You are on page 1of 32

NAMA: ROS DIANA RITTY AK JABAN KELAS:1I TAHUN:2011 NAMA GURU: CIKGU ZAMSHARI B.

BORHAN

ISI KANDUNGAN BILANGAN 1.0 2.0 3.0 4.0 TAJUK PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN 4.1:SALASILAH KELUARGA (a) SALASILAH KELUARGA BAPA (b) SALASILAH KELUARGA IBU (c) SALASILAH KELUARGA SAYA 4.2:BIODATA KELUARGA (a) BIODATA BAPA (b) BIODATA IBU (c) BIODATA KAKAK SULUNG (d) BIODATA KAKAK KEDUA (e) BIODATA KAKAK KETIGA (f) BIODATA ABANG (g) BIODATA SAYA (h) BIODATA ADIK 4.3: TOKOH KELUARGA 4.4: PERISTIWA BERSEJARAH RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN MUKA SURAT 1-2 3-4 5-6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19-20 21 22-23 24-27 28-29

5.0 6.0 7.0

1.0

PENGHARGAAN

Telebih dahulu saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada keluarga saya yang telah banyak member sokongan dan tunjuk ajar ketika saya membuat folio ini.. Terima kasih juga saya ingin ucapkan kepada pengetua sekolah SMK ST ANTHONY Encik Sali Sumo kerana telah memberi p eluang untuk saya menjalankan kerja kursus sejarah 2011. Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru sejarah saya Encik Zamshari B. Borhan atas segala bimbingan dan doronganyang beliau beri. Akhir kata, saya ingin mengucapkan te rima kasih kepada rakan sekelas saya yang telah turut serta membantu saya menghasilkan kerja Kurusus sejarah keluarga 2011.

2.0

OBJEKTIF KAJIAN Bagi menyiapkan kerja kurus ini sejarah Tingkatan satu ini, terdapat tiga objetif yang

telah ditetapkan , iaitu mengenalidan memahamidengan lebih lanjut tentang asal usul keluarga saya. Tambahan pula, saya dapat menjadi kegigihan anggota keluarga saya dalam mencapai sesuatu kejayaan sebagai pendoman dan panduan untuk meneruskan kesinambungan kejayaan yang dicapai oleh mereka agartidak tergugat dan hilang bergitu sahaja. Dengan itu, saya juga dapat menanam rasa bangga terhadap keluarga saya. Terakhir saya dapat menghubung kaitkan dan membentuk salsiah keluarga saya yang bermula dari datuk dan nenek hingga lah kepada generasi saya.

3.0

KAEDAH KAJIAN Bagi mendapatkan maklumat bagi menyiapkan kerja kursus sejarah ini daripada keluarga

saya, saya pun telah menggunakan kaedah pemahatian. Saya telah melihat dan mengkaji perkembangan ahli keluarga saya dari segi aktiviti yang mereka lakukan , hobi dan tingkah laku mereka. Selain itu, saya juga telah menggunakan keada lisan. Saya telah menemu bual ibu saya iaitu Entagi Ak Anjie dan bapa saya Jaban Ak Kubung. Dengan bergitu saya telah mengetahui lebih lanjut tentang asal usul keluarga saya. Terakhir, saya juga telah menggunakan kaedah rujukan. Saya melihat dan mengambil maklumat daripada beberapa buku rujukan ibu bapa saya dan mengambil beberapa gambar daripada album keluarga saya.

4.1

SALASILAH KELUARGA

(a) SALASILAH KELUARGA BAPA

KUBONG

CHERARING

JABAN

LIAM

AMING

(b) SALASILAH KELUARGA IBU

ANJIE

TIMAH BEENA

ENTAGI JHONY

(c) SALASILAH KELUARGA SAYA

JABAN

ENTAGI

JOSEPHINE

CAROLINE

ANIS MARCELLA

JUSTINE

ROS DIANA RITTY

CARLOS

4.2 BIODATA KELUARGA (a) BIODATA BAPA

Ini ayah saya. Beliau bernama Jaban Anak Kubong. Ayah saya telah dilahirkan pada 14 Julai 1967. Ayah saya berusia 44 tahun. Ayah saya seorong petani. Warna kegemaran beliau ialah biru. Pada masa lapang ayah saya suka aktiviti pertanian seperti menanam sayur dan buahbuahan tempatan. Makan kegemaran ayah saya ialah sup sayur. Ayah saya seorang yang baik hati dan mempunyai sikap bertanggungjawab terhadap keluarga. Bapa saya sedia berkorban masa dan tenaga beliau demi memberi keselesaan kepada kami sekeluarga.

(b) BIODATA IBU

Ini ibu saya.Beliau bernama Entagi Anak Anjie. Ibu saya telah dilahirkan pada 2 Februari 1971.Ibu saya merupakan anak sulung dari 3 orang adik-beradik. Ibu saya sekarang berumur 40 tahun. Ibu saya berasal dari bahagian Pakan. Ibu saya seorang suri rumah tangga sepenuh masa. Warna kegemaran ibu saya ialah biru. Pada masa lapang ibu saya suka menjahit baju. Makanan kegemaran ibu saya ialah ayam masak merah. Ibu saya sangat baik hati dan penyayang. Beliau merupakan seorang yang sedia berkorban demi anak-anaknya.

(c) BIODATA KAKAK SULUNG

Ini kakak pertama saya. Nama kakak saya ialah Joesephine. Kakak saya telah dilahirkan pada 29 Mei 1989. Kakak saya sekarang berumur 22 tahun. Kakak saya telah berkahwin dan mempunyai keluarga sendiri. Pada masa lapang kakak saya suka menonton tv bersama anak lelakinya. Warna kegemaran kakak saya merah jambu. Makanan kegemaran kakak saya ialah telur mata kerbau.

(d) BIODATA KAKAK KEDUA

Ini kakak kedua saya, nama kakak kedua saya Caroline. Kakak saya telah dilahirkan pada 9 March 1992. Kakak saya sekarang sedang belajar di Segi kolej dan mengambil bidang perubatan. Pada masa lapan kakak saya suka menolon ayah saya nenanam sayur dikebun. Warna kegemaran kakak saya ialah putih. Makanan kegemran kakak saya ialah ayam goreng. Kakak saya sangat meminati kanak-kanak dan kakak saya suka membaca novel pada masa lapang.

(d) BIODATA KAKAK KETIGA

Ini kakak ketiga saya. Nama kakak ketiga saya ialah Anis Marcella. Kakak saya telah dilahirkan pada 5 September 1959. Kakak saya sekarang berumur 18 tahun. Tidak lama lagi kakak saya akan melajutkan pelajaran di University Malaysia Sarawak. Pada masa lapang kakak saya suka bermain dengan anjing kesayangan dia. Makanan kegemaran kakaka saya ialah Nasi Ayam. Kakak saya sangat sayang pada haiwan dan suka menanam bunga.

(e) BIODATA ABANG

Ini abang keempat saya. Nama abang saya ialah Justine. Abang saya telah dilahirkan pada 31 Ogos 1995. Umur abang saya sekarang 16 tahun. Abang saya sekarang bersekolah di SMK ST ANTHONY. Abang saya suka bermain bola pada waktu lapang. Abang saya suka makan mee. Abang saya bercita-cita untuk menjadi pemain bola sepak pada masa depan. Pasukan kegemaran beliau ialah Manchester United.

(f) BIODATA SAYA

Ini saya. Nama saya Ros Diana Ritty. Saya telah dilahirkan pada 4 Januari 1998. Umur saya sekarang 14 tahun. Pada masa lapang saya suka menonton tv. Warna kegemaran saya merah jembu. . Makanan kegemaran saya cendawan sup yang mak saya masak. Sekarang saya bersekolah di SMK ST. Anthony. Saya bercita-cita untuk menjadi seorang guru. Aktiviti sukan kegemaran saya ialah berbaisikal.

(g) BIODATA ADIK

Ini adik lelaki saya yang bongsu. Nama adik saya ialah Carlos. Adik saya telah dilahirkan pada 12 November 2004. Umur adik saya sekarang 7 tahun. Adik saya sekarang bersekolah di ST Anne. Pada masa lapang adik saya suka menonton tv bersama saya. Warna kegemaran adik saya ialah biru. Makanan kegemaran adik saya nasi ayam. Adik saya gemar menonton cerita berunsurkan 3D dan Aksi. Dia juga mengemari cerita animasi seperi Upin Dan Ipin, Doraemon, Shin Chan dan Ultraman.

4.3

TOKOH KELUARGA

Kakak saya yang ketiga yang bernama Anis Marcella boleh dijadikan sebagai tokoh dalam keluarga saya. Kakak saya mempunyai pencapaian yang cemerlang dalam akademik dan kokurikulum sejak dari sekolah rendah lagi. Pada tahun 2005,kakak saya telah mendapat keputusan yg baik dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR). Kakak saya telah mendapat 4A 1B. Pada tahun 2006, kakak saya telah bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sarikei. Beliau telah berkhidmat sebagai Pustakawan sekolah. Beliau telah dianugerahkan sebagai pelajar terbaik tingkatan satu keseluruhan pada tempat kedua.

Pada tahun 2007 beliau telah menjadi pengawas sekolah dan dilantik sebagai Naib Pengerusi Persatuan Sejarah. Pada tahun 2008, kakak saya telah dianugerahkan sebagai pelajar terbaik akademik PMR bagi matapelajaran Bahasa Malaysia dan Geografi. Kakak saya juga menerima anugerah Pelajar Terbaik Tingkatan Tiga pada kedudukan keempat. Pencapaian cemerlang beliau pada tahun 2008 adalah apabila beliau menerima Sijil Hadiah Cemerlang dari Yayasan Sarawak kerana mendapat keputusan 7A dalam Peperiksaan Menengah Rendah (PMR). Pada tahun 2009 dan 2010, kakak saya telah menyertai Pertandingan Folio Kerjaya Kategori Sekolah Menengah Peringkat Bahagian Sarikei dan mendapat tempat ke-3 pada tahun 2009 manakala menjadi naib johan pada tahun 2010. Beliau juga dilantik menjadi Ahli Jawatan Kuasa Persatuan Bahasa Inggeris selama 2 tahun berturut-turut. Pada akhir tahun 2010, kakak saya telah dianugerahi sebagai Pelajar Terbaik Mata Pelajaran SPM dalam subjek Teknologi Maklumat dan Pelajar Terbaik Tingkatan Lima Sains pada tempat ke-5. Baru-baru ini kakak saya telah Berjaya mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Peperiksaan Malaysia dan akan menerima insentif dari Yayasan Sarawak kerana mendapat keputusan 9A 1B. Kakak saya akan melanjutkan pelajaran di Universiti Malaysia Sarawak tidak lama lagi.

4.4 PERISTIWA BERSEJARAH KELUARGA Kenangan Manis Peristiwa yang tak mungkin di lupakan oleh kami sekeluarga adalah pada 23 March 2011. Sehingga ke hari ini kami masih berbangga kerana kejayaan kakak saya yang cemerlang dalam Sijil Peperiksaan Malaysia. Kami sekeluarga pasti akan mengingati kejayaan manis kakak saya tersebut selama nya. Pada masa akan datang, saya ingin mengikuti jejak langkah kakak saya. Beliau merupakan ilham dan inspirasi kepada saya dan juga adik-beradik yang lain. Saya telah belajar begitu banyak pekara daripada beliau. Usaha Tangga Kejayaan. Tanpa usaha gigih dan semangat inkuiri yang kuat dalam memepelajari sesuatu pekara kita tidak mungkin akan berjaya. Pada 23 Mei yang lalu, kakak saya telah di tawarkan untuk melanjutkan pelajaran ke Universiti Malaysia Sarawak dalam program Asasi Sains Hayat selama setahun. Kakak saya bercita- cita untuk menjadi seorang dokter yang berjaya. Kejayaan kakak saya sesungguh nya telah mengharumkan nama keluarga saya.

5.0 Rumusan Sesungguhnya, dengan melakukan Kerja Kursus Sejarah ini, saya telah mendapatbanyak maklumat mengenai sejarah diri dan keluarga saya yang selama ini belum sayaketahui sebelum ini. Perasaan cinta dan bangga juga dapat dipupuk terhadap keluragasaya setelah melakukan kajian ini. Selepas melakukan Kerja Kursus Sejarah ini, saya juga telah mengenal denganlebih rapat lagi ahli keluarga saya. Dengan itu, hubungan kekeluargaan dan hubungansilaturrahim dapat dirapatkan lagi . Terakhir, kajian ini juga telah membuat saya menguasai kemahiran yang sangatberguna. Antara kemahiran tersebut ialah, kemahiran mencari, mengumpul dan menganalisis maklumat dan data tentang salasilah keluarga saya.

Saya bersama adik dan abang sedang menonton televisyen pada tahun 2010.

Kami sekeluarga makan angin ke Bandar Sibu.

Saya dan ayah pergi ke Bintangor.

Kakak saya bersama adik saya yang bongsu.

Kami sekeluarga menghabiskan masa lapang di HD Delight.

Adik saya sedang makan ice-cream.

7.0 Rujukan *Buku Ahmad Fauzi Bin. Mohd. Basri, 2002, Sejarah Tingkatan Satu, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa Dan Pustaka *internet
http://www.scribd.com/doc/24478802/Folio-Sejarah-Tingkatan-Satu-Keluarga-Saya http://www.scribd.com/doc/38590815/Folio-Sejarah

*Folio Folio Salasilah Keluarga Tingkatan Satu, Putri Nur Dayana Binti Kamaruzaman, Sekolah Menengah Sri Hartamas, 2002 *Temubual Anis Marcella Anak Jaban ~ No. 43, Lot 681, Lorong 2A, Taman Susur Jambu, 96100, Sarikei Sarawak. Jaban Anak Kubong ~ No. 43, Lot 681, Lorong 2A, Taman Susur Jambu, 96100, Sarikei Sarawak. Entagi Anak Anjie ~ No. 43, Lot 681, Lorong 2A, Taman Susur Jambu, 96100, Sarikei Sarawak.