P. 1
Minit Mesyuarat Unit Kurikulum Sekolah Rendah Al

Minit Mesyuarat Unit Kurikulum Sekolah Rendah Al

Ratings:
(0)
|Views: 654|Likes:
Published by Ajwad Rabbani

More info:

Published by: Ajwad Rabbani on Jul 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/24/2013

pdf

text

original

Sekolah Rendah Al-Itqan,Pulau Pinang.

Minit Mesyuarat Jawatankuasa Induk Kurikulum Kali Yang Pertama Tarikh Masa Tempat Pengerusi Kehadiran Tidak hadir Bil 1 : : : : : : 11 Mac 2011 3.30 petang 5.15 petang Pusat Sumber Muallim Md Azlan Md Sabu MAMS, ZAR, MNI, MK, NFMZ, SFSI, FMZ, MPMS, MSAS, AJH, NAQ, JMA. AI, MFH, NAZ, NN. Agenda Agenda :1.Ucapan Pemangku Guru Besar 2. Latihan murid 3. Amali Fekah 4. Panitia Al-Quran 5. Headcount 6. Kelas Tambahan Thn 5 7. Fail Panitia 8. Format soalan 9. Mesyuarat Panitia 10. Hal-hal lain 11. Penutup 2 2.1 Muqaddimah Mesyuarat :Mesyuarat telah dipengerusikan oleh Muallim Azlan dan dimulakan dengan bacaan Ummul Kitab dan ucapan alu-aluan. Sebagai muqaddimah mesyuarat,PGB menyentuh tentang peranan panitia.Panitia merupakan peneraju utama kurikulum sekolah.Semua guru mesti melihat tahap kemampuan dan bersedia untuk membaiki kelemahan yang ada.Panitia juga perlu melihat apa yang telah dilakukan dan akan dilakukan selepas ini. Setiap panitia perlu adakan mesyuarat selepas ini.Semua panitia perlu tahu tentang aktiviti, perancangan atau masalah panitia-panitia lain.Perlu adakan perbincangan dan kerjasama antara panitia. Hal ini adalah kerana ada panitia yang berprestasi baik dan ada yang bermasalah.Diharapkan kerjasama yang wujud akan dapat membantu panitia yang bermasalah. Hal Ehwal Akademik :Latihan murid:3.1.1 ZAR membuat laporan berkaitan pemeriksaan buku murid pusingan pertama.Antara masalah yang dikenal hasil daripada pemeriksaan tersebut adalah seperti latihan tidak banyak, tiada penekanan dari segi penulisan tarikh/hari, tidak ada pembetulan dibuat bagi Ulasan / Tindakan

2.2

2.3

3 3.1

Semua panitia

[Type text]

2 Penandaan juga agak lambat.1.kesalahan yang dibuat oleh murid dan lain-lain.lebih baik) kalau kurang bermakna tidak melepasi standard latihan. jika tiga kali perjumpaan bermakna 15 soalan seminggu.Jawi dan B. bilangan dan format perlu dihantar dan bertaip sebelum pemeriksaan buku latihan kali ke 2.5 MAMS mencadangkan diserahkan kepada panitia mengikut kesesuaian. Bagi mata pelajaran T.Dalam kelas perlu pengukuhan berkaitan pembelajaran yang telah dibuat pada hari tersebut dan dibuat dalam Buku Latihan Murid. MSAS mencadangkan supaya bilangan/bentuk latihan dibincangkan Semua panitia oleh ahli panitia. 3. 3.Penandaan mestilah dibuat sekerap mungkin.13 Januari 2011. Jenis latihan dan Tanda tangan.Cth :Matematik.Ini adalah bertujuan untuk mewujudkan kesesuaian bersama dan bagi membincangkan standard latihan yang dikehendaki dan bersesuaian.1.1. 3.1.Oleh itu penyelarasan semula dari segi bilangan.1.Setiap kali P&P dibuat.Untuk bahagian indek.6 ZAR bentuk. bentuk latihan harus dibuat dan dijadikan polisi dalam memberi latihan kepada murid.latihan minima yang diberi adalah 5 soalan.Aspek kekemasan tulisan pelajar perlu diambil [Type text] Semua panitia .terutama bagi mata pelajaran Diniah.7 MAMS tahun depan akan disediakan buku latihan yang sudah ada indek pada setiap buku. Cth :.4 ZAR mencadangkan agar bilangan latihan diserahkan kepada panitia. ZAR juga memaklumkan bahawa buku kerja haruslah dijadikan latihan tambahan di rumah dan bukan dilakukan dalam kelas.3 MSAS bertanyakan tentang apakah yang dimaksudkan dengan standard dalam latihan.Jadi.begitu juga dengan mata pelajaran diniah. 3.Hasil perbincangan panitia perlu diserahkan kepada PKA untuk dilihat dan dinilai tahap kesesuaiannya.manakala dari segi indek serah kepada pihak sekolah.Apakah ianya bermaksud setiap hari guru mestilah memberikan lebih kurang 10 soalan atau lebih (kalau lebih. Perlu ada arahan soalan setiap kali latihan diberikan. Contoh tarikh ditulis dalam perkataan. perlu ada Tarikh. 3.Arab guna nombor jawi.Buku latihan Diniah juga sudah ada. 3.1.Nama mata pelajaran juga ditulis dalam perkataan.Mana yang paling sesuai.

3. 3.1.2 Amali Fekah:3.guru perlu membantu.kira. solat 2 hari raya dan solat-solat sunat.Seni untuk Tahap 1.8 ZAR setiap panitia perlu tentukan berapa kali perlu ditanda buku murid.Arab perlu bincangkan berkaitan perkara tersebut.dalam sebulan minima 4 kali buku pelajar ditanda. cara mengerjakan solat dan solat ketika sakit. solat ketika sakit.2.Satu kumpulan akan dikendalikan oleh muallim dan satu kumpulan oleh muallimah. 3.Jawi dan B.Diputuskan. duduk.Amali Fekah akan dimasukkan dalam P&P.Thn 3.ZAR panitia T. Perlaksanaan amali akan dilakukan secara kumpulan.Thn 5.Setiap kelas akan dibahagikan kepada dua orang guru.Thn 2.Thn 6. 3.mestilah ditulis satu angka dalam satu kotak. solat jenazah. adakah perlu ditambah masa atau buang mana-mana masa bagi mata pelajaran tertentu seperti P.Perlaksanaan amali akan dibuat setiap minggu. sujud sahwi.MAMS bagi mata pelajaran Matematik. keadaan makmum masbuk.4 ZAR.1. cara solat berjemaah dan bersuci.9 MK murid mestilah menulis di atas garisan. 3.Seni dan Kemahiran Hidup untuk bagi laluan kepada amali Fekah.ZAR meminta pendapat ahli mesyuarat. baring.2.2.3 ZAR memaklumkan bahawa untuk melaksanakan amali Fekah ini ada sedikit masalah dari segi masa.2. cara menyucikan najis. Panitia B. MSAS semua guru perlu menggunakan modul yang sama.1 ZAR meminta MPMS selaku Ketua Panitia Diniah memantau apakah amali yang perlu dibuat kepada murid Tahun 6.Jika tulisan pelajar tidak kemas. MPMS memaklumkan amali Fekah untuk Tahun 1 hingga 6.Thn 4. 3. terlentang dan solat jama .Jawi Guru Diniah [Type text] . cara berwudhu dan tayammum. sebulan atau ikut minggu.2 ZAR penilaian berkaitan amali akan dibuat melalui peperiksaan setahun sekali dan akan dimasukkan dalam keputusan akhir tahun.Hidup bagi Tahap 2 dan P.selebihnya terpulang kepada panitia untuk fikirkan berapa kali akan dibuat semakan.keputusan diambil iaitu dengan mengurangkan satu masa untuk mata pelajaran K.Thn 1. penekanan kepada wudhu dan solat. Buku kerja perlu guna cop bulat bagi semakan kerja sekolah disebabkan ruangan yang agak terhad.Arab dan T.

pembelajaran AQ perlu dibuat dalam kelas.6 ZAR memaklumkan bahawa untuk tiga bulan pertama Thn 1 dilebihkan masa untuk mata pelajaran T.3.3 MSAS satu sistem P&P perlu difikirkan untuk murid lemah dan murid cemerlang.Murid Thp 2 yang lemah tidak berasa rendah diri atau malu apabila dimasukkan dalam kumpulan Thn 1.Ini adalah bertujuan untuk meningkatkan penguasaan Jawi. 3.3.perlu diajar kepada dari asas semula.Selapas cuti bulan Mac.Program ini akan dijalankan selepas cuti iaitu bermula 21 Mac 2011.2.6 MPMS mencadangkan guru AQ perlu buat perjumpaan dengan pihak pengurusan bagi membincangkan masalah berkaitan kelemahan AQ. 3. manakala bagi Thp 2 dilakukan secara kumpulan.1 ZAR bagi Thp 1.Jawi.2 MAMS guru AQ perlu berbincang dengan pihak pentadbiran bagaimana mengatasi masalah murid yang lemah AQ.3.Murid perlu dipecahkan kepada yang lemah dan baik.3. [Type text] PKA Guru AQ Guru AQ .3.5 ZAR murid yang mahir AQ biasanya ada bantuan di rumah.3.Sepatutnya bermula dari Thn 1 lagi perlu diambil perhatian serius supaya masalah ini tidak berterusan.murid Thn 1 akan mula belajar 4 mata pelajaran Diniah.Masalahnya bagi murid Thp 2 yang lemah dan tidak dapat membaca AQ.manakala yang lemah biasanya hanya belajar di sekolah. 3. sama ada perlu mengajar diluar waktu P&P. 3. 3.Guru yang mengajar dalam kelas perlu ada teknik tertentu bagi memastikan murid akhirnya menguasai AQ dengan baik. bagi masalah murid Thp 2 yang tidak boleh membaca.Senaraikan mengikut kumpulan dari Thn 1 hingga 6.Berbincang serta berkongsi idea bersama tentang teknik-teknik yang baik dan berkesan untuk dilaksanakan dalam mata pelajaran AQ.3.Bagaimana cara mengtasainya? 3.3 Panitia Al-Quran :3.5 MAMS memaklumkan bahawa tidak boleh diambil masa dari mata pelajaran Al-Quran.2.4 MNI panitia AQ perlu berbincang semula bagaimana teknik pengajaran yang berkesan kepada murid.MNI mencadangkan. 3.

3.murid dapat menjawab dengan cepat.7 Format soalan :3. 3. [Type text] Semua guru PKA Semua panitia Semua panitia .Pastikan semua bahan mencukupi dan ada dalam fail.6 Fail panitia :3.4. 3. 3.4 Headcount:3.5 Kelas Tambahan Thn 5:3. semua panitia perlu ambil tindakan dan buat keputusan.7.3 ZAR soalan ujian Diniah terlalu sikit.Pengurusan akan membuat satu bank item untuk tambah dan cari kepelbagaian soalan.5 MAMS pihak sekolah akan buat satu kursus kepada guru-guru untuk Pentadbiran buat soalan.bagi guru yang buat ETR hanya 40 markah perlu diubah kepada yang lebih tinggi.7.Hari Jumaat. selepas cuti 25 Mac 2011 perlu dihantar fail panitia.Bengkel pembuatan soalan akan dibuat untuk guru-guru.1 ZAR . 3.1 Format kertas soalan.ZAR memaklumkan perjumpaan akan dibuat selepas cuti.kemudian hantar kepada PKA.Ini adalah bertujuan untuk memberi semangat kepada murid atau sekurang-kurangnya murid tidak hanya mendapat markah lulus.1 ZAR memaklumkan.1 ZAR memaklumkan kelas tambahan untuk Thn 5 akan diadakan selepas sukan.5.Kandungan soalan panitia yang tentukan.7.7. 3.7.4 MPMS mencadangkan supaya pendekan masa untuk menjawab soalan ujian. Headcount perlu diupdate setiap kali selepas peperiksaan dan ditulis dengan tangan. 3.Rancangan pengajaran perlu difotostate dan dimasukkan ke dalam fail panitia 3.6.2 MSAS mencadangkan agar prosedur penghantaran soalan perlu dibuat supaya dapat membantu guru baru.Perkara asas akan diberikan oleh PKA.

Pinang. Mesyuarat ditutup dengan bacaan Tasbih Kaffarah dan Surah Al asr. 3. P.Sebaiknya setiap panitia perlu wujudkan contoh soalan bagi memudahkan guru baru. P. [Type text] ( Mlmh Zaiton Abd Rahman) Penolong Kanan Akademik Sek Ren Al-Itqan.Pinang. P. Sek Ren Al-Itqan. .6 ZAR setiap soalan perlu dianalisis supaya boleh dinilai setakat mana murid boleh menjawab soalan tersebut dan guru boleh kaji semula soalan yang susah. 3.Apa jua cadangan.8 Mesyuarat panitia :Mesyuarat panitia mesti diadakan sebelum peperiksaan semester pertama bagi membincangkan :a) b) c) d) e) Post mortem ( ujian Mac ) Aktiviti pengukuhan yang akan dibuat Perancangan strategik Format kertas soalan ( 2 salinan ) Maklumat berkaitan headcount ( mana yang PKA tanda pada ETR 40 perlu dibaiki) Semua panitia Semua panitia 3.7. Panitia perlu buat format soalan sebelum penggubalan kertas soalan peperiksaan semester pertama dibuat. Ren Al-Itqan. - Disediakan oleh :- Disemak oleh:- Disahkan oleh:- ( Mlmh Asmawiyah Ismail ) S/U Kurikulum. (Mlm Md Azlan Mt SSabu) Pemagku Guru Besar.Ini adalah bagi memudahkan P&P.Pinang.9 Hal-hal lain :MSAS mencadangkan agar papan putih ( khusus untuk Thn 1 )dibuat kotak untuk ditulis dengan huruf Jawi dan Matematik. pandangan dan buah fikiran perlu dipertanggungjawabkan. Sek.10 Penutup :Mesyuarat telah ditangguhkan oleh PGB dengan harapan agar objektif mesyuarat tercapai.3.

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Kukavina Rahul liked this
Alonso Na liked this
azmady liked this
Acikanewa Acigedup liked this
nur_atiqah29 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->