You are on page 1of 6

Procesele catabolice desfasurate la nivel celular dau nastere, pe lînga energie, la produsi reziduali: CO2 uree, acid uric

, H2O, amoniac etc. Acestia se elimina partial prin plamâni (CO2 si o cantitate de apa) s'iprin piele (apa si substante minerale). Cea mai mare parte a produsilor reziduali se elimina sub forma de urina, prin rinichi, ceea ce constituie procesul de excretie renala. Formatiunile anatomice care conthbuie la producerea si eliminarea urinei formeaza sistemul excretor. Sistemul excretor este constituit din rinichi si caile urinare.Rinichii sunt situati retroperitoneal, în lojele renale.Pe marginea mediala a rinichilor se afla sinusul si hilul renal, care adapostesc pediculul renal. Pediculul renal este format din caile excretoare, vase sangvine si fibre nervoase. La exterior rinichiul este învelit în capsula renala fibroasa. Parenchimul renal este constituit din doua zone: medulara si corticala, care se întrepatrund. Zona medulara este formata din 7-14 piramide renale Malpighi, ale caror vârfuri, papilele renale, sunt îndreptate spre sinusul renal. Piramidele renale cuprind tuburile urinifere ale nefronilor si tuburile colectoare. Medulara piramidelor se prelungeste în corticala sub forma piramidelor Ferrein, care constituie lobulii renali. Zona corticalâ cuprinde glomemli si tuburi urinifere ale nefronilor. 0 piramida renala împreuna cu lobulii renali si corticala corespunzatoare acesteia formeaza un lob renal.

Nefronul. Unitatea morfofunctionala a rinichiului este nefronul. Cei doi rinichi cuprind aproximativ 2.600.000 de nefroni. Un nefron este constituit din corpusculul Malpighi si tubul urinifer. a) Corpusculul renal Malpighi cuprinde capsula Bowmann si glomerulul renal. Capsula Bowmann are forma de cupa, cu peretele din doua foite: viscerala, care adera la glomerul, si parietala, care se continua cu tubul urinifer. Glomerulul renal este format dintr-un ghem de 25-50 de vase capilare pe traiect arterial. în corpusculul renal are loc filtrarea plasmei sangvine, proces favorizat atât de structura perforata a endoteliului capilar si a foitei viscerale a capsulei, cât si de calitatile filtrante ale membranei bazale a b) Tubul unnifer cuprinde trei segmente: — tubul contort proximal este alcatuit dintr-un epiteliu cilindric cu bordura în perie; — ansa Henle, de forma literei „U", este formata din epiteliu turtit; ansele nefronilor juxtamedulari patrund în piramide pâna aproape de vârful papilei, spre deosebire de cei cu glomeruli în corticala externa ale caror anse patrund numai în medulara externa; — tubul contort dlstal, la contactul cu arteriola aferenta formeaza aparatu uxtaglomerular, cu rol în reglarea presiunii arteriale. Se deschide în canalul colector care se termina în papila renala.

la barbat. în forma de pâlnie. a) Calicele mici sunt formatiuni membranoase.Caile urinare Urina formata este eliminata prin caile urinare: • • • • • calice.fiind alcatuita dintr-un epiteliu de tranzitie sau un uroteliu fara membrana bazala si un corion .Tunica submucoasa este constituita din tesut conjunctiv lax. este captusit cu epiteliu de tranzitie.submucoasa. Este situata în loja vezicala din pelvis. organul comun sistemelor excretor si genital. Peretele vezical prezinta trei paturi musculare netede si este captusit la interior de uroteliu.Tunica mucoasa este asemanatoare cu cea a ureterului. uretere. vezica urinara si uretra. Peretele vezicii urinare este alcatuit din patru tunici:mucoasa. situate în jurul uneia sau mai multor papile renale.musculara si externa. d) Ureterele sunt conducte musculo-membranoase captusite la interior de uroteliu. La locul de origine a uretrei se afla sfincterele vezicale: sfincterul vezical intern (neted) si sfincterul vezical extern (striat). . Ele iau nastere din pelvisurile renale si se deschid în vezica urinara. f) Uretra este. b) Calicele mari(2-3) rezulta prin unirea celor 6-12 calice mici. Inervatia vegetativa a vezicii urinare este realizata de fibrele simpatice din plexul hipogastric si fibrele parasimpatice apartinând parasimpaticului sacrat. pelvis renal. Vezica urinara este un organ cavitar cu o capacitate fiziologica de 300-350 ml.Tunica externa este alcatuita la nivelul varfului veicii si in portiunea posterioara a corpului din peritoneu.iar tunica musculara din fibre longitudinale .unul mijlociu constituit din din fibre circulare si altul interior format din fibre longitudinale. c) Pelvisul renal.

În timp ce sângele circula prin organism. În acest proces. acestia îndeparteaza excesul de apa si toxinele pentru a forma urina. numita vezica. Vezica poate înmagazina 700 ml sau mai multa urina. sub forma de urina. situata în partea inferioara a abdomenului. iar parasimpaticul o accentueaza. creat de rinichi. cu o lungime de 25 cm. Transportul urinei prin uretere se desfasoara prin miscari peristaltice.FIZIOLOGIA EXCRETIEI Functia esentiala a sistemului excretor este mentinerea constanta a proprietatilor fizice si a compozitiei chimice a mediului intern. La locul de varsare în vezica urinara se afla câte o valva. însa mai lent noaptea decât ziua. materiile fecale. când aceasta se umple pe jumatate. uretra. se relaxeaza. apoi în bazinet si uretere. preia excesul de apa si substantele chimice nefolositoare. care transporta urina într-o punga de depozitare. senzorii din peretii sai atentioneaza ca trebuie golita. De la fiecare rinichi porneste o uretera. prin urinare. niste tuburi musculare subtiri. mentinerea constanta a pH-ului sangvin si a presiunii osmotice. unde sunt depozitate pentru o vreme. Menfinerea homeostaziei presupune realizarea urmatoarelor procese: eliminarea substantelor toxice si a celor inutile. Peristaltismul este influentat de SNV. urina trece în calice. MICTIUNEA Mictiunea este procesul de eliminare a urinei. Urina este împinsa în afara si este eliminata de uretra. . Urina este formata prin filtrarea sângelui. Aceasta se scurge în uretere. Urina este produsa aproape continuu. un lichid compus din apa si substante nefolositoare. În final.5 litri de urina zilnic. Din canalele colectoare. muschii din jurul tubului de scurgere a urinei. o micsoreaza pe aceasta. Acestea din urma sunt ramasite ale digestiei care ajung la capatul tubului digestiv. Aceasta se realizeaza prin producerea urinei. Apa este preluata zi de zi din bauturi si alimente. Însa. intestinul. Un lucru important este si eliminarea excesului de apa din organism. Ceilalti muschi. secretia de renina. Când sângele ajunge în rinichi. RINICHII Aportul permanent de apa este esential pentru supravietuire. Urina este separata de celelalte resturi ale organismului. Simpaticul inhiba motilitatea ureterelor. Un corp uman de greutate medie produce 1-1. acestea sunt eliminate sub forma unei mase semisolide de culoare maronie. ai vezicii.

cromul. Factorii chimici: • • • • mercurul. Reţinerea de substanţe nefolositoare sau pierderea unor substanţe de care organismul are nevoie produc tulburări care influenţează starea de sănătate a organismului. care sunt dăunători organismului. ciupercile otrăvitoare si medicamentele luate in cantităţi mari . Factorii fizici: • frigul • căldura Factorii biologici : • microbii . Funcţionarea normala a sistemului excretor poate fi tulburata de o serie de factori de risc.IGIENA SISTEMULUI EXCRETOR Igiena sistemului excretor se referă la menţinerea sănătoasa a organelor excretoare şi la înlăturarea produşilor de excreţie.

ele se manifesta prin dureri lombare vii. Pielonefrita acută şi acutizările pielonefritei cronce se caracterizează prin slăbiciune generală. mai rar – viruşii. • Cistita . Evoluţia tuberculozei renale prezintă două faze: faza parenchimatoasă situată în afara căilor urinare şi faza în care se intalează hematuria. De origine bacteriana. În rinichi apar leziuni polimorfe (leziuni ulcero-cazeoase extinse şi necroze parenchimatoase). inflamatia intregului perete vezical se numeste pancistita. rinichiul putând avea dimensiuni normale sau ar putea să fie mărit (rinichi mastic). ori .reprezintă inflamaţia nespecifică a sistemului caliceal şi al bazinetelor renale cu afectarea ulterioară a glomerulilor şi vaselor renale. salmonelele. După afectarea parenchimului renal. de obicei pulmonar. infecţia micotică. dureri surde permanente în regiunea lombară (deseori unilaterale). • Tuberculoza renala . vulvovaginite). Cistita este destul de frecventa si reprezinta complicatia infectioasa a unei boli subvezicale (adenom de prostata. după care infectarea renală are loc pe cale hematogenă.Nefritele sunt provocate de o atingere a tesutului interstitial pe cale urinara. rinichiul afectat prezentând structuri calcare. calculii urinari. Dezvoltarea pielonefritei se datorează inoculării agentului patogen pe cale urinară. frisoane. calculi). Denumite si nefrite interstitiale pe cale ascendenta. cefalee. dereglarea ‚urodinamicii. mycoplasma. în plămân sau în os. manipulaţiile urologice. Afectarea renală presupune prezenţa unui focar iniţial. Evoluţia şi acutizările sunt favorizate de suprarăcire. ele sunt provocate de o infectie sau de o malformatie a cailor excretorii. Factorii etiologici cei mai frecvenţi sunt esherichia coli. infecţia urinară şi semnele de pielonefrită.este o boala inflamatorie a unui rinichi sau a ambilor rinichi . proteus vulgaris. iar inflamatia tesutului perivezical. diabetul zaharat. Tuberculomul se dezvoltă în corticala renală.reprezintă tuberculoză care se localizează la nivelul rinichilor şi apare ca efect secundar reactivării unui complex primar. adenomul de prostată. de unde infecţia se împrăţtie. cistita tuberculoasă. urinări frecvente dureroase. enterococii.este o inflamatie a mucoasei vezicii urinare. Granuloamele cazeoase apar la nivelul rinichiului. Unii autori menţionează importanţa fenomenelor autoimune în dezvoltarea pielonefritei. • Pielonefrita . a unei boli vezicale (tumoare vezicala. sau pielonefrite. hematogenă sau limfogenă cu afectarea ulterioară a ţesutului renal prin acţiunea sa directă sau a toxinelor sale. diseminarea se face spre urina baciliferă sau pe calea unei artere. stafilococul. Pielonefritele acute nu afecteaza de cele mai multe ori decat un singur rinichi. stricturi uretrale.BOLI ALE APARATULUI EXCRETOR • Nefrita . de obicei. febră. insotite de frisoane si de febra. pericistita.

Acestea pot ramane la nivel renal sau pot fi eliminate din organism pe calea tractului urinar (tubii care conecteaza rinichii cu vezica urinara. numiti uretere si cel care face legatura vezicii urinare cu exteriorul – uretra). • Litiaza renala . litiaza renala nu produce leziuni cronice (pe termen lung) ale tractului urinar. In mod normal.(calculii renali sau nefrolitiaza) reprezinta bucati de minerale care sunt localizate la nivelul rinichiului. Aproximativ jumatate din cei cu cel putin un calcul renal vor dezvolta noi calculi in urmatorii 5 urmat nici ani daca nu este un tratament. Drumul calculilor (denumiti popular pietre la rinichi) poate fi asimptomatic sau poate produce o durere intensa sau alte simptome (asa numita colica renala). .insamantarea vezicala a unei infectii supravezicale (pielonefrite netuberculoase sau tuberculoase).