P. 1
Akauntabiliti Guru Terhadap Profesion

Akauntabiliti Guru Terhadap Profesion

|Views: 169|Likes:

More info:

Published by: Siva Sanggari Ramalinggam on Jul 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/11/2013

pdf

text

original

 Menjadi  ahli kesatuan guru elak membuat sebarang kenyataan negatif tentang profesionnya dalam media tempatan elakkan daripada menganggotai parti haluan kiri/ kegiatan pengganas. dan politik Selalu bersedia membantu rakan sejawat elakkan daripada terlibat dalam sebarang kegiatan negatif atau merbahaya    .

.€ € € € € Menghor endapat rakan sekerja dan mengekalkan hubungan baik Sentiasa menolong rakan yang lebih muda dan kepada guru yang menjalankan latihan Menggakui kemahiran rakan sekerja yang berpengalaman dan sentiasa mengekalkan hak mereka sebagai guru. Menyedari obligasi mereka untuk memajukan kuasa pendidikan dan profesion perguruan Menyedari tanggungjawab terhadap setiap tindakan mereka dan sedia menghadapi kesan ² kesannya.

€ Mereka tidak boleh menerima hadiah atau keistimewaan lain yang boleh menganggu gugat imej profesional € Sedar obligasi mereka mempertingkatkan keberkesanan mereka sebagai guru dalam semua aspek € .Mengenali tugasan menjana tanggungjawab. inisiatif individu dan integriti dalam pengajaran mereka dan tindakan profesional yang lain mengikut peraturan profesion mereka.

€ € € € € Memajukan kepentingan profesion perguruan dan amalan ² amalan etika profesional Menganggap diri mereka sebagai pelajar dan menyertai pelajaran sepanjang hayat Jujur apabila membuat kenyataan mengenai kelayakan dan kebolehan mereka Menyumbang kepada polisi pendidikan yang mantap Menyumbang kepada profesion yang mengamalkan dasar keterbukaan .

€ .Melayan rakan sekerja dengan hormat. bekerjasama dan bersama untuk menggalakkan pembelajaran murid ² murid € Membantu guru ² guru baru menyesuaikan diri dalam profesion keguruan € Menghormati maklumat sulit mengenai rakan sekerja kecuali jika pendedahan maklumat tersebut diperlukan oleh undang ² undang atau tujuan profesional yang lain.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->