You are on page 1of 4

UNIVERSITATEA “VALAHIA” TARGOVISTE FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SPECIALIZAREA FINANTE-BANCI

STUDENTI:ARITON MADALINA

-2009-

1

spunând: „Te rog ca data viitoare să încerci să faci mai bine ”. Dacă greşelile nu sunt chiar aşa mari sau dacă este prima oară când se întâmplă.potrivit conceptului Hija care inseamna rusinea obrazului.reflectata in valoarea Bahala Na.care inseamna “Las-o in plata Domnului” acestia sunt inclinati sa evite sau sa ignore gravitatea unei probleme si totodata pentru a nu ofensa pe nimeni. Când comunicarea 2 . supraveghetorii sau managerii mai degrabă nu reproşeazădirect unui subordonat lipsurile şi neglijenţele. filipinezii evita si confruntarile pentru a nu-si “pata obrazul”. aşa încât mesajul să fie transmis. Aşa că a decis să nu-i spună nimic lui Renkins. Din cauza credintei filipinezilor in Dumnezeu. În schimb vorbesc despre asta unui alt subordonat. care este prieten cu subordonatul în cauză.(.) În astfel de situaţii.din cauza acestei valori culturale. Comunicarea între colegi este preferată celei şef .” “Pedro se simţea stânjenit să-i comunice mesajul lui Ilano. “Pedro era îngrijorat de toate problemele. deşi periodic se mai corectau.. Confruntarea directă este evitată pentru că subordonatului nu trebuie să i se „păteze obrazul”. care trăia cu impresia că totul merge bine sub capabila conducere a lui Pedro.subordonat când se referă la circulaţia mesajelor neplăcute legate se serviciu. Cât de eficientă este comunicarea în această companie? Citaţi exemple specifice în care au avut loc episoade de comunicare eficientă sau neeficientă. Se gândea că a venit timpul să le pună sub control. supraveghetorii pot comunica mesajele pe un ton pozitiv.Pedro in incurcatura culturala 1.comunicarea in aceasta companie nu este eficienta pentru ca Pedro evita sa-i atraga atentia lui Ilano cu privire la ceea ce nu merge bine in companie si acesta la randul lui nu-i atentioneaza pe muncitori.. iar acestuia îi era jenă să-l transmită muncitorilor. Astfel. Apoi managerul aşteaptă să vadă ce urmează.

Oricum consideram ca. 3.Totusi.respectiv la sectia de amestecare a vopselelor.Din moment ce depisteaza problemele el nu trebuie sa stea si sa vada cum vor evolua lucrurile. In acest mod ar putea sa aduca muncitorii pe aceeasi lungime de unda cu a lui.ezita sa-si atentioneze subordonatii din cauza culturii Hija.” 2. Pedro amana sa-i transmita lui Renkins problemele companiei crezand ca poate remedia situatia singur si de asemenea. Valorile culturale filipineze impiedica dezvoltarea acestei companii deoarece pentru a se evita confruntarile directe si pentru a nu pata obrazul celuilalt atat Pedro cat si Ilano ezita sa vorbeasca cu subordonatii lor si astfel scade calitatea productiei si intarzie transporturile de baticuri din Filipine. sunt anumite semne de cocolosire datorita faptului ca.ca au loc intarzieri ale transporturilor de batic.Consideram ca un manager nu trebuie sa aiba o asemenea atitudine.desi periodic mai rezolva din probleme.are loc între egali. Există dovezi ale efectului de cocoloşire? Daca am analiza situatia din perspectiva occidentala am spune ca da.El stie unde se fac greseli.mai stie .respectiv Ilano. 4.el spera ca lucrurile se vor indrepta de la sine.Discutaţi modul în care valorile culturale filipineze afectează evenimentele din acest caz.ci sa faca tot posibilul pentru a remedia acele probleme cat mai repede posibil. 3 . oamenii tind să recepţioneze mesajul fără să considere că şi-au „pătat obrazul” şi chiar pot încerca să se schimbe sansă progreseze. Cât de eficient este Pedro ca manager? Pedro nu este un manager eficient deoarece lasa lucrurile sa mearga inspre rau. Dar din perspectiva filipineza nu este vorba de cocolosire ci mai degraba. despre cultura si importanta diplomatiei in viata acestora. Pedro ca si manager ar trebui sa fie un bun diplomat in relatiile cu subordonatii sai.iar aceste lucruri se intamplau din cauza unui anumit supraveghetor.de asemenea.

Ar putea dl. Ce ar trebui să facă el acum? Consideram ca in prima instanta. Pedro ar trebui sa discute cu dl Renkins.Aparitia unui registru in care se va ponta fiecare angajat cu ceea ce-a facut in ziua respectiva ar fi o solutie la problemele cu care se confrunta intreprinderea.se intarzie transporturile pentru export. De altfel.5. Credem ca schimbarea sistemul de remunerare al angajatilor si introducerea unui sistem stimulator de plata in acord ar fi o schimbare benefica pentru aceasta intreprindere. 6. Renkins face ceva în încercarea de a îmbunătăţii situaţia? Consideram ca Dl Renkins ar trebui sa aiba incredere si sa-l sprijine pe Pedro in schimbarea sistemului de remunerare pentru ca rezultatele nu se vor lasa asteptate. 4 . Avand in vedere prietenia dintre cei doi credem ca Pedro ar trebui sa-l cheme pe Ilano in biroul sau si sa ii spuna ca exista o problema in intreprindere. sa-i propuna schimbarea sistemului de remunerare si sa-i explice de ce ar fi o schimbare favorabila. propunem ca la sfarsitul fiecarei lunii sa fie desemnat angajatul “cel mai productiv” ca si “Angajatul lunii”. si sa-i explice cu ce probleme se confrunta datorita valorilor culturale ale filipinezilor si desigur.Ar fi o politica de motivare buna pentru acesti muncitori care si-au pierdut entuziasmul.Acesta problema pare sa vina de la sectia de amestecare a vopselurilor pentru ca se greseste la combinarea vopselurilor ceea ce scade calitatea culorilor care sunt esentiale pentru productia de baticuri si.