You are on page 1of 8

SET 2 Soalan 1 - 17 1 Angelina meminta izin daripada ibu bapanya untuk bercuti di Pulau Redang selama ________ hari

. A setiap B seluruh C separu h D bebera pa D bagin da Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 5 Dia akan bertolak ___________ Ipoh __________ pukul 7.00 malam ini. A ke … pada B kepada … pada C di … kepada D dari … kepada Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 6 "________ selalu datang lewat ke sekolah.________terpaksa mengambil tindakan yang tegas," kata guru disiplin. A Kamu … Kita B Mereka … Dia C Awak … Saya D Dia … Kami

2 Gadis __________ yang berbaju kebaya itu ialah sepupu saya. A tamp an B segak C ayu

3 Banjir kilat yang berlaku di kawasan itu semalam __________ disebabkan sistem perparitan yang tersumbat A tidak B ialah C adala h

7 Mukriz yang menjalankan perniagaan kereta itu telah beberapa kali mengalami kerugian. __________, dia tidak pernah berputus-asa A Sungguhpun demikian B Oleh yang demikian C Di samping itu D Sebelum itu

Gambar 1 4 Kata Bendahara Tun Perak kepada Sultan, "Silalah ________ santap hidangan ini." A beta B beliau C tuank u

A perlawana n B pertanding an C persembah an Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai berdasarkan gambar di bawah. 9 Usahawan itu sering ke _____________ negara kerana mempromosi barangan keluaran syarikatnya. Gambar 2 8 __________. A jejari B gege li C bebu li Dbeba ri .Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. A tatkala B namun C sekiranya Dbagaimana pun 13 Termometer itu tidak dapat digunakan lagi kerana ______ kacanya telah pecah. rajin sungguh Fairuz membantu ibunya menyiram pokok bunga di halaman rumah! A Wa h B Hai C Na h D Eh A berbulan madu B berhempas pulas C beralih angin Dberumah tangga 12 Panitia Seni akan menganjurkan __________ mewarna gambar. A sisi B luar C dala m D bawa h Gambar 3 10 Dia pasti akan menjual burung kesayangannya itu __________ ditawarkan dengan harga yang tinggi. 11 Pasangan pengantin itu bercadang untuk __________ di Tanjung Aru pada bulan depan.

. Dia ___________ apabila memenangi hadiah kereta. 18 Guru besar menghela nafas panjang apabila mengetahui murid-murid tahun enam sekolahnya lulus dengan cemerlang dalam UPSR. A panja ng B renda h C panda k Dpende k Soalan 20 . A menarik B menaha n C mengge sa Dmenghir up 15 Encik Azizul tidak tahu memandu. angkatan Pilih perkataan seerti bagi perkataan yang bergaris. A bena r B sekal i C palin g Dterlal u C orang . 17 Beberapa __________ penunggang motosikal telah ditahan oleh se__________ polis semasa operasi malam tadi kerana tiada lesen memandu..14 Jangan ___________ mengharapkan janjijanjinya itu... A bagai isi dengan kuku B bagai kumbang putus tali C bagai rusa masuk kampung Dbagai si kudung mendapat cincin 16 Penduduk kawasan perumahan itu _______ untuk mengadakan gotongroyong membersihkan kawasan perumahan mereka. A ada hati B bulat hati C sampai hati Dsenang hati Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. angkatan B kawan .. pasukan Dkawan ... I.. Berilah aku masa yang cukup untuk bersiap-siap pekerjaan . pasukan Gambar 4 19 Perkataan berlawan bagi keadaan bangunan itu ialah __________.22 Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. A orang . 20 Leman bersiap-siap untuk pergi ke majlis kenduri.

III dan IV sahaja DII. III. DYa. I. A I dan II sahaja B II dan III sahaja C I. 22 Adik kenal akan suara abang. II. . A Dia ada di rumah? B Ke manakah dia pergi? C Di manakah dia berada? DDi manakah rumahnya? Soalan 25 . Pilih ayat tanya yang betul bagi jawapan yang diberikan. Penduduk yang tinggal di tepi sungai sudah bersiap-siap untuk menghadapi banjir. Mak Usu sedang bersiap-siap untuk majlis pertunangan anak bongsunya. III dan IV sahaja Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. B Dia dijatuhi hukuman penjara seumur hidup. dia telah dijatuhi hukuman oleh hakim semalam. A I dan II sahaja B II dan III sahaja C I. ini. II. III. A I dan II sahaja B I dan III sahaja C II dan IV sahaja DIII dan IV sahaja Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. 24 Gambar 5 I. III dan IV sahaja Pilih jawapan yang paling sesuai kepada soalan yang bergaris. Beliau kenal sebagai seorang yang dermawan. walaupun sudah lama mereka tidak berjumpa. 21 Hari ini redup dan muram sahaja. Sejak pagi lagi mulutnya kelihatan muram. C Dia dijatuhi hukuman kerana mengedar dadah. II dan III sahaja DII. 23 Apakah hukuman yang dijatuhkan ke atas pemuda itu? A Dia dijatuhi hukuman semalam. Harga barang-barang itu muram-muram belaka. Dia sudah saya kenal semenjak kecil lagi. III.26 Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang bergaris. Ayah pulang dengan muka yang muram.II. Datin Aminah ingin kenal dengan jiran-jirannya.

DBasikal yang baru dibelinya itu dinaiki Amin pagi tadi. III. A I dan IV sahaja B II dan IV sahaja C I. III. dia berasal dari Selangor. C Ribut yang melanda petang semalam telah menghempap pokok ke atas rumah itu. A Basikal yang baru dibelinya pagi tadi itu dinaiki oleh Amin. Budak lelaki itu sudah pulang. 26 Rumah itu dihempap pokok semasa ribut melanda petang semalam. Cadangan daripada persatuan kami telah terima. A Pokok yang menghempap rumah itu dilanda ribut petang semalam. Gambar 7 28 Peribahasa Melayu banyak mengajar kita berfikir.30 Pilih ayat-ayat yang betul. Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang bergaris. Pokok kelapa belakang rumahku terlalu tinggi. Soalan 27 . II. 29I. Ayah menerima telegram daripada kampung. B I dan IV sahaja C II dan III sahaja DII dan IV sahaja Pilih ayat-ayat yang betul. 27I. Gambar 6 Apakah nama budak baru itu? Bukankah dia anak Encik Ali? Ya. sebatang pokok telah menghempap rumah itu.25 Amin menaiki basikal barunya yang dibeli pagi tadi. B Semasa ribut petang semalam. Orang kaya itu keluar sebentar nian. A I dan III sahaja A I dan III sahaja . I. Pusat pengajian tinggi melahirkan ramai graduangraduan intelek. II dan III sahaja DII. Dia basikal ke sekolah IV. Petani itu sedang membajai tanamannya. DRibut yang melanda petang semalam telah merobohkan rumah itu dan sebatang pokok. III. III dan IV sahaja Pilih ayat-ayat yang betul. II. B Pagi tadi Amin membeli basikal yang baru dinaikinya itu. C Padi tadi Amin menaiki basikal yang baru dibelinya itu. IV. II.

Adi dan Lan menyiapkan makan tengah hari. Kami terpaksa balik semula ke bilik hotel kerana pandangan yang kabur. dan Lan. Kami ke stesen kereta kabel pada pukul 3.00 pagi. Tepat jam 10.00 tengah hari. Ada berbagai-bagai permainan di situ. 30 A Baju merah itu bukan sesuai dipakai oleh gadis berkulit gelap B Jam antik di pasar raya itu tidak untuk dijual tetapi untuk pameran sahaja C Daerah Tumpat bukan di negeri Kedah tetapi di negeri Kelantan D Gadis jelita yang berbaju biru itu tidak kakak Ahmad Soalan 31 .00 tengah hari C 3. kami ke Taman Tasik.35 Baca petikan di bawah dan kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. Kami menunggu kereta kabel selama lima belas minit.00 petang D5. kami sampai di pertengahan jalan ke atas bukit.00 petang. Bas kami bertolak pada pukul 8.00 tengah hari. Kami minum teh dan Ahad. Tepat 5.00 petang untuk pulang. 10 Mac 2004 Aku menunggu bas di Pudu Raya bersama Azman.00 petang 33 Keadaan cuaca di Genting Highland sangat A sejuk B panas C kerin . Cuaca masih lagi sejuk. kami kembali semula ke bilik hotel. Kami menggigil kerana cuacanya sangat sejuk.berehat. Aku dan Azman mendayung sebuah perahu manakala yang lain pergi bersiarsiar. II dan III sahaja DI. Kami dapat melihat hutan belantara dari jarak kira-kira 5 000 kaki tinggi. Semalam kami berempat memakai baju tebal dan berselimut untuk menahan sejuk. Kami mendaftar di Hotel Genting kirakira pukul 12. III dan IV sahaja Pilih ayat yang betul. 31 Berapa orangkah kawan penulis yang turut menunggu bas di Pudu Raya? A Satu orang B Dua orang C Tiga orang DEmpat orang 32 Pada pukul berapakah mereka menyewa bilik hotel? A 10. Kami membeli tiket untuk berdayung. B II dan IV sahaja C I.00 pagi B 12. Kami membawa bekalan dan minuman.30 pagi. kami menaiki bas untuk ke Kuala Lumpur. Adi. Rasanya seronok sekali. Kabus tersangat tebal. Pada pukul 12. Sekali lagi kami ke Taman Tasik untuk bersiar-siar. Kami makan makanan yang dibawa. Kami makan mi segera dan minum kopi panas. 11 Mac 2004 Kami bangun dan menyiapkan sarapan. Pada sebelah petang. Kami hendak ke Genting Highland. Kemudian. Kami menginap di Bilik 505. Sabtu.

00 DPada 7..g Dlemba b 34 Penulis dan rakan-rakannya terpaksa kembali semula ke bilik hotel pada hari kedua kerana A ada kabus B mereka tersangat lapar C tidak dapat menahan sejuk Dtidak dapat melihat dengan jelas 35 Perkataan menginap dalam petikan di atas bermaksud ..36 pukul pukul pukul pukul 38 Apakah tujuan jadual ini dikeluarkan kepada Encik Ahmad? . pukul berapakah Encik Ahmad membuat panggilan telefon? A Pada 6. C bermalam. Soalan 36 .00 B Pada 6. Dmengunju ng. PENGGUNAAN TELEFON ENCIK AHMAD UNTUK BULAN MAC & APRIL 2004 36 Berapa harikah panggilan telefon yang telah dibuat oleh Encik Ahmad? A 10 hari B 11 hari C 12 hari D13 hari 37 Secara ringkas. pada 23/3/2004.40 Baca jadual di bawah dan kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. B menetap.36 C Pada 7. A berehat.

A Supaya Encik Ahmad berpuas hati B Encik Ahmad dapat mengesan semua percakapannya C Agar Encik Ahmad boleh menghubungi pejabat pembayaran DEncik Ahmad dapat melihat butirbutir panggilannya dengan terperinci 39 Berapakah jumlah masa panggilan yang dibuat Encik Ahmad antara 18/3/2004 hingga 23/3/2004? A Lapan minit lima saat B Lapan minit empat saat C Sepuluh minit empat saat DSepuluh minit empat puluh lima saat 40 Apakah kemudahan telefon yang sering digunakan oleh kawan-kawan Encik Ahmad? A Telefon pejabat B Telefon tangan C Telefon rumah DTelefon awam .