P. 1
Ulangkaji Penulisan – Bahagian A

Ulangkaji Penulisan – Bahagian A

|Views: 1,609|Likes:

More info:

Published by: Noorazilawati Bt Abdul Rahim on Jul 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2014

pdf

text

original

Ulangkaji Penulisan Bahagian A

4 Mars

PENGENALAN
‡ KERTAS 2 (012) PENULISAN MENGANDUNGI 3 BAHAGIAN : BAHAGIAN A BAHAGIAN B BAHAGIAN C

 KOSA KATA  KATA IMBUHAN / PENGGANDAAN / (PEMAJMUKAN)  IDEA  AYAT  TANDA BACA/EJAAN  PENGOLAHAN

.

PENGENALAN Terbahagi kepada tiga bahagian BAHAGIAN A Memindahkan maklumat / Mentafsir bahan grafik BAHAGIAN C Membuat ulasan BAHAGIAN B Menulis karangan .

UPSR (BAHASA MELAYU) FORMAT BAHARU MULAI 2005 PEMARKAHAN KERTAS 2 ( PENULISAN ) Bahagian A Bahagian B Bahagian C : 10 markah : 30 markah : 20 markah MARKAH PENUH : 60 MARKAH .

 Ayat berdasarkan bahan grafik yang diberikan .Mentafsir Bahan Grafik (Memindahkan maklumat dalam gambar)  10 markah  Tiada had bilangan patah perkataan tetapi terhad kepada 5 ayat sahaja.

Tunggal @ Bersiri Carta ‡ Contoh : Gambar Graf Tunggal Jadual Peta Pelan .APA ITU BAHAN GRAFIK ? ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Gambar .

calon mestilah menulis hanya lima ayat dan tidak lebih. 4.  Tulis lima ayat lengkap berdasarkan aktiviti-aktiviti yang terdapat dalam gambar di bawah. ± Kebiasaannya Soalan Bahagian A adalah seperti berikut :  Tulis lima ayat lengkap tentang gambar di bawah. Jawapan calon adalah berdasarkan kehendak kunci soalan. pastikan ayat dibina menjurus kepada tajuk gambar atau arahan khusus yang diberikan. Pastikan hanya lima ayat sahaja yang dibina dan dinasihatkan menulis nombor bagi setiap ayat. predikat dan keterangan untuk mendapatkan markah cemerlang. Calon mestilah membina ayat yang gramatis (struktur ayat yang betul) dan lengkap (kosa kata yang meluas). situasi . Pastikan ayat yang dibina mengandungi subjek. Jika soalan bertajuk atau arahan khusus. Ini bermakna.Terdapat dua kata kunci bagi setiap soalan di atas. . 3. 2. ± Calon mesti membaca soalan terlebih dahulu sebelum menjawab soalan.‡ BAHAGIAN A (10 MARKAH) ± Baca dan fahami kehendak soalan atau arahan soalan. Kata kunci yang kedua ialah tentang .  Tulis lima ayat lengkap tentang situasi dalam gambar di bawah. 1. Pertama ialah lima ayat . dan aktiviti-aktiviti .

Ayat yang dibina dinasihatkan menulis nombor bagi setiap ayat. Bulatkan aktiviti atau perbuatan yang dilakukan di dalam gambar. Beri nama pada watak ( ada orang ). 5. . Gambar yang mempunyai tajuk perlu mengikut tajuk yang diberi. 3. Biasanya mempunyai lebih daripada 5 isi dalam satu-satu gambar yang diberi.Burung itu bertenggek di atas dahan pokok. Contoh: . 2. tujuan. 4. Hidupan lain seperti haiwan tidak diterima walaupun mempunyai kata kerja. Keterangan Siapa? Buat apa? Mengapa? ( sebab.tempat ).LANGKAH UTAMA Aktiviti 1.

a.aktiviti yang terdapat dalam gambar . . walaupun terdapat banyak maklumat dalam bahan grafik yang diberi. Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti. . Bina ayat berdasarkan kehendak soalan.Maknanya calon dikehendaki menulis lima ayat tentang aktiviti yang melibatkan kata kata kerja sahaja. i.Buat lima ayat sahaja.

atau apa saja yang sesuai asalkan ayatnya baik tanpa kesalahan ejaan. . tidak kira sama ada melibatkan kata kerja atau situasi yang ada dalam bahan grafik yang diberi.Maknanya calon boleh membina apa saja perkara yang terdapat dalam bahan grafik. . tanda baca dan struktur ayat. tempat. - Boleh gunakan nama watak. Tulis lima ayat yang lengkap tentang gambar / situasi di bawah.ii.

- Ayat yang ditulis berfokus kepada aktiviti ataupun situasi yang terdapat dalam gambar sahaja. . . Tulis lima ayat yang lengkap tentang gotong-royong tersebut.Maknanya calon mesti menulis ayat berhubungkait dengan segala aktiviti/perkara yang ada kaitan dengan gotong-royong yang terdapat dalam gambar tersebut. Gambar di bawah menunjukkan aktiviti gotong-royong.iii.

Dua ayat daripada gambar kedua atau tiga ayat daripada gambar kedua. .Kalau gambar bersiri. Tiga ayat daripada gambar pertama atau dua ayat daripada gambar pertama.iv. pastikan ayat yang dibina seimbang.

b. c. anda seharusnya:a. Jangan bina ayat yang tiada kaitan dengan gambar dan arahan yang diberi. Elakkan membina ayat yang mudah. Elakkan daripada membina ayat yang tersirat. Membina ayat yang sesuai dengan gambar yang diberi. . d.5. Bina ayat dengan menggunakan kosa kata yang sesuai dan menarik. Bagi mendapat markah penuh atau cemerlang dalam Bahagian A ini.

APA 3. ‡ ‡ ‡ ‡ TULIS AYAT DALAM BENTUK AYAT MAJMUK. MANA/TUJUAN/OBJEK/ PERKARA.. dan.APA YANG PERLU DITULIS INGAT 1. lalu. SIAPA/KATA KERJA 2. supaya. hingga««««. dengan. manakala. AYAT YANG DIBINA PERLU MENGANDUNGI KATA HUBUNG/ KATA SENDI/KATA BANTU YANG SESUAI. . sambil.

Ali««««««««««. . . Seorang budak lelaki.CARA MENULIS AYAT SIAPA . mengecat.Menyapu.Aminah.BERKAITAN DENGAN WATAK/PELAKU YANG TERDAPAT DALAM GAMBAR. mengikis««««««««« .. KATA KERJA ± AKTIVITI ATAU PERBUATAN YANG DILAKUKAN.

di kawasan sekolah. MANA ± TEMPAT PERISTIWA/SUASANA DALAM GAMBAR. TUJUAN ± SEBAB DAN UNTUK APA.penyapu. berus cat. «««««. «««««««««««.SIAPA KATA KERJA APA MANA/TUJUAN/ OBJEK/PERKARA APA ± OBJEK ATAU BENDA YANG DIPEGANG ATAU APA SAHAJA YANG BERKAITAN DENGAN GAMBAR. di Taman Sains ««««««. sebatang berus cat. pisau. OBJEK ± BENDA YANG TERDAPAT ATAU YANG DIPEGANG. ..««««« PERKARA ± PERLUASAN AYAT/KESAN/HASIL/PERASAAN. . . .sebatang penyapu.dengan riang gembira. .untuk menceriakan kawasan sekolah. membersihkan kawasan«« .

. TULIS LIMA AYAT YANG LENGKAP TENTANG SUASANA DI HOSPITAL TERSEBUT.GAMBAR DI BAWAH MENUNJUKKAN SUASANA DI SEBUAH HOSPITAL.

SIAPA KATA KERJA APA MANA/TUJUAN/ OBJEK/PERKARA .

Seorang jururawat sedang memegang dulang perubatan untuk membantu doktor yang bertugas. Azhar dan Redzal berbual-bual dengan gembira bagi menghilangkan rasa bosan. Azhar dan Redzal berbual-bual gembira menghilangkan rasa bosan.SIAPA Ahmad KATA KERJA berjalan APA Mengguna-kan tongkat dulang perubatan MANA/TUJUAN/ OBJEK/PERKARA di wad hospital. . Seorang jururawat memegang untuk membantu doktor yang bertugas. Ahmad sedang berjalan menggunakan tongkat di wad hospital tersebut.

Cuba senaraikan aktiviti-aktiviti yang terdapat dalam gambar di atas. . Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti.aktiviti yang terdapat dalam gambar. Bina ayat yang lengkap berdasarkan aktiviti yang diperolehi.

Memotong daging 9. Menimbang daging 10. Membungkus ikan 4. Memilih ikan/daging 11. Membeli daging 7. Tawar-menawar PENTING . Membeli ikan 2. Menyusun ikan 5. Menjual ikan 3.I-ISI 1. Menjual daging 8. Membayar harga ikan 6.

Pak Abu memastikan pisau miliknya cukup tajam untuk memotong daging yang diminta oleh pelanggan tetapnya. Pembantu Pak Abu sedang menimbang hirisan daging dengan alat . Encik Maniam dan rakannya. Puan Noni dan suaminya pergi ke pasar tani untuk membeli beberapa jenis ikan kesukaan mereka. 4.1. 5. 2. Encik Wong memasukkan ikan-ikan yang telah dipilih oleh Puan Nora ke dalam beg plastik. 3. Encik Wong menjual ikan di pasar tani untuk menambahkan pendapatan.

.

2006 TULIS LIMA AYAT YANG LENGKAP TENTANG GAMBAR DI BAWAH. .

. TULIS LIMA AYAT YANG LENGKAP TENTANG PERSIAPAN TERSEBUT.2007 GAMBAR DI BAWAH MENUNJUKKAN PERSIAPAN MAJLIS ANUGERAH KECEMERLANGAN.

2009 .

.

7. Ayat yang dibina tidak dapat dibaca dan ada yang tidak menepati soalan. Calon tidak menggunakan maklumat yang diberi dengan baik. Calon tidak mengenal pasti objek yang terdapat dalam gambar dengan tepat. Ayat yang dibina tidak mengikut arahan khusus atau tidak mengikut tajuk gambar. Ayat yang dibina terlalu ringkas dan banyak kesalahan struktur ayat. . Banyak kesalahan ejaan dan imbuhan dalam ayat yang dibina. 8. Ayat yang dibina pendek dan tidak gramatis. 3. 10. Calon tidak mengenal pasti aktiviti yang terdapat dalam gambar. Ayat yang dibina tidak ada subjek atau orang. 5. Tidak menggunakan kosa kata yang meluas semasa menulis ayat. 4. 6.KELEMAHAN-KELEMAHAN CALON KETIKA MENJAWAB SOALAN BAHAGIAN A 1. 9. 2.

REHAT .

Nilai murni ‡ ‡ ‡ ‡ Kerjasama Tolong-menolong Sayang-menyayangi Baik hati .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->