P. 1
Didaktika Klasifikacija Nastavnih Metoda

Didaktika Klasifikacija Nastavnih Metoda

|Views: 525|Likes:
Published by Jelena Vivoda

More info:

Published by: Jelena Vivoda on Jun 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/09/2014

pdf

text

original

TEMA: POJAM I KLASIFIKACIJA NASTAVNIH METODA

POJAM METODE methodos (grč.) znači put, način, pristup u utvrđivanju istine, način djelovanja, postupak u ostvarenju određenog cilja, pristupanje pojavama i procesima i slično. metode nastave i učenja - planirani postupci, načini, putevi djelovanja u procesu učenja i nastave. putevi do ciljeva (i sadržaja) učenja koji su primjereni učenicima i koja u sklopu ostalih didaktičkih komponenti daje u određenoj situaciji nastave i učenja optimalan učinak. znanstveno i iskustveno provjereni načini efikasne komunikacije među subjektima nastave i učenja u procesu prenošenja i usvajanja znanja, vještina, razvijanja sposobnosti i poticanja svih ostalih potencijala razvitka ličnosti u procesima učenja i poučavanja nastavne metode primjenjuju se prilikom izvođenja pojedinih etapa nastavnog procesa – od uvođenja do vrednovanja. Metode mogu biti vezane više uz aktivnost nastavnika, odnosno učenika, ali uvijek s ciljem da učenik bude usmjeren na aktivno usvajanje znanja, vještina, navika. Za pojmovno određenje metoda učenja i nastave uzimaju se:
– – – – – –

– – –

spoznajni procesi i putevi spoznavanja, (analiza, sinteza, indukcija, dedukcija), ciljevi i zadaci nastave i učenja, psihološke osobitosti procesa učenja, sadržaji nastave i učenja, aktivnosti nastavnika i učenika u procesu nastave i učenja, postupci i aktivnosti posredovanja (poučavanja) i učenja (samoaktivnosti i samorada učenika), izvori znanja, artikulacijski stupnjevi, načela i strategije učenja i nastave

KLASIFIKACIJA METODA - OKVIR ZA KOMUNIKACIJSKI PROCES U NASTAVI I UČENJU verbalne metode; dokumentacijske metode, demonstracijske metode i operacijske metode.

© Vesna Kovač (2006)

DIJALOŠKE (VERBALNE) METODE Temelje se na obliku komuniciranja u kojemu se ostvaruje dvosmjerna komunikacija. diskusija. opisati događaji. uvodna objašnjenja… i neverbalni – mimika. Spominju se: katehetički. geste. psihostrukture i sociostrukture učenika. s kojim ciljem). Određenu zalihu informacija mogu imati i nastavnik i učenik. heuristički oblici razgovora. u kojem postoji izmjena i razmjena informacija i direktan uvid u kvantitetu i kvalitetu misaone prerade informacija. procesi i razvijati sposobnosti sistematičnog usvajanja generacijskog iskustva i racionalnog usvajanja znanja. traženja. objašnjavanje i predavanje. VERBALNE METODE temelje se na prenošenju informacija u govornoj. Dijalog je izmjena i razmjena informacija na temelju strukturnih elemenata – pitanja i odgovora.S takvom klasifikacijom se usmjerava na komunikacijski proces. Monološke metode koje se najčešće primjenjuju: opisivanje. logički povezano predstavljanje sadržaja u planirano kratkom vremenu: Mogu se izložiti činjenice. držanje tijela. na način posredovanja. sadržaja (što). verbalnoj komunikaciji među sudionicima procesa. medija i tehnologije (s čim). OSTALE NASTAVNE METODE Dokumentacijske metode učenja i nastave: temelje se na stjecanju znanja putem informacije pohranjene u različitim medijima (dokumentima). U dijalogu se upotrebljavaju i dopunski strukturni elementi – dijaloški impulsi ili akceleratori (verbalni – dopunska pitanja. © Vesna Kovač (2006) . obrade i prerade informacija istovremno se uspostavlja veza između nastavnih metoda (kako) i intencije (zašto. pregledno. Monološke metode omogućuju sistematično. oči…). Dvije temeljne skupine verbalnih metoda nastave i učenja: – monološke ili diseminativne verbalne metode – dijaloške ili metode razgovora. Temeljno je obilježje da se informacije i komunikacija među sudionicima uspostavlja bez povratne veze koju je moguće direktno uspostaviti i kontrolirati. majeutički. pojave. radnje. pripovijedanje. MONOLOŠKE (VERBALNE) METODE Temelje se na prenošenju znanja od izvora informacija preko zvučnog kanala do prijamnika informacija. pa se i jedan i drugi pojavljuju kao izvori i primatelji informacija. potpitanja.

raščlanjivanje. NEKE METODIČKE VARIJANTE Laboratorijsko-eksperimentalne metode: metodička varijanta operacijskih metoda u kojima su učenici u poziciji da do informacija o objektima i procesima dolazi na način da se one otkrivaju u situacijama kad se vrši manipuliranje tim objektima (promatranje. © Vesna Kovač (2006) . odnosno svega onog što može biti predmetom osjetilnog doživljavanja.Demonstracijske (pokazivačke) metode nastave i učenja: odnose se na niz aktivnosti koje su usmjerene na predstavljanje. radne) metode nastave i učenja: utemeljene su na operativno-praktičnim aktivnostima učenika. unositi faktore. ispitivati uzroke i posljedice i tijek promjena. pokazivanje predmeta.) ili kada se izazivaju određeni procesi i pojave kako bi se mogla uočiti struktura procesa. rastavljanje na djelove i sastavljanje i sl. procesa. pojava. analiza. zatim metode i metodičke varijante praktičnog pismenog i ilustrativnografičkog izražavanja. Metode praktičnih radova: metode i metodičke varijante koje su usmjerene na učenje kroz primjenu i stjecanje znanja na konkretnom preoblikovanju predmeta iz stvarnosti. Operacijske (praktične. događanja. pojave i procese i promatrati promjene do kojih dolazi pod utjecajem tih faktora. ispitivanje strukture i sastava.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->