Grupa IV: Biris Ionut Moldovan Mihai Moldovan Mihaela Radu Cristian Vescan Stefan

1

.7 Compusul 2.......3-diclorobutan«««««««.pag.««..5 Forme mezo«««««««««««««««««.pag.3-dihidroxibutanoic««««««««««««pag.pag.Cuprins Cuprins««««««««««««««««««««..6 Denumiri mezo««««««««««««««««.pag.9 Bibliografie««««««««««««««««.««...pag..pag.3-diclorobutan«««««««««..«.pag..pag..10 2 ....pag..3 Diastereoizomeria«««««««««««««««.....4 Denumirea diasteroizomerilor««««««««««.1 Diastereoizomerii««««««««««««««««.2 Acidul 2.8 Stereoizomerii 2....

 Sunt stereoizomeri care nu sunt enantiomeri.Diastereoizomeri Sunt molecule care au doi atomi de carbon asimetrici poate avea patru configuratii diferite: cate doua pentru fiecare atom de carbon asimetric. 3 .

II si IV sunt diastereoizomeri. 4 . II si III. 3S). 3S) si IV (2S. 3R) sunt enantiomeri. Izomerii I si III si IV.3-dihidroxibutanoic Are configuratii diferite la C2 si C3.Acidul 2. 3R). II (2S. Izomerii I (2R. III (2R.

 Diastereoizomerii au proprietati fizice si chimice diferite. Diastereoizomeria se refera la toate tipurile de stereoizomeri. 3R) al 2-amino-2butanolului este lichid. 5 . De exemplu distereoizomerul (2R. care difera intre ei prin valorile distantelor interatomice intre atomii nelegati direct si care nu sunt enantiomeri. iar cel (2R. 3S) este solid cu structura cristalina.

 izomerii III si IV au substituenti de o parte si cealalta a catenei si se numesc treo. 6 .Denumiri Denumirea diasteroizomerilor se realizeaza in doua moduri: izomerii I si II au ambii substituenti de aceeasi parte a catenei si se numesc eritro.

7 .FORME MEZO (MEZOFORME) Compusii care contin in molecula doi atomi de carbon asimetrici si au un plan de simetri sunt optic inactivi si se numesc mezoforme.

 Toate substantele chimice care au un plan de simetrie exista sub forma a doi enantiomeri.Denumiri Prefixul mezo indica existenta in molecula a unui plan de simetrie. izomerul (+) si cel (-) si a un izomer optic inanctiv (mezoforma). 8 .

si sunt identici. 3R) sunt optic inactivi: cei doi atomi de carbon rotesc planul luminii polarizate cu acelasi unghi.3-diclorobutan are in molecula doi atomi de carbon asimetrici si patru stereoizomeri: izomerii I (2R. 3S) sunt enantiomeri. Compusul 2. ceea ce face ca activitate optica a unuia sa fie compensata de activitatea optica a ceiluilalt. -CH3. 9 . 3R) si II (2S. structurile III si IV sunt identice deoarece cei doi atomi de carbon asimetrici au aceiasi substituenti: -H. -Cl. izomerii III si IV nu sunt enantiomeri. 3S) si IV (2S. izomerii III (2R. dar in directii opuse.

3-diclorobutan 10 .Stereoizomerii 2.

D.Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti. Ionescu.. Cram. 2. Ilie St. -Manual Chimie Pentru Clasa a XII-a . Anul aparitiei 1981 4.. Luminita.D. . C. Grup Editorial ART.George S.Manual de chimie clasa a XI-a. Anul aparitiei 1980 11 . Hammond. Nenitescu. Badea. James B. I.Donalt J. Hendrickson. Vladescu.1976 3. C. Irinel Adriana. Ministerul Educatiei si Cercetarii.Editura stiintifica si enciclopedica Bucuresti.Chimie Organica .. Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti.Bibliografie 1.Chimie Organica. Albu...

Realizatori proiect 12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful