Etiológia - Általános kórtan

Ajánlott irodalom: Dr. Ormai Sándor: Élettan – Kórélettan (kb. 4000 Ft) Az etiológia foglalkozik a betegségek okaival, annak kialakulásával, a betegség létrejövetelével és annak feltételeivel. Kialakulása lehet külső ok: azaz elsődleges kórok, ami a betegséget okozza pl. TBC baktérium. belső ok: immunrendszer legyengül. Kórok: élettelen és élő.

Élettelen kórok:
Mechanikus ártalmak, durva behatás esetén sérülési trauma is keletkezik. Formái: A, Commatio rázkódás: agyrázkódás, fejfájás, hányás. Kimutatható szövettani elváltozás nincsen, csak tünet, amit ki kell pihenni. B, Contusio zúzódás: már van szövettani elváltozás. C, Compressio összenyomás, pl. mellkasi. D, Distorsio rándulás: az izületeket érinti és enyhébb forma. A két izületi vég elmozdul, de visszakerül: szalag húzódás, esetleg sérülés lehetséges. Pihentetni és borogatni kell. E, Luxatio ficam: az ínvégek eltávolodnak és rögzülnek a kóros helyzetben. Emiatt fájdalom lép fel, vérömleny keletkezhet, esetleg teljes szalagszakadás is lehetséges. F, Fractura törés: a csont állománya és a csonthártya megszakad. Általános durva behatásra keletkezik, csontállomány felgyengül. Tünete: fáj, vérömleny keletkezik, deformitás. Szövődmény esetén ereket, idegeket szakíthat. Típusai: nyílt, zárt, zöldgally - főleg a csuklónál a csontállomány törött, csonthártya ép. G, Vulnus seb: mettszett, vágott – fertőzése nem olyan veszélyes. Szúrt és harapott seb – fertőzésveszélyes. lőtt seb: nem lehet tudni mit roncsol és fertőzés veszélyes is. H, Kinetoris légi-, tengeri betegség. I, Elektromos ártalmak: villámcsapás, hálózati áram. J, Sugár ártalmak: fény – UV sugárzás: bőr rák, hóvakság, hegesztő fény. Hő – égések: I. fokú: bőrpír II. fokú – hólyagos III. fokú – a bőr teljes mélységében ég IV. fokú – szenesedik a szövet. Hatása függ a felület nagyságától. Fertőzés veszélyes, plazma vesztéssel jár és ez sokkhoz vezethet. Napszúrás eredménye hőguta, hőpangás lehet. K, Hideg ártalom: fagyás, általános hypotermia – szív, légzés elégtelenség. L, Ionizáció – rádióaktivitás: osztódó sejteket-, vérképző és ivarrendszert károsítja. Akut formája sugárbetegség, ami halálhoz vezet. Krónikus formája szomatikus, genetikus és fejlődési rendellenességeket okoz, rákosodást. M, Légköri ártalmak: magassági betegség 5 000 méter fölött. Keszon betegség: hirtelen emelkedéskor a Nitrogén felszabadul a vérben. N, Kémiai ártalmak: ipari mérgek, mezőgazdasági mérgek, gyógyszerek. Autointoxikáció – önmérgeződés, máj, vagy vese károsodásnál nem tudja kidolgozni a mérget a szervezetből.

Élő kórok:
A, Baktérium, vírus, gomba (candida), férgek – többnyire élősdiek. B, Lapos férgek: köztes gazda viszi át. Horgasfejű galandféreg (Taenia roliusz). Bórsókás disznóhúsból kerül az emberi szervezetbe. A bélben tapad meg. Ízekből áll, elég hosszúra megnő, a fejét kell eltávolítani. Vermox megöli, utána hashajtóval kell eltávolítani a bélből. Tünete: hasi panasz, hányinger, lefogyás.

1

C, Echinococcus: köztigazda a kutya. A féreg petéből kikelt lárva átfúrja magát a bélfalon, a vérrel az agyba, májba, tüdőbe kerül és ott cisztát képez. Máj, tüdő, fejfájás keletkezik, csak műtéttel távolítható el. D, Fonalférgek: köztigazda nem kell. Cérnagiliszta: vékonybélben telepednek meg, petéit a végbélnyílás környékén rakják le, ami rendkívül viszket. Köröm alá kerülve újrafertőződés lép fel. Orsógiliszta: nyers gyümölcsökkel, zöldségekkel és fertőzött ivóvízzel jut a szervezetbe. A lárva a patkóbélben fejlődik, átfúrja és bejut a vérkeringésbe, majd a tüdőbe. Itt ingerli a légutat, köhögés során a váladékkal feljön, ha gyerek lenyeli a bélrendszerbe jut és féreggé fejlődik. Nagyjából 20 cm hosszú, petéje a széklettel ürül ki. E, Ízeltlábúak: vérszívók. Tetű: fejtetű, ruhatetű (kiütés, tifusz), lapostetű. Bolhák: jellegzetes a csípése Legyek: fertőzés veszélyes (álomkór). Kullancs: agyvelőgyulladás, lyme-kór Szúnyog: malária, sárgaláz Atka: rüh – bőrbe lyukat fúr, fertőzött kullancs terjeszti.

Kórfolyamatok
Betegség tünet: helyi és általános pl.: láz, hőemelkedés. Kórfolyamatot befolyásolja: A, hol volt a behatolás kapuja: légút, emésztő rendszer, tápcsatorna, vér, sérült köröm, nyálkahártya. B, hajlam C, ellenállóképesség D, fogékonyság a betegségekre B, C, D-t befolyásolja: szociális helyzet, életkörülmények, lezajlott betegségek, nem, életkor, testalkat: anatómiai, élettani sajátosságok összessége, ez változik az életkorral. Testalkat: astenias – sovány: emésztési betegségek, légzés Atletikus – kisportolt, izmos Piknikus – telt: keringési betegségek, köszvény, cukorbetegség, mozgásszervi problémák. Kevert alkat. Örökletes tényezők: betegséget örököl, hajlamot örököl: cukorbetegség, mozgásszervi problémák, keringési problémák, epekövesség, allergia, gyomorfekély és 0-s vércsoport.

Betegségek lefolyása időtartama szerint
Akut vagy heveny: 1-2 nap pl. megfázás. Maximum 2-4 hétig tart. Szubakut vagy félheveny: ha nem lesz krónikus 4-6 hét. Krónikus: 6 hétnél hosszabb és lehet maradandó hatása pl. cukorbetegség, pcp. Kórlefolyás szakaszai I. II. III. IV. V. Lappangási időszak – imkubáció: kórokozó bejutásától az első tünetig tart. Bevezető szakasz – prodromalis: általános tünet, gyengeség, fejfájás, fáradékonyság. Kifejlődés – manifestacio: betegségekre jellemző tünetek megjelenése Lábadozás: kezd gyógyulni. Kimeneteli szakasz: A, savatio – gyógyulás: lehet teljes és részleges. B, halál: klinikai: légzés, keringés leálltától Biológiai: hullamerevség, hullafoltok.

2

Szervezet kórfolyamatra adott reakciói
A, Jelző: A fájdalom a test házőrző kutyája. Szubjektív. A fájdalom oka lehet: Oxigén hiány a szöveteknél Túlzott feszülés Szövet folytonosságának megszakadása, ütés Stressz állapot (gyomor, szív panasz) Előfordulhat test szerte, belső szerveknél. Csillapítás előtt diagnózis: miért és mi fáj. B, Védekező: Allergia: celluláris (sejtes, fagocita), immunitás, humorális – ellenanyag termelés. Válasz reakció többféle lehet: - normergiás - anergiás: nem vált ki reakciót - hypergiás: csökkent válasz reakció. - hyperergiás: fokozott allergiás reakció. Fokozott válasz reakció. Bekerült idegen anyag az allergén. Válasz reakció az ellenanyag termelés. A II. találkozás a veszélyes: kiütés, anaphylaxiás sokk, gége ödéma, pl. méh csípés. C, Gyulladás - inflammatio A szervezet védekező reakciója a kórokozóval szemben pl. baktérium. Létrehozhatja mechanikai hatás (folyamatos nyomás), vegyi hatás (sav marás), hőhatás, sugárzás. Jellemzője, hogy van helyi és általános tünete. Helyi tünet: 1, fájdalom – dolor 2, melegség – calor 3, vörösebb a bőr – rubor 4, duzzadt – tumor 5, funkció kiesés – functio laesa Általános tünet: 1, láz 2, emelkedett süllyedés 3, emelkedett fehérvérsejt szám 4, emelkedett ellenanyag termelés

Mechanizmusok alakulása gyulladás esetén
A bejutott kórokozó helyileg károsítja a sejteket, ennek hatására azokból vasoaktív anyagok szabadulnak fel ⇒ ezek hatnak az erek falára is és értágulatot okoznak, amivel nő az erek áteresztő képessége is ⇒ a fájdalom receptorokat ingerlik a széteső szövetekből, sejtekből felszabadult anyagok ⇒ nem használjuk ezt a területet.

Gyulladások felosztása
Acut – heveny izzadmányos exsudativ: fibrines, savós, gennyes, vérzéses, eves (üszkös) sarjadzásos (pl. sebgyógyulás) elsődleges, másodlagos

szubacut – elhúzódó acut krónikus (chronicus) TBC, szifilisz (lues) Exsudatív A, Savós – inflammatio serosa: híg és színtelen, magas fehérje tartalmú a keletkező izzadmány. Jellemzője, hogy maradvány nélkül gyógyul pl. nátha, mellhártyagyulladás. B, Fibrines – inflammatio fibrosa: izzadmányban fibrinogén van, savós hártyák és nyálkahártyák területén alakul ki pl. mellhártya, torokgyík, azaz diftéria (ez álhártyás). Általában nem mindig gyógyul maradéktalanul, pl. mellhártya letapad. C, Gennyes (genny – pus) – inflammatio purulenta: kórokozókból és elhalt fehérvérsejtekből ál, általában sárgás színű. A gennyes gyulladás lehet: 3

Körülírt formájú: - furunculus (kelés) - abcessus (tályog) - empyema: üreges szervben pl. epehólyagban. Diffúz formájú: - lapszerint szétterjed a szövetekben - phlegmone - sepsis (vérmérgezés) D, Vérzéses – inflammatio haemorraghica: az izzadmányban VVt is van pl. antrax (lépfene) ilyen jellegű gyulladást okoz, a tüdő antrax – vérzéses tüdőgyulladás. A pestis is ugyanezt okozza. E, Eves – iflammatio ichorosa; üszkös – infalammatio gangrenosa Rohasztó baktériumok idézik elő. Jellemzője a bűzös váladék, teljesfokú szövetvérzéssel és elhalással jár. Az eves inkább az üreges szervekben jelentkezik pl. epehólyag. Az üszkös leginkább a tömörebb szervekben pl. lábon. Sarjadzásos A, Elsődleges: ép sebszéleknél, fertőzés nélkül következik be, szépen gyógyul, a gyógyulásban kötőszöveti és hámsejtek vesznek részt. B, Másodlagos: roncsolt, fertőzött sebeknél fordul elő, heggel gyógyul, sebüreget sarjszövet tölti ki először, utána sebszélek felől „rákúszik” a hámszövet a sarjadzásos gyulladásra. Pörk alatti sebgyógyulás Felszínes sérüléseknél, seb felszínén látható a pörk, alatta kezd megindulni a hámosodás.

Krónikus gyulladások
A, TBC - mycobacterium tuberkolosis okozza. Rendkívül ellenálló kórokozó. Legtöbbször a tüdő felől hatol be. A tüdőben először egy gümő keletkezik, ezt egy gyulladásos terület veszi körül. A gümő közepe elsajtosodik, a szövet elpusztul, a fertőzés továbbterjed a nyirokutakon. Így fertőződik a tüdő, a nyirokcsatornák a tüdő kapuban és a nyirokutak. Ez a Primer Komplexum. Meszesedéssel gyógyul. B, Vérbaj - syphilis: A triponema pollidium nevű baktérium okozza. A fertőzés nemi úton terjed, ma gyógyítható.

A betegség szakaszai:
1 - Első tünetek: 3-4 hét után jelentkezik. A nemi szerven egy fájdalmatlan fekély alakul ki, ez a Primer sclerosis. Ez magától meggyógyul és eltűnik. 2 – Néhány hónapig teljesen tünetmentes, majd nyirokcsomó duzzanatok jelennek meg a testen. Később a bőrön, nyálkahártyán piros foltok, majd ezek helyét fehér pontok váltják fel. Ebben a szakaszban a vérből is kimutatható. Antibiotikummal gyógyítható. 3 – Ha a beteg továbbra sem fordult orvoshoz, akkor évek, évtizedek alatt a szervezet elváltozik. Elsősorban az érrendszert érinti, de ezen keresztül az egész szervezetet. Aorta meszes elváltozások. Agynál a homloklebenyben okoz elváltozásokat, elbutulás, érzékzavar, bénulások, idegrendszeri problémák. Gerincvelő, a hátgerinc területén: Tabes dorsolisnak hívjuk ezt a helyet. Ez is érzékzavarral jár és a mozgásrendszer idegi elváltozását okozza. Nem lesz tökéletes a mozgás koordinációja, károsodnak a pályák – kakas járás. Az első két szakaszban penicilinnel tökéletesen gyógyul.

Kóros szöveti elváltozások I, Elfajulás - degeneráció
Minden esetben a szövetekben anyagcsere zavarban nyilvánul meg. A, Minőségi – káros anyagok szaporodnak fel a sejtben, melyek egyébként nincsenek a sejtben Pl: erek falában hyalin degeneráció, amely az érfalat érinti.

4

mechanikus nyomás. stb. szövetek újra képződjenek. Mennyiségi – olyan anyagok halmozódnak fel a sejtben. ha gyógyul. hogy bennmarad. Az izomszövet már kevésbé.égés. Pl: alkoholistáknál a zsírmáj. szívbillentyűk. Típusa: 1. normális körülmények között van a májsejtekben. Alloplasztika: nem élő szövet beültetése. így többet bír.szövetátültetés. A bőr sebesülései. Mivel szöveti elhalás. szív. melyek egyébként is vannak. Szívizomzatnál pl. giliszta. Infarktus: lehet tüdő. a laza rostos kötőszövet. ekkor a lábat amputálni kell. szervátültetés. Gangrína: legtöbbször lábon fordul elő. térd protézisek. 8-10 év után már valószínű. Elhalás a szövetekben – necrosis Bőrön vagy nyálkahártyán: fekély – ulcus. A vérképző szervek is állandóan regenerálódnak. Transzplantáció . a máj beültetése. hyperplasia – túlburjánzás (de nem daganat) Ez a két folyamat keveredik.B. Az izomszövet elhal. Van azonnali. Okai: . II. csípő. melyek a terhelésre nőnek. A megmaradás itt a legtökéletesebb 2. együtt jár. Heterotranszplantáció: idegen fajból történő átültetés. normális fiziológiájú folyamatok. gyík farka. vöröscsontvelő termelődik leggyorsabban újra. . 5 . Antotranszplantáció (anto): Ez saját szövet átültetése pl. pl. de most több. pl. 4. Felfekvés – Decubitus: Szövetelhalásból és fertőzésből áll. Tipikus példája terhesség alatt a méhizomzatnál. de ez reverzibilis. ott ahol az ér elzáródik. veszélyes betegség. Okozhatnak VVT szétesést. B. Lehet pl. az utóbbi a veszélyesebb. Atrópia (sorvadás) Jelentheti egy bizonyos szerv sorvadását. 3. hypertófia – túltengés. vagy kisöllő kilökődés (1-2 év). míg az ide az idegszövet esetén a regeneráció nagyon kicsi. az izomzat is hypertrófiálhat. Ezek szervidegen anyagok pl. III.rossz a vérkeringés . elhalt terület.inaktivitás pl: hosszú ideig a gipsz alatt sorvad az izomzat. Az immunrendszert steroiddal blokkolni kell. IV. vérellátási gond .baktériumok méreganyagai pl. V. Regeneráció: a szövetek újraképződése Feladata. akkor necrotizálódik. a tüdőt is fejleszteni. szürkés színű. Kialakulásának okai: . mint egyébként.sugárzás (radioaktív) pl. C. lép. Ez kilökődhet. Fajtái: A. Gennyes. valakit bennfelejtenek a röntgenben . lúgmarás. visszafordítható folyamat. Kell egy donor (adó) és acceptor (kapó). de itt általában káros folyamatok a jellemzők. hanem mű anyagot építenek be. de kórós esetben elzsírosodnak. biztos kilökődik pl. Mindkét esetben sepsis alakulhat ki. Mycobaktérium TBC-t . Fontos a szövettipizálás és a vércsoport megfelelőség.vérkeringési.endokrin zavar vagy megbetegedés (belső elválasztású mirigyeknél) . vagy az egész szervezetét (Cachetia) ez utóbbi rákos betegeknél fordul elő. sportolóknál aktivizáló. . Kísérleti szinten végzik. plasztika. hogy az elpusztult sejtek. a véradás is szövetátültetés. Ezek lehetnek egészséges. A kilökődési esély ugrásszerűen megnő. Homotranszplantáció: fajon belüli szövetátültetés pl. ezért heggel gyógyul. VI.vegyi: sav-. véralvadási zavarokat.

pipázóknál az állandó mechanikai nyomás az ajaknál. fibróma. hám eredetű elváltozás a bőrön. de elfajulhat. A méhszájon. a sejtek vég nélkül alakulnak ki. nem ad áttétet.szemölcs: vírus okozza. Papilloma: a nyálkahártya el nem szarusodó hám. B. Ha a stroma kevés. kötőszövet és támasztó c. 1. hámszövet b. Szövettan alapján. A daganatsejt egy idegen sejt. Belső tényezők: Daganat elnevezései: I. Stroma: kötőszövet. azbeszt. stb. a daganatos sejtek elpusztulnak. nincsen éles határ. melyben benne vannak azok az erek is. vér és vérképzőszervi eredetű daganatok pl. ha eltávolítják recidiválnak (kiújulnak). a környezettől élesen elhatárolódik és vele nem kapcsolódik össze. ha eltávolítják nem újul ki.gyomornyálkahártyán elhanyagolt fekélyből kialakulhat ilyen elváltozás. b. A test bármely területén előfordulhatnak. hajlamosító betegségek 2. idegszövet e. Szűréssel ezek megállapíthatók és adott esetben meg lehet állítani a daganat kialakulását. rosszindulatú . hogy milyen sejtből indul ki: a. A daganat képződésével az onkológia foglalkozik. Külső hatások: a. a sejtjei hasonlítanak a kiindulási szövet sejtjeihez. Teljesen elütnek az alapszövettől (megbolondulnak). mióma. sejtjei abszolút nem hasonlítanak a kiindulási szövet sejtjeihez. Rákmegelőző állapot (praecancerosus állapot) A. belső szervekben. emberről emberre terjed. Jóindulatú. radioaktív sugárzás c. mely korlátlanul elkezd osztódni. hurutos állapot . vagy a méhnyakon seb . adott esetben az immunrendszer gyengülése 3. Például aftaszerű.. DDT. rendkívül agresszív anyagok: kémiai anyagok pl. sokszor el is fekélyesedhet. immunrendszer. Előfordulhat a bélrendszerben. a környezetével összekapaszkodik. hámszöveti eredetűek. d. Adenoma: mirigyes szövetből kiinduló jóindulatú daganat. vég nélkül szaporodnak. Daganat (tumor) Autonóm növekedés a jellemzője. Még nem rák.krónikus. fehéres gyöngyházszínű elváltozás a száj nyálkahártyán – leukoplacid.VII. Kialakulásához kell: 1. és az eredeti szövetté már nem alakul vissza. 6 . Daganatok felosztása: 1. Mikroszkópos képe: 1. áttétet ad (metastasis). vagy változás 4. kátrány. Fölborul a sejt szaporodási képessége. sarkóma 2. Verruca vulgaris . hormonális zavar. melyek ellátják a sejteket oxigénnel. tartós mechanikai hatás pl. A sejtek differenciáltsága alapján: (benignus) (molignus) jóindulatú . az emlőben. hajlam (örökletes) ez nem jelent betegséget 2. a szervezet leromlását (cachexiát) okoz. izomszövet d. onkogén vírus.benignus: lassan nő. hámszöveti eredetű el nem szarusodó hám. Jóindulatú. ezek daganatot keltő vírusok. Parenchyma: a daganatos sejtek összessége 2.molignus: gyorsan nő.

A mozgásrendszer betegségei A. Kötőszöveti Fibroma: kötőszövetből kialakuló jóindulatú daganat. A testsúly a sarkon és a lábtőcsontokon van. Hámszöveti 1. Izomszöveti eredetű: myosarcoma – a harántcsíkolt izomzatnak. III. rhabdomyasarcoma . nyálkahártyán egyaránt kialakulhat. Dongaláb: A talp. A láb összes izületét tönkreteszi. Izomszöveti . A két alsó végtag nem egyforma hosszú. látványos fejlődési rendellenességek. Elsősorban alsó végtagi . ránézésre is deformált. ami egy életveszélyes állapot. A többit sarcoma képzővel látjuk el. részleges bénulás. IV. súlyos esetben műtéttel lehet korrigálni. x-láb: Tönkreteszi a térdizületet.Spina bifida A csigolyaív a fejlődés során nem záródott. Veleszületett rendellenességek Csípőficam . V. A gerinc is eldeformálódhat. 7 . méh izomszövetben. liposarcoma. Ezek veleszületett.pectus carinatus: elölről kidomborodó íves a mellkas. Idegszöveti . Tökéletesen nem lehet helyrehozni. Adenocarcinoma: előfordulása a bélrendszerben. A mellkas fejlődési rendellenességei Tyúkmell . Másik jellegzetessége. Alsó végtag fejlődési rendellenessége: Óláb.. Amennyiben ez nem történik meg. Kötő. hogy a csípő rendellenesen van terhelve.pectus excavatus: ez az előző ellentéte. Enyhe esetben gipsszel. pl. pl. Súlyos helyzetben csak műtéttel lehet korrigálni.luxatio coxae congenita: Nem fejlődik ki kellőképpen az izületi vápa és a combcsont nem illeszkedik bele az árokba. 3.a vázizomzat rosszindulatú elváltozása. Így fiatal korban tönkremegy és protézis kell. Csak műtéttel lehet korrigálni. de nő és vérzik. Carcinoma: bőrben. Súlyos következménye. Osteoma: csontszövetből kiinduló jóindulatú daganat (ezek kis csontkinövések).angioma.lumbalis panaszokat okoz. Különböző fokozatai vannak. 2. inkontinencia (nem tartja a vizeletet.és hámszöveti eredetű: fibrosarcoma. ennek ellenére a beteg tud rajta járni. befelé horpadt a szegycsont és a mellkas. Nyitott gerinc . végtagi gyengeségek. általában a szövetekben nincs elváltozás. Lipoma: zsírszöveti eredetű. chondrosarcoma. Légzésfunkciós gondok keletkeznek. ahol mirigyek vannak. Elváltozásai többfélék. Esztétikai és pszichés problémákat okoz. mint a tyúknak a melle. osteosarcoma. A strómától függ: velős: a stróma kisebb mennyiségben van. ez nem fajul el. Részletes kórtan és a betegségek I. a szövete eleven rostos: a stróma erősen felszaporodott. Nyitott gerincnél idegrendszeri fertőzés lehet a bőr alatt. hogy a csecsemő combsáncai nem egyformák (sánc aszimmetria). Csak műtéttel korrigálható a serdülőkor után. Gerincpanaszok is előfordulhatnak. II. III.II. ez jelzi. Rosszindulatú daganatok I. komolyabb panaszok alakulnak ki és műtét kell. bőrön. Csípőszűréssel hamar kiszűrhető. hogy rosszindulatú. a csigolyaív zártságától függően. fájdalmas problémákat okoz. 2. a lábfej befelé fordul. Chondroma: a porcszövetből kiinduló jóindulatú daganat. Fejlődési rendellenességek: 1. Vér és vérképző szervi eredetű .myóma: nem fajul el. megoldani. emlőben. Úgy fejlődnek a bordák és a mellkas. a székletet). 4. Tölcsérmell .neurinoma.

Terápia: megelőzés. Szakasz – a vérvétel által meghatározható húgysav mértéke emelkedik a vérben. valamilyen trauma pl. masszázs és fizioterápia. Ezen belül a mésztartalmat és a szerves állományt. Rendszerbetegségek 1. Oka a méhen belüli rossz tartás. érzékzavar. amit a mozgás és az izmok erősödése nem követ. hogy az idegrostok myelin-hüvelye pusztul el. Fájdalmas rohamokkal kezdődik. tényleges: az egész szervezetet érinti.időskorban férfiaknál és nőknél egyaránt. A szérum húgysav megemelkedik. Sclerosis multiplex (SM): fiatal korban kezdődik. egy idő után az izületek tönkre mennek. kamaszkori hirtelen növekedés. Következménye: hátfájdalom. Szakasz .scoliosis: okai rendellenes terhelések. Beszédzavar is a tünete. a gerinc mozgékonysága beszűkül. Az izmokat érintő: DMP .nőknél a változó korban a hormonális problémák miatt . vagy szülési koplikáció (fogó). megállíthatatlan. Lényege. szakaszosan. kifutó idegek sérülése. 2. a teljes fizikai és szellemi képességet tönkreteszi. speciális gerinctorna. C. károsítja az izületeket és a vesét tönkreteszi. 2. Gerincferdülés . 3. A terhesség ronthatja a helyzetet és be is indíthatja a folyamatot. károsodása. hamarabb kialakul a gerinc meszesedése (spondiosis) később. lokális: helyi jellegűen a csontokon. gyengeség. általában 20-21 évesen. 3 csoportja van A. Gyógyíthatatlan. izomsorvadással járó megbetegedés. Veleszületett ferde nyak . akut fázisban steroidot alkalmaznak és fontos a fizikoterápiás kezelés. B. melyek az agyban történtek (daganat. Központi idegrendszert ért károsodás. érzékzavar. III. II. Kezelése: mozgás. egyensúlyzavar. kálcium készítmények fokozott bevitele (tojáshéjpor). Az izomzat teljesen elsorvad. kemény lesz. Kezelés: hormonkezelés.fiatal korban is jelentkezhet hiányos táplálkozás esetén. Periférikus. Köszvény: anyagcsere betegség. Anyagcsere betegségek mozgásszervi megnyilvánulása 1. gyógyszerrel gyógyítható. bénulások. mert fokozott az izomtónus. Különböző fűzők használata. Idegrendszeri eredetű izombetegségek. Görcsben van az izomzat. mozgásképtelenséget okoz.Lassan a többi izület is fájdalmas lesz. Tablettában is be lehet venni. Ilyenkor spasticus bénulás alakul ki. Jelentkezése: . A végkifejlet katasztrófális. D vitamin hiányában a csontok hajlékonnyá válnak. Kezelése: Ligetszépe kapszula lassítja a folyamatot.torticollis Az egyik oldalon a fejbiccentő izom zsugorodott. Már a kialakuláskor a gerinc melletti izomzat megerősítése: úszás.5. Csontritkulás . A rosszabbodás sokkolja a beteget.Dystrophia Musculorum Progressiva Ismeretlen oka. A nukleinsavak lebomlási fázisával van gond. agyvérzés).rachitis: D vitamin és napfény hiány okozza. csonttörés elsősorban a gerinc mellett. Szakasz – a nagylábujj alapizülete fájdalmassá válik. Gyerekkorban kezdődik. Tünetei: kettős látás. gerinc melletti izomzat kötegezett. rohamokban történik. Egy idő után csonttörés lehetséges. B. inkontinencia. I. Lefolyásának több szakasza van. a húgysav kristályok kicsapódnak az izületek területén. Mozgásrendszer degeneratív elváltozásai 1. Okai járványos gyermekbénulás.osteo corosis A. így ma már nem fordul elő. Angolkór . vízalatti torna. . leépülés. 8 . Következménye: petyhüdt izomzat. Hús nélküli diétával. gipszelés után alakul ki.

Ezért a kezelését időben kell kezdeni. terhelhetőség csökken. 4. az ujjbegy fölfelé fordul megmerevedik. A lúdtalp csecsemőkorban válik veszélyessé. fáradékonyság. tornával később csak műtéttel gyógyítható. mely a csonthoz jut. a bőr fölötte vékony. Bütyök egy lábujj alapizületének megnagyobbodása. un. Az izület ropog. Lefolyásában és tünetében 2 féle lehet. fontos a góc megtalálása és a szervezet góctalanítása. bénulások. Ráterjedhet a porcra és az izületre. ha közel van hozzá. 5. inkontinencia.2. a magrész képlékenyebb és kitüremkedik. vagy ha a szervezetben gumós góc van pl. Terápiája: antibiotikum. 9 . deformitás. Az eredeti fiziológiás állapotot nem hozza vissza. illetve elhalásához vezet. lúdtalpbetét. Meggyógyulni nem lehet. Lúdtalp. amikor a test hirtelen megnő. görcsös állapot alakul ki. a láb statikája megváltozik. más néven bokasüllyedés: A hosszanti boltozat lesüllyed. Emellett főleg derék fájdalmakat okoz. a csont területére a vérárammal jut el. krónikus: a csont deformitásához. mozgáskorlátozottsággal és akár tályog is kialakulhat. 2. Gyulladásos elváltozások 1. akut: fájdalommal. Fáj a boka. gerinc görbülete fokozódik főleg a háti szakaszon. mozgásában korlátozódik. Lehet: lokális helyi sérülés. úszással. vagy mandula. Tünetei: fájdalmak. torna rendszeresen. műtét. csak javítani rajta. Fájdalmas. Csontvelőgyulladás . Oka: porckorong külső része erős. tehát a gerincen is jelentkezhet fájdalom. Terápia: torna. fájdalom ami erős és rosszul csillapítható.osteomyelitis Oka: gennykeltő baktérium. műtétes kitisztítás. izomsorvadás a végtagon. a láb izületei. a terhelést nem bírja a láb. ezért lassan de rendszeresen mozgatni kel az izületeket. mozgásközben úgy marad. Spondylasthrosis – a gerinc kis izületeit érintő. Csont TBC Ugyanaz a baktérium okozza. A. Idős korra deformált láb keletkezik. Az izületekben a porc pusztulásnak indul ⇒ fájdalmassá válik. discushernia A gerinc porckorongjainak elváltozásai. a csípő környékét és a gerincet. A boltozatnak 4 éves korra kell kialakulni. Gyógyszerei: antytuberculozium hosszú ideig kombináltan kell adni. Elejében fizioterápiával. mint a tüdő TBC-t. Discopathia. Schauer mann oka ismeretlen. ez pedig a kilépő idegeket nyomja. B. gerinc egyre jobban merevedik. Harántboltozat süllyedés Kóros állapot alakul ki. ezt is okozhat. lázzal. hideg tályog is kialakulhat. 3. fog. 6. Gyakran érinti a térd. Terápia: fizioterápia. kötőszövetes. gerincsérv. Változtatni csak műtéttel lehet. Kalapácsujj: a 2-es ujjat érinti. megduzzad és még jobban fáj. kitüremkedése. mozgás rendszeresen. Terápia: úszás. fiatal korban kezdődik. Ha teljesen tönkrement az izület fémmel kell pótolni (protézis). Arthrosis A test bármely izületének a megbetegedése. széli részein az izület meszesedik ⇒ felrakódások keletkeznek. Gerincnél a csigolyák összeroppannak és púp (gibus) képződik. Tünetek: érzés zavarok. Tünetei: hátfájás. szexuális problémák. Szövődmény: sepsis – vérmérgezés lehet.

Izületek sérülése 1. PCP – polyarthritis Chronica Progressiva = sokizületi gyulladás Jellemzője: krónikus. 3. inak húzódása. 10 . Oka: ismeretlen eredetű. szalag húzódás. gyulladáscsökkentő. A kéz állása jellegzetes. gerinc melletti izomzat spasztikus (kötött). duzzadtak. alakváltozással jár együtt. zörej. sugár kezelés. idegenek. 2. ágynyugalom. fájdalmas. bedagad. Reumás láz . egyre rosszabb lesz. a kisizületek gyulladásából alakul ki. műtétileg ha szükséges. fájdalmas. kinövés a gerincen.Reumás megbetegedések 1. Szakadás nélkül pihentetéssel. citosztatikum. szívritmus zavar. de ez fájdalommal jár. borogatással kezelhetők. duzzanat. összecsontosodás. így a gerinc merevedik υ bambusznád gerinc a röntgen képen. Luxatio – ficam Rögzül a helyzet. Ezt követően nem tudja kinyújtani. a gerinc melletti szalagok meszesednek. Lehet: Nyílt: seb van Zárt: nincsen seb Zöldgally: csont törött. szakadásnál műtétileg. fájdalmasak. Terápia: műtét. de komoly hatás nincs. steroid. Terápia: antibiotikum (penicillin). gyakori gerinc fájdalom. Vele jár a csontritkulás. Terápia: úszás. Szövődmény: a törések elmozdulása sértheti az ereket. arany injekció. reggel be kell őket járatni. melyek eredetileg nincsenek. Tünetei: az izületek gyulladtak. A szervezet túlzott immunválasza – túlreagálja. Tünetei: a kéz kisizületeiben jelennek meg. kemoterápia. Tünet: gerinc mozgása romlik. fájdalmasak. mozgás. Kb 15-20 év alatt mozgásképtelenné válik. A kézen a singcsont irányában a legjellemzőbb. szalagok. vérömleny. autoimmun betegség folyamatról van szó. idegeket. 2. Terápia: steroid. a folyamatos mozgás szükséges a rosszabbodás lassítása érdekében. sérülés. főleg a térdkalács. tachicardia. válhat a beteg. Kezelés: traumatológia. a gerinc görbülete fokozódik. Gócpontja lehet a szervezetben: fog. A vérben olyan ellenanyagok jelennek meg. fizioterápia. miközben figyelik a keringést és a légzést. izületi deformálódás. egyre merevebb a gerinc. Fractura – törés A csontszövet mechanikai megszakadása. úszás. erősebb mechanikai behatásra keletkeznek. Tünet: fájdalom. 4. Terápia: traumatológia teszi helyre. kórós állapotban van – deformitás. haetoma. izületi tok sérülhet. mandula. izomsorvadás keletkezik. duzzanat. pihentetés. A szalag szakadhat. 3.febris rheumatica Oka: tüszős mandulagyulladás (steptococcus) után alakul ki. Sérülések Lágy részek. melegek. majd deformálódik az izületi rendszer. Dystorsio – rándulás Izületi tok. vagy áttét – metasztózis. Szívgyulladást és izületi gyulladást okozhat. Terápia: borogatás. csonthártya ép. az izület mozgáskorlátozott. Daganat Lehet jó és rosszindulatú. Morbus Bechterew Jellemzője: gerinc betegség. homloküreg. Szövődmények: billentyűhiba. Később a nagyizületeket is megtámadja. mint utóbetegség. folyamatos romlás. Tünet: fájdalom.

porfirin váz υ bilirubin υ indirekt bilirubin υ az albuminhoz kapcsolódva a májba jut υ glükoron sav kötődik hozzá υ direkt bilirubin keletkezik (epefesték) υ a duodeumban szétválik: UBG és szterkobilinogén – ez adja a széklet színét υ az érfalon át a vérbe jut υ a vese kiválasztja az UBG-t. Vas forgalom: napi szükséglet férfiaknál 1-2 mg. májban található vas. a bilirubin visszakerül a májba. gyógyszer. vas. C-vitamin. folsav. A globin υ aminósavakra bomlik. a vér oesmotikus nyomását tartja fönn. ha csökken oedema. haemoglobinban.. VVT képzéshez szükséges anyagok: aminósav. zsírt és CH-t tartalmaznak. sejtes immunitás – killer sejtek. Fehérje természetűek. amikor a vérben kevés a VVT. Lymphocyta: T lymhocyta: sejtes védekezés. Folyamata: csontvelőben az őssejtből indul υ proerythroblast képződik υ erythroblast υ makroblast υ normoblast υ reticulocyta. 3. Fontos szállító fehérje: hormon. Myaoglobinban.még magtöredéket tartalmaz és a csontvelőben van.ferrivas kerül a szervezetbe υ gyomorsav hatására Fe++ . Co. Haemoglobin lebontás: 120 nap után a lépben esnek szét. transzkobalamin. B lymphocyta: humoralis immunitás – ellenanyagos: találkozik az antigénnel υ átalakul plazmasejtté υ immunglobulinokat termel – Ig Plazma fehérjék: 60-80 g/l. γ . Ni. IgD. 1. a májban termelődik. eusonofil. Globulinok: α. a többi raktározódik a májban. kórokozók bekebelezése. IgE (allergia). betegség esetén csökken. Szállító fehérjék: transzferrin. Fehérvérsejtek: csontvelőben a granulocyták minden típusa megtalálható. IgG. A JGA apparátus fokozza a csontvelőben a VVT képződést.globulin: ellenanyag IgA.β. Cu. A corfirin váz υ Fe++ υ transzferrithez kötődve szállítódik υ csontvelőbe kerül. Több lépcsős érés: Multipolenus haemaetikus őssejtből indul ki a fejlődés υ granulocita pragenitas alakul ki υ myeloblast υ promyelocyta υ myelocyta υ neutrofil.ferrovas υ bélhámsejtekben apoferritinnel kapcsolódva újból Fe+++ lesz υ kapillárisokban cöluloplazmin hatására ismét Fe++ υ transzferrinhez kapcsolódva szállítódik υ csontvelő υ egy részét makroblast veszi föl és építi be. 2. Monocyta: a csontvelőben ugyanabból az őssejtből jön létre υ monocyta progesitor υ monoblast υ promocyta υ monocyta. IgH. basofil υ metamyelocyta υ granulocyta – utóbbi kettő mindhárom fajtánál. a vérben 5-15 ezrelékben υ erytrocyta . Vérben a vas fehérjéhez kötötten – transferrin szállítódik. ez ingerli előállítását. cöruloplazmin. Albumin: 50-60 %. nőknél 2-5 mg.5*1012 db/l A vörös csontvelőben történik. γ. Ez a körfolyamt a máj és a bél között az enterohepatikus körforgás. Vas felszívódás: Aktív transzporttal: Fe+++ .Keringés élettana Vér VVT képződés – erythropoesis: 4-4. 11 . haemoriderin formájában. Raktározás: ferritin.VVT kerül a vérbe. B12.

vírus neutralizáció = semlegesítés. ilyenkor termelődik az ellenanyag. 3.υ önpusztító folyamatot indít be és idővel tönkreteszi a szervezetet. agglutináció 2. megszűnik az immuntolerancia υ sejtpusztulás jön létre. Kémiailag ez legtöbbször fehérje természetű. ha az antigén és az ellenanyag találkozik sejt lízis jön létre. lízis 3. szerzett: természetes – betegségen átesetteknél alakul ki. 2. 1. A sejtek saját élettani működése megváltozik – sejt felszínén levő inzulin receptoroké . Ellenanyag: az immunreakció során az antigénnel szemben termelődő anyag. neutralizáció: ellenanyag semlegesíti az agglutinogént. 4. azaz a keringés összeomlik. Autoimmun betegség 1. azaz egy antigénnel szemben egy ellenanyag termelődik. annak felszínén található. általában hosszú időre szól υ időnként emlékeztető oltás kell. 4. vasodilatációt okoz (érpálya kitágul). 2. Antigén: olyan anyag. passzív – ellenanyagot készen juttatunk a szervezetbe. agglutináció: agglutinogén (antigén) sejthez kötött. azaz a sejt szétesik. hatására anafilaxiás shock keletkezik. ekcéma = bőrkiütés. második alkalommal viszont létrejön az immunrekció. 2. 12 . amely a szervezetben immunreakciót vált ki. lízis: az antigén a sejt felületén helyezkedik el.Immunitás Típusai: 1. az allergén bejut a szervezetbe és nem okoz semmilyen látványos reakciót. Anafilaxiás reakció: IgG. Komplement aktiválódással járó reakciók: Komplement = a vérben levő 18 inaktív enzim. Fajtái: 1. A szervezet a saját sejtjeit idegen sejteknek fogja fel.globulint υ rövid időre szól. Direkt: Antigén és ellenanyag közvetlen kapcsolódása. vele reagál az agglutinin például: vércsoport eltéréseknél. IgE okozza. Allergia: Az antigént itt allergénnek nevezzük. 3. ezért gyorsan megy végbe. 1. 4. vagy ellenanyag bejuttatása υ immunválasz betegség nélkül. ez váltja ki az ellenanyag termelést. γ . kemotaxis = odacsalogatja a fagocitáló sejteket. mivel a szervezet hiperérzékeny. de ha fehérjéhez kapcsolódik antigénként viselkedik. 5. 2. precipitáció: az antigén oldott állapotú. de nem mindig. Ez az antigén ellenanyag reakció alapja. Ennek tünete: gége ödéma (méh. Antigén hatására ezek aktiválódnak és ez a komplexum indítja be az immunválaszt. mesterséges: aktív – legyengített kórokozó. veleszületett: anyai immunitás IgG 2. Immunreakció 1. ez legtöbbször IgE jellegű reakció. Jellemzője specifikus. apró viszkető hólyagok a bőrön. Például a heptén önmagában nem antigén. Sokszor allergiás reakciót okoz. darázs).

fáradékonyság. nyirok szervek termelnek túl. Terápia: csontvelő működés javítása (átmenetileg vér csapolása). Vészes vérszegénység – anaemia perniciosa: B12 hiány és idegrendszeri tünet. Éhezéses anemia: nem megfelelő minőségű táplálkozás. A vér Ph-ját puffer rendszer szabályozza: foszfát – bikarbonát rendszer. 1. pl. a CO2 felszaporodik a légzési elégtelenség miatt. 5. súlyosabb esetben szívszorítás. Fajtái: Metabolikus: anyagcsere eredetű: A. Vér alakos elemeinek elváltozása Vörösvértestek Vérszegénység . Mikrocitás anaemia: a VVT mérete kisebb. fél év Krónikus: gyógyszerezéssel évekig elhúzható. trombus keletkezhet. fejfájás. hasmenés esetén a bélnedv vesztés miatt. Oka: Granulocyta szám nő: baktérium fertőzés. Fokozott veszítés – haemolisis: vérzés. belső fekély. pl. hányás υ HCO3 bikarbonát felvétele nagy mennyiségben például infúzióban. Eusynophil száma nő: allergia esetén. a plazma fehérjék és a haemoglobin (VVT festék).42. Lefolyása: akut – gyors. Fehérvérsejt szám nő: gyulladás esetén Csökkenés – leukopenia: fehérvérsejt szám 4*109 db/l alatt. bőr száraz. hiperventilláció (hiszti) υ CO2 dús levegő belélegzése. vese elégtelenség C. Oka: a gyomor nyálkahártyában intrinsic faktor hatására B12 felszívódás υ VVT nagyobb a normálisnál. A vas rosszul szívódik fel. szédülés. leggyakrabban terhességnél. főleg nőknél és gyerekeknél. vérnyomás nő. nincsen mag funkciója. Jellemzői: Vér viszkozitása nő. Respiratórikus: CO2 leadás nagymértékű. urémia. hajhullás jelentkezik. agranulocytozis: gyógyszer mellékhatása. hogy melyik sejt vonal van érintve: Myeolid leukemia: csontvelő granulocitása Lymphoid leukemia: nyirok rendszer daganatos megbetegedése. VVT szétesése 2.Keringési rendszer A vér Ph meghatározott értékek között mozoghat 7. de használhatatlan. süllyedés alig észlelhető. viszket. Lymphocyta szám nő: vírus fertőzés. szívzörej. Képzési zavar – aplastikus anemia: csontvelő csökkent működése 3. Respiratórikus: légzési.32-7. Attól függően. pl. Fehérvérsejtek: 5-10*109 db/l Emelkedés .anaemia: VVT száma csökken. Leukémia: a fehérvérsejt szám magas. Jele: fáradtság. keringési zavar. fokozott termelés. A beteg életét veszélyeztetheti fertőzés. és a táplálékban is kevés van. vérzéseknél pl. Alkalózis: a vér lúgosodik. sápadtság. nagy mennyiségű lúgos váladék vesztése. keringési problémák. vérzés. fejfájás. Acidózis: 7 alatt alakul ki. 13 .leukocytózis: fehérvérsejt szám 10*109 db/l fölött. Fajtái: Metabolitikus: nagy mennyiségű folyadék vesztés miatt. Vas hiány okozza. Átmeneti 5 ezer alatt. VVT emelkedett száma – polycytaemia: csontvelő kóros működése miatt. 4. néhány hónap. mellkasi panaszok. cukorbetegség B. a vér savasodik.

aVT. melyek a kamrák falában. Végtagi elvezetés: I. majd a Purkinje rostokra.pitvari systole PQ – pitvar kamrai átvezetés: 0. nem tetanizálható. A szív elektromos tevékenységét a test felszínéről el lehet vezetni. 14 . a kamraizomzat gyors repolarizációját mutatja U – szívcsúcs a mellkasfalhoz ér. a Tawara szárakra. Vérzékenység – haemofilia: alvadási faktorok hiánya. hogy a sejtek membránja az ionok számára fokozottan átjárható. már vége. az összes sejtvonalon alig termel. trombus képződés alacsony υ vérzékenység lép föl. alvadási problémákat okoz. II. amely 100 ezer alatt kritikus. Oka: vegyszer. A C-vitamin erősíti az érfalakat.1 sec ST – izoelektromos vonalon található. hogy a sinus csomónak pacemaker aktivitása van. külső sérülés esetén problémás. A jobb pitvar falában helyezkedik el. Kapilláris eredetű: érfalak áteresztő képessége nagyobb. az izmokban végződnek. Amennyiben valami okból a sinus csomó nem tudja feladatát ellátni. ami a másodlagos ingerképző központ. Tünete: belső vérzések. Az inger innen tovább terjed az atrioventricularis csomóra (pitvar-kamrai csomó). A sinus csomó az elsődleges ingerképző központ. ezért spontán ingerültbe kerülhet a sejt. ha a 13 faktorból csak egy is hiányzik. bal kar – bal láb. aVR. mert a vérben ellenanyag keletkezik. ami automatikusan működik. a kamraizom lassú repolarozációját jelenti.2 sec QRS – kamrai komplexum: 0. de csak 40 körüli ingert tud előállítani percenként. ekkor jelenik meg. Innen az inger a vezető kötegekre terjed. Ez azután periódikusan ismétlődik.06-0.Csökkent fehérvérsejt szám – aplastikus anemia A csontvelőt érinti. P. ezt nevezzük brachikardiának. a His-kötegre. T – pozitívnak kell lennie. ez ritkán fordul elő. átveszi a vezérlést. Ingerképzés. másnéven ezt nevezzük nomotóp ingerképzésnek. Mellkasi: V1-V6 III. Thrombocita 2-300*109 db/l Ritkán termelődik túl. viszont nem az idegrendszertől függetlenül. Jellegzetességük. Különleges sejtekből áll. ami percenként 72-80 ingert jelent. ingervezetés A szívnek saját ingerképzése van. nem kóros QT – az elektromos systole ideje. ez az EKG. a szívizomzat oxigenitását. ezért mondható. gyógyszer (amidosophen).12-0. sugárzás (az osztódó sejtekre hat) Agranulocytózis is okozhatja gyógyszer mellékhatása miatt. ITP – Verhlof-kór Valószínűleg immunrendszeri eredetű. gyors összehúzódásra képes. Szív Szívizomzat: jellemzője nem fáradékony. jobb kar – bal láb. jobb kar – bal kar.

a vitorlás billentyű nyílik. Fokozza a noradrenalin termelését. Ingerület átvezetés gyorsul. amit a kamrával a systoleban le kell küzdeni. míg rendellenes működésnél zörejek hallhatók. azaz a normál vérnyomástól függ. Nervus Vaguson át 1. nagyságát. szívizomzat pillanatnyi állapota 2. Szívösszehúzódás ereje nő = pozitív inotróp hatás. a pitvar felől a kamra telítődik υ a pitvar az utolsó fázisban még össze is húzódik a jobb telítődés érdekében υ bal kamrában nő a nyomás Kamrai systole: vitorlás billentyű zár. Kamrai dyastole: kamra tágul. Vegetatív idegrendszer hatása a szívműködésre Paraszimpatikus: X. Regisztrálása PKG-val történik. dyastole A két pitvar együtt működik. PQ szakasz rövidül = pozitív dromatróp hatás 3. a szívfal mozgását. A purkinje rostok és a kamra izomzat ingerlékenysége nő = pozitív batmotróp hatás 4. ez az aorta nyomásától. Mindkettő tiszta és szép hang. félhold alakú nyílik amint a nyomás nagyobb. Egyéb vizsgálati eljárások: Ultrahang: a szív üregeit. a véráram regisztrálását. frekvencia csökkentő: sinus és az atroventális csomóba a K+ kiáramlik. pitvarba történő vénás beáramlás üteme 3. Nervus glossopharingeuson át 1. Röntgen. a β receptorokhoz kötődik. pitvarból a kamrára átvezetés lassul = negatív dromatróp hatás Simpatikus: IX.Szív működése Elektromos szívciklus: EKG regisztrálja Mechanikus szívciklus: systole. a nagy erek billentyűi zárva. de ellentétes fázisban. ezért a negatív töltés erőteljesebb lesz υ az akciós potenciál nehezebben alakul υ hosszabb lesz a szívritmus ez a negatív kromatróp hatás = szívösszehúzódás csökkentő 2. aortában illetve az aorta pulmonalisban a nyomás Előterhelés: a kamrában a dyastole alatt beáramló vér mennyiségétől függ Utóterhelés: attól az ellenállástól függ. 15 . Fokozódik a Ca++ sejtbe való beáramlása υ negatív töltés csökken υ könnyebben ingerületbe jön υ szívfrekvencia nő = pozitív kromatróp hatás 2. Koranográfia: koronaerek megfestése Szív katéterezés: véráramlások ellenőrzése. 70-80 ml Perctérfogat: egy kamra által 1 min alatt továbbított vérmennyiség Perctérfogat = verőtérfogat * szívfrekvencia = 4900 ml/min Szívindex: perctérfogat 1 négyzetméterre vetített értéke A perctérfogatot befolyásolja: 1. a fal vastagságát tudjuk nyomon követni. szív alaki viszonyainak ellenőrzése. A szív mérhető jellemzői Pulzus volumen: egy kamra által egy systole alatt kilökött vérmennyiség = verőtérfogat kb. mint az artériákban υ vér beáramlik a nagy erekbe Első szívhang: a vitorlás billentyű záródása adja Második szívhang: félhold alakú billentyű záródása adja.

Szabályos extrasystole = bigeminia: dygitalis túladagolásnál. Jelentkezhet: szívgyulladásnál. vagy ököllel ki kell ütni és ezután következhet a szívmasszázs. 4:1. 2. Sich sinus sindroma: sinus csomó blokk 2. ez sportolóknál nyugalomban is előfordul Oka: sárgaság. Előfordulása: infarktusnál. Mytralis prolapsus = megterhelésnél nagy frekvencia növekedés υ ezért kis terhelést bír el. véna és légút biztosítása. paraszimpatikus hatás fokozott. Általában ez egy közös gócból indul ki. Tovább nyúlik és kimarad a QRS szakasz a végén. Tachykardia. vegetatív idegrendszeri hatás okozza. c.és kamrai eredetű. vegetatív labilitás = izgága tünete: belégzéskor szapora szívritmus. vagy 4. reumás láz. egy szabályos. II. szédül. Coronária betegség. c. sinus csomóból eredő a. 3. 3:1. ennek hatására a keringés megáll. lázas állapot. Utóbbinál a QRS kiszélesedik. más rajzolatot vesz fel. kilégzéskor lelassul. frekvenciája 100 felett Tünete: ritmusos. de nem megy át a kamrára az ingerület. Ártalmatlan. mint a karon mért = pulzus obficit + arythmiás is. vérnyomás. Lehetséges 2:1. b. Supraventicularis (kamra feletti) és ventricularis (kamrából eredő) 1. amikor három pitvarsystolet követ egy vagy két kamrasystole. Probléma: ha sűrűn van. pulzus. agydaganatnál. Sinus brachycardia: a frekvencia kevesebb 60-nál. brachykardia. a carotis ritmusos nyomásával meg lehet állítani. még magasabb a frekvencia. Aritmusos szívműködés. Teendők: újraélesztés. 100 fölötti frekvenciával.Ingerképzés. d. vitorlás billentyű átcsapódik υ kismértékű visszaáramlás lehetséges υ az oxigén igény emelkedik. kávé hatására jön ki. a normális ritmust egy plussz ütés szakítja meg. pajzsmirigy túlműködéskor. azután „kihagy”. majd egy újabb PQ kezdődik. Kamra fibrilláció: Az EKG-n csak egy hullám látható. 16 . vagy ha egymás után jönnek kamrai tachikardia alakul ki υ kamra fibrilláció jön létre. Légzési arrythmia: jellemző a vékony testalkat. billentyű gyengeség. agynyomás fokozódás pl. keringés nincsen = klinikai halál állapotával. fokozott terhelés. csak minden 2. ingervezetés zavarai Típusai: A. Proximalis tachycardia: rohamokban jelentkezik.20 sec-nál nagyobb. d. csökkent pajzsmirigy működés. sokkos állapotban. viszont a coronaria keringése romlik. szívelégtelenség okozhatja. extrasystoles eredetű a. b. a fibrillációt elektromosan. Lehet: sinus-. Pitvar fibrilláció: az izomzat nem húzódik össze. fáj a feje. Egy nagyot dobban. pitvari. Vérrög képződés a szív fülcsében sokkal könnyebben lehetséges υ embólia alakulhat ki Kezelés: gyógyszeresen: kinidinnel. egy extra Trigeminia: két szabályos egy extra. csak remeg a fal. Sinus tachycardia: tünete: P hullám jelentkezik. Pitvar lebegés = flatter: kóros állapotban 250-300/min a frekvencia. vagy 3:2 blokk is. a kamrára arythmiásan vezetődik át υ arythmiás szívverés υ a szíven hallott hang több. Ingervezetési zavarok 1. elektromosan: defiblirátorral. e. f. PQ szakasz = pitvar kamrai átvezetés ideje megnyúlt 0. Atroventális blokk: I. arrythmia – másik csoportosítása: B.

lesüllyed az isoelektromos vonal alá υ süllyedt. Haemopericardium: két lemez közé vér kerül. Pitvarok között a foramen ovale nyitva maradt C. septum defectus υ két kamra között nem zár a septum cordis (szívsövény) B. vagy ha mégis. a QRS kiszélesedett Perycardium betegségek 1. a két kar között. Intaventricularis vezetési zavar Bal és jobb Tawara szár blokk. markoló mellkasi fájdalom. teljes blokkot jelent. vállba sugároz. nem lehet tudni mikor. májat. Cardiomyopathia: ismeretlen eredetű. infarktus után a szívizomból átkerül υ halálos (meghasad a szíve). életmód váltás. általában trombus által υ szívizom elhal. EKG elváltozások: ST szakasz elevációja kupolaszerű és egybeolvad a T hullámmal. nap környékén szívrepedés fordulhat elő. Alkoholizmus esetén (idegrendszert. nictromint megszűnteti a tüneteket. Verejtékezés. görcs. terhelésesen kijön az ST vonalon látszik.III. Szövődmény: korai υ kamra fibrilláció. Carditis: szívgyulladás. szívrepedés. a pitvar és a kamra teljesen külön működik. sápadtság. akut szívelégtelenség. A nyugalmi EKG-n semmi sem látszik. 3. ronda az EKG. nitromin spray. de a nyaki erekbe is. 2. 4. 3. Gyógyulása után előfordulhat a két lemez közötti letapadás υ a szív működése nehezedik. életmód változás. Gyógyszer: koszorúér tágítók: nitroglicerin. oka reumás láz. Szorító. halálfélelem. csak fokozottabb formában és nem szűnik meg nitroglicerinre. vagy az alsó és felső végtag között nagy mértékű vérnyomás különbség D. Kezelés: koszorúér tágító. Oka: koszorúér szűkület. korinfár. Sejtek elhalnak υ enzimek felszabadulnak (CK. bal kézbe. Genetikus ok Toxikus (alkohol. SGOT). Vitiumok – billentyűhibák Insufficiencia – elégtelenség: nem normális zárás Stenosis – szűkület: a szájadék szűkül. Az aortán szűkület. reumás láz esetén fordul elő. dohányzás) Fertőzés (rubeola) Formái: A. rendszeres mozgás. mindhárom szívréteg gyulladt. Kezelés: vérrög oldás. Tünet: ugyanaz. cardio sokk. alvadás gátlás. AMI – Acut Myocardialis Infarktus Koszorúér elzáródik. visszatér. ami átfordul negatívra. retard. a 14. LDH. Oka: veleszületett és szerzett υ bicuspydalisan alakul ki. késői υ aneurisma (tágulat). nitrogén tartalmú gyógyszerek. Szív vérellátási szervei Angina pectoris Tünet: rohamokban jelentkezik. Utóbbinál ha jelentős mértékű az izzadmány akár le is állíthatja a szívet. Nyitott Botall vezeték – ductus botalli persistens. β blokkoló. gyomorba is. szívizom elfajulása. Pericarditis: száraz és exsudativ = izzadmányos formáját ismerjük. születés után záródnia kell 17 . szívbelhártya gyulladás. nem nyílik υ nyomás terhelést okoz. az ingerátvezetés megszűnt υ brachycardia υ pacemakert kell beültetni. hátba. véráramlás nem tökéletes υ regurgitacio = vér visszafolyás υ volumen (térfogat) terhelés. mindent megtámad ebben a sorrendben). mint az angina pectorisnál.

A vér áramlása lamináris. csavarodott. hogy benne elveszne a vér υ vannak elzárt területek. azaz örvénylő áramlás. Az erek falára hat a simaizomzaton keresztül. erek rugalmassága az aorták falában levő izom segítségével υ az érfalak rugalmasak. Erek összehúzódása sympatikus hatás = vasoconstrictio υ szűkül a keresztmetszet. majd később a bal pitvarban is (izohipertrofia). A vénáknál viszont fordított a helyzet. Vérnyomás mérés: felpumpáljuk a mandzsettát. aldoszteron. a kamrai dyastole alatt mérhető a dyastoles érték. Aorta billentyű stenosis: kamra systoleban nem nyílik tökéletesen az aorta billentyű υ systoles zörej. úgy csökken a keresztmetszet és ezzel arányban nő a nyomás és a sebesség. mint a vízé. bal kamra elejében. mert az összkeresztmetszet akkora lenne. Egyedül az aorta kezdetén van turbulens. acetilkolin. szédülés. Vérkeringés A vér jellemzői: Igen viszkózus folyadék. mint 140/90 Hgmm. fáradékonyság. Pulzusnyomás: systoleból kivonjuk a dyastoles értéket. azaz réteges. a nyomás nő. pulmonalis stenosis. Vérnyomás szabályozása: a vasomotoros központ végzi. ezen értékek egészséges embernél kisebbek. A kapillárisok nincsenek mindenütt nyitva. gyengeség. szűkebb a szájadék. jobb kamra hipertrófia. ami elvezetődik a nyaki artéria fölé υ alacsonyabb vérnyomás áll elő. úgy az összkeresztmetszete is nő. 2. ezért ott a leglassabb a véráram. kisebb lesz a vérnyomás. nehézlégzés. tejsav. Mitrális stenosis: Stenosis = billentyű szűkület.E. Vérnyomás: systoles és dyastoles vérnyomás létezik. angiotensin II. mint a lamináris áramlás. Véráram sebessége: az aorta kezdetén a legnagyobb υ ahogy az elágazások száma nő. noradrenalin. később a mitrális billentyűre is átterjed. míg az ér közepén kisebb a súrlódás. Tágít: bradikinin. ahogy gyűlnek össze. A központi idegrendszer is hat rá a vegetatív idegrendszeren keresztül. 3. Nem nyílik tökéletesen. ezért ott gyorsabb az áramlás. A vérkeringést fenntartja: szívpumpa. magasabb a P hullám υ a kisvérkör felé terhelődik a rendszer υ kis terhelésre is nehézlégzés. Erek tágulnak paraszimpatikus hatás = vasodilatácio υ erek tágulnak. Természetesen ez függ a kortól. lassul a véráram. aorta jobbra helyezett. ájulási hajlam. Tünet: dylatációban telődni kellene υ zörej keletkezik a kamra tágulásakor υ dyastoles zörej jön létre υ a pitvar terhelődik. A systole a kamrai systolenál mérhető. a nyúltvelő és a híd területén. Fallott tetralogia: kamrai septum defectus. így azok egymáson elmozdulnak. Arteria billentyű instuffiencia: kamra diastoleban nem zár tökéletesen υ kialakul a dyastoles zörej υ tünete peckelő pulzus. renin. a vízrétegek között belső súrlódás keletkezik. A vasoaktív anyagok közvetlenül az érfalra hatva tágítanak vagy szűkítenek. ADH. Az érfal mentén a legnagyobb a súrlódás. A vérnyomás úgy keletkezik. aminek viszkozitás értéke nagyobb. hogy az erek fala rugalmas és ellenerőt fejt ki. bal kamra terhelődik és a bal pitvar is. Mitrális insufficientia: nem zár rendesen a billentyű összehúzódáskor υ regurgitáció a pitvar felé υ systoles zörej vezetődik a hónalj árok felé υ terhelődik a bal pitvar és a bal kamra is. így az áramló vérrel szemben az érfal ellenállást fejt ki = perifériális ellenállás az artériáknál és az arterioláknál. amikor nem halljuk az a dyastoles. amivel arányban csökken a nyomás és a véráram sebessége υ a kapillárisoknál a legkisebb a nyomás. Szerzett víciumok 1. fizikai terhelést rosszul tűri. 18 . Szűkít: adrenalin. 4. majd figyeljük. az első ütés lesz a systoles érték. ami sokkal nagyobb súrlódással jár.

Passzív vagy vénás. kapillárisos. a szövetek közé. visszeres. Helyi vérkeringési zavarok 1. szív passzív dilatáció: üregek megvastagodnak. belső szervek falában. pl. tüdőnél kisvérköri. végtagokon alakul ki. a testbe. visszérben. összetételétől 4. combcsontnál. attól függ melyik szervet érinti. meleg. Elejében fokozott terhelésre fulladás. Embolia Az érpályába vérrög. 3. Helyi vértelenség – ischaemia Oka: szűkület. fáj.Vérkeringés zavarai A vérkeringés működése függ: 1. 4. pulzus nem tapintható υ érsebészeti ellátást igényel. Thrombosis Oka: ér belsejének elváltozása. csonttörés pl. Vénás: alsó végtagi Felületes: nem veszélyes. Helyi véna tágulat Az érintett vérkörnek megfelelően pl. szívtáji koszorús erek szűkülete. szív Légembólia: abortusz. vagy idegen anyag ékelődik. csontműtét. tachycardia: fokozott szívműködés már kisebb terhelésre. vénába levegő adása Zsírembólia: olajos injekció a vénába. tapintásra az érintett terület meleg. Keringés megbetegedése Szívelégtelenség – cardialis decompensatio Oka: nem tudja követni a változást a szív. 19 . de az izomzat ezt nem követi υ szívelégtelenség alakul ki. Idegrendszer működésétől. A kompenzáció mechanizmusa: 1. 5. kismedence. hogy mennyi a vérvesztés. Vérbőség – hyperaemia Aktív vagy artériás: fokozott izommuna. idegrendszeri. szívizomzat hypertrophia: szívizom vastagodás 4. duzzadt. véraláfutás. Fajtái: Artériás: hirtelen lép fel. hidegebb lesz a végtag. elzárja azt. és mennyi idő alatt. nagyvérköri: bokaödéma. alsóvégtagi fájdalom. Mélyvénás: a végtag teljes hosszában bedagad. Vér mennyiségétől. a trombus leszakadhat és embóliát okozhat. erek összenyomása υ kevesebb az oxigén és a tápanyag jut a sejtekhez υ hipoxiás fájdalom lép fel. Következménye attól függ. főleg a vádlinál. Formái: Trombus okozza: alsó véna. vénás. 3. Erek állapotától 3. helyi fájdalom. Pontszerű vérzések – petechia Testszerte előforduló vérzések – purpusa Szövetközi vérzés – suffozsio Mechanikai hatásra – haemotoma: pl. dagad a láb. Kimenetele halálos. 2. Vérzés – haemorrhagia Az erekből VVT lép ki a külvilágba. a vér alvadási viszonya megváltozik. vagy gyulladásos eredetű. duzzadt. fáj. Jellemzője: sejtanyagcsere fokozott. Szív munkájától 2. meglassul a keringés pl. később már nyugalomban is. Fajtái: artériás. 6. aktív dilatáció: szív kisebb fokú tágulása υ verőtérfogat nő 2.

hátra pangás => boka. Bal szívfélnél életveszélyes υ szívfelekre és vérkörökre: véren előre elégtelenség. akut. 4. vérvesztés. érpálya tágult. 2. lehet renális eredetű. angiotensin vagy blokkolók. a systole 100 Hgmm alatt van. Kezelés: egészséges életmód. életmód – stressz. Kevert típusú: szív hatalmasra tágul υ cor hovinum Keringés kórtana 1. élvezeti szerek (nikotin. endokrin (Cushing-kór. Kezelés: furosemid. digitalis. kisvérkör pang Oka: ISZB – koszorúér szűkület. prednisolon). baktérium toxinja. Oka lehet vérszegénység. nagyjából 10 év alatt alakul ki. élvezeti szerek elhagyása. penicillin érzékenységnél. fokozódó nehézlégzés főleg belégzéskor. hypovoloemia: sokk. de közben vérveszteség. így a vér elveszik a testben. fáradékonyság. mozgáshiány. allergia . EKG-ját. morfium. Tünet: gyors. ájulási hajlam. Tünet: előrefelé elégtelenség (kisvérkörben). Oka: méreg anyag. Hypertonia – magas vérnyomás: Oka: genetikai hajlam. plazma vesztés pl. 20 . Aertoscleriosis érszűkület: merev érfal. hátra pangás. sok folyadék. Jobb szívfél elégtelenség Oka: Billentyű probléma. ha a vérnyomás hosszabb távon magasabb 140/90 Hgmm-nél. a köpet szilvalé szerű. Shock: keringés összeomlása. fáradékonyság. időskorban agyvérzést okoz. Anyagcsere probléma: terhességi hypertonia. verejtékes. Tünet: fejfájás. morfium. Gyógyszerek: β blokkoló. sepsis pl. B. éjszakai gyakori vizelés => lábduzzanat lemegy. cardiogen sokk: infarktus szövődménye. égés. táplálkozási szokások megváltoztatása. Hypertoniás krízis: hirtelen nyomás emelkedés. digitalis. Jellemzője az erek térfogata rendben van. belső szervek ödémája. hyperteniosis (pajzsmirigy). szorongás. A. Kezelés: tablettában furoszemid. sápadt.Bal és jobb szívfél elégtelenség Kialakulása krónikus. fejfájás. oka ugyanaz + infarktus. vasomotoros sokk: vérmennyiség rendben. cordialis cirrozis a májnál. A betegnek rendszeresen ellenőrizni kell a vérnyomását. azonnal kezelendő. D. szédülés. Kezelés: kezdetben életmód változtatás. rendszeres mozgás. krónikus: nagyvérkörre elégtelen. pulzus szalad. a keringő vérmennyiség és az érpálya térfogata nincs egymással arányban Okai: 1.anaphylaxias sokk pl. tüdő-ödéma alakul ki. Tünet: Nagyvérkörinél: kisfokú cianózis. 2. testsúly (kövér). Secunder: más szervrendszer betegsége az oka. Tünet: szédülés. zsíranyagcsere problémánál alakul ki fiatal korban. nehéz légzés. fogamzásgátló. köhécselés. idősebbeknél éjszakai zavartság Kisvérkörinél: tüdő alap fölött pangás. 3. méhvérzésnél. 3. régóta tartó tüdő betegség – cor pulmonale. lehet enyhe cianózis. vérnyomás esik. Elhanyagolva hosszabb távon tönkreteszi az ereket. táplálkozás. billentyű betegség. a beteg nem bírja a terhelést. Hypotónia: hajlam. oxigén. a szemfenéki ereken csomók jönnek létre. átmeneti. C. akut – asthma cordiale Oka: Bal szívfél elégtelenség. Primer – eszenciális: örökletes eredetű. Akkor beszélünk hypertoniáról. de később kiújulhat. évente szemfenék vizsgálat. kávé – tachykardizál és tágítja az ereket). mozgás. magas vérnyomás. vizelet ellenőrzés.

éjszakai zavartság. ezért amputáció kell. hideg-meleg vizes értorna. ha hypertóniával együtt jelentkezik agyvérzést okozhat. Veszélye. 21 . ezzel csökken a vérnyomás υ simpatikus túlsúly alakul ki υ tachycardia (szapora szívműködés) υ a szív és az agy vérellátása biztosított. életkor Súlyfölösleg. életmód 2. Vénagyulladás + vérrög . mozgás!. a beteg sápadt. Jellemzője: általában az egész szervezetet érinti. alvadékony vér Formái: superficialis – felszíni: véna környéke piros. fogamzásgátló szedése. beszűkül. klimaxnál alakul ki Oka: lassú folyamat. vasomotoros sokk: ereket összehúzni az infúzióval. vénát kell szúrni – infúzió. hajlam 3. oxigén nélküli állapot alakul ki υ anyagcsere υ olyan anyagok szabadulnak fel. lábfej feszítésnél fáj a láb belső fele. a bevitt vízegyenleget. viszont a szervezetben máshol szűkül pl. fokozott verejtékezés. sérülés esetén elvérezhet a göb. vénatágulat. Időben be kell avatkozni. Szív koszorúér – angina szerű panasz υ ritmus zavar. tudatánál van. izomfájás. nagy testsúly. élvezeti szerek – nikotin. később nappal is.vasicositos crusis: terhességnél. Kezelés: a schock fajtájától függ. elkábulás. 5.thrombophlebitis Oka: Meglassult vénás keringés. hogy az illető a tudatánál van υ közben emelkedik a pulzusa. Vénák betegségei Alsóvégtagi vénatágulat . anuria (nincs vizelet). Collapsus: rossz látványra. fokozott terhelésre jön létre Tünet: pillanatnyi agyi oxigén hiány. kötőszöveti gyengeségre hajlam. Vékony testalkat. annak ellenére. szédülés. Erek betegségei Érelmeszesedés . örökletes zsíranyagcsere fiatalkorban is okozhatja.arterioscleriosis: az érfalban meszes felrakódás jön létre υ érfal belül egyenetlen υ ér átmérője csökken υ érfal merev. comb belső oldala köteges. szapora szívverés (tachycardia). ezért könnyen reped. fáj a lábikra. vérnyomást. lehet hőemelkedés vagy láz. hypovoloemia: folyadék. hogy a trombus leszakadhat υ tüdőbe υ halál. a látótér sötétedik. alacsony vérnyomás esetén jön létre. gyulladt Profundus – mélyvénás trombózis: a láb mélyén alakul ki Jellemzője: a láb teljes hosszában megdagad. melyek rontják a folyamatot υ leállnak a szervek υ keringés összeomlik υ halál. csak lassítani a folyamatot. Tünet: vérnyomás alacsony – elnyomható pulzus.Sokk kialakulás: hányás υ folyadék vesztés. masszírozás. Érbelhártya gyulladás – andateritis: ugyanaz az eredmény. Kórházi kezelés: fekvés. Folyamata: vénás göbök alakulnak ki υ rossz a keringés υ trombus keletkezik hamarosan. Oka: 1. vese υ szervek rossz vérellátása υ anaerob. Tünet: agynál – emlékezet zavar. fájdalmas. mozgás hiány. görcsöl „kirakatnéző betegség” υ könnyen sérül υ lábszárfekély (ulcus crusis) υ nem gyógyul. 1. fülzúgás υ ájulás. álló és ülő életmód. vezetési zavar υ infarktus Vese – hypertónia alakul ki υ rontja az állapotát Alsó végtag – láb fáradékony υ meg-megáll. Megelőzés: már a kezdetén kell kezelni. Életmód változtatás: nikotin elhagyás. láb nyugalomba helyezése és hűtése. Közben ellenőrizni a pulzust. alvadásgátló terápia. szénsavas fürdő – visszafordítani nem lehet. zsírban és CH-ban gazdag étrend. vér vagy plazma pótlás 2.

Belégzési tartalék (inspirációs térfogat): normális belégzés után erőltetett: 3500 ml υ ≈ 3000 ml Kilégzési tartalék: ugyanaz a mérése: ≈ 1000 ml Mindig marad reziduális levegő: ≈ 1300 ml.illetve kilépett levegő mennyisége ≈ 500 ml. Külső légzés: tüdő alveolusok-ban a levegő és a vér között Belső légzés: szövetekben a vér és a szövet sejtjei között O felvétel és CO2 leadás Légzés folyamata: 1. A mérés tájékoztat a tüdő állapotáról. Belégzés aktív = légző izmok működése: főizom a diaphragma (rekeszizom). Légzésfunkciós vizsgálatok – tüdő kapacitás Spirometria: légzési térfogat mérés. gázcsere 3. a ventillációt fenntartó mechanizmus. amikor nehezített a légzés Folyamata: belégzés υ rekeszizom összehúzódik. légzőizmok működése. felszaporodik a CO2 υ sóhajtó belégzés. az első légvétellel nyílnak meg a léghólyagok. Ezt segíti a hideg hatás. VC (vitálkapacitás): mély levegő és maximális kilégzés ≈ 4800 ml Teljes kapacitás = VC + reziduális tér ≈ 6000 ml Figyelembe kell venni a mérés során: testmagasság. Légutak: orr υ levegő be υ melegíti. baktériumoktól) υ hörgők υ alveolusok (hörgőcskék) A tüdőnek jelentős rugalmassága van. ami feszesen tartja a légzőfelületet. nem és életkor. gázok szállítása a vérben O és CO2 4. lapos lesz. musculus intercostalis externi at interni segédizmok: akkor működnek. ha levegő kerül be a tüdőfél összeesik. Légzési. a bordaközi izmok megemelik a bordákat υ tüdő kitágul υ levegő beáramlik kilégzés υ rekeszizom elernyed υ bedomborodik a mellkasba. Tiffeneau szám = VC hány százalékát lélegezte be.Légzés O felvétellel és CO2 leadással járó gázcsere folyamat. erőltetett belégzési térfogat (FIV). Ez biztosítja a tüdő és a mellkasfal közötti nyomást. a bordaközi izmok ellazulnak υ mellkas térfogata csökken υ automatikusan megy végbe Férfiaknál hasi légzés. vagy respirációs térfogat: nyugalomban a be. ez véd és szűr (portól. ezt elveszítheti. Légzés perctérfogata = nyugalmi térfogat * légzési frekvencia ≈ 6-8000 ml/min 22 . gége csillószőrös hengerhám. párásítja υ garat. Erőltetett kilégzési térfogat (FEV). ha kötőszöveti felszaporodás van υ elmerevedik υ légzési kapacitás csökken A tüdőnek a magzati életben nincsen szerepe. a köldökzsinór elzáródása. léghólyagocskák ventillációja υ levegő bejut 2. testsúly. illetve ki 1 sec alatt a beteg. nőknél pihegő – mellkasi légzés a jellemző. Nyugalmi légzés: 12-16 percenként. ennek nagyobbnak kell lennie 70 %-nál = FEV*100/VC Kilégzésnél ugyanígy számítjuk ki. Tüdő nyomásviszonyai: Intraalveolális nyomás: Belégzés -1 Hgmm -80 Hgmm kilégzés +1 Hgmm +100 Hgmm Nyugalmi Eröltetett Intrapleurális nyomás: a mellhártya két lemeze között: -10 Hgmm. szűri.

Az alveolusban az O parciális nyomása 100 Hgmm. Csuklás: gyors belégzés a diaphragma összerándulása miatt. Receptora az orr nyálkahártya területén. Gázcsere az alveolusokban O az alveolus membránján át υ vékony szövetközi folyadék υ áthatol a kapillárisok falán υ bejut a vérplazmába υ innen a VVT-be. haemoglobin felépítésétől. a vérben 46 Hgmm υ CO2 a tüdőbe megy. Tüdő vérellátása: Kettős: 1. 2. légzés mélyül: ki és belégzési tartalék felhasználása B. A nagyobb nyomású helyrő megy az alacsonyabb nyomásúba. Légzési holttér Anatómiai holttér: légcsövek. gyulladás. A vér O szállító képessége függ: haemoglobin mennyiségétől. 23 . Ennek kiváltó oka: nyelőcső. Létrejötte: lágy szájpad bezáródik. míg nem nagyobb nyomással kerül be υ fokozott elnyelődés következik be = mélységi mámor a központi idegrendszerben Keszon betegség: hirtelen nyomás csökkenés υ a nitrogén a vérben gázként szabadul fel. arteria at vena pulmonalis – csak gázcsere 2. baktérium. orr területéről a levegő kiáramlik. Vérben a CO2 és O szállítás módja A VVT-ben levő haemoglobin szállítja az O-t. a vér ph értékét befolyásolja. a nyelv területén Hangerő függ a kiáramló levegő mennyiségétől. az ajak. ott ahol nincsen gázcsere ≈ 150 ml Fiziológiás holttér: anatómiai + ott ahol rosszabb a légcsere Normális légzés = eupnoe Légzési szünet = apnoe Szapora légzés = tahypnoe Hangadás Alaphang képzés a gégében. amiket a kiáramló levegő megrezegtet υ modulálódik a gége – garat területén υ artikulálódik a száj. tüdő területén. amit már megértünk. nem jelent problémát. nehezen megy le a falat. részben a VVT-ben. porszem. érzékelő receptorai találhatók: pleura. ami a sav bázis egyensúlyt. úgy a beszéd is problémás lesz. az áramlás sebességétől. energiát nem igénylő fizikai folyamat. arteria at vena brochialis – szövetek táplálása Gázcsere mechanizmusa: Diffúzión alapul. ehhez viszont szükség van a hallásra. a vérben ennél kevesebb υ az O a vérbe igyekszik. légzésszám fokozódik. nyomás nő υ hirtelen megnyílik és a garat. Légút tisztítási reflexek 1. CO2: szállítás: vérplazmában történik. Amennyiben hallási probléma merül fel. 3. szénsav. Ni: szabadon diffundál a szervezetben. Létrejötte: zárt gégefedő mellett a nyomás fokozódik a légutakban υ megnyílik a gégefedő és nagy sebességgel kiáramlik a levegő. gyomorszáj inger pl. A folyamat reverzibilis. közben magával ragadja az idegen anyagokat: váladék. ami sokszor bomlik hidrokarbonátra és negatív H ionra. Köhögés: nyúltvelő υ feladata az alsó légút tisztítása. Tagolatlan hangok kiadás a csecsemőnél υ tagolatlan hangok = gagyogás υ tagolt beszéd kialakulása. a sejtben levő CO2 egyesül a vízzel υ bikarbonát jön létre. keringő vér mennyiségétől.Munkavégzésnél az O igény emelkedik υ többlet munka a tüdőnek: A. Alveolusban a CO2 40 Hgmm. azaz a kötés le tud válni. itt vannak a hangszalagok. a két pozitív vegyértékű ferrovas. Trüsszentés: felső légutat tisztítja.

CO2 emelkedett. Nervus vagos viszi a jelet tovább. vérzés. hypertoniás. Hypoxenias hipoxia: oka. légzőrendszeri. Methaemoglobin képződés: három pozitív vegyértékű vas van és nem köti az oxigént. Vér hőmérséklet: láznál emelkedik υ fokozódik a légzés. carotis communis (nyaki ütőér) υ IX. vagy a vér sebessége csökkent υ tüdő keringési zavar υ gázcsere nem jó υ szövetek O ellátása nem jó υ szövetekben hypoxia lép fel. Alvás közbeni apnoe: legalább 10 sec-ig tartó légzésszünet Oka: elhízott. uremia. Nehézlégzés .Légzés szabályozás 1. majd fokozatosan mélyül. majd egy mély kilégzés υ apnoe. csecsemőknél nitrátos víz esetén. 6. amíg a vér CO2 szintje el nem ér egy szintet. infarktus. fájdalom. agyér probléma. Oka: agynyomás fokozódás. Kérgi központ: akaratlagos légzést befolyásolja. utána apnoe. Nyúltvelő és a híd területén történik. mint az oxigéné. 3. légzőközpont elnyomása morfiummal. Vér CO2 tartalom: közvetlenül a nyúltvelőt ingerli. fölötte a belégzést segítő apneuras központ υ a légzést gátló pneumotoxiteus központ fölötte található. a vér regulált = a haemoglobin 5 % fölötti (ami leadta a VVT-t). vagy jóga. Objektív: látszik a cyanozis az ajkakon. Oka: agydaganat. acidózis. hogy az O kevés. mert fekve fullad Inspirációs: belégzésben van nehézlégzés Exspirációs: kilégzés nehezített – asthma bronchiale. 4. Oka: alveolális ventilláció csökkent. Mechanikus receptor: tüdő feszülését érzékelő receptor υ gátló reflex. Hypoxia fajtái 1. A három központ összehangolt működése szükséges a légzéshez. hideg. Ez lehet stressz helyzet. 4. trombosis. cor pulmonalis betegeknél jobb pitvar terhelés. affinitása. 2. szív és a nagy erek súlyosabb fejlődési rendellenessége. CO mérgezés: erősebb a CO kötődése. 5. Tüdő beteg. Amennyiben az O koncentráció csökken nő a légzésszám. 5. Oka: oxigén és CO2 aránya károsan megváltozik. a parciális O kevés pl. Nervus glossopharingeus veszi fel a jelet 2. elzáródott pl.dyspnoe: szubjektív: úgy érzi Objektív tünet: légzési segédizmok működnek (nyaki. 3. 4. Kussmaul sóhajtó-légzés: haemoglobin csökkent. Anemias hypoxia: vérszegénység υ az O szállítás nem megfelelő 3. és ez ingerli a légzőközpontot υ fokozott légzést indítana be elejében munkavégzés alatt jelentkezik. aortában van a receptor υ X. 24 . később már nyugalomban is υ ortopnoe = csak feltámasztott háttal kap levegőt. 2. A nyúltvelő alsó területe a ritmus szabályozó központ. Oxigén kontcentráció csökken: érzékelők 1. Vér Ph: acidózisnál fokozza a légzésszámot. cukorbetegség esetén jelentkezhet. a légzés fokozatosan gyengül. 7. Apneurias légzés: mély belégzés után több felszínes. Cheyne-Stokes légzés: Jellemzője: periódikusan ismétlődik. Légzési elégtelenség Szubjektív: a beteg mondja. 5. a körmök szederjes színűek. magas hegyen. Kóros légzés típusok 1. hogy fullad. 2. száj). váll. Ischaemias hypoxia: véráramlás lelassult. Légző felület csökkent υ diffúziós zavar a tüdőben = tüdőn átáramló vérmennyiség.

7. tüdő υ oka: a szervezet túlreagálja a fertőzést.Eniphyrema pulmonum Irreverzibilis. Idős korban lehet tünetszegény.tonsillitis fallicularis Oka: streptococcus baktérium υ a fertőzés után 3-4-5 héttel utóbetegségek alakulnak ki: szív. β blokkoló υ légzés bénulást okoz. Tünet: rohamokban fullad. a vérsüllyedés erősen megnő. később köpet ürítés. de több tünete nincs. Státus asthmaticus Tünet: a rohamok gyorsan követik egymást υ fokozott cyanózis υ szívelégtelenségből halál is lehetséges. Tünet: mellkas tágult. AST nő. mellkasi fájdalom. torok vörös és rajta gombostűfej nagyságú fehéres tüszők. Elhanyagolva évek után cor pulmonale-t okoz. nyálkahártya duzzadt. Krónikus tonsillitis Tünet: a mandula gennyes. gyakori köhögés és köpetürítés. 25 . Tüdőgyulladás pneumonia: bakteriális. vírusosnál a láz lefutó. A bronchus izomzata görcsös. 8. de hőemelkedés lehetséges. a vérsüllyedés emelkedett. hányadék jut be. gyakori légúti fertőzés. vagy vírus. később dispnoe még nyugalomban is. nem kap levegőt. Asthma bronchiale: allergiás reakció. pulzus szapora. Beáll egy szintre: reggel köhögési roham. köptető. Kezelés: kalcium. betegség esetén pl. 10. még láz sincs. így hatalmas hólyagok alakulnak ki. 6. a vesét és izületi gyulladást okozhatnak. Tünet: magas láz. ha a légútba folyadék. 4. diaphilyn. a fehérvérsejt szám emelkedik. viszont így kisebb lesz a légző felület és a vitálkapacitás csökken υ cor pulmonale-t okoz. Kezelés: antibiotikum. 3. köpetürítés. torokfájdalom. Krónikus hörghurut: elősegíti: dohányzás. eleinte száraz. vese. főleg éjszaka. nehézlégzés. Tünet: nyálkahártya megvastagszik a hörgőkben. a váladék nyúlós. simpatikus idegrendszer izgató spray (tágítja a hörgőket). asthma bronchiale. Nem adható: morfium. ezért az eltávolítását javasolják. a légzés sípoló. izgató. gyakori köhögés. Tünet: köhögés. sok folyadék. Tüdőtágulat . folyik az orra. hordó alakú. később köpetürítő. főleg a kilégzés nehezített. ugráló. Jellemzője: az alveolusok között a sövény elpusztul. főleg fekvőbetegeknél alakul ki könnyen (pangó tüdő). krónikus bronchitis. 5. Ép tüdőn is kialakulhat. a légzés szapora. ritka a láz. Légcső. Gége ödéma . szívelégtelenség. ingerlő. nyálkahártya és kötőhártya gyulladt. fejfájás. röntgen képen beszűrődés. gyengeség érzés. penicillin. mert a gége nyálkahártya duzzad υ először rekedés υ nyelési fájdalmak υ nehezen kap levegőt υ cyanózis υ meg is fulladhat. nehézlégzés. Akut életveszély. bakteriálisnál viszont tartós. Tünet: hirtelen kialakuló láz. Fontos a kórokozó kitenyésztése és ennek alapján kell kezelni. csípés okozza. ritkán vírusos. Tünet: több mint tizet trüsszent. cyanózis is lehetséges. Megelőző betegsége: bronchitis.A légzőrendszer betegségei 1. 2. Kezelés: antibiotikum pl. száraz köhögés. Szénanátha: allergén váltja ki. folyamatos gyógyszeres kezelést igényel. fokozott váladék és nem szakad föl υ ez mind szűkíti a hörgőket. 9.illetve hörghurut Oka: Baktérium. mint megelőzés is. Kezelés: kalcium vénásan. erősebb váladék képződés. hidegrázás. A megtelepedő baktériumok hosszabb idő után károsíthatják a szívet. Kezelés: kalcium. Tüszős mandulagyulladás .oedema laryngis: gyógyszer (penicillin). A légcső ég. gégemetszés. légszennyezés υ maradandó elváltozást okozhat. tubus. ragadós köpet. érzéketlenítés.

krónikus tüdő betegség okozza. ha a csontokból zsír kerül a véráramba. Kezelés: vérrög oldás. cyanózis. Kezelés: szívelégtelenség és légzőszervi problémák. heparin. cyanotikus. véres köpet. Fokozott ellenállással szemben kell dolgozni a jobb szívfélnek υ hypertrófia alakul ki. Lehet krónikus. izzadmány keletkezik a két lemez között. legalább fél évig kell szedni. köhögés. Fajtái: Felnőttkori idült TBC: széteszi a tüdőt υ roncstüdő alakul ki. a nehézlégzés fokozódik. ugyanazon a helyen jön létre υ tönkremegy a tüdőszövet υ keringési elégtelenség alakul ki υ halál. ezért veszélyes a környezetére. vírus. Jellemzője: sarjadásos gyulladás. exudativ – izzadmányos. az alsó végtagból mélyvénás trombozisból kerül be. arteria pulmonalis υ halál.oedema pulmonum Hirtelen alakul ki. A tüdő bázisán kezdődik. Tünet: légzőszervi – köhögés.cor pulmonale Hosszú idejű. 11. pleura lemezek között genny gyűlik össze – empyema. tüdőembólia és rák kísérő tünete. de lehet levegő is (5-10 cm3 levegő kerül a véráramba már halálos). vagy a kismedencéből a trombus. Tünete: hirtelen nehézlégzés. amelyiken a betegség van nehézlégzés alakul ki. Tüdő embólia: vérrög zárja el a tüdő artériát. initro embolizacio – apró trombusok: nincsen látványos tünet. tartós hőemelkedés. Pangásos tüdő: bal szívfél elégtelenség okozza a pangást Tünet: terheléskor nehézlégzés. Gőzök. C. röntgen képen fátyolozott tüdő. alvadásgátló terápia. Tüdőgyulladás. de morfium nem adható. morfium. Kezelés: nem elég az antibakterium. Kezelés: vízhajtó. 3. Tüdő érrendszeri megbetegedések 1. Szív – keringési problémák. nehézlégzés. Amikor a vér útján eljut az agyba halálos. Lehet zsír például súlyos balesetnél. de még a beszáradt gomba is fertőzőképes. Tünete: oldalszúrás. a beteg sápadt. antituberkolosin kombináltan kell. folyadék szaporodik fel a tüdő alveolusokban és a sejt-közötti térben. Veszélyessége attól függ hol akadt el: A. Jelentkezése általában rossz szociális körülmények között.Szövődmény: tüdőtályog. gyengeség. υ 26 . fulladás. Kezelés: furosemid. oxigén. először primer komplexum keletkezik a tüdő kapuban. levertség. oxigén. Tünet: mellkasi fájdalom. Kezelés: antibiotikum. Tünet: hirtelen fellépő fulladás. Jobb szívfél terheltség . B. köpet ürítés. Mellhártya megbetegedés Pleuritis: sicca – száraz. 2. Nyílt TBC: a köhögéssel baktériumot ürít. 4. azon az oldalán fekszik. fullad. gázok is okozhatják. ahová a nyirok utakon jut el. sok és súlyos a mellékhatása. két hét ágynyugalom . cyanózis. véres köpet – haemoptoe. a csontba a vérárammal jut el. TBC: mycobacterium tubercolosis Tüdőbe cseppfertőzéssel terjed. egyre jobban fullad a beteg. morfium. legyengült immunrendszernél. száraz köhécselés. alig van légző felület. Akut bal szívfél elégtelenség . verejtékes. Tünet: fáradékonyság. Bélrendszerbe fertőzött tejjel kerül. Oka: bakterium. szörcsölő légzés υ szilvalészerű köpet. folyamatos hőemelkedés. diaphulmann. felületes légzés. kisebb arteriánál υ tüdő infarktus.

3. anorexia nervosa: magát kövérnek érzi. szag. amely újszülötteknél még ösztönös. Szerepe fokozza a pepsinogén és a sósav termelést és a gyomor perisztaltikát. fájdalomcsillapító. Lipáz termelés. Létrejötte felnőtteknél: exogén inger = látvány. Tünet: hirtelen mellkasi szúrás. Gyomor A táplálék a cardián keresztül jut be a gyomorba. antibiotikum. Nyelés a felső szakaszon akaratlagos. rossz az emésztés. intrinsic faktor termeléséhez szükséges (B12 felszívódás). sósav hatására aktivizálódik υ aktív pepsin. Gyomor perisztaltika: a cardiától a pilorus felé összekeveri a táplálékot a gyomornedvvel. oldalt sós és savanyú kemoreceptorokkal. 27 . éhség perisztaltika. Kóros formája: 1. nehézlégzés. 2. hátul keserű. az emésztő rendszerre. pepsin aktiváló hatású. 4. cyanózis.5 l nyál/nap. bordatörés B. Nyelés: reflexes folyamat. Íz érzékelés: a nyelvvel történik. mucin. A gyomor ürülése szakaszos a perisztaltikának megfelelően. pepsinogén = fősejtek termelik. Gastrin hormon: az autrum területén termelődik. alig eszik. pszichés ok. 6. Kihat az étvágyra.5 l gyomornedvet választódik ki: 1.PTX – légmell Levegő kerül be a lemezek közé υ összenyomja a tüdőt. Nyál: amiláz = ptialin υ CH emésztést kezdi lisosin = baktérium ölő hatású mucin = CH-hez kapcsolódik. Kezelés: mellkasi levegő leszívás. nyílt: szúrt seb. bulemia: állandó evés υ anyagcsere fölborul υ túlsúly keletkezik. Szájüreg Rágás = arc és rágóizmok + fogak munkája. sósav = a fedősejtek termelik. oka pszichés. A. oxigén. spontán: emphirema pulmonumnál C. amely csak lúgos közegben fog dolgozni. 1. endogén inger = vércukor szint alacsony. Emésztőrendszer Étvágy: táplálkozási szándék. 5. elöl édes. Éhség perisztaltika: hang kíséretében korog a gyomor. köhögéscsillapító. kilégzésbél viszont lezár a seb. a bolygóideg fokozza termelését. Napi 1. Kimosin enzim: tej kicsapása. táplálék továbbítására szolgál a gyomorba. Lehet complett – teljes. A nyelésben a nyelőcső izmok szerepe a fontos. sérülés. incomplett – csak a tüdő egy része esik össze. majd a többi független. Vegetatív idegrendszer hatása a gyomorra Simpatikus: perisztaltikát és a sekréciót gátolja Parasimpatikus: fokozza a perisztaltikát és a gyomornedv termelést. Nyálelválasztás: 3 nyálmirigy kb. a nyálelválasztásra. 2. Itt a fehérje emésztés kezdődik meg. nincsen légző hang a tüdő felett. Ha rossz a rágás. ventill: belégzésnél bemegy a levegő.

valamint az alvadási faktor képzéséhez. ezt bél baktériumok is termelik. vér alvadási faktorok képzése. 2. enterohepatikus körforgás. Emésztés eredménye: 1. fehérje anyagcsere: albumin termelődik benne. méregtelenítés. 11. savas vegyhatású béltartalom. Fehérjéből υ amminósav υ felszívódik a vérbe υ májba kerül. SGPT. 3. Vastagbél A tápanyag jelentős része a vékonybélben szívódik fel. endogén koleszterin gyártás. a zsírban oldódó vitaminok nem szívódnak föl υ zsírsav + glicerin υ a bélbolyhokban levő nyirok rendszer υ vénás rendszer υ máj 3. A széklet kialakításához fontos a megfelelő mennyiségű víz bevitele. secretin: hasnyálmirigy bikarbonát termelését fokozza. AP – epe vagy csont problémáknál. CH: az egyszerű CH-t nem kell 4. B12 és folsav raktár. ez fogja majd aktivizálni a többi tripsinogént.t állít elő a zsír lebontási termékeiből és CH-t raktároz glikogénként (cukor raktár). nemi hormonok. a vastagbélben ásványisók és víz. 2.pancreosimin: epehólyagra fejti ki a hatását. hormonokat lebontja: steron vázas. 3. azaz aktív. valamint folyamatosan termel: 1.5-1 l/nap. 4. 12. 7. koleszterin lebontás. amelyik nem eszenciális. 2. Amennyiben szükséges glikogénból cukrot állít elő. máj betegség esetén lehet gond. más része tárolódik: máj epe világosabb sárgás. vérraktár: kisebb fokú vérvesztés esetére. A felszívódás nagy felületen történik: bélredők. 14. összehúzza és az kiürül. itt saját fehérje épül fel belőle. 15. bélbolyhok. mikrobolyhok. Kolinészteróz: acetilkolin lebontja. hólyag epe zöldes. 13. ezzel a kívülről bevitt mennyiséget csökkenti. zsíranyagcsere: zsírból zsírsav és triglicerid. 28 . hogy tripsin legyen. 5. Gastrointestinális hormonok: Vékonybél területén a doudeum felső szakaszán hormonszerű anyagok. ami fehérjét bont. 4. emulgeálja a zsírt υ ha a zsíremésztés nem jó. Amiláz: CH bontás. kolecisztokinin . keményítő υ egyszerű cukorrá bont υ vérbe szívódik fel. vitamin anyagcsere: A.Máj A szervezet teljes anyagcseréjében részt vesz. epe: 0. 4. Hasnyálmirigy Endokrin és exokrin: minden olyan enzimet termel. 2. epesav: koleszterinből állítja elő. sósav termelést csökkenti a gyomorban. vörösvérsejt előállító. 10. GIP: gyomor szekréció és perisztaltika csökkentő. 8. 1. Lipáz: zsír bontás. γGt – általában alkoholista életmód esetén emelkedik jelentős mértékben. VIP: értágító. D képzés. 6. zsír υ epe szétoszlatja. K vitamin kell a működéséhez. magzati életben 2-7 hónap során vérképző. 3. amik a vérbe ürülnek: 1. bilirubin: haemoglobin lebontása. ami a gyomorból ürül ingerli a termelését. SGOT – az S=serum. egyik amminósavból másikat állít elő. Kimotripsinogén: tejfehérje további emésztése. egy része kiürül. inzulin kiválasztás fokozó. Enteropeptidáz kell ahhoz. szénhidrát anyagcsere: CH. Tripsinogén: a bélben aktivizálódik.

Gennyes gyulladása. Kivételénél más nyirokcsomók átveszik a szerepét. Prednisolon. Glükogén: pancreas 2. 2. központja a gerincvelőben. Hőtermelést fokozza: 1. fokozza a zsírsavak beépülését a zsírsejtekbe. 5. 2. 3. baktériumok és vírusok nem szeretik. Hőmérséklet: köpeny hőmérséklet 36. elősegíti a májban a glükóz glükogén átalakulását. Fizikális hűtést 38 C alatt nem szabad alkalmazni. Alkohol: meleg érzetet kelt. hőleadás csökkenése. 29 . ha perforál hashártya gyulladáshoz vezet. hőleadás fokozódik: verejtékezéssel és a bőr alatti erek kitágulásával. A láz szintén hőtermelő folyamat: 36. izommunka. vagy vírus pirogén anyaga. fokozza az izomsejt kálium felvételét. segíti a cukrot bejutni a sejtekbe. 6. Láz oka: baktérium toxin. 6. anyagcsere csökken. anyagcsere fokozása.7 C (hónalj). a hasüreg mandulája a bélfalon átjutó baktériumok ellen dolgozik. Lázgörcs hajlam esetén is hűteni kell. Adrenalin. vagy a sok hormon υ kimeríti a hasnyálmirigy inzulin termelését.5-37 C normális 37-38 C hőemelkedés 38-39 C láz 39-40 C magas láz 40 felett hyperpyrexia υ görcs. STH: agyalapi mirigy 5. Végbél: a széklet ürítés reflexes folyamat. 4. de pont ezzel növeli a hőleadást. hőtermelést csökkenti. ilyenkor már hőemelkedéskor is. pajzsmirigy tiroxin. Láz esetén az immunrendszer aktívabb. mag hőmérséklet 37-38 C (végbél). mert tágítja az ereket. 2. Tiroxin: pajzsmirigy. glükogén lebontását csökkenti υ nem emelkedik a vércukorszint 4. Sok stressz. ezek a hőközpontot ingerlik. A pancreas Langenhors szigeteiben a β sejtek termelik. 7. Hátsó része a központi idegrendszerrel van kapcsolatba: csökkenti a hőleadást és fokozza a szervezet hőtermelését.Appendix: nyirokszerv. Működése: proinzulin υ inzulin υ vérbe ürül υ sejtekhez jut υ vércukor szintje csökken. Az inzulin hatása: 1. A feszülést érzékelő receptorok itt találhatók υ inger a gerincvelőbe υ izom elernyedés + hasprés. Két amminósav láncból áll. mert megfázást. Egyedül az inzulin csökkenti. Vércukorszint szabályozás Hormonok szabályozzák. noradrenalin: mellévese vesevelő 4. Cortison: mellékvese 3. tüdőgyulladást okozhat. fokozza a testsúlyt. Hőszabályozás Hipotalamusz területén a lateralis magcsoport elülső rész: hő leadást fokozza. hőguta. A sok cukor. fokozza az izomsejtek fehérje szintézisét. Antagonistái: 1. közöttük disulfid híd van. Hőtermelés csökken: 1.5-36. 3. aminek működése: mirigyek szekréciója csökken υ bőr alatti erek összehúzódnak υ kevés verejték υ hőtermelés nő.

30 . csökkent – hypoaciditás Oka: beidegzés. Kezelés: savkötő. ami üres gyomornál és főleg éjszaka jelentkezik. Oka: vírus fertőzés. Tünet: étvágytalanság. Nyálmirigy gyulladás – parotitis Általánosan a mumpsz – epidemica értjük alatta. rossz emésztés υ idővel a nyálkahártya sorvadni kezd υ enzim és sósav termelés visszaszorul υ intrinsik faktor nem termelődik. perforáció υ hirtelen késszúrás szerű érzés υ hasi katasztrófa. lósóska mag tea + a főtt magja pirítva. Gyomor problémák 1. heliobaktre is lehet. nem megfelelő rágás. 3. Folyamatos gyulladásban van a gyomor nyálkahártyája. nyálkahártya károsodás. Hányás – vomitus Központja a köhögés központ mellett a nyúltvelőben. Gyomor szekréciós elváltozása. folyadék pótlás. gastrin sejtek túlburjánzása. folyadék adása a szövődmények elkerülésére. Folyadék vesztés υ kiszáradáshoz – ecsicorsus vezethet. Gyomorfekély – ulcus ventriculi (gyomor nyálkahártya seb) Oka: fokozott sósavtermelés. Tünet: parotis duzzadás. Tünet: étvágytalanság. A. Tünet: szív panasz. hányás. Szövődmény: heregyulladás. de súlyosabb formában. hyperaciditás – túltermelés: gyomorégés υ fekély alakul ki. Savas vegyhatású váladék vesztés υ sav/bázis egyensúly felborul υalkalózis alakul ki. anaciditás: alig van termelés υ anemia perniciosa. B. gastrin túltermelődés. Rekeszsérv – hermina diagpragmatica A gyomor kisebb része a mellüregbe bedomborodik. Kezelés: helyileg + vitamin. bezabálás. feszes has. 2. b. röntgen. stressz. B12 felszívódás sem jó. vagy zavara: ez összefügg a savtermeléssel. 2. hasmenés. reflux: a gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe. steroid kúra. nehezen gyógyul. Jellemző: apró viszkető hólyagok a száj körül. Szövődmény: elrákosodás. nullás vércsoport. 3. dagadás. zaccos hányadék. egy helyen fáj. Gyomor hurut – gastritis együtt járhat bélgyulladással – gastroenteritis Akut: romlott vagy fertőzött étel. Krónikus: alkohol. rossz emésztés υ felszívódási zavar. Kezelés: diéta. C. Vérzést okoz. élvezeti szerek. nincs B12 felszívódás υ vészes vérszegénység . vérzés. almagel. Következmények: a. ég a nyelőcső. főleg csecsemő és idős korban. Kimutatása: gastroscópos vizsgálat. Tünet: fáj a gyomor. Jellemző: erős parasimpatikus túlsúly υ fordított irányú peristaltika υ nyelőcsőn át kiürül. dohányzás. gyógyszer – antibiotikum.anemia perniciosa alakul ki. hasnyálgyulladás υ életveszélyes állapot alakulhat ki. ami lehet: occult vérzés – szivárgó anemiás vérzés – erősebb υ tünet: szurok széklet. gyors étkezés. Kezelés: ágynyugalom. kávé hatására alakul ki. herpes labiolis: szervezet immunrendszere legyengült. gyomorégés. Oka: vagus izgalma. Tünet: periódusos kiújulás ősszel és tavasszal. de nem csak ez tartozik ide.Emésztőrendszeri betegségek 1. 4. Tüdőgyulladás melléktünete is lehet. nyugtató.

hepatocelluláris icterus Tünet: direkt és indirekt bilirubin fölszaporodik υ széklet nem változik. Kezelés: alapbetegséget. glicerin kúp. beöntés. pajzsmirigy csökkent működése. perforáció. gyógyszer mellékhatás. Májgyulladás – hepatitis Oka: méreg (gyilkos galóca). Tünet: hasi görcs. gyakori székelés. C: szérum hepatitis – 40-180 nap lappangás. mozgásszegény életforma. Tünet: fekélyes elváltozás a vastag illetve a végbélben υ székletben a vér megjelenik. 3. Krónikus: életmód problémák. hasmenés.5. rost dús étrend. 4. daganat (hasmenés és székrekedés váltakozva). ceruza széklet – ha a végbélben van a daganat és emiatt beszűkül az átmérője. Karcinoma: a. baktérium. hasi görcsök. puffadás. ulcerosus – fekélyből. vegyszer. 31 . Kezelés: életmód rendezés. vírus A B C. poliporsus – polipból b. minél emelkedettebb. bélfertőzés. influenza is. Kezelés: steroid. Máj betegségek 1. izületi fájdalmak. compilobakter.haemolitikus icterus Tünet: fokozott enterohepatikus körförgás υ sötétebb széklet. daganat. görcsoldó. 4. ami nőhet és vérezhet. 5. sok folyadék bevitel. depresszió. Máj sejtek betegsége. pusztulása . oliva olaj. környezet változás. Kezelés: folyadék bevitel. bilirubin nincs a vizeletben. 3. Kiújulásra hajlamos. terhesség. étel. vérben direkt bilirubin fölszaporodik υ világos széklet. Bélgyulladás – enteritis Legtöbbször baktérium okozza: szalmonella. folyadékot pótolni. széklet. Következmény: anemia. Hasmenés – diarrhoea Oka: emésztési zavar. annál zöldebb a bőr (máj tönkrement). rostban szegény étrend. B. cirrus – az egész gyomorfalat bevonja c. direkt bilirubin viszont van. UGB fokozott. Daganat Hasmenés – székrekedés váltakozása. mozgás. A: járványos májgyulladás – hepatitis epidemica: 4-5 hét lappangás. puffadás. Szövődmény: fekély elrákosodhat. 2. vérzés. ital. fehérvérsejtek száma nő. bilirubin a vizeletbe. VVT fokozott szétesése . UGB nő. Jellemző: naponta többször híg széklet ürül. Tünet: sárgaság a szemfehérjén látszik. lekvárok. mira víz. pajzsmirigy túlműködés. vizelet. Fekélyes vastagbél gyulladás – colitis ulcerosa Oka ismeretlen. Székrekedés – obspitáció Oka: heveny bélelzáródás. Elzáródás – obstruciós icterus Jellemzője: epeutak záródnak kő. Belek betegségei 1. vér és sexuális úton terjed. antibiotikumok. rota vírus. vérsülyedés nő. mert az indirekt bilirubin mennyisége megemelkedett. Gyomorrák Polip: kocsányocskán jóindulatú nyálkahártya daganat. vagy daganat miatt υ epe pangás a májban. immodium. UBG nincs a vizeletben. gyógyszer mellékhatása pl. 2.

májméreg (gomba). puffadás. de addig fáj. a bilirubin nem emelkedik. Tünet: a kő méretétől függ. Előhozhatja terhesség. szurok széklet. Kő elindul és kiürül. az epehólyagban homoktól tojás nagyságú kőig. nyak környékén csillag nervusok – tágult hajszálerek. Oka: B. Pici kő: epegörcs = kólikás fájdalom. besárgul. rosszabb emésztés. UGB nő. máj szagú. nagyobb máj és lép. belesápad. Átmehetnek krónikus májgyulladásba υ a persistáló gyógyul υ krónikus agresszív υ máj cirrózis alakul ki. + élénk piros vért hány. ductus coleductust zárja el υ obstrucios icterus = epe nem ürül υ sárgaság. Gyógyítani nem lehet. elzárja a ductus cysticust. Nagy kő: jobb bordaív alatti tompa fájás. nyelőcső alsó szakaszán kitágult véna υ alvadási zavar és vérzés lehetséges υ elvérzéshez vezethet. reggeli hányás. kevert. máj sejtekből indul ki.cirrózis Jellemzői: + a máj sejtjei elpusztulnak. epehólyag gyulladás. de a többi tünet meg van. izzad.1. letapadás helyén a bélben jön létre a perforáció υ nagy kő okozhat epekő ileust D. ami ráterjed a májban levő epeutakra. az epe összetételének megváltozása. begyullad és gennyes lehet. az epefalat ingerli. ami gyulladást okozhat. műtéttel lehet gyógyítani. epeutak fertőződése. tenyéren és talpon vörös hüvelykpárna. B. Máj zsugorodás . B. C hepatitis. bőr viszketés. Daganat: Haemorragiona – vérzéses jóindulatú Adenoma – fogamzásgátló. epeutak + epehólyag krónikus gyulladása. Gyors lefolyású hepatitis: gyilkos galóca mérgezés. ha nem mozdul el. Tünetek: + köldöknél aranyeres csomó. 32 . 5. Szövődményei: A. Cholelithiasis Jellemző: nőknél gyakrabban fordul elő. máj alatti fájdalom. icterus megjelenik. bőr viszketés. Kövek fajtái: bilirubin. máj enzimek nőnek. Epe mozgatás. helyette kötőszövet + vena portae nyomása nő υ vci és az anastamosis tágul. kiürítés: citrom olajjal + napraforgómag. 7. koleszterin. fáradékony. de lesz bilirubin υ műtétet igényel. UBG nincs a vizeletben. sötét vizelet. autoimmun eredetű. jobb bordaív alatti fájás. ami a jobb lapocka alá sugárzik. pangás a jobb szívfélben υ pangásos máj. + később vérzésbe megy át a hányás és máj kómában hal meg. több kisebb kő a pancreas működését is befolyásolja. sárgul. Hepatitis sineictero Nem kerül felszínre a sárgaság. ha a kő nem indul el. Nehéz észrevenni. a has fölpuffadt és víz gyűlik benne össze. Tünet: Epehólyag és hasnyálmirigy betegségei 1. Egyéb tünet: + szájüreg édeskés lehelletű. Rosszindulatú: epeutakból. 6. bilirubin a vizeletben. elősegíti epepangás. Ha elakad attól függően okoz problémát. hogy hol: A. esetleg daganatot. Hólyag eltávolítás után epés diétán lehet lazítani. világos széklet. 2. ha nem ürül akkor pang. epehólyag perforáció υ hasüreg biliáris peritonitis C. alkoholizmus. hányás. akár 10-20 l.

hőemelkedés. mozgáshiány. hirtelen alakul ki. Cukorbetegség – diabetes mellitus: inzulin vagy annak hatásának hiánya. Amennyiben javul: tea. Cholecystitis = epehólyag gyulladás Akut: jobb oldali fájás. Krónikus: tompa jobb oldali fájás. emelkedett süllyedés. Primer diabetes IDDM – inzulin függő diabetes mellitus: fiatalkori. zsírban oldódó vitaminok felszívódása rosszabb lesz. Pancreatitis Akut: életveszélyes Oka: epekő. combucha gomba. 40 év fölött. általános érbetegség (érszűkület). Reggeli cukor normális. enyhe icterus. 33 . Tünet: eleinte nem mozdul a vércukor. spontán hipoglükémia. Krómmal jól eredményeket lehet elérni. elhízás. lázcsillapító. tüdő és cukor. ami gyulladáshoz vezet. hormonális: mellékvese kéreg túlműködik – Cushing kór. nyirokkal és vérrel juthat az epehólyagba. Pancreas daganat Bárhol kialakulhat. antibiotikum. esetleg enyhébb icterus. kálium szint is csökkent. Terápia: diéta. antibiotikum. vércukorszint emelkedik. fertőzés (mumpsz). görcsoldó. anyagcsere betegség. 4. NIDDM – nem inzulin függő. makro angiopatia – koszorúér. 6. Epekő is okozhatja. gyulladás. Reggeli éhgyomorra magas υ cukorbetegség. de már glükóz intolerancia υ vissza kell fogni a cukor fogyasztását. Jellemzője: kötőszövetesedik a pancreas mirigy állománya. fiatalon. hossú ideig diétával és gyógyszerrel karban tartható. sápadtság. Jellemzője: hirtelen keletkezik. pancreas kivonatot tartalmazó gyógyszer (kreatinin + savlekötő). Secunder diabetes Oka: a. inzulin hiányos. Fej és farki rész daganata – az utóbbit nehezebb észrevenni -. nem igazán lehet műteni. övszerű fájdalom – amikor ülnek előrehajolnak -. Kezelés: diéta. nagy étkezés után. Jellemzője: ingadozó vércukorszint Szövődménye: erek kisebb elváltozása. intenzív osztályon. környezeti tényezők.. rossz emésztés. 5. Baktérium okozza.2. stressz. fogyás. szérum és vizelet amiláz értéke nő. 6-7 napon tályog vagy ciszta képződhet. fájdalom. amiláz értéke csökkent. lázcsillapító. láz. epehajtó. 7. el is záródhat. de az amiláz értéket figyelni kell. fehérvérsejtszám nő. folyadék pótlás. 3. A fal gyulladt. ha megterheljük szőlőcukorral és nem áll vissza 2 óra alatt. daganat c. nem okoz nagy gondokat. kivezető rendszer szűkül. Kialakulása: hajlam. puffadás. monitorozni szív. sok cukor és CH fogyasztás. vérben gyulladásos tünet. STH – gyerekeknél kamaszkorban vigyázni kell. Tünet: sokk. Jellemzője: lassan alakul ki. lehet sárgaság. pancreas eredetű b. még nem cukorbetegség. gyomortájéki övszerű fájdalom. mert későn veszik észre. 4-5 napon hasnyál bevérzés υ peritonitis. hidegrázás. alkohol. gócként szerepel a szervezetben. hányinger. Kezelése: vénás táplálás. Krónikus: alkohol okozhatja. emésztés nem jó υ felszívódás rossz. amiláz ellenőrzés. lábartéria – Örökletes hajlam. Kezelés: diéta. vagy immunrendzser eredetű. Szövődmény: sokk az első napokban. gyógyszer.

kiválasztódásának mértéke pedig függ: A. GFR= Peff*k GFR = gromeluralis filtrációs ráta Peff = effektív filtrációs nyomás k = filtrációs felület és permeabilitás. gyógyszer nem. viszket a bőr. pattanások. Mindekét esetben hormonális okok miatt diabetogén. acetonos lehelet. diéta. csak a kis molekulákat engedni át. éhgyomorra cukor magas. e. b. kiválasztás –filtráció: A filtráció a glomerolusokban megy végbe. bőr károsodik. bőrön gyulladások. mert lassan alakul ki. Tünetek: A. ami hirtelen alakul ki. vagy csak a terhesség alatt 2. erek az egész szervezetben tönkre mennek. ami 24 óra alatt egy átlagos emberre nézve 180 l elsődleges vizeletnek felel meg. nem ehet szőlőt. hypoglükémia. elsősorban a vesében és a lábban B. Két fajta fizikai folyamat játszik szerepet benne: 34 . napi ötszöri étkezés. ilyen lehet pl: kreatinin. artériás vérnyomásnak meg kell lennie. glükonorm + diéta. gyógyszer: steroid. Kezelése: 1. C. gilemal. inulin. Ezért az elsődleges vizelet lényegében szintén vérplazma. 4. kifutó idegpályák károsodnak. vagy terhesség alatt. 3. vér pH acidózis irányába tolódik el ( metebólikus eredetű). amit a vese időegység alatt egy bizonyos anyagtól megtisztít.Bowmann-tok terében a nyomástól C. Fiataloknál csak inzulin. filtrációs felülettől és annak áteresztő képességétől. Inzulin adás szövődmény: allergiás gyulladás. terhességi diabetes 1. azaz el kell érnie a veseküszöböt. A vizelet kialakítása: a. száraz a száj. visszaszívás –reabszorpció: A proximális tubulusoknál megy végbe elsődlegesen. 2. látás csökken. fiatalon kómát okozhat a hirtelen cukor emelkedés. intrakapsularis nyomástól . Szövődmény: A. vizelet cukor 9 fölött. fogamzásgátló. Clerance: azt a vérplazma mennyiséget jelenti. szilvát. aszalt gyümölcsöt. Gyógyszer: adebit. diéta + inzulin Inzulin adása csak műtét idejére. poliuria – sok vizelés és plidypsia. édesítőszer. A vérplazma szűrése félig áteresztő hártyán történik. D. β blokkoló (betalock). az óriás fehérje molekulákat viszont nem. almából a sárgát.d. nem okoz felnőtt korban hirtelen tüneteket. cukrot nem fogyaszthat. zöldet eheti. magas vérnyomás alakul ki C. B. C=U*V/P (ml/min) C = clerance U = vizelet kreatinin V = ürített vizelet térfogata P = kreatinin koncentrációja a vérplazmában. B. Vese és kiválasztó rendszer A vese feladata: 1. Ennek értéke 125 ml/min körül mozog. vízhajtó (hipotiozid). latens diabetes: terhesség után is megmarad.

kevés a vér O.4-7. 1. CO2 + H2O 2. kreatinin. ami aktív transzporttal megy végbe. A szabályozás a distalis és a proximalis sejtekben történik. mert direkt inger vezérli: acidózisnál gyorsul a légzés. 2. ha nagy mennyiségű aldoszteron kerül a szervezetbe. Prosztaglandin: PGE2 a vesevelőben képződik. az erek áteresztő képességét fokozza. hogy a szervezet H+ iont és vizet tud üríteni. Eritropoetin: VVT termeléshez kell. ha az alveolusokban a ventilláció csökken. fémek. mint a légző rendszer. A vese lassabban reagál. 35 .3 Respiratórikus: légzési eredetű. b. foszfát puffer rendszer. a renin antagonistája. Koncentráló vagy lúgosító funkció: A bevitt víztől függően: Kevés víz bevitel esetén: ADH nő υ víz visszaszívódás nő υ sűrűbb a vizelet.aktív transzport: ez energia igényes. Sav – bázis egyensúly fenntartása Vér pH szűk határok között mozoghat 7. ami már önmagában is vérnyomásemelő υ kihat még a szomjúság központra υ vízfelvételt fokozza. ioncsere gátlás esetében a vesében. ami a májban termelődik υ egyesülnek és keletkezik angiotensin I υ ez átváltozik angiotensin II. hogy Na+ és HCO3. ennek áramlása mindig a nagyobb koncentrációtól a kisebb felé történik. a CO2 pedig visszadiffundál a sejtbe és kezdődik elölről a folyamat. uremia. HCO3-+H+ keletkezik υ H+ kilép aktív transzporttal.5 – 9 között. értágító és a vesében fejti ki hatását.5 Respiratórikus: légzés = hiperventilláció (CO2 + görcs) Metabolikus: hányás (savas folyadék vesztés). a H+ ionnal H2CO3 keletkezik a tubulusban. egyes gyógyszerek (penicillin). Sok víz bevitel esetén: plazma nyomás csökken υ ADH csökken υ kevesebb vizet szív vissza υ vizelet mennyisége nő υ hígul a vizelet. Anyagcsere eredetű: diabetes. ami vérnyomás emelő. A sav-bázis egyensúlyra a légző rendszer azonnal reagál. folyamat ezzel történik a cukor. anélkül. A renin tehát a vérnyomást több hatásmechanizmuson keresztül emeli. 4. tojásfehérje. A szabályozás a hámsejtekben történik. 3. c. ehhez kapcsolódik a vér plazmában levő angiotensiogen. azaz a légzés csökkent pl. Így a vese követi a vér pH eltolódását lassan és a vizelet pH is vele változik. ezt passzívan követi a víz ürülése. Ezzel szemben a vizelet pH 5.veszne. Vér pH csökken υ acidózis vizelet alakul ki = H+ több a. Oka: anémia. Alkalózis vér pH>7. tüdőödéma. Kallikrein: a vesevelőben termelődik. tüdőgyulladás. Puffer rendszerek is hatnak: ezek H+ iont képesek megkötni υ csökkentik a koncentrációt. Aldoszteron hormon hatására Na+ visszaszív. haemoglobin. helyébe Na+ szívódik 3. mérgek. K+. Endokrin tevékenység Renin: JGA sejtek termelik a renint. Na+. Na visszaszívódást emeli. tartós szódabikarbóna bevitel. értágító. Maradéktalanul visszaszívódik: 9 mmol/l alatt cukor. alkalózisnál lassul. passzív transzport: urea. kiválasztás – secretio: H+. melynek lényege. plazma fehérjék. mert a kis artériák falát összehúzza υ fokozza az aldoszteron termelést υ Na+ visszaszívódás nő. Ilyen rendszer: bikarbonát-. az inger a veseszövet hipoxia (O hiány). K+ visszaszívása. UBG. ammónia kiválasztás. ami rögtön felbomlik CO2 + H2O υ a víz kiürül. foszfát. Na+ visszaszívódás Sav-bázis egyensúly zavarai: Acidózis vér pH<7. K+ ürítését fokozza.35. lúgos folyadék vesztés = hasmenés υ Kusmaul sóhajtó légzés.

3. valamint a többi tünet. hirtelen jelentős fogyás esetén. 36 . fehérje. ödéma.Diuretikumok hatásmechanizmusa (vízhajtók) 1. antibiotikum. az immunkomplexum akad meg a glomerulosokban. 40 éves kor körül jelentkezik. Szakaszai: 1. AST emelkedik.glomerulonephrytis Akut: Jellemzője: streptococcus fertőzés után 4-5 héttel utóbetegség. melyek gátolják az aldoszteron függő Na visszaszívódást: berospiron. vese koncentráló képessége csökken υ nagy mennyiségű víz ürül ki – kompenzáló poliuria 3. Tünet: nagy fokú protenuria υ fehérje vesztés υ ödéma készség υ hyperlipidémia – vérzsír emelkedés Magas vérnyomás ami a glomerulosokat érinti. 3. narkotikumok. Divesticulum: zsákszerű tasakocskák a nyálkahártyán. karbamid nitrogén emelkedett. sápadtság. tubulusok osmotikus nyomását fokozó: diuretikumok: nagy molekulájú anyagokat a véráramba juttatva megnövekedik az ozmotikus nyomás υ megakadályozza a víz tubularis visszaszívódását υ a vizelet mennyisége megnő. a vizeletben: vér. cukor – glükória. 2. krónikus nephritis. gyengeség. amely gátolja azokat a folyamatokat amelyek a víz visszaszívódását segítik elő. vér Haematuria lehet: mikroszkópos υ veséből keletkezik makroszkópos υ hólyaghurut. fájdalomcsillapítók. Amennyiben ez hosszabb időn keresztül fennmarad tönkre megy a vese υ uremia. Szövődmény: akut vese leállás. fehérje (vese baj) – proteinuria. veseér fejlődési rendellenesség. fertőzéstől. pusztulása. méreg anyag. tein. Vese gyulladás . Vándorvese: vese elmozdul a helyéről. 2. általában gyere vagy fiatal korban. Szabálytalan alakú vese: patkó vese – két vese összenő. Így hatnak a furosemid. cukorbetegség. koffein. Vizelet A vizeletben nem lehet: bilirubin (máj vagy epe probléma). Oka: krónikus betegség. Krónikus: Jellemzője: akutból alakul ki. Kezelés: vérnyomás csökkentők. deréktáji fájdalom. Kezelés: prednisolon. ödéma a szem körül és az arcon. Az immunfolyamat okozza a problémát. plussz még veseelégtelenség. Vese betegségei 1. glomerulosok kötőszövetes átalakulása. süllyedés emelkedhet. panasz mentes: emelkedett vérnyomás. bőrviszketés. ADH szekréció gátló diuretikumok: egyes központi idegrendszerre ható anyagok ilyenek: alkohol. Fejlődési rendellenességek Policystás vese: mindkét vesében kis ciszták. vizelet mennyisége csöken. Hasonlóan hatnak az aldosteron antagonistái. immun folyamatok. prednisolon. Nephrosis szindróma Jellemzője: Tubuláris rendszer megbetegedése. átmehet krónikusba. Reflux a hólyagból: fertőződés. hypertonia. 2. idővel a vese állománya tönkre megy. Kezelése: diéta. fáradékonyság. Tünet: gyengeség. vizeletben vér és fehérje. szövődmény. glomeuralis filtrációt fokozó: artériás vérnyomást emelik pl.

cukorbetegség elősegíti kialakulását. 8. deréktáji fájás. prosztata nagyoboddás. ödéma. 6. Mennyiségi változás Oliguria: 600 ml/nap-nál kevesebb ürül Oka: nem iszik eleget. Kezelése: antibiotikum. Kicsi kristályos kő υ vese kólika υ végig sérti az uretert υ alhasi és derék irányában fájás. Tünet: amnézia. Pielonephritis Jellemzője: vesemedence és a kötőszövetes állomány gyulladása. fáradékonyság. ágynyugalom. azaz növényi étrend. süllyedés Vizeletben: genny. diabetes inspidus. véres vizelet. Polyuria: 2000 ml/nap fölött. előtte gyakori vizelési inger fordul elő. üledék tele van kristállyal.4. véráram útján terjed. folyadék vesztés υ exicossis – kiszáradás Anuria: 100 ml/nap-nál kevesebb Álonuria: az elvezető rendszer záródott. hányás. Napi 15-20 liter ürül és iszik is hozzá. Fölfelé szálló gyulladás. homokkal. vér. fertőződés. fehérje. Terápia: bő folyadék bevitel. antibiotikum υ vizelet fertőtlenítés (a májat bántja a nitrofurantonin) 5. További tünet: lezárhatja az uretert υ vese állományát károsítja υzsákvese υműtéttel. láz. ami vérrel kerülhet be. 7. ADH hiányzik. beidegzési probléma. Kezelése: bő víz bevitel. fehérje. mangold Urát kő υ lúgosítás. Akut: Jellemzője: hidegrázás. 37 . Szövődmény: fertőzésre hajlamosít ha a vesékben marad. ödéma hajtásnál. csoki. Minőségi változás Kompenzáló polymia Hypertenuria: nem tudja bekoncentrálni a vizeletet. emelkedő vérnyomás. Vesekő Jellemzője: Kőképző anyagok nagyobb mennyiségben ürülnek. Deréktáji tompább fájdalom. vér vegyhatás változás. Oka: kő. vér. Kialakulását elősegíti húgyúti pangás. emelkedett fehérvérsejt. Krónikus: Jellemzője: egyre rosszabbodó folyamat. Függ a felvett víz mennyiségétől. Vizeletben: genny. Fajtái: Kálcium kő υ kálcium kerülés Húgysav kő υ hús fogyasztás visszaszorítása Obszalát kő υ paradicsom. Terhesség. vese. Követ analizálni kell a diéta miatt. Tünet: Kicsi kő: tompa deréktáji fájás. émelygés. Arthenuria: hígító és koncentráló képesség megszűnik. esetleg vér a vizeletben. vagy a nyirokrendszeren keresztül. prosztata nagyobbodás. csíp a vizelet. Elsősorban nőknél jelentkezik. hányás. ami zsugorveséhez vezethet. Steril pyuria – gennyvizelés Jellemzője: Táptalajon semmi nem tenyészik ki υ micobaktérium az oka υ speciális táptalaj kell υ vese TBC. émelygés.

terhességi vesebaj. Éjszakai ágybavizelés – enuresis nocturma oka: lehet szervi pl.9. Hányás. Tünet: gyengeség. görcsök. akut glomerulonephritis. pericarditis a vége felé pleuritis. cisztitisz. prosztata hypertrófia. Akut Keletkezés: incompatibilis vért kap a beteg υ sokk. Gyakori vizelési inger Oka: húgyúti fertőzés. 10. éjszaka sokszor. vizelet szagú lehelet. Kezelés: transzplantáció. hypertónia – a nephronok több. hólyagkő. Ca csökken. viszket és száraz. gyakori bronchitis. esetleg vér a vizeletben. karbamid-nitrogén tovább emelkedik. baktérium. 3. krónikus vesebetegség. daganat: ez lehet fölső húgyútnál. 2. dialízis. nyitott gerinc. ödéma kiürülés Tünet: gyakori vizelési inger. 5. Tünet: karbamid-nitrogén és a kreatinin emelkedik. Veseelégtelenség . Kezelés: művese. ennek oka jobb szívfél elégtelenség. görcsök. Retentio urinae hólyagban nagyobb mennyiségű vizelet marad vissza és az pangani kezd. Formái: prerenalis (vérnyomás nincs – sokk). de a nephronok 50 %-a elpusztult. Gyengeség. kompenzáló polyuriás (50-70 % pusztult el). anémia. postrenalis (álonuria). Oka: záróizmok beidegzési zavara. mint 70 %-a elpusztult. elejében panasz és tünet mentes. 4. anémia. filtráció csökken: karbamid-nitrogén emelkedik υ acidózis. 2. renalis: vese megy tönkre. enyhétől a vérzésesig. Oka: méh előreesés.uremia Jellemzője: oliguria υ anuria – nincs vizelet. Kezelés: fertőtlenítés. 3. kálium szint nő. fájdalmas vizelés Idős korban: nappal kevés. ödéma. 1. hyper kalemia – kálium szint emelkedik υ szív megáll. 38 . csontrendszernél spontán csonttörés. tudat zavar. Vizeletürítés zavarai 1. antibiotikum. Jellemzője: genny. de gyerekkorban legtöbbször pszichés. Inkontinencia – vizelet csepegés Nem tudja tartani a vizeletet és az elcseppen. ödéma. 4. hypertónia. hólyagnál és prosztatánál. foltos. központi idegrendszer zavara. bőr szürkés-sárgás. bő folyadék bevitel. amiből gyulladás alakul ki. Krónikus: Jellemzője: lassú. emelkedett kálium. Vizeletelfolyási akadály vesekő. de a vese még küzd. Ca szint csökken. Hólyaghurut – cistitis Akut: baktérium fertőzés. hasmenés. teljesen tönkre megy a vese υ dialízis. Fokozott reflux. fáradékonyság.

trombocitákban található. membrán áteresztőképessége megváltozik III. szerotonin = agyban. Relatív refrakter fázis: csak a küszöb ingert jóval megahaladó ingerre reagál. repolarizáció: aktív Na pumpával (energia Na+ igényes) visszaáll a nyugalmi potenciál Fehérjék negatív -90 mV töltésű oldallánc A repolarizáció alatt nem ingerelhető az idegsejt = refrakter fázis. 3. ami még ingerületet vált ki. MAO bontja. izgató: ingerületet hoz létre. Telodendrion Presynaptikus végződés Synaptikus hólyagokban transmitter (átvivő) anyagok (acetilkolin. a másik idegsejtnél olyan változás következik be.Idegrendszer Az ingerület kialakulása Az idegrendszer a környezethez való alkalmazkodásra szolgál. ingerület hatására a hólyag a membránhoz vándorol 2. gyomor béltraktus. ezzel az ingerküszöb nő. ha nem akkor nem működik. agykéreg alatti területeken. noradrenalin) Synaptikus rés Postsynaptikus komponens 1. MAO bontja. kémiai embernél. a simpatikus idegrendszer átvivő anyaga. MAO bontja. neuromuscularis rendszerben. 4. Minden. Akciós potenciál kialakulása Extracelluláris tér I. neuro-neuronális: idegsejtről idegsejtre. az áttevődés után a postrin idegsejt gátolt állapotba kerül. Ingerátadás helye a sinapsis 1. Neura-muscularis: idegsejtről izomra Neuro-secretoros: idegről mirigyre. ha megfelelő mennyiségű és minőségű ingert kap akkor működik. vegetatív dúcokban. vagy semmi törvénye: az idegsejt. Gátló: a kisagy területén. 2. noradrenalin = mellékvesevelő állománya állítja elő. Abszolút refrakter fázis: semmilyen ingerre nem reagál. ezért nehezebben ingerelhető. adrenalin. adrenalin. acetilkolin = paraszimpatikus idegrendszerben. 39 . dopamin = központi idegrendszer területén. Synapsis lehet elektromos (állatoknál). nyugalmi potenciál: Na+ Intracelluláris tér feszültség Fehérjék negatív -90 mV töltésű oldallánc Na+ beáramlás +20 mV II. akciós potenciál: inger esetén depolarizá-ció. a hólyag kinyílik és az átvivő anyagok a résbe kerülnek 3. 2. hogy áttevődik az inger Transzmitter anyag 1. Ingerküszöb: az a legkisebb inger.

Interoceptor: a szervezetből vesz fel az ingert. Agytörzs és működése Formatio reticulatio = hálózatos állomány. A receptorok zömében a bőrben helyezkednek el. kapcsolatot tart más agyi területekkel limbikus rendszer = hangulat szabályozás hipotalamus. Érzőközpont = gyrus postcentralis Minden érzet befut ide a talamusból. 3. híd Vasomotoros: szív és erek működését befolyásoló. Fájdalom: a test házőrző kutyája. izületből. Thalamus Valamennyi érző pálya átfut és átkapcsol rajta. 2. A külső inger és fájdalom helyét lehet lokalizálni. az inger helyének lokalizációjában vesz részt. trüsszentés. védekező mechanizmus. testtartási reflexek központja. köhögés. 1. nyelés. garat reflex: ingerlése hányást idéz elő. Adaptáció: az ingerekhez egy idő után bizonyos mértékig hozzászokik a szervezet. Exceroceptor: külvilágból veszi fel. Itt van a légző központ. telereceptor = távolból.5. 1. termo – hő. glutaminsav. Az idegrendszer a reflexívek alapján működik. ha sérül ataxiás járás (bizonytalan). agyban és a kisagyban. foto – fény. szemhéj zárás. Agykéreg Az agykéreg felső hat rétege az agy fiatal állományához tartoznak. a receptorokban fájdalmat vált ki. szopás. Érzékelés Receptor = ingerfelvevő. kivéve a fájdalmat. jóllakottság. utána rögtön kereszteződik υ talamuszban is átkapcsol υ gyrus postcentralis. 2. Fájdalom érző receptor: általában szabad idegvégződés. proprioreceptor = izomból. A csiklandozás és a viszketés enyhe fájdalom. 40 . visceroreceptor = belső szervekből. az érzeteket minősíti az adott igényeknek megfelelően. mechano – mechanikai. látás – nyakszirtlebeny. kontaktreceptor = közvetlen érintkezés. alvás. Mindig egy meghatározott ingerre reagál a receptor. A fejlődéstanilag ugyanabból a szövetből származó helyeken fáj. GABA = gátlósimpatikus átvivő anyag. mozgás összerendezés. alvás alatt szaporodik fel. Egyensúlyozás. Itt van az akaratlagos mozgatóközpont a piramis pályához kapcsolódva Gyrus precentralisban a mozgató sejtek fölső vezérlése. amennyiben agyi károsodásra megszűnik spasticus (görcsös) izomtónus fokozódás keletkezik. hipofízis át = neuroendokrin rendszer szabályozás éhség. szaglás . Ez az inger nagy erősségű. Kisagy Sok gátló sinapsis és purkinje sejtek vannak benne. 6. aszparginsav = a tanulással van összefüggésben.bulbus olfactorius. íz érzékelés. hányás. a belső fájdalom viszont nem ilyen pontos. feladata a gátlás. Ingerek fajtái: kemo – kémiai. kisugárzik. izomtónus szabályozó. Hallás – halántéklebeny. szabályozza a testérzetet. azaz átértékeli. Ízlelés: Érzőbimbókból a VII és IX agyideg továbbítja az ingert υ nyúltvelőben átkapcsol. vérnyomást szabályozó. 3. le illetve felerősíti. ébrenlét szabályozása. Nyúltvelő.

amelyek adott szagingerre ingerületbe jönnek.Szaglás: Orr fölső részén vannak a receptorok. Anaesthesia – érzékelés kiesése 3. Petyhüdt izomzat. Izomtónus változás 1. delírium. Chorea mayor – öröklődő. Babynsky tünet = talp külső felén végighúzzuk az ujjunk és a nagylábujj féregszerűen mozog. az ajkakon 41 . Illúzió – ingereket helytelenül ismeri fel és értékeli az agy. Oka: a központi idegrendszer károsodott. bevérzéstől. a mimika nem követi. a roham alatt nem lélegzik. ebből következik izomsorvadás. az szöveti károsodáshoz vezethet. a rövid idegnyúlványok felveszik az ingert υ a szaglóköteg továbbítja az agyba υ bulbus olfactoriusban átkapcsol a mitrális sejtekre υ nucleus amigdale υ gyrus postcentralis. ahol a szagot beazonosítjuk. Epilepszia Oka: a központi idegrendszerben kóros góc. 3. daganat miatt. különböző grimaszokat vág és nem tud róla. Hyperaesthesia – felfokozott érzékelés: már az érintés is fáj. kóros reflexek. ami a tüneteket okozza. 5. Fajtái: GM tünete: beteg előre érzi.izomgyengeség 2. 3. Hemiplégia – féloldali bénulás: a központi idegrendszer ellentétes oldalán vérzés. ha például a hőt. Jellemzője a fokozott ingerlékenység. agydaganattól. Spontán tónus fokozódás spasztikus = mozgás elején kifejezett. Spasztikus izomzat = fokozott izomtónus. 2. jellemzője az akadozott mozgás. Tetraplégia – négy végtagra kiterjedő bénulás: fölső nyakcsigolyák területén. Plégia – izombénulás 3. elmebetegség. olyan aktivitás indul innen ki. arcrángások. hangya mászás. Hallucináció – kábítószer. Monoplégia – egyetlen végtagra terjed ki: kifutó pálya sérülés. 2. 4. 5. Extrapiramidális mozgászavarok = akarattól független 1. 4. esetleg néha akarattól független rángás. petyhüdt bénulás = nincsen izomtónus Oka: a perifériás idegrendszer károsodott. reumás láz részjelensége. 40 éves kor körül jön elő. de ezt nem az izület okozza. lehet kórós is. Mozgató vagy működési zavarok 1. amputáció utáni fantom fájdalom. areflex. Chorea minor – fiatalabb korban jelentkezik és összefügg streptococcus fertőzéssel. Aknesis – mozgásszegénység pl. jellegzetes szagot érez υ gyorsan alakul ki. tónusos görcsök jelentkeznek (rángógörcs). egyes izomcsoportokban nem egyforma υ fokozott reflex. agyvérzés. Tünet: csökkent reflex. az arcizmok hyperkinetikus mozgása. nincs kifejező képessége – ez a lárva-arc. merev = az izomcsoportokban közel azonos a tónus fokozódás. Érző rendszer zavarai 1. Ez kialakulhat koponya sérüléstől. izomgörcs. 2. Paraplégia – két azonos végtagra terjed ki pl két láb: alsó csigolya sérülés. Hyperkinesis – túlzott akarattól független mozgások pl. a nyelvét is elharaphatja. Tünet: reflexek fokozottak. 6. Hypoesthesia – csökkent érzékelés Egy ingert kevésbé érzékelünk. Paraesthesia – zsibbadás. habzik a szája. gyermekbénulás. fájdalmat nem úgy érzékeljük. Paresis .

hogy keringési elégtelenség alakul ki. nem reagál a külső ingerre. játék közben megmerevszik. Insomnia Alvási nehézség: oka nyugtalanság. 4. anyagcsere betegség. Történhet: hirtelen – epilepszia. REM: gyors szemmozgások. ilyenkor álmodik. viszont rövid idő múlva felébred és újra nem tud elaludni. Amnézia: emlékezet kiesés. felületes álom nélküli.ilyenkor már nincsen reflex sem. koponya. lassan – hyperglükémia. Érzékcsalódások: az ingerek nem megfelelő felismerése. neuros υ idegrendszer összeomlása. hallucináció. agy sérülés. Somnolentia – aluszékonyság: egyre álmosabb az illető. emlékezet zavar. hastifusz. ébrenlét A formatio reticulatio szabályozza az éberségi állapotot. Stupor: semmiféle információt nem vesz fel a környezettől. kifáradás. Ébredés: formatio reticulatio aktivitása fokozódik. 2. vagy ködös tudati állapot. vegetatív idegrendszeri zavar. időnként megszakítják paradox alvási szokások. időérzékét elveszíti pl. mintha mi sem történt volna. az agykéreg fokozott ingerületben van az agykéreg. Átalvási zavar: könnyen elalszik. de erős ingerre felébred. Hypersomnia Károsan fokozott ébrenléti állapot. szétterjedő aktivitás. majd halál. előkészítő: a β mellett egyre több α hullám. oka koponya trauma. a külső ingerek felfogása csökken. ami az elalvást segíti. 42 . 2. daganat. elalvási mechanizmus elkezdődik. hypoglükémia. Sopor – erős ingerre nem reagál. felszínes. 6. Alvás. fiatal felnőttnek 8 óra. baktérium toxin. magas láz.cyanózis jelentkezhet. nehéz felismerni. Tudat zavarai 1. alig tud járni. közepes mély alvás: θ és δ hullám. Ha a REM alatt ébred valaki föl. a járás merev lesz. egy idő után folytatja. Az alvásigény egyénenként változó. idegesség. szendergés: kis alvási periódusok α és θ hullám 3. élvezeti szerek túlzott fogyasztása. Coma . hyperglükémia. Hosszabb idő alatt kimerülés. Oka: központi idegrendszer megbetegedése. Little-kór Szülés következtében kialakuló károsodás. Alváskor az idegrendszer regenerálódik. hypoglükémia. 6. Pihentető: a mély és felszínes alvás váltogatja egymást. Veszélyes formája a status epilepticus: a rohamok ilyenkor olyan gyorsan követik egymást. 2. Alvás és ébrenlét zavarai 1. máj tönkre megy. illúzió. túl fáradás. eszméletét veszíti υ befejezés mély lélegzet vétellel és utána alvás. oka szorongás. szorongás. meningitisz. nem érzi magát kipihentnek. mérgezés. 5. mély alvás: δ hullám kb 120 perc az első szakaszban. Csecsemőnek 16-18 óra. Az epilepszia egy idő után megváltoztathatja a személyiséget. 4. a korral csökken. lábak mozgása megváltozik. gyulladások az agyban. 3. idős embernek 6 óra. uremia végfázisában. PM tünete: inkább gyerekeknél jellemző. Tünet: átmenet az alvás és az ébrenlét között. Elalvás mechanizmusa: formatio reticulatio aktivitása csökken. kifacsarodott testhelyzetben maradhat. de a reflexek kiválthatók. Fázisai: 1. a külvilági ingereket nem fogja föl.

mert egy ritkább közegből lép egy sűrűbbe a fény. A szaruhártya ereket nem tartalmaz. Adaptáció: a szem alkalmazkodó képessége. Sötét adaptáció: világosból sötétbe megyünk. zöld Nervus opticus II. mert túl nagy a fénytörés. a térbeli kép a nyakszirt lebenyben tudatosul. Térlátás: két szemmel más szögből látunk. Retina: 10 rétege van. mert nem vált ki immunreakciót. Amennyiben nincsen A vitamin. fényérzékelő csapok és pálcikák. a III. Fénytörő közegek sorrendben: szaruhártya υ csarnokvíz υ szemlencse υ üvegtest. kék. Musculus dilator pupillae: szimpatikus idegi szabályozás alatt tágítanak. ahol belép a fény. a pupilla összeszűkül.Optikai hibák Rövidlátás – myopia: fénytörési hiba miatt. 2. sok csap van itt. Ganglion sejtek rétege: nyúlványit a II. Amennyiben a kémiai átalakulás gátolt: farkasvakság alakul ki. Certigmia: a szaruhártya nem tökéletesen gömb alakú. Ha a pálya sérül. Látás mechanizmusa A foton a retinán elnyelődik υ fotoreceptorokban akciós potenciál alakul ki υ kémiai változás játszódik le pl. Öregszeműség – presbyopia: a szem alkalmazkodó képessége csökken. ez utóbbi az a része. diffúzióval veszi fel a tápanyagot. így könnyen beültethető. Színlátás: csapok felelősek érte és hullámhossz függő. agyideg υ chiasma opticum – látóideg kereszteződés υ tractus opticus = azonos oldali lateralis és ellenkező oldali mediális rostok alkotják υ thalamus oldalsó részében átkapcsol υ nyakszirtlebenyben (Brodmann 17. Szembetegségek . pupilla nyílás szabályozó izmok: musculus sphinter pupillae: paraszimpatikus szabályozás alatt vannak. agyideg idegzi be és szűkítenek. látótér kieséssel jár. Sárgafolt – fovia centralis: éleslátás helye. innen kerül az elülsőbe és szívódik föl a Schlemm csatornákon át. ha nincsen keringés glaukóma alakul ki. a rodopszin átalakul: felhasad retinalra és szkotopninre υ idegsejtek ingerületbe jönnek υ ingerültvezetés. agyideg. Fotoreceptorok. Szórólencsével kell korrigálni kell. könnyezik a szem. ami a lencsefüggesztő izmokat tartja csarnokvíz: itt termelődik a hátulsó csatornában.Látás 1. kép a retina előtt keletkezik. hogy a szkotopnin A vitamin jelenlétében regenerálódik és visszaalakul rodopszinná. Érhártya – chorioidea pupilla – iris: az érhártya közepén sugártest . Itt a legnagyobb a fénytörés. kromoszómán át öröklődik. agyideg adja. először semmit se látunk. A színlátás a 7. Ennek oka lehet. 43 . ezért fénytörési hibát okoz. majd a pupilla kitágulásával derengeni kezd valami. ezt gyűjtőlencsével kell korrigálni. Réteg: 1. 2. Ínhártya –sclera Szemfehérjéből és szaruhártyából – cornea áll. szín érzékelés. Mező) tudatosul. a hirtelen túl nagy fényesség fáj. Papilla: itt lép ki az V.Érzékszervek . Fény adaptáció: sötétből megyünk fénybe. kimerül A csapok működése hullámhossz függő: vörös. 3. Távollátás – hypermetrópia: a retina mögött keletkezik a kép.corpus ciliare : benne vannak a sugárizom. Bipoláris idegsejtek: átveszik az ingert és továbbítják a következő rétegbe 3.

Lehet veleszületett. valamilyen szemtrauma esetén. Hallásküszöb: az a legkisebb inger. 4. A szaruhártyán homály alakul ki. Kezelés: műtéttel lencse átültetés. 3. ívfény. Szürkehályog – catorocta A lencse elváltozása.astagnizmus Beidegzési. Tünete látás kiesés. ami még az emberi fülben hallásérzetet kelt. Gyulladás: látótér kiesés. az itt levő hajszálerek elváltozása. 2. ennek következtében a belnyomás nő 16-18 Hgmm fölé. Kezelés: szemcseppel. Kancsalság . Tilos pupilla tágító szert adni. váladékozik. Szem betegségek Érhártya megbetegedés Tünet: bevérzések. Degeneratio pigmentosa: a pálcikák folyamatos pusztulása Allatio retine: retina leválás. a hallás hiánya miatt nem beszél. Melanoma = festéksejtes daganat 5. Tilos bekötni. allergia. nem kezelve látóideg sorvadás. Audiometria: hallásvizsgálat. ha a szülő anya rubeolát kap. agyödéma. Magasság: a hang frekvenciája. Retina megbetegedések Gyulladás – retinitis: a szem végleges károsodásához vezet. 44 . vírus fertőzés. Zöldhályog – glaukoma A hátsó csarnokból nem jut el a csarnokvíz előre. Szivárványhártya gyulladás Oka: más gyulladás. Hallás Belső fülben a Corti féle szerv a hallás szerve. ami megmozgatja az alaphártyát υ az érzékelő szőrsejtek ingerületbe jönnek υ az ingert átadják a bipoláris sejtnek ami az agytörzsbe szállítja és itt át is kapcsol υ talamusz belső felületén fut és ismét átkapcsol υ hallóközpont lobus temporale (Brodman 41-42 mező). TBC. Süket-némaság. vagy szemmozgató ideg probléma. mert gennyes kötőhártya gyulladást okozhat. Szaruhártya gyulladás – keratitis Lehet gennyes és nem gennyes. szifilisz. Időskori cukorbetegség szintén hajlamosít. majd vakság lehet. bevérzés. Látóideg károsodásai és elváltozásai Pangásos papilla: ödémás látóidegfő A koponyaűri nyomás nő. vaksághoz vezethet. Oka daganat. szúr a szem.trachoma Tünet: vörös. Vaksághoz vezethet. Hangerő: a rezgés amplitudója. Krónikus kötőhártya gyulladás . allergia. felső szemhéjak belső felszínén alakul ki. Kötőhártya gyulladás – conjunctivitis Akut: oka lehet baktérium. Tünet: lencse elszürkül.Kötőhártya betegség Az ínhártya és az alsó-. Oka: angiopatia diabetica – általában cukorbetegség. A kengyel megrezegteti a perilymhát υ hullámzás keletkezik. Rejtet kancsalság: összefügg fénytörési hibával. 1.

Hallás csökkenés oka Neurogén: hallópálya sérül Otogén eredetű: külső. Csontos és hártyás csiga. kisagyba 2. 3. Vakjárás: a betegtől messzebb állunk. Nehezített Romberg: két láb egymás elé helyezve az előző. Ez a negatív visszacsatolás. Hallócsontok problémája. Vizsgálati módszer: 1. Sterán vázas a citoplazmában fehérjéhez kapcsolódik. Neurokrin: út a másik információ közlési rendszer. 5. zsákocskák és 3 félkörös ívjárat. Fajtái: peptid vázas – inzulin Sterán vázas – cortizon. ami közvetlenül a vérbe ürül. Egyensúlyozó rendszer Részei: tömlőcskék. majd a beteg becsukott szemmel ugyanebbe a magasságba emelje föl a kezét. Forgó mozgás: 3 félkörös ívjárat érzékeli. RF serkentő hormon hatására a hypofízis több tróphormont termel. hypacusis: hallás csökkenés 5.Halláskárosodás Halláskárosodás oka: 1. gerincvelőbe 3. 2. anacusis: halláshiány 6. ez a mirigyre hat és annak fokozza termelését. zajártalom: disco. Betegség tünetei: szédülés. Gennyes középfül gyulladás υ a dobhártya kilyukad υ halláskárosodás. 3. mindketten előrenyújtjuk a kezünket. Amikor alacsony a szint nincsen gátlás és emelkedik az RF hatására több hormont termel a hypofízis és fokozza a mirigy működését. T4. munka. 2. Az inger létrejötte: Belül kocsonyás anyag van. Orr-ujjhegy próba: becsukott szemmel az orrhegyet megérinteni 4. Neuroendokrin rendszer: idegsejt által termelt anyag a vérárammal jut el és hormonként hat: adrenalin. nemi hormon Amminósav származék – T3. talamuson keresztül halántéklebenybe. Romberg próba: becsukott szemmel előrenyújtott kézzel meg tud-e állni. 45 . majd a maghártyába jut be és a messenger RNS-en keresztül hatnak a fehérjeszintézisre. steptomicin. Bárány próba: szembe állok a beteggel. Fel és lemozgás: tömlő és zsákocska érzékeli. becsukott szemmel határozott léptekkel induljon el felém. Endokrin rendszer Belső elválasztású mirigyek: váladéka a hormon. neurózis kísérő tünete. presbyacus: időskori nagyothallás 4. szemmozgató agyidegekhez 4. amiben Ca kristályok vannak υ a mozgás hatására a tehetetlenségük miatt nyomást gyakorolnak a szőrsejtekre υ az ingert a VIII agyideg vezeti υ vestibularis mag υ innen mehet: 1. gyógyszerek: ototxikus. az idegsejten keresztül. vagy középső fülben van az oka. bizonytalan járás. noradrenalin. hyperacusis: fölfokozott hallás érzés. a test más részén a sejtek anyagcseréjére fejtik ki hatásuk. Hatás kifejtése kötődhet a sejthártyán: peptid Bejuthat a citoplazmába: sterán Lehet kevert: amminósav.

majd a szövetekhez eljutva leválik és a T4 átalakul T3-á. Strúma: pajzsmirigy nagyobbodás: Lehet diffúz – teljes. Gyors orvosi beavatkozás szükséges. A somatotróp hormon gátolja. Ritmus zavar. Diabetes insipidus – ADH hiány Jellemzője: nagy mennyiségű vizeletürítés polyuria és polydipsia. noradrenallinnal szemben. de ezeken belül túlsúlyba kerülnek a keringési jellegűek. vizelet kiválasztást gátolja. Tehát a jódot a vérből felveszi. lényege. tubulus rendszerre hat. azt fokozza. nyugtalanság. nyugtató. vérnyomás nő. hypo. 2. a sejteket érzékennyé teszi az adrenalinnal. 3. koleszterin alacsony. Hatás: 1. Tünet: Merseburgi triász: struma. Folliculusokból áll (tüszők) melyeket a pajzsmirigy sejtek veszik körül egy rétegben és benne fehérjéhez kötődve tárolódik a hormon. hogy az STH szint károsan nő és az orr. FSH hormon tüszőérés LH – sárgatest Betegségei Akromegália: daganatnál alakul ki. láz. azaz szimpatikus túlsúly alakul ki. emeli a vérnyomást. enyhe alaphőmérséklet növekedés 37. vércukor magas. a hormonba beépíti és fehérjével tárolja a tüszőkben.2.és hyperfunkciós. 1 m vagy alatta. alapanyagcsere nő: jó étvágy és mégis fogy. Ritka pillacsapás. Graefe tünet: fölül az írisz fölött megjelenik a szemfehérje. erős hányás. 2. Normofunkciós. nőknél gyakori. Hyperthyreosis – pajzsmirigy túlműködés: Autoimmun folyamat eredménye. ami a sejtek alapanyagcseréjére hat. 2 m feletti növés. 46 . TSH.1-37. vércukor nő. ujjak megnőnek felnőtt korban. ACTH. vérképben leukopénia (alacsony) de relatíve lymhocytozis (magas a lympfocita) vérképet rendszeresen ellenőrizni. Gigantizmus: gyerekkorban STH hormon túltermelés. Pajzsmirigy T3 – trijódtironin. emlő mirigy állomány fejlődés és ürülés. Thyreotoxikus krízis: ugyanezek a tünetek. vérből veszik fel a jódot és építik be. Hátsó lebeny: a hypotalamusból az idegsejtek mentén jutnak be: neurohipofín Oxitocin: méh izomzat összehúzó. exophtalmus (szem kidülled). STH külső bevitelével megakadályozható. A vérben a T4 fehérjéhez kapcsolódik. a fehérjerész leválik. gócos – göbös. ADH – vasopressin: vér besűrűsödésékor az osmotikus nyomás nő. béta blokkoló. Testi. áll. finom hullámú remegés a kézen. enyhe szemhéj ödéma. szellemi fejlődésre hat. szövet megnagyobbodás (aneoma) keletkezik. nagyfokú nyugtalanság. amminósav származék. Hasmenés. főleg a csontok végén levő porcokra hat és növekedést okoz. víz visszaszívódás fokozó. Nanizmus: arányos törpenövés. pszichés instabilitás. vagy a bal pitvar fala feszül. tachykardia. ha közben normál mennyiségben termeli a hormont.Hypofízis Elülső lebeny: STH – az egész szervezetre hat. majd a hormon a véráramba kerül. A pajzsmirigy betegségei 1. T4 – tiroxin: jód tartalmú. sejtburjánzás. TSH hatására a sejtek újra felveszik a hormont.

ezzel együtt víz visszaszívás 3. Hypoparathyreozis – csökkent működés Akkor alakul ki. Na visszaszívás 2. ami az osceolclast működést fokozza és így kioldja a Ca-t a csontokból. 2. műtét után: amikor nagyobb mennyiséget távolítottak el. 47 . Ca szegény étrend. májban 3. Kéreg állomány hormonjai: Mineralocorticoid az aldoszteron. fáradékony. ha nem történik meg. szellemi és testi fejlődésben visszamarad. vesében fejeződik be. előfordulhat a gégénél fulladásos jellegű panasz. bőr száraz és durva. Mellékpajzsmirigy betegségei 1. amik fölritkulnak. Terápia: Ca bevitel. Jellemzője: serum Ca szint csökken. fokozza a sejtosztódást. bőrben UV sugárzás 2. vizeletben magas a Ca ürülés. koleszterin nő. D vitamin hiány hatására a szervezet Ca szintje csökken. ezért a csontokban cyszták alakulnak ki. a Ca-ot a csontokból oldja ki. székrekedés. Hormont kívülről kell bevinni. D vitamin fokozza a bélből a Ca felszívódást. bradycardia (60 alatt). a jódot nem tudja felvenni. jódhiány Szerzett: 1. baktérium. szellemi tunyaság. 2. Hyperparathyreozis – túlműködés Jellemzője: serum Ca szint emelkedett. pajzsmirigy gyulladás után: autoimmun folyamat. Osteomalatia – csontlágyulás: felnőtt korban. vírus okozza. ennek hatására a csontokba a vérből jobban beépül a Ca. parat hormon termelés nő. amitől reumás jellegű fájdalmak keletkeznek főleg a csont végeken. Tünet: szövetközi emyödéma: a bőr nem tartja meg az ujjlenyomatot. Ca++ szabályozó hormonok Ha Ca gazdag a táplálék a mellékpajzsmirigy calcitonin termelése fokozódik. ezért kevés hormon termelődik. szapora szívműködés. őzfej kéztartás. Mellékvese Kéreg és velő állományból áll. előanyagként vesszük föl és több lépcsős átalakuláson megy át. amikor pajzsmirigy műtéttel eltávolítják a mellékpajzsmirigyet is. ezzel az izmok ingerlékenysége nő és tetániás görcsök jelentkeznek. csont deformitást okoz. Hypothyreosis: Veleszületett 1. Gyakori a húgyúti Ca kő kialakulása. a kettő együtt emeli a vérnyomást 4. fokozza a gyulladást 5. 2. testhőmérséklet alacsony. 1. D vitamin adás. személyiség lelassul. D vitamin hiány: angolkór – rochitis: gyermekkorban. Műtéttel kell a mellékpajzsmirigyet eltávolítani. serum alkalikus foszfatáz szint nő. az arcizmokon kényszeres vigyor.4. D vitamin túladagolás: vesében meszesedést okoz. ennek hatásai: 1.

Glükocorticoid a cortisol és cortison CH anyagcserére hat. 4. 5. Nőknél a női nemi hormon gátolja a termelődését. steroid miatt. Addison kór – bronz kór Jellemzője: aldoszteron és cortison szint alacsony. noradrenalin. Adrenogenitalis syndroma Jellemzője: androgén túltermelés. fokozza a zsírból cukor átalakulását 3. nőknél az arcon szőrösödés lehetséges az androgén hormon miatt. viszont ennek következtében nő az ACTH mennyisége és növeli az androgén szintézist. TBC. Veleszületett: öröklődő. K emelkedik és a szivet terheli. A mellékvese kéreg betegségei 1. telihold arc. férfias nemi jelleg alakul ki. Szimpatikus túlsúly esetén ezek kerülnek előtérbe. a másodlagos nemi jelleg kialakítására hat. osterporosys. lányoknál pszeudo hermafroditizmus. fokozza az amminósavból a cukor készítését 2. szédülés. bőrön terhességi striák. K csökken. renin csökkent mennyiségű. 48 . ezért alacsony a cortison szint. Oka: mellékvese kéreg elpusztul pl rák. aldoszteron antagonista adása. vörösvértestszám nő. gyógyszer. keringés összeomlás. Ca ürül. hasmenés. de ehhez kell még a testosteron. Tünet: fáradékony. hypertónia. gátolja a sejtek cukor felvételét. 2. Szerzett Oka: daganat Tünet: nőknél férfias jellegű elváltozások. Oka: jóindulatú adenoma Terápia: műtét. stressz hormont: adrenalin. Terápia: műtét. vércukor csökken. vércukor emelkedik és steroid diabetes alakulhat ki. gátolja a sejtosztódást 5. emeli a vérnyomást. Na csökken. steroid lebontási terméke nő. Oka: mellékvese kéreg túlburjánzás. gyakori fogyás és hasmenés. hányás. Cushing-kór Jellemzője: minden hormon túltermel. Tünet: elhízás. végtagok viszont vékonyak. törzs elhízott. étvágytalan. gátolja a gyulladást 6. ezzel vércukorszint emelő 4. sóban gazdag diéta. hangulat szélsőséges. stressz helyzetben nő a mennyisége: 1. Androgének: férfi nemi hormon. vérnyomás nő. bőr pigmentáció fokozódik főleg a tenyéren. alacsony vérnyomás. méreg. Cornn syndróma Jellemzője: ilyenkor csak az aldoszteron működik túl. A mellékvese velő A szimpatikus idegrendszerhez áll közelebb. fertőzésekre való hajlam. ACTH túltermelés. Terápia: bevisszük a cortison és az aldosteront. 3. idegrendszeri átvivő anyagot termel. adenoma. víz és só vesztés. Jellemzője: Cortison szintézisnél hiányzik egy enzim. Na emelkedik. Tünet: serum Na nő. Tünet: iúknál korai nemi érés már 6-7 évesen. de főleg a cortison. Addison krízis: Tünet: sokk.

vetélés alatt méhszáj nyitott. VMA (vanilinandulinsav) emelkedik – ez az adrenalin lebontási terméke – a vérben. hányinger. hatalmas ödéma és gyors súlynövekedés. secunder anenorrhoea: relatíve fiatalon kimarad a menses hosszabb időre. spirál. csak görcs is jelentkezik. eltávolítás. Vetélés – a terhesség megszakadása Spontán: anyai és magzati oka lehet. abbamaradt vetélés (missed AB): magzat elhal. befejezetlen. Nemi működés és a hormonális működés Az élettan tételsor 47-49 tétele tartalmazza. béta blokkoló. de a vetélés abbamarad. Terhességi toxémia Tünet: protenuria. 3. hipotalamus – hipofízis probléma. látás zavar. dysmenorrhoea: méh izom fokozott görcse. ami fokozott szőrnövekedésben jelentkezik. ami később stabilizálódik. 3. emelkedett vércukor. fogamzás problémái 1. Művi vetélés: veszélye a méh sérülhet. turner szindróma: nemi kromoszómákból csak egy X van a másik hiányzik.Betegsége: Pheocromocitóma Daganat. polycistás ovarium: a tüszők nem repednek meg. primer anenorrhoea: ciklus nem indul be. hipofízis eredetű probléma. 4. ezért most a nemi működés zavarait írom le. Tünet: rohamokban emelkedő. görcsök és vérzéses panaszok. Terápia: vérnyomáscsökkentő. A terhesség. Lefolyása: 1. fenyegető vetélés: zárt méhszáj mellett. mióma. alkohol. Examplia: ugyanaz a tünete. hipertónia. adrenalin miatt remegés. szülés után megszűnhet. 1. 49 . szokványos . kiugró vérnyomás. teljes (4-5 hét) 2. a nyálkahártya is sérül és a későbbi fogantatás nem biztos 2. tachikardia. nagy tüsző keletkezik.habituális vetélés 3. vagy velő túlburjánzás. 2. fertőzés. amitől életveszélyes állapot keletkezik. izzadékonyság. fejfájás. Magzati: a petesejt beágyazódása Anyai: méh fejletlenség.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful