Romaine

‡

Este adeptul
introspectiei alaturandu-se Hortensiei PapadatBengescu, Anton Holban, Gib Mihaescu

de analiza in care personajele sunt intelectuali care problematizeaza si despre care autorul insusi spune ´cata luciditate ,atata constiinta,atata pasiune si deci atata drama. µ.

Incadrarea in epoca

‡

Analist lucid, inclinat sa extraga din relatiile dintre om si societate consecinte.

Drama lui Camil Petrescu este o ´drama a absolutuluiµ, ´a constiintei pureµ in conflict cu lumea si cu propriile sale reprezentari despre aceasta lume

rece si calculat. fara finalitate practica . un tumultuos . un temperamental . imediata. o suprastructura . un febril. cat un lucru absolut gratuir . El este un orgolios un ³suflet tare´ ca toti intelectualii lui Camil Petrescu. . imprudent. o pozitie sociala . imprevizibil ca reactie psihica si adesea .E de la sine inteles ca individul cu asemenea aspiratii nu este un individ comun-iese din randpresupune ca atare o oarecarea noblete . evident. a aceleia materiale. Andrei este tipul intelectualului stapanit de angoasa . patrundera intr-o lume a elitelor spiritului Andrei Pietraru nu e tipul ambitiosului lucid. o mare neliniste existentiala ii marcheaza toate gesturile.ci un pasional. Eroul vizeaza o ³aristrocratie spirituala ³. semn al responsabilitatii pe care personajul si-o asuma in fata vietii.Andrei Pietraru Andrei Pietraru nu urmareste prin cucerirea Ioanei Boiu . fiica boierului Matei Boui ±Dorcani .

Andrei Pietraru. semn al responsabilitatii pe care personajul si-o asuma in fata vietii.un tanar preocupat de stiinta si cunoastere. o imbogatire a relatiilor intime. 2.cu o bogata imaginatie. .Andrei este tipul intelectualului stapanit de angoasa .si ajunge sa devina erou de ocazie.nu atat pentru femeie in sine ci mai mult pentru scopul sau suprem: atingerea absolutului. nu sentimentul ca atare. iubirea este receptata ca o experienta posibila. caruia nu se abandoneaza niciodata Andrei Pietraru 1.Pentru Stefan Gheorghidiu.sufera din cauza unei iubiri neimplinite.Stefan Gheorghidiu 1. nu ca o raportare a indragostitului la fiinta iubita. o mare neliniste existentiala ii marcheaza toate gesturile. El este indragostit mai degraba dintr-un orgoliu satisfacut si traieste doar iluzia iubirii.ghidat de pasiunea salbatica.care traieste mai mult intr-o viata proprie creata in interiorul sau.

atata drama´.spune Georghidiu Eroii principali.El poate fi student (Gheorghidiu). .ostas(Pietro Gralla) . Faptul le provoaca o placere spirituala superioara.in cea mai mare parte masculini. Atat Stefan Gheorghidiu cat si Andrei Pietraru sunt intelectuali fini.Drama intelectualului la Camil Petrescu Calitatea de intelectual nu este data neaparat de studii sau posturi inalte.militant politic(Gelu Ruscanu).´Cata luciditate..ci de superioritatea constiintei individului. pe care o doresc unica si netulburata. o evadare intr-o lume in care domina numai spiritul filozofic.ei sunt prinsi in planul valorilor esentiale in care cred. care si-au facut din speculatiile filozofice mediul fundamental in care se misca cu dexteritate.bibliotecar(Andrei Pietraru). Este de fapt o izolare de viata trepidanta a complicatiilor sociale. Liniile de gândire trasate in câmpul istoriei filozofice le sunt cunoscute cu de-amanuntul si gândirea lor proprie aluneca spre ele cu abilitate si subtilitate.Diferiti de inadaptatii romantici.intelectualul fiind un ganditor lucid care problematizeaza existenta.sunt intelectuali preocupati in primul rând de probleme de constiinta.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful