1.Parameswara merupakan pengasas Kesultanan Melayu Melaka. Dari manakah beliau berasal? A. Temasik B. Srivijaya C. Palembang D. Siam 2.

Parameswara putera raja Palembang berusaha membebaskan negaranya daripada kuasa kerajaan A. Srivijaya B. Temasik C. Siam D. Majapahit

3.Sebelum dikuasai oleh Majapahit, Pelembang pernah menjadi pusat kerajaan yang besar Apakah kerajaan tersebut A. Kerajaan Acheh B. Kerajaan Srivijaya C. Kerajaan Kedah Tua D. Kerajaan Champa 4.Palembang merupakan kerajaan Parameswara. Mengapakah baginda lari dari Palembang A. Baginda gagal membebaskan Palembang daripada kerajaan Majapahit

Baginda telah dihalau oleh bapanya kerana melakukan pemberontakan C.Setelah Parameswara gagal dalam usahanya membebaskan Palembang. Palembang diserang oleh kerajaan Srivijaya 5. Ke manakah Parameswara dan pengikutpengikutnya berundur? A. Sening Ujung .B. Majapahit telah mengambil tindakan menyerang Palembang. Baginda gagal dalam perang saudara D. Temasik B. Muar C.

apakah yang dilakukan oleh Parameswara? A.D. Baginda memajukan Pulau Temasik B. Baginda telah terlibat dalam pemberontakan di Temasik 7. Baginda telah membunuh Temagi D.Setelah berada di Temasik. Melaka 6.Mengapakah Parameswara melakukan tindakan membunuh pemerintah Temasik A. Parameswara mahukan pertuanannya semula di Temasik . Baginda dijemput oleh rakyat Muar C.

Parameswara mahu menyerang kerajaan Majapahit dari Temasik D.Mengapakah Siam mahu menyerang Parameswara setelah baginda membunuh Temagi. Parameswara mahu mengadakan hubungan dengan Siam 8.kerana Temasik pernah menjadi naungannya B. Parameswara berdendam dengan Temagi C. pemerintah Temasik? A. Temasik adalah negeri naungan Siam .

Pilih urutan yang betul perjalanan Parameswara sehingga baginda tiba di Melaka A.Parameswara meninggalkan Temasik untuk mengelakkan serangan Siam dan Mapajahit.B. Temasik -> Bertam -> Muar -> Sening Ujung -> Bertam -> Melaka . Paremeswara tidak mahu membayar ufti D. Temagi adalah putera Siam C. Temasik -> Muar -> Sening Ujung -> Bertam -> Melaka C. Temasik sebuah kerajaan yang sangat strategik untuk laluan perdagangan 9. Temasik -> Sening Ujung-> Muar ->Melaka B.

D. Temasik -> Muar -> Bertam ->Sening Ujung -> Melaka Soalan 10 berdasarkan senarai di bawah • • • Orang Melayu Orang X Orang Asli Parameswara tiba di sebuah perkampungan nelayan baginda mendapati kedudukan perkampungan tersebut sungguh strategik untuk ndijadikan laluan perdagangan. .

Mengapakah Parameswara memilih perkampungan nelayan sebagai kerajaannya yang baru? I Berdekatan dengan laut dan boleh dijadikan laluan kapal II Boleh memperolehi air yang bersih III Berbukit bukau sesuai dijadikan petunjuk bagi pelayar dan .Penduduk kampung terdiri daripada pelbagai penduduk seperti di atas. Orang Bugis C. Siapakah orang X di atas A. Orang Laut D. Orang Siam B. Orang Sungai 11.

II.memudahkan urusan mengawal Selat Melaka IV Muara sungai terlindung daripada tiupan angin monsun A. III dan IV 12.II dan IV C. I.Apakah peranan pokok bakau dan api-api di sekitar kawasan pantai yang menyebabkan Parameswara memilih perkampungan nelayan ini sebagai kerajaan baru baginda I Dapat memerangkap ikan II Petunjuk kepada pelayar . I. II.III dan IV D. I.II dan III B.

Terdapat sumber bertulis utama yang dijadikan rujukan tentang pengasasan dan pembukaan Melaka. I dan II B. I dan IV 13. Sejarah Melayu . Apakah sumber bertulis utama tersebut? A.III Benteng pertahanan IV Pelindung semula jadi A. II dan III D. Hikayat Merong Mahaangsa C. III dan IV C. Hukum Laut Melaka B.

Mengapakah baginda mengambil tindakan tersebut? . Hikayat Raja-raja Pasai Soalan 14 berdasarkan pernyataan di bawah • • Parameswara sedang berehat di bawah pokok Melaka. Parameswara telah melihat peristiwa pelanduk menendang anjing pemburuannnya Setelah Parameswara melihat peristiwa tersebut baginda telah mengambil keputusan untuk mendirikan sebuah kerajaan dan baginda menamakan kerajaan ini Melaka sempena pokok tempat baginda berehat.D.

Perhimpunan segala dagang . Baginda amat berminat dengan suasana perkampungan nelayan itu 15. Baginda menganggap bahawa peristiwa pelanduk kecil menendang anjing pemburuannya sebagai luar biasa C. Baginda berehat di bawah pokok yang luar biasa D. Baginda bangga dengan kekuatan anjing pemburuannya B. Apakah yang dimaksudkan dengan Malakat? A.Pedagang-pedagang Arab menyebut Melaka sebagai Malakat. Perhimpunan segala barang B.A.

Perjumpaan C. Pelabuhan yang maju D.C. Pertemuan . Pemerintahan yang berwibawa 16. Perhimpunan D. Pasar B.Mulaqah juga merupakan panggilan pedagang-pedagang Arab untuk Melaka.Apakah maksunya A.

17. Vishnu dan Shiva dan buahnya mempunyai kuasa ghaib . Mempunyai kuasa ghaib kepada sesiapa yang memakan buahnya C. Merupakan kediaman tuhan agama Hindu. Pokok ini mempunyai keistimewaanitu? A. iaitu Brahma. nama Melaka diambil daripada sepohon pokok Amalaka yang dipercayai pokok yang pertama tumbuh di alam semesta. Mempunyai kuasa ghaib berkaitan dengan pemerintahan negara B.Mengikut kepercyaan mitos Hindu.

D. Memberi kkuasa ghaib kepada sesiapa yang menyembahnya 18. Pada pendapat anda apakah kesan pembentukan jawatan-jawatan di atas? .Parameswara telah bertindak membentuk sistem pemerintahan yang teratur iaitu dengan menubuhkan jawatan seperti pembesar. 40 orang bentara dan biduanda kecil.

A. Mereka bersama-sama Parameswara merancang membina kota D. Oleh yang demikian.Kegiatan perdagangan amat penting bagi kerajaan Melaka. Mereka sama-sama membantu Parameswara menangkis serangan Siam B. Mereka bersama-sama Parameswara merancang pembangunan Melaka C. . Mereka bersama-sama Parameswara menegakkan undnagundang Melaka 19.

II dan Iv C. III dan IV D. II. III dan IV . I. II dan III B.Parameswara berusaha gigih dan merancang dengan bijak untuk memajukan Melaka melalui kegiatan perdagangan. I. Apakah kemudahan yang disediakan begi pedagang-pedagang asing? I Membaiki kapal II Tempat penginapan III Bekalan makanan dan minuman yang bersih IV Tenaga kerja A. II. I.

Pedagang Siam tertarik untuk berdagang di Melaka D. agama islam berkembang di Melaka dan Siam C. Apakah kesan hubungan baik tersebut ke atas Melaka? A.Parameswara juga telah menjalinkan hubungan yang baik dengan Siam yang merupakan musuhnya dahulu.20. Hubungan ini dapat mengelakkan Melaka dari diserang Siam dan kerajaan Siam mengiktiraf kedaulatan Melaka B. Ramai orang Siam berhijrah ke Melaka .

apakah tindakan bija yang diambil oleh Parameswara A. Mengadakan hubungan diplomatik dengan China D. Membina kubu-kubu pertahanan yang kukuh C.Untuk menjamin keselamatan Melaka daripada serangan Siam dan Majapahit.21. Menubuhkan angkatan laut yang terdiri daripada Orang Laut Soalan 22 berdasarkan senarai di bawah --------------------------------------------------------------------• • Laksamana Yin ching Laksamana Cheng Ho . Mengupah askar dari Majapahit B.

Melaka sama taraf dengan negara China B. Melaka menjadi kuasa yang kuat 23. Melaka mendapat perlindungan China daripada ancaman musuhnya C. Melaka membayar ufti kepada China D. . Apakah kesan utama perutusan tersebut kepada Melaka A.-----------------------------------------------------------------------Kedua-dua Laksamana di atas adalah perutusan daripada Maharaja China ke Melaka.Setelah Melaka mempunyai hubungan diplimatik dengan China.

Payung kuning II. I. Sepersalinan pakaian III.Apakah pengurniaan Maharaja China kepada Parameswara sebagai tanda pengiktirafan kerajaan China kepada Melaka I. Siam dan Majapahit 24. Kapal perang A. Majapahit dan Srivijaya D. Temasik dan Siam C. Temasik dan Palembang B. II dan III .musuh Melaka yang manakah tidak berani menyerang Melaka A. Cap mohor IV.

II. I. I. Keamanan dan kemajuan perdagangan Melaka diperolehi B. Dapat melindungi negeri-negeri kecil di sekitar Melaka C.II dan IV C. II. Dapat menghapuskan serangan Siam .Parameswara telah mendapatkan bantuan Orang laut untuk menjaga keselamatan perairan Melaka.III dan IV D. Apakah kesan tindakan Parameswara tersebut? A.III dan IV 25.B.

II dan III B.Mengapakah Parameswara memilih Orang Laut untuk menjaga keselamatan perairan Melaka? I Orang Laut mahir membina kapal perang II Orang Laut mengaku taat setia kepada Parameswara III Orang Laut mahir tentang selok belok Selat Melaka IV Orang Laut mempunyai ciri-ciri kepahlawanan A. II dan IV C. I. II. III dan IV . Dapat menjaga perairan Melaka dari serangan Majapahit 26.D. I.

Jikalau tiada akar nescara pohon tiada akan dapat berdiri sejarah Melayu ______________________________ ________ Apakah yang dimaksudkan dengan petikan di atas jika dikaitkan dengan Melaka? .II. III dan IV Soalan 27 berdasarkan petikan di bawah ______________________________ __________ Rakyat itu umpama akar. I.D. Raja itu unpama pohonya.

Dalam usaha untuk membangunkan Melaka rakyat Melaka memainkan peranan yang penting C. Raja mempunyai kuasa mutlak untuk merancangpembangunan Melaka 28. Raja perlu memberi perintah yang baik kepada rakyat D.menangkap ikan untuk makanan rakyat .Pilih penyataan yang betul mengenai peranan rakyat Melaka untuk membangunkan Melaka I Orang Asli .A. Raja perlu meminta bantuan rakyat Melaka untuk membangunkan Melaka B.

II Orang laut . I. III dan IV D. II.menjaga keselamatan Selat Melaka III Orang Melayu . II dan III B.Orang Kaut berperanan untuk menjaga keselamatan perairan Selat Melaka. II. III dan IV 29. I. II dan IV C.menyandang jawatan pembesar dan biduanda IV Orang Asli . I. Mereka dipilih oleh Parameswara kerana mempunyai ciriciri kepahlawanan dan taat setia kepada raja.membekalkan hasil hutan untuk kegiatan perdagangan A. Selain daripada tugas .

Membekalkan hasil laut 30.tersebut. apakah peranan lain yang dilakukan oleh Orang Laut A.Apakah ciri-ciri yang ada pada rakyat Melaka yang dapat membantu Parameswara membangunkan Melaka? I Sedia berkorban II Taat setia kepada raja III Menghargai pemimpin IV Melaksanakan peranan masingmasing dengan baik . Menyandang jawatan biduanda C. Menyandang jawatan pembesar D. Membekalkan hasil hutan B.

II dan III B.A. III dan IV 31.Apakah wawasan sifat kepimpinan yang wajar dicontohi daripada Parameswara? I Sikap suka berperang II Bijak mengatur strategi III Keyakinan tinggi IV Kegigihan yang kuat A. II dan IV C. II. I. III dan IV D. I. III dan Iv . I. II dan IV C. II dan III B. I. I. II. II.

Membina sebuah petempatan di Muar . I. II.D. Mewujudkan sebuah kerajaan di Temasik setelah berjaya membunuh pemerintahnya C. Lari daripada Palembang untuk mengelakkan diri daripada dibunuh B. III dan IV 32.Parameswra adalah seorang pemimpin yang mempunyai wawasan. Menukar sebuah perkampungan nelayan menjadi sebuah petempatan yang maju D. Apakah bukti yang menunjukkan baginda seorang yang berwawasan? A.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful