You are on page 1of 7

PROIECT DE LECŢIE

DATA: 20 noiembrie 2008 UNITATEA DE INVATAMANT: Colegiul National CLASA: a VIII – a DISCIPLINA: Cultura civica PROPUNĂTOR: Rosina Munteanu

UNITATEA DE INVATARE: AUTORITATEA CAPITOLUL: II SUBIECTUL: RAPORTURI INTRE CETATENI SI AUTORITATI TIPUL LECTIEI: PREDARE-INVATARE SCOPUL LECTIEI: Dobandirea cunostintelor referitoare la raporturile intre cetateni si autoritati OBIECTIVE CADRU: 3. Dezvoltarea capacitatilor de a dialoga si de a coopera in conditiile acceptarii pluralismului si valorizarii pozitive a diferentelor 4. Manifestarea unor atitudini pozitive fata de sine si fata de ceilalti

1

1 sa manifeste grija fata de sine si fata de ceilalti.respect. de rezolvare de conflicte 4. să exerseze deprinderi de participare în situaţii diferite. autoritate.analiza de text .explicatia .5. cooperare. de negociere.1 sa utilizeze deprinderi si competente de dialog. control. de cooperare si competitie. să comenteze critic diverse texte.fisa 2 .conversatia euristica . Stimularea interesului pentru participarea la viata sociala si pentru exersarea calitatii de cetatean OBIECTIVE DE REFERINTA: 3.exercitiul .societate civila. METODE SI PROCEDEE: . să dezvolte competente de munca in echipa. TIPURI DE STRATEGII: 1.lucru pe grupe .joc de rol 2. MIJLOACE DE INVATAMANT: . interes pentru problemele publice si disponibilitate pentru participarea la viata sociala 5.1 sa recunoasca si să se implice in situatii in care este nevoie de actiune sociala OBIECTIVE OPERAŢIONALE: să explice notiuni ca : abuz de putere.lucru in perechi . de dezbatere publica a unei probleme. să exprime argumentat puncte de vedere proprii.

enumera cele mai importante autoritati publice -noteaza titlul lectiei .plansa 3.ofera exemple -se implica in dezbaterea Conversatie Lucru in 3 . Moment organizatoric 2. Metode Evaluarea . Anuntarea temei si a obiectivelor Activitatea profesorului -pregateste materialele -efectueaza prezenta -stabileste ordinea si disciplina -asigura reactualizarea conceptelor support pentru lectia actuala -anunta subiectul lectiei noi RAPORTURI INTRE CETATENI SI AUTORITATI -scrie titlul lectiei la tabla -anunta obiectivele lectiei -solicita elevilor exemple din viata cotidiana din Activitatea elevului Ob. cooperare. control. respect. FORME. societate civila.urmaresc cu atentie expunerea obiectivelor O1 Conversatie Explicatie Expunere 4. Verificarea temei si a continuturilor insusite anterior 3. abuz de putere .. MODURI DE ORGANIZARE A ACTIVITATII: -frontal -perechi -individual SURSE DOCUMENTARE: manual clasa a VIII –a editura Humanitas Etapele lectiei 1.explica termenii: autoritate.Lectia propriu-zisa .

de unde rezulta necesitatea separarii puterilor in stat -propune un exercitiu de reflectie situatiilor -prezinta consecintele echipa -pe grupe reflecteaza cum puterile statului se controleaza reciproc -urmaresc cu atentie expunerea Conversatia -explica schema ControlRespect-Cooperare de pe plansa si fisa nr 1 -ofera exemple pentru fiecare situatie in parte -propune rezolvarea exercitiului 2 de la pagina 30 in echipa Expunere Conversatia euristica -intervin cu exemple Conversatie -lucru in echipa Conversatie Explicatie 5.Fixare si sistematizarea cunostintelor insusite -propune un joc de rol.respectul fata -lucru in echipa -gasesc situatii concrete Joc de rol Conversatie 4 .care sa reiasa exercitarea puterii autoritatilor. elevii sunt grupati pe trei echipe. fiecare dintre acestea trebuie sa prezinte cate o situatie concreta pentru controlul autoritatii.

noteaza tema Fisa nr 1 Raportul dintre cetateni si autoritati Explicarea termenilor: Autoritatea= puterea de a-ti impune propria vointa celorlalti in conditiile in care acestia o accepta. cooperarea intre cetateni si autoritati . colaborare societate civila= raporturi diferite dintre cetateni si organizatiile statului abuz de putere=delict savarsit de cineva prin depasirea atributiilor sale 5 .Incheiere.recapitularea notiunilor de baza insusite in aceasta ora -observarea sistematica pe tot parcursul orei -aprecieri. Tema pentru acasa de cetatean.6. recomandari -recomanda tema : exercitiul 4 pagina 31 -raspund la intrebari -sunt activi Conversatie . considerand-o legitima Control= analiza permanenta a unei activitati sau situatii pentru a urmari mersul si pentru a lua masuri de imbunatatire Respect= atitudine sau sentiment de stima. consideratie fata de cineva sau ceva Cooperare= munca in comun.

primarii autoritatea judecatoreasca : Curtea Suprema de Justitie Schema raporturilor intre autoritati si cetateni: CONTROL ↔RESPECT↔COOPERARE Controlul autoritatilor publice poate sa aiba in vedere activitatatea pe care o desfasoara si deciziile publice pe care le iau. aplicarea legii.Autoritati publice: autoritatea legislativa : Parlament autoritatea executiva : Guvernul Romaniei. Privind activitatea pe care o desfasoara se poate evidentia ca orice cetatean al unei societati democratice are dreptul si responsabilitatea sa fie informat despre modul in care autoritatile publice isi realizeaza responsabilitatile ( folosirea banilor proveniti din taxe. organizarea alegerilor). campanile de presa. depunerea candidaturii pentru o functie publica. participarea la un referendum. 6 . prefecture. Privind deciziile pe care le iau. iar ca mijloace indirecte putem mentiona : alegerile. ministere. se pot pune in evidenta mijloace directe si indirecte de control al deciziilor publice luate de autoritati. Putem mentiona mijloace directe precum : implicarea in activitatea unui partid politic.

de a raspunde la apelurile autoritatilor si de a colabora cu reprezentantii acestora. Respectul autoritatii fata de cetateni se manifesta prin comportamentul reprezentantilor acestora. participarea cetatenilor la actul decizional etc. Respectul fata de cetatean presupune: egalitatea in fata legii. 7 . respectarea autoritatilor publice este o necesitate. furnizarea unor mijloace de influentare si de control a deciziilor publice.Intr-un stat democratic. Cetatenii trebuie sa plateasca impozite. Societatea civila are un rol important prin: apararea cetatenilor de manifestarea abuziva a autoritatilor publice. Cooperarea intre cetateni si autoritati. Prin comportamentul si prin eficienta actiunii lor. sanse egale. Dezvoltarea societatii civile si implicarea cetatenilor in viata societatii din care fac parte este o conditie esentiala pentru functionarea democratica a unei societati. autoritatile trebuie sa merite respectul cetatenilor. egalitatea in drepturi si indatoriri. intre societatea civila si stat se impune ca solutie a rezolvarii problemelor intr-o societate democratica. Autoritatile sunt obligate sa rezolve cererile si reclamatiile cetatenilor.