P. 1
Ulangkaji Penulisan – Bahagian A

Ulangkaji Penulisan – Bahagian A

|Views: 1,589|Likes:

More info:

Published by: Noorazilawati Bt Abdul Rahim on Jul 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2014

pdf

text

original

Ulangkaji Penulisan Bahagian A

4 Mars

PENGENALAN
‡ KERTAS 2 (012) PENULISAN MENGANDUNGI 3 BAHAGIAN : BAHAGIAN A BAHAGIAN B BAHAGIAN C

 KOSA KATA  KATA IMBUHAN / PENGGANDAAN / (PEMAJMUKAN)  IDEA  AYAT  TANDA BACA/EJAAN  PENGOLAHAN

.

PENGENALAN Terbahagi kepada tiga bahagian BAHAGIAN A Memindahkan maklumat / Mentafsir bahan grafik BAHAGIAN C Membuat ulasan BAHAGIAN B Menulis karangan .

UPSR (BAHASA MELAYU) FORMAT BAHARU MULAI 2005 PEMARKAHAN KERTAS 2 ( PENULISAN ) Bahagian A Bahagian B Bahagian C : 10 markah : 30 markah : 20 markah MARKAH PENUH : 60 MARKAH .

 Ayat berdasarkan bahan grafik yang diberikan .Mentafsir Bahan Grafik (Memindahkan maklumat dalam gambar)  10 markah  Tiada had bilangan patah perkataan tetapi terhad kepada 5 ayat sahaja.

Tunggal @ Bersiri Carta ‡ Contoh : Gambar Graf Tunggal Jadual Peta Pelan .APA ITU BAHAN GRAFIK ? ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Gambar .

‡ BAHAGIAN A (10 MARKAH) ± Baca dan fahami kehendak soalan atau arahan soalan. ± Calon mesti membaca soalan terlebih dahulu sebelum menjawab soalan. 3. Ini bermakna.  Tulis lima ayat lengkap tentang situasi dalam gambar di bawah. Kata kunci yang kedua ialah tentang . predikat dan keterangan untuk mendapatkan markah cemerlang. Calon mestilah membina ayat yang gramatis (struktur ayat yang betul) dan lengkap (kosa kata yang meluas). dan aktiviti-aktiviti . Jawapan calon adalah berdasarkan kehendak kunci soalan. Pastikan ayat yang dibina mengandungi subjek.  Tulis lima ayat lengkap berdasarkan aktiviti-aktiviti yang terdapat dalam gambar di bawah. 1. calon mestilah menulis hanya lima ayat dan tidak lebih. situasi . . Pertama ialah lima ayat . pastikan ayat dibina menjurus kepada tajuk gambar atau arahan khusus yang diberikan. 2. Jika soalan bertajuk atau arahan khusus.Terdapat dua kata kunci bagi setiap soalan di atas. Pastikan hanya lima ayat sahaja yang dibina dan dinasihatkan menulis nombor bagi setiap ayat. ± Kebiasaannya Soalan Bahagian A adalah seperti berikut :  Tulis lima ayat lengkap tentang gambar di bawah. 4.

Hidupan lain seperti haiwan tidak diterima walaupun mempunyai kata kerja. 4.Burung itu bertenggek di atas dahan pokok. Beri nama pada watak ( ada orang ). 3.LANGKAH UTAMA Aktiviti 1. 5. Biasanya mempunyai lebih daripada 5 isi dalam satu-satu gambar yang diberi. . Keterangan Siapa? Buat apa? Mengapa? ( sebab. tujuan. Gambar yang mempunyai tajuk perlu mengikut tajuk yang diberi. Bulatkan aktiviti atau perbuatan yang dilakukan di dalam gambar.tempat ). 2. Ayat yang dibina dinasihatkan menulis nombor bagi setiap ayat. Contoh: .

walaupun terdapat banyak maklumat dalam bahan grafik yang diberi.Maknanya calon dikehendaki menulis lima ayat tentang aktiviti yang melibatkan kata kata kerja sahaja. Bina ayat berdasarkan kehendak soalan. . Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti. .aktiviti yang terdapat dalam gambar .Buat lima ayat sahaja. i. a.

.Maknanya calon boleh membina apa saja perkara yang terdapat dalam bahan grafik. atau apa saja yang sesuai asalkan ayatnya baik tanpa kesalahan ejaan. - Boleh gunakan nama watak. tempat.ii. . Tulis lima ayat yang lengkap tentang gambar / situasi di bawah. tidak kira sama ada melibatkan kata kerja atau situasi yang ada dalam bahan grafik yang diberi. tanda baca dan struktur ayat.

Maknanya calon mesti menulis ayat berhubungkait dengan segala aktiviti/perkara yang ada kaitan dengan gotong-royong yang terdapat dalam gambar tersebut. . . - Ayat yang ditulis berfokus kepada aktiviti ataupun situasi yang terdapat dalam gambar sahaja. Tulis lima ayat yang lengkap tentang gotong-royong tersebut.iii. Gambar di bawah menunjukkan aktiviti gotong-royong.

iv. Dua ayat daripada gambar kedua atau tiga ayat daripada gambar kedua.Kalau gambar bersiri. . pastikan ayat yang dibina seimbang. Tiga ayat daripada gambar pertama atau dua ayat daripada gambar pertama.

Elakkan membina ayat yang mudah. b. Bina ayat dengan menggunakan kosa kata yang sesuai dan menarik. Elakkan daripada membina ayat yang tersirat. Jangan bina ayat yang tiada kaitan dengan gambar dan arahan yang diberi. c.5. d. . Membina ayat yang sesuai dengan gambar yang diberi. anda seharusnya:a. Bagi mendapat markah penuh atau cemerlang dalam Bahagian A ini.

sambil. hingga««««. SIAPA/KATA KERJA 2. MANA/TUJUAN/OBJEK/ PERKARA. ‡ ‡ ‡ ‡ TULIS AYAT DALAM BENTUK AYAT MAJMUK. . manakala. supaya. lalu.APA YANG PERLU DITULIS INGAT 1.. dan. AYAT YANG DIBINA PERLU MENGANDUNGI KATA HUBUNG/ KATA SENDI/KATA BANTU YANG SESUAI. dengan. APA 3.

mengecat. .BERKAITAN DENGAN WATAK/PELAKU YANG TERDAPAT DALAM GAMBAR..Menyapu.Aminah. KATA KERJA ± AKTIVITI ATAU PERBUATAN YANG DILAKUKAN.CARA MENULIS AYAT SIAPA . Ali««««««««««. Seorang budak lelaki. . mengikis««««««««« .

membersihkan kawasan«« . OBJEK ± BENDA YANG TERDAPAT ATAU YANG DIPEGANG.penyapu. «««««. di Taman Sains ««««««. . . sebatang berus cat.««««« PERKARA ± PERLUASAN AYAT/KESAN/HASIL/PERASAAN. TUJUAN ± SEBAB DAN UNTUK APA. berus cat. .untuk menceriakan kawasan sekolah.dengan riang gembira.sebatang penyapu.di kawasan sekolah. .. pisau.SIAPA KATA KERJA APA MANA/TUJUAN/ OBJEK/PERKARA APA ± OBJEK ATAU BENDA YANG DIPEGANG ATAU APA SAHAJA YANG BERKAITAN DENGAN GAMBAR. MANA ± TEMPAT PERISTIWA/SUASANA DALAM GAMBAR. . «««««««««««.

.GAMBAR DI BAWAH MENUNJUKKAN SUASANA DI SEBUAH HOSPITAL. TULIS LIMA AYAT YANG LENGKAP TENTANG SUASANA DI HOSPITAL TERSEBUT.

SIAPA KATA KERJA APA MANA/TUJUAN/ OBJEK/PERKARA .

. Azhar dan Redzal berbual-bual gembira menghilangkan rasa bosan. Ahmad sedang berjalan menggunakan tongkat di wad hospital tersebut. Seorang jururawat memegang untuk membantu doktor yang bertugas. Azhar dan Redzal berbual-bual dengan gembira bagi menghilangkan rasa bosan. Seorang jururawat sedang memegang dulang perubatan untuk membantu doktor yang bertugas.SIAPA Ahmad KATA KERJA berjalan APA Mengguna-kan tongkat dulang perubatan MANA/TUJUAN/ OBJEK/PERKARA di wad hospital.

aktiviti yang terdapat dalam gambar. Cuba senaraikan aktiviti-aktiviti yang terdapat dalam gambar di atas. Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti. Bina ayat yang lengkap berdasarkan aktiviti yang diperolehi. .

Menjual daging 8. Membeli daging 7.I-ISI 1. Membayar harga ikan 6. Memotong daging 9. Memilih ikan/daging 11. Tawar-menawar PENTING . Menimbang daging 10. Membeli ikan 2. Menjual ikan 3. Menyusun ikan 5. Membungkus ikan 4.

2. Encik Wong menjual ikan di pasar tani untuk menambahkan pendapatan. Pak Abu memastikan pisau miliknya cukup tajam untuk memotong daging yang diminta oleh pelanggan tetapnya. Puan Noni dan suaminya pergi ke pasar tani untuk membeli beberapa jenis ikan kesukaan mereka. Pembantu Pak Abu sedang menimbang hirisan daging dengan alat . 4. Encik Wong memasukkan ikan-ikan yang telah dipilih oleh Puan Nora ke dalam beg plastik. Encik Maniam dan rakannya. 3. 5.1.

.

.2006 TULIS LIMA AYAT YANG LENGKAP TENTANG GAMBAR DI BAWAH.

2007 GAMBAR DI BAWAH MENUNJUKKAN PERSIAPAN MAJLIS ANUGERAH KECEMERLANGAN. TULIS LIMA AYAT YANG LENGKAP TENTANG PERSIAPAN TERSEBUT. .

2009 .

.

10. 3. Ayat yang dibina pendek dan tidak gramatis. 6. Tidak menggunakan kosa kata yang meluas semasa menulis ayat. 5. 9. . Ayat yang dibina terlalu ringkas dan banyak kesalahan struktur ayat. Calon tidak menggunakan maklumat yang diberi dengan baik. Ayat yang dibina tidak ada subjek atau orang. 7. 4. 2. 8.KELEMAHAN-KELEMAHAN CALON KETIKA MENJAWAB SOALAN BAHAGIAN A 1. Calon tidak mengenal pasti objek yang terdapat dalam gambar dengan tepat. Ayat yang dibina tidak dapat dibaca dan ada yang tidak menepati soalan. Ayat yang dibina tidak mengikut arahan khusus atau tidak mengikut tajuk gambar. Banyak kesalahan ejaan dan imbuhan dalam ayat yang dibina. Calon tidak mengenal pasti aktiviti yang terdapat dalam gambar.

REHAT .

Nilai murni ‡ ‡ ‡ ‡ Kerjasama Tolong-menolong Sayang-menyayangi Baik hati .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->