1

3758/1 Ekonomi Rumah Tangga Kertas 1 Okt 2010 1 Jam

SMK KG SOEHARTO 44010 KUALA KUBU,SELANGOR. PEPERIKSAAN PECUBAAN SPM 2010

EKONOMI RUMAH TANGGA Kertas 1 Satu Jam

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

1. 2. 3.

Kertas soalan ini mengandungi 40 soalan. Jawab semua soalan. Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan yang berhuruf A, B, C dan D. Bagi tiap-tiap soalan, pilih satu jawapan sahaja. Tandakan semua jawapan anda pada kertas jawapan objektif yang disediakan. Fikir dengan teliti ketika memilih jawapan. Jika anda hendak menukar sesuatu jawapan, padamkan sehingga bersih tanda yang tidak dikehendaki itu dan hitamkan jawapan anda yang baru.

4.

Kertas soalan ini mengandungi 17 halaman bercetak

3758/1

SULIT

Antara yang berikut yang manakah padanan yang betul tentang nutrien dan contohnya? Karbohidrat A B C D Tempe Roti Tebu Telur Lemak Marjerin Mentega Daging Marjerin Protein Kacang dal Udang Roti Ikan 2. Rajah di bawah menunjukkan fungsi X. Apakah maksud diet? A pengambilan makanan oleh individu B pengamalan makanan oleh individu C pengawalan makanan oleh individu D pemilihan makanan oleh individu 5. dan IV 3758/1 SULIT . X Membantu perkumuhan A B protein vitamin C D Mengelakkan divertikula pelawas garam mineral 4. dan IV C I. III dan IV D II. dan III B I. III. Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih ikan segar ialah I insang berwarna merah gelap II mata menonjol dan bersinar III badan licin dan berlendir IV sisik masih melekat dan berkilat A I. Apakah fungsi air dalam tubuh? A membantu pencernaan makanan B membantu mengawal sistem saraf C merangsang pergerakan peristalsis D melindungi organ penting dalam tubuh 3.II. II.2 1.

Makanan dinyahhidratkan secara menjemur atau menggunakan haba panas Antara yang berikut manakah menepati maksud pernyataan itu? A makanan segar C makanan spara proses B makanan kering D makanan untuk dipanaskan 8. Pernyataan berikut menerangkan satu proses dalam menghasilkan makanan. padanan manakah betul tentang ciri hasil masakan bagi setiap kaedah memasak? Kaedah memasak A B C D Menggoreng kering Menggoreng tohor Merendidih Mengukus Ciri hasil masakan Makanan berminyak Makanan lembab Makanan lembab Makanan kering 3758/1 SULIT . Apakah yang perlu dilakukan sebelum menyimpan makanan dalam rajah di atas? A bungkus dengan surat khabar B basuh dan rendam supaya bersih C Asingkan mengikut bahagian tertentu D porsikan mengikut kuantiti yang diperlukan 7.3 6. Antara berikut.

Antara makanan mudah yang manakah dikelaskan sebagai makanan sedia masak untuk dipanaskan? A B C D I dan II II dan III III dan IV I dan IV 10. Bahagian manakah merembeskan enzim amilase? A B C D P Q R S 3758/1 SULIT .4 9. Rajah di bawah adalah sebahagian daripada organ pencernaan .

5 11. Membancuh kopi Melembutkan kekacang Mengisar makanan Membuat jus buahbuahan 3758/1 SULIT . Rajah di atas menunjukkan sebahagian daripada proses pencernaan Antara berikut yang manakah menerangkan tentang proses itu? A pemangkin organik yang mengawal atau mempercepatkan tindak balas kimia B Pergerakan kembang kuncup otot secara beritma untuk menolak makanan C proses memecahkan molekul kompleks ke unit paling ringkas D penyerapan unit ringkas nutrient melalui vilus 12. Pilih padanan yang betul bagi penggunaan alat penjimat masa.

Bilakah sajian itu sesuai disajikan? A Brunch B Hi. Antara berikut yang manakah boleh menyebabkan pencemaran makanan? I tindak balas haba II tindak balas enzim III penggunaan bahan kimia IV serangan serangga perosak A I. III dan IV D II. Antara yang berikut faktor yang manakah mempengaruhi perancangan menu? A Budaya B Pendidikan C Kegemaran D Pendapatan 14.6 13.II dan IV C I.Tea C Sarapan D Minum petang 15. Rajah di bawah menunjukkan sejenis sajian harian. II dan III B I.III dan IV 3758/1 SULIT . Antara berikut yang manakah pernyataan yang paling sesuai untuk melengkapkan kegunaan RDA? A Merancang menu B merancang kaedah masak C Mencipta jenama makanan D Menilai kualiti makanan 16.

Pernyataan di bawah adalah satu maksud dalam bidang makanan dan pemakanan. dan IV C I. Pengawalan kebersihan dan keselamatan dalam penyediaan dan penyimpanan makanan supaya makanan tidak tercemar Antara yang berikut yang manakah berkaitan dengan maksud itu? A Sanitasi makanan B Penjagaan makanan C Pengawalan makanan D Keselamatan makanan 19. Rajah di bawah menunjukkan piramid makanan. II. Antara yang berikut yang manakah betul? Aras A B C D 1 2 3 4 Contoh makanan S R Q P 18.7 17. Antara yang berikut yang manakah tujuan kemasan fabrik? I mengelakkkan luntur II Memperbaiki rupa III member perlindungan IV memperbaiki pengendalian A I. III dan IV 3758/1 SULIT . III dan IV D II.II dan III B I.

8 20. Padanan yang manakah betul tentang gentian asli dan gentian buatan? Gentian asli A B C D Kapas Sutera Asetat Akrilik Gentian buatan Linen Nilon Poliamida Poliester 21. Antara berikut alatan yang manakah sesuai digunakan untuk memindahkan tanda pola ke fabrik? A Pita ukur dan kapur tukang jahit B Jarum peniti dan kapur tukang jahit C Roda surih dan karbon tukang jahit D Pembaris lurus dan karbon tukang jahit 3758/1 SULIT . Antara yang berikut padanan yang manakah betul tentang peralatan jahitan dan kegunaannya? 22.

Antara yang berikut stail pakaian yang manakah sesuai untuk individu yang rendah dan gempal? 3758/1 SULIT . Rajah di bawah menunjukkan dua jenis lengan baju. Bentuk badan yang manakah sesuai dengan jenis lengan itu? I Tinggi dan gempal II Tinggi dan langsing III Rendah dan kurus IV Rendah dan gempal A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 24.9 23.

III dan IV 3758/1 SULIT . II dan IV C I. X Keluarga luas Keluarga nuklear Keluarga poligami Keluarga induk tunggal Y Keluarga poligami Keluarga luas Keluarga induk tunggal Keluarga nuklear A B C D 26. III dan IV D II. Rajah menunjukkan struktur keluarga.10 25. Namakan struktur keluarga X dan Y. II dan III B I. yang manakah kebaikan iklan? I Memberi maklumat II Pengguna boleh membuat pilihan III Pengguna boleh membuat perbandingan IV Pengguna boleh bersaing mendapat barangan A I. Antara berikut.

Rajah menunjukkan susun atur perabot dan kelengkapan di ruang dapur. 3758/1 SULIT . susun atur yang manakah betul? A P B Q C R D S 28. Berdasarkan rajah. kitaran hidup yang manakah telah dilalui oleh Encik Rasyidi? I Peringkat permulaan II Peringkat perkembangan III Peringkat pengecilan A B C D I dan II sahaja I. II dan III sahaja. Encik Rasyidi telah berkahwin selama 10 tahun dan mempunyai seorang anak. Antara berikut. II dan III sahaja I.11 27. dan III sahaja.

Padanan manakah betul mengenai kedudukan dan jenis penyudah tepi? Kedudukan pada pakaian Penyudah tepi Lapik berbentuk kun kelepet Lapik lurus A B C D I dan II I dan III II dan III III dan IV 30. Berdasarkan Rajah. X ialah A tanda imbang B garis pemadan C tanda lipatan D garisan gunting 3758/1 SULIT .12 29.

Antara yang berikut.13 31. y y y Kemeja lengan panjang Seluar panjang Blazer Pakaian di atas diklasifikasikan sebagai A B C D pakaian asas pakaian riadah pakaian formal pakaian informal 33. Nutrien apakah yang diserap di X? A B C D Glukosa dan frukosa Glukosa dan galaktosa Asid lemak dan gliserol Asid amino dan vitamin B 3758/1 SULIT . Rajah di bawah menunjukkan struktur vilus. faktor yang manakah mempengaruhi pemilihan tempat kediaman? A B C D Iklim Budaya Rekreasi Pendapatan 32.

Ruang Ruang tamu Ruang mendobi Ruang bacaan Ruang istirehat Fungsi Membuat aktiviti penulisan Menyimpan barang-barang peribadi Berehat dan berinteraksi secara informal Bermain permainan dalam rumah atau video A B C D 3758/1 SULIT . Rajah menunjukkan tanda pola. Pernyataan yang manakah betul tentang penyenggaraan wardrobe? I II III IV A B C D Aksesori disimpan bersama pakaian asas Simpan pakaian di ruang khas yang kering Pakaian boleh dilipat atau digantung mengikut kesesuaian Simpan mengikut arahan Label Jagaan Tekstil Antarabangsa. Pilih padanan yang betul tentang ruang dan fungsinya. Antara yang berikut padanan yang manakah betul tentang tanda pola itu? P Notch Notch Garisan pemadan Garisan Pemadan Q Lisu pemadan Tanda lipatan Lisu pemadan Tanda lipatan R Tanda lipatan Lisu pemadan Tanda lipatan Notch S Garisan pemadan Garisan pemadan Notch Lisu pemadan A B C D 35. I dan II I dan IV II dan III III dan IV 36.14 34.

Antara berikut.15 37. Satu perancangan yang bersistematik dalam menggunakan sumber kewangan keluarga untuk mendapatkan barang dan perkhidmatan Antara berikut yang manakah berkaitan dengan maksud itu? A B C D Belanjawan Konsumerisme Pengiraan kos Pengurusan sumber 40. Najwa yang berbadan tinggi dan langsing akan menghadiri satu majlis makan malam Antara yang berikut aksesori yang manakah sesuai dipakai untuk melengkapkan pakaiannya? A Tali pinggang kecil B Skaf bercorak besar C Rantai leher panjang D Beg tangan bersaiz sederhana 38. Pernyataan di bawah menerangkan tentang bentuk badan Najwa dan majlis yang akan dihadirinya. yang manakah peraturan menggunting fabrik semasa membuat pakaian? I Elakkan mengangkat fabrik semasa menggunting II Tekan kepingan fabrik dengan sebelan tangan III Gunting fabrik mengikut garisan pemadan IV Guting kepingan yang kecil dahulu A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV KERTAS SOALAN TAMAT 3758/1 SULIT . Ciri gentian sutera ialah A Kenyal B Tahan cahaya matahari C Kukuh semasa basah D Sensitif pada suhu tinggi 39. Pernyataan di bawah adalah maksud tentang pengurusan keluarga.

16 3758/1 SULIT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful