WARISAN KRAFTANGAN MALAYSIA

PENGENALAN ‡ Masyarakat Malaysia begitu kaya dengan warisan seni halus yang diwarisi sejak zaman berzaman ‡ Tenunan. tekat dan ukiran umpamanya adalah antara seni halus yang begitu sinonim dengan masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum dan kebudayaan ` . sulaman.

ANYAMAN ‡ kemahiran asas dalam seni anyaman tidak banyak berbeza . .bergantung kepada jenis tumbuhan (bahan anyaman). ‡ Perbezaan ciri tumbuh-tumbuhan ini menghasilkan pelbagai bentuk dan barangan seni anyaman.

Jenis-jenis Anyaman ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Anyaman Buluh Anyaman Pandan dan Mengkuang Anyaman Rotan Anyaman Ribu-ribu Anyaman Lidi .

mewarna atau menitik. menulis.BATIK ‡ Pada masa dahulu. Ambatik pula bermaksud melukis. . masyarakat Melayu menggunakan ubi kentang sebagai alat pengecap ‡ Batik berasal dari Indonesia dan terbit dari perkataan Jawa 'tik' yang bermaksud menitik atau menulis titik-titik.

sambungan ‡ Motif adalah corak-corak hiasan yang digunakan dalam proses melukis atau menerap batik ‡ dua bentuk utama iaitu Motif Organik dan Motif Geometrik .

sambungan ‡ Antara corak-corak yang sering digunakan. ‡ Corak Berdiri Corak Jalur Corak Melintang Corak Menyeluruh Corak Menyerong Corak Tompok-tompok Corak Ulangan Batu-bata Corak Ulangan/Selang seli .

sambungan ‡ alatan yang biasanya digunakan untuk membuat batik: Blok penerap Campuran lilin Kain Pencelup Sebuah Meja .

Ia diperbuat daripada tanah liat ‡ Salah satu barangan tembikar yang begitu popular di Malaysia ialah Labu Sayong (Perak) .TEMBIKAR ‡ Tembikar merupakan salah satu daripada hasil kraftangan Melayu tradisi.

permata dan batu akik. dan biji buah-buahan yang dilubangkan dan dicucukkan dengan tali . ‡ manik-manik yang paling awal dahulu telah diperbuat dariapada kulit kerang.MANIK ‡ Antara jenis manik yang dibuat ialah daripada jenis kaca. gigi.

‡ Upacara-upacara gawai.PASU SARAWAK ‡ Barang-barang tembikar mempunyai kegunaan yang paling meluas di kalangan peribumi Sarawak. perkahwinan dan pengebumian semuanya tidak lengkap tanpa bekas-bekas tembikar yang tertentu .

TAMAT .