You are on page 1of 13

CTU085

BERIMAN KEPADA KITAB
present by: Hafizah Syamira Athirah

INDEKS Beriman kepada Kitab Pengenalan Kitab Taurat Kitab Zabur Kitab Injil Kitab Al-Quraan .

Ajaran tersebut ada yang dicatatkan di dalam kitab dan ada yang tak diketahui.10 suhuf kepada nabi Ibrahim.Allah swt mempunyai ajaran-ajaran yang diwahyukan kepada rasulnya dan nabinya untuk disampaikan kepada umat Islam.Injil. 30 suhuf kepada nabi Idris.Zabur.dan Al-quraan Ada soalan tak?? Pengenalan .w pernah menyebut kitab yang diturunkan oleh Allah swt adalah 114 buah semuanya. Antaranya adalah 10 suhuf kepada nabi Adam.50 suhuf kepada nabi Seth.a.10 suhuf kepada Nabi Musa sebelum turunnya Taurat. Jumlah kitab yang diturunkan kepada nabinya berbentuk kitab dan suhuf adalah banyak. Sabda rasulullah s.

Kitab Taurat Kitab taurat diturunkan kepada nabi Musa alaihy al-salam. Firman Allah: sila rujuk muka surat 63 sambil dengar Hafizah baca. Didalam kitab taurat yang ori ada menerangkan beberapa perkara iaitu: .

ii. . Hukum-hukum syariat dan iktikad yang benar dan diredhai Allah swt.i. Rasul tersebut dari keturunan Nabi Ismail putera Ibrahim dan membawa syariat yang wajib diguna sbg pedoman tuk kebahagiaan dunia akhirat.Diterangkan juga bahawa pada akhir zaman nanti akan datang nabi yang terakhir.

Al-Quraan mengakui adanya perubahan yang dilakukan orang yahudi terhadap kitab ini.Kitab taurat telah diubah oleh orangorang yahudi sehingga banyak keterangan mengenai syurga. hari kebangkitan.nisab dan lain-lain tidak terdapat di dalammya. .neraka.

Firman Allah s.Kitab Zabur Kitab Zabur diturunkan kepada Nabi Daud.w. vi. .Nasihat-nasihat atau peringatan yang harus dilaksana oleh semua umatnya.Fatwa-fatwa v.Tidak memuatkan syariat atau hukum kerana nabi Daud diperintah mengikut syariah nabi Musa. Kandungan kitab ini adalah: iv.t bermaksud:rujuk muka surat 65 sambil dengar Syamira baca.

Dijelaskan bahawa pada akhir zaman akan lahir nabi yang terakhir iaitu nabi Muhammad saw. Firman Allah: muka surat 65.Kitab Injil Diturunkan kepada nabi Isa alayh al-salam.Perintah Allah swt supaya manusia mengesakan Allah swt dan larangan menyekutukanNya. v. .66 Kandungannya: iv.

Kitab Injil yang ada kini samaada Injil Matius.Injil Lukas dan Injil Johannes Semuanya adalah karangan manusia dan bukannya wahyu dari Allah swt .Injil Markus.

Kitab al-Quraan adalah semulia-mulia kitab yang diwahyu kepada semulia-mulia nabi iaitu Muhammad saw yang merupakan penutup sekalian rasul .Kitab al-Quraan Dikenali juga sebagai Al-Furqan Al-Quraan bermaksud pemisahan iaitu memisahkan antara yang benar dan yang salah yang baik dan yang buruk.

FirmanNya: rujuk muka surat 67. Ia juga tidak boleh diubah manusia yang jahil yang berusaha hendak mengubahnya Allah swt sendiri yang menjaganya dari sebarang perubahan.Al-quraan merupakan kitab terakhir Allah swt kepada Muhammad. Hukum syariat yang terkandung dalam Al-Quraan itu akan kekal selam-lamanya sehingga hari khiamat. .

TUJUAN KITAB-KITAB DITURUNKAN Yang utamanya adalah sebagai panduan untuk manusia menjalani kehidupan di dunia. . membina umat yang mempunyai kemuliaan dan menjadi saksi atas umat yang lain. memberitahu bahawa manusia diciptakan adalah untuk beribadat kepada Allah. mensabitkan ketuhanan Allah yang Maha Esa. tugas nabi-nabi dan penyataan kewujudan hari akhirat. Tujuan kitab Al-Quraan diturunkan pula antaranya: Membetulkan akidah.

Itu aje. ..