Pulberile se pot administra pe cale orala sau se pot aplica pe piele sau pe mucoase(pudrele). Observatii : pe etichetele recipientelor care contin emulsii trebuie sa se mentioneze „A se agita inainte de utilizare”. ulei de floarea soarelui cu 5p. pulberile compuse contin un amestec de substante active. Pulberile simple contin o singura substanta activa. substantele se amesteca in ordinea crescanda a maselor cu exceptia substantelor cu densitate mare care se aduga la inceput. Descriere Aspect laptos omogen. aceasta se prepara prin triturare la mojar a 10p. astfel incat umiditatea lor sa fie de cel mult 10%.substantele in prealabil uscate (daca este cazul) se aduc la gradul de maruntire prevazut in monografia respectiva prin pulverizare si cernere.

in recipiente bine inchise. Sterilitate Pulberile care se aplica pe plagi. nu trebuie sa prezinte aglomerari de particule. Uniformitatea masei La pulberile divizate se cantareste individual continutul a 20 doze si se calculeaza masa medie. arsuri si pe pielea sugarilor trebuie sa corespunda prevederilor de la “controlul sterilitatii”.pulberea laxativ-efervescenta . Se cantareste individual continutul a 10 recipiente. Pulberile efervescente se pastreaza in recipiente inchise etans sau in recipiente bine inchise in prezenta unei substante deshidratante.numarul de ochiuri / cm² .pulberea de opium si ipeca . Masa totala de recipient se efectueaza in cadrul pulberilor nedivizate. Exemple de pulberi: . pe arsuri si pe pielea sugarilor se prepara prin metode care le asigura sterilitatea si care permit evitarea unei contaminari ulterioare cu microorganisme. Pulberile care se aplica pe plagi.dimensiunea laturilor interioare a ochiurilor in (mm) .pulberea alcalina .Substantele foarte active se prepara sub forma de pulberi titrate (1:10 sau 1:100) prin diluare cu lactoza uscata. Omogenitatea pulberilor se refera la aspectul lor uniform intinse in strat subtire pe o lama de sticla si examinat cu lupa. Gradul de finete al pulberii se determina cu ajutorul sitelor standard numerotate conventional in functie de: . Reziduul de la cernere nu trebuie sa fie mai mare de 5%. Conservare .diametrul sarmei in mm Uniformitatea finetii pulberilor se determina astfel: 20g pulbere se introduce in sita prevazuta cu capac si recipient (specificat in monografia respectiva) se agita si daca nu se prevede astfel.

reunirea solutiilor extractive obtinute si concentrarea lor pana la consistenta solida. Descriere Sol. uleiul de foarea-soarelui. solutii si emulsii injectabile.VII existau 4 astfel de concentrate si anume: alteea. de exemplu de frunze de menta. lipsite de particule in suspensie. Daca este cazul aerul din fiole se inlocuieste cu un gaz inert. suspensii. Preparatele injectabile apoase se izotonizeaza prin adaugarea NaCl. se dizolva sau se disperseaza intr-o portiune de solvent sau amestec de solvent prevazut si se completeaza la volumul specificat in m/v. trebuie sa fie limpezi. care se administreaza in volume de 5 ml sau mai mari. Recipientul pentru suspensiile si pulberile pentru preparatele injectabile trebuie sa aiba capacitatea adecvata pentru a permite dizolvarea sau omogenizarea suspensiei prin agitare. inj. sunt repartizate in fiole sau in flacoane si sunt administrate prin injectare. peridural. in afectiunile cardiace (infuzia de frunze de digitala).R. ca tonic amar. se prepara pe cale aseptica si pot contine un conservant antimicrobian potrivit. si solventi neaposi miscibili sau nu cu apa. preparare Maceratele. In F. intrarahidian. specii pectorale si primula. Izotonizarea este obligatorie in cazul sol. se filtreaza prin filtre adecvate pana cand se obtin sol. emulsii sau pulberi sterile care se dizolva sau se suspenda intr-un solvent steril inainte de folosire. limpezi. microbiologice si biologice. Concentratele pentru solutii extractive apoase sunt preparate dupa diferite metode si servesc la prepararea de solutii extractive apoase prin diluare cu apa. ca sedative si antispasmodice (decocturile de radacina de valeriana). inj. infuziile de flori de tei. nu se izotonizeaza. indiferent de modul de administrare. flori de musetel etc. obtinandu-se preparate complexe administrate cu lingura sau lingurita. inj. apoi cu apa fierbinte. Sol. Substantele active se cantaresc. Sol. ipeca. acestea fiind preparate prin macerare repetata a produselor vegetale initial cu apa rece. . se obtine „ ex tempore” solutii extractive. Solventii folositi sunt: apa. Prin simpla adaugare de apa in raporturi precizate. Se prepara prin uscarea solutiilor extractive prin liofilizare. !!! Nu se admite adaosul conserantilor antimicrobieni in cazul preparatele injectabile folosite intr-un volum mai mare de 10ml. intracistenal indiferent de volumul acestora. de uz extern cu actiune calmanta si dezinfectanta (infuzii de flori de musetel) etc. eupeptic (decocturile de scoarta de China). coloidale inj. Conditia utilizarii acestor concentrate este ca solutiile obtinute prin concentrate sa aiba acelasi continut in substantele active ca si preparatele obtinute prin metode obisnuite. intraocular.(VII) (VII) 17 Macerate: definitie. ca antiseptice si diuretice in afectiuni ale cailor urinare (decocturi de frunze de vitis ideaee). ca expentorante si emoliente (macerate de alteea. practic lipsite de particule in suspensie si se repartizeaza in fiole. apoase inj. majoritatea de uz intern si cu indicatii terapeutice variate. S-au facut propuneri pentru prepararea de solutii extractive apoase liofilizate. infuziile si decocturile se prepara numai pe baza de prescriptii medicale in care se asociaza diferite substante medicamentoase. 18 Preparate injectabile – FRX Definitie Sunt solutii. Astfel in afectiuni ale cailor respiratorii. care nu se pot steriliza in recipientul respectiv. Sol. din radacina de primula). Preparare Se iau in vedere precautiile pentru asigurarea stabilitatii fizico-chimice. obtinandu-se liofilizate care prezinta avantajul unui timp de conservare nedefinit cu mentinerea neschimbata a continutului in substante active. precum si in cazul solutiilor care se administreaza intracardiac. Substantele active se prelucreaza sub forma de solutii.

Culoarea sol. inj. susp. Dozare : se admit abateri de substanta activa de ±5%. de clorhidrat de amitriptilina . Ex. de acid ascorbic . Observatii : la preparare toate operatiunile se afectueaza continuu. inj. 16. este in functie de natura substantei sau solventului. flaconul cu pulbere se agita inainte si dupa introducerea solventului respactiv. Emulsiile inj. Prep.sol. Sol. O eventuala coloratie nu trebuie sa depaseasca coloratia etalonului de culoare prevazut in monografia respectiva. La pulberile pentru preparate inj. la care susp. se examineaza dupa cateva rasturnari ale recipientelor in conditii de vizibilitate corespunzatoare.sol. . dizolvata. inj. inj de cafeina si benzoat de Na . Susp. inj.sol. trebuie sa aiba un aspect omogen dupa agitare si sa nu prezinte nici un semn al separarii fazelor. Excesul volumului de lichid injectabil adaugat trebuie sa asigure extragerea volumului declarat. pot prezenta un sediment usor redispersabil la agitare. inj. de digoxina. Vol. Conservare : in recipiente inchise etans. inj. inj prevazute in FRX: .sol. uleioase se incalzesc la 37ºC inainte de prelevare si se racesc la 20ºC inaintea masurarii volumului. nr.Determinarea se face pe 25 de fiole sau pe 10 flacoane care contin pulbere pentru prep. de clorura de calciu . in solvent se titreaza inainte de administrare. inj. dupa agitare 1-2 min trebuie sa fie omogene si fara reziduuri fixate de fundul si gatul fiolei. inj. uleioase se admite o usoara incalzire la 37ºC inainte de agitare. Vol.sol. Pentru verificarea aspectului susp. de lichid se verifica pe 10 fiole cu o seringa potrivita. trebuie sa treaca in jet continuu prin acul de susp. de sol.