You are on page 1of 2

Stimata Popescu Liliana In general, cauzele anemiei pot fi diverse: - singerari abundente prin ciclu menstrual abundent si/sau

prelungit; - singerari digestive (HDS, hemoroizi), urinare (hematurie), menometroragii; - neoplazii; - deficit de formare a hematiilor; - secundar unor boli inflamatorii cronice; etc.

Pentru corectarea ei, exista o serie de metode; prima ar fi alimentatia adecvata: se recomanda consumul de carne, ficat, linte, oua, drojdie de bere, caise, nuci, verdeturi, fructe uscate, cereale integrale, melasa, seminte de dovleac, legume si fructe bogate in vitamina C. În anemiile cu carente de fier sau (si) vitamine, regimul dietetic trebuie sã continã: ficat de vitã, rinichi, inimã, salatã verde, sfeclã rosie, spanac, pãpãdie, urzici, fructe proaspete sau uscate cum ar fi caise, piersici, curmale, prune, stafide. Fierul participã la formarea hemoglobinei, la oxigenarea celulelor, la echilibrul metabolic, iar sursa o constituie: soia, cacao, legume uscate si verzi, gãlbenusul de ou. Va puteti prepara singura bauturi tonice: * infuzii de plante bogate in fier (radacina de papadie, urzici, patrunjel, lucerna); * suc proaspat de morcovi - un lichid usor digerabil, cu aport de fier si vitaminele B si C. Tratamentul este in primul rind medicamentos (asa cum vi s-a recomandat si dvs.). Foarte rar este necesar ca fierul sã fie administrat intravenos, iar transfuzia de sânge este necesarã doar în anemii foarte grave. Plantele medicinale au si ele o mare influenta in tratamentul anemiei, desigur daca vine ca o completare la metoda alopata. Sunt recomandate infuziile de catina, urzica, coada calului, papadie, produse FLP (cu aloe vera). Se beau doua, trei cani de ceai pe zi. De asemena, cate o jumatate de pahar de suc de sfecla rosie (bogata in saruri minerale, fosfor, fier si vitaminele B si C) baut zilnic dimineata si seara, este de un real ajutor.

C. Constantin Caracas nr. Sector 1.Se recomanda si cura cu polen (20 g pe zi pentru adulti. Telefon: 031 425 12 30. acupunctura si presopunctura. Bucuresti. 2-8. Pentru diagnosticarea tipului de anemie si recomandarea unui tratament adecvat (dupa indepartarea cauzei) va recomand Institutul national de hematologie transfuzionala prof.medic de familie E-mail:cerasela_devencea@yahoo. DACA NU SUNTETI ALERGICA) timp de o luna sau doua. Mai poate fi folosita mierea de albine de culoare inchisa care este bogata in fier. Sanatate! DR. T. NICOLAU. adresa: Str. Sper ca informatiile mele sa va fie utile. Alte remedii: vitaminoterapia (EUROVITA MULTIMINERALE sau VITAMAX).com . dr. CERASELA DEVENCEA .