5.

1 Jenis-jenis Aktiviti

(a) Olahraga Tahunan (b) Lawatan (c) Perkhemahan (d) Rekreasi (e) Seminar/Forum/Dialog/Persidangan

negeri dan negara. Setiap tahun Olahraga Tahunan merupakan KEJOHANAN yang penting dan menjadi tradisi kerana aktiviti ini menjadi medium penting bagi mencungkil bakat dan menggilap potensi pelajar. Kejohanan diadakan di peringkat daerah. . Ia melibatkan acara padang dan balapan bagi memenuhi hasrat dan kehendak Institut Pendidikan Guru di Malaysia 2. 3.(a) Olahraga Tahunan 1. Olahraga Tahunan merupakan salah satu cabang sukan yang dipertandingkan.

200 meter. 4x100meter. 4x50 meter. merejam lembing. iaitu: i. lontar tukul besi dan sebagainya. Sukaneka ii. 1000 meter.Permainan seperti lontar cakera. . pecah belon dan sebagainya.4. Acara Padang ‡ Sukaneka ² Dilaksanakan di sekolah rendah bagi pelajar tahap 1aktiviti seperti lari dalam guni. ‡ Acara Balapan . 100 meter. Terdapat 3 jenis permainan dipertandingkan dalam sesuatu kejohanan.Acara 50 meter. Acara Balapan iii. lompat berpagar sebagainya. ‡ Acara Padang .

2. kilang perusahaan dan sebagainya. Memperoleh ilmu pengetahuan secara langsung. 3. Lawatan ke tempat-tempat bersejarah. . institusi pendidikan. Merupakan satu kaedah pembelajaran yang sangat berfaedah dan berkesan.(b) Lawatan 1.

Objektif : ‡ Berorganisasi di kalangan pelajar unit beruniform ‡ Meningkatkan motivasi pelajar untuk kecemerlangan dalam akademik ‡ Memupuk semangat integrasi nasional ‡ Memupuk semangat bekerjasama dan setiakawan ‡ Bina kekuatan mental dan fizikal (kesusahan) ‡ Mengalami & menyesuaikan diri dgn kehidupan luar . 2. Perkhemahan merupakan satu aktiviti yang hidup berdikari secara bertanggungajwab.(c) Perkhemahan 1.

. ‡ Rekreasi juga didefinisikan sebagai aktiviti terancang yang digunakan bagi masa lapang . ‡ Aktiviti rekreasi biasanya akan menyegarkan badan dan minda. bersama keluarga atau aktiviti bukan kerja lain. contohnya aktiviti perkhemahan .(d) Rekreasi ‡ Rekreasi ialah penggunaan masa lapang untuk keseronokan. rock climbing . scuba diving . abseiling dan jungle tracking.

menyusun dan menyelaras tugas yang dirancang.Prosedur Pengendalian Aktiviti ‡ Perancangan aktiviti bermaksud merangka. mengurus dan mengawal. . ‡ Mengendalikan aktiviti bermaksud mentadbir. merancang.

Membuat kertas kerja Mengadakan mesyuarat penyelarasan iii. Tindakan susulan persiapan awal dan pengagihan tugas iv. ii. Mengadakan mesyuarat susulan v.Langkah-langkah dan merancang program dan aktiviti i. Mengendalikan semua surat mesyuarat .

kebenaran ibu bapa. ‡ Mengawasi dan menyelia semasa aktiviti tersebut dilaksanakan ‡ Maklumbalas dan perbincangan mengenai tugasan yang diberikan kepada peserta selepas aktiviti tersebut dilaksanakan. ‡ Memberi taklimat kepada peserta mengenai tugasan yang hendak dilaksanakan dalam tempoh aktiviti tersebut. Mengendalikan semua surat mesyuarat ‡ Mendapat kelulusan pihak sekolah dan Jabatan Pelajaran Negeri ‡ Menentukan langkah-langkah keselamatan dan pemeriksaan doktor bagi peserta terutamanya aktiviti tahan lasak ‡ Mengurus hal-hal berkaitan pengangkutan.permit pihak berkuasa.peralatan yang diperlukan.v. ‡ Mengurus makan minum dan sebagainya. .

Tempat .Menyediakan Kertas Kerja ‡ Sesuatu cadangan atau perancangan bagi melaksanakan sesuatu aktiviti. ‡ Perkara yang perlu dinyatakan ialah : .Tarikh dan Tempoh Perlaksanaan .Pendahuluan .Dif (tetamu/orang khas yang dijemput dalam majlis) Perasmian .Tema .Sasaran .Objektif dan Matlamat .

- Bilangan Penyertaan Bayaran Syarat-syarat penyertaan/pertandingan Prosedur Perlaksanaan Jawatankuasa Kerja Jawatankuasa Kecil Perlaksanaan Program Tentatif Perbelanjaan Kos Sumber Pendapatan Kewangan Penutup Lampiran .

Pengerusi Daerah ‡ Peraturan Keselamatan ‡ Jabantan Pelajaran Negeri . Pegawai Penjaga.Mengendalikan Surat-Menyurat ‡ Surat Siaran ‡ Surat Kebenaran Ibu Bapa ‡ Permit pihak tertentu : Polis (perkhemahan. pengembaraan) ‡ Jabatan Pengangkutan Jalan ‡ Pesuruhjaya Daerah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful