Allahyaraham Tun Hussein bin Dato' Onn (12 Februari 1922 - 29 Mei 1990) merupakan Perdana Menteri Malaysia ketiga

yang berkhidmat dari tahun 1976 sehingga 1981. Beliau diperlihatkan sebagai seorang yang amat ikhlas dalam perjuangan untuk mencapai perpaduan kaum dan mempunyai reputasi untuk bertindak keras kepada sesiapa yang mencuba membangkitkan kekacauan perkauman di dalam negara. Oleh sebab usahanya dalam pemupukan perpaduan di kalangan masyarakat Malaysia, Tun Hussein Onn telah dikenang sebagai "Bapa Perpaduan". Hussein Onn yang berasal daripada sebuah keluarga yang mempunyai semangat nasionalisme dan akar politik yang mendalam, kemudian meletakkan jawatan perkhidmatan awam untuk menyertai politik. Pada tahun 1949, beliau menjadi Ketua Pemuda Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) yang pertama dan kemudian, pada tahun 1950, beliau dipilih menjadi Setiausaha Agung. Bagaimanapun, Hussein Onn meninggalkan UMNO pada tahun 1951 untuk menyertai Parti Kemerdekaan Malaya (IMP) yang ditubuhkan oleh ayahandanya.Oleh sebab IMP tidak menerima sambutan yang baik, Hussein Onn pergi ke London untuk belajar undang-undang di Lincoln's Inn dan berjaya melayakkan diri sebagai Barrister-at-Law pada tahun 1958. Beliau pulang ke Malaya sebagai seorang peguam bertauliah dan bekerja di Kuala Lumpur. Dilahirkan di Johor Bahru, Hussein Onn adalah anakanda kepada Dato' Onn Jaafar yang menubuhkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) pada tahun 1946. Bondanya Datin Halimah Hussein.Hussein Onn menerima pendidikan awalnya di Singapura dan di English College (kini digelar "Maktab Sultan Abu Bakar"), Johor Bahru. Selepas persekolahannya, Hussein Onn menyertai Pasukan Tentera Johor sebagai kadet pada tahun 1940. Setahun kemudian, beliau dihantar ke Maktab Tentera Sandhurst di Dehradun, India. Selepas ditauliahkan, beliau menyertai Regimen Hyderabad (Tentera India) dan berkhidmat di Timur Tengah sewaktu peperangan. Selepas peperangan, kerajaan British melantik Hussein Onn sebagai pengajar di "Pusat Perekrutan dan Latihan Polis Malaya" di Rawalpindi.Hussein Onn pulang ke Malaysia pada 1945 dan dilantik sebagai Komandan Depot Polis Johor Bahru. Pada tahun berikut, beliau menyertai Perkhidmatan Awam Malaya sebagai Penolong Pegawai Pentadbir di Segamat, Johor. Hussein Onn kemudian ditugaskan untuk bekerja di negeri Selangor, di mana beliau menjadi pegawai daerah untuk Klang dan Kuala Selangor.

beliau dianugerahkan sebagai Tun. Beliau adalah seorang penganjur gagah nilai-nilai Asia — kapitalisme autokratik yang dianjurkan oleh negeri — sebagai alternatif kepada individualisme Amerika Syarikat dan kapitalisme dasar berkecuali (laissez-faire).Tun Dr. Menara Berkembar PETRONAS. beliau merupakan pemimpin paling lama yang memegang jawatan tersebut di Asia Tenggara. beliau sentiasa dikritik atas gaya pemerintahannya yang autokratik dan dituduh bersifat kronisme. negarawan ulung yang telah menjadikan Malaysia sebuah negara moden. Beliau juga merupakan seorang tokoh politik antarabangsa yang suka berterus-terang dan bersifat kontroversi. Pencapaian terbaiknya ialah keupayaannya mengekalkan keamanan dan kedamaian dalam sebuah negara yang berbilang bangsa melalui pemeliharaan suatu golongan pertengahan orang Melayu. M" dan nama penanya Che Det) adalah Perdana Menteri Malaysia yang keempat. makmur. pangkat kehormatan yang tertinggi di Malaysia. Pada Jun 2005. Melalui perkhidmatannya sebagai Perdana Menteri selama 22 tahun. beliau menerajui negara ke arah arus kemodenan yang amat pantas dan menyebabkan kemakmuran di segala lapisan masyarakat Malaysia. juga digelar sebagai "Dr. Walau bagaimanapun. Selepas persaraannya. nama Dr Mahathir terus terpahat sebagai "Bapa Pemodenan Malaysia". Ketika penggal kepimpinannya dari 16 Julai 1981 sehingga 31 Oktober 2003. . ceria dan penuh bertenaga.محضير بن محمد‬dilahirkan pada 20 Disember 1925. Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Koridor Raya Multimedia (Multimedia Super Coridor/MSC). Mahathir bin Mohamad (Tulisan Jawi: ‫ . Dr Mahathir telah dikaitkan dengan pembangunan pelbagai projek mega pada zaman pemerintahannya seperti projek Kuala Lumpur City Centre (KLCC).

Ismail bin Dato' Hj. ismail membantunya. lebih dikenali sebagai Tun Dr Ismail. Tun Dr. Ismail terdorong menceburi politik selepas perletakan jawatan Dato' Onn Jaafar sebagai presiden UMNO. Tun Dr.Allahyarham Tun Dr. Ismail menjadi Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri pada 1 September 1960 sehingga 21 Mei 1967. Tun Dr. Tun Dr.Semasa hayat beliau. Tun Abdul Razak mempengerusikan MAGERAN) dan meminta Tun Dr. Perhaps it can be said that more than anybody else the Tun contributed substantially to the restoration of public confidence in the Government's determination to restore law and order after the May 13th incidents. Tun Dr. apabila beliau meninggalkan kabinet atas sebab-sebab kesihatan.2 Ogos 1973). . kedua jawatan ini dipegang oleh beliau sehingga tahun 1959. Ismail kembali menjawat jawatan Kabinet dan kekal sebagai Menteri Hal Ehwal Luar Negeri sehingga 1 Ogos 1973. dan digantikan oleh Tunku Abdul Rahman. Menurut Tun Suffian "it was during the agonising days that his outstanding qualities came to the fore. merupakan bekas Timbalan Perdana Menteri kepada Perdana Menteri Malaysia ke-2 Tun Abdul Razak.Tun Dr. Tun Dr Ismail Abdul Rahman merupakan Timbalan Perdana Menteri Malaysia yang kedua selepas Tun Abdul Razak pada 1970. Tun Dr. Ismail pernah menyandang jawatan sebagai Menteri Perdagangan dan Perusahaan. Ismail dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri. Beliau menceburkan arena politik setelah dilantik sebagai Timbalan Presiden UMNO pada 1951. Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri dan Jawatan terakhirnya ialah Timbalan Perdana Menteri.Jasa paling besar Tun Dr. Beliau merupakan pahlawan negara pertama dikebumikan di situ."Apabila Tunku Abdul Rahman melepaskan jawatan Perdana Menteri Tun Abdul Razak. Ismail meninggal dunia pada 2 Ogos 1973 dan disemadikan di Makam Pahlawan. Ismail adalah mengembalikan keyakinan rakyat Malaysia terhadap Kerajaan Malaysia. Beliau juga diberikan tauliah menjadi Duta negara ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Jawatan Menteri Hal ehwal Dalam Negeri yang dikosongkannya diisi oleh Tun Abdul Razak. Masjid Negara. Abdul Rahman (4 November 1915 . Ismail menjadi duta pertama ke Amerika Syarikat pada tahun 1957. Tun Dr. Ismail sekali lagi dilantik oleh Tun Abdul Razak menjadi menteri Hal Ehwal Luar Negeri pada 14 Mei 1969 berikutan peristiwa berdarah 13 Mei.

beliau dilantik pada beberapa jawatan tinggi dalam kerajaan Malaysia. beliau dilantik menjadi Pengerusi Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM). Beliau juga merupakan bekas Presiden UMNO ke-6. Mahathir. 1 September 2009. . dan pada tahun 2003. parti politik yang paling besar dalam Malaysia. Mahathir pada tahun 1998. juga dikenali sebagai Pak Lah) merupakan bekas Perdana Menteri Malaysia ke-5. Mahathir sebagai Perdana Menteri Malaysia dan Presiden UMNO. beliau dipecat sebagai Menteri kerana menyokong 'Team B' dalam Majlis Agung UMNO pada tahun 1987. mewarisi kepimpinan daripada Tun Dr. Pada tahun 1999 Abdullah dilantik sebagai Timbalan kepada Tun Dr. yang pada masa itu Timbalan Perdana Menteri. Mahathir bin Mohamad. dipecat oleh Tun Dr. Anwar Ibrahim.[1] Sebelum menjadi Perdana Menteri. Namun. Selepas melepaskan jawatan Perdana Menteri Malaysia.Yang Amat Berbahagia Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi (lahir: 26 November 1939. Abdullah akhirnya mewarisi jawatan Tun Dr. Beliau tidak menjadi anggota kabinet lagi sehingga 1991.

oleh Tunku Abdul Rahman. Apabila kembali ke Malaysia pada tahun 1971. Semasa dipecat. Beliau juga dipilih sebagai Naib Presiden UMNO pada 1978.Tun Musa Hitam (lahir 18 April 1934) ialah Timbalan Perdana Menteri kelima di Malaysia dari 1981-1986 di bawah Perdana Menteri. Mahathir bin Mohamad. Musa telah menjawat beberapa jawatan dalam kerajaan seperti Pengerusi FELDA. Tun Dr. Menteri Perusahaan Utama (1974-1978) dan Menteri Pendidikan (1978-1981). Sebelum menjawat Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Musa dipilih menjadi Timbalan Presiden UMNO dan seterusnya sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Musa meletakkan jawatannya sebagai Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1986. beliau mengambil sarjananya di Universiti Sussex. Musa dilantik menjadi Pemangku Setiausaha Agung UMNO. Pada tahun 1981. Dalam tahun 1960-an. Mahathir terhadap dasar-dasar negara. Musa dilantik sebagai Timbalan Whip Parlimen untuk parti campuran Parti Perikatan dan dipilih sebagai ahli Majlis Tertinggi UMNO. dan Menteri Dalam Negeri pada 1981-1986. . Presiden UMNO dan Perdana Menteri ketika itu. disebabkan percanggahan pendapat dengan Perdana Menteri Dr. beliau dicabar oleh Tun Ghafar Baba untuk jawatannya sebagai Timbalan Presiden UMNO dan ditewaskannya. Beliau masuk Parlimen Malaysia buat pertama kali pada tahun 1969 dan berkhidmat sebagai timbalan menteri untuk suatu tempoh yang singkat. Kemudian pada 1987. beliau diterima semula menyertai UMNO oleh Tun Abdul Razak. Timbalan Menteri Perdagangan & Industri. Musa kemudian dipecat daripada UMNO. akibat pengingkaran semasa Peristiwa 13 Mei.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful